Cini mi se da ti nisi bas upoznat sa IT svijetom. Itekako su trazeni, samo sto za IT nije vise pod moranjem da negdje selis nego je remote work standard.elcaliente wrote: ↑26/10/2022 19:26Pa po tvom od Azijata su 1 posto dobri a nasi svi Fachkräfte.Ozimician wrote: ↑26/10/2022 18:57
Pa druže - bgmi odrastaš u staklenoj kugli - u Bosni više nema radnika za bacanje i gazde mole radnike da rade, a kamoli u jednoj Njemačkoj i upravo je najteže naći takve. Svi su zamjenjivi kad ih ima - ali kad ti se niko ne javlja na oglas, onda mrka kapa.
Gdje su bosanski inžinjeri - pa upravo pišeš na forumu s jednim, koji se vodi službeno u Njemačkoj, a trenutno radi Home Office iz Bosne, a njemačka plata mu liježe na njemački konto koju on 80% potroši u Bosni![]()
![]()
![]()
A de mi reci jesi li ilada vidio Kineza da cisti ili da radi u starackom domu?
Opet kazem pogleda na koje poslove dolaze nasi ljudi to su poslovi uglavnom koji odrzavaju sistem a ne unaprijede ga.
Drago mi je da si ti inzinjer i da si uspio. Cestitam.Ali koliki je proceanat nasih inzinjera u Njemackoj na osnovu broja ljudi koji dolazi iz BiH?
Zasto su trazeni u svijetu IT inzinjeri iz Kine a ne iz bivse Yu?
Mozemo mi pricati o nevalja ovo ili ono ali za nase ljude je Njemacka predstepenica pred vratima raja.
Evo i ti sam priznao da si dosao 2019 da je drzava prva liga i jos uvjek si tu.
Sto se tice penzije definitivno je da ce se povecati prag.
A ne isplati se ici prije jer ti toliko odbiju od penzije da te destimulisu.
Nema tu planiram ne planiram raditi dugo, ne pita nas niko.
I da te malo razocaram posebno za freelance poslove mnogi klijenti izbjegavaju Indijce. Imao sam par klijenata koji su striktno trazili ljude iz Europe.