Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Didier

#41251 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Didier »

TLOP wrote: 06/11/2022 13:14
Didier wrote: 06/11/2022 12:26

To isto ljudi kažu u komentarima na Fejsbuku, ali ima tu jedan problem. Ovo je kružni tok sa tri izlaza, i ne može se tako posmatrati. Kod nas generalno u zakonu ne postoji nikakvo pravilo, pa ovo što autoškole rade jeste po zakonu, ali je nepraktično i nenormalno, a nije ni po zakonu u većini zemalja. Ako gledamo kako bi trebalo ići, pod pojmom "drugi izlaz" se misli na izlaz pravo. Ovdje ga nema, ali to ne znači da na narednom izlazu i dalje treba voziti vanjskom.
Zbog cega je neprakticno i nenormalno? Covjek nista nije pogrijesio, tako je po propisima kruznog toka bez obzira koliko izlaza ima i da li je drugi izlaz pravo, desno, ili lijevo u odnosu na ulaznu traku, i to je svugdje tako. Niko ti ne brani da ides unutarnjom al nije nista pogresno uradio ni vozac u vanjskoj
Ovo bold nema nikakvog smisla, kakve veze ima polozaj izlazne trake u odnosu na poziciju ulaska u kruzni :?
Image

Evo ti slika sa stranice BiHAMK-a, pa proučavaj. Ako misliš da se u nedostatku jednog pravca treba kružiti vanjskom trakom, onda si ili frišak vozač ili totalni antitalenat. I kažem ti opet, kod nas nema zakona koji određuje kružni tok, nego samo praksa, tako da si zakonski u pravu kuda god da voziš, ali nije to poenta.
kakaljin

#41252 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Didier wrote: 06/11/2022 14:13
Zbog cega je neprakticno i nenormalno? Covjek nista nije pogrijesio, tako je po propisima kruznog toka bez obzira koliko izlaza ima i da li je drugi izlaz pravo, desno, ili lijevo u odnosu na ulaznu traku, i to je svugdje tako. Niko ti ne brani da ides unutarnjom al nije nista pogresno uradio ni vozac u vanjskoj
Ovo bold nema nikakvog smisla, kakve veze ima polozaj izlazne trake u odnosu na poziciju ulaska u kruzni :?
Image

Evo ti slika sa stranice BiHAMK-a, pa proučavaj. Ako misliš da se u nedostatku jednog pravca treba kružiti vanjskom trakom, onda si ili frišak vozač ili totalni antitalenat. I kažem ti opet, kod nas nema zakona koji određuje kružni tok, nego samo praksa, tako da si zakonski u pravu kuda god da voziš, ali nije to poenta.
Izgleda da mnogi ovdje ne shvataju saobracajnu kulturu
ZoomZoomKiwi

#41253 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ZoomZoomKiwi »

Image

Plus što prije svakog kružnog imaš oznake koja traka ide gdje. Pa se ovo kruženje vanjskom zaista može smatrati pogrešnim prestrojavanjem. Kada uđeš u vanjsku, moraš izaći na prvom ili drugom izlazu i to je kraj.

I da, tako se broji, nema na raskrižju koje je u obliku kružnog toka lijevo, desno ili pravo. Imaš samo prvi, drugi, treći i n-ti izlaz…
TLOP

#41254 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by TLOP »

Didier wrote: 06/11/2022 14:13
Image

Pa i na toj slici se jasno vidi da se na drugi izlaz moze izac vanjskom, sta je upitno onda, jer je vozac na snimku izasao na drugom izlazu?
Didier

#41255 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Didier »

TLOP wrote: 06/11/2022 14:23
Pa i na toj slici se jasno vidi da se na drugi izlaz moze izac vanjskom, sta je upitno onda, jer je vozac na snimku izasao na drugom izlazu?
Brate, nema na snimku drugog izlaza, nego samo prvi i treći, na drugom izlazu je zid. Kako ne kontaš? :mrgreen:
TLOP

#41256 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by TLOP »

Znaci da zamislim izlaz :lol:
Nista brate prijavi ga policiji za nepostivanje saobracajnih propisa pa vidi sta oni kazu, evo i dokaz ima :thumbup:
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#41257 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Entropio »

mk ultra wrote: 06/11/2022 13:01 Image

Ovo mi nikad nece u glavu sto se parkira 5cm do mene pored praznog parkinga :?

Nije izolovan slucaj vec jako cesto
To su bolikurci i debili koji nemaju mozga. Ja nekad odek maksuz negdje na kraj parkinga gdje niko ne parkira jer je daleko hodati do marketa ili cega vec, zavrsim i vratim se na parking, kad neki debil stoji pored mene. Okolo slobodno mjesta koliko hoces, on parkira do mene i to blizu. Ne razumijem.
Didier

#41258 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Didier »

Entropio wrote: 06/11/2022 14:42

To su bolikurci i debili koji nemaju mozga. Ja nekad odek maksuz negdje na kraj parkinga gdje niko ne parkira jer je daleko hodati do marketa ili cega vec, zavrsim i vratim se na parking, kad neki debil stoji pored mene. Okolo slobodno mjesta koliko hoces, on parkira do mene i to blizu. Ne razumijem.
To je poremećaj, mislim da to ima i neki naziv, ali ne znam tačno kako se to zove.

Ista situacija se dešava u tramvajima, metroima, autobusima. Voziš se u šest ujutru i sam si u autobusu, ulazi osoba i sjeda pored tebe. Ono koji kurac???

Ja ljetos u Grčkoj, unajmili gliser i otišli u jednu poveliku uvalu. Sve idealno oko nas, more najljepše boje, dubina idealna za usidriti se, a i plivati, na obali zrikavci i borovina, sve miriše, i osim zrikavaca ne čuješ ništa. Dolazi par sličnim gliserom, i parkiraju tačno pored nas, čak i ukoso paralelno kao i mi, iako je uvala ogromna i mogu stati 500 metara od nas i uživati kao i mi. Krenu se kupati i puste holandski tehno. Kad nisam tad nekoga ugušio u moru, neću nikad.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#41259 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Entropio »

Njih boli kara, a ja se nerviram. Kako god skontas, zdravije biti bolikurac.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#41260 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bitanga_sa_otesa »

ja kad vidim samo jedno auto na parkingu namjerno parkiram do njega jer znam da ce se iznervirati :D
Seawolf

#41261 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Seawolf »

Ateista wrote: 06/11/2022 09:49
NediM17 wrote: 06/11/2022 09:48

Pa jesi mu oduzeo prednost ako ćemo se slijepo držati zakona.
Nisam, on je vozio svojom trakom a ja sam usao u slobodnu traku, opet ista prica... :-)
Da, on je vozio svojom trakom i prestrojio se (doduše, bez žmigavca) u svoju traku.

Dok se kreće putem sa pravom prvenstva, sve trake koje su međusobno odvojene isprekidanom linijom su njegove trake.

Tek nakon što on prođe mjesto gdje se ti uključuješ, te trake postaju tvoje.
Dzontra_Volta

#41262 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dzontra_Volta »

Didier wrote: 06/11/2022 14:46
Entropio wrote: 06/11/2022 14:42

To je poremećaj, mislim da to ima i neki naziv, ali ne znam tačno kako se to zove.

Ista situacija se dešava u tramvajima, metroima, autobusima. Voziš se u šest ujutru i sam si u autobusu, ulazi osoba i sjeda pored tebe. Ono koji kurac???

Ja ljetos u Grčkoj, unajmili gliser i otišli u jednu poveliku uvalu. Sve idealno oko nas, more najljepše boje, dubina idealna za usidriti se, a i plivati, na obali zrikavci i borovina, sve miriše, i osim zrikavaca ne čuješ ništa. Dolazi par sličnim gliserom, i parkiraju tačno pored nas, čak i ukoso paralelno kao i mi, iako je uvala ogromna i mogu stati 500 metara od nas i uživati kao i mi. Krenu se kupati i puste holandski tehno. Kad nisam tad nekoga ugušio u moru, neću nikad.
Svingeri. Nisi skontao. :mrgreen:
Proosvjetni_uhljeb

#41263 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Proosvjetni_uhljeb »

kakaljin wrote: 06/11/2022 12:20
NediM17 wrote: 06/11/2022 12:18 Prilikom ukljucenja na put sa pravom prvenstva duzan si propustiti SVA vozila koja se krecu tim putem, clan 49 stav 4 ZOBS.
A ti i dalje guslaj o "njegovoj" i "tvojoj" traci.
To sto je u praksi drugacije tebe ne amnestira da si ucinio prekrsaj oduzimanja prvenstva.
Znaci ukljucejes se u titovu ili zmaja od bosne i moras cekati dok nikoga ne bude bilo u tim ulicama da se mozes ukljciti. Reci mi kad ce to biti?

Hvala
Ne smatra se oduzimanjem prvenstva prolaza uključenje pri kojem vozila na putu sa prvenstvom prolaza ne moraju mijenjati brzinu i pravac kretanja zbog vozila koje se uključuje.

Dakle, ako su vozila na putu sa prvenstvom prolaza dovoljno daleko da, a obzirom na njihovu brzinu kretanja, možeš da se uključiš a da ih time ni na koji način ne ometaš u vožnji, uključenje je ispravno bez obzira na to što si se uključio na put sa prvenstvom prolaza dok su oni bili na tom putu.

Drugim riječima, ako zbog tvojeg uključenja na glavni put ili u kružni tok niko ne mora da koči, mota, obilazi te ili te izbjegava, onda nisi u prekršaju.
Proosvjetni_uhljeb

#41264 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

TLOP wrote: 06/11/2022 09:40
Ako se ne varam pravilo neko je da se za prvi i drugi izlaz koristi vanjska, a za ostale unutrasnja
Ovaj kandidat je izasao na drugom koliko mogu da vidim
To isto ljudi kažu u komentarima na Fejsbuku, ali ima tu jedan problem. Ovo je kružni tok sa tri izlaza, i ne može se tako posmatrati. Kod nas generalno u zakonu ne postoji nikakvo pravilo, pa ovo što autoškole rade jeste po zakonu, ali je nepraktično i nenormalno, a nije ni po zakonu u većini zemalja. Ako gledamo kako bi trebalo ići, pod pojmom "drugi izlaz" se misli na izlaz pravo. Ovdje ga nema, ali to ne znači da na narednom izlazu i dalje treba voziti vanjskom.
Mislim da je neko spominjao izlazak na izlaz koji je pod uglom većim od 180°, tj. koji bi ti pri prilasku kružnom toku bio sa lijeve strane - tad bi morao da se prestrojiš u unutrašnju. Ipak, kako rekoste, nije to regulisano kod nas.
Seawolf

#41265 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Seawolf »

Proosvjetni_uhljeb wrote: 06/11/2022 17:53

Znaci ukljucejes se u titovu ili zmaja od bosne i moras cekati dok nikoga ne bude bilo u tim ulicama da se mozes ukljciti. Reci mi kad ce to biti?

Hvala
Ne smatra se oduzimanjem prvenstva prolaza uključenje pri kojem vozila na putu sa prvenstvom prolaza ne moraju mijenjati brzinu i pravac kretanja zbog vozila koje se uključuje.

Dakle, ako su vozila na putu sa prvenstvom prolaza dovoljno daleko da, a obzirom na njihovu brzinu kretanja, možeš da se uključiš a da ih time ni na koji način ne ometaš u vožnji, uključenje je ispravno bez obzira na to što si se uključio na put sa prvenstvom prolaza dok su oni bili na tom putu.

Drugim riječima, ako zbog tvojeg uključenja na glavni put ili u kružni tok niko ne mora da koči, mota, obilazi te ili te izbjegava, onda nisi u prekršaju.
A ako ga omete prilikom prestrojavanja iz lijeve (unutrašnje) u desnu (vanjsku) traku? Je li to oduzimanje prvenstva?
Proosvjetni_uhljeb

#41266 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

mk ultra wrote: 06/11/2022 13:01 Image

Ovo mi nikad nece u glavu sto se parkira 5cm do mene pored praznog parkinga :?

Nije izolovan slucaj vec jako cesto
Sistem zaštite od krađe. Neki dan sam tako uključio sistem zaštite od krađe - parkirao pored Mercedesa. Ko će ukrasti Opela kad je odmah pored Mercedes? Doduše, ne na par centimetara nego dovoljno da suvozač može normalno ući u Mercedesa.
ZoomZoomKiwi

#41267 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ZoomZoomKiwi »

Proosvjetni_uhljeb wrote: 06/11/2022 17:55

Mislim da je neko spominjao izlazak na izlaz koji je pod uglom većim od 180°, tj. koji bi ti pri prilasku kružnom toku bio sa lijeve strane - tad bi morao da se prestrojiš u unutrašnju. Ipak, kako rekoste, nije to regulisano kod nas.
Nema veze ugao, bitan je redni broj izlaza od mjesta tvog ulaska u kružni tok.
kakaljin

#41268 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Hvala

Razumijem ja sta ti govoris i to je uredu sve, ali on govori da se ne smijem ukljuciti dok SVA vozila ne prodju bez obzira koliko traka ima na glavnoj. Na to sam se referirao
Last edited by kakaljin on 06/11/2022 18:09, edited 1 time in total.
Proosvjetni_uhljeb

#41269 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Seawolf wrote: 06/11/2022 17:57

A ako ga omete prilikom prestrojavanja iz lijeve (unutrašnje) u desnu (vanjsku) traku? Je li to oduzimanje prvenstva?
Takvu situaciju bi trebali procjenjivati vještaci u slučaju sudara. Valjda ovisi o konfiguraciji vozila u trenutku kontakta, ne bih znao. Pretpostavljam da su veće šanse da će to biti oduzimanje prvenstva prolaza, osim ako već nisi cijelom dužinom auta u vanjskoj traci. Isti slučaj kao i kod uključenja na ravan put sa prvenstvom prolaza - uključuješ se npr. na autoput dok se neko prestrojava u desnu traku.

Zato ja izbjegavam doći u takvu situaciju. Radije vozilo pustim pa sačekam sigurno uključenje na put sa prvenstvom prolaza. Opet, pitanje je procjene šta znači sigurno uključenje: neki su prespori pa propuste sigurna uključenja, neki prebrzi pa ulete u rizičnu situaciju.
Proosvjetni_uhljeb

#41270 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

kakaljin wrote: 06/11/2022 18:07

Razumijem ja sta ti govoris i to je uredu sve, ali on govori da se ne smijem ukljuciti dok SVA vozila ne prodju. Na to sam se referirao
Nisam siguran, ali mi se čini da je i u ZOBS-u odmah poslije člana koji je kolega spomenuo navedeno i šta se ne smatra oduzimanjem prava prvenstva. Možda griješim, doduše.

Edit: Izgleda da ipak to ne piše, bar ne u članu 49. tački 5. Ali, zanimljiva je tačka 5. istog člana:
(5) Vozač je dužan da propusti sva vozila koja se kreću putem na koji ulazi i kad taj put nije
saobraćajnim znakom označen kao put s prvenstvom prolaza ako vozilom ulazi sa zemljanog
puta ili puta sa makadamskim zastorom na put s kolovoznim zastorom, ili ako na put ulazi sa
površine na kojoj se ne odvija saobraćaj.
Ovo u vezi sa diskusijom o liku koji se uključivao sa parkinga i smatrao da ima prednost jer vozilu na putu na koji se uključuje dolazi sa desne strane. Prema ovoj tački ZOBS-a nema prednost jer se na parkingu ne odvija saobraćaj (tj. ne u klasičnom smislu).
Last edited by Proosvjetni_uhljeb on 06/11/2022 18:16, edited 1 time in total.
NediM17

#41271 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Ne govori "on", to ti kaze clan 49, stav 4 ZOBS BiH.
Grijesis profesore.
ZoomZoomKiwi

#41272 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ZoomZoomKiwi »

Zato piše da je vozač prilikom izlaska na put s pravom prvenstva dužan propustiti sva vozila koja se njime kreću.

Ne spominje se nigdje situacija u kojoj imaš više traka, ti ćeš u desnu a onaj ide lijevom. Jer se u momentu moze desiti da onaj iz lijeve hoće u desnu, on je i dalje na putu s pravom prvenstva u odnosu na tebe.

Ista stvar i sa kružnim tokom. Ne smiješ se uključiti u kružni tok dok god ima vozilo u njemu, bez obzira na traku u kojoj se isto nalazi, baš zbog tog prestrojavanja.

Nije mi se jednom desilo da idem unutrašnjom K. Schorka i hoću na Sarajevsku obilaznicu prema Butili il kako se već kaže, i hoću da se prestrojim unutar kružnog tik prije izlaza mog, a lola s mosta (Safeta Zajke) ulazi u kružni kao da me nema. I šta sad, ja hoću da izađem a on hoće “pravo”…

On jednostavno nije smio ući u KT dok ja nisam prošao mjesto njegovog uključenja.

Ili je onda ipak pametniji, iako nekulturniji, onaj što ide pored mene vanjskom cijelo vrijeme.
Proosvjetni_uhljeb

#41273 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

NediM17 wrote: 06/11/2022 18:12 Ne govori "on", to ti kaze clan 49, stav 4 ZOBS BiH.
Grijesis profesore.
Da, to kaže spomenuti član ZOBS-a. Mea culpa.
kakaljin

#41274 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

NediM17 wrote: 06/11/2022 18:12 Ne govori "on", to ti kaze clan 49, stav 4 ZOBS BiH.
Grijesis profesore.
Ali ti meni nisi odgovorio na pitanje, kada cu se onda ja ukljuciti na Titovu i Zmaja od Bosne ulice kada bi radio to sto ti govoris i tumacis iz clana 49.?
NediM17

#41275 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Kad propustis sva vozila koja se krecu putem sa pravom prvenstva.
Post Reply