Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#17326 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
https://hrvatska-danas.com/2022/10/15/j ... u-odgovor/
Spadam u grupu koja postavlja različite temp
Kroz dan i noć
Trenutno čak i po sobama ili hodniku postavljam različite temp.
Spadam u grupu koja postavlja različite temp
Kroz dan i noć
Trenutno čak i po sobama ili hodniku postavljam različite temp.
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#17327 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
To sve zavisi našta se grije i od automatike.
Kod invertera i toplotnih pumpi, učinak (cop) je bolji kada su manje hladne prostorije odnosno ušteda (cop odnos) je veća kada manjom snagom radi uređaj.
Kod drugih izvora, ide po potrebi, s tim da prostorija bude ugrijana prije boravka u nju. Ako čovjek povuče studen i smrzne se, znatno treba više energije da bi se zgrijao. Zato je dobra atomatika, da se podesi da ugrije prostoriju prije dolaska osobe u nju i da drži hladniju prostoriju kada nema boravka ili tokom spavanja, te da je učini ugrijanom prije boravka ili ujutru prije ustajanja.
Kod invertera i toplotnih pumpi, učinak (cop) je bolji kada su manje hladne prostorije odnosno ušteda (cop odnos) je veća kada manjom snagom radi uređaj.
Kod drugih izvora, ide po potrebi, s tim da prostorija bude ugrijana prije boravka u nju. Ako čovjek povuče studen i smrzne se, znatno treba više energije da bi se zgrijao. Zato je dobra atomatika, da se podesi da ugrije prostoriju prije dolaska osobe u nju i da drži hladniju prostoriju kada nema boravka ili tokom spavanja, te da je učini ugrijanom prije boravka ili ujutru prije ustajanja.
- Haris033
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#17329 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
To je tacno, ali da bi to imao moras imati male potrebe za toplotnom energijom, moras racionalno grijati i ne rasipati se sa energijom.
A to nasem covjeku najteze pada.
- stetoskop
#17330 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Teško će im padati januaru, pogotovo ovim što su se grijali na pelet i misle da su klimom riješili sve probleme, pa tako nisu osigurali alternativu.
Pa kad odu na zimski vikend, da bi uštedjeli isključe klimu, vrate se, a vani minus, uključe, a od klime dobiju obični kalorifer od jednog kW koji 45 minuta radi, 15 pauzira.
Isto kao onaj što je prošle zime ovdje na temi proglasio Fujitsu najgorom klimom, zato što mu nije mogao brzo ugrijati potpuno hladan stan.
Da bi uštedio klimom, treba znati kako štedjeti, a to je suprotnost u odnosu na centralno grijanje, koje u pothlađenom daje i troši veću snagu, za razliku od klime koja manje daje, a troši više.
Pa kad odu na zimski vikend, da bi uštedjeli isključe klimu, vrate se, a vani minus, uključe, a od klime dobiju obični kalorifer od jednog kW koji 45 minuta radi, 15 pauzira.
Isto kao onaj što je prošle zime ovdje na temi proglasio Fujitsu najgorom klimom, zato što mu nije mogao brzo ugrijati potpuno hladan stan.
Da bi uštedio klimom, treba znati kako štedjeti, a to je suprotnost u odnosu na centralno grijanje, koje u pothlađenom daje i troši veću snagu, za razliku od klime koja manje daje, a troši više.
- piplica
#17331 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Brkaš ti malo, ali nema veze.
- rovac13
#17332 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Da sam prvi put dosao na forum i procitao ovo.......racunajuci da pisac zna detaljno ovo o cemu pise........okrenuo bih se i zaboravio na grijanje toplotnim pumpama.
Mislim ......kakvo je to grijanje koje kad trosi vise daje manje
Sreca pa se grijem na to preko 10 godina pa ne moram nikog pitat kako to fercera
- madesa
#17333 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
stetoskop wrote: ↑24/10/2022 14:00 Teško će im padati januaru, pogotovo ovim što su se grijali na pelet i misle da su klimom riješili sve probleme, pa tako nisu osigurali alternativu.
-
emillio estevez
#17334 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Napisao je u pothlađenom prostoru.
- rovac13
#17335 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
U bilo kakvom prostoru ako trosi vise i daje vise 
-
emillio estevez
#17336 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Shvatio sam, da je pothlađeni prostor skuplje na inveter ugrijati, nego odražavati temp.
Više znači skuplje.
Valjda će pojasniti.
Više znači skuplje.
Valjda će pojasniti.
- stetoskop
#17337 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Iskreno se nadam da je do mene i da dobro nisam pojasnio.
Kao što je naveo @emillio, ključna riječ je pothlađen.
Pa ću to pojasniti slikovito.
Dakle, jedan tipični korisnik kotla na pelet, odlučio je da to bojkotuje i zimu prezimi kupovinom vivax invertera, a trgovac mu je obećao da može raditi na -25, da mu je snaga 6 kW i da može grijati prostor do 50m2.
Zima, zimski raspust, odluči se s porodicom uputiti na odmor i ugasi klimu. Vraća se s odmora, vani -25C, temperatura prostorije 8C. Uslijedi potpuno razočarenje, jer klimom nikako da zagrije prostor, zato što klima ne može da dođe ni do tih 6kW koji nisu ni blizu dovoljni da ugriju taj prostor na 20C za potrebno ili zadato vrijeme, a potrošnja (trošak) je veća, odnosno cop manji i još svako malo pada u defrost.
Obzirom da je centralno grijanje skuplja investicija, poslušao je struku, majstori su mu to uradili kako tereba, pa tako dok je koristio to grijanje, ako je radijatorsko, osigurao je da za taj prostor izračunata snaga radijatora bude 9kW pri temperaturi od 20C, a normalno kotao je jaći od tih 9 kW, kao što i treba biti i sam će povećati snagu na osnovu tih potrošnih zahtijeva.
Kada je došao s odmora, ili prije dolaska, upalio je grijanje zadao temperaturu radijatorima 75C i potrošnja tih radijatora pri 8C je 12,5 kW, što znači da i daju toplotnu energiju od 12,5kW, odnosno da se snaga grijanja i potrošnja povećali.
Kod slučaja podnog grijanja, za tu kvadraturu, to bi bilo otprilike 5,7 kW pri temperaturi od 20 C za raspon cijevi 10 cm, a podna obloga pločice. Pri 15C, potrošnja i snaga je 7kW itd...
E sad sami procijenite u ovom scenariju, šta bi se desilo s inverterom. Ja te tačne izračune pri određenim temperaturama, ne znam, nisu mi trebali, možda vi znate, ali znam da u takvim situacijama klima i toplotne pumpe, manje kW daju, a više kW troše, nego u normalnim (toplijim) uslovima, za razliku od centralnog grijanja gdje radijatori više kW uzimaju, a samim tim i više kW daju.
Dakle klima izlazne snage 6 kW nikako neće dati više u pothlađenom prostoru, samo će dati manje, a potrošnja će joj biti veća (uzeto/isporučeno) u odnosu kada radi pri toplijoj vanjskoj i unutrašnjoj temperaturi.
Zato sam napisao da bi korištenjem toga trebalo znati kako se štedi, a tipični vivax korisnik koji bojkotuje pelet i nije ga obezbijedio nikako, to ne zna, jer zna samo ono što mu je trgovac rekao i upošte ga dalje nije zanimalo i ubijeđen je da je puno pametniji od onih koji su obezbijedili pelet po većim cijenama. Pa će tako ugasiti klimu da bi uštedio, a ustvari će tim postupkom daleko više trošak napraviti nego kada to napravi s centralnim grijanjem.
U ovu priču ne uvlačim ozbiljne ljude, koji pametno i informisano s proračunima kupuju klime bolje kvalitete, a pogotovo one s toplotnim pumpama, jer ipak su to veće investicije, pa se informišu i bolje upute kako ih koristiti i štediti s njima.
Znači priča je o onim koji preko noći odluče kupiti Vivax i sl. klimu, bez da se išta upoznaju kako rade, pa tako, kada mu klima padne u defrost, zove majstora, misli da je nešto u kvaru.
Dakle, jedan tipični korisnik kotla na pelet, odlučio je da to bojkotuje i zimu prezimi kupovinom vivax invertera, a trgovac mu je obećao da može raditi na -25, da mu je snaga 6 kW i da može grijati prostor do 50m2.
Zima, zimski raspust, odluči se s porodicom uputiti na odmor i ugasi klimu. Vraća se s odmora, vani -25C, temperatura prostorije 8C. Uslijedi potpuno razočarenje, jer klimom nikako da zagrije prostor, zato što klima ne može da dođe ni do tih 6kW koji nisu ni blizu dovoljni da ugriju taj prostor na 20C za potrebno ili zadato vrijeme, a potrošnja (trošak) je veća, odnosno cop manji i još svako malo pada u defrost.
Obzirom da je centralno grijanje skuplja investicija, poslušao je struku, majstori su mu to uradili kako tereba, pa tako dok je koristio to grijanje, ako je radijatorsko, osigurao je da za taj prostor izračunata snaga radijatora bude 9kW pri temperaturi od 20C, a normalno kotao je jaći od tih 9 kW, kao što i treba biti i sam će povećati snagu na osnovu tih potrošnih zahtijeva.
Kada je došao s odmora, ili prije dolaska, upalio je grijanje zadao temperaturu radijatorima 75C i potrošnja tih radijatora pri 8C je 12,5 kW, što znači da i daju toplotnu energiju od 12,5kW, odnosno da se snaga grijanja i potrošnja povećali.
Kod slučaja podnog grijanja, za tu kvadraturu, to bi bilo otprilike 5,7 kW pri temperaturi od 20 C za raspon cijevi 10 cm, a podna obloga pločice. Pri 15C, potrošnja i snaga je 7kW itd...
E sad sami procijenite u ovom scenariju, šta bi se desilo s inverterom. Ja te tačne izračune pri određenim temperaturama, ne znam, nisu mi trebali, možda vi znate, ali znam da u takvim situacijama klima i toplotne pumpe, manje kW daju, a više kW troše, nego u normalnim (toplijim) uslovima, za razliku od centralnog grijanja gdje radijatori više kW uzimaju, a samim tim i više kW daju.
Dakle klima izlazne snage 6 kW nikako neće dati više u pothlađenom prostoru, samo će dati manje, a potrošnja će joj biti veća (uzeto/isporučeno) u odnosu kada radi pri toplijoj vanjskoj i unutrašnjoj temperaturi.
Zato sam napisao da bi korištenjem toga trebalo znati kako se štedi, a tipični vivax korisnik koji bojkotuje pelet i nije ga obezbijedio nikako, to ne zna, jer zna samo ono što mu je trgovac rekao i upošte ga dalje nije zanimalo i ubijeđen je da je puno pametniji od onih koji su obezbijedili pelet po većim cijenama. Pa će tako ugasiti klimu da bi uštedio, a ustvari će tim postupkom daleko više trošak napraviti nego kada to napravi s centralnim grijanjem.
U ovu priču ne uvlačim ozbiljne ljude, koji pametno i informisano s proračunima kupuju klime bolje kvalitete, a pogotovo one s toplotnim pumpama, jer ipak su to veće investicije, pa se informišu i bolje upute kako ih koristiti i štediti s njima.
Znači priča je o onim koji preko noći odluče kupiti Vivax i sl. klimu, bez da se išta upoznaju kako rade, pa tako, kada mu klima padne u defrost, zove majstora, misli da je nešto u kvaru.
- piplica
#17338 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ja sve mislio Romim-ova reinkarnacija 
-
romim
#17339 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ja jesi ga zapetljao.
Jesi probao sam procitati ovaj post, ako nisi probaj, mislim da ni tebi nista nece biti jasno.
Kotao trosi vise, daje vise.
Klima trosi vise, daje manje.
Napisa primjer pa ni manje ni vise odmah - 25c.
Ja se sjecam zadnji put bilo zima 2017/18
Pisac hoce da kaze:
Klima ce potrositi vise struje da zagrije prostor na potrebnih 23c nakon 10 dana pauze za vrijeme odmora.
Odnosno da bi manje struje potrosila da je tih 10 dana bila ukljucena i grijala na 23c.
Koliko ce biti temperatura vani kad neko ode na odmor spada u domen proroka i carobnjaka.
Mozda ce biti - 25c a mozda ce biti 10c.
Unutrasnja temperatura i potrebna kolicina energije ce prvenstveno zavisiti od izolacije objekta.
Ovo je teorija, rekla, kazala bez provjerenih cinjenica.
Iz iskustva znam da mi je klima vise trosila na 24h ako je bila ukljucena stalno, nego kad je po noci od 22 00 do 07 00 bila iskljucena.
Vjerovatno razlog moze biti sto su nocne temperature nize i samim tim i potrosnja je veca i Cop manji nego po danu.
Izolacija je dobra i temperatura i bez grijanja nocu ne padne ispod 20c, a uglavnom je oko 21c.
Paljenjem klime u 07 00 brzo postigne zadatih 23c.
Edit: Prozvao si me piplice
Jesi probao sam procitati ovaj post, ako nisi probaj, mislim da ni tebi nista nece biti jasno.
Kotao trosi vise, daje vise.
Klima trosi vise, daje manje.
Napisa primjer pa ni manje ni vise odmah - 25c.
Ja se sjecam zadnji put bilo zima 2017/18
Pisac hoce da kaze:
Klima ce potrositi vise struje da zagrije prostor na potrebnih 23c nakon 10 dana pauze za vrijeme odmora.
Odnosno da bi manje struje potrosila da je tih 10 dana bila ukljucena i grijala na 23c.
Koliko ce biti temperatura vani kad neko ode na odmor spada u domen proroka i carobnjaka.
Mozda ce biti - 25c a mozda ce biti 10c.
Unutrasnja temperatura i potrebna kolicina energije ce prvenstveno zavisiti od izolacije objekta.
Ovo je teorija, rekla, kazala bez provjerenih cinjenica.
Iz iskustva znam da mi je klima vise trosila na 24h ako je bila ukljucena stalno, nego kad je po noci od 22 00 do 07 00 bila iskljucena.
Vjerovatno razlog moze biti sto su nocne temperature nize i samim tim i potrosnja je veca i Cop manji nego po danu.
Izolacija je dobra i temperatura i bez grijanja nocu ne padne ispod 20c, a uglavnom je oko 21c.
Paljenjem klime u 07 00 brzo postigne zadatih 23c.
Edit: Prozvao si me piplice
- rovac13
#17340 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Pisac hoce nesto da kaze ali kao da nije siguran ni sam sta je htio.
Uglavnom ono sto je rekao nije uredu,sto se vidi u specifikaciji klima uredjaja. Npr :

Koju god vanjsku temp da izaberes,ovdje se vidi da uz vecu potrosnju izbaci vise i toplote,samo uz slabiji cop,ali to smo vec apsolvirali ima desetak godina,nista novo.
Taj problem koji on spominje nema veze sa klimama.
Moj prijatelj zivi izvan BiH.
Ima podno grijanje u BiH.
Dodje pred novu godinu na 10 ak dana.
I kuca mu se taman dobro ugrije kad treba krenut nazad.To je problem svakog grijanja,ako si toliko ohladio prostor treba vremena da se to napuni toplotom.
On je taj problem rijesio tako sto je pored podnog grijanja ugradio klime.Pa se sad daleko brze ugrije nego prije samo sa podnim.
Uglavnom ono sto je rekao nije uredu,sto se vidi u specifikaciji klima uredjaja. Npr :

Koju god vanjsku temp da izaberes,ovdje se vidi da uz vecu potrosnju izbaci vise i toplote,samo uz slabiji cop,ali to smo vec apsolvirali ima desetak godina,nista novo.
Taj problem koji on spominje nema veze sa klimama.
Moj prijatelj zivi izvan BiH.
Ima podno grijanje u BiH.
Dodje pred novu godinu na 10 ak dana.
I kuca mu se taman dobro ugrije kad treba krenut nazad.To je problem svakog grijanja,ako si toliko ohladio prostor treba vremena da se to napuni toplotom.
On je taj problem rijesio tako sto je pored podnog grijanja ugradio klime.Pa se sad daleko brze ugrije nego prije samo sa podnim.
- Haris033
#17341 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Zar wifi ne rješava probleme odsutnosti od kuće/stana? 
- madesa
#17342 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
ja je upalim 1.10 i ne gasim do 30.4. Normalno da ce ti biti hladno da je gasisstetoskop wrote: ↑24/10/2022 21:32 Iskreno se nadam da je do mene i da dobro nisam pojasnio.
Ne pamtim kad je bilo -25
- piplica
#17343 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
To je najviše problem materijala od kojeg je objekat napravljen, te koeficijenta provodljivosti, i gustoće istog.
Načinu gradnje, te propustima prilikom gradnje.
Ako bi uporedio kuću od betona i drveta, pod istim uslovima, situacija unutar objekta se ne bi mogla uporediti za isti period.
Zato skandinavci i griju 100+m2 sa jednom klimom na debelim minusima.
- holowey
#17344 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
zimi se vikendica tako ishladi da kada dodjemo petak popodne i pocnemo da lozimo drva, tek u nedjelju popodne kuca bude ugrijana dovoljno da se skine dzemper... ledeni zidovi pa dok se to sve ugrije, treba vremena da se temperatura zraka sa 2° digne na 20°... ista stvar je sa bilo kojom vrstom grijanja kada je objekat ledara...
- piplica
#17345 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Pravite vikendice od laganih materijala, drveta i sl, pa nece biti problema sa ovim.
A ne betonare bez izolacije.
A ne betonare bez izolacije.
-
probook
#17346 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
A kakva je fora sa ovim
https://www.ekupi.ba/bs/Kućanski-aparat ... tabDetails
Kaze max snaga 700w samo, a za prostor do 30m2, neka je u stvarnosti za 20m2 izgleda predobro? Na koju foru radi?
https://www.ekupi.ba/bs/Kućanski-aparat ... tabDetails
Kaze max snaga 700w samo, a za prostor do 30m2, neka je u stvarnosti za 20m2 izgleda predobro? Na koju foru radi?
- piplica
#17347 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Na foru nepismenosti, kako tehničke tako i bile koje druge.
- -Chesterfield-
#17348 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Jeste ostario zamrzivač, ali se nije nikada kvario. Mislim da je više od 20 godina star.bilic wrote: ↑20/10/2022 23:52Malo ti je ostario zamrzivać , ili si ga otvarao taj dan .-Chesterfield- wrote: ↑19/10/2022 23:00 Zamrzivač potrošio za 23 sata 1.62 kWh.
Otprilike 8 KM mjesečno troši.
![]()
A što se tiće cijena el. energije da duplo poskupi isplati se grijati na invertere ...
A NEČE SE DUPLIRATI ....![]()
![]()
![]()
![]()
Ne znam koliko troše ovi noviji sa drugom vrstom plina?
Ovo mu je izgleda normalna potrošnja. Rijetko se otvara.
Ima u njemu više leda nego namirnica...

- bilic
#17349 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
TEHNIČKI PODACI-Chesterfield- wrote: ↑25/10/2022 20:24Jeste ostario zamrzivač, ali se nije nikada kvario. Mislim da je više od 20 godina star.
Ne znam koliko troše ovi noviji sa drugom vrstom plina?
Ovo mu je izgleda normalna potrošnja. Rijetko se otvara.
Ima u njemu više leda nego namirnica...
![]()
Potrošnja energije kWh/24 h --- 0,53 kWh ( 3 puta manje )
Procijenjena godišnja potrošnja električne energije 192 kWh
- piplica
#17350 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
@-Chesterfield-
Matematika je neumoljiva, cijena struje se nije mijenjala.
Znaci za 20god si na njega dao, ako je prosjecna potrosnja 1,5KWh/dan, a bila je i kada je bio nov isto tolika, preko 1700KM, nov kosta oko 800, da si ga prije 10god mijenjao, imao bi uredjaj oji manje trosi i koji je efikasniji.
I onda se ljudi pitaju kako se potrose kWh.
Matematika je neumoljiva, cijena struje se nije mijenjala.
Znaci za 20god si na njega dao, ako je prosjecna potrosnja 1,5KWh/dan, a bila je i kada je bio nov isto tolika, preko 1700KM, nov kosta oko 800, da si ga prije 10god mijenjao, imao bi uredjaj oji manje trosi i koji je efikasniji.
I onda se ljudi pitaju kako se potrose kWh.