Xiaomi mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
zposao

#19851 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zposao »

JelBistro wrote: 24/10/2022 08:54 @zposao
Pa da, mislim i po internetu se javlja raja uglavnom ko ima neki problem dok ovi zadovoljni guštaju. :)
Definitivno problem postoji sa varijantom iz Indije, problem su prijavljivali i globalno, ali skroz rijetko.
Opet kažem ne može čovjek 100% znati ali što se tiče naših prostora, foruma, stranica stvarno nisam čuo za problem.
Nisam ni ja čuo zato me zbunilo.

A je li iko imao iskustva sa našim operaterima kako se ponašaju ako mobitelu rikne matična u garantnom roku?

Ima li tu nade ako kojim slučajem matična crkne u garantnom roku da se može dobiti drugi telefon ili slično da ne bude samo vozanje od šaltera do šaltera.
zlo zlo

#19852 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zlo zlo »

ja sam u dilemi za sljedeci mobitel sto da uzmem..12 pro ili 12tpro..cijenom su identicni trenutno a i spec su tu negdje
Proosvjetni_uhljeb

#19853 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Proosvjetni_uhljeb »

zposao wrote: 24/10/2022 08:42
JelBistro wrote: 24/10/2022 08:40 @zposao
Mislim da je 99% problem telefona iz Indije. Kod nas iskreno nisam čuo za ikakav problem sa x3 pro .
U malog kod brata od izlaska ga koristi, puca po igrama sve za 10.
Hvala ti na info. I ja se nadam da nisu možda svi globalno pogođeni tom falinkom, ali mi nije bilo svejedno kad su indijci rekli da su svi X3 pogođeni jer je problem u nekvalitetnom materijalu za lemljenje koji se pri višin teperaturama rastopi pa napravi kratki spoj.

Ali dobro je znati da neko prži već godinu i kusur bez problema :thumbup:
Vjerovatno slabija kontrola kvaliteta i materijala radi ušteda jer su uređaji za indijsko tržište dosta jeftiniji.
Proosvjetni_uhljeb

#19854 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Proosvjetni_uhljeb »

zposao wrote: 24/10/2022 09:33
JelBistro wrote: 24/10/2022 08:54 @zposao
Pa da, mislim i po internetu se javlja raja uglavnom ko ima neki problem dok ovi zadovoljni guštaju. :)
Definitivno problem postoji sa varijantom iz Indije, problem su prijavljivali i globalno, ali skroz rijetko.
Opet kažem ne može čovjek 100% znati ali što se tiče naših prostora, foruma, stranica stvarno nisam čuo za problem.
Nisam ni ja čuo zato me zbunilo.

A je li iko imao iskustva sa našim operaterima kako se ponašaju ako mobitelu rikne matična u garantnom roku?

Ima li tu nade ako kojim slučajem matična crkne u garantnom roku da se može dobiti drugi telefon ili slično da ne bude samo vozanje od šaltera do šaltera.
Trebalo bi da se tu uvaži garancija, bar ako se ne pokaže da si spali telefon. Garancija bi morala pokrivati i matičnu ploču upravo zbog ovakvih slučajeva.

Edit: Nekad davno sam u zamjeni kupio neki Sony sa garancijom BH Telecoma. Dešavalo mi se da se uređaj sam od sebe gasi, pregrije se pa se ugasi. Telecom mi je uvažio garanciju i popravio kvar. Vjerujem da bi i tebi bila uvažena garancija.
Tananarive

#19855 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Tananarive »

zposao wrote: 23/10/2022 23:00 Pozz pitao sam vec na drugoj temi pa da priupitam i ovdje zna li iko išta o hardbrick problemima sa Poco X3 Pro?

Ja do skoro nisam ni znao da Poco x3 Pro ima neku serijsku manu sa tim PMIC čipom i da tome nema lijeka. Valjda usljed grijanja mobitela popuste neki zalemljeni spojevi pa nastane kratki spoj i crkne matična ploča. Po onome što sam pročitao u Indiji je jako izražen taj problem jer je bruka tih mobitela riknula tako da se i Xiaomi morao uključiti.
A po svim pisanjima to ne bi trebao biti neki regionalni problem nego globalno vezan za sve modele X3 Pro.

Sad me to zbunilo jer namjeravam kupiti taj mobitel a u nas nisam čuo za takve slučajeve pa me interesira je li bilo slučajeva da znate?

I ima li ikakve koristi od garancije?

Evo da tagiram likove za koje mi se čini da imaju ovaj mob :lol:
@zippoo87
@zdruzdjo
Imao malac kod mene. Jednu noć stavio na punjenje, ujutro neće da upali samo pali onu lampicu kao da se puni. Odnio do radnje gdje je kupljen bio na servisu oko mjesec. Zovu nemaju isti, doplatim malcu onaj poco m4 4g sa amoledom oko 30 km i evo ga dere već treći mjesec.
zippoo87

#19856 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

zrakomlat wrote: 22/10/2022 20:57 Ljudi, šta može biti razlog ovog ispod.

Imam privatni Mi 9T Pro i službeni Redmi Note 11s.
Kad podjelim internet s privatnog, normala ide sve.
Kad podjelim internet sa službenog, wifi je loš i nikakav, piše ili povezano bez interneta ili se svake sekunde prekida veza ili je povezano ali jednostavno neupotrebljivo.

Večeras mi padne na pamet da karticu iz Redmija prebacim na 9T Pro, i hotspot radi normalno, tri telefona povezana, internet ko zmaj.

Po ovome djeluje da je problem s telefonom RN 11s, u postavkama je sve isto ko na privatnom.
Probaj resetovati postavke interneta (internet network settings) u opcijama prvo.Imaj na umu da ce ti to izbrisati sve snimljene wifi mreze koje si se kacio do sada.A mogue i da je do slabije kvalitete same wifi antene u telefonu i da je zato taj problem.
Poznato je da u jeftinije ili slabije serije ide i slabija oprema.
zposao wrote: 23/10/2022 23:00 Pozz pitao sam vec na drugoj temi pa da priupitam i ovdje zna li iko išta o hardbrick problemima sa Poco X3 Pro?

Ja do skoro nisam ni znao da Poco x3 Pro ima neku serijsku manu sa tim PMIC čipom i da tome nema lijeka. Valjda usljed grijanja mobitela popuste neki zalemljeni spojevi pa nastane kratki spoj i crkne matična ploča. Po onome što sam pročitao u Indiji je jako izražen taj problem jer je bruka tih mobitela riknula tako da se i Xiaomi morao uključiti.
A po svim pisanjima to ne bi trebao biti neki regionalni problem nego globalno vezan za sve modele X3 Pro.

Sad me to zbunilo jer namjeravam kupiti taj mobitel a u nas nisam čuo za takve slučajeve pa me interesira je li bilo slučajeva da znate?

@zippoo87
@zdruzdjo
Iskreno,do sada nisam cuo za problem sa X3 pro kod nas a nisam ni na olxu nigdje vidio na oglasu sprzen telefon.
Moguce da je taj problem samo tamo u Indiji.

Nego,jucer sam vidio na skoro novom telefonu,starom 2-3 mjeseca ,model Redmi 10c,da se odlijepio display u jednom cosku i ono dise fino par mm...mozes ga noktom i povuci i mozda i izvaditi cijelog :D
Mobitel kupljen u radnji sa 2 godine garancije ...vlasnik telefona nije to bio ni skuzio,ja uzeo telefon i vidim prst mi kao propada i pogledam detaljnije,imam sta i vidjeti.Na ovom modelu display upada u plastiku i sada ne znam da li je uopste zalijepljen,jer mi nije djelovao tako.
Rekao sam vlasniku da ga odmah odnese u radnju gdje je kupio i neka ide na servis,neka to zalijepe.
Telefon je inace ogroman,6.8 inca ekran a plasticni...nekako u ruci djeluje kao budzet tablet :D
Last edited by zippoo87 on 25/10/2022 23:20, edited 1 time in total.
zrakomlat

#19857 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zrakomlat »

zippoo87 wrote: 24/10/2022 20:21
zrakomlat wrote: 22/10/2022 20:57 Ljudi, šta može biti razlog ovog ispod.

Imam privatni Mi 9T Pro i službeni Redmi Note 11s.
Kad podjelim internet s privatnog, normala ide sve.
Kad podjelim internet sa službenog, wifi je loš i nikakav, piše ili povezano bez interneta ili se svake sekunde prekida veza ili je povezano ali jednostavno neupotrebljivo.

Večeras mi padne na pamet da karticu iz Redmija prebacim na 9T Pro, i hotspot radi normalno, tri telefona povezana, internet ko zmaj.

Po ovome djeluje da je problem s telefonom RN 11s, u postavkama je sve isto ko na privatnom.
Probaj resetovati postavke interneta (internet network settings) u opcijama prvo.Imaj na umu da ce ti to izbrisati sve snimljene wifi mreze koje si se kacio do sada.A mogue i da je do slabije kvalitete same wifi antene u telefonu i da je za to taj problem.
Poznato je da u jeftinije ili slabije serije ide i slabija oprema.
Spoiler
Show

@zippoo87
@zdruzdjo
Iskreno,do sada nisam cuo za problem sa X3 pro kod nas a nisam ni na olxu nigdje vidio na oglasu sprzen telefon.
Moguce da je taj problem samo tamo u Indiji.

Nego,jucer sam vidio na skoro novom telefonu,starom 2-3 mjeseca ,model Redmi 10c,da se odlijepio display u jednom cosku i ono dise fino par mm...mozes ga noktom i povuci i mozda i izvaditi cijelog :D
Mobitel kupljen u radnji sa 2 godine garancije ...vlasnik telefona nije to bio ni skuzio,ja uzeo telefon i vidim prst mi kao propada i pogledam detaljnije,imam sta i vidjeti.Na ovom modelu display upada u plastiku i sada ne znam da li je uopste zalijepljen,jer mi nije djelovao tako.
Rekao sam vlasniku da ga odmah odnese u radnju gdje je kupio i neka ide na servis,neka to zalijepe.
Telefon je inace ogroman,6.8 inca ekran a plasticni...nekako u ruci djeluje kao budzet tablet :D

Hvala na odgovoru. Probati ću taj reset ali nešto kontam da si vjerovatno u pravu za to podvučeno i da je to razlog.
Bolesni Doktor

#19858 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Bolesni Doktor »

Pozz,
Imam par problema otkad mi je došla nadogradnja na MIUI 13 pa ako je netko viđao.
Prva stvar,odjednom iz ničega izgubi signal i mrežu na području dobro pokrivenog signala.Nekad kad i ima mreže izgubi mobilne podatke po par minuta nema načina osim da resetiram telefon ili da upalim pa ugasim zrakoplovni način.Mjenjao sam karticu svog operatera 2 puta tako da nije do toga.
I druga stvar,ne pali mi se zaslon kad mi dođe obavijest a u postavkama je sve popaljeno da se pali i da se pali led lampica al meni je zaslon uvijek ugašen a lampica se nekad upali nekad ne.
Dodatna stvar,mjenjao sam zvučnik telefona i otad mi je ugašen proximity sensor,postoji li način da ga upalim negdje u postavkama.
Zanima me jel netko imao slične probleme i kako ih riješiti.
Haris033

#19859 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Haris033 »

Koji Redmi uzeti do 350 KM, a da ima display 6.7”?
Treba mi za tetku..
Hvala 😊
zippoo87

#19860 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Bolesni Doktor wrote: 26/10/2022 18:31 Pozz,
Imam par problema otkad mi je došla nadogradnja na MIUI 13 pa ako je netko viđao.
Prva stvar,odjednom iz ničega izgubi signal i mrežu na području dobro pokrivenog signala.Nekad kad i ima mreže izgubi mobilne podatke po par minuta nema načina osim da resetiram telefon ili da upalim pa ugasim zrakoplovni način.Mjenjao sam karticu svog operatera 2 puta tako da nije do toga.
I druga stvar,ne pali mi se zaslon kad mi dođe obavijest a u postavkama je sve popaljeno da se pali i da se pali led lampica al meni je zaslon uvijek ugašen a lampica se nekad upali nekad ne.
Dodatna stvar,mjenjao sam zvučnik telefona i otad mi je ugašen proximity sensor,postoji li način da ga upalim negdje u postavkama.
Nisi naveo koji model imas.
Nisi naveo da li si nakon updatea na MIUI 13,odradio factory reset...jer te velike nadogradnje uvijek nesto zeznu ako se ne resetuje telefon.
Ja na svom telefonu,cim sam ga kupio,dobio sam update na miui 13 i nakon updatea,reseteovao sam ga i onda nanovo postavio i vratio backup i evo od marta do danas,sve radi bez ijedne greske ili buga.

Sto se proximiti senzora tice...jedino da ti taj "majstor" nije sta zeznuo prilikom promjene...jer za to nema opcija paljenja ili gasenja...ali imas kodove sa kojima mozes testirati da li je neki dio opreme ispravan ili ne pa testiraj.
*#*#6484#*#* QC Tests (All Tests)
Imas dole na listi i proximiti senzor
zippoo87

#19861 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Haris033 wrote: 27/10/2022 19:00 Koji Redmi uzeti do 350 KM, a da ima display 6.7”?
Treba mi za tetku..
Hvala 😊
Neki od redmi note 10 ili 11 modela,ako se mogu ugurati u tu cijenu novi.
Ako mogu i polovni,onda imas veci izbor i bolje modele
Bolesni Doktor

#19862 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Bolesni Doktor »

zippoo87 wrote: 27/10/2022 19:24
Bolesni Doktor wrote: 26/10/2022 18:31 Pozz,
Nisi naveo da li si nakon updatea na MIUI 13,odradio factory reset...jer te velike nadogradnje uvijek nesto zeznu ako se ne resetuje telefon.
Ja na svom telefonu,cim sam ga kupio,dobio sam update na miui 13 i nakon updatea,reseteovao sam ga i onda nanovo postavio i vratio backup i evo od marta do danas,sve radi bez ijedne greske ili buga.

Sto se proximiti senzora tice...jedino da ti taj "majstor" nije sta zeznuo prilikom promjene...jer za to nema opcija paljenja ili gasenja...ali imas kodove sa kojima mozes testirati da li je neki dio opreme ispravan ili ne pa testiraj.
*#*#6484#*#* QC Tests (All Tests)
Imas dole na listi i proximiti senzor
Model poco x3 NFC
Nisam odradio factory reset.
Znači najbolje da ga napravim?
zippoo87

#19863 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Evo upravo predstavljena i Redmi Note 12 serija telefona.
Novost je da od sada u Redmi Note seriji na kamerama ima OIS a i dolaze sa 200 MP kamerama i 210W punjenjem,sa Xiaomi tehnologijom,gdje je punjac dosta manji nego ove sadasnje cigle.

Detaljnije procitajte na linku
https://www.bajtbox.com/redmi-note-12-p ... ifikacije/
zippoo87

#19864 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Bolesni Doktor wrote: 27/10/2022 19:33
zippoo87 wrote: 27/10/2022 19:24

Model poco x3 NFC
Nisam odradio factory reset.
Znači najbolje da ga napravim?
Prvo napravi backup telefona,bilo na google server ili na xiaomi mi account ili na komp lokalno.
Da kasnije mozes sve vratiti kako je i bilo.
Onda odradi factory reset...kada napravis backup,nemas sta izgubiti,sve ce ti biti vraceno.
Haris033

#19865 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Haris033 »

zippoo87 wrote: 27/10/2022 19:33
Haris033 wrote: 27/10/2022 19:00 Koji Redmi uzeti do 350 KM, a da ima display 6.7”?
Treba mi za tetku..
Hvala 😊
Ima 4/64. Malo mi je to RAM-a.
Valja li Redmi Note 9 Pro 6/64 za 360KM (nov)?
To je najjeftiniji Redmi Note sa displayom 6.67" na olx-u :roll:
zippoo87

#19866 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Haris033 wrote: 27/10/2022 20:40
zippoo87 wrote: 27/10/2022 19:33

Ima 4/64. Malo mi je to RAM-a.
Valja li Redmi Note 9 Pro 6/64 za 360KM (nov)?
To je najjeftiniji Redmi Note sa displayom 6.67" na olx-u :roll:
Valja...to je jedan od najboljih modela i jos je i na cijeni i za polovan.
fusion_ba

#19867 Re: Xiaomi mobiteli

Post by fusion_ba »

Utisci za Xiaomi 12T nakon 10 dana korištenja.
Kamera dosta dobra (zanimljiva mi je clone opcija), proximity radi uredno, brz, vizuelno lijep.
Jedino je punjač stvarno velik i težak, a napuni za nekih 20 minuta od 0 do 100. Baterija tu i tamo, izdrži cijeli dan a koristim većinu vremena 4G kad nisam kući, ali vjerujem da će to standardno ispeglati u narednim ažuriranjima da traje i duže.

Pročitao sam da 12T podržava esim, a ovaj obični ne.
fortaleza

#19868 Re: Xiaomi mobiteli

Post by fortaleza »

zippoo87 wrote: 27/10/2022 19:48 Evo upravo predstavljena i Redmi Note 12 serija telefona.
Novost je da od sada u Redmi Note seriji na kamerama ima OIS a i dolaze sa 200 MP kamerama i 210W punjenjem,sa Xiaomi tehnologijom,gdje je punjac dosta manji nego ove sadasnje cigle.

Izbačen microSD slot, znači Redmi prekrižen. :skoljka:
skafiskafsnjak

#19869 Re: Xiaomi mobiteli

Post by skafiskafsnjak »

fortaleza wrote: 27/10/2022 21:52
zippoo87 wrote: 27/10/2022 19:48 Evo upravo predstavljena i Redmi Note 12 serija telefona.

Jos malo, sve ces ih prekriziti onda :D
Crithagra

#19870 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Crithagra »

Sa 128 ili 256 GB interne memorije malo kome je realno potrebna ekspanzija. Ili nikome.
fortaleza

#19871 Re: Xiaomi mobiteli

Post by fortaleza »

skafiskafsnjak wrote: 27/10/2022 21:55
fortaleza wrote: 27/10/2022 21:52
Crithagra wrote: 27/10/2022 21:57 Sa 128 ili 256 GB interne memorije malo kome je realno potrebna ekspanzija. Ili nikome.

Iz dva polupokvarena Nexusa 6 iz 2014te sastavio jedan funkcionalan, nabacio crDroid sa android 11kom, prednji stereo zvučnici i 6 inča 16:9 ogroman ekran za multimediju i čitanje i dobar.

OnePlus N10 za sve ostalo + 150tak GB flac muzike za offline slušanje s tendencijom rasta.

256 GB mi je knap, a 128 def premalo.
skafiskafsnjak

#19872 Re: Xiaomi mobiteli

Post by skafiskafsnjak »

fortaleza wrote: 27/10/2022 22:12
skafiskafsnjak wrote: 27/10/2022 21:55

Crithagra wrote: 27/10/2022 21:57 Sa 128 ili 256 GB interne memorije malo kome je realno potrebna ekspanzija. Ili nikome.

Iz dva polupokvarena Nexusa 6 iz 2014te sastavio jedan funkcionalan, nabacio crDroid sa android 11kom, prednji stereo zvučnici i 6 inča 16:9 ogroman ekran za multimediju i čitanje i dobar.

OnePlus N10 za sve ostalo + 150tak GB flac muzike za offline slušanje s tendencijom rasta.

256 GB mi je knap, a 128 def premalo.
Jes, al nemas fluidnost kao novi telefoni, nemas 120hz..itd itd.
Uvijek imas telefone s 512 gb :D
zippoo87

#19873 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Pa i meni se ne svidja izbacivanje SD kartice,jer sam na jednoj imao uvijek muziku i jos neke stvari i samo prebacivao iz telefona u telefon.
Sada moras to sve rucno prekopirati na telefon...nije da je tesko ali eto,jedan korak vise.

Ali obzirom da sada haman pa svi telefoni dolaze sa 128 Gb i vise,nije da fali memorije.
fusion_ba

#19874 Re: Xiaomi mobiteli

Post by fusion_ba »

Meni je sve sa kamere na cloudu. U galeriji ostavim možda posljednjih 10 fotografija. Za muziku imam Spotify tako da mi ni 40 GB ne bude popunjeno na mobitelu, a i to je uglavnom prostor koji zauzimaju same aplikacije i OS.
Quaresma

#19875 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Quaresma »

s tim da danas mali procenat ljudi uopste koristi micro sd u tolikom kapacitetu kao i vi.

sasvim logican potez
Post Reply