Pa kažem ti, sve to samo poskupljuje i komplikuje poslove i smanjuje dostupnost radne snage.elcaliente wrote: ↑28/10/2022 23:36U 90 posto zanatski poslova moras imati Meisterbrief inace uopste ne mozes otvoriti firmu.Ozimician wrote: ↑28/10/2022 23:21
Škola nema veze s tim i u Njemačkoj ti certifikati koštaju jako mnogo, mislim da Meister košta oko 10 000€ (ali ovdje me ne drži za riječ). Tako da je i to sistem uzimanja novca za raznorazna certificiranja (kojih u Njemačkoj ima pre-pre-previše i samo poskupljuju, usporavaju i komplikuju posao, a doprinos u kvaliteti je vrlo vrlo upitan - sama papirologija)
Doba samoupravnog socijalizma je iza nas.
Svako u svojoj firmi određuje hijerarhiju, u BIH je radnik = radnik. U Bosni ne postoji "Ausbuildung" i ne postoji nešto što se zvoe šegrt - barem ne službeno.
Također, nije pravilo da onaj na većoj poziciji u hijerarhiji mora imati i "veću školu" - kako u BIH, tako i u Njemačkoj.
Azubi su nešto skroz drugo i neko mora odgovarati za njihov rad.
Evo poslova koji su dozvoljeni bez Mesiterbriefa:
Folgende Gewerbe zählen zu den handwerksähnlichen, ein Meisterbrief ist nicht erforderlich: Bautentrocknungsgewerbe, Betonbohrer und -schneider, Bodenleger, Eisenflechter, Fuger im Hochbau, Holz- und Bautenschutzgewerbe, Rammgewerbe im Wasserbau, Rohr- und Kanalreiniger, Steindrucker.
Segrt uopste nije sposoban da vodi firmu, ovdje se ne radi o necemu bezveznom kao da ides na seminar, nego o dvije godine skole i ispitu iz 5 -7 predmeta. Izmedju ostalog Meister je odgovoran za Azubis, mora poznavati zakone. Ako se nesto desi na poslu segrt je oslobodjen odgovornosti majstor odogavara, moze biti privatno tuzen.
Ja posto radim na rukovodecem mjestu u osiguranju morao sam polagati za Fachwirta, to je isto kao Meister u zanatskim poslovima. 2 godine skole i dosta materije i pravnih stvari se nauci, kao Judendschutzgesetzt, Bürgeliche Gesetze i Handelsgesetze, Berufsgenossenschaft itd. 8000 eur sam prije par godina platio, sada je to skuplje malo.
Radi se o odgovornosti, ne odgovara niti vlasnik firme niti segrt nego majstor.
Kako npr. ja sa diplomom vodoinstalatera (škola koja traje 3 god. u BiH) da otvorim u Njemačkoj firmu i krenem raditi samostalno ?
Da li je taj Fachwirt priznat u ostalim zemljama ili možeš s tim raditi samo u Njemačkoj ?