SDP

Spit_fire

#69601 Re: SDP

Post by Spit_fire »

Anquilla wrote: 26/10/2022 18:19
Spit_fire wrote: 26/10/2022 18:07
Je li jedan od glavnih argumenata u politickoj borbi trojke konta SDA bio upravo taj HDZ i kolaicija sa njima?Da

Jesu li se sad napravili ludi i zaboravili to? Da

Al nebitno odosmo od teme
Taj argument, kojeg si samo polovično naveo, i dalje ostaje.

Dakle koaliciju SDA-HDZ je Trojka predstavila kao koaliciju za fotelju (ti meni imenuj Sebiju, ja ću tebi dati nešto), dok bi, eventualna, koalcijia Trojka-HDZ bila programska.

Njihovi glasači to podržavaju, ne vidim zašto je to ikom nejasno.
Str0nz wrote: 26/10/2022 18:08 Tvrdnja da je HDZ nezaobilazan je nebuloza iz kuhinje Dritanovaca i prijatelja, glavni prodavaci te suplje su NS i NIP kao predvodnici Dritanstine. Cak i SPD to razumnije sagledaju, niko nije neizbjezan ali je problematicno izbacivati HDZ. Na federalnom nivou je do Hrvatske "opozicije" a na drzavnom nivou do tkz. "pro-BiH". HDZ je jedino neizbjezan u cetiri kantona, svaka supratna tvrdnja je dritovanje, nista vise.
Koje opozicije? Ove koja ima 5 mandata, a stranke oko HDZ-a 15?

Image
Ovaj dio sto se odnosi na moj post mi je cak i komican..al et ne kazem da nije moguc...

Mada ja nigdje nisam tvrdio da ce trojk bit bolja ili losija od SDA u odnosu sa HDZ pricao sam samo o principima na koje su se ljudi prije mene poceli prizivat
Anquilla

#69602 Re: SDP

Post by Anquilla »

Spit_fire wrote: 26/10/2022 18:24 Ovaj dio sto se odnosi na moj post mi je cak i komican..al et ne kazem da nije moguc...

Mada ja nigdje nisam tvrdio da ce trojk bit bolja ili losija od SDA u odnosu sa HDZ pricao sam samo o principima na koje su se ljudi prije mene poceli prizivat
Ne znam ni ja koliko je moguće programski se dogovoriti sa HDZ-om, ali, eto, obećali su, dobili su glasove.
Ako se i oni budu samo bavili foteljama, biće "kažnjeni" na sljedećim izborima, mislim da znaju kakvo im je glasačko tijelo - to nisu birači koji "slijepo" zaokružuju stranku, a nemali broj njih prati politiku.
Hank Paldum

#69603 Re: SDP

Post by Hank Paldum »

seksi_ideje wrote: 26/10/2022 17:38
Spit_fire wrote: 26/10/2022 17:30

A Dino i NS je nisu izdali pregovaranjm sa HDZ..prdon trcanjem i zagrjljaj HDZu?
SDP ne moze zaobici HDZ. SDA se moze zaobici.
A kada se u entitetu rs SDA ne može zaobići omda treba ostati principijelan i odbiti sarađivati sa nacionalistima pa makar to išlo na štetu Nesrba u tom entitetu.

Svi znamo koliko je malo grebali da Vojin od "Da su bogdom svi Srbi takvi" do "Dodikov i Bakirov igrač" samo jer je SDA-u pružio ruku u Banjaluci.
Novak20

#69604 Re: SDP

Post by Novak20 »

SDP je već jednom bio u otvorenoj koaliciji sa SDA. Ako se dobro pamtim, poslije toga su potonuli na izborima jer je SDA bila prevelika za njihov spasilački brod.

Ako nisu ništa naučili prije 12 godina, onda valjda treba da ponove grešku i odazovu se pozivima za spašavanje SDA uhljeba.

Biti će nagrađeni odmah (ne svi), a za četiri godine tko živ, tko mrtav.
Str0nz
Grijem se na: Hodza > marfi

#69605 Re: SDP

Post by Str0nz »

Str0nz wrote: 26/10/2022 18:08 Tvrdnja da je HDZ nezaobilazan je nebuloza iz kuhinje Dritanovaca i prijatelja, glavni prodavaci te suplje su NS i NIP kao predvodnici Dritanstine. Cak i SPD to razumnije sagledaju, niko nije neizbjezan ali je problematicno izbacivati HDZ. Na federalnom nivou je do Hrvatske "opozicije" a na drzavnom nivou do tkz. "pro-BiH". HDZ je jedino neizbjezan u cetiri kantona, svaka supratna tvrdnja je dritovanje, nista vise.

Image
Da, radi se DN, ako ce vaziti novi nametnuti zakoni onda ta opozicija u Zapadno Hercegovackim kantonima mogu izabrati svoje delegate i uz pomoc pro-BiH Hrvata u HNK mogu dobiti i 6 Hrvata iz Hercgeovine koji nisu HDZ, "pro-BiH" imaju 5 Hrvata iz Bosanski kantona. Dovoljno da predloze svog kandidata za pod/-predsjednika bez HDZ veta. Ovo je gotovo nezamisljivo jer je HDZ stavio sve to pod svoja krila, posebno 90ku i podjela Hrvatskog korpusa nije realna za razliku od Bosanskog/Bosnjackog korpusa gdje je cak pozeljna podjela na Hamas Fatah u trenutku kada je traje politicka agresija na drzavu.
Spit_fire

#69606 Re: SDP

Post by Spit_fire »

Str0nz wrote: 26/10/2022 18:53

Image
Da, radi se DN, ako ce vaziti novi nametnuti zakoni onda ta opozicija u Zapadno Hercegovackim kantonima mogu izabrati svoje delegate i uz pomoc pro-BiH Hrvata u HNK mogu dobiti i 6 Hrvata iz Hercgeovine koji nisu HDZ, "pro-BiH" imaju 5 Hrvata iz Bosanski kantona. Dovoljno da predloze svog kandidata za pod/-predsjednika bez HDZ veta. Ovo je gotovo nezamisljivo jer je HDZ stavio sve to pod svoja krila, posebno 90ku i podjela Hrvatskog korpusa nije realna za razliku od Bosanskog/Bosnjackog korpusa gdje je cak pozeljna podjela na Hamas Fatah u trenutku kada je traje politicka agresija na drzavu.
Hrvatska opozicija u BiH je Komsic i ostali proBiH hrvati..

Ovi HDZ isprdci koji su tu reda radi da bi se pokazao nekakav pluralizam su i radikalniji od njih
Str0nz
Grijem se na: Hodza > marfi

#69607 Re: SDP

Post by Str0nz »

palermo wrote: 26/10/2022 12:19 Apropo svega, htjedoh upitati. Ovi sto racunaju glasove I zastupnike I bolje su od mene informisani znaju li postoji li mogucnost da u HNK SDP zajedno sa NiP-om, HDZ-om I ostalim hrvatskim strankama formira vlast bez SDA?
Jeste moguce, u takvoj konstalaciji imas sdp+nip sa 4 delegata i Hrvatske stranke sa najmanje 14 delegata sto je politicko samoubistvo ali mogu takvo nesto dogovoriti a iskreno i sa SDA nije bilo daleko od totalne prodaje u HNK koliko sam procitao.
Spit_fire wrote: 26/10/2022 18:56
Str0nz wrote: 26/10/2022 18:53

Hrvatska opozicija u BiH je Komsic i ostali proBiH hrvati..

Ovi HDZ isprdci koji su tu reda radi da bi se pokazao nekakav pluralizam su i radikalniji od njih
Slazem se, uvjek ima i taj faktor vlasti koji moze biti udica, kao sto vidimo kod "pro-BiH" da su spremni masakrirati jedni druge za fotelje ali kod ovih radikala Hercegovacki uvjek prvo ide Hrvatsko pitanje za razliku od tkz. "pro-BiH" tako da nije za ocekivati.
Hank Paldum

#69608 Re: SDP

Post by Hank Paldum »

dale cooper wrote: 26/10/2022 15:55
agent_zero wrote: 26/10/2022 15:40

Sda je bila sa hdz i snds/sds i kada nisu matematički morali. I nije samo to poenta tih kritika, nego je poenta i da su, kroz godine koalicije, sve bitne državne poluge servirali hdz-u i rs-u, u zamjenu za njihov lični begovat pet odabranih porodica. Kad god je sda bila s njima u koaliciji, sa svakim mandatom je manje bilo države bih, a rs i zamišljeni treći entiteti jačali.

A vaša sda zamjena teza vam neće pomoći ovog puta. :wink:

I nije "Njihova stranka", nego Naša stranka, nauči naziv, makar politički budi korektan, kad već nisi kao čovjek glasajući za sda.
Pa to ti je taj bošnjački nacionalizam i šovinizam, to "njihova" stranka se odnosi na "one druge" - srbe, hrvate i sve druge koji nisu
bošnjaci, ali i bošnjake koji nisu po ukusu SDA. Isto kao što on i slični njemu Senada Hadžifejzovića nazivaju Nenadom. Uvijek mi je to bilo čudno,
to Nenad koje koriste kao neku vrstu uvrede. Ali to takvima i jeste uvreda, jer im je to ime sinonim za "onog drugog" koji nije bošnjak i koji je
kao takav neprijatelj.
Moji nikada neće biti, ni kada moram pravilno napisati im ime i dabogda se ugasili a po rezultatima izbora i većina misli tako.

Što se tiče Senad-Nenad, bila je reakcija na te prozivke u njegovoj emisiji kada je gostovao Nebojša Vukanović kojeg su isto pojedini na društvenim mrežama zvali Nedžadom, koji su se u emisiji pozdravili ironično "Selam alejk Nedžade, pomoz Bog Nenade", samo je razlika što je poslije emisije Nedžad nastavio sa guslanjem a Nenad je nastavio da poziva u emisiju promotore guslanja.
To je razlika šuplje prozivke kao kod Vukanovića i prozivke sa poentom kao kod Hadžifejzovića.

I po čemu se Nenad razlikuje od Živković i Srpska Demokratska Akcija?
seksi_ideje

#69609 Re: SDP

Post by seksi_ideje »

... :-) :-) :-)
palermo

#69610 Re: SDP

Post by palermo »

Novak20 wrote: 26/10/2022 18:48 SDP je već jednom bio u otvorenoj koaliciji sa SDA. Ako se dobro pamtim, poslije toga su potonuli na izborima jer je SDA bila prevelika za njihov spasilački brod.

Ako nisu ništa naučili prije 12 godina, onda valjda treba da ponove grešku i odazovu se pozivima za spašavanje SDA uhljeba.

pa ako cemo pravo, SDP je potonuo nakon sto je prekinuo koalicoju sa SDA I kao nove partnere odabrao HDZ i SBB-...jesu li naucili nesto, bas I ne znam...
vee-jay

#69611 Re: SDP

Post by vee-jay »

Na ovoj temi su svi donniebrasco i putokaz.
Bilo bi smijesno da nije dosadno.
ultima_palabra

#69612 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

palermo wrote: 26/10/2022 19:44
Novak20 wrote: 26/10/2022 18:48 SDP je već jednom bio u otvorenoj koaliciji sa SDA. Ako se dobro pamtim, poslije toga su potonuli na izborima jer je SDA bila prevelika za njihov spasilački brod.

pa ako cemo pravo, SDP je potonuo nakon sto je prekinuo koalicoju sa SDA I kao nove partnere odabrao HDZ i SBB-...jesu li naucili nesto, bas I ne znam...
Ako cemo pravo, drzava je usla u veliku krizu vlasti na svim nivoima kada je Lagumdzija izbacivao HDZ iz vlasti, cekao se Inzko mjesecima da presjece. Taman nakon sto se sve smirilo, oni hoce HDZ unutra i SDA vani, i sto je jos gore ne mogu to da sprovedu. Onda je fakticki bio period tehnicke vlade FBiH naredne dvije godine.

Ne bih rekao da su ih glasaci kaznili ni zbog SDA ni zbog HDZ, nego zbog nesposobnosti, neodlucnosti i stanja permanentne krize.
palermo

#69613 Re: SDP

Post by palermo »

ultima_palabra wrote: 26/10/2022 19:56

Ako cemo pravo, drzava je usla u veliku krizu vlasti na svim nivoima kada je Lagumdzija izbacivao HDZ iz vlasti, cekao se Inzko mjesecima da presjece. Taman nakon sto se sve smirilo, oni hoce HDZ unutra i SDA vani, i sto je jos gore ne mogu to da sprovedu. Onda je fakticki bio period tehnicke vlade FBiH naredne dvije godine.

Ne bih rekao da su ih glasaci kaznili ni zbog SDA ni zbog HDZ, nego zbog nesposobnosti, neodlucnosti i stanja permanentne krize.
OK, uglavnom tacno...Ali ovaj obrat o kojem.si I ti govorio...SDA vani HDZ untra je korelirao sa odlukama koje su dovele do onog strasnog poraza na izborima
saabsa

#69614 Re: SDP

Post by saabsa »

Za sve vas zelenonarandžaste bunk je bio Gospodin sa velikim G.
Kakav je ovo sad odron od botova jadna majko... :run:
ultima_palabra

#69615 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

palermo wrote: 26/10/2022 20:20
ultima_palabra wrote: 26/10/2022 19:56

OK, uglavnom tacno...Ali ovaj obrat o kojem.si I ti govorio...SDA vani HDZ untra je korelirao sa odlukama koje su dovele do onog strasnog poraza na izborima
Da bi se nekako opravdala koalicija sa SDA i turbulencije izazvane izbacivanjem HDZ-a, trebao se desiti period stabilnosti i odluka koji bi poboljsale zivot obicnog gradjanina. Umjesto toga se desilo sve suprotno.
Officer Crabtree

#69616 Re: SDP

Post by Officer Crabtree »

Gledam intervju predsjednika SDP-a na BHT1, nikad lidera od njega, siv, potkupljiv...
Hakiz

#69617 Re: SDP

Post by Hakiz »

Officer Crabtree wrote: 26/10/2022 20:36 Gledam intervju predsjednika SDP-a na BHT1, nikad lidera od njega, siv, potkupljiv...
Nikšić je najsivlji, najneuvjerljiviji od predsjednika svih stranaka. Čak i Bakir uvjerljivije izgleda, Forto, za koga se govorilo slično, ga šiša kosmički, a Konaković je u poređenju kao biće iz drugog svemira. Što za Nikšića ne mora biti loše, imati imidž smotanka a biti lukav i profitirati je udobna pozicija.
Crithagra

#69618 Re: SDP

Post by Crithagra »

ultima_palabra wrote: 26/10/2022 17:45
Crithagra wrote: 26/10/2022 10:58 A što bi SDP svoj dobar izborni rezultat poklanjao nekim čunga lunga strankicama? Realno. Treba da vuku za sobom kuntu i pantu i gledaju gdje će ih ko od njih čime ucjenjivati. Lakše je održati dogovor između dvoje ili troje nego između 8 ili 12.
Zato sto su u predizbornoj kampanji govorili da je opstanak Trojke neupitan. Da su rekli da je koaliranje sa SDA bilo kakva mogucnost, ne bi dobili ni 50% glasova. Dakle u pitanju bi bila bezocna prevara biraca.

Ja sam nakon 12 godina na jednom nivou dao glas SDP-u, sad bih si ruku odsjekao.
Prije izbora se računalo na jedne činjenice, poslije izbora na druge. To je kao nekad što smo računali na biciklo kad prođemo odličnim u školi, a onda prođemo vrlo dobrim. Sorry, but jebi ga, a namjere su bile iskrene.
ultima_palabra

#69619 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Crithagra wrote: 26/10/2022 20:54
ultima_palabra wrote: 26/10/2022 17:45

Zato sto su u predizbornoj kampanji govorili da je opstanak Trojke neupitan. Da su rekli da je koaliranje sa SDA bilo kakva mogucnost, ne bi dobili ni 50% glasova. Dakle u pitanju bi bila bezocna prevara biraca.

Ja sam nakon 12 godina na jednom nivou dao glas SDP-u, sad bih si ruku odsjekao.
Prije izbora se računalo na jedne činjenice, poslije izbora na druge. To je kao nekad što smo računali na biciklo kad prođemo odličnim u školi, a onda prođemo vrlo dobrim. Sorry, but jebi ga, a namjere su bile iskrene.
Ne vidim da su se cinjenice nesto promijenile. Ali itekako ce se promijeniti ako SDP udje u tu avanturu.
GandalfSivi

#69620 Re: SDP

Post by GandalfSivi »

Ti shvatas da ti je SDA trenutno u koaliciji sa HDZ-om i SBB-om na Federalnom nivou?
palermo

#69621 Re: SDP

Post by palermo »

GandalfSivi wrote: 26/10/2022 21:11

Ti shvatas da ti je SDA trenutno u koaliciji sa HDZ-om i SBB-om na Federalnom nivou?
Whats point tvoga pitanja.
zbiljovski

#69622 Re: SDP

Post by zbiljovski »

SDP je 2018. godine imao 145 000 glasova, odbio koaliciju sa SDA i izgubio 15 000 glasova, odnosno nije nagrađen, doduše ovdje na forumu i u Sarajevu možda i jeste, ali gledajući kompletnu BiH, SDP je dobro pao!

Da nije bilo trojke, SDP BiH nikada ne bi dobio člana Predsjedništva, da nije bilo pokreta za državu u RS-u nikada ne bi prešli prag - dobili mandat. SDP je dobro podbacio u kantonima gdje ima podršku - izgubio je zastupnike u odnosu na 2018. u Skupštinama ZDK, TK , USK, SBK-u, a rasli u KS-u. U PBiH ostali na 5, PFBiH su pali za jednog. I sam Nikšić se satra govoreći da nije zadovoljan, kod nas su birači poprilično neuki pa izbore posmatraju kroz Predsjedništvo BiH.

SDP i Nikšić moraju u vlast, možda prvo probati sa ovim strankama oko Denisa, a čim prve ucjene krenu, odmah prihvatti poziv SDA i formirati vlast, u suprotnom SDP BiH će i dalje padati, od ideologije se ne živi, SDP treba vlast.
pemanapemani

#69623 Re: SDP

Post by pemanapemani »

SDP je grohnuo, jer smo od 2001., cekali i gradili temelje za gradjansko drustvo, a SDP se predstavljao kao nositelj procesa.
Pocelo je 2006., izborom Komsica. Licno sam duboko vjerovao da je na scenu stupio Tito 2. Nikad nisam bio clan bilo koje stranke, ali sam se u periodu 2006.-2010., trudio da promoviram SDP pricu na svakom koraku, a znam bruku ljudi koji su isto radili.
Onda su usrali i sefa i stanicu. Koalirali sa svima. Taman provaris SDA i HSP, Lijanovici melem, Lagumdzija hoce HDZ i SBB.
Sto je najzalosnije, u tom periodu je Komsic bio najdrazi sugivornik MZ, ulazio u Bijelu kucu, maltane, ko u stan u Hrasnom. Lagumdzija omiljeni gost na svim relevantnim mjestima u svijetu. Inzko donio jednu od rijetkih odluka u mandatu da je 5 od 17 Hrvata u DN trecina dovoljna za izbor predsjednika FBiH.

Bukvalno, temelji gradjanske drzave i oni zajebu. :-)

Sada isto imamo neke klimave temelje sa trojkom u KS, klimave, ali temelje.

SDP se ponovo sprema da razjebe i naznake neke iole pozitivne price radi egoisticnih materijalnih poriva, uz nebulozno blasfemicno pravdanje kako ih NiP i NS vodaju na uzici. Ustvari su vise ljudi iz NS i NiP hvalili realne uspjehe Stete, izbor i poteze gradonacelnice Karic, izbor Denisa za clana Predsjednistva...,od clanova SDP.

Konakovic, Kojovic i Forto su u bezbroj navrata isticali da je SDP najveci i najvazniji partner u ovoj koaliciji, iako su pojedinacno imali vise mandata od SDP u KS.

Mozda je drug @nosara bio u pravu - SDPederi.
dale cooper

#69624 Re: SDP

Post by dale cooper »

pemanapemani wrote: 26/10/2022 22:32 SDP je grohnuo, jer smo od 2001., cekali i gradili temelje za gradjansko drustvo, a SDP se predstavljao kao nositelj procesa.
Pocelo je 2006., izborom Komsica. Licno sam duboko vjerovao da je na scenu stupio Tito 2. Nikad nisam bio clan bilo koje stranke, ali sam se u periodu 2006.-2010., trudio da promoviram SDP pricu na svakom koraku, a znam bruku ljudi koji su isto radili.
Onda su usrali i sefa i stanicu. Koalirali sa svima. Taman provaris SDA i HSP, Lijanovici melem, Lagumdzija hoce HDZ i SBB.
Sto je najzalosnije, u tom periodu je Komsic bio najdrazi sugivornik MZ, ulazio u Bijelu kucu, maltane, ko u stan u Hrasnom. Lagumdzija omiljeni gost na svim relevantnim mjestima u svijetu. Inzko donio jednu od rijetkih odluka u mandatu da je 5 od 17 Hrvata u DN trecina dovoljna za izbor predsjednika FBiH.

Bukvalno, temelji gradjanske drzave i oni zajebu. :-)

Sada isto imamo neke klimave temelje sa trojkom u KS, klimave, ali temelje.

SDP se ponovo sprema da razjebe i naznake neke iole pozitivne price radi egoisticnih materijalnih poriva, uz nebulozno blasfemicno pravdanje kako ih NiP i NS vodaju na uzici. Ustvari su vise ljudi iz NS i NiP hvalili realne uspjehe Stete, izbor i poteze gradonacelnice Karic, izbor Denisa za clana Predsjednistva...,od clanova SDP.

Konakovic, Kojovic i Forto su u bezbroj navrata isticali da je SDP najveci i najvazniji partner u ovoj koaliciji, iako su pojedinacno imali vise mandata od SDP u KS.

Mozda je drug @nosara bio u pravu - SDPederi.
A bila im je dobra priča, posebno ona knjižica o 10 (ili će biti 7) politika uključujući famozni zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine.
Samo da su to znali sprovesti riješili bi gomilu problema. Ali zinula guzica za vlasti nakon toliko godina, i onda uđeš u koaliciju sa jebenom
SDA, koja je sve kontra tih programa koje si artikulisao u predizbornoj kampanji. :roll:
seksi_ideje

#69625 Re: SDP

Post by seksi_ideje »

Gotovo je ovo, Zahiragic ponovo hvali SDP. Idu oni zajedno.
Post Reply