Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#13126 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by konektovan »

EasyMan wrote: 26/10/2022 12:48
konektovan wrote: 26/10/2022 12:45 Ja od sky koristim kolu i aplikaciju za švaleranje. :mrgreen:
Ne lazi hljeba ti :D
Za kolu ne lažem leba mi.. :mrgreen:
EasyMan

#13127 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by EasyMan »

konektovan wrote: 26/10/2022 12:48
EasyMan wrote: 26/10/2022 12:48

Ne lazi hljeba ti :D
Za kolu ne lažem leba mi.. :mrgreen:
Za kolu vjerujem, a za ovo drugo moras imati bolje auto :D
emko1234

#13128 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by emko1234 »

konektovan wrote: 26/10/2022 12:43 Skyactive tehnologija je promsšaj,..i tu je kraj priče.
Ta tehnologija nema nikakve prednosti u odnosu na konkurenciju koja gura turbo i direktno ubrizgavanje.
Ma naravno. Pa evo postavio sam mu konkretno pitanje. Baš me zanima odgovor. Kaže Amar linearno razvija snagu, pa svaki atmosferac linearno razvija snagu. Ne moraš imat skyactiv tehnologiju. S druge strane danas svaki turbak linearno razvija snagu zbog turba varijabilne geometrije. Prošla je era turbaka s turbo rupom do 3.500 obrtaja i onda eksplozije snage.
Teze se postavljaju isto ko da pričamo o turbo volvu iz 1998 godine.
citroen xm

#13129 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by citroen xm »

emko1234 wrote: 26/10/2022 12:47
P pročitaj šta sam napisao pa ćeš vidjeti da nisam.

Hajmo ovako, neka si za sve u pravu. Kako je moguće da 8/10 ljudi nije prepoznalo te inovacije i kvalitet? Mazda 2021.godine prodala 332.xxx auta, Seat naprimjer je prodao 470.xxx auta iste godine.

Znači ili da ta priča o inovacijama i tehnologiji ne stoji, tj neosnovana je na način da je je cijela priča šarena laža i marketinški trik koji se u stvarnosti nije pokazao ( ne bi bili ni prvi ni zadnji ) ili kupce generalno ne zanima priča o tehnologiji koja precjenjena u smislu finalnog proizvoda.
Mazda 3 je od ekvivaltnog leona skuplja.

O čemu se radi po tebi tu? Nemoj mi samo reći da su ljudi nedovoljno osviješteni. Po tvojoj priči kupac bi trebao svršavat na priču o skyactiv tehnologiji i trčati da kupi nešto što je neutemeljeno precjenjeno.
Nemam ja šta pričati o osvještenosti kupaca, svako kupuje za svoj novac ono što želi i ima za to apsolutno pravo. Neki će reći da ni ja nisam osviješten jer ne prihvatam el. auta i smatram ih prevarom vijeka.

A kako je moguće da 8 od 10 ljudi nije prepoznalo inovacije? A ko ti kaže da nije prepoznalo. Pitanje je da li je prihvatilo. Da li si ti očekivao da većina prihvati inovacije odmah? Pa ne radi se o klikerima ili eventualno mobilnim telefonima gdje i ako baciš 300 eura nećeš se nešto ludo zajebati. Kada se priča o prihvatanju inovacija, ne sjećam se da su ikada neke veće inovacije odmah prihvaćene. Pa kod nas su ljudi izbjegavali monopointe i injekšne 25 godina nakon proizvodnje i tražili karburatore jer su provjereniji. :lol:

Jedino auto koje je sa inovacijama napravilo takav bum da ga veliki dio ljudi na prvu prihvati je Citroen DS. A da ne pričamo koliko se razlikuje to doba od današnjeg i po životnim navikama i po preferencijama, po načinu razmišljanja, ma po svemu. Ljudi danas su u strahu od novoga više nego ikada i ljudi danas idu više na zicer nego ikada, a pola stvari im se svodi samo na zadovoljenje forme.

Skajaktiv X ne poredim sa turbo motorima niti tvrdim da je neki bolji. Na Skajaktiv X gledam isključivo na unaprijeđenje starije tehnologije gdje suština ostaje ista, atmo motor za današnje pojmove velike zapremine. I ići sam protiv svih je danas hrabrost, a raditi to znajući da si mali je ogromna hrabrost. Šta će uspjeti uraditi, pitanje je vremena jer je ovo za neku tehnologiju kratak period. Nemojmo biti ubijeđeni da za 10 godina tu tehnologiju neće mnogi drugi prihvatiti.
Last edited by citroen xm on 26/10/2022 13:06, edited 1 time in total.
basicm

#13130 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by basicm »

EasyMan wrote: 26/10/2022 12:44 @citroen xm

Dakle, kada pričamo o autima nije tvoja hanuma mjerilo i pokazatelj u kom smjeru treba da se kreće auto industrija.

Njegova hanuma je bukvalno mjerilo i pokazatelj jer te hanume danas kupuju auta. Ne pravi niko auta da bi zadovoljio vas ljubitelje jer vas ima premalo i pretezno ne kupujete nova vozila.

Moja hanuma da je pitas koje auto vozimo, vjerovatno bi rekla bijelo :D Ali odlicno zna sta joj se svidja (zato i nece da vozi 3008 :D ) i ako je budem slusao sljedeci auto mora biti automatik dzip ili mercedes kupe. Nebitno da li valja ili ne valja, automatik dzip mora biti :D

Da je pitam hocemo uzeti skyactive, vjerovatno bi rekla moze s mlijekom :lol:
:lol:
Zar 3008 nije dzip?
Jedino ako je prva generacija.
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#13131 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Leon16v »

konektovan wrote: 26/10/2022 12:45 Ja od sky koristim kolu i aplikaciju za švaleranje. :mrgreen:
Da tebi uniformisani ne pokucaju na vrata :D
Ramzess Veliki

#13132 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Ramzess Veliki »

Meni kao nekome ko auto vozi u ribu i na posao najbitnije je da ima mjesta u gepeku za janje i da moze sici pored potoka. I da je stedljivo. Tita mi. :faraon:
Ramzess Veliki

#13133 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Ramzess Veliki »

basicm wrote: 26/10/2022 13:01

Dakle, kada pričamo o autima nije tvoja hanuma mjerilo i pokazatelj u kom smjeru treba da se kreće auto industrija.

Njegova hanuma je bukvalno mjerilo i pokazatelj jer te hanume danas kupuju auta. Ne pravi niko auta da bi zadovoljio vas ljubitelje jer vas ima premalo i pretezno ne kupujete nova vozila.

Moja hanuma da je pitas koje auto vozimo, vjerovatno bi rekla bijelo :D Ali odlicno zna sta joj se svidja (zato i nece da vozi 3008 :D ) i ako je budem slusao sljedeci auto mora biti automatik dzip ili mercedes kupe. Nebitno da li valja ili ne valja, automatik dzip mora biti :D

Zar 3008 nije dzip?
Nije Jeep nego Peugeot bolan. :sad:
basicm

#13134 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by basicm »

Sve je dzip, sve je paloma, sve je dvojni c, sve je...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13135 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Truba »

pume dzip kaladont i digtron :D
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#13136 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Leon16v »

... sve je postalo pepeo i dim
emko1234

#13137 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by emko1234 »

citroen xm wrote: 26/10/2022 13:01
emko1234 wrote: 26/10/2022 12:47
P pročitaj šta sam napisao pa ćeš vidjeti da nisam.

Hajmo ovako, neka si za sve u pravu. Kako je moguće da 8/10 ljudi nije prepoznalo te inovacije i kvalitet? Mazda 2021.godine prodala 332.xxx auta, Seat naprimjer je prodao 470.xxx auta iste godine.

Znači ili da ta priča o inovacijama i tehnologiji ne stoji, tj neosnovana je na način da je je cijela priča šarena laža i marketinški trik koji se u stvarnosti nije pokazao ( ne bi bili ni prvi ni zadnji ) ili kupce generalno ne zanima priča o tehnologiji koja precjenjena u smislu finalnog proizvoda.
Mazda 3 je od ekvivaltnog leona skuplja.

O čemu se radi po tebi tu? Nemoj mi samo reći da su ljudi nedovoljno osviješteni. Po tvojoj priči kupac bi trebao svršavat na priču o skyactiv tehnologiji i trčati da kupi nešto što je neutemeljeno precjenjeno.
Nemam ja šta pričati o osvještenosti kupaca, svako kupuje za svoj novac ono što želi i ima za to apsolutno pravo. Neki će reći da ni ja nisam osviješten jer ne prihvatam el. auta i smatram ih prevarom vijeka.

A kako je moguće da 8 od 10 ljudi nije prepoznalo inovacije? A ko ti kaže da nije prepoznalo. Pitanje je da li je prihvatilo. Da li si ti očekivao da većina prihvati inovacije odmah? Pa ne radi se o klikerima ili eventualno mobilnim telefonima gdje i ako baciš 300 eura nećeš se nešto ludo zajebati. Kada se priča o prihvatanju inovacija, ne sjećam se da su ikada neke veće inovacije odmah prihvaćene. Pa kod nas su ljudi izbjegavali monopointe i injekšne 25 godina nakon proizvodnje i tražili karburatore jer su provjereniji. :lol:

Jedino auto koje je sa inovacijama napravilo takav bum da ga veliki dio ljudi na prvu prihvati je Citroen DS. A da ne pričamo koliko se razlikuje to doba od današnjeg i po životnim navikama i po preferencijama, po načinu razmišljanja, ma po svemu. Ljudi danas su u strahu od novoga više nego ikada i ljudi danas idu više na zicer nego ikada, a pola stvari im se svodi samo na zadovoljenje forme.

Skajaktiv X ne poredim sa turbo motorima niti tvrdim da je neki bolji. Na Skajaktiv X gledam isključivo na unaprijeđenje starije tehnologije gdje suština ostaje ista, atmo motor za današnje pojmove velike zapremine. I ići sam protiv svih je danas hrabrost, a raditi to znajući da si mali je ogromna hrabrost. Šta će uspjeti uraditi, pitanje je vremena jer je ovo za neku tehnologiju kratak period. Nemojmo biti ubijeđeni da za 10 godina tu tehnologiju neće mnogi drugi prihvatiti.
Sad spinuješ i banalizuješ. Da parafraziram. Kako vw uspije prodati duplo više golfova nego mazda svih modela u 2021.godini?
Ramzess Veliki

#13138 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Ramzess Veliki »

Ekipa sta mislite o Wrangleru? Jeep Wrangler ... dzip. :lol:
Kontam za pemzije ono kad budem samo pecao i picio na planinu, odnosno kad napokon pocnem zivjet ...

Ima li ko da to vozi i kako mu se pokazao?
EasyMan

#13139 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by EasyMan »

basicm wrote: 26/10/2022 13:01

Zar 3008 nije dzip?
Prva generacija facelift :D

Kad sam prodao sportagea, prodao ga da kupim novi 3008 ili novi sportage i kupim stari 3008 :D
ZoomZoomKiwi

#13140 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ZoomZoomKiwi »

Ramzess Veliki wrote: 26/10/2022 13:14 Ekipa sta mislite o Wrangleru? Jeep Wrangler ... dzip. :lol:
Kontam za pemzije ono kad budem samo pecao i picio na planinu, odnosno kad napokon pocnem zivjet ...

Ma bolje uvezi Broncoa iz Amerike :mrgreen:
ZoomZoomKiwi

#13141 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ZoomZoomKiwi »

Vezano za Skyactiv-X, meni se sviđa što je to budućnost benzinaca jer pokazuje da itekako imaju potencijal i super su za voziti.

A ko se ne sjeća, nek se podsjeti, Mercedes F700 koncept i DiesOtto motor :mrgreen:
Ramzess Veliki

#13142 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Ramzess Veliki »

EFD22 wrote: 26/10/2022 13:16
Ramzess Veliki wrote: 26/10/2022 13:14 Ekipa sta mislite o Wrangleru? Jeep Wrangler ... dzip. :lol:

Ma bolje uvezi Broncoa iz Amerike :mrgreen:
i ja svasta kontam ... uzmem Toyotu Hilux i deri jaro ...
citroen xm

#13143 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by citroen xm »

emko1234 wrote: 26/10/2022 13:11
Sad spinuješ i banalizuješ. Da parafraziram. Kako vw uspije prodati duplo više golfova nego mazda svih modela u 2021.godini?
Ne spinujem niti banalizujem ništa.

Kako? Tako što je Golf globalno ime koje 50 godina postoji i praktično se ne mijenja radikalno. Takođe je VW daleko veći proizvođač od Mazde. Očigledno da većina kupaca to voli, ali kupaca na određenom dijelu svijeta. Evropa voli kompakte i tu se priča završava. Golf zadnjih 10 godina ima 3 prava konkurenta, Astru, Fokus i 308 tako da te brojke nije teško postići.

Kako tumačiš to da se Golf ni nakon 50 godina nije uspio probiti na neka od najvećih tržišta. Na tim tržištima ga smatraju gotovo pa smećem.
ZoomZoomKiwi

#13144 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ZoomZoomKiwi »

https://www.topgear.com/car-reviews/maz ... st-drive-0

Why isn’t everyone doing this?

Probably because they tried years ago and the tech wasn’t up to it. And these days, if you’re the boss of a car company and you’re in the boardroom deciding which pots to throw your R&D budget into, the bottomless hole marked ‘Electric Car Development’ is swallowing all of your pennies.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#13145 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by konektovan »

EFD22 wrote: 26/10/2022 13:19 Vezano za Skyactiv-X, meni se sviđa što je to budućnost benzinaca jer pokazuje da itekako imaju potencijal i super su za voziti.

A ko se ne sjeća, nek se podsjeti, Mercedes F700 koncept i DiesOtto motor :mrgreen:
Pa kažem ti,..ako švabo to nije izgurao, neće ni Japanac sigurno.
madner

#13146 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by madner »

Ima vozila koja jednostavno nisu napravljena kao prvo auto i ne mogu se tako gledati. Kao ta Mazda.
artur morgan

#13147 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by artur morgan »

Ja kad sam prešao sa atmosferca na turbo ( davno bilo ) nakon par vožnji sam kontao, hebote turbo leti ne treba šaltati, kako dobro povuče iz niskih obrtaja :-D

Do pojave tih turbaka, benzinci ( bez turba ) igrali su se sa dizelašima, ali vremena se mijenjaju, i turbo motori zavladaše, a ovi bez turba postepeno se ugasiše, mrtvi dizelaš postade startan i brz, a danas i turbo motori su pri svom kraju jer elektro motori su budućnost za desetak godina. Vraćanja u prošlost nema u autoindustriji, znaju to i Japanci ( Mazdaši ) da tu ne može ništa globalno, pa je čudno da su i pokušali, ali Japanci su to, oni će nekad i nemoguće pokušati. Postoje samo entuzijasti koji su ostali u prošlosti ili će se možda vratiti u prošlost.

Trocilindraši postaje normalna pojava i košta pri tome još 50 hiljada ( nova Astra ), pa elektifikacija....vrijeme radi svoje i ne možeš ga zaustaviti...taj kotač ne možeš zaustaviti....mijenja se svijet mijenja se i automobilizam, mijenjaju se i ljudi...

Pravi benzinci su za mene bili i ostat će jedini pravi kraljevi u autoindustriji...ostavim ovog dizelaša da ide dok može, u međuvremenu kupim sebi neku stariju sportsku Alfu ili BMW-a sa većim benzinskim motorom, koju ću paziti i maziti i ispunim sebi staru želju i meni dosta za ovog života :roll: :D
Haris.ba

#13148 Re: moć oko kupovine auta Vol.2

Post by Haris.ba »

citroen xm wrote: 26/10/2022 13:21
Kako tumačiš to da se Golf ni nakon 50 godina nije uspio probiti na neka od najvećih tržišta. Na tim tržištima ga smatraju gotovo pa smećem.
Koja trzista? Americko i japansko? Zbog porezne politike. Porezna politika je prvo, carinska politika drugo, a standardizacijske norme trece sto najvise utice koja se auta gdje prodaju.
emko1234

#13149 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by emko1234 »

citroen xm wrote: 26/10/2022 13:21
emko1234 wrote: 26/10/2022 13:11
Ne spinujem niti banalizujem ništa.

Kako? Tako što je Golf globalno ime koje 50 godina postoji i praktično se ne mijenja radikalno. Takođe je VW daleko veći proizvođač od Mazde. Očigledno da većina kupaca to voli, ali kupaca na određenom dijelu svijeta. Evropa voli kompakte i tu se priča završava. Golf zadnjih 10 godina ima 3 prava konkurenta, Astru, Fokus i 308 tako da te brojke nije teško postići.

Objasnio ti je covjek u zadnjem postu orije mene. Ova tehnologija nema buducnosti. Ako ti je core nekog biznisa prodaja, onda prodajni rezultati govore dosta. U ovom slucaju govore da godinama ljudi poklanjaju povjerenje odredjenom brendu dok druge brendove zaobilaze usprkos inivacijama i tehnologiji. Zakljucak je da je vecina kupaca ziheraski nastrojena i zele nesto provjereno, pouzdano i poznato.
Procitao sam clanak o tehnologiji. Djeluje prekomplikovano. Sta se desi kad zakaze, kad nesto vrisne? Posaljes u japan da poprave?
Sta ce to nekomw u zivotu?
Sto se golfa tice, moram li ti reci da globalni trendovi u autoindustriji nisu postojali do prije par godina sa pojavim downsizinga?
Dok su ameri furali petipomerske krstaricw, europa je furala kompakte i suvove, arapi dzipove da ne nabrajam dalje.
Pitanje ti je isto kao sto kadilak u europi ne prodaje ni 1% onoga sto proda za 7 dana u americi?
Kadilak nije smece kao ni golf, samo nije cijenjen u ovom dijelu svijeta iz raznoraznih razloga.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#13150 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by sime_cipol »

SkyActive nije samo tehnologija oko motora/mjenjaca.
I ovo je SkyActive
Image
:mrgreen:
Post Reply