Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#726 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 28/10/2022 23:36
Ozimician wrote: 28/10/2022 23:21

Škola nema veze s tim i u Njemačkoj ti certifikati koštaju jako mnogo, mislim da Meister košta oko 10 000€ (ali ovdje me ne drži za riječ). Tako da je i to sistem uzimanja novca za raznorazna certificiranja (kojih u Njemačkoj ima pre-pre-previše i samo poskupljuju, usporavaju i komplikuju posao, a doprinos u kvaliteti je vrlo vrlo upitan - sama papirologija)

Doba samoupravnog socijalizma je iza nas.

Svako u svojoj firmi određuje hijerarhiju, u BIH je radnik = radnik. U Bosni ne postoji "Ausbuildung" i ne postoji nešto što se zvoe šegrt - barem ne službeno.

Također, nije pravilo da onaj na većoj poziciji u hijerarhiji mora imati i "veću školu" - kako u BIH, tako i u Njemačkoj.
Azubi su nešto skroz drugo i neko mora odgovarati za njihov rad.
U 90 posto zanatski poslova moras imati Meisterbrief inace uopste ne mozes otvoriti firmu.
Evo poslova koji su dozvoljeni bez Mesiterbriefa:
Folgende Gewerbe zählen zu den handwerksähnlichen, ein Meisterbrief ist nicht erforderlich: Bautentrocknungsgewerbe, Betonbohrer und -schneider, Bodenleger, Eisenflechter, Fuger im Hochbau, Holz- und Bautenschutzgewerbe, Rammgewerbe im Wasserbau, Rohr- und Kanalreiniger, Steindrucker.

Segrt uopste nije sposoban da vodi firmu, ovdje se ne radi o necemu bezveznom kao da ides na seminar, nego o dvije godine skole i ispitu iz 5 -7 predmeta. Izmedju ostalog Meister je odgovoran za Azubis, mora poznavati zakone. Ako se nesto desi na poslu segrt je oslobodjen odgovornosti majstor odogavara, moze biti privatno tuzen.

Ja posto radim na rukovodecem mjestu u osiguranju morao sam polagati za Fachwirta, to je isto kao Meister u zanatskim poslovima. 2 godine skole i dosta materije i pravnih stvari se nauci, kao Judendschutzgesetzt, Bürgeliche Gesetze i Handelsgesetze, Berufsgenossenschaft itd. 8000 eur sam prije par godina platio, sada je to skuplje malo.
Radi se o odgovornosti, ne odgovara niti vlasnik firme niti segrt nego majstor.
Pa kažem ti, sve to samo poskupljuje i komplikuje poslove i smanjuje dostupnost radne snage.

Kako npr. ja sa diplomom vodoinstalatera (škola koja traje 3 god. u BiH) da otvorim u Njemačkoj firmu i krenem raditi samostalno ?

Da li je taj Fachwirt priznat u ostalim zemljama ili možeš s tim raditi samo u Njemačkoj ?
Didier

#727 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Ozimician wrote: 28/10/2022 20:11
Didier wrote: 28/10/2022 19:24

Ponuda bez PDV-a je teško kršenje zakona i utaja poreza, barem u tri zemlje i kojima sam ja živio, a sve su Nijemcima granične.

Ne vjerujem da je drugačije u Njemačkoj. I nemoj mi samo reći da kupac plaća PDV jer u tom slučaju bi prodavaču bilo svejedno ide li na račun ili u kešu, čak bi insistirao na računu.
Mislim iskreno da ti uopšte ne poznaješ PDV sistem, svaka zemlja ima prag do kojeg nisi PDV obveznik, u BIH je to 50 000 KM godišnje, u Njemačkoj mislim 50 000 € godišnje. Dakle, ako firma/obrt prihoduje ispod 50 000€ godišnje - može ti legalno izdati račun bez PDV-a.

Pričaš gluposti jer svaki i najlošiji majstor ima daleko iznad 50.000 eura u Njemačkoj, zato sam to i naveo. Naravno da ima i onih koji nisu PDV obveznici, ali ti ljudi ne rade cijelu godinu, ili rade osminu radnog vremena.

Pa samo postavljanje parketa u stanu je između 10 i 15 hiljada eura, četiri takva posla i već si PDV obveznik.
Ozimician

#728 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Didier wrote: 28/10/2022 23:54
Ozimician wrote: 28/10/2022 20:11

Mislim iskreno da ti uopšte ne poznaješ PDV sistem, svaka zemlja ima prag do kojeg nisi PDV obveznik, u BIH je to 50 000 KM godišnje, u Njemačkoj mislim 50 000 € godišnje. Dakle, ako firma/obrt prihoduje ispod 50 000€ godišnje - može ti legalno izdati račun bez PDV-a.

Pričaš gluposti jer svaki i najlošiji majstor ima daleko iznad 50.000 eura u Njemačkoj, zato sam to i naveo. Naravno da ima i onih koji nisu PDV obveznici, ali ti ljudi ne rade cijelu godinu, ili rade osminu radnog vremena.

Pa samo postavljanje parketa u stanu je između 10 i 15 hiljada eura, četiri takva posla i već si PDV obveznik.
Ja ti samo kažem da se legalno može izdati račun bez PDV-a u Njemačkoj i rekao sam ti način na koji se može izdati.

Neko ovdje tvrdi da se u Njemačkoj ne može izdati račun bez PDV-a - vidiš da može.
ZoomZoomKiwi

#729 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Kao i svugdje gdje postoji PDV (a izmislio ga je švabo) postoje izuzeci, što zbog prirode posla, što zbog prometa pravnog lica, što zbog kupca, ili robe za koju se izdaje račun.

Svugdje gdje postoji porez, postoji i tax evasion. E sad gdje je kontrola efikasnija gdje nije, to je već pitanje. Ali to je vječna borba između države i privatnika.

Ništa novo.
elcaliente

#730 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 28/10/2022 23:51
elcaliente wrote: 28/10/2022 23:36

U 90 posto zanatski poslova moras imati Meisterbrief inace uopste ne mozes otvoriti firmu.
Evo poslova koji su dozvoljeni bez Mesiterbriefa:
Folgende Gewerbe zählen zu den handwerksähnlichen, ein Meisterbrief ist nicht erforderlich: Bautentrocknungsgewerbe, Betonbohrer und -schneider, Bodenleger, Eisenflechter, Fuger im Hochbau, Holz- und Bautenschutzgewerbe, Rammgewerbe im Wasserbau, Rohr- und Kanalreiniger, Steindrucker.

Segrt uopste nije sposoban da vodi firmu, ovdje se ne radi o necemu bezveznom kao da ides na seminar, nego o dvije godine skole i ispitu iz 5 -7 predmeta. Izmedju ostalog Meister je odgovoran za Azubis, mora poznavati zakone. Ako se nesto desi na poslu segrt je oslobodjen odgovornosti majstor odogavara, moze biti privatno tuzen.

Ja posto radim na rukovodecem mjestu u osiguranju morao sam polagati za Fachwirta, to je isto kao Meister u zanatskim poslovima. 2 godine skole i dosta materije i pravnih stvari se nauci, kao Judendschutzgesetzt, Bürgeliche Gesetze i Handelsgesetze, Berufsgenossenschaft itd. 8000 eur sam prije par godina platio, sada je to skuplje malo.
Radi se o odgovornosti, ne odgovara niti vlasnik firme niti segrt nego majstor.
Pa kažem ti, sve to samo poskupljuje i komplikuje poslove i smanjuje dostupnost radne snage.

Kako npr. ja sa diplomom vodoinstalatera (škola koja traje 3 god. u BiH) da otvorim u Njemačkoj firmu i krenem raditi samostalno ?

Da li je taj Fachwirt priznat u ostalim zemljama ili možeš s tim raditi samo u Njemačkoj ?
Vrlo lako, doneses potvrdu da si 5 godina u tom poslu, prijavis se kod IHK za Meisterprüfung. Ides 2 godine na Weiterbildung, izadzes na ispite, polozis i mozes otvoriti firmu.
Ne znam to za druge zemlje, nije me nikada interesovalo jer u Njemackoj zivim a nisam se ni mislio seliti.
Vjerovatno da postoji neka vrsta priznanja, jer njemacki Ausbilding je priznat kao kvalitetan u svijetu.
Ozimician

#731 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 29/10/2022 00:09
Ozimician wrote: 28/10/2022 23:51

Vrlo lako, doneses potvrdu da si 5 godina u tom poslu, prijavis se kod IHK za Meisterprüfung. Ides 2 godine na Weiterbildung, izadzes na ispite, polozis i mozes otvoriti firmi.
Ne znam to za druge zemlje, nije me nikada interesovalo jer u Njemackoj zivim a nisam se ni mislio seliti.
Vjerovatno da postoji neka vrsta priznanja, jer njemacki Ausbilding je priznat kao kvalitetan u svijetu.
Dakle ja ne mogu otvoriti obrt ni firmu u Njemačkoj sa BH diplomom vodoinstalatera ? Mogu je okačiti o klin ? Moram ponovo ići u školu ispočetka i to na njemačkom jeziku ?

A za priznanje obrazovanja, meni lično je jako bitno da je obrazovanje priznato svugdje u svijetu, jer neću ulagati u nešto što sutra neću moći na svjetskom tržištu unovčiti. Posebno nešto što iziskuje jako puno vremena i novca da se do toga dođe.
Last edited by Ozimician on 29/10/2022 00:14, edited 1 time in total.
Didier

#732 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Vrlo lako, doneses potvrdu da si 5 godina u tom poslu, prijavis se kod IHK za Meisterprüfung. Ides 2 godine na Weiterbildung, izadzes na ispite, polozis i mozes otvoriti firmu.
Vrlo lako, samo ti treba 12 godina da sve ispolažeš, uz poznatu njemačku jednotavnu birokratiju.

Horor jebote, jebo me ta zemlja.
Ozimician

#733 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Didier wrote: 29/10/2022 00:13

Vrlo lako, samo ti treba 12 godina da sve ispolažeš, uz poznatu njemačku jednotavnu birokratiju.

Realno Horor - i oni maštaju o nekim stručnjacima iz vana koji će pokretati Start-Upe - a treba pola života ostaviti i potrošiti desetine hiljada eura da dobiješ jebenu diplomu vodoinstalatera i pokreneš zanatski obrt xD
Didier

#734 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Ozimician wrote: 29/10/2022 00:15
Didier wrote: 29/10/2022 00:13

Realno Horor - i oni maštaju o nekim stručnjacima iz vana koji će pokretati Start-Upe - a treba pola života ostaviti i potrošiti desetine hiljada eura da dobiješ jebenu diplomu vodoinstalatera i pokreneš zanatski obrt xD
A zamisli kako je s nekim komplikovanijim stvarima od vodoinstalatera...
Ozimician

#735 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Didier wrote: 29/10/2022 00:19
Ozimician wrote: 29/10/2022 00:15

A zamisli kako je s nekim komplikovanijim stvarima od vodoinstalatera...
Ma znam, sestra mi je doktor i prošla je kroz horor u trajanju od 3 god za priznavanje diplome, polaganje ispita na Univerzitetu, znanja njemačkog na C1 nivou (i to može se polagati ispit samo u ljekarskoj komori u DE), papirologije, čekanja na odgovor na E-Mail 3 mjeseca za neku bezveznu stvar, a u E-Mailu je onda upute na FAQ sekciju, na telefone se naravno ne javljaju, tj. javi se sekretarica koja kaže da se piše preko E-maila. xD

Ono što je najgore što kad se upustiš u to, nema nazad, jer si potrošio već bruku para, a stalno treba još nešto + neki računi dolaze naknadno bez najave od par stotina eura, ne znaš ni šta su ti naplatili. Njoj nakon 2.5 god došlo da im fali još potvrda da nije kažnjavana - iz BIH i potvrda da je izmirila obaveze prema ljekarskoj komori u zemlji u kojoj je studirala xD - A te je papire naravno dostavila na početku, ali eto - u međuvremenu - zastarili. Cirkus živi. Pa gubljenje dokumenata od strane tog ureda, pa onda ponovo vadi te dokumente u BIH, šalji autobusom, prevodi u Njemačkoj kod sudskog tumača.

Ona je potrošila sve ukupno oko 5000€ i skoro pune 3 god. na to zadovoljstvo priznavanja diplome. Ali kao što rekoh - kad uđeš u taj proces, doseliš u Njemačku, intenzivno učiš jezik, položiš jezik ... potrošiš već puno para, nema nazad.

Također, pričao sam jednom ženom koja radi u Njemačkoj u Steuererklärung, inače je iz BIH, završila Master iz ekonomije u BiH. Morala je nostrificirati diplomu i ići 2 godine na ovaj Weiterbuildung za knjigovođu i polagati ispite - da može raditi taj posao i platila je tako oko 7000 €.

Ja kao inžinjer nisam imao takvih problema i išlo je, ruku na srce, dosta glatko (u poređenju s ostalim).

Ono što na ovoj temi pokušavam reći - svi na sva usta u Njemačkoj pričaju kako im nedostaje "kvalifikovane radne snage", a ne priznaju ničije kvalifikacije osim svojih... ono - de se malo odlučite šta vam zapravo treba ?

Iz ovog što sam vidio, na kraju najbolje prođe NK radna snaga, bez ikakve škole, jer takvi su u BIH radili na mješalici, radit će i u Njemačkoj na mješalici - ali za više para. Ljudima koji imaju ozbiljnije kvalifikacije - dosta će teže biti u Njemačkoj, jer ih čeka reset i puno vremena i troškova da dostignu nivo koji su imali.
Didier

#736 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Dobijem anksiozni napad kad ovo čitam. .

I što je najgore, čekaš na državljanstvo sto godina i onda se moraš odreći svog originalnog. Fuj.

Da je barem zabavna zemlja, ili da je neka bogata kultura, pa hajde, nego ni to. Hrana odvratna, klima još gora (na sjeveru i istoku), ljudi potpuno drugačiji od nas, način zabave užas...

Ali valjda kad dođeš iz siromaštva, onda ti je sve dobro gdje ima asfalt i redovna plata, pa pristaješ na birokratski horor, nacističke predrasude, šefa stranca nižu poziciju, itd.
Ozimician

#737 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Didier wrote: 29/10/2022 01:29 Dobijem anksiozni napad kad ovo čitam. .

I što je najgore, čekaš na državljanstvo sto godina i onda se moraš odreći svog originalnog. Fuj.

Da je barem zabavna zemlja, ili da je neka bogata kultura, pa hajde, nego ni to. Hrana odvratna, klima još gora (na sjeveru i istoku), ljudi potpuno drugačiji od nas, način zabave užas...

Ali valjda kad dođeš iz siromaštva, onda ti je sve dobro gdje ima asfalt i redovna plata, pa pristaješ na birokratski horor, nacističke predrasude, šefa stranca nižu poziciju, itd.

Upravo tako + dosta su operisani od realnosti (mogao si vidjeti i po postovima na ovom forumu), ostali su u vremenu od prije 30 god. i smatraju da je i dalje Njemačka toliko bolja od ostatka svijeta da svi prosto jedva čekaju da dođu tamo.

Dosta ulažu naravno u propagandu i mnoge stvari se prešućuju ljudima koji planiraju seliti, tj. ne znaju šta ih čeka, koja birokratska noćna mora.

Ja sam iskreno mislio da je BH birokratija užas nad užasima, ali kad sam došao u Njemačku - ne smijem reći niti jedne riječi protiv BH birokratije i šalterskih radnika xD

Onda kroz posao shvatiš da je i ova silna papirologija i birokratija u BiH zapravno nametnuta / kopirana od strane Njemaca (EU) i traženje raznorazih certifikata, atesta za svakojaku glupost.

Klima je svugdje lošija nego u BIH, na jugu je eto kao "prihvatljiva", ali opet značajno vlažnija i hladnija nego u BiH. Hrana je blago rečeno - užas, i skonto sam zašto naša raja ne ide po restoranima, ne zato jer je skupo, nego jer je izbor baš loš, posebno u gradovima ispod <100 000 stanovnika.

Jbg da im je hrana dobra, ne bi Döner bio broj jedan fast food, čak se smatra njemačkom nacionalnom kuhinjom. A i naši ćevapi su se svugdje probili. Način zabavljanja i društveni život je baš loš, koliko god da se trudio da se uklopiš - nekako, jednostavno ne zanimaš ih, ne prihvataju te u društvo. Mislim da moraš najkasnije sa 14-15 god da se doseliš u Njemačku da bi se koliko-toliko mogao uklopiti u njihov lifestyle.

I na to se aspolutno svi stranci žale (možeš po internetu vidjeti) - tipa - koliko imam prijatelja u Njemačkoj? 86 - koliko imam prijatelja Njemaca - 0 !

Ima naravno i pozitivnih stvari: - Meni je top saobraćajna infrastruktura i liberalan saobraćaj (bez previše radara i policije), bankovni sistem je zbog SEPA (koju mi u BIH nemamo) puno jednostavniji i fleksibilniji, cijene u supermarketima u odnosu na plate su vjerovatno najbolje u Evropi i uz to imaš odličan izbor (nešto lošiji nego u Italiji, ali svakako bolji nego na Balkanu), mnogi hvale zdravstvo i školstvo - ali nisam imao direktnog kontakta s tim pa ne mogu biti kompetentan za to, mogu samo pričati šta kažu mediji i drugi poznanici.

Sve u svemu, ako neko u 2022 god živi u BiH, u normalnom mjestu sa asfaltom i internetom, ima posao i platu za SSS preko 1000 KM, za VSS preko 1500 KM i ne plaća kiriju, mislim da nema baš dobrih razloga da se preseli u Njemačku. Ako neko u BIH radi u društvenoj struci, državni posao - taj deff nema šta da traži u Njemačkoj osim ako nije spreman da svu dosadašnju karijeru i struku baci niz vodu i krene od nule.
Hakiz

#738 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 29/10/2022 02:25
Sve u svemu, ako neko u 2022 god živi u BiH, u normalnom mjestu sa asfaltom i internetom, ima posao i platu za SSS preko 1000 KM, za VSS preko 1500 KM i ne plaća kiriju, mislim da nema baš dobrih razloga da se preseli u Njemačku.
Ima.

Ja imam hobi(je) za koje potreban materijal i alat teško mogu naći u BiH. A plaćanje transporta i carina ih poprilično poskupljuje u odnosu na cijene u Njemačoj. I ono šta ovdje ima je puno skuplje. Uređaj koji u Njemačkoj košta 800 eura ovdje košta 2.700 KM.

Izbor je ovdje problem. Od broja i vrste, recimo, umjetničkih dešavanja, do ovoga šta sam napisao.

Ne mora Njemačka. Čak i Hrvatska nas dere po tom pitanju.

Ovdje i ljudi koji imaju novac opet imaju problem. Nemaju ga gdje potrošiti. Za sve šta im treba, osim "kruha i mlijeka", moraju posegnuti u inostranstvo. I ako im to često i redovno treba, onda im je bolje u inostranstvu živjeti.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#739 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Entropio »

Sve u svemu, ako neko u 2022 god živi u BiH, u normalnom mjestu sa asfaltom i internetom, ima posao i platu za SSS preko 1000 KM, za VSS preko 1500 KM i ne plaća kiriju, mislim da nema baš dobrih razloga da se preseli u Njemačku. Ako neko u BIH radi u društvenoj struci, državni posao - taj deff nema šta da traži u Njemačkoj osim ako nije spreman da svu dosadašnju karijeru i struku baci niz vodu i krene od nule.
Da, ako su ti pare jedini razlog zasto ides.
Bloo
Globalna šefica

#740 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Entropio wrote: 29/10/2022 10:36

:D

Sta vise vise treba od dobre plate?
Bloo
Globalna šefica

#741 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Ozimician wrote: 29/10/2022 02:25 Jbg da im je hrana dobra, ne bi Döner bio broj jedan fast food, čak se smatra njemačkom nacionalnom kuhinjom. A i naši ćevapi su se svugdje probili. Način zabavljanja i društveni život je baš loš, koliko god da se trudio da se uklopiš - nekako, jednostavno ne zanimaš ih, ne prihvataju te u društvo. Mislim da moraš najkasnije sa 14-15 god da se doseliš u Njemačku da bi se koliko-toliko mogao uklopiti u njihov lifestyle.
Sreca pa su Bosanci izmislili cevape (from the scratch) da budu dio bosanske nacionalne kuhinje :D

Kakav je to life style tj. kako se to zabavljaju i kakav drustveni zivot imaju native Germans od recimo 35 godina?
Ozimician

#742 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 29/10/2022 09:41
Sve u svemu, ako neko u 2022 god živi u BiH, u normalnom mjestu sa asfaltom i internetom, ima posao i platu za SSS preko 1000 KM, za VSS preko 1500 KM i ne plaća kiriju, mislim da nema baš dobrih razloga da se preseli u Njemačku.
Ima.

Ja imam hobi(je) za koje potreban materijal i alat teško mogu naći u BiH. A plaćanje transporta i carina ih poprilično poskupljuje u odnosu na cijene u Njemačoj. I ono šta ovdje ima je puno skuplje. Uređaj koji u Njemačkoj košta 800 eura ovdje košta 2.700 KM.

Izbor je ovdje problem. Od broja i vrste, recimo, umjetničkih dešavanja, do ovoga šta sam napisao.

Ne mora Njemačka. Čak i Hrvatska nas dere po tom pitanju.

Ovdje i ljudi koji imaju novac opet imaju problem. Nemaju ga gdje potrošiti. Za sve šta im treba, osim "kruha i mlijeka", moraju posegnuti u inostranstvo. I ako im to često i redovno treba, onda im je bolje u inostranstvu živjeti.

Dobro, ako je taj hobby jako bitan u životu, onda svakako. Mada za nabakvu takvih stvari, svaki dan autobusi voze za BIH; za 50€ će ti svako donijeti. Tako da i to nije nešto strašno nemoguće.

Ne znam gdje ti živiš u Njemačkoj, ali iz mog iskustva, što se tiče umjetničkih dešavanja, isto kao i svugdje, dešavaju se samo u baš velikim gradovima, Minhen, Hamburg, Berlin, Frankfurt, etc.

Također zavisi i koja vrsta umjetnosti te interesuje.

Mene lično to ne zanima previše, ako me zanima, otputujem negdje gdje je neki događaj... a sad da mi treba na dnevnoj i na sedmičnoj osnovi neko umjetničko dešavanje - ne treba.
Ozimician

#743 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Iz kojeg si ti razloga otišao i jesil otišao za manje para nego u BIH što si imao ?
Dope_Man

#744 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Kako se jedan covjek, koji je otisao vani za parama i eto sad ih trosi pola godine ovdje, srcano bori da svima dokaze da nista tamo ne valja i da sve imaju ljudi u :bih:

To sto ne mozes na koncert ikog bitnog otici bez da putujes bar do ZG ili BG, sto je broj avio konekcija smijesan, sto svaku stvar za bilo kakav hobi narucujes izvana i placas vise nego Svabo, na platu bar dvaput manju.. ma sve je to nebitno. Samo ne idite vani da mi ne budete konkurencija :mrgreen:
Last edited by Dope_Man on 29/10/2022 12:17, edited 2 times in total.
pinkman

#745 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by pinkman »

Bloo wrote: 29/10/2022 11:09

Dobro zdravstvo
Ozimician

#746 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bloo wrote: 29/10/2022 11:17
Ozimician wrote: 29/10/2022 02:25 Jbg da im je hrana dobra, ne bi Döner bio broj jedan fast food, čak se smatra njemačkom nacionalnom kuhinjom. A i naši ćevapi su se svugdje probili. Način zabavljanja i društveni život je baš loš, koliko god da se trudio da se uklopiš - nekako, jednostavno ne zanimaš ih, ne prihvataju te u društvo. Mislim da moraš najkasnije sa 14-15 god da se doseliš u Njemačku da bi se koliko-toliko mogao uklopiti u njihov lifestyle.
Sreca pa su Bosanci izmislili cevape (from the scratch) da budu dio bosanske nacionalne kuhinje :D

Kakav je to life style tj. kako se to zabavljaju i kakav drustveni zivot imaju native Germans od recimo 35 godina?
Ko je ikad igdje napravio nešto from the scratch što se hrane tiče, jer ako krenemo u historiju nastanka - ići ćemo u nedogled?
Ja pričam o mainstream kuhinji.

Lifestyle - isto kao kod nas, zavisi od bračnog, socijalnog statusa i od mjesta življenja.

Uglavnom nedjelja je za šetnju po brdima (jer ništa ne radi pa se i nema nekog izbora) ili eventualno porodični ručak ili roštilj ljeti (u tradicionalnijim sredinama na jugu).

Petak i subota su standardno izlasci - slično kao i u BIH, restorani, kafići ... ko šta voli.

Radnim danima je sve mrtvo. I radnim danima nemoj nikog zvati nigdje, teško da će prihvatiti. Razlog tome je i radno vrijeme koje je standardno 8-17h. Dok dođeš kući već je 18h. itd.

Native Njemcima je vjerovatno takav lifestyle OK i nemaju ništa protiv, mada se i oni često žale na loš društveni život i manjak izbora (isto kao i ljudi u BIH), ono..svi kontaju, negdje drugdje je bolje... ali sve u svemu, njima nije problem voditi takav život.

Problem je nekome ko dolazi tek u tu zemlju, jer Njemci nisu nimalo "welcoming", jako teško će te prihvatiti u društvo (osim ako nisi zgodna djevojka do 30 god. - ali takvu svi prihvataju u društvo svugdje) :D
Onda recimo za ostale strance je ta njihova kultura preukočena, nema spontanosti tipa: hajmo na kafu - hajmo. Kad nekog zoveš na kafu, on ti kaže, može, idući vikend (za 10 dana npr.) wtf. Onda tipa kad je Grill Party - svako nosi svoju hranu i piće, dakle - što misliš jesti i piti, donesi sebi - iaoko si pozvan na zabavu. I svi nose i svima je to OK. Onda recimo plaćanje u restoranima potraje i po pola sata ako je veće društvo - svako plaća svoj dio tačno onoliko koliko stoji, i konobar to mora računati i križati i ići od osobe do osobe da naplati.

Itd.
Ozimician

#747 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

pinkman wrote: 29/10/2022 12:15
Bloo wrote: 29/10/2022 11:09

Dobro zdravstvo
Šta je za tebe dobro zdravstvo?
Ozimician

#748 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Dope_Man wrote: 29/10/2022 12:15 Kako se jedan covjek, koji je otisao vani za parama i eto sad ih trosi pola godine ovdje, srcano bori da svima dokaze da nista tamo ne valja i da sve imaju ljudi u :bih:

To sto ne mozes na koncert ikog bitnog otici bez da putujes bar do ZG ili BG, sto je broj avio konekcija smijesan, sto svaku stvar za bilo kakav hobi narucujes izvana i placas vise nego Svabo, na platu bar dvaput manju.. ma sve je to nebitno. Samo ne idite vani da mi ne budete konkurencija :mrgreen:
Pa da, ja sam otišao vani za parama i to iskreno priznajem, što se tiče ostalih stvari, vjerovatno bih ostao u BIH.

Ne lažem sebe kao većina: da su otišli zbog boljeg zdravstva, školstva, djece, vinogradarstva, pretog, desetog. (jer te prednosti nisam osjetio još uvijek)

Što se tiče svega navedenog - vjeruj da ti to jako puno zavisi od mjesta gdje živiš u Njemačkoj. Kao što rekoh, ako živiš u mjestu manjem od 100 000 stanovnika - sigurno nećeš imati ništa bolje ni koncerte ni konekcije nego ako živiš u BIH. Tj. morat ćeš unutar Njemačke putovati na koncert ili aerodrom kao što neko putuje iz BIH u ZG, BG, Split.

Što se tiče konkurencije - u Njemačkoj ima trenutno otvorenih 2 mil. oglasa za posao, dakle cijela BiH da se sad preseli u Njemačku - ne može popuniti ta radna mjesta.

Nikoga ne odgovaram niti mogu da odgovorim od odluke da dođe u Njemačku - ali isto tako upućujem na negativne stvari (njemačku birokratiju) koja vas čeka, a o čemu niko ne priča.
Hakiz

#749 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 29/10/2022 12:08
Dobro, ako je taj hobby jako bitan u životu, onda svakako. Mada za nabakvu takvih stvari, svaki dan autobusi voze za BIH; za 50€ će ti svako donijeti. Tako da i to nije nešto strašno nemoguće.
A ako nemaš nikoga ko će ti kupiti i dati vozaču da donese?

Problem tvog načina je što ti govoriš da se može snaći.

A ja ne želim da se snalazim, želim da sve bude sistemski. Ne želim da molim vozača da mi donese, želim da mi se dostavi regularnim putem, popta, brza pošta itd.

Želim da živim u državi u kojoj znam da kada platim, to šta želim mogu kupiti kroz sistem. Ne da kontam kako da se snađem. Ili da dođem do neke druge usluge, zadovoljim neku drugu potrebu ili želju.

Kada riješiš problem para, ako pare imaš, dolaze drugi razlozi zbog kojih iz BiH treba ići.
Ozimician

#750 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 29/10/2022 13:08
Ozimician wrote: 29/10/2022 12:08
A ako nemaš nikoga ko će ti kupiti i dati vozaču da donese?

Problem tvog načina je što ti govoriš da se može snaći.

A ja ne želim da se snalazim, želim da sve bude sistemski. Ne želim da molim vozača da mi donese, želim da mi se dostavi regularnim putem, popta, brza pošta itd.

Želim da živim u državi u kojoj znam da kada platim, to šta želim mogu kupiti kroz sistem. Ne da kontam kako da se snađem. Ili da dođem do neke druge usluge, zadovoljim neku drugu potrebu ili želju.

Kada riješiš problem para, ako pare imaš, dolaze drugi razlozi zbog kojih iz BiH treba ići.
Poštujem i taj način razmišljanja, ali želim reći da moraš pristati onda na druge kompromise. Npr. da će dobar dio godišnjeg koristiti da posjeti robinu i prijatelje u BIH, ako imaš roditelje u godinama, onda i to otežava dalje ... (jedan od kompromisa), tj. nešto ćeš dobiti, ali nešto i izgubiti.

U kojem si ti dijelu Njemačke?
Post Reply