Ja ne mogu beskucnik biti.... Ovdje dobijem nogu, u BiH imam stan i kucuOzimician wrote: ↑29/10/2022 19:13Ne znam samo odakle tebi pretpostavka da je neko otišao iz BiH jer mu se gadi i jer mu se ne sviđa zemlja?elcaliente wrote: ↑29/10/2022 16:31 Nisam uopste sarkastican ozbiljno pitanje.
Pokusavam da nadjem logiku.
Neko pobjegne iz zemlje jer mu je mala plata, sve mu se gadi, rupe na putu, puni kontejneri, los sistem.
Pobjegnes u drugu zemlju koju smatras najbolju za sebe, tu ces da zivis ostatak zivota, dobijes djecu, zaradis penziju i da umres. Zasto osvrtanje prema zemlji koja je bila losa prema tebi i iz koje si pobjegao.
I onda isto nema logike da kada budes imao penziju vratis se u zemlju koja je losa, gdje sistem ne funkcionise, gdje su rupe na cesti.
Zbog cega vecina ljudi se ne vraca u penziji dole?
Pa zato sto su im u Njemackoj djeca, unuci, zdravstvo, prijatelji, nema rupa na cestama, kontejneri nisu puni.
Ljudi zele u starosti da budu tamo gdje su navikli, gdje su sigurni, gdje imaju doktora i gdje su im najmiliji.
Sto se tice kupovine stanova, milioni Njemaca zive pod kirijom zasto?
Dvosoban stan u Minhenu kosta od 600 000 eur, plust kamata plus notar.
Svaki mjesec se odbija ti velika rata za stan, tako ne mozes zivjeti zivot kako zelis, uvjek kalkulisanje.
Zar nije ugodnije zivjeti pod kirijom i imati svoju slobodu bez pritiska?
Ja sam otišao zbog poslovnog izazova i većih primanja i to je to.
Ne planiram u Njemačkoj praviti djecu niti je davati ovakvom sistemu, ne zanima me to.
Kakva je to sloboda ako moraš nekome plaćati svaki mjesec za stanovanje, inače si beskućnik, to je za mene moderno robovanje.![]()
A npr ako te ovdje izbacuje iz stana, mora 3 mjeseca najaviti. A kad te neko izbacuje, imas vise poena kada trazis npr gradski,.kao zena i ja sad. Znaci, u roku od mjesec bih nasao.novi