Najveća zabluda među pristalicama SDP-a je da je SDP 2014. pao zato što je ušao u koaliciju sa SDA nakon izbora 2010. godine. Zbog toga je mogao izbuti par procenata od ovih zagriženih i radikalnih. SDP je kažnjen zbog Nikšićevog brata, Lagumdžijinog dogovaranja sa HDZ-om, Zakona o prebivalištu i još dosta nekih afera i aferica čiji su glavni protagonisti bili ljudi iz samog vrha SDP-a. Uz to iz SDP-a je izašao i Komšić koji je povukao veliki broj glasova. Koalicija sa SDA-a je samo izgovor kako bi se prekrili loši potezi koji su se vukli tih godina.Javier Pena wrote: ↑26/10/2022 12:38 Ljudi vidjeli kako je DF "kažnjen" za saradnju sa SDA pa ko biva, hajmo i mi probati.![]()
SDP
- lerdi
#69576 Re: SDP
-
palermo
#69577 Re: SDP
Botovska pricalerdi wrote: ↑26/10/2022 13:00Najveća zabluda među pristalicama SDP-a je da je SDP 2014. pao zato što je ušao u koaliciju sa SDA nakon izbora 2010. godine. Zbog toga je mogao izbuti par procenata od ovih zagriženih i radikalnih. SDP je kažnjen zbog Nikšićevog brata, Lagumdžijinog dogovaranja sa HDZ-om, Zakona o prebivalištu i još dosta nekih afera i aferica čiji su glavni protagonisti bili ljudi iz samog vrha SDP-a. Uz to iz SDP-a je izašao i Komšić koji je povukao veliki broj glasova. Koalicija sa SDA-a je samo izgovor kako bi se prekrili loši potezi koji su se vukli tih godina.Javier Pena wrote: ↑26/10/2022 12:38 Ljudi vidjeli kako je DF "kažnjen" za saradnju sa SDA pa ko biva, hajmo i mi probati.![]()
Nego sve hocu da upitam jel Denis Becirovic ziv, ja nit ga cujem nit ga vidim....
- Roccohljup
#69578 Re: SDP
palermo wrote: ↑26/10/2022 13:57Botovska pricalerdi wrote: ↑26/10/2022 13:00
Najveća zabluda među pristalicama SDP-a je da je SDP 2014. pao zato što je ušao u koaliciju sa SDA nakon izbora 2010. godine. Zbog toga je mogao izbuti par procenata od ovih zagriženih i radikalnih. SDP je kažnjen zbog Nikšićevog brata, Lagumdžijinog dogovaranja sa HDZ-om, Zakona o prebivalištu i još dosta nekih afera i aferica čiji su glavni protagonisti bili ljudi iz samog vrha SDP-a. Uz to iz SDP-a je izašao i Komšić koji je povukao veliki broj glasova. Koalicija sa SDA-a je samo izgovor kako bi se prekrili loši potezi koji su se vukli tih godina..Salim se, naravno da je ovo istina, uostalom rezultat DF- a pokazuje da primarni problem nije bio u SDA nego u politici koju je vodio tadasnji SDP. Apropo ove danasnje situacije ja zaisya ne mislim da SDP treba ici u koaliciju sa SDA, ali mislim da treba da se.postavi kao druga najjaca stranka u F BiH a treca u BiH I shodno tome profilira politiku. Koaliioje su samo alat da postignes cilj...ergo prije nego sto pocnes koristiti alat trebas jasno definisati ciljeve. A nisam siguran da je to SDP uradio.
Nego sve hocu da upitam jel Denis Becirovic ziv, ja nit ga cujem nit ga vidim....
Negdje pročitah da je zauzet selekcijom ljudi za svoj kabinet.
-
saabsa
#69579 Re: SDP
Može on to shvatiti ali ne može prežaliti...agent_zero wrote: ↑26/10/2022 10:15Ti ili trolaš ili namjerno provociraš u svakoj temi gdje se spomene formiranje vlasti.
Bez sda se može napraviti vlast, bez hdz ne može, matematički. I šta ti je tu teško shvatiti?
- Styling
- Roccohljup
#69581 Re: SDP
aha...baš je bio "jasan" ovih dana
čisto testiranje javnosti i članstva oko mogućeg koaliranja sa SDA
- Hank Paldum
#69582 Re: SDP
A kada SDA mora matematički sa HDZ napraviti vlast onda je to dokaz kako su te stranke stari jarani.agent_zero wrote: ↑26/10/2022 10:15Ti ili trolaš ili namjerno provociraš u svakoj temi gdje se spomene formiranje vlasti.
Bez sda se može napraviti vlast, bez hdz ne može, matematički. I šta ti je tu teško shvatiti?
Imaš sa jedne strane matematiku a sa druge strane imaš SDA koja je sa izbornim rezultatom dokazala da je dobila povjerenje naroda i to je važnije od " mora se matematički".
Kako bi bilo da ovaj forum nije paralelni univerzum i da je realnost, da je Njihova Stranka dobila glasova koliko je SDA dobila
- agent_zero
#69583 Re: SDP
Sda je bila sa hdz i snds/sds i kada nisu matematički morali. I nije samo to poenta tih kritika, nego je poenta i da su, kroz godine koalicije, sve bitne državne poluge servirali hdz-u i rs-u, u zamjenu za njihov lični begovat pet odabranih porodica. Kad god je sda bila s njima u koaliciji, sa svakim mandatom je manje bilo države bih, a rs i zamišljeni treći entiteti jačali.Hank Paldum wrote: ↑26/10/2022 15:34A kada SDA mora matematički sa HDZ napraviti vlast onda je to dokaz kako su te stranke stari jarani.agent_zero wrote: ↑26/10/2022 10:15
Ti ili trolaš ili namjerno provociraš u svakoj temi gdje se spomene formiranje vlasti.
Imaš sa jedne strane matematiku a sa druge strane imaš SDA koja je sa izbornim rezultatom dokazala da je dobila povjerenje naroda i to je važnije od " mora se matematički".
Kako bi bilo da ovaj forum nije paralelni univerzum i da je realnost, da je Njihova Stranka dobila glasova koliko je SDA dobila![]()
![]()
i da ostale stranke ignorišu volju naroda i stranku koja je osvojila toliko glasova, već bi bilo do sada stotine postova kako se već pakuju koferi jer je dokazano da izbori ništa ne znače.
A vaša sda zamjena teza vam neće pomoći ovog puta.
I nije "Njihova stranka", nego Naša stranka, nauči naziv, makar politički budi korektan, kad već nisi kao čovjek glasajući za sda.
- Styling
#69584 Re: SDP
Apsolutno se ne ignorise volja naroda. S jedne strane homogeno glasacko tijelo je glasalo za SDA i dobili su glasova koliko su dobili. S druge strane imas heterogeno glasacko tijelo, razlicitih preferenci, koje je svojim glasanjem reklo da zeli nekoga drugog na vlasti a ne SDA. I ta grupacija ima vecinu. U parlamentarnoj demokratiji moze se dogovarati i koalirati ko s kim hoce, a vlast pravi onaj ko skupi vecinu. Prosto i jednostavno.Hank Paldum wrote: ↑26/10/2022 15:34A kada SDA mora matematički sa HDZ napraviti vlast onda je to dokaz kako su te stranke stari jarani.agent_zero wrote: ↑26/10/2022 10:15
Ti ili trolaš ili namjerno provociraš u svakoj temi gdje se spomene formiranje vlasti.
Kako bi bilo da ovaj forum nije paralelni univerzum i da je realnost, da je Njihova Stranka dobila glasova koliko je SDA dobila![]()
![]()
i da ostale stranke ignorišu volju naroda i stranku koja je osvojila toliko glasova, već bi bilo do sada stotine postova kako se već pakuju koferi jer je dokazano da izbori ništa ne znače.
- dale cooper
#69585 Re: SDP
Pa to ti je taj bošnjački nacionalizam i šovinizam, to "njihova" stranka se odnosi na "one druge" - srbe, hrvate i sve druge koji nisuagent_zero wrote: ↑26/10/2022 15:40Sda je bila sa hdz i snds/sds i kada nisu matematički morali. I nije samo to poenta tih kritika, nego je poenta i da su, kroz godine koalicije, sve bitne državne poluge servirali hdz-u i rs-u, u zamjenu za njihov lični begovat pet odabranih porodica. Kad god je sda bila s njima u koaliciji, sa svakim mandatom je manje bilo države bih, a rs i zamišljeni treći entiteti jačali.Hank Paldum wrote: ↑26/10/2022 15:34
A kada SDA mora matematički sa HDZ napraviti vlast onda je to dokaz kako su te stranke stari jarani.
![]()
A vaša sda zamjena teza vam neće pomoći ovog puta.
I nije "Njihova stranka", nego Naša stranka, nauči naziv, makar politički budi korektan, kad već nisi kao čovjek glasajući za sda.
bošnjaci, ali i bošnjake koji nisu po ukusu SDA. Isto kao što on i slični njemu Senada Hadžifejzovića nazivaju Nenadom. Uvijek mi je to bilo čudno,
to Nenad koje koriste kao neku vrstu uvrede. Ali to takvima i jeste uvreda, jer im je to ime sinonim za "onog drugog" koji nije bošnjak i koji je
kao takav neprijatelj.
- Hank Paldum
#69586 Re: SDP
Broj glasova koje je SDA osvojila je veći od onih standardnih SDA glasova koliko je se prognoziralo, pogotovo kada se uzme mizeran broj glasova Naroda i Pravde u poređenju sa SDA koji su najsličniji po ideologiji, gdje je se mislio da će uzeti broj glasova od konzervativnog djela Bošnjaka koji su čekali alterntivu.Styling wrote: ↑26/10/2022 15:53Apsolutno se ne ignorise volja naroda. S jedne strane homogeno glasacko tijelo je glasalo za SDA i dobili su glasova koliko su dobili. S druge strane imas heterogeno glasacko tijelo, razlicitih preferenci, koje je svojim glasanjem reklo da zeli nekoga drugog na vlasti a ne SDA. I ta grupacija ima vecinu. U parlamentarnoj demokratiji moze se dogovarati i koalirati ko s kim hoce, a vlast pravi onaj ko skupi vecinu. Prosto i jednostavno.Hank Paldum wrote: ↑26/10/2022 15:34
A kada SDA mora matematički sa HDZ napraviti vlast onda je to dokaz kako su te stranke stari jarani.
![]()
Ali eto, to sa koaliranjem si u pravu pa ćemo vidjeti ko će sa kim samo neka se onda ne ljute lijevo orijentirani glasači ako se njihova volja bide ignorisala i npr. SDP krene u koaliciju sa SDA.
-
Novak20
#69587 Re: SDP
I ne treba da se ljute. Pogotovo kada im netko kaže da je SDP bošnjačka stranka.Hank Paldum wrote: ↑26/10/2022 16:15Broj glasova koje je SDA osvojila je veći od onih standardnih SDA glasova koliko je se prognoziralo, pogotovo kada se uzme mizeran broj glasova Naroda i Pravde u poređenju sa SDA koji su najsličniji po ideologiji, gdje je se mislio da će uzeti broj glasova od konzervativnog djela Bošnjaka koji su čekali alterntivu.Styling wrote: ↑26/10/2022 15:53
Apsolutno se ne ignorise volja naroda. S jedne strane homogeno glasacko tijelo je glasalo za SDA i dobili su glasova koliko su dobili. S druge strane imas heterogeno glasacko tijelo, razlicitih preferenci, koje je svojim glasanjem reklo da zeli nekoga drugog na vlasti a ne SDA. I ta grupacija ima vecinu. U parlamentarnoj demokratiji moze se dogovarati i koalirati ko s kim hoce, a vlast pravi onaj ko skupi vecinu. Prosto i jednostavno.
Ali eto, to sa koaliranjem si u pravu pa ćemo vidjeti ko će sa kim samo neka se onda ne ljute lijevo orijentirani glasači ako se njihova volja bide ignorisala i npr. SDP krene u koaliciju sa SDA.
-
Crithagra
#69588 Re: SDP
Sumnjam da će SDP desetine funkcija koje nosi ulazak u vlast pokloniti nekome zbog jednog Denisa. Politika nije pomozi.ba.
-
Spit_fire
#69589 Re: SDP
A Dino i NS je nisu izdali pregovaranjm sa HDZ..prdon trcanjem i zagrjljaj HDZu?mega_mashcine wrote: ↑26/10/2022 10:49 SDP je izdala Trojku samim pregovaranjem sa SDA i razmatranjem koaliranja sa njima.
To isto da ti bračni drug nakon nekoliko godina braka počne izlaziti sa nekim drugim.
SDP je obična ku*va.
Drago mi je da im nisam dao glas, a bio sam ozbiljno to razmatrao zbog nekoliko dobrih pojedinaca.
-
Spit_fire
#69590 Re: SDP
Ma ee..stranka penizionera je presudila sigurno
SDP izbor Denisa duguje bakirovoj suprugi i njemim pulenima
-
seksi_ideje
#69591 Re: SDP
SDP ne moze zaobici HDZ. SDA se moze zaobici.Spit_fire wrote: ↑26/10/2022 17:30A Dino i NS je nisu izdali pregovaranjm sa HDZ..prdon trcanjem i zagrjljaj HDZu?mega_mashcine wrote: ↑26/10/2022 10:49 SDP je izdala Trojku samim pregovaranjem sa SDA i razmatranjem koaliranja sa njima.
To isto da ti bračni drug nakon nekoliko godina braka počne izlaziti sa nekim drugim.
SDP je obična ku*va.
Drago mi je da im nisam dao glas, a bio sam ozbiljno to razmatrao zbog nekoliko dobrih pojedinaca.
-
Spit_fire
#69592 Re: SDP
Meni se cini da ga dino ne bi zaobiso i da moze al nebitno druga tema i moje misljenje koje nema dokaz samo predpostavku..
Sto se tice kolacije sa SDA...
-Mislim da do nje nece doci
-Glavni razlog za istu po meni je sto su vidjeli da se bavljenje iskljucivo SDA iz opozicije ne donosi nista ...najbolje su to mogli vidjet na Fahri, a vrlo dobro su moglo vidjet i na primjeru NIP odnosno Ns tj kako su prosli van KS..posebno jer se nije vodila broba za drzavu ili boljitak, nije se vodila politicka nego privatna borba
-Ne poznajem stanja u SDP u ostalim u kantonima iz licnih poznastava sa ljudima iz sarajevskog mogu vam rec da veliki broj nema nista protiv..iz raznih razloga. E sad kazem ne znam fkt van KS, al SDP nije lokalna stranka poput NiPa...ako ljudi koji su im dali povjerenje nemaju nsita kontra toga...nez u cemu je problem...
-Ljudi u KS zive u zabludama
Last edited by Spit_fire on 26/10/2022 17:45, edited 2 times in total.
-
saimidin
#69593 Re: SDP
Kaze posle 2010 lik meni na pitanje kako ce sdp u vlast sa sda, ma ne sekiraj se mi cemo krasti manje,
a ja glasao za taj sdp sirio pricu za njih I kako se moramo rijesiti tenderisanja I uhljeba...
Na kraju sve su to ljudi, pohlepni I sebicni, al od tad nisam I necu moci za sdp jos bar 20 godina, ako bude zdravlja I bude sdp
Na kraju sve su to ljudi, pohlepni I sebicni, al od tad nisam I necu moci za sdp jos bar 20 godina, ako bude zdravlja I bude sdp
- ultima_palabra
#69594 Re: SDP
Zato sto su u predizbornoj kampanji govorili da je opstanak Trojke neupitan. Da su rekli da je koaliranje sa SDA bilo kakva mogucnost, ne bi dobili ni 50% glasova. Dakle u pitanju bi bila bezocna prevara biraca.
Ja sam nakon 12 godina na jednom nivou dao glas SDP-u, sad bih si ruku odsjekao.
-
Anquilla
#69595 Re: SDP
Nisu.Spit_fire wrote: ↑26/10/2022 17:30A Dino i NS je nisu izdali pregovaranjm sa HDZ..prdon trcanjem i zagrjljaj HDZu?mega_mashcine wrote: ↑26/10/2022 10:49 SDP je izdala Trojku samim pregovaranjem sa SDA i razmatranjem koaliranja sa njima.
SDP je obična ku*va.
Glasačima je i prije izbora jasno rečeno da neće sa SDA, sa HDZ-om će se vjerovatno morati, jer će biti nezaobilazan faktor.
Ne znam šta je tu nejasno, nisu glasove dobili na priči da će biti opozicija.
-
Spit_fire
#69596 Re: SDP
Ne bih se slozio...za nekoga ko je nezaobilazni faktor ne nabijas citavu kampanju na nos drugoj strani da je sa njima u kolaicji jer tako hoce
"Kume ba treba ti kurava vara te ostavi je..." ti je ostavis ja joj uletim u inbox
-
Anquilla
#69597 Re: SDP
S kojim dijelom se ne slažeš?
Jesu li rekli da neće sa SDA? Da.
Jesu li rekli da se to ne odnosi na HDZ, jer će vjerovatno biti nezaobilazni? Da.
Jesu li rekli da im se da vlast da bi mijenjali stvari? Da.
Jesu li dobili glasove određenog broja građana? Da.
Da li glasači očekuju da ispoštuju ono što su obećali? Da.
-
Spit_fire
#69598 Re: SDP
Je li jedan od glavnih argumenata u politickoj borbi trojke konta SDA bio upravo taj HDZ i kolaicija sa njima?DaAnquilla wrote: ↑26/10/2022 18:01S kojim dijelom se ne slažeš?
Jesu li rekli da neće sa SDA? Da.
Jesu li rekli da se to ne odnosi na HDZ, jer će vjerovatno biti nezaobilazni? Da.
Jesu li rekli da im se da vlast da bi mijenjali stvari? Da.
Jesu li dobili glasove određenog broja građana? Da.
Da li glasači očekuju da ispoštuju ono što su obećali? Da.
Jesu li se sad napravili ludi i zaboravili to? Da
Al nebitno odosmo od teme
- Str0nz
- Grijem se na: Hodza > marfi
#69599 Re: SDP
Tvrdnja da je HDZ nezaobilazan je nebuloza iz kuhinje Dritanovaca i prijatelja, glavni prodavaci te suplje su NS i NIP kao predvodnici Dritanstine. Cak i SPD to razumnije sagledaju, niko nije neizbjezan ali je problematicno izbacivati HDZ. Na federalnom nivou je do Hrvatske "opozicije" a na drzavnom nivou do tkz. "pro-BiH". HDZ je jedino neizbjezan u cetiri kantona, svaka supratna tvrdnja je dritovanje, nista vise.
-
Anquilla
#69600 Re: SDP
Taj argument, kojeg si samo polovično naveo, i dalje ostaje.
Dakle koaliciju SDA-HDZ je Trojka predstavila kao koaliciju za fotelju (ti meni imenuj Sebiju, ja ću tebi dati nešto), dok bi, eventualna, koalcijia Trojka-HDZ bila programska.
Njihovi glasači to podržavaju, ne vidim zašto je to ikom nejasno.
Koje opozicije? Ove koja ima 5 mandata, a stranke oko HDZ-a 15?Str0nz wrote: ↑26/10/2022 18:08 Tvrdnja da je HDZ nezaobilazan je nebuloza iz kuhinje Dritanovaca i prijatelja, glavni prodavaci te suplje su NS i NIP kao predvodnici Dritanstine. Cak i SPD to razumnije sagledaju, niko nije neizbjezan ali je problematicno izbacivati HDZ. Na federalnom nivou je do Hrvatske "opozicije" a na drzavnom nivou do tkz. "pro-BiH". HDZ je jedino neizbjezan u cetiri kantona, svaka supratna tvrdnja je dritovanje, nista vise.