dale cooper wrote: ↑05/11/2022 01:19
Grean wrote: ↑05/11/2022 01:07
I meni je zao sto se to ne artikulise kako treba.
Ja recimo nisam ni za kakvu nadrigradjansku
vec za to da Bosnjacima pripadne ono sto im je ratom oteto i skine s vrata sto im je nametnuto a sto nije nikom nikad u Evropi, ni na slican nacin, od Kipra, preko Makedonije, Crne Gore i inih visenacionalnih drzava.
Misliš da im pripadne država BiH? Vidiš to i jeste problem, jer ova zemlja ne pripada samo Bošnjacima, nego i drugim narodima i građanima
koji žive u njoj. I meni kao nekome ko je odrastao u međunacionalnom braku i ko se osjeća i izjašnjava kao Bosanac i Hercegovac je taj
pristup i svojatanje jednako neprihvatljivo kao i separatističke politike koju vode srpski i hrvatski nacionalisti u BiH.
Misliš da je ratom Bošnjacima oteta država? Skrećem ti pažnju, da ovo što si napisao, implicira da su zločini nad Bošnjacima bili opravdani i politički motivirani s ciljem da se smanji njihov broj, raseli na male, manje ili više homogene teritorije kako bi se jasnije gradio uticaj susjeda i stvorili konačni preduvjeti za disoluciju?
Podsjetit ću te na ustav BiH prije rata:
"Povezani u svojoj prošlosti zajedničkim životom,
stremljenjima i borbom za slobodu i socijalni progres, Srbi,
Muslimani i Hrvati, savlađujući nastojanja tuđinskih sila i
domaćih reakcionarnih snaga, našli su se prvi put slobodni,
ravnopravni i zbratimljeni u svojoj Republici, koja je
postala politički i društveni oblik, kako njihove čvrste
povezanosti i međusobne ravnopravnosti, tako i ravnopravnosti sa ostalim narodima
Jugoslavije s kojima su na osnovu prava na samoopredjeljenje, uključujući i pravo na
otcjepljenje, stupili dobrovoljno u zajedničku državu
Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju i time
obezbijedili punu ravnopravnost i uslove za svestrani
nacionalni razvitak, za materijalni i kulturni napredak, za
svestrani socijalistički preobražaj. Tako je narod Bosne i
Hercegovine prvi put u svojoj istoriji postao odlučujući
činilac i subjekt cjelokupnog razvitka i društvenog progresa
i svojim naporima, a u zajednici sa ostalim narodima
Jugoslavije, postigao velike uspjehe u svom materijalnom i
kulturnom razvoju".
Nije Bošnjacima oteta država nego pravo na ranopravnost i uživanje političkih i stvarnih prava na cijelom teritoriju BiH,
isto kao što je to uzeto i druga dva naroda, ali reklo bi se s tom razlikom kao volja njihovih lidera i njihov konačni cilj.
Za razliku od tebe ne mislim da BiH pripada Srbima, Hrvatim i Bošnjacima, nego isključivo njenim građanima, koji je osjećaju svojom državom.
Jednostavno, nakon 1995. godine, neke definicije BiH iz vremena komunizma su prevaziđene i ne obezbjeđuju izgradnju društva koje se može integrirati u širu europsku zajednicu. Građanska država, koja uključuje izgradnju funkcionalnih institucija, je jednostavno jedina opcija koja osigurava opstanak i razvoj BiH, a u tom kontekstu i naroda o kojima govoriš. U suprotnom, duboko sam ubjeđen, a tome idu u prilog i demografski trendovi, da za 100 godina, će Srbi, Hrvati i Bošnjaci, postati beznačajna manjina na granicama EU, u istoj toj BiH.