Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
skafiskafsnjak

#851 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ozimician wrote: 29/10/2022 19:13
elcaliente wrote: 29/10/2022 16:31 Nisam uopste sarkastican ozbiljno pitanje.
Pokusavam da nadjem logiku.
Neko pobjegne iz zemlje jer mu je mala plata, sve mu se gadi, rupe na putu, puni kontejneri, los sistem.
Pobjegnes u drugu zemlju koju smatras najbolju za sebe, tu ces da zivis ostatak zivota, dobijes djecu, zaradis penziju i da umres. Zasto osvrtanje prema zemlji koja je bila losa prema tebi i iz koje si pobjegao.

I onda isto nema logike da kada budes imao penziju vratis se u zemlju koja je losa, gdje sistem ne funkcionise, gdje su rupe na cesti.
Zbog cega vecina ljudi se ne vraca u penziji dole?
Pa zato sto su im u Njemackoj djeca, unuci, zdravstvo, prijatelji, nema rupa na cestama, kontejneri nisu puni.
Ljudi zele u starosti da budu tamo gdje su navikli, gdje su sigurni, gdje imaju doktora i gdje su im najmiliji.

Sto se tice kupovine stanova, milioni Njemaca zive pod kirijom zasto?
Dvosoban stan u Minhenu kosta od 600 000 eur, plust kamata plus notar.
Svaki mjesec se odbija ti velika rata za stan, tako ne mozes zivjeti zivot kako zelis, uvjek kalkulisanje.
Zar nije ugodnije zivjeti pod kirijom i imati svoju slobodu bez pritiska?
Ne znam samo odakle tebi pretpostavka da je neko otišao iz BiH jer mu se gadi i jer mu se ne sviđa zemlja?

Ja sam otišao zbog poslovnog izazova i većih primanja i to je to.
Ne planiram u Njemačkoj praviti djecu niti je davati ovakvom sistemu, ne zanima me to.

Kakva je to sloboda ako moraš nekome plaćati svaki mjesec za stanovanje, inače si beskućnik, to je za mene moderno robovanje. :run:
Ja ne mogu beskucnik biti.... Ovdje dobijem nogu, u BiH imam stan i kucu :D

A npr ako te ovdje izbacuje iz stana, mora 3 mjeseca najaviti. A kad te neko izbacuje, imas vise poena kada trazis npr gradski,.kao zena i ja sad. Znaci, u roku od mjesec bih nasao.novi :D
Ozimician

#852 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 29/10/2022 19:02 Poslovno sam proutovao Njemacku, Minhenu ne moze niko pera odbiti, jedino Hamburg.
Na jugu valja Stutgart al je to selo za Minhen.
Ovo ostalo je gol qurac.

Sve ima svoju cijenu, vidis i sam koliki je pritisak i koliko ljudi zeli u Minhen. Od bogatasa do siromaha.
To je tačno - mogu se s tim složiti.

I sad koliko ljudi koji dolaze iz BIH može da priušti sebi 1000€ kiriju + ostali troškovi.
A plata 2000 € ?

Ako ne želiš kiriju od 1000€ + - onda moraš živjeti u gradovima od 10-20-30 000 stanovnika - a kao što ti reč, to je sve go k***.

+ u Minhenu je trenutno 12% stanovništva sa EX-YU prostora, pa nemaš neki ni osjećaj da si stranac.
Možda bih i ja pričao drugačije da živim/živio u Minhenu :D

Tema je ovdje "Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?"
elcaliente

#853 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

sehohari wrote: 29/10/2022 19:16
elcaliente wrote: 29/10/2022 19:06

To je tvoje misljenje ali pogledaj koliki ljudi Minhen privlaci radi geografskog polozaja, pogledaj koliko bogatasa iz Njemacke i svijeta kupuje ovdje nekretnine i zeli da zivi ovdje.

Minhen isto zovu kao najsjeverniji grad italije, tu je juzni tirol, svicarska, austrija, mnostvo jezera, alpe.
Ne znam, jednostavno sam odrastao ovdje gore pa mi je sve bavarsko odbojno.

I još jedna stvar, koja je za mene itekako važna.
Vidiš, u Bavarskoj nema puno stranaca (ako izuzmemo Minhen), ali ako jesu, onda su to Hrvati/Italijani i tkd., koji se veoma lako prilagode njemačkoj kulturi.
Kod nas ima puno Turaka, Arapa, cijeli kvartovi. Ta višedecenijska prisutnost različitih kultura je ovo podrčuje učinilo dosta tolerantnijim od ostatka zemlje.
Ovdje ti niko neće ponuditi svinjsko meso ako zna da si musliman, u bilo kojoj situaciji ljudi paze na tvoja osjećanja, niko neće pogledati poprijeko neku ženu sa maramom, niti što ja i familija 24/7 pričamo naš jezik.

Tek kad sam na faksu upoznao ljude iz drugih krajeva Njemačke vidio sam da to uopšte nije realnost u drugim krajevima zemlje. Dobro se sjećam kako mi je neka cura iz Hamburga pričala kako je u njihovoj gimnaziji postojala interna kvota koliko Turaka smije maksimalno biti u jednom razredu, da stranci ne smiju dobiti određenu ocjenu iz Njemačkog i tkd...

Znam jednom kad sam morao sići u Passau. Grad je prelijep, ali sam prošao cijelu čaršiju a da nisam našao niti jedan doner. A toga ovdje i u najvećoj selendri. Vjeruj da sam se u tom momentu osjećao kao u nekoj drugoj zemlji, ma koliko god smiješno zvučalo
U pravu si sto se toga tice.
Ali ima i druga strane medalje, upravo to je razlog razlike sigurnosti Minhena i gradova u NRW.
Ja jednom bio u Duisburgu, sto se tice infrastrukture i uredzenja zgrada dozivio sam kulturoloski sok.
Ozimician

#854 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 29/10/2022 19:09
Ozimician wrote: 29/10/2022 19:07

Ako nemaš svoj stan - ti si samo jedan korak od beskućništva. Izgubiš posao, letiš na ulicu, ne doslovno..ali nekretnina daje ogromnu sigurnost u životu. Veća je sigurnost posjedovati u BIH kuću, nego živjeti u Njemačkoj čitav život pod kirijom.

Pa druže, pitaš se čemu ostvrtanje prema Bosni, ja sam otišao u Njemačku prije 3 god kao odrastao muškaraca sa 30+ godina, ti si došao 1991. god kao dijete, završio njemačke škole, stekao njemačko društvo i i dalje si vezan za BiH.
Meni je u BiH i rodbina i roditelji i prijatelji.

A za potomke ti niko ne može garantovati, misliš da su moji roditelji prije 10-20 god i mislili da ću ja biti u Njemačkoj? Naravno da nisu, niko ne zna šta će biti za 20-30 god i gdje će moja ili tvoja djeca sutra otići da žive. Imaš slučajeva i Njemaca koji dolaze živjeti u BIH (koji sa BiH nemaju nikakve veze), tako da ne treba olahko prihvatiti to da tvoja djeca neće sutra doći u BiH, osim ako ih ti odgojem ne budeš stalno od toga odvraćao i pričao samo loše o BiH.

Ja lično sam obišao svijeta i prije Njemačke i za vrijeme Njemačke, tu nema razlike što se tiče BiH i Njemačke, ako imaš volje i mogućnosti, danas je bar to pristupačno i svi putuju.
Pa hoces li kupiti stan u Njemackoj?
Pošto ne planiram u Njemačkoj ostati duže od 5 god ukupno, dakle još 2 god. Ne planiram.
Ali ako bih se odlučio za osnivanje porodice u DE, onda bih vjerovatno kupio.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#855 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

elcaliente wrote: 29/10/2022 19:22
sehohari wrote: 29/10/2022 19:16

Ne znam, jednostavno sam odrastao ovdje gore pa mi je sve bavarsko odbojno.

I još jedna stvar, koja je za mene itekako važna.
Vidiš, u Bavarskoj nema puno stranaca (ako izuzmemo Minhen), ali ako jesu, onda su to Hrvati/Italijani i tkd., koji se veoma lako prilagode njemačkoj kulturi.
Kod nas ima puno Turaka, Arapa, cijeli kvartovi. Ta višedecenijska prisutnost različitih kultura je ovo podrčuje učinilo dosta tolerantnijim od ostatka zemlje.
Ovdje ti niko neće ponuditi svinjsko meso ako zna da si musliman, u bilo kojoj situaciji ljudi paze na tvoja osjećanja, niko neće pogledati poprijeko neku ženu sa maramom, niti što ja i familija 24/7 pričamo naš jezik.

Tek kad sam na faksu upoznao ljude iz drugih krajeva Njemačke vidio sam da to uopšte nije realnost u drugim krajevima zemlje. Dobro se sjećam kako mi je neka cura iz Hamburga pričala kako je u njihovoj gimnaziji postojala interna kvota koliko Turaka smije maksimalno biti u jednom razredu, da stranci ne smiju dobiti određenu ocjenu iz Njemačkog i tkd...

Znam jednom kad sam morao sići u Passau. Grad je prelijep, ali sam prošao cijelu čaršiju a da nisam našao niti jedan doner. A toga ovdje i u najvećoj selendri. Vjeruj da sam se u tom momentu osjećao kao u nekoj drugoj zemlji, ma koliko god smiješno zvučalo
Ali ima i druga strane medalje, upravo to je razlog razlike sigurnosti Minhena i gradova u NRW.
Ja jednom bio u Duisburgu, sto se tice infrastrukture i uredzenja zgrada dozivio sam kulturoloski sok.
Dobro, Duisburg i jeste ekstremni slučaj.
Ali imaš i drugih mjesta: Imaš Keln, Dizeldorf kao velike, moderne gradove koji itekako pružaju veliku kvalitetu života.
elcaliente

#856 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

sehohari wrote: 29/10/2022 19:25
elcaliente wrote: 29/10/2022 19:22

Ali imaš i drugih mjesta: Imaš Keln, Dizeldorf kao velike, moderne gradove koji itekako pružaju veliku kvalitetu života.
Bio sam, Dizeldorf najbolji meni gore kod vas.
Neznam kakve su kirije itd.
Ozimician

#857 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 19:18 Ja ne mogu beskucnik biti.... Ovdje dobijem nogu, u BiH imam stan i kucu :D

A npr ako te ovdje izbacuje iz stana, mora 3 mjeseca najaviti. A kad te neko izbacuje, imas vise poena kada trazis npr gradski,.kao zena i ja sad. Znaci, u roku od mjesec bih nasao.novi :D
Ne govorim o tome da će te neko izbaciti iz stana, svima je 3 mjeseca "otkazni rok"

Ali u slučaju da krene kriza, masovna otpuštanja, da ne možeš više plaćati kiriju - vratio bi se u BiH, kao i svi ostali. To je realnost, jer druge opcije nema.
PreWiBa

#858 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

elcaliente wrote: 29/10/2022 19:26
sehohari wrote: 29/10/2022 19:25

Bio sam, Dizeldorf najbolji meni gore kod vas.
Neznam kakve su kirije itd.
Kirije su ti veće nego u našem dijelu vestfalije, ali opet dosta "normalnije".

Računaj da ćeš za ono što plaćaš u Minhenu u Dizeldorfu dobiti makar duplu kvadraturu.
skafiskafsnjak

#859 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ozimician wrote: 29/10/2022 19:27
skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 19:18 Ja ne mogu beskucnik biti.... Ovdje dobijem nogu, u BiH imam stan i kucu :D

Ne govorim o tome da će te neko izbaciti iz stana, svima je 3 mjeseca "otkazni rok"

Ali u slučaju da krene kriza, masovna otpuštanja, da ne možeš više plaćati kiriju - vratio bi se u BiH, kao i svi ostali. To je realnost, jer druge opcije nema.
Pa vidi... Kolika je sansa da se to desi u Njemackoj?
Mizerna......

Ali ja sam pobornik toga da se stan kupi.... Ali nazalost ja nemam.u uslove jos. Frisak sam ovdje.

Al bice...
Ozimician

#860 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 29/10/2022 19:16 Tek kad sam na faksu upoznao ljude iz drugih krajeva Njemačke vidio sam da to uopšte nije realnost u drugim krajevima zemlje. Dobro se sjećam kako mi je neka cura iz Hamburga pričala kako je u njihovoj gimnaziji postojala interna kvota koliko Turaka smije maksimalno biti u jednom razredu, da stranci ne smiju dobiti određenu ocjenu iz Njemačkog i tkd...

Znam jednom kad sam morao sići u Passau. Grad je prelijep, ali sam prošao cijelu čaršiju a da nisam našao niti jedan doner. A toga ovdje ima i u najvećoj selendri. Vjeruj da sam se u tom momentu osjećao kao u nekoj drugoj zemlji, ma koliko god smiješno zvučalo

Taj doner direktno ništa ne znači, ali na drugi način simbolizuje dosta toga.
U tom mjestu nema puno Turaka, nema puno Arapa, nema puno ljudi na koje je se domicilno stanovništvo moralo navikavati. A to u prevodu znači da je i meni koji možda ima neko drugačije ponašanje teško tu biti prihvaćen.
I ovo stoji, eh sad pošto sam ja kod Rosenheima - Bad Aibling - dakle "ortodoksna Bavarska" - možda je moja perspektiva drugačija nego nekome ko živi u velikim gradovima sa dosta stranaca. Ovdje ima jako malo stranaca i dosta su zatvoreni ljudi, jednostavno se ne možeš intergirati u njihovo društvo.

A o jeziku da ne pričam, to se s njemačkim nije srelo u putu, naravno, ja sam jako dobro savladao i njihov bavarski, čak sam kratko išao i na "kurs bavarskog" - da, i to postoji.

I ono što sam primjetio u poslu, ako neko vidi da znaš više od njega i ne može te nikako drugačije poniziti, krene da priča bavarskim dijalektom i koristi lokalne izraze čisto da bi ti pred njim ispao glup jer ne znaš šta to znači. xD

Dakle, kao kad bi mi nekom strancu umjesto standardnih riječi spominjali neke totalno arhaične turcizme - koje ni mi ne koristimo nikad u svakodnevnom jeziku. I onda ga ismijavali jer on ne zna šta to znači.

Tako da, po meni, integracija u takvo društvo nije baš moguća, koliko god da daš sebe.

Također, svako ima svoju subjektivnu perspektivu i dobro je da se iznesu i pozitivni i negativni aspekti, kako bi ljudi stekli širu sliku.
Evo npr. @elcaliente spominje život u Minhenu, i njemu kao nekome ko je odrastao u Njemačkoj, sve izvan Minhena je go k****c i onda se čudi zašto se neko negdje ne može potpuno uklopiti u društvo ko dođe u 30-tim godinama u Njemačku. xD

A Minhen je 2% Njemačke - dakle 98% Njemačke je njemu loše. Njemačka je puno puno više od Minhena. A nismo ni zagrebali temu Istočne Njemačke, pokrajina Sachsen, Thüringen - kako je tamo strancima da se "integriraju u društvo".
Last edited by Ozimician on 29/10/2022 19:39, edited 1 time in total.
Ozimician

#861 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 19:33
Ozimician wrote: 29/10/2022 19:27

Mizerna......

Ali ja sam pobornik toga da se stan kupi.... Ali nazalost ja nemam.u uslove jos. Frisak sam ovdje.

Al bice...
Znaš kako, nikad se ne zna - jel iko mogao predvidjeti koronu 2020 i sve ovo što je poslije došlo ?

U Velikoj Britaniji je 50-tak 000 poljskih radnika sad u koroni dobilo otkaz i buvalno su šutnuti iz zemlje.

Kad krenu rezovi, svakako prvi su na redu ovi koji nemaju trajni boravak.
skafiskafsnjak

#862 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ozimician wrote: 29/10/2022 19:36
skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 19:33

Mizerna......

Al bice...
Znaš kako, nikad se ne zna - jel iko mogao predvidjeti koronu 2020 i sve ovo što je poslije došlo ?

U Velikoj Britaniji je 50-tak 000 poljskih radnika sad u koroni dobilo otkaz i buvalno su šutnuti iz zemlje.

Zena je stekla uslove za stalni...ako zelim,.mogu i ja na osnovu nje. :D

Ma dobro, opet kazem, ja sam oduvijek bio za kupovinu stana. Bolje davati za kredit 1800 mjesecno, nego za kiriju 1100 .
PreWiBa

#863 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 29/10/2022 19:34
sehohari wrote: 29/10/2022 19:16 Tek kad sam na faksu upoznao ljude iz drugih krajeva Njemačke vidio sam da to uopšte nije realnost u drugim krajevima zemlje. Dobro se sjećam kako mi je neka cura iz Hamburga pričala kako je u njihovoj gimnaziji postojala interna kvota koliko Turaka smije maksimalno biti u jednom razredu, da stranci ne smiju dobiti određenu ocjenu iz Njemačkog i tkd...

Znam jednom kad sam morao sići u Passau. Grad je prelijep, ali sam prošao cijelu čaršiju a da nisam našao niti jedan doner. A toga ovdje ima i u najvećoj selendri. Vjeruj da sam se u tom momentu osjećao kao u nekoj drugoj zemlji, ma koliko god smiješno zvučalo

U tom mjestu nema puno Turaka, nema puno Arapa, nema puno ljudi na koje je se domicilno stanovništvo moralo navikavati. A to u prevodu znači da je i meni koji možda ima neko drugačije ponašanje teško tu biti prihvaćen.
I ovo stoji, eh sad pošto sam ja kod Rosenheima - Bad Aibling - dakle "ortodoksna Bavarska" - možda je moja perspektiva drugačija nego nekome ko živi u velikim gradovima sa dosta stranaca. Ovdje ima jako malo stranaca i dosta su zatvoreni ljudi, jednostavno se ne možeš intergirati u njihovo društvo.

A o jeziku da ne pričam, to se s njemačkim nije srelo u putu, naravno, ja sam jako dobro savladao i njihov bavarski, čak sam kratko išao i na "kurs bavarskog" - da, i to postoji.

I ono što sam primjetio u poslu, ako neko vidi da znaš više od njega i ne može te nikako drugačije poniziti, krene da priča bavarskim dijalektom i koristi lokalne izraze čisto da bi ti pred njim ispao glup jer ne znaš šta to znači. xD

Dakle, kao kad bi mi nekom strancu umjesto standardnih riječi spominjali neke totalno arhaične turcizme - koje ni mi ne koristimo nikad u svakodnevnom jeziku. I onda ga ismijavali jer on ne zna šta to znači.

Tako da, po meni, integracija u takvo društvo nije baš moguća, koliko god da daš sebe.
Ma bolan, tamo se ne mogu ni domaći Njemci iz neke druge regije snaći. Šta vam je.

Taj kraj je možda najbližiji zapadnoj Hercegovini (ako izuzmemo Minhen) - ekonomski dosta jak, ali zato društveno nazadan, zatrovan i zatvoren za bilo šta drugačije.
PreWiBa

#864 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 19:37
Ozimician wrote: 29/10/2022 19:36

Ma dobro, opet kazem, ja sam oduvijek bio za kupovinu stana. Bolje davati za kredit 1800 mjesecno, nego za kiriju 1100 .
Uzmi stalni, i onda sačekaj dok možeš predati za pasoš.

Svakako će iduće godine uvesti duplo državljanstvo, pa onda možeš biti i Bosanac i Njemac :D
skafiskafsnjak

#865 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

sehohari wrote: 29/10/2022 19:39

Svakako će iduće godine uvesti duplo državljanstvo, pa onda možeš biti i Bosanac i Njemac :D
Ma...to kazem, mogu preko zene, ako bas zapne, da se prebacim na spajanje. A za moju stalnu treba malo manje od 2 godine :D

Pa dok dodje moj red, svakako ce taj zakon donijeti.
Nadam se.
Ozimician

#866 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 29/10/2022 19:38 Ma bolan, tamo se ne mogu ni domaći Njemci iz neke druge regije snaći. Šta vam je.

Taj kraj je možda najbližiji zapadnoj Hercegovini (ako izuzmemo Minhen) - ekonomski dosta jak, ali zato društveno nazadan, zatrovan i zatvoren za bilo šta drugačije.
Naravno, i imam osjećaj da ovdje kad se priča o Njemačkoj, priča se o Minhenu, Stuttgartu, NRW i Frakfurtu i to je to.

A Njemačka je puno puno više od toga.

I naravno kad neko poredi Minhen i neko selo pored Bužima - naravno da će mu Minhen biti kulturni šok.

Ali kad neko kao ja - Sarajevo zamjenim Bad Aiblingom. Naravno da ću gledati svaku priliku da se ispalim odatle.

Tehnički, mogao sam i ja izabrati Minhen, ali za manju platu i skuplju kiriju - tako da mi se onda dolazak u Njemačku ne bi isplatio finansijski.

Mnogo toga je na vagi i kompromisi se moraju donositi.
elcaliente

#867 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

To su vec pricali prosle godine, ako ne ubace to u Bundestag do marta nema nista od toga. U izbornu godinu nece sto posto sa tom temom.
elcaliente

#868 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Također, svako ima svoju subjektivnu perspektivu i dobro je da se iznesu i pozitivni i negativni aspekti, kako bi ljudi stekli širu sliku.
Evo npr. @elcaliente spominje život u Minhenu, i njemu kao nekome ko je odrastao u Njemačkoj, sve izvan Minhena je go k****c i onda se čudi zašto se neko negdje ne može potpuno uklopiti u društvo ko dođe u 30-tim godinama u Njemačku. xD

A Minhen je 2% Njemačke - dakle 98% Njemačke je njemu loše. Njemačka je puno puno više od Minhena. A nismo ni zagrebali temu Istočne Njemačke, pokrajina Sachsen, Thüringen - kako je tamo strancima da se "integriraju u društvo".
Tamo je strancima jako ljepo, prikazuju to cesto na vijestima. :D
PreWiBa

#869 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

elcaliente wrote: 29/10/2022 19:44

To su vec pricali prosle godine, ako ne ubace to u Bundestag do marta nema nista od toga. U izbornu godinu nece sto posto sa tom temom.
Rekli su da ide nacrt zakona do januara.
Mislim da će proći. To je jedina stvar oko koje se manje-više sve partije u koaliciji slažu...
Hakiz

#870 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Jedan naš čovjek, koji je u Švajcarskoj ostvario uspješnu karijeru, postao veoma bogat kaže ovako. Cijelu sedmicu ima poslovne ručkove, sastanke, saradnje sa Švajcarcima, ma sve 5.

Onda dođe petak i vidi kako se Švajcarci dogovaraju za izlet, golf, vikend, dernek. Njega niko ne zove.

Možeš biti uz nas, ali nisi dio nas. Tačka.

Ja nemam problem s tim. To što ja hoću bolji život u Njemačkoj ne smije stvoriti obavezu Nijemcima da mi ga omoguće. Ja se njima namećem, ne moraju me prihvatiti, šta ja to mislim, ko sam ja? Što taj bolji život ne stvaram ovdje, oni se vijekovima borili da stvore to šta su stvorili i ja sad idem na gotovo? Bezobrazno je to od mene.
Ozimician

#871 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 29/10/2022 19:47
Jedan naš čovjek, koji je u Švajcarskoj ostvario uspješnu karijeru, postao veoma bogat kaže ovako. Cijelu sedmicu ima poslovne ručkove, sastanke, saradnje sa Švajcarcima, ma sve 5.

Onda dođe petak i vidi kako se Švajcarci dogovaraju za izlet, golf, vikend, dernek. Njega niko ne zove.

Ja nemam problem s tim. To što ja hoću bolji život u Njemačkoj ne smije stvoriti obavezu Nijemcima da mi ga omoguće. Ja se njima namećem, ne moraju me prihvatiti, šta ja to mislim, ko sam ja? Što taj bolji život ne stvaram ovdje, oni se vijekovima borili da stvore to šta su stvorili i ja sad idem na gotovo? Bezobrazno je to od mene.
Ma da, ovo je filozofija, ali treba provesti život u takvom okruženju, gdje se ne osjećaš nimalo prihvaćenim koliko god da se trudiš ... to nije jednostavno deff.
Bloo
Globalna šefica

#872 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 19:37 Zena je stekla uslove za stalni...ako zelim,.mogu i ja na osnovu nje.
Dobro si se udao znaci :D
skafiskafsnjak

#873 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Pa da mi se sutra dijete ovdje rodi i odraste, nikad nece biti Njemac . Makar znao njemacki bolje nego bosanski. To je tako.... Ali.meni ne smeta.

Uredu je integrisati se maks koliko mozes, ali.jadno mi je vidjeti da neki pokusavaju biti veci Njemci od samih Njemaca.

Ali taj primjer u Svici je JEDAN primjer. Siguran sam da ih ima dosta koji govore suprotno.
skafiskafsnjak

#874 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Bloo wrote: 29/10/2022 19:50
skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 19:37 Zena je stekla uslove za stalni...ako zelim,.mogu i ja na osnovu nje.
Dobro si se udao znaci :D
Buahahahahaha da sam bar :D
elcaliente

#875 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 19:51

Pa da mi se sutra dijete ovdje rodi i odraste, nikad nece biti Njemac . Makar znao njemacki bolje nego bosanski. To je tako.... Ali.meni ne smeta.

Uredu je integrisati se maks koliko mozes, ali.jadno mi je vidjeti da neki pokusavaju biti veci Njemci od samih Njemaca.

Ali taj primjer u Svici je JEDAN primjer. Siguran sam da ih ima dosta koji govore suprotno.
A bil dijete vratio iz Njemacke u Bosnu?
Post Reply