Ima jedan vic.skafiskafsnjak wrote: ↑29/10/2022 19:51Pa da mi se sutra dijete ovdje rodi i odraste, nikad nece biti Njemac . Makar znao njemacki bolje nego bosanski. To je tako.... Ali.meni ne smeta.Hakiz wrote: ↑29/10/2022 19:47
Jedan naš čovjek, koji je u Švajcarskoj ostvario uspješnu karijeru, postao veoma bogat kaže ovako. Cijelu sedmicu ima poslovne ručkove, sastanke, saradnje sa Švajcarcima, ma sve 5.
Onda dođe petak i vidi kako se Švajcarci dogovaraju za izlet, golf, vikend, dernek. Njega niko ne zove.
Možeš biti uz nas, ali nisi dio nas. Tačka.
Ja nemam problem s tim. To što ja hoću bolji život u Njemačkoj ne smije stvoriti obavezu Nijemcima da mi ga omoguće. Ja se njima namećem, ne moraju me prihvatiti, šta ja to mislim, ko sam ja? Što taj bolji život ne stvaram ovdje, oni se vijekovima borili da stvore to šta su stvorili i ja sad idem na gotovo? Bezobrazno je to od mene.
Uredu je integrisati se maks koliko mozes, ali.jadno mi je vidjeti da neki pokusavaju biti veci Njemci od samih Njemaca.
Ali taj primjer u Svici je JEDAN primjer. Siguran sam da ih ima dosta koji govore suprotno.
Kaže: "Kad vidiš djevojku sa maramom, Njemice i jednu crnkinju na livadi, znaj da fakultet opet snima novu reklamu".