Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Mozes napraviti predugovor ali ne mozes kupoprodajni bez ZK..Ovi nazovi vlasnici u Toweru bi trebali imati predugovore ali nikako kupoprodajne ugovore
Predugovor potpisan sa investitorom, a kod notara napravljen ugovor kada sam sve pare dao. Kad je zk bio gotov napravili anex ugovora. Kako, sta? Nemam pojma. Kazem ti kako je bilo. Zk smo dobili nekih godinu ili godinu i po poslije useljenja.
Pa jwste kad dobijes ZK, kad ima sanse za to, moze se ici na manji rizik. Al za ST nema ZK ni na mapi. Ne moze im ni Zeljko pomoci, mozda u novembru mozda uu decembru ....
Trenutno je tako da je neizvjesno izdsvsnje ZK zbog mnogobrojnih malverzacija.
Mozes napraviti predugovor ali ne mozes kupoprodajni bez ZK..Ovi nazovi vlasnici u Toweru bi trebali imati predugovore ali nikako kupoprodajne ugovore
Predugovor potpisan sa investitorom, a kod notara napravljen ugovor kada sam sve pare dao. Kad je zk bio gotov napravili anex ugovora. Kako, sta? Nemam pojma. Kazem ti kako je bilo. Zk smo dobili nekih godinu ili godinu i po poslije useljenja.
Pa dobio si ZK zato sto je etaziranje zavrseno i sto je opstinski sud poslao rjesenja..Ovdje niko nema rjesenje opstinskig suda o uknjizbi. Kontas sada?
Last edited by vanjki on 29/10/2022 09:45, edited 1 time in total.
bitangeIprinceze wrote: ↑29/10/2022 09:32
Pa jwste kad dobijes ZK, kad ima sanse za to, moze se ici na manji rizik. Al za ST nema ZK ni na mapi. Ne moze im ni Zeljko pomoci, mozda u novembru mozda uu decembru ....
Upisujes se u zk da si sklopio ugovor (o gradjenu u sustini, formalno ga zovu drugacije) na parcelu zemljista u c list zajedno sa bankom i svim ostalim koji imaju nekakva potrazivanja.
Pa dobio si ZK zato sto je etaziranje zavrseno i sto je opstinski sud poslao rjesenja..Ovdje niko nema rjesenje opstinskig suda o uknjizbi. Kontas sada?
bitangeIprinceze wrote: ↑29/10/2022 09:32
Upisujes se u zk da si sklopio ugovor (o gradjenu u sustini, formalno ga zovu drugacije) na parcelu zemljista u c list zajedno sa bankom i svim ostalim koji imaju nekakva potrazivanja.
Ma uknjizit ce se 100% samo je pitanje vremena. Ne znam samo kako oni koji su kupili stan sad mogu prodati ako nije uknjizeno, pretpostavljam da ti prodaju "ugovor" sa investitorom?
Meni je bolesno da se ovdje raspravlja o stanovima,koje ne mozes uknjiziti.. Pa niti jedan notar ne bi smjeo zakljuciti ugovor bez ZK...Ne znam sta oni misle sa ovom prodajom..Za mene ljudi nisu normalni koji kupuju bez Zk..Znaci prodaje ti nesto sto ne postoji
Znaci nikad niko ni jedan stan ne bi trebao kupiti u predgradnji?
vanjki wrote: ↑29/10/2022 09:47
Pa to je valjda krucijalno i najvaznije Harise?
Ako mi neko ponudi adekvatnu cijenu za papiroloski nezavrsen stan, sto da ne.
Nije pametno za onoga kome je to jedina nekretnina. Osim te neke sigurnosti da to nije tvoje, javljaju se malo komplikacije kod nasljedjivanja sutra i nemogucnosti stavljanja stana pod hipoteku danas. Pa da dalje refinansiras i ides u dalje pobjede.
Zato i imas situaciju da stan iste kvadrature star 50 godina udaljen 100 metara od ST ima vecu cijenu.
Meni je bolesno da se ovdje raspravlja o stanovima,koje ne mozes uknjiziti.. Pa niti jedan notar ne bi smjeo zakljuciti ugovor bez ZK...Ne znam sta oni misle sa ovom prodajom..Za mene ljudi nisu normalni koji kupuju bez Zk..Znaci prodaje ti nesto sto ne postoji
Znaci nikad niko ni jedan stan ne bi trebao kupiti u predgradnji?
Nisam rekao da ne bi trebao..Ali rizik uvijek postoji da nepostanes nikada vlasnika stana..Zato trebas uzimati od sigurni investitora kao npr Tibra
vanjki wrote: ↑29/10/2022 09:47
Pa to je valjda krucijalno i najvaznije Harise?
Ako mi neko ponudi adekvatnu cijenu za papiroloski nezavrsen stan, sto da ne.
Nije pametno za onoga kome je to jedina nekretnina. Osim te neke sigurnosti da to nije tvoje, javljaju se malo komplikacije kod nasljedjivanja sutra i nemogucnosti stavljanja stana pod hipoteku danas. Pa da dalje refinansiras i ides u dalje pobjede.
Zato i imas situaciju da stan iste kvadrature star 50 godina udaljen 100 metara od ST ima vecu cijenu.
Ali, da nekome izdas pod rentu je odlicno.
Kako ces izdavati stan zakonski ako nisi vlasnik?..Kako ces plaćati poreze?
Vidjeti pod Malta complex, BH bau kod Tibre na Stupu...
Ja koliko znam Tibra nikada nikoga nije prevarila..Svi su uknjizeni
BH bau nije Tibra, oni su izmedju Tibrinih zgrada zgurani. To je napisao, a sumnjiv su investitor isto kao i Malta complex bez urednih papira/dozvola koji kupca vec u startu zavale i slazu.
Last edited by forumskivojnik on 29/10/2022 10:33, edited 1 time in total.
Ne znam za situaciju u ST, kazem kakva je situacija bila kod mene. Nadovezao sam se samo na ovo da se ne moze bez zk za novogradnju ugovor napraviti.
Mi smo cak htjeli tuziti nekretnine miljacka jer su kasnili sa zk i mislili smo da nesto nije uredu, ali je problem bio u opstini, oni su kasnili. Ljudi nam pokazali upotrebne dozvole i sve sto treba da ima zgrada i odustali smo od tuzbe.
I izdajes nesto gdje nema osnova da si vlasnik? Heheh..Nemoguce ali eto
Sto? Ko ti trazi zk izvadak? Pola Sarajeva nema papira o vlasnistvu. Pa ljudi izdaju objekte bez problema.
Da ne pricam o podzakupu. Bruka opcinskih prostora je u podzakupu. Znaci, opcina (koja nije vlasnik, uzmi zk izvadak i vidjeces da nije upisana kao vlasnik, vec je upisana na isto mjesto ko i onaj sto je upisan sto je kupio stan u izgradnji), je dala u zakup prostor zakupcu. I onda je taj prostor dat u podzakup trecem licu.
I izdajes nesto gdje nema osnova da si vlasnik? Heheh..Nemoguce ali eto
Sto? Ko ti trazi zk izvadak? Pola Sarajeva nema papira o vlasnistvu. Pa ljudi izdaju objekte bez problema.
Da ne pricam o podzakupu. Bruka opcinskih prostora je u podzakupu. Znaci, opcina (koja nije vlasnik, uzmi zk izvadak i vidjeces da nije upisana kao vlasnik, vec je upisana na isto mjesto ko i onaj sto je upisan sto je kupio stan u izgradnji), je dala u zakup prostor zakupcu. I onda je taj prostor dat u podzakup trecem licu.
vanjki wrote: ↑30/10/2022 07:35
Znaci sada bi malo ilegalno pricali .Oki
Pokusavam ti objasniti na prakticnim primjerima da moze. I to sve po zakonu.
Bitno je da nema neke trece strane koja moze polagati pravo na predmet zakupa. Tipa da se ne pojavi ko tvrdi da je on sklopio sa investitorom ugovor na taj isti stan.
vanjki wrote: ↑30/10/2022 07:35
Znaci sada bi malo ilegalno pricali .Oki
Pokusavam ti objasniti na prakticnim primjerima da moze. I to sve po zakonu.
Bitno je da nema neke trece strane koja moze polagati pravo na predmet zakupa. Tipa da se ne pojavi ko tvrdi da je on sklopio sa investitorom ugovor na taj isti stan.
Hajd ok i da sumiram i vratim se temi:
Vlasnici Towera nemaju ZK na svoje ime..Imaju ZK vlasnika zgrade,upisan na zemljiste i banke su upisane na zemljiste.
Etaziranje Towera nije zavrseno i buduci vlasnici trebaju otici kod notara kada se to etaziranje zavrsi i napraviti kupoprodajni ugovor.
Ja ovdje zelim upozoriti kupce da je takvo stanje i da ne kupuju dok se papiri ne zavrse ,jer ovdje sigurno ima i njihovih botova koji sire lazi i obmane
Praktično, vlasnici stanova u Toweru nisu vlasnici stanova već "Idealne cjeline objekta". Biće vlasnici stanova kad prođe etažiranje, pa se uknjiže kao vlasnici "Dijela objekta, u naravi stan kvadrature..."
giannibelif wrote: ↑30/10/2022 09:08
Praktično, vlasnici stanova u Toweru nisu vlasnici stanova već "Idealne cjeline objekta". Biće vlasnici stanova kad prođe etažiranje, pa se uknjiže kao vlasnici "Dijela objekta, u naravi stan kvadrature..."
Nisu ni (su)vlasnici "idealne cjeline objekta". Jer pravno objekat ne postoji.
Nisu ni (su)vlasnici zemlje na kojoj se objekat pravi.
Za sada su ovdje vjerovatno banke jos uvijek pravi vlasnici
Za sada su ovdje vjerovatno banke jos uvijek pravi vlasnici
Nisu ni banke. Pravi vlasnik je investitor. Stoji i dan danas u papirima.