Prestao sam čitati kod “prosječni korisnik peleta zamijenio kotao na pelet za vivax da se grije na -25”.stetoskop wrote: ↑24/10/2022 21:32 Iskreno se nadam da je do mene i da dobro nisam pojasnio.
Kao što je naveo @emillio, ključna riječ je pothlađen.
Pa ću to pojasniti slikovito.
Dakle, jedan tipični korisnik kotla na pelet, odlučio je da to bojkotuje i zimu prezimi kupovinom vivax invertera, a trgovac mu je obećao da može raditi na -25, da mu je snaga 6 kW i da može grijati prostor do 50m2….
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
isx
#17351 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
- -Chesterfield-
#17352 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ma ovi noviji se brzo kvare. Kod brata se pokvario taman nekako kada mu je garancija istekla.piplica wrote: ↑26/10/2022 18:04 @-Chesterfield-
Matematika je neumoljiva, cijena struje se nije mijenjala.
Znaci za 20god si na njega dao, ako je prosjecna potrosnja 1,5KWh/dan, a bila je i kada je bio nov isto tolika, preko 1700KM, nov kosta oko 800, da si ga prije 10god mijenjao, imao bi uredjaj oji manje trosi i koji je efikasniji.
I onda se ljudi pitaju kako se potrose kWh.
Vidjet ću... ako struja bude išla gore u velikom % izbaciti ću ga. Tražit ću nešto manje od ovog i naravno štedljivije...
Piše da ovaj troši 1,186

- saiks
#17353 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
jedan poznanik se kune u ovo,samo on ima neku sto ide na plafonprobook wrote: ↑25/10/2022 18:49 A kakva je fora sa ovim
https://www.ekupi.ba/bs/Kućanski-aparat ... tabDetails
Kaze max snaga 700w samo, a za prostor do 30m2, neka je u stvarnosti za 20m2 izgleda predobro? Na koju foru radi?
- rovac13
#17354 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Mozda se ko uhvati na foru
Cega se lik dosjetio
Dao ime grijalici ......premium eco pametni grijac......zato je ipak trebalo i maste
Dok ljudi skontaju da je unutra grijac kao i u grijalici od 20 km .....on ce se naklepat musterija po usima.
Prije mi bilo zao ljudi koji popuse suplju.
Vise mi nije zao.
Sve lako dostupno provjerit, oni i dalje vjeruju na rijec sanerima.
Cega se lik dosjetio
Dao ime grijalici ......premium eco pametni grijac......zato je ipak trebalo i maste
Dok ljudi skontaju da je unutra grijac kao i u grijalici od 20 km .....on ce se naklepat musterija po usima.
Prije mi bilo zao ljudi koji popuse suplju.
Vise mi nije zao.
Sve lako dostupno provjerit, oni i dalje vjeruju na rijec sanerima.
- ZoomZoomKiwi
#17355 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
U USA se za ovakve obmane ide u zatvor.
Al’ jebiga, dok je ovaca neće falit’ vune.
Al’ jebiga, dok je ovaca neće falit’ vune.
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
-
dgL_
#17358 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Pozz raja,
Naručio sam 2 GREE LOMO REGULAR invertera .. 18ka i 12ka do -22 griju... Grijat bi se trebalo nekih 60ak kvadrata (tri prostorije).
Iskustva molim vas... Moze li se ugrijat na to?
Naručio sam 2 GREE LOMO REGULAR invertera .. 18ka i 12ka do -22 griju... Grijat bi se trebalo nekih 60ak kvadrata (tri prostorije).
Iskustva molim vas... Moze li se ugrijat na to?
- rovac13
#17359 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Snage bi trebao imat puno cak i viska s njima.
Jedino sa odrzavanjem temperature,kao i ostali sa gree klimama.Kod tebe ce jos vise stajat u pauzi nego kpd ostalih,jer si uzeo previse snage.
Ako ti ti ne smeta,onda super.
Jedino sa odrzavanjem temperature,kao i ostali sa gree klimama.Kod tebe ce jos vise stajat u pauzi nego kpd ostalih,jer si uzeo previse snage.
Ako ti ti ne smeta,onda super.
-
dgL_
#17360 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Zasto mislis da ce stajat u pauzi jer sam uzeo previse snage?
- rovac13
#17361 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Pa citas li forum.
Vecina tih klima ne moze da trosi manje od 500w 800w 1000w kako koja.Znaci da krene puhat toplo,pa stane,posto je to puno toplote.....i onda cekas kad ce krenut ponovo,neko ceka pola sata,neko sat,neko dva sata.......ako nenas izolacije problem ce bit manje izrazen,ako imas izolacije onda ces cekat duze od ostalih
Nekima to ne smeta.Ako si jedan od njih onda si super izabrao.
Meni smeta pa biram drugacije.
Svi imamo razlicit ukus.
Vecina tih klima ne moze da trosi manje od 500w 800w 1000w kako koja.Znaci da krene puhat toplo,pa stane,posto je to puno toplote.....i onda cekas kad ce krenut ponovo,neko ceka pola sata,neko sat,neko dva sata.......ako nenas izolacije problem ce bit manje izrazen,ako imas izolacije onda ces cekat duze od ostalih
Svi imamo razlicit ukus.
-
isx
#17362 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ja imam iskustva i sa Gree i Daikin i istina je ovo što Rovac kaže, kinez uvijek furli vrelo i gasi se dok Daikin puše blaže dosta i ne gasi se, a održava u deseti dio stepena tačno temperaturu u prostoriji. Ko mi god dođe kaže što ti ova klima hladi, a postavljeno da grije. 
Last edited by isx on 27/10/2022 18:56, edited 2 times in total.
- doox
#17363 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Razmišljam da kupim klimu za grijanje, grijalo bi prostor od 30 kvadrata, ali je visina plafona 3m i povezano sa kuhinjom koja je 10ak kvadrata. Zanima me mogu li to pokriti sa ovom klimom, ali ako ima neko bolji prijedlog ...

-
dgL_
#17364 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Uredu, ali u cemu je problem ako se ugasi a temperatura 22 C? Ne smeta dokle god ce se upalit kaf padne na 21 tipa... Ako zelis da ti puse vazda stavi 30 i tjt...rovac13 wrote: ↑27/10/2022 17:13 Pa citas li forum.
Svi imamo razlicit ukus.
- rovac13
#17365 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Meni je bilo nepodnosljivo.
Moj lg je tako radio.
Na 500w se gasio.
Nije problem sto se on ugasi,nego prolazi vrijeme on ne krece,nama hladnjikavo,gledam ja u zenu ona u mene,cekamo da krene,klima ne krece,i cekaj,i cekaj,hladno nam,klima stoji......na kraju moram ustat povisit zadanu temp da krene vec,jer hladno nam......ona krene 10 min u opet stane....u opet ispocetka...i tako u krug.
Da sam morao ostat na grijanju lg klimom ja bi presao na drugo grijanje.......jer meni to nije bilo rjesenje.
Sreca pa imaju druge koje rade normalno.
Na daikinu zadas temp u septembru i baci daljinski do aprila
uvijek isto......nema toplo hladno.
Moj lg je tako radio.
Na 500w se gasio.
Nije problem sto se on ugasi,nego prolazi vrijeme on ne krece,nama hladnjikavo,gledam ja u zenu ona u mene,cekamo da krene,klima ne krece,i cekaj,i cekaj,hladno nam,klima stoji......na kraju moram ustat povisit zadanu temp da krene vec,jer hladno nam......ona krene 10 min u opet stane....u opet ispocetka...i tako u krug.
Da sam morao ostat na grijanju lg klimom ja bi presao na drugo grijanje.......jer meni to nije bilo rjesenje.
Na daikinu zadas temp u septembru i baci daljinski do aprila
-
dgL_
#17366 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Gree bi trebao biti dosta ispred tog LGa... Vidjecu bas i to ..rovac13 wrote: ↑27/10/2022 18:54 Meni je bilo nepodnosljivo.
Moj lg je tako radio.
Na 500w se gasio.
Na daikinu zadas temp u septembru i baci daljinski do aprilauvijek isto......nema toplo hladno.
- rovac13
#17367 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Imas na ovom i drugom forumu brdo korisnika tih klima.
Trebao si prvo procitat kako to funkcionise,ako pase onda narucit.
Koja je svrha sad pitat kad si vec narucio.
Sad kako je da je gotovo je.
Trebao si prvo procitat kako to funkcionise,ako pase onda narucit.
Koja je svrha sad pitat kad si vec narucio.
Sad kako je da je gotovo je.
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
-
dgL_
#17369 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Koga god sam pitao dobio sam odgovor da je LOMO REGULAR ozbiljna klima.. naravno sa ne moze sa japancima, ali da je bolja od svih drugih..
- rovac13
#17370 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ako im vjerujes onda nema potrebe dalje istrazivat to je onda to.
Ovo za gasenje i dugo pauziranje se odnosi na stare modele.Ne znamo ni koji si ti nabavio.
Ovo za gasenje i dugo pauziranje se odnosi na stare modele.Ne znamo ni koji si ti nabavio.
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#17371 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Evo danas slušao točnije prisluškivao razgovor.
Direktor prodaje u NN firmi
Tvrdi da za su hlađenje Kinezi bez greške i reklamacije.
Dok za grijanje ipak treba ići na provjereni brand.
Spomenuo je da Mitsubishi i Gree dijele međusobno dijelove??!!
Tvrdi da najviše reklamacije unutar 2 godine imaju na Daikin klime ali ih ipak smatra top izborom.
Za toplinske pumpe je uvjeren da su Mitsubishi i Hitachi
Nabolji izbor te onda Vaillant
Inače radi na velikim projektima zgrade i sl..
Direktor prodaje u NN firmi
Tvrdi da za su hlađenje Kinezi bez greške i reklamacije.
Dok za grijanje ipak treba ići na provjereni brand.
Spomenuo je da Mitsubishi i Gree dijele međusobno dijelove??!!
Tvrdi da najviše reklamacije unutar 2 godine imaju na Daikin klime ali ih ipak smatra top izborom.
Za toplinske pumpe je uvjeren da su Mitsubishi i Hitachi
Nabolji izbor te onda Vaillant
Inače radi na velikim projektima zgrade i sl..
- rovac13
#17372 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ja mu ne vjerujem nista 
Mits ima part list javno dostupan.
Ne vidjeh gree dijelove.
A gree imao nekad davno mits kompresor u nekom modelu.Ali nema vise.Sad ima svoje kompresore.
Vole majstori generalizirat,njima je to sve isto,a kad pitam za nesto detaljnije uglavnom ne znaju,ne sto je komplikovano,nego sto ih to ne zanima.
Mits ima part list javno dostupan.
Ne vidjeh gree dijelove.
A gree imao nekad davno mits kompresor u nekom modelu.Ali nema vise.Sad ima svoje kompresore.
Vole majstori generalizirat,njima je to sve isto,a kad pitam za nesto detaljnije uglavnom ne znaju,ne sto je komplikovano,nego sto ih to ne zanima.
-
romim
#17373 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Pa ti druze sve istrazio, ave znas, na svaki komentar imas odgovor, ali ne znas hoce li klime moci ugrijati?
Meni se cini da tebi ustvari ne treba odgovor, nego da si dosao na forum da se pohvalis da si i ti kupio klime.
- -Chesterfield-
#17374 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
grijanje-na-inverter-klima-uredjaje-pro ... 14300.html
Evo ti iskustva.
Vanjska jedinica kod te moje što sam imao je navodno ista kao i ta tvoja.
Detaljno sam pisao i kada sam joj našao grešku vratio je i kupio drugi model od Gree.
Ako ti nije mrsko pročitaj moje postove. Moguće da su ispravili grešku sa novijim datumom proizvodnje? To ne bih znao...
-
dgL_
#17375 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Sve znam, al hocu da znam jos vise