Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Piko18

#651 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Piko18 »

elcaliente wrote: 26/10/2022 19:26
Ozimician wrote: 26/10/2022 18:57

Pa druže - bgmi odrastaš u staklenoj kugli - u Bosni više nema radnika za bacanje i gazde mole radnike da rade, a kamoli u jednoj Njemačkoj i upravo je najteže naći takve. Svi su zamjenjivi kad ih ima - ali kad ti se niko ne javlja na oglas, onda mrka kapa.

Gdje su bosanski inžinjeri - pa upravo pišeš na forumu s jednim, koji se vodi službeno u Njemačkoj, a trenutno radi Home Office iz Bosne, a njemačka plata mu liježe na njemački konto koju on 80% potroši u Bosni :D :D :D
Pa po tvom od Azijata su 1 posto dobri a nasi svi Fachkräfte.
A de mi reci jesi li ilada vidio Kineza da cisti ili da radi u starackom domu?
Opet kazem pogleda na koje poslove dolaze nasi ljudi to su poslovi uglavnom koji odrzavaju sistem a ne unaprijede ga.
Drago mi je da si ti inzinjer i da si uspio. Cestitam.Ali koliki je proceanat nasih inzinjera u Njemackoj na osnovu broja ljudi koji dolazi iz BiH?
Zasto su trazeni u svijetu IT inzinjeri iz Kine a ne iz bivse Yu?

Mozemo mi pricati o nevalja ovo ili ono ali za nase ljude je Njemacka predstepenica pred vratima raja.
Evo i ti sam priznao da si dosao 2019 da je drzava prva liga i jos uvjek si tu.

Sto se tice penzije definitivno je da ce se povecati prag.
A ne isplati se ici prije jer ti toliko odbiju od penzije da te destimulisu.
Nema tu planiram ne planiram raditi dugo, ne pita nas niko.
Cini mi se da ti nisi bas upoznat sa IT svijetom. Itekako su trazeni, samo sto za IT nije vise pod moranjem da negdje selis nego je remote work standard.
I da te malo razocaram posebno za freelance poslove mnogi klijenti izbjegavaju Indijce. Imao sam par klijenata koji su striktno trazili ljude iz Europe.
Suzie Q

#652 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Suzie Q »

pisala sam prije par stranica upravo to sto je ta Ukrajinka dozivjela, to je realnost. S tim sto ona ako je zavrsila knjizevnost tj pedagoski fakultet moze odmah ici na prekvalifikaciju za rad u vrticu sto je itekako trazeno, samo ako savlada dobro njemacki jezik. U nekim pokrajinama cak ne bi trazili ni tu prekvalifikaciju. Neki fakulteti nisu priznati jer ih nema u Njemackoj poput nase kriminalistike, pisala sam o tome.
Medjutim, ovo Ukrajinaca sto sam do sad srela u Njemackoj ne djeluje obecavajuce u smislu radne snage, vecina ih vozi auta koja ja za zivota necu voziti.

RTL je proveo istrazivanje, koje suvenire u Njemackoj kupuju Kinezi i Japanci, koji su kao turisti po brojnosti u vrhu. Svi redom kupuju nozeve i lonce jer smatraju da su najbolji na svijetu. I u programu im uvijek stoji posjet nekom velikom centru ili cak tvornici gdje se to moze kupiti. Ne pitaju za cijenu.
Didier

#653 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Ozimician wrote: 25/10/2022 01:30
paladinka wrote: 25/10/2022 01:16 Hmm , sa kojom strukom mozes prije 50 na svoje noge stati?
Možeš sa zanatima relativno brzo, npr. ja dok sam završio fakultet - moj kolega iz osnovne škole je otvorio privatni obrt. Ja dok sam završio pripravnički i dobio stalni posao, on je već imao 5 radnika kod sebe. Također, računaj da sam ja išao poslije osnovne u Gimnaziju i na fax, a on je išao za vodoinstalatera. I ne, nije bio pametniji od mene, samo je ranije krenuo da se bavi svojim poslom - sa 18, a ja sa 25.

Također i za odlazak vani, evo konkretno - Njemačka - zaboravi da ćeš dobro proći kao visokoobrazovan bez ODLIČNOG znanja njemačkog jezika (izuzeci su IT naravno), a sa zanatom te niko ne pita znaš li se pozdraviti na njemačkom. + kao visokoobrazovan u bilo kojoj struci - nema te nigdje ako ne poznaješ i zakone te zemlje (a zakoni su komplikovano napisani i kad ih na bosanskom čitaš). Npr. jedan građ. inžinjer ili arhitekta mora da zna - građevinsko pravo - ako želi da se ozbiljnije time bavi, to su knjižurine na teškom njemačkom koje moraš u slobodno vrijeme da čitaš i učiš ako želiš da imaš veću platu nego majstor na gradilištu.

Naravno, ko ima potencijala i želju da studira - treba da studira, ali ne treba djecu nazor tjerati (kao što je bilo prije 10-tak god) da idu na fakultet, čisto da imaju diplomu.

Ovo je vrlo dobro rečeno, ja to nisam mogao objasniti ljudima dok sam živio u Belgiji, a kasnije i Austriji. Da bih radio bilo kakav ozbiljan posao, potrebno mi je sjajno znanje holandskog, mada se ponekad tražio i francuski koji ne znam beknuti. Ja ga jesam naučio, ali ni približno nivou na kom znam naš jezik, i onda mi je s fakultetskom diplomom komunikacija i marketinga bilo kao da ga i ne znam, jer ne možeš s greškama raditi taj posao. Da bih ga naučio dovoljno dobro da radim na holandskom, potrebno mi je dvije godine studioznog učenja, a za to nisam imao vremena, i onda sam otišao u Austriju, gdje me dočekala ista priča.

Na kraju sam našao posao na engleskom koji je remote, i sad živim posvuda jer sam se pobrinuo da imam nekretnine i u Sarajevu i vani, pa i to održavam, ali da nije bilo pandemije, teško da bih ovakvo što mogao.

Baš zbog nedovoljnog znanja jezika naši fakultetski obrazovani ljudi na kraju završe uvijek radeći slabije plaćene poslove nego domicilno stanovništvo, osim IT-evaca naravno, koji mogu raditi na engleskom. U Njemačkoj nema mnogo drugih poslova na engleskom, kao što ih ima u Briselu, Amsterdamu, Hagu i sl., a naš čovjek u Njemačku gleda kao u Boga.
broj dva

#654 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by broj dva »

mali_balon wrote: 26/10/2022 19:48
Ozimician wrote: 26/10/2022 19:09

Pa druže - šta si ti drugačije rekao - Švabo im platio da budu vozači, nije im priznao diplome da rade kao profesori i veterinari u Njemačkoj. A ovamo se priča kako njemačkoj treba "Fachkräfte" - stručnjaci neki... bejagi.

Zamisli dokle moraš doći da svo svoje školovanje baciš niz vodu i kreneš raditi nešto čim nisi ni sanjao da ćeš se baviti, samo da preživiš.

A zašto je taj Švabo odje*ao EU državljane a uzeo Ukrajince - sigurno zato što ih voli, a ne zato jer ih manje plaća. :-)

P.S. To također potvrđuje ono što sam na prethodnoj stranici napisao da Njemačka samo priča da im trebaju neki stručnjaci, inžinjeri, doktori., a zapravo im trebaju vozači, njegovatelji, zanatlije. Baš bih volio sresti nekog inžinjera ili doktora u kojeg je njemački poslodavac uložio 10 000€ da krene da radi za njega xD
Nuzda mijenja pravila, pitao bi ja tu magistrcu knjizevnosti da ima koja gladna usta da nahrani bil se prijavila n aoglasnu lidlu

samo eto ima neka nebitna razlika u parama izmedju strucnjaka i zanatlija...sofer sa 20g iskustva mozda dobije 3500 4000 eura mjesecno a koliko je startna u IT.
Između čistačice magistrice književmosti zna se ko više doprinosi društvu i ko je potrebniji.
elcaliente

#655 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Didier wrote: 27/10/2022 08:19
Ozimician wrote: 25/10/2022 01:30

Možeš sa zanatima relativno brzo, npr. ja dok sam završio fakultet - moj kolega iz osnovne škole je otvorio privatni obrt. Ja dok sam završio pripravnički i dobio stalni posao, on je već imao 5 radnika kod sebe. Također, računaj da sam ja išao poslije osnovne u Gimnaziju i na fax, a on je išao za vodoinstalatera. I ne, nije bio pametniji od mene, samo je ranije krenuo da se bavi svojim poslom - sa 18, a ja sa 25.

Također i za odlazak vani, evo konkretno - Njemačka - zaboravi da ćeš dobro proći kao visokoobrazovan bez ODLIČNOG znanja njemačkog jezika (izuzeci su IT naravno), a sa zanatom te niko ne pita znaš li se pozdraviti na njemačkom. + kao visokoobrazovan u bilo kojoj struci - nema te nigdje ako ne poznaješ i zakone te zemlje (a zakoni su komplikovano napisani i kad ih na bosanskom čitaš). Npr. jedan građ. inžinjer ili arhitekta mora da zna - građevinsko pravo - ako želi da se ozbiljnije time bavi, to su knjižurine na teškom njemačkom koje moraš u slobodno vrijeme da čitaš i učiš ako želiš da imaš veću platu nego majstor na gradilištu.

Naravno, ko ima potencijala i želju da studira - treba da studira, ali ne treba djecu nazor tjerati (kao što je bilo prije 10-tak god) da idu na fakultet, čisto da imaju diplomu.

Ovo je vrlo dobro rečeno, ja to nisam mogao objasniti ljudima dok sam živio u Belgiji, a kasnije i Austriji. Da bih radio bilo kakav ozbiljan posao, potrebno mi je sjajno znanje holandskog, mada se ponekad tražio i francuski koji ne znam beknuti. Ja ga jesam naučio, ali ni približno nivou na kom znam naš jezik, i onda mi je s fakultetskom diplomom komunikacija i marketinga bilo kao da ga i ne znam, jer ne možeš s greškama raditi taj posao. Da bih ga naučio dovoljno dobro da radim na holandskom, potrebno mi je dvije godine studioznog učenja, a za to nisam imao vremena, i onda sam otišao u Austriju, gdje me dočekala ista priča.

Na kraju sam našao posao na engleskom koji je remote, i sad živim posvuda jer sam se pobrinuo da imam nekretnine i u Sarajevu i vani, pa i to održavam, ali da nije bilo pandemije, teško da bih ovakvo što mogao.

Baš zbog nedovoljnog znanja jezika naši fakultetski obrazovani ljudi na kraju završe uvijek radeći slabije plaćene poslove nego domicilno stanovništvo, osim IT-evaca naravno, koji mogu raditi na engleskom. U Njemačkoj nema mnogo drugih poslova na engleskom, kao što ih ima u Briselu, Amsterdamu, Hagu i sl., a naš čovjek u Njemačku gleda kao u Boga.
Zato sam i rekao za nase ljude je Njemacka predstepenica pred vratima raja.
A iskreno svi su prezadovoljni koji dodju, ja ne znam nikoga ko se vratio u Bosnu jer mu je u Njemackoj lose.
elcaliente

#656 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 27/10/2022 00:02
elcaliente wrote: 26/10/2022 21:17 U Njemackoj ne postoji minimalna penzija.
Njemacki sistem je tu pravedan, koliko uplatis toliko dobijes.
Ako zaradzujes u prosjeku 41.541 eur za godinu dobijes jedan poen koji vrijedi 35,52 eur.
Npr 10 godina rada 355,20 eur brutto penzija.
Netto isplata oko 250 eur plus minus.
Ako odes u prijevrenemu penziju odbija ti se 14.4 posto penzije.

Za Homeoffice izvan Njemacke postoji 183 dana pravilo inace se cini prekrsaj protiv poreznog zakona kao i protiv Berufsgenossenschaft Versicherung.
Nakon 5 god. čini mi se imaš pravo na 193 € penzije - tako su mi rekli u Steuerberatungu. Uglavnom moraš napuniti 5 god staža da imaš pravo na bilo kakvu penziju.

Pa jesil pročitao šta sam napisao - da sam 6.5 mjeseci, tj. 195 dana u Njemačkoj, ostatak negdje drugo. Kao da ja to ne znam, to pravilo vrijedi za sve zemlje, ne samo za Njemačku. Dakle, u Njemačkoj provodim minimalno vremena koliko moram.

I zamisli - ljudi oporezuju penziju. xD :-)
Nazalost da informacija nije tacna sto se tice neke minimalne penzije, ali poslije pet godina sa odogovarajucom platom mozes naravno dostici 193 EUR Brutto penzije. To su 5,5 poena, sa platom preko 4200 Brutto to se lako dostigne.
Kao sto sam rekao Njemacki penzioni sistem je jako pravdan, nema lazi nema prevare. Koliko uplatis toliko dobijes, zasto bi neko ko nije dovoljno uplacivao dobio neku minimalnu penziju?

Sto se tice oporezivanja i tu su pravedni, doprinose za penziju tu odbijaju od brutta a ne od netta, fakticki nisi platio nikakav porez tako da kroz isplatu penzije te oporezuju. I tu imas dva jako dobra benefita, drzava ti pravi poklon jer ne ulazis u progresivno oporezivanje i porez na penziju poslije je manji nego na platu.

Allgemeine Mindestrenten gibt es im Rentensystem der Bundesrepublik Deutschland nicht. Die Höhe der Rente richtet sich ausschließlich nach dem individuellen Versicherungsleben.

Sto se tice oporezivanja danas se operzuje samo 50 posto penzije, od penzije se jos odbija zdravstveno i osiguranje za njegu. Tako je stanje danas, od 2040 se oporezuje 75 posto penzije a od 2060 se oprezuje 100 posto penzije.
Tako da penzioneri danas fakticki imaju vise nego npr sto su ja imati ili neko ko je jos mladzi.

Die volle Besteuerung der Renten wird von 2040 auf 2060 gestreckt und dadurch entschärft.

Eh imam sada par stvari koje su za svakoga ko je u Njemackoj sto se tice penzije vazne:
U Njemackoj zene trenutno idu sa 65 godina u penziju a muskarci za 67 to ce se naravno povecavati postepeno za muskarce do 70 godine.
Vazna stvar je ta da se u Njemackoj mogu kupiti poeni za penziju ( kupis sebi godine koje ti fale). Ove godine su poeni jako jeftini, iduce godine ce biti zbog inflacije skuplji. A to je jako sigurna investicija.

Ein Rentenpunkt kostet 2022 in den alten Bundesländern demnach 7235,59 Euro und in den neuen Bundesländern 6943,94 Euro.

Znaci za 7235,59 EUR ti sebi kupis 35,52 EUR godisnje penzije od 67 godine zivota.

Svakome bi preporucio da imaju privatno zivotno i penzione osiguranje. Ali tu treba paziti, ne uzimajte nista ispod 300,00 EUR mjesecne uplate jer sve ispod ce vam pojesti porez da vam se ne isplati. To je odprilike ta granica koji ce ma svaki Versicherungsvertreter preporuciti kao je iskren sa vama.
elcaliente

#657 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Piko18 wrote: 27/10/2022 07:21
elcaliente wrote: 26/10/2022 19:26

Pa po tvom od Azijata su 1 posto dobri a nasi svi Fachkräfte.
A de mi reci jesi li ilada vidio Kineza da cisti ili da radi u starackom domu?
Opet kazem pogleda na koje poslove dolaze nasi ljudi to su poslovi uglavnom koji odrzavaju sistem a ne unaprijede ga.
Drago mi je da si ti inzinjer i da si uspio. Cestitam.Ali koliki je proceanat nasih inzinjera u Njemackoj na osnovu broja ljudi koji dolazi iz BiH?
Zasto su trazeni u svijetu IT inzinjeri iz Kine a ne iz bivse Yu?

Mozemo mi pricati o nevalja ovo ili ono ali za nase ljude je Njemacka predstepenica pred vratima raja.
Evo i ti sam priznao da si dosao 2019 da je drzava prva liga i jos uvjek si tu.

Sto se tice penzije definitivno je da ce se povecati prag.
A ne isplati se ici prije jer ti toliko odbiju od penzije da te destimulisu.
Nema tu planiram ne planiram raditi dugo, ne pita nas niko.
Cini mi se da ti nisi bas upoznat sa IT svijetom. Itekako su trazeni, samo sto za IT nije vise pod moranjem da negdje selis nego je remote work standard.
I da te malo razocaram posebno za freelance poslove mnogi klijenti izbjegavaju Indijce. Imao sam par klijenata koji su striktno trazili ljude iz Europe.
Kada se u medijima cita uglavnom se spominju IT strucnjaci iz Kine i Indije, nisam do sada citao puno o Bosanskim IT inzinjerima, mozda ti tu imas bolje informacije.

Evo uskoro Google otavra u Minhenu ogromu filijalu i bas je pisalo da nisu mogli naci sve radnike ovdje i da ce par stotina doci iz Kine i Indije.
Ide se tako daleko da se za te ljude prave i stanovi da bi mogli ovdje zivjeti jer u Minhenu postoji problem sa stanovima.
I tu je doslo do konflikta jer ti radnici u Google mogu priustiti vece kirije, grad je prodao Google zemlju za stanogradnju koj ja bila namjenjena za socijalne kategorije.
Didier

#658 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

elcaliente wrote: 27/10/2022 08:45
A iskreno svi su prezadovoljni koji dodju, ja ne znam nikoga ko se vratio u Bosnu jer mu je u Njemackoj lose.
Zavisi sve šta ti je polazna stepenica. Ako si došao s njive i/ili iz neke selendre, sigurno da ti je Njemačka stepenica pred vratima raja.

Ako dolaziš iz Sarajeva, nema tog kulturnog šoka. Ja u Njemačkoj ne bih živio nizašta na svijetu, gadi mi se ta birokratija, taj nacistički način gdje u opštini neće da pričaju engleski s tobom iako ga znaju, gdje moraš zakazati jebeni termin za svaku glupost, itd. Još kad na to dodam njihov smisao za humor i provod, onda pogotovo u životu tamo ne bih otišao, a i plate su im kurac u zadnje vrijeme u odnosu na troškove života. Klima na sjeveru odvratna, na jugu malo bolja, ali veći nacisti.
Ozimician

#659 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ma otprilike svi imamo slicno misljenje i podatke, samo @elcaliente idealizira njemacko drustvo do te mjere da mu je cak opravdano povecanje starosne dobi za penziju na 70 god, da mu je sasvim OK sto drzava oporezuje sve zivo, pa cak i penziju (koju si s mukom zaradio).

Takodjer smatra da pored 40+% (koliko ja kao samac izdvajam) od brutto plate njemackoj drzavi trebam placati jos preko 10% za neko dodatno privatno penziono osiguranje da bih mogao imati normalnu penziju u koju (mozda) odem sa punih 70 god.

A sto se pravednosti oporezivanja tice - dovoljno govori to da si diskriminaran porezom na osnovu bracnog statusa. :run:

Zvuci jako obecavajuce, nema sta.

Takodjer, od radne snage iz Ukrajine, kao sto @Suzie Q rece, nema velikog hajra, sigurno ne toliko koliko se Njemci nadaju, isto tako su se nadali i radnoj snazi iz Sirije, na kraju za sve izbjeglicke skupine - vise njemacka drzava plati njima socijale, nego sto oni vrate u sistem.
O radnoj snazi iz Indije i Kine - to je na nivou mastanja vec i iskljucivo se veze za visokoprofitabilnu IT struku.
Citao sam i interview jednog jako uspjesnog Indijca u IT struci u Njemackoj, koji je otvorio firmu u Rumuniji - jer smatra da porezna politika u Njemackoj gusi svaki moguci napredak.

Trenutno je u Njemackoj ogromna debata, koju koristi AfD za kampanju, o drzavnim davanjima ukrajinskim izbjeglicama koje nisu € uplatili u sistem.

Takodjer, lahko cete po Njemackim medijima naci clanke kako njemacki penzioneri sele u Bugarsku i sl. - jer sa njemackom penzijom ne mogu sebi priustiti zivot u Njemackoj.

HINT: Sto se penzija tice, Austrija je mnogo bolja.
Last edited by Ozimician on 27/10/2022 09:49, edited 1 time in total.
Ozimician

#660 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Didier wrote: 27/10/2022 09:39
elcaliente wrote: 27/10/2022 08:45
Zavisi sve šta ti je polazna stepenica. Ako si došao s njive i/ili iz neke selendre, sigurno da ti je Njemačka stepenica pred vratima raja.

Ako dolaziš iz Sarajeva, nema tog kulturnog šoka. Ja u Njemačkoj ne bih živio nizašta na svijetu, gadi mi se ta birokratija, taj nacistički način gdje u opštini neće da pričaju engleski s tobom iako ga znaju, gdje moraš zakazati jebeni termin za svaku glupost, itd. Još kad na to dodam njihov smisao za humor i provod, onda pogotovo u životu tamo ne bih otišao, a i plate su im kurac u zadnje vrijeme u odnosu na troškove života. Klima na sjeveru odvratna, na jugu malo bolja, ali veći nacisti.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Lik zivi u nekom svom balonu i vjeruje sve sto mu serviraju rezimski mediji, kao sto ti rece, ako si dosao iz neke selendre kao Rizama Babajic (ko prati Tik-Tok zna o kome se radi) i doslovno pobjegao iz sirotinje, onda ti je Njemacka sve u zivotu.

Ako si imao visokoobrazovan posao u BiH, sa natprosjecnom platom, onda nek ti je sretno u Njemackoj.
Mene jedino u Njemackoj trenutno drzi to sto mogu raditi Home Office i zivjeti dobar dio godine izvan Njemacke.

Neko ko je obisao svijeta, moze mu biti jasno zasto je Njemacka atraktivna samo onima koji zele na socijalu i najnizim slojevima drustva iz svjetskih vukoje*ina. Privlacenje "kvalifikovane radne snage" je samo mrtvo slovo na papiru.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#661 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Dobro nemojte ga sad cipelarit, pokusajte razumjeti covjeka. 35 godina je u Njemackoj, sto znaci da je gore sigurno vise od pola zivota.

Dakle pamti i Zapadnu Njemacku i pad Zida i balkanske izbjeglice 90tih i cvrst vizni rezim do 2010 i sad ovu poplavu ljudi sa Balkana i Bliskog istoka od 2013/2015.

Logicno je da on to sve gleda iskljucivo iz njemacke perspektive.
Ecci
Vozim: Biciklam

#662 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

O tome se upravo i radi. Svako ima svoj ugao gledanja, svoje planove. Ko misli da treba da ode, neka ide, nece biti sa konja na magarca, sto se finansija i uredjene, pravne drzave tice, buducnosti itd..

Sa neke drustvene strane, roditelji, prijatelji, rodbina tu je Bosna i dalje u prednosti.

Zavisi jel covjek otisao sa 20 ili sa 50 i ako je otisao jel otisao sam ili sa porodicom, to pravi veliku razliku. Samcima zna biti nezgodno. Na duzi period.
Didier

#663 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Sve je to individualno.

Meni je zarada vani omogućila malo više nego što sam imao u Sarajevu, ali i u Sarajevu smo uvijek imali jer smo mnogo radili, i nismo tražili "posao u struci".

Ako biram gdje ću, uvijek ću radije ostariti među svojima, nego u nekakvom sterilnom minhenskom kvartu. Nije sve ni u parama.
Suzie Q

#664 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Suzie Q »

njemacki penzioneri sele ne samo u Bugarsku, nego i u Madjarsku, Spanjolsku pa cak i u Hrvatsku. I sramota je da ti ljudi cijeli zivot rade da bi bili na kraju socijalni slucajevi u svojoj zemlji. Nijemci su drugaciji od nas, oni kao prvo nemaju interes da imaju svoje nekretnine i cijeli zivot su podstanari, na kraju odlaze u staracki dom i zato svi odvajamo procenat place za Pflege pod starost. Njima je taj zivotni put normalan. Kod nas je jos i sramota da ti roditelj zivi u starackom domu, osim ako nije dementan ili invalid.
Ali s druge strane, nasi ljudi uglavnom teze ka tome da se pod starost vrate u domovinu gdje imaju i nekretnine i sredjenu imovinu.
Bitno je i to sto Njemacka momentalno ima ogroman broj umirovljenika koji su bitno glasacko tijelo, zato im se cesto ide niz dlaku. Sumnjam da ce ta snaga biti i kad dodje vrijeme za nas
Hakiz

#665 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Nijemci decenijama bježe u Španiju kada odu u penziju.

Što li?

Nego, nije Njemačka jedina. Ili?
Ozimician

#666 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 27/10/2022 11:04 Nijemci decenijama bježe u Španiju kada odu u penziju.

Što li?

Nego, nije Njemačka jedina. Ili?
Pa evo objasnio je sve gospodin @elcaliente - koji sve navedeno smatra pozitivnim. Trebas dakle davati 60% plate drzavi i osiguranjima da bi imao normalan zivot u starosti.

Njemacki penzioni sistem je propao, ali oni to ne zele da priznaju i da preuzmu finansiranje iz budzeta, tj. svim silama se trude da ne diraju u sistem - a obzirom na starenje stanovnistva, penzioni sistem to jednostavno ne moze podnijeti.

Austrija (kao i BiH i mnoge zemlje) je npr. preuzela dio finansiranja penzija iz budzeta i penzije u Austriji su trenutno mnogo bolje nego u Njemackoj.

Njemacka po visini penzija u odnosu na prosjecnu netto platu (za vrijeme radnog vijeka) kotira najlosije u Evropi i mislim da je penzija trenutno 52% procjene netto plate za zivota, za punu penziju sa 67 god starosti.

Uzmite da je u Federaciji BIH minimalna penzija trenutno 445 KM - sto je na 85% od minimalne plate.
A budimo realni, po njemackim standardima, pravo na punu penziju (staz + godine) - mozda bi ostvarilo 5-10% BH penzionera.
Koliko poznajete penzionera u BIH da su otisli u penziju sa 65 god starosti i 40 god radnog staza? - ja jako malo, i to samo ovi koji su citav zivot u javnim preduzecima.
Ecci
Vozim: Biciklam

#667 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Opet zavisi koja si poreska klasa. U prvoj odvajas 40%, ne 60%, u trecoj ti je porez puno manji.

Pitanje, koliko postotaka od plate u Bosni ide na porez i sta za taj porez dobije? Kakva je infrastruktura, zdravstvo, skolstvo, penzioni sistem?
Hvala.
Ozimician

#668 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ecci wrote: 27/10/2022 12:12 Opet zavisi koja si poreska klasa. U prvoj odvajas 40%, ne 60%, u trecoj ti je porez puno manji.

Pitanje, koliko postotaka od plate u Bosni ide na porez i sta za taj porez dobije? Kakva je infrastruktura, zdravstvo, skolstvo, penzioni sistem?
Hvala.
Porezna klasa je diskriminacija na osnovu bracnog statusa. Da si procitao moje postove vidio bi da sam napisao 40+ %, ali sa ovim privatnim dodatnim osiguranjima (koja ne trebaju biti ispod 300€ prema @elcaliente ) ispadne da 60% dajes drzavi i osiguranjima.

BH i Njemacku je glupo porediti. Ovdje je pitanje isplativosti iseljenja, tj. sta dobijas ako dodjes u taj sistem i koji te izazovi cekaju (o cemu se jako malo prica). Takodjer, finansijsku prednost Njemacke niko ne spori (u odnosu na BiH).
Ozimician

#669 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Didier wrote: 27/10/2022 10:56 Sve je to individualno.

Meni je zarada vani omogućila malo više nego što sam imao u Sarajevu, ali i u Sarajevu smo uvijek imali jer smo mnogo radili, i nismo tražili "posao u struci".

Ako biram gdje ću, uvijek ću radije ostariti među svojima, nego u nekakvom sterilnom minhenskom kvartu. Nije sve ni u parama.
Pa otprilike i kod mene je takav slucaj. Iskreno - ko je u "sterilnom minhenskom kvartu" od nase dijaspore, moze se smatrati itekako sretnim u Njemackoj, jer u Minhenu ce mu najmanje faliti sto se drustvenog zivota tice, Minhen je najatraktivniji grad u Njemackoj i za domace i za strance, samo trenutno malo ko moze sebi priustiti minhenske troskove zivota.

Istina je da solidan broj nasih useljenika zavrsi u nekoj njemackoj zabiti, gdje za bilo kakav drustveni zivot mora voziti 50-100 km u jednom pravcu.
Nierika

#670 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Nierika »

Ozimician wrote: 26/10/2022 15:53 Nije bas tema jer se ne tice isplativosti iseljenja, ali eto (da ne otvaramo novu temu) - ako je tako, zasto su onda zdravstveni radnici medju najnezadovoljnijima u svijetu ?
Kod nas ili općenito? Ne znam, možda ljudi na ovoj temi znaju zašto.
Ozimician

#671 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Nierika wrote: 27/10/2022 13:36
Ozimician wrote: 26/10/2022 15:53 Nije bas tema jer se ne tice isplativosti iseljenja, ali eto (da ne otvaramo novu temu) - ako je tako, zasto su onda zdravstveni radnici medju najnezadovoljnijima u svijetu ?
Kod nas ili općenito? Ne znam, možda ljudi na ovoj temi znaju zašto.
Opcenito, u Njemackoj se zna desiti da cijeli odjel da kolektivni otkaz zbog uslova rada, onda npr., Spanija, UK takodjer kolektivni otkazi med. sestara.
Cak u BIH su medju zadovoljnijim. U Njemackoj, na sjeveru Bayerna, napravili su jedan novi dom za osobe s posebnim potrebama - i doslovno niko im se nije javio na oglas i pored agresivne marketinske kampanje pod naslovom "Trazimo prave heroje".

P.S. Vi ste rekli da, ako radis za opce ili necije dobro, pronalazis srecu u tom poslu. Zato sam naveo primjer zdrav. radnike, koji sigurno rade za opce dobro - ali su medju najnezadovoljnijim. Moj stav je da to zasigurno nije dovoljno da budes zadovoljan poslom koji radis.
Nierika

#672 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Nierika »

Black swan wrote: 26/10/2022 15:53
iz iskustva preko maila i 6 turnusa sa po 2 stranaca volontera iz europe 18-26 radne navike su im NIKAKVE

kako funkcionira jedna francuska ja ne znam kad laptop koji ostaviš traje popravak mjesec dana

što znaju mladi :D piti i prežderavat se burekom i senzacijom

a kakvi su stranci kao djelatnici ambasada i organizacija po gradu... ŠUPLJATORI

mislim nismo ni mi neki radnici
al nam je zato PR lošiji
To je znači neka organizacija gdje se može volontirati samo do 26. godine ili se ovi preko 26 ne prijavljuju. Ne znam mogu li se mjeriti radne navike kroz volontiranje. A ni kako da nam PR bude bolji..
Nierika

#673 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Nierika »

Hakiz wrote: 26/10/2022 17:20 Ima na youtube žena iz Kelna, Laura Kampf. I trenutno radi rekonstrukciju 120 godina stare kuće. Odlučila je da koristi glinene cigle. Iz firme koja pravi te cigle je došla žena da radnike na gradilištu obuči kako se postavljaju. Ta žena ima zvanje "Meisterin" za zidara. I u komentarima je neko objašnjavao to stepenovanje u Njemačkoj što se zanata tiče. Tu sam saznao :)
Naći ću tu Frau Kampf. Ne bi mi palo na pamet da postoji to zanimanje tj. zvanje. Možda i za struke van zanatskih ima slično stepenovanje i obuka.
Nierika

#674 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Nierika »

Ozimician wrote: 27/10/2022 13:38
Opcenito, u Njemackoj se zna desiti da cijeli odjel da kolektivni otkaz zbog uslova rada, onda npr., Spanija, UK takodjer kolektivni otkazi med. sestara.
Cak u BIH su medju zadovoljnijim. U Njemackoj, na sjeveru Bayerna, napravili su jedan novi dom za osobe s posebnim potrebama - i doslovno niko im se nije javio na oglas i pored agresivne marketinske kampanje pod naslovom "Trazimo prave heroje".

P.S. Vi ste rekli da, ako radis za opce ili necije dobro, pronalazis srecu u tom poslu. Zato sam naveo primjer zdrav. radnike, koji sigurno rade za opce dobro - ali su medju najnezadovoljnijim. Moj stav je da to zasigurno nije dovoljno da budes zadovoljan poslom koji radis.
Jesam rekla nešto slično, mada i mislim da je individualno i da ne pronalazi svaka osoba u istom poslu isti razlog za sreću. Ovi kojima je rad za opće dobro bitan faktor su možda zadovoljniji unutar takvog zanimanja.
Tango556

#675 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Tango556 »

elcaliente wrote: 26/10/2022 18:53
_BataZiv_0809 wrote: 26/10/2022 18:48

Jebote led sta frajer prica
Nesto nisam u pravu?
Pa samo iz Ukrajine ce dobiti sada 100hiljada radnika.
To su sve radnici koji ulaze u sistem da bi odrzavali sistem a ne da bi ga unaprijedili.
Takve je lako zamjeniti.
Treba im npr 30 lagerista,naci ce ih iz tih gore nabrojanih nacija.
Ali hajde neka nadju 1000 masinskih ili it inzinjera koji im unapredjuju posao.
Gdje su tu mnogobrojni Bosanski inzinjeri?
Ukrajina na primjer ima najvise inzirnjera po glavi stanovnika, podcijenjujes Ukrajince.
Post Reply