Skupština KS 2022-2026

Sve o l izborima, strankama, kandidatima...
Locked

Na izborima za Skupštinu KS glasaću za..

Poll ended at 02/10/2022 22:31

Savez za bolju budućnost
0
No votes
Narodni europski savez
4
1%
Stranka Demokratske Akcije
20
6%
Narod i Pravda
68
22%
Socijaldemokratska Partija BiH
62
20%
Naša stranka
127
41%
Stranka za BiH
9
3%
Za građansku državu - DF/GS
7
2%
Neko drugi (Za nove generacije, Koalicija Država, ...)
6
2%
Nisam građanin Kantona Sarajevo
9
3%

Total votes: 312

zabit_mehmedov

#2776 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by zabit_mehmedov »

Styling wrote: 25/10/2022 12:01
dječak sa šibicama wrote: 25/10/2022 11:58 Vec daju sve, maksimalno su prolongirali objavu rezultatat izbora i svi znamo da je CIK koji je pod kontrolom SDA i DF, navlacio za SDA koliko se god moglo. Koliko je mutljavina sa dopisnim glasovima mozemo samo zamisliti.

Sad ide period kupovanja poslanika, ici ce na svakoga i nudice mu se sve, a na zalost bar mi u KS znamo da su mnogi potkupljivi.

Problem za SDA je taj DF faktor, HDZ nece sa DF mada i to se moze rijesiti kao i prosli put, DF dobije direktorske fotelje i ne mijesaju se u raspodjelu ministarskih. Oni odavno ni ne kriju da su SDA prirepak, niti to njihovim glasacima predstavlja problem. Glasaci Efendica ili DF su ionako oni "postenjaci" koji nece za SDA ali jos manje hoce za "mrske komuljare". Pri tome i NIP gledaju jednako kao SDP ili NS. Nije se NIP slucajno ogradjivao od svega sto ima veze sa "sejtanskom paradom".

Ni meni nije jasan taj dom naroda, posebno ona prica zbog koje je Schmit mijenjao izbori zakon, onih 6 od 18 ili sadasnjih 11 od 23. Koliko ja razumijem taj minimalni broj glasova je potreban za nominovanje kandidata, recimo za vladu ili predsjendika Federacije, ali koliko je glasova potrebno po klubu za neke odluke tokom rada, to nemam pojma.
Za imenovanje rukovodstva Federacije treba vecina, pa ako to ne prodje onda 11 iz svakog kluba pa ako ni to ne prodje onda po 4 iz svakog kluba. Ja sam to ovako shvatila. To je onda mehanizam da se otklone kocenja.
Sistem taj u domu naroda ide ovako, za formiranje vlade federacije prvo je bitno izabrati predsjednika i potpredsjednike federacije koji ce imenovati tu vladu
Za imenovanje predsjednika i potpredsjednika federacije potrebno je da imas 11 delegata od 23 u svakom klubu naroda, bosnjackom, hrvatskom i srpskom, koji ce nominovati iz svog naroda po jednog kandidata, koji ce ako prodju izmedju sebe izabrati ko je predsjednik i ko su potpredsjednici. Ako trojka i partneri budu imali 11 u klubu bosnjaka,a uz stranku za bih vjerovatno imaju, oni onda kandiduju bosnjaka, hdz ce kandidovati hrvata, a srbina takodje vrlo vjefovatno trojka i partneri da bi kandidovali. Ta lista ide na potvrdu u predstavnicki dom, tu se potvrdjuje vecinom obicnom glasova, ako i sda kandidat bude predlozem s 11 ruku ide i ta lista na glasanje i ona lista koja ddobije vise glasova ide na potvrdu u dom naroda. u Domu naroda je isti princip, dakle obicna vecina.

Iz ovoga je jasno sta je potrebno trojki i partnerima, dakle da imaju obicnu vecinu i dogovor sa hdz, potrebno je da naberu iz kantona 11 delegata bosnjaka, za to ce biti potrbna stranka zabih, srba ce vjerovatno i imati i onda imaju svu prohodnost.

E sad, cak i u slucaju da nema trojka tih 11 bosnjaka u domu naroda, koliko ja kontam smitove odredbe, sda ce recimo predloziti bosnjaka, kad to ode na predstavnicki dom gdje trojka sa sda eventualno ima vecinu, ako se tu ne potvrdi ta lista, onda ide drugi krug gdje moze 7 clanova to predloziti, a to trojka sigurno ima, onda to opet ide na predstavnicki dom koji to usvaja vecinom, pa ide na potvrdu u dom naroda gdje se glasa znaci obicnom vecinom, a tu obicnu vecinu trojka sigurno ima jer su u toj obicnoj vecini i ostali, i bosnjaci i hrvati i srbi.

dakle moze se to provesti i kroz domove naroda, pogotovo ako trojka, partneri i zabih udju u koaliciju, onda imaju u kantonu sarajevu iz bosnjackom naroda 3 od 4, u tuzli 2 ili 3 od 5,u zenici 2 od 4,u bihacu 2od 3,u gorazdu jedan, srednjobosanski 1,hercegovacki vjerovatno, moguce i jedan iz orasja, tu je realno da imaju 11-12 koliko je potrebno za brzo formiranje vlasti u prvom krugu, sve naravno ako hdz to podrzi.
_Reds_

#2777 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by _Reds_ »

agent_zero wrote: 25/10/2022 09:31
teskeredzic_22 wrote: 24/10/2022 22:04

Koldžo za Tanovića kao da je vodio Hong-Kong a ne Novo Sarajevo.
Urbicid , uništavanje iole prijatnog života u najgušće naseljenoj općini u državi.
Ako Koldžo ikada doživi da rad tužilaštva u ovoj zemlji bude nepristrasan o njemu će govoriti njegova djela.
A ne botovi.
Realno, ne valja ni jedan ni drugi.

Ali ostaje činjenica da je Tanović razočarao, jer kad dobiješ izbore moraš pokazati da si puno puno bolji od prethodnika, a realno razlika u pet deka.
Koldžo je recimo napravio na desetine igrališta.
na Ilidži se jedno pravo 2 godine, i još nije završeno, ali je medijski popraćeno.
dječak sa šibicama

#2778 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by dječak sa šibicama »

Da, tacno, ako ne prodje prijedlog 11 poslanika, onda se ide na 7 pa na 4. Mislim da trojka ima sigurno 7, ako ne 11.

HDZ ima sigurnih 11 u hrvatskom klubu, ostaje klub Srba.

Obrni okreni o svemu odlucuje HDZ tj HNS jer nisu samo u toj grupaciji. Ako oni odluce sa SDA, onda ce SDA kupiti poslanike ako im zafale ruke.
Tu sad samo ostaje famozni medjunarodni element, nekako se nadam da ce oni stisnuti hadeze da izaberu trojku, dali smo vam IZ sad uzvratite uslugu.

Iako koalicija SDA i HDZ je cvrsta, braca po materi vole sistem raspodjele fotelja i uticaja, koji su utvrdili kroz godine saradnje.
Roccohljup

#2779 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by Roccohljup »

dječak sa šibicama wrote: 25/10/2022 12:53 Da, tacno, ako ne prodje prijedlog 11 poslanika, onda se ide na 7 pa na 4. Mislim da trojka ima sigurno 7, ako ne 11.

HDZ ima sigurnih 11 u hrvatskom klubu, ostaje klub Srba.

Obrni okreni o svemu odlucuje HDZ tj HNS jer nisu samo u toj grupaciji. Ako oni odluce sa SDA, onda ce SDA kupiti poslanike ako im zafale ruke.
Tu sad samo ostaje famozni medjunarodni element, nekako se nadam da ce oni stisnuti hadeze da izaberu trojku, dali smo vam IZ sad uzvratite uslugu.

Iako koalicija SDA i HDZ je cvrsta, braca po materi vole sistem raspodjele fotelja i uticaja, koji su utvrdili kroz godine saradnje.
naravno....i zašto onda experimentisati sa nekim novim. Izuzev akoti novi partner unaprijed ne obeća puno puno više od onoga što imaš sa starim i uhodanim partnerom.
dječak sa šibicama

#2780 Re: Skupština KS 2022-2026

_Reds_ wrote: 25/10/2022 12:52
agent_zero wrote: 25/10/2022 09:31

Realno, ne valja ni jedan ni drugi.

Ali ostaje činjenica da je Tanović razočarao, jer kad dobiješ izbore moraš pokazati da si puno puno bolji od prethodnika, a realno razlika u pet deka.
Koldžo je recimo napravio na desetine igrališta.
na Ilidži se jedno pravo 2 godine, i još nije završeno, ali je medijski popraćeno.
Ne znam za Tanovica ali ovaj kod nas u Centru, mrka kapa.
Nevjerovatno je da je Ajnadzic bio poduzetniji, energicniji, jeste mutljao sa svojim jaranima i sigurno mlatio pare ili procente, ali dok je on bio nacelnik stosta se u Centru gradilo, pravilo, obnavljalo. Mandic za sada nista, ili bar ja ne vidim.
Uz to Ajnadzic se sa svojim pajdasima non stop uprizorivao na radilistima, recimo kod nas su cistili i trijebili potok Susicu, jesu dijelili one turske kokakole i smijesno se uslikavali za propagandu, ali nesto su uradili. Danas, ne da niko ne cisti potok od sikare, nego niko ni travu ne kosi, livada se kosi samo prvih par metara sto je u nadleznosti Parkova, ostalo zaraslo metar trave.
Ajnadzic izgradio par stepenista, nije to nesto puno ali za obicne gradjane korisno, asfaltirane neke ulice i tako dalje. Od Mandiceve administracije ni traga ni glasa. Mislim da je i Jukicevu kanton uradio, ispravite me ako grijesim.

A toliko toga ima za uraditi, recimo problem parkinga je vec prerastao u hitno, ljudi parkiraju po livadi. Da sam ja nacelnik, predlozio bi prosirenje na tu livadu recimo u duzini jednog automobila, zar nije bolje dodati jos malo asfalta i napraviti parking mjesta nego da krkani parkiraju po travi. Oni nece prestati jer nemaju gdje drugo, a ti mozes rijesiti problem na kulturan nacin.
Roccohljup

#2781 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by Roccohljup »

ma mandić je žestoka fula u centru i vjerujem da je to koštalo NS dobrih glasova i za kanton.
denis.istok

#2782 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by denis.istok »

zabit_mehmedov wrote: 25/10/2022 12:45
Styling wrote: 25/10/2022 12:01

Za imenovanje rukovodstva Federacije treba vecina, pa ako to ne prodje onda 11 iz svakog kluba pa ako ni to ne prodje onda po 4 iz svakog kluba. Ja sam to ovako shvatila. To je onda mehanizam da se otklone kocenja.
Sistem taj u domu naroda ide ovako, za formiranje vlade federacije prvo je bitno izabrati predsjednika i potpredsjednike federacije koji ce imenovati tu vladu
Za imenovanje predsjednika i potpredsjednika federacije potrebno je da imas 11 delegata od 23 u svakom klubu naroda, bosnjackom, hrvatskom i srpskom, koji ce nominovati iz svog naroda po jednog kandidata, koji ce ako prodju izmedju sebe izabrati ko je predsjednik i ko su potpredsjednici. Ako trojka i partneri budu imali 11 u klubu bosnjaka,a uz stranku za bih vjerovatno imaju, oni onda kandiduju bosnjaka, hdz ce kandidovati hrvata, a srbina takodje vrlo vjefovatno trojka i partneri da bi kandidovali. Ta lista ide na potvrdu u predstavnicki dom, tu se potvrdjuje vecinom obicnom glasova, ako i sda kandidat bude predlozem s 11 ruku ide i ta lista na glasanje i ona lista koja ddobije vise glasova ide na potvrdu u dom naroda. u Domu naroda je isti princip, dakle obicna vecina.

Iz ovoga je jasno sta je potrebno trojki i partnerima, dakle da imaju obicnu vecinu i dogovor sa hdz, potrebno je da naberu iz kantona 11 delegata bosnjaka, za to ce biti potrbna stranka zabih, srba ce vjerovatno i imati i onda imaju svu prohodnost.

E sad, cak i u slucaju da nema trojka tih 11 bosnjaka u domu naroda, koliko ja kontam smitove odredbe, sda ce recimo predloziti bosnjaka, kad to ode na predstavnicki dom gdje trojka sa sda eventualno ima vecinu, ako se tu ne potvrdi ta lista, onda ide drugi krug gdje moze 7 clanova to predloziti, a to trojka sigurno ima, onda to opet ide na predstavnicki dom koji to usvaja vecinom, pa ide na potvrdu u dom naroda gdje se glasa znaci obicnom vecinom, a tu obicnu vecinu trojka sigurno ima jer su u toj obicnoj vecini i ostali, i bosnjaci i hrvati i srbi.

dakle moze se to provesti i kroz domove naroda, pogotovo ako trojka, partneri i zabih udju u koaliciju, onda imaju u kantonu sarajevu iz bosnjackom naroda 3 od 4, u tuzli 2 ili 3 od 5,u zenici 2 od 4,u bihacu 2od 3,u gorazdu jedan, srednjobosanski 1,hercegovacki vjerovatno, moguce i jedan iz orasja, tu je realno da imaju 11-12 koliko je potrebno za brzo formiranje vlasti u prvom krugu, sve naravno ako hdz to podrzi.
Po ovome nikad iz HDZ-a nece biti nikog u Vladi FBIH

Dakle ako ode prijedlog tih 11 na glasanje, i naravno on se obori jer HDZ nema vecinu, onda vrate na 7, opet obore, na kraju dodje na 4 i kandiduje ga npr SDP-i prodje. Tesko da je Schmidt ostavio tu mogucnost, mislim da taj ko ima 11 prolazi sigurno. Ali evo da vidimo
seksi_ideje

#2783 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by seksi_ideje »

Roccohljup wrote: 25/10/2022 13:02 ma mandić je žestoka fula u centru i vjerujem da je to koštalo NS dobrih glasova i za kanton.
Nije. Na proslim izborima u 2018. gofini NS je imala 1000 glasova vise nego ovaj put. Oba puta je bila najjaca stranka u Centru. Ovaj put se jednostavno pojavio Marjanovic i neki glasovi su otisli SDP-u, odlazak glasackog tijela van drzave. Ne gotivim Mandica, ipak ga na FB prati 30000 hiljada ljudi, uvijek dobar response na njegove objave itd. Nisu u Centru i Novom Sarajevu ni Mandic, pa ni Tanovic toliko nepopularni.
Last edited by seksi_ideje on 25/10/2022 13:15, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2784 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by pici »

Svako neusaglasavanje u domu naroda da nebi bilo blokade, ljestvica se spusta sa 11 na 7 pa na 4.Daklen moraju se stvoriti koalicije koje ce u prvom najvjerovatnije drugom a sigurno trecem izglasavanju usvojiti i vladu i zakone itd.

Roccohljup

#2785 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by Roccohljup »

seksi_ideje wrote: 25/10/2022 13:10
Roccohljup wrote: 25/10/2022 13:02 ma mandić je žestoka fula u centru i vjerujem da je to koštalo NS dobrih glasova i za kanton.
Nije. Na proslim izborima u 2018. gofini NS je imala 1000 glasova vise nego ovaj put. Oba puta je bila najjaca stranka u Centru. Ovaj put se jednostavno pojavio Marjanovic i neki glasovi su otisli SDP-u, odlazak glasackog tijela. Ne gotivim Mandica, ipak ga na FB prati 30000 hiljada ljudi, uvijek dobar response na njegove objave itd. Nisu u Centru i Novom Sarajevu ni Mandic, pa ni Tanovic toliko nepopularni.
Mislio sam više na potencijalne (nove) glasače. Ne znam vala za ostale, al pošto živim u centru niti ja niti iko koga znam iz centra nisu zadovoljni sa mandićem i njegovom administracijom, tj onim što su do sada uradili i pokazali.
dječak sa šibicama

#2786 Re: Skupština KS 2022-2026

denis.istok wrote: 25/10/2022 13:05 Po ovome nikad iz HDZ-a nece biti nikog u Vladi FBIH

Dakle ako ode prijedlog tih 11 na glasanje, i naravno on se obori jer HDZ nema vecinu, onda vrate na 7, opet obore, na kraju dodje na 4 i kandiduje ga npr SDP-i prodje. Tesko da je Schmidt ostavio tu mogucnost, mislim da taj ko ima 11 prolazi sigurno. Ali evo da vidimo
Naravno da ne ide tako, u tom slucaju Dom naroda bi bio beznacajan, ako se u predstavnickom domu rusi tako lako.

Ako imas 11 ruku, to je to, nema vracanja na dom naroda. Ovo 7 i 4 je opcija samo ako neko nema 11 ruku za prijedlog, onda se ide na 7 ruku ili na 4.
sarlo

#2787 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by sarlo »

dječak sa šibicama wrote: 25/10/2022 13:22
denis.istok wrote: 25/10/2022 13:05 Po ovome nikad iz HDZ-a nece biti nikog u Vladi FBIH

Naravno da ne ide tako, u tom slucaju Dom naroda bi bio beznacajan, ako se u predstavnickom domu rusi tako lako.

Ako imas 11 ruku, to je to, nema vracanja na dom naroda. Ovo 7 i 4 je opcija samo ako neko nema 11 ruku za prijedlog, onda se ide na 7 ruku ili na 4.
Da li sak dobro razumio? Ako u DN prodje kandidat za predsjednika Federacije Zastupnicki dom ga mora potvrditi. Nema vracanja u DN ili ima vracanja ali sa istim kandidatom i u nekom krugu tacno taj covjek mora biti biran?
dječak sa šibicama

#2788 Re: Skupština KS 2022-2026

Mislim da tri izabrana "potpredsjednika" sami odlucuju ko ce izmedju njih biti predsjednik Federacije, a onda oni dalje predlazu mandatara vlade i tako dalje.

Ne znam iskreno ulogu zastupnickog doma, da li on mora potvrditi ova tri "potpredsjednika", ali svakako milion je opcija za blokadu i to ce koristiti ko god moze. Bojim se Fadila jos 4 godine, vrlo lako moguc scenario.
putokaz1

#2789 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by putokaz1 »

dječak sa šibicama wrote: 25/10/2022 14:21 Mislim da tri izabrana "potpredsjednika" sami odlucuju ko ce izmedju njih biti predsjednik Federacije, a onda oni dalje predlazu mandatara vlade i tako dalje.

Ne znam iskreno ulogu zastupnickog doma, da li on mora potvrditi ova tri "potpredsjednika", ali svakako milion je opcija za blokadu i to ce koristiti ko god moze. Bojim se Fadila jos 4 godine, vrlo lako moguc scenario.
Nek bude Fadil ako smo dozvolili DF SBIH NESS tolike glasove
zabit_mehmedov

#2790 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by zabit_mehmedov »

Ovako je reko herr Schmidt glede izbora predsjednika federacije i zamjenika:

" Bilo koja skupina od jedanaest delegata iz svakog od klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda može predložiti kandidata iz reda odgovarajućeg konstitutivnog naroda, pod uvjetom da svaki delegat može podržati isključivo jednog kandidata. Svi kandidati mogu biti izabrani u skladu s ovim člankom ili na mjesto predsjednika ili na mjesto dopredsjednika Federacije.”

(2) Ukoliko u roku od 30 dana od dana potvrđivanja rezultata za izbor delegatâ u Dom naroda, potreban broj delegata u jednom ili više klubova konstitutivnih naroda ne predloži kandidata za mjesta predsjednika i dva dopredsjednika Federacije u skladu sa stavom (1) ovog članka, onda će to učiniti bilo koja skupina od sedam delegata iz kluba ili klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda koji kandidate nisu predložili.

(3) Ukoliko u roku od 50 dana od dana potvrđivanja rezultata za izbor delegatâ u Dom naroda, potreban broj delegata u jednom ili više klubova konstitutivnih naroda ne predloži kandidata za mjesta predsjednika i dva dopredsjednika Federacije u skladu sa stavcima (1) i (2) ovog članka, onda će to učiniti bilo koja skupina od četiri delegata iz kluba ili klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda koji kandidate nisu predložili.”

(4) Izbor za predsjednika i dva dopredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine zahtijeva prihvaćanje liste koju sačinjavaju tri kandidata i koja uključuje po jednog kandidata iz svakog konstitutivnog naroda predloženog u odgovarajućem klubu konstitutivnog naroda, u Zastupničkom domu, a zatim u Domu naroda.

(5) Imena kandidata predloženih u skladu sa stavcima (1) do (3) ovog članka dostavljaju se Zastupničkom domu, koji će glasovati o jednoj ili više lista u roku od 30 dana od dana dostavljanja imena posljednjeg ili posljednjih kandidatâ, u skladu sa stavcima (1) do (3) ovog članka. Listu odobrava Zastupnički dom ukoliko je podrži većina poslanika koji su prisutni i glasuju i ta lista se dostavlja Domu naroda na odobravanje.

(6) Ukoliko broj kandidata predloženih u skladu sa stavcima (1) do (3) ovog članka omogući formiranje dvije liste, organizirat će se jedno glasovanje u Zastupničkom domu i svaki poslanik će moći glasovati za jednu od ove dvije liste. Lista koja dobije najveći broj glasova u Zastupničkom domu dostavlja se Domu naroda na odobravanje.

(7) U slučaju da broj kandidata predloženih u skladu sa stavcima (1) do (3) ovog članka omogući formiranje više od dvije liste, organizirat će se jedno glasovanje u Zastupničkom domu i svaki poslanik će moći glasovati za jednu od ovih lista. Ukoliko u prvom krugu glasovanja nijedna lista ne dobije većinu glasova poslanika koji su prisutni i glasuju, u roku od jednog tjedna organizira se drugi krug glasovanja u kojem će poslanici Zastupničkog doma glasovati za jednu od dvije liste s najvećim brojem glasova iz prvog kruga glasovanja. Lista koja dobije najveći broj glasova u Zastupničkom domu dostavlja se Domu naroda na odobravanje.

(8) Dom naroda odlučuje većinom glasova delegata koji su prisutni i koji glasuju u roku od 30 dana od prijema liste koju je odobrio Zastupnički dom."

(9) Izuzetno od odredbe stavka (4) ovog članka, ukoliko Zastupnički dom ne odobri listu kandidata u roku iz stavka (5) ovog članka, lista koju sačinjavaju kandidati koji su prilikom predlaganja dobili najveću podršku u odgovarajućim klubovima u Domu naroda u skladu sa stavcima (1) do (3) ovog članka prosljeđuje se Domu naroda i kandidati sa te liste će se smatrati izabranim ukoliko ta lista bude odobrena samo u Domu naroda.

(10) Izuzetno od odredbe stavka (4) ovog članka, ukoliko u roku iz stavka (8) ovog članka Dom naroda ne obavi glasovanje za listu kandidata koju je dostavio Zastupnički dom, izabranim će se smatrati kandidati sa liste koja bude odobrena samo u Zastupničkom domu.

Znaci, moras imat 11 da bi ovako sve ovo islo glat, no postavlja se pitanje sta ako nemas 11 u domu naroda, a imas vecinu u predstavnickom domu obicnu i u domu naroda obicnu, to je po meni krucijalno pitanje, jer tako imas priliku izbaciti sda iz kombinacije, ali i hdz ako bude zao i loš, i postavlja se pitanje sta je hdz uopste dobio ako u drugom ili trecem krugu ga probosanske stranke mogu preglasati.

Eh tu sad i ide ono glavno, barem po mom misljenju gledajuci kako je smit to definisao, a glavno je to da da je smit tu u krucijalnoj stvari potpunu nejasan, navodi on fino mogucnost drugog kruga i treceg, ali ako u prvom neko ne predlozi s 11, a sta u situaciji da hdz uvijek predlozi kandidata sa svojih 11,a probosanske stranke ga uvijek obaraju i predstavnickom i domu naroda, sta onda, kako se aktivira drugi krug kad ide 7,il treci sa 4 kad hdz uvijek ima tih 11

mogucnost i nacin aktivacije tog drugog kruga, iako neko ima uvijek prijedlog sa 11 i vise ruku po meni je krucijalna stvar svega ovoga i cijele price o smitovim izmjenenama, jel sad ovo znaci da probosanske stranke nikad nece docekati da potreban broj za delegiranje predsjednika il potpredsjednika iz reda hrvatskog naroda spadne na 7, pa kasnije i na 4, zato sto ce hdz uvijek ponuditi neko ime u prvom krugu s potrebnih 11 i znaci li to da u tim uslovima drugih krugova nema. A u predstavnickom i domu naroda koji glasaju prostom vecinom probosanske stranke uvijek imaji vecinu pa ne moze ni na koji nacin hdz izgurati svog kandidata

onda to znaci pat pozicija, ili ti drugacije blokada opet ako ne izaber sto hdz nudi, a haman da je tako, jer ne pise nigdje sta u slucaju da neko ima 11,a neko drugi ima sve moguce vecine al samo u jednom klubu naroda nema tih 11, kako to otkociti, kako aktivirati drugi krug.

postavlja se novi problem, sta ako se npr trojka i hdz dogovore sve, kako našpiciti sda koja nigdje nema vecinu a samo u klubu bosnjaka nabere 11,il recimo nabere 13 pa onda ni teoretski svi ostali zajedno ne mogu nabrati 11 jer ukupno je 23, kako onda zaobici sda jer i ona ce onda uvijek imati mogucnost da predlaze predsjednika il potpredsjednika u prvom krugu, a drugi niko nece, i onda opet isto pitanje kako aktivirati drugi krug. Postavlja se i trece pitanje, ne treba onda ni sda- u ovoliko glasova, ne treba im ni 250 ni 200 hiljada glasova, potrebno je samo u kantonima da naberu tih 13 i da drze sve pod kontrolom jer ove druge stranke i sa daleko vise glasova sa šaranjem na listama i sa srbima, hrvatima i ostalim na kraju s brojem bosnjaka ispuse u borbi za tih famoznih 13.

sad je ovo sve nejasno, kao sto je nejasno i nacin izbora kandidata u dom naroda ako recimo u zapadnohercegovackom kantonu nijedan bosnjak nije izabran, a stoji jedno mjesto, hocel ko dosad iz nekog drugog kantona npr iz tuzle se dodati jos jedan, ili ce zbog srba recimo kojih 23 ne mozes nabrati kad saberes sve srbe izabrane u svim kantonima biti pravilo da u dom naroda ulaze oni koji su bili na listi a nisu prosli, pa jel onda mogucnost da trojka npr ako ima nekog bosnjaka na listi u zapadnohercegovackom kantonu sa samo jednim glasom da je sam za sebe glado, jel taj sad ide u dom naroda... to su pitanja.

Najbitnije pitanje aktivacije drugog kruga, sta u slucaju da neko ima 11,a nema vecinu u predstavnickom il domu naroda, a da ovi imaju tu vecinu, a nemaju tih 11 u samo jednom domu, sta onda, tu ja ne vidim rjesenje jer samo ovo pise:

(9) Izuzetno od odredbe stavka (4) ovog članka, ukoliko Zastupnički dom ne odobri listu kandidata u roku iz stavka (5) ovog članka, lista koju sačinjavaju kandidati koji su prilikom predlaganja dobili najveću podršku u odgovarajućim klubovima u Domu naroda u skladu sa stavcima (1) do (3) ovog članka prosljeđuje se Domu naroda i kandidati sa te liste će se smatrati izabranim ukoliko ta lista bude odobrena samo u Domu naroda.

(10) Izuzetno od odredbe stavka (4) ovog članka, ukoliko u roku iz stavka (8) ovog članka Dom naroda ne obavi glasovanje za listu kandidata koju je dostavio Zastupnički dom, izabranim će se smatrati kandidati sa liste koja bude odobrena samo u Zastupničkom domu.

(11) Ukoliko se lista kandidata ne odobri u skladu sa stavcima (4) do (10) ovog članka, postupak se ponavlja. U ponovljenom postupku, Zastupnički dom će glasovati za novu listu u skladu sa stavcima (5) do (7) ovog članka u roku od 15 dana od dana glasovanja kojim je lista kandidata odbijena. Ukoliko je Zastupnički dom iscrpio sve moguće liste kandidata predloženih u skladu sa stavcima (1) do (3) ovog članka, postupak predviđen u stavcima (1) do (7) ovog članka se ponavlja, pod uvjetom da će se rokovi u kojima odgovarajući klub predlaže kandidate iz stavova (1) do (3) ovog članka prepoloviti i da će početi da teku od dana odbijanja posljednje liste u Domu.

(12) Izuzetno od odredbe stavka (4) ovog članka, u ponovljenom postupku izabranim će se smatrati kandidati sa liste koju je odobrio Zastupnički dom.
klixoris

#2791 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by klixoris »

Nije. Na proslim izborima u 2018. gofini NS je imala 1000 glasova vise nego ovaj put. Oba puta je bila najjaca stranka u Centru. Ovaj put se jednostavno pojavio Marjanovic i neki glasovi su otisli SDP-u, odlazak glasackog tijela van drzave. Ne gotivim Mandica, ipak ga na FB prati 30000 hiljada ljudi, uvijek dobar response na njegove objave itd. Nisu u Centru i Novom Sarajevu ni Mandic, pa ni Tanovic toliko nepopularni.
Za sitnice tipa kosenje trave i sl. se i mogu sloziti. Moze to bolje.

Ali za vece stvari izgleda da zaboravljate da su zeleni termiti gubitkom KS ekspresno na Federalnom nivou kompletan grad proglasili podrucjem “kulturne bastine” (ili kako vec), a sve kako bi opstruirali Trojku i projekte njenih nacelnika.
Zbog pomenutog bukvalno svaki zahvat, rekonstrukcija i sl. sada treba odobrenje Federalne Komisije za zastitu nac. spomenika, a kojom upravlja SDA/HDZ kadar.
Naravno, svi ti zahtjevi se kisele u ladicama, a ako se slucajno krene sa radovima bez odobrenja ide ekspresno inspekcija koja zatvara gradiliste.
Posljednji primjeri su rekonstrukcija trga kod Ekonomskog fakulteta (necu namjerno da kazem Alije Izetbegovica jer mi se zbog toga povraca), onaj mali cosak ispred zgrade Sipada(Bicakcic), a koliko znam stoji i zamjena cijevi u Mis Irbina (blokiraju im iskop)…

Sudeci po ovim komentarima, izgleda da taktika zelenih termita funkcionise…
Last edited by klixoris on 25/10/2022 15:21, edited 1 time in total.
sarlo

#2792 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by sarlo »

Kako sam razumio, ako listu predlozenu u DN ne usvoji Zastupnicki dom, vraca se u DN na odobravanje!?
gold'n'brown

#2793 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by gold'n'brown »

sarlo wrote: 25/10/2022 15:19 Kako sam razumio, ako listu predlozenu u DN ne usvoji Zastupnicki dom, vraca se u DN na odobravanje!?
A pri tome rokovi teku?
Ateista

#2794 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by Ateista »

klixoris wrote: 25/10/2022 15:14

Ali za vece stvari izgleda da zaboravljate da su zeleni termiti gubitkom KS ekspresno na Federalnom nivou kompletan grad proglasili podrucjem “kulturne bastine” (ili kako vec), a sve kako bi opstruirali Trojku i projekte njenih nacelnika.
Zbog pomenutog bukvalno svaki zahvat, rekonstrukcija i sl. sada treba odobrenje Federalne Komisije za zastitu nac. spomenika, a kojom upravlja SDA/HDZ kadar.
Naravno, svi ti zahtjevi se kisele u ladicama, a ako se slucajno krene sa radovima bez odobrenja ide ekspresno inspekcija koja zatvara gradiliste.
Posljednji primjeri su rekonstrukcija trga kod Ekonomskog fakulteta (necu namjerno da kazem Alije Izetbegovica jer mi se zbog toga povraca), onaj mali cosak ispred zgrade Sipada(Bicakcic), a koliko znam stoji i zamjena cijevi u Mis Irbina (blokiraju im iskop)…

Znam da SDA to radi, samo nisam siguran da li je to jedini razlog uspavanosti nacelnika.
Ako jeste, onda bi oni zajedno sa vladom kantona trebali malo vise to iznositi u javnost.
Ja sam cuo za onaj jedan slucaj i to je to, znaci slaba im je reklama.
drug_profi

#2795 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by drug_profi »

Pratim.
drug_profi

#2796 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by drug_profi »

Pratim.
Roccohljup

#2797 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by Roccohljup »

Ateista wrote: 25/10/2022 15:52
klixoris wrote: 25/10/2022 15:14

Znam da SDA to radi, samo nisam siguran da li je to jedini razlog uspavanosti nacelnika.
Ako jeste, onda bi oni zajedno sa vladom kantona trebali malo vise to iznositi u javnost.
Mozda za neke vece kapitalne projekte.....ali zasto i dalje stoji to sve u budzetu i kisele se sredstva umjesto da se usmjere na neke druge stvari od znacaja za gradjane i ugrozene kategorije? Sve i da je istina da ih tako blokiraju za nove projekte, sta je sa socijalnim projektima, pomoci ugrozenim kategorijama i malim privrednicima i zanatlijama, dosjeli nekoristenog opcinskog zemljista i objekata poljoprivrednicima i zanatlijama na koristenje, startup hubovima, uredjenjem parkova i skolskih dvorista/igralista, uredjenjem onog smetljista i izvora zaraze kosevskog potoka sto danfa oko alipasine dzamije, itd. Makar da ima inicijativa prema kantonu pa i fbih da se cidi da opsyina trazi da to izvodi i da ucestbuje kao partner?
Ateista

#2798 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by Ateista »

Roccohljup wrote: 25/10/2022 16:59
Ateista wrote: 25/10/2022 15:52

Mozda za neke vece kapitalne projekte.....ali zasto i dalje stoji to sve u budzetu i kisele se sredstva umjesto da se usmjere na neke druge stvari od znacaja za gradjane i ugrozene kategorije? Sve i da je istina da ih tako blokiraju za nove projekte, sta je sa socijalnim projektima, pomoci ugrozenim kategorijama i malim privrednicima i zanatlijama, dosjeli nekoristenog opcinskog zemljista i objekata poljoprivrednicima i zanatlijama na koristenje, startup hubovima, uredjenjem parkova i skolskih dvorista/igralista, uredjenjem onog smetljista i izvora zaraze kosevskog potoka sto danfa oko alipasine dzamije, itd. Makar da ima inicijativa prema kantonu pa i fbih da se cidi da opsyina trazi da to izvodi i da ucestbuje kao partner?
Da, to stoji. Cuo sam iz nekih izvora da su objavljivali neke konkurse za dodjelu nekih sredstava nevladinim organizacijama i samo ih povukli, ili kao niko nije prosao, konkretno u centru. Cuo sam jos nekih tako losih stvari o Mandicu, da je jako nedostupan gradjanima kad nesto treba i nafuran.
Tanovica u cijoj sam opstini isto ni po cemu ne primijetim, a ocekivao sam kad dodju na vlast promjene da krenu kao sto su bile sa vladom KS.

Kako god, definitivno su za sad veliko razocarenje i iskreno se nadam da ce se malo probuditi do iducih izbora.

Cuo sam isto tako price da vijecnici iz NIP-a u centru sabotiraju sve sto mogu, ne znam detalje i koliko je tacno, cuo sam od ljudi koji su direktno ukljuceni.
Roccohljup

#2799 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by Roccohljup »

Sto se centra tice ima toga u smislu opstrukcija, ali nista ne sprjecava nacelnika i njegove saradnike da predlazu ideje i projkete od koristi za gradjane pa nek javnost da sud (na izborima).
Od teojkinih nacelnika, ja jedino vidim da muzur nesto radi a ova dvojica u centeu i ns su fula zesca.
hzsa22

#2800 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by hzsa22 »

Smitove izmjene se striktno odnose na izbor predsjednika FBiH.

Prohodnost zakona u DNu nije dio ovoga koliko ja razumijem.
Locked