SDP
-
hzsa22
-
Hakiz
#69628 Re: SDP
Ne volim NiP, ali mi se čini da je NiP (uz NS koji nema drugi izbor) iskreniji trojkaš od SDP.
SDP kao da je silom u trojci, radije ne bi, ali moralo se u KS.
Na putu je da ponovi sudbinu hrvatske verzije. Postane nebitan.
Ili je to samo Nikšić i njegova klika? U tom slučaju se ostatak SDP-a treba na vrijeme obračunati sa njim da ga ne povuče sa sobom na dno.
Ako i jedna partija sama odlučuje da li će propasti ili opstati, SDP je jedna od njih. Pa, sam pao, sam se ubio.
Ili je to samo Nikšić i njegova klika? U tom slučaju se ostatak SDP-a treba na vrijeme obračunati sa njim da ga ne povuče sa sobom na dno.
Ako i jedna partija sama odlučuje da li će propasti ili opstati, SDP je jedna od njih. Pa, sam pao, sam se ubio.
-
hzsa22
#69629 Re: SDP
Hakiz wrote: ↑26/10/2022 23:20 Ne volim NiP, ali mi se čini da je NiP (uz NS koji nema drugi izbor) iskreniji trojkaš od SDP.
Boli neka stvar predsjednika SDPa SBK, TK, ZDK, USK za Dinom Konakovicem. Oni su u poziciji da udju u vlasti i dobiju stotine i hiljade pozicija, direktora skola, domova zdravlja, bolnica, javnih preduzeca, savjetnika, ministara. Ne kolje se krava zbog snicle (KS) u njihovim ocima.
Mislim da sam vec negdje pisao, iz prve ruke znam da se vec uveliko sikce da se ide u vlast sa SDA sto i posljedni istupi ovih gore glavesina i potvrdjuju.
-
palermo
#69630 Re: SDP
Pa zar nije logicno da su I NIP I NS iskreniji trojkasi od SDP-a.Hakiz wrote: ↑26/10/2022 23:20 Ne volim NiP, ali mi se čini da je NiP (uz NS koji nema drugi izbor) iskreniji trojkaš od SDP.
Govorimo o.malim strankama cija vrijednost prestaje kada se sidje sa ovo malo autoputa nasuprot stranke koja, uprkos svim manama I promasajima, jos uvijek ima reputation drugacijeg. Vrlo je logicno da trojka vise znaci NiP- u i NS-u
-
gold'n'brown
#69631 Re: SDP
Kakva bi to epska izdaja bila ako sdp ispali trojku, podrzis onog mufljuza za predsjednistvo, nezasluzeno dobiju gradonacelnika Sarajeva i najgoreg nacelnika u KS i oni te ispale. Dno dna.
-
Spit_fire
#69632 Re: SDP
Nema to veze sa iskrenoscu...SDP je ozbiljna stranka na drzavnom i FBIH nivou...a NIP i NS su lokalna stranka jednog kantonaHakiz wrote: ↑26/10/2022 23:20 Ne volim NiP, ali mi se čini da je NiP (uz NS koji nema drugi izbor) iskreniji trojkaš od SDP.
Bez SDP trojka ne posotoji van KS
Realno NiP i NS ne znace sdpu gotoco nista van KS a dino se postavlja u poziciju ko da je on glavni...Ne kazem da SDP treba sa SDA, al zasto bi SDP koji ima neuporedivo vise mandata od NiP iso sa HdZ jer je Dino LIDER tako odlucio?
-
zabit_mehmedov
#69633 Re: SDP
samo polako, sdp bi mogao biti veliki dobitnik ovih izbora, puno veci dobotnik nego sto je u glasovima dobio, sdp je matematika dobro pomazila jer u drzavnom parlamentu su npr dobili vise poslanika od hdz a, imali su manje glasova, a u odnosu, na, sda imali su u federaciji skoro duplo manje glasova, a omjer u mandatima 8:5,
Isto tako na, nivou federacije sdp u se poklopilo da je najveca stranka u grupaciji stranaka koje mogu sahdz formirati federalnu vlast, a isto zanimljivo da i u sarajevskom, gorazdanskom, zenickom i bihackom kantonu mogu praviti vecinu, niti u jednom nisu pobjednici, sda je najvise dobila u svim, pa onda u bihacu nes, u zenici fudo, u sarajrevu nip drugi, pa tek onda ide sdp, i svugdje ce najvjefovatnije biti dio vlasti i sta hoce vise. Jedino tuzla izgleda veoma teska da se pravi vlast bez sda, no u slucaju da se napravi federalna vlast sa ovom trojkom i partnerima i za bih strankom, i u tuzli ce biti realne sanse neke da se uzme vecina i tu, bilo bi u jednu ruku i tu vertikala vrlo lako moze da prevagne.
cest je argument sda spinova kako sdp ovce u tuzli, zenici, srednjoj bosni i sl zaboli neka stvar za sarajevom i trojkom i da kao oni ispadaju neke zrtve sto ne mogu u vlast jer vrh stranke forsira taj komcept iz sarajeva.
i ja znam dosta sdp ovaca koji tako razmisljaju, no mora se biti jasan prema njima, nisu to sdp-ovci, to su klasične kuje jajare koje su i srozale sdp, zamisli kriva ti trojka sto nisu u vlasti u tuzli il zenici npr, a popushio si tamo, znam ima opstina gdje je nekad sdp bio vlast sa 12,13,il 14 vijecnika, sad ima samo 2,3 il 4,i ti strucnjaci se nesto bune i guralo bi se to u vlast i pod skute sda, kuje jajare obicne
no i pored svega, sdp ima historijsku sad sansu da se oporavi, da dobije veliki kolac vlasti i u toj vlasti da bude vodeca partija. Spinovi se svakakvi bacaju iz sda kuhinje, no mislim da nema nista od toga, gledam niksica kako prica, radi on dobro ovaj posao izgleda sad oko stvaranja vecine na svim nivoima, kako rece ovi koji su podrzali becirovica su tu, stranka za bih je tu izgleda 99 posto, tako zvuci i efendic, naucili su predsjednici tih stranaka izgleda kako se pravi vlast, sute i rade i mislim da ce za koji dan biti ozvanicena koalicija sdp, nip, ns, nes i za bih, plus ovo partneri koji po jedan mandat imaju, to ce biti koalicija koja sa hdz om ima komotnu vecinu u federalnom parlamentu, u drzavnom isto mandata vise nego sda i df zajedno, ono sto je bitno i sto se i sad zbraja izgleda i ceka tumacenje, a trebalo bi biti realno i to, ova koaliciji bi u domu naroda mogla imati po 11 ruku u klubu bosnjaka i klubu srba,a i hdz kako stvari stoje nece imati nista da umjesto sa sda pravi vlast s ovom ekipom, izgleda da i stranci to forsiraju, no vidjecemo
u svakom slucaju, pored ovakve situacije koja se poklopila za sdp, ici u pricu neku da budes kujica sda-ova, to je infantilno, i ovako ce sdp da dobije ogroman broj mjesta u vladama, rukovodstvima parlamenata, upravnim odborima, velikim drzavnim preduzecima i ustanovama, imat ce priliku da se dokazu ti kadrovi njihovi il da se osramote, ako budu kadrovi tipa andana stete i sl rast ce sdp enormno, ako udu kadrovi ko onomad damir hadzic i slicni, onda ce, se obrukati, no do njih je, priliku bogovsku imaju, morat ce se dijeliti mjesta sa partnerima, no opet ce imati puno prostora, pitanje hoce li i imati kadrova da sve to popune, clan predsjednistva je tu, sarajevski premijer ce vjerovatno opet biti forto, premijer federacije konakovic koji je to vjerovatno i zasluzio i bio je iznenadjujuce iskren i zahvalan partner koji je realno mozda i najzasluzniji za projekt trojke jer tesko bi od toga ista bilo da nije bilo njegovog razaranja sda iznutra i fer ustupaka nasoj stranci i sdp-u u vidu premijera i gradonacelnika sarajeva, sdp vjerovatno najvise ministara na svim nivoima ce imato, ove, stranke tipa nes i kasumovic ce se zadovolji sa malo pozicija i tu najvise u kantonima gdje su jaki, sdp je tu u toj koaliciji jedini kojeg ima svugdje, svi ostali su jaki u nekim kantonima, a u nekim ih skoro i nema
Isto tako na, nivou federacije sdp u se poklopilo da je najveca stranka u grupaciji stranaka koje mogu sahdz formirati federalnu vlast, a isto zanimljivo da i u sarajevskom, gorazdanskom, zenickom i bihackom kantonu mogu praviti vecinu, niti u jednom nisu pobjednici, sda je najvise dobila u svim, pa onda u bihacu nes, u zenici fudo, u sarajrevu nip drugi, pa tek onda ide sdp, i svugdje ce najvjefovatnije biti dio vlasti i sta hoce vise. Jedino tuzla izgleda veoma teska da se pravi vlast bez sda, no u slucaju da se napravi federalna vlast sa ovom trojkom i partnerima i za bih strankom, i u tuzli ce biti realne sanse neke da se uzme vecina i tu, bilo bi u jednu ruku i tu vertikala vrlo lako moze da prevagne.
cest je argument sda spinova kako sdp ovce u tuzli, zenici, srednjoj bosni i sl zaboli neka stvar za sarajevom i trojkom i da kao oni ispadaju neke zrtve sto ne mogu u vlast jer vrh stranke forsira taj komcept iz sarajeva.
i ja znam dosta sdp ovaca koji tako razmisljaju, no mora se biti jasan prema njima, nisu to sdp-ovci, to su klasične kuje jajare koje su i srozale sdp, zamisli kriva ti trojka sto nisu u vlasti u tuzli il zenici npr, a popushio si tamo, znam ima opstina gdje je nekad sdp bio vlast sa 12,13,il 14 vijecnika, sad ima samo 2,3 il 4,i ti strucnjaci se nesto bune i guralo bi se to u vlast i pod skute sda, kuje jajare obicne
no i pored svega, sdp ima historijsku sad sansu da se oporavi, da dobije veliki kolac vlasti i u toj vlasti da bude vodeca partija. Spinovi se svakakvi bacaju iz sda kuhinje, no mislim da nema nista od toga, gledam niksica kako prica, radi on dobro ovaj posao izgleda sad oko stvaranja vecine na svim nivoima, kako rece ovi koji su podrzali becirovica su tu, stranka za bih je tu izgleda 99 posto, tako zvuci i efendic, naucili su predsjednici tih stranaka izgleda kako se pravi vlast, sute i rade i mislim da ce za koji dan biti ozvanicena koalicija sdp, nip, ns, nes i za bih, plus ovo partneri koji po jedan mandat imaju, to ce biti koalicija koja sa hdz om ima komotnu vecinu u federalnom parlamentu, u drzavnom isto mandata vise nego sda i df zajedno, ono sto je bitno i sto se i sad zbraja izgleda i ceka tumacenje, a trebalo bi biti realno i to, ova koaliciji bi u domu naroda mogla imati po 11 ruku u klubu bosnjaka i klubu srba,a i hdz kako stvari stoje nece imati nista da umjesto sa sda pravi vlast s ovom ekipom, izgleda da i stranci to forsiraju, no vidjecemo
u svakom slucaju, pored ovakve situacije koja se poklopila za sdp, ici u pricu neku da budes kujica sda-ova, to je infantilno, i ovako ce sdp da dobije ogroman broj mjesta u vladama, rukovodstvima parlamenata, upravnim odborima, velikim drzavnim preduzecima i ustanovama, imat ce priliku da se dokazu ti kadrovi njihovi il da se osramote, ako budu kadrovi tipa andana stete i sl rast ce sdp enormno, ako udu kadrovi ko onomad damir hadzic i slicni, onda ce, se obrukati, no do njih je, priliku bogovsku imaju, morat ce se dijeliti mjesta sa partnerima, no opet ce imati puno prostora, pitanje hoce li i imati kadrova da sve to popune, clan predsjednistva je tu, sarajevski premijer ce vjerovatno opet biti forto, premijer federacije konakovic koji je to vjerovatno i zasluzio i bio je iznenadjujuce iskren i zahvalan partner koji je realno mozda i najzasluzniji za projekt trojke jer tesko bi od toga ista bilo da nije bilo njegovog razaranja sda iznutra i fer ustupaka nasoj stranci i sdp-u u vidu premijera i gradonacelnika sarajeva, sdp vjerovatno najvise ministara na svim nivoima ce imato, ove, stranke tipa nes i kasumovic ce se zadovolji sa malo pozicija i tu najvise u kantonima gdje su jaki, sdp je tu u toj koaliciji jedini kojeg ima svugdje, svi ostali su jaki u nekim kantonima, a u nekim ih skoro i nema
- drug_profi
#69634 Re: SDP
SDP ne dobija glasove jer se vecina boji da ce to biti glas za SDA. Evo ja sad nisam glasao za SDP iz tog straha, osim na drzavnom nivou. A nakon ovih Nerkovih budalastina, ne vjerujem da cu ikad vise.zbiljovski wrote: ↑26/10/2022 22:06 SDP je 2018. godine imao 145 000 glasova, odbio koaliciju sa SDA i izgubio 15 000 glasova, odnosno nije nagrađen, doduše ovdje na forumu i u Sarajevu možda i jeste, ali gledajući kompletnu BiH, SDP je dobro pao!
Da nije bilo trojke, SDP BiH nikada ne bi dobio člana Predsjedništva, da nije bilo pokreta za državu u RS-u nikada ne bi prešli prag - dobili mandat. SDP je dobro podbacio u kantonima gdje ima podršku - izgubio je zastupnike u odnosu na 2018. u Skupštinama ZDK, TK , USK, SBK-u, a rasli u KS-u. U PBiH ostali na 5, PFBiH su pali za jednog. I sam Nikšić se satra govoreći da nije zadovoljan, kod nas su birači poprilično neuki pa izbore posmatraju kroz Predsjedništvo BiH.
SDP i Nikšić moraju u vlast, možda prvo probati sa ovim strankama oko Denisa, a čim prve ucjene krenu, odmah prihvatti poziv SDA i formirati vlast, u suprotnom SDP BiH će i dalje padati, od ideologije se ne živi, SDP treba vlast.
I to ti je osnovni razlog pada podrske, a ne sto NISU otisli sa SDA.
Gube povjerenje jer bi MOZDA mogli sa SDA.
- drug_profi
#69635 Re: SDP
Vidim ja da bi ti volio.
-
seksi_ideje
#69636 Re: SDP
Zasto bi ja to volio?
- drug_profi
#69637 Re: SDP
Na svakoj temi tvrdis da je to gotova stvar.
A nije.
-
giannibelif
#69638 Re: SDP
Gube podršku iz ciklusa u ciklus, pored svih demografskih faktora koji im ne idu u prilog i zbog toga što njihovo biračko tijelo osjeti da nisu stabilni organizacijski kao stranka. Mali potres ih može toliko oštetiti i otkinuti nekoliko desetaka hiljada potencijalnih glasova. SDP u TK treba dobar reset, u ZDK stagnacija i pad uz izuzetak jedne lokalne sredine gdje je rezultat permanentno jak, HNK priča svoju priču, krajiške organizacije u procjepu tamošnje SDA koja mimo logike opstaje i njihovih derivata ASDA, POMAK-a, SBK odbori postoje samo da bi Helezi imali mandate očigledno i još mnoštvo problema van Sarajeva koje ljudi na terenu tamo moraju sanirati. Nakon svega toga, Nikšić izađe u javnost opipavajući puls i sa koliko odobravanja glasači klimaju glavom na potencijalnu novu koaliciju sa SDA. SDP mora naći modus kako da postane dio značajnih kolača vlasti jer još četiri godine opozicije će glasačku bazu otjerati potpuno, ali da ta vlast ne bude formirana uz SDA.
-
seksi_ideje
#69639 Re: SDP
E jebiga care, ja mrzim SDA iz dubine düse, ismijavam njihove glasace ovdje, a ti meni da bi ja volio to.
-
Nero Histrion
#69640 Re: SDP
Mogla bi ova stranka zavrsiti kao SBB, nastave li ovako. Znaci, bacis pojas za spasavanje i to sve iz ljubavi prema domovini? Nista 14 ispita za dvije sedmice, lazne diplome, propala tuzba protiv Srbije, malina respiratori dva u jedan - rece Novalic mogu se dva pacijenta prikljuciti na jedan, tako su dobri, u kameru rekao covjek, ma nista sve to, nista, samo "domovina" i opste dobro? Da nije prezalosno, prebijedno, bilo bi presmijesno. A narod, ko narod, samo nek ne puca. Dao sam glas Becirovicu, nisam trebao. Trebalo je samo precrtati papir, da bagra s raznih strana i svakakve sorte ne iskoristi glas. Nema vecih bijednika, licemjera i zla od politicara, narocito balkanskih. Adio vam ga svima.
-
doktor78
#69641 Re: SDP
SDA baca udicu, to je očito, ali ja ne vidim signale od strane SDP-a da će to prihvatiti.
Odgledao sam Nikšićev intervju na TVSA, čovjek je samo potvrdio da postoji ponuda od Izetbegovića, ali kompletna priča je išla u pravcu pravljenja koalicije sa ovom drugom grupacijom.
Odgledao sam Nikšićev intervju na TVSA, čovjek je samo potvrdio da postoji ponuda od Izetbegovića, ali kompletna priča je išla u pravcu pravljenja koalicije sa ovom drugom grupacijom.
- Styling
#69642 Re: SDP
Ne kontam kako tako posmatrate stvar. Zar nece dobiti pozicije i ako uđu sa Trojkom u vlast? Ista će se raspodjela izvršiti. Zbog čega bi išli sa SDA? Ući će u vlast i ovako i onako. Jedino što se može desiti je da mu SDA ponudi mjesto premijera VladeFBiH a da u Trojci baš i ne gledaju blagonaklono na to jer već ima člana Predsjedništva. Možda dobije premijera KS i to je to. Ne može sve.hzsa22 wrote: ↑26/10/2022 23:27Hakiz wrote: ↑26/10/2022 23:20 Ne volim NiP, ali mi se čini da je NiP (uz NS koji nema drugi izbor) iskreniji trojkaš od SDP.
Boli neka stvar predsjednika SDPa SBK, TK, ZDK, USK za Dinom Konakovicem. Oni su u poziciji da udju u vlasti i dobiju stotine i hiljade pozicija, direktora skola, domova zdravlja, bolnica, javnih preduzeca, savjetnika, ministara. Ne kolje se krava zbog snicle (KS) u njihovim ocima.
Mislim da sam vec negdje pisao, iz prve ruke znam da se vec uveliko sikce da se ide u vlast sa SDA sto i posljedni istupi ovih gore glavesina i potvrdjuju.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#69643 Re: SDP
Situacija je opasna
Ali stranka nikad nece ko sbb zavrsiti
Ali stranka nikad nece ko sbb zavrsiti
-
kudrilo
#69644 Re: SDP
Mislim, tačnije nadam se, da Nikšić na ovaj prljav način diže sebi cijenu među Trojkom. U fazonu su "mi imamo dvije opcije za vlast, dajte nam što želimo!".
Isto tako, da postoje organi stranke i članovi iz drugih kantona kojima se jebe za Trojkom i sutra bi sa SDA u vlast, sigurno ih ima.
Ipak, mnoge stvari kreću od Sarajeva, Tuzlak Denis nikad ne bi dobio Bakira da sarajevska priča nije stala uz njega.
Isto tako, da postoje organi stranke i članovi iz drugih kantona kojima se jebe za Trojkom i sutra bi sa SDA u vlast, sigurno ih ima.
Ipak, mnoge stvari kreću od Sarajeva, Tuzlak Denis nikad ne bi dobio Bakira da sarajevska priča nije stala uz njega.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#69645 Re: SDP
Nasjednu li na ove ponude SDA da "zajedno brane ugrozenu drzavu", nek se odmah ugase.
- Roccohljup
#69646 Re: SDP
Zato sto u tim kantonima vlast se moze samo sa sda praviti. Ako hoces u vlast moras s njima i ja vjerujem da neki clanovibsdp ubtim kantonima o tome razmisljaju i cak to i zagovaraju.Styling wrote: ↑27/10/2022 06:44Ne kontam kako tako posmatrate stvar. Zar nece dobiti pozicije i ako uđu sa Trojkom u vlast? Ista će se raspodjela izvršiti. Zbog čega bi išli sa SDA? Ući će u vlast i ovako i onako. Jedino što se može desiti je da mu SDA ponudi mjesto premijera VladeFBiH a da u Trojci baš i ne gledaju blagonaklono na to jer već ima člana Predsjedništva. Možda dobije premijera KS i to je to. Ne može sve.hzsa22 wrote: ↑26/10/2022 23:27
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#69647 Re: SDP
_BataZiv_0809 wrote: ↑27/10/2022 07:16 Nasjednu li na ove ponude SDA da "zajedno brane ugrozenu drzavu", nek se odmah ugase.
zasad vidim da samo odlazeća administracija gura tu priču. u pravu su neki forumaši, ljudi su toliko izvarani od strane svih da skaču na sve. umjesto stabilnosti i držanja obećanja, lik nešto kalkuliše.
nije da mu idu od ruke kalkulacije, al eto.
-
Škobo Habu
#69648 Re: SDP
Ko je, u stvari, "odlazeća administracija"?
Je l' sam Nikšić ili će za njim i Magazinović, Čengić, Mašić i slični? Ono što je evidentno u svemu, to je potpuni izostanak bilo kakve reakcije od strane "mladih nada, mladih snaga" na glasine oko slaganja vlasti. Ta šutnja odaje utisak da postoji neka vrsta dogovora da se uđe u postizborne kalkulacije sa SDA.
- drug_profi
#69649 Re: SDP
Meni je jedan od nabrojanih licno rekao da nema sanse niti govora o tako necem.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#69650 Re: SDP
Fakat ne vidimo neki znacajan otpor toj ideji.
Da su prije izbora ovakvu pricu pricali, rezultat bi bio sigurno upola losiji. To nek imaju na umu.
Jednom su se zajebali, a usput zajebali cijelu nasu generaciju koja je stasala pocetkom prosle decenije, ako to drugi put urade, nek se ubiju.
Da su prije izbora ovakvu pricu pricali, rezultat bi bio sigurno upola losiji. To nek imaju na umu.
Jednom su se zajebali, a usput zajebali cijelu nasu generaciju koja je stasala pocetkom prosle decenije, ako to drugi put urade, nek se ubiju.