u rangu fadilovog samo eto kraci za 4 godinegiannibelif wrote: ↑25/10/2022 09:07 Ja nisam bio ovdje tokom perioda federalne vlade Nermina Nikšića, vidim da se gura ponovo u tu priču, a sve što znam je ono iz medija da je rođenog brata imenovao direktorom Autocesta. Kakav mu je mandat premijera inače bio? Loš ili katastrofalan?
Skupština KS 2022-2026
- nivla
#2751 Re: Skupština KS 2022-2026
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#2752 Re: Skupština KS 2022-2026
Otmes KS 200miliona i das takvima glOs, nemerem bilivit zatucanog, korumpiranog nOroda.Zimbabve je za nas Svica.
- tramvajtrojka
#2753 Re: Skupština KS 2022-2026
pa vidis i da na forumu sdaovci ne brane sda sa tolikom zari koliko dfovci brane sda postupkepici wrote: ↑25/10/2022 09:11 df je opstao zahvaljujuci PR rošavom, fakticki nista nije smučko ucinio u ove cetri godine ama bas nista, fakticki glasaci sbb-a i oni koji nisu htjeli glasat ni za sdO ni za nip a za komunjare sdp i pedere ns im ne pada napamet su nasli rumenka i smučka.Ljudi moji pa oni platforme nemaju i sta hoce, sve se svodi na stranku jednog lica.Vrtis se oko gujce smučku i rumenom i cekas beneficiju.Onaj trubi o gradjanstini a nikad manje gradjanske drzave i gradjana, pobjegose a onaj tvrdi da kao premijer plivat cemo u svili i kadifi.To mogu samo maloumnici progutat, gori su im glOsaci od sdOvih.
-
zabit_mehmedov
#2754 Re: Skupština KS 2022-2026
Katastrofalno lošgiannibelif wrote: ↑25/10/2022 09:07 Ja nisam bio ovdje tokom perioda federalne vlade Nermina Nikšića, vidim da se gura ponovo u tu priču, a sve što znam je ono iz medija da je rođenog brata imenovao direktorom Autocesta. Kakav mu je mandat premijera inače bio? Loš ili katastrofalan?
- agent_zero
#2755 Re: Skupština KS 2022-2026
Mandat te vlade je bio 5 puta bolji od trenutne.zabit_mehmedov wrote: ↑25/10/2022 09:25Katastrofalno lošgiannibelif wrote: ↑25/10/2022 09:07 Ja nisam bio ovdje tokom perioda federalne vlade Nermina Nikšića, vidim da se gura ponovo u tu priču, a sve što znam je ono iz medija da je rođenog brata imenovao direktorom Autocesta. Kakav mu je mandat premijera inače bio? Loš ili katastrofalan?
Nego kakve ovo veze sve ima sa temom skupštine kantona?
- agent_zero
#2756 Re: Skupština KS 2022-2026
Realno, ne valja ni jedan ni drugi.teskeredzic_22 wrote: ↑24/10/2022 22:04Koldžo za Tanovića kao da je vodio Hong-Kong a ne Novo Sarajevo.
Urbicid , uništavanje iole prijatnog života u najgušće naseljenoj općini u državi.
Ako Koldžo ikada doživi da rad tužilaštva u ovoj zemlji bude nepristrasan o njemu će govoriti njegova djela.
A ne botovi.
Ali ostaje činjenica da je Tanović razočarao, jer kad dobiješ izbore moraš pokazati da si puno puno bolji od prethodnika, a realno razlika u pet deka.
- agent_zero
#2757 Re: Skupština KS 2022-2026
Dia vam je u teškim kockarskim dugovima, zato je i uhljebljen u sda. A ne pita se ništa, obična maskota.made_in_sarajevo wrote: ↑25/10/2022 06:11 https://www.klix.ba/vijesti/bih/kapidzi ... qCmM0WSTvY
Posto dia je glup i ne zna sutiti evo vam plana. Samo je pitanje da li je sdp toliko glup da bukvalno sami sebe ubiju i ugase stranku
- agent_zero
#2758 Re: Skupština KS 2022-2026
To ih je izgleda jedino i izvuklo.mali_balon wrote: ↑25/10/2022 07:29 Dobro, sad ih je malo izvuklo sto su u trojci....ali definitivno niksic sa podguznim muhama treba da ode
Nikšić je teško potkapacitiran lik i treba ga nabiti nogom iz te stranke, skupa sa njegovim klimačima glava.
- Dr. Kuca
#2759 Re: Skupština KS 2022-2026
Ja mislim da je pored sda transfera najvise kifla pridonio losem rezultatu. Njegovi gafovi i blamovi.
-
zabit_mehmedov
#2760 Re: Skupština KS 2022-2026
ima sve veze sa svacim, sad je vrijeme pregovora i stvaranja koalicija, a sarajevo je kao i obicno epicentar svega.
S jedne strane sarajavska prica i trojka imaju veoma dobre sanse da sarajevsku pricu preslikaju i na nivo drzave i federacije (barem u onom dijelu probosanskom i toj kvoti), a isto tako i u jos nekoliko kantona.
S druge strane je SDA koja u tome vidi ozbiljnu opasnost da bude izbačena iz sedla i da vise nece jahati u vlasti, pa kako vidimo nastoji destabilizirati i očopati ovaj blok trojka i partneri, a evidentno s ovim pokusajem uvlacenja sdpa u neku svoju pricu zele da na taj nacin vrate se u vlast i u sarajevu.
Jos jedan bitan detalj jeste ovaj uspjeh kakav takav stranke zabih u sarajevu, nedovoljni dobar da mogu uslovljavati u vecini sarajevskoj, al dovoljno dobar da mogu biti prevaga u federalnoj vecini.
S tim u vezi, kako stvari stoje, rasplet i dogovor oko sarajevske vecine vjerovatno ce odrediti i procese na visim nivoima, sve je tu povezani i sve ima veze sa svacim. Uvuce li trojka stranku za bih u koaliciju u sarajevu, uvlaci ih i u pricu na federalnom nivou, posto ovi imaju sporazum i pakt sa nesom to je devet ruku na federalnom nivou i ozbiljna je to prica. Ne desi li se taj neki dogovor u sarajevu, onda sda ostaje u zivotu i poziciji da ona s ovim strankama naoravi federalnu vlast.
A opet federalna vlast ima jak uticaj i na kanton sarajevo, budel tamo sda sa ovim drugim strankama, puhat ce trojci za vrat cetiri godine, zagorcavat ce joj posao na sve moguce nacine i cekati prvu priliku da otme dvije ruke i napravi svoju vlast.
S jedne strane sarajavska prica i trojka imaju veoma dobre sanse da sarajevsku pricu preslikaju i na nivo drzave i federacije (barem u onom dijelu probosanskom i toj kvoti), a isto tako i u jos nekoliko kantona.
S druge strane je SDA koja u tome vidi ozbiljnu opasnost da bude izbačena iz sedla i da vise nece jahati u vlasti, pa kako vidimo nastoji destabilizirati i očopati ovaj blok trojka i partneri, a evidentno s ovim pokusajem uvlacenja sdpa u neku svoju pricu zele da na taj nacin vrate se u vlast i u sarajevu.
Jos jedan bitan detalj jeste ovaj uspjeh kakav takav stranke zabih u sarajevu, nedovoljni dobar da mogu uslovljavati u vecini sarajevskoj, al dovoljno dobar da mogu biti prevaga u federalnoj vecini.
S tim u vezi, kako stvari stoje, rasplet i dogovor oko sarajevske vecine vjerovatno ce odrediti i procese na visim nivoima, sve je tu povezani i sve ima veze sa svacim. Uvuce li trojka stranku za bih u koaliciju u sarajevu, uvlaci ih i u pricu na federalnom nivou, posto ovi imaju sporazum i pakt sa nesom to je devet ruku na federalnom nivou i ozbiljna je to prica. Ne desi li se taj neki dogovor u sarajevu, onda sda ostaje u zivotu i poziciji da ona s ovim strankama naoravi federalnu vlast.
A opet federalna vlast ima jak uticaj i na kanton sarajevo, budel tamo sda sa ovim drugim strankama, puhat ce trojci za vrat cetiri godine, zagorcavat ce joj posao na sve moguce nacine i cekati prvu priliku da otme dvije ruke i napravi svoju vlast.
- Ateista
#2761 Re: Skupština KS 2022-2026
Ja razumijem da je SDP velika organizacija, slicno SDA, koja ima armiju uhljeba i da im treba vlast da nahrane sve te uhljebe.denis.istok wrote: ↑25/10/2022 07:56Ne govorimo o istom. Od ideologije se ne zivi. Mozda jeste dobro ovim sto su prosli, 4god pausala i plata, ali armija ljudi je tu koja ceka benefite. A do benefita se ne dolazi kroz opoziciju. Prije 4 god je bila takva euforija oko formiranja šestorke u KS, ja danima ne vidim da se ista desava sem sto je nebitno Gorazde dogovorilo da ce 8 stranaka u vlast. Stabilno nema sta. Puno toga se vec dogovara daleko od ociju javnosti, moglo bi biti velikih iznenadjenja na kraju. Al evo da malo sacekamo.mali_balon wrote: ↑25/10/2022 07:03
Zato sto su na osnovu ideologije dobili glasove. Oko ideologik ase skupljaju ljudi i formiraju stranke, pomocu kojih se dolazi do funkcija d abi se ideologija sirila i te grupe uzivale u tom svijetu....tako nekako ide u teoriji. SDP im svoje glasace koji su nisu slijepi glasaci kao sto je to slucaj sa sda...... Znaju u sdp dobro ako odu sa sda to je to kraj sdp.
Fazon je u tome sto obicne ljude to ne zanima, obicni ljudi zele pozitivne promjene i napredak. Na zalost, puno obicnih ljudi je stoka i ne razmislja za koga glasa, sto mozemo vidjeti na osnovu rezultata SDA, SBIH, DF i slicnih, ali ima ih koji razmisljaju i koji vide pozitivne promjene u KS u ove 3 godine nepunog mandata. Mnogi su jos skepticni, pogotovo van KS, ali ako se ova prica nastavi iduce 4 godine, promjene ce se jos vise vidjeti, pogotovo ako bude puni mandat bez prekida zbog petak 13 koalicije, ako jos trojka uspije i na ostalim nivoima uci u vlast sa i uraditi bar kakve takve promjene (jasno je da ne mogu biti tolike jer imamo HDZ i SNSD koji su neizbjezni) obicni ljudi iz ostalih kantona nece moci ostati slijepi da ne vide te promjene i postoji mogucnost da se prica prosiri i na jos neki kanton i tako dalje. Za uhljebe to znaci alo cekanja i opozicije u kantonima gdje ne mogu izbjeci SDA i satelite, sporiji proces ali to je jedini put ako zelimo napredak.
Drugi put je da se ide za foteljama i potrci sa SDA, uhljebice svoju armiju ali slabo sta ce uspjeti da urade jer sa SDA u koaliciji je to nemoguce, mnogi ce im zamjeriti koaliciju sa SDA i to sto ce razjebati dobru pricu u KS, opet ce izgubiti dobar broj glasaca. Ne mislim da ce stranka propasti kao sto neki tvrde, ali na iducim izborima ce biti u losijem polozaju nego sad to je sigurno, a SDA ce ako im bude vise odgovaralo ici sa nekim drugim i odjebati ih prvom prilikom. Pri tome ce jos vise mladih ljudi otici i slicno.
Svjesni su sigurno i u vrhu SDP-a ovoga svega, vjerujem da i oni vagaju jer imaju gladnu armiju uhljeba koji traze vlast i fotelje, tesko je tu balansirati ali se nadam da ce donijeti pametan izbor kao prije 4 godine. Tad su isto razmisljali da idu sa SDA pa ih je Kojovic urazumio i odgovorio od te gluposti, zato sad i imamo ovo sto imamo u KS.
- Styling
#2762 Re: Skupština KS 2022-2026
Nije on imao nikakvih gafova. Samo je SDA dobro odradila SPIN. S druge strane SDA gafovi nisu dobro iskoristeni u kampanji. Da je NIP online imao masineriju koju je imala SDA sahranili bi ih sa gafovima. Zamisli da je neko iz NIP-a rekao onu budalastinu za Tomasicu itd. Problem NIP-a je sto veliki broj clanova ne zeli "da se petlja" pa puste Dinu da ratuje za sviju a online ni jednog posta podrske ili da se stane iza njega. Ne vidjeh da je bilo ko od prominentnijih clanova ikada se oglasio na sve gadosti koje je SDA pisala za njega. Cekali zavrsetak kampanje i svoje fotelje. Lose su se ponijeli u kampanji skroz.
- Styling
#2763 Re: Skupština KS 2022-2026
Mislim da ce biti dogovora. Drzava iznad licnih interesa i animoziteta.zabit_mehmedov wrote: ↑25/10/2022 09:45 ima sve veze sa svacim, sad je vrijeme pregovora i stvaranja koalicija, a sarajevo je kao i obicno epicentar svega.
-
mali_balon
#2764 Re: Skupština KS 2022-2026
Ahaa ti si onaj element.....nema veze...da, ne pricamo o istom po tebi samo sdp ima ideologiju ostale stranke nemaju.....googlaj ideologija, politicke stranke i politike....ja sam ti ukratko napisao kako treba da bude od ideje do vlasti kako teoretski treba da bude....jer od politike ne bi trebalo da se zivi nego bavljemje politikom treba da bude rad za javno dobro...pa se biraju ljudi i stranke koje su njablize nekim tvojim uvjerenjima jer ces time i ti profitirati itd itd ..ali kako rekoh to je teorija....kod nas je inat i biranje manjeg zla jer smo kokosarski naroddenis.istok wrote: ↑25/10/2022 07:56Ne govorimo o istom. Od ideologije se ne zivi. Mozda jeste dobro ovim sto su prosli, 4god pausala i plata, ali armija ljudi je tu koja ceka benefite. A do benefita se ne dolazi kroz opoziciju. Prije 4 god je bila takva euforija oko formiranja šestorke u KS, ja danima ne vidim da se ista desava sem sto je nebitno Gorazde dogovorilo da ce 8 stranaka u vlast. Stabilno nema sta. Puno toga se vec dogovara daleko od ociju javnosti, moglo bi biti velikih iznenadjenja na kraju. Al evo da malo sacekamo.mali_balon wrote: ↑25/10/2022 07:03
Zato sto su na osnovu ideologije dobili glasove. Oko ideologik ase skupljaju ljudi i formiraju stranke, pomocu kojih se dolazi do funkcija d abi se ideologija sirila i te grupe uzivale u tom svijetu....tako nekako ide u teoriji. SDP im svoje glasace koji su nisu slijepi glasaci kao sto je to slucaj sa sda...... Znaju u sdp dobro ako odu sa sda to je to kraj sdp.
Last edited by mali_balon on 25/10/2022 10:22, edited 1 time in total.
- agent_zero
- Ateista
#2766 Re: Skupština KS 2022-2026
Mislio sam vise u smislu kao velika stranka sa armijom uhljeba koji vrse pritisak da se ide u vlast, tu su slicni kao i svaka velika stranka.
Mislim da jesu velika organizacija, nakon sda vjerovatno najveca u bih.
Last edited by Ateista on 25/10/2022 10:24, edited 1 time in total.
- Roccohljup
#2767 Re: Skupština KS 2022-2026
Nije isto dogovoriti se oko vlasti na kantonu i vlasti na entitetskom7državnom nivou. Različiti su interesi ali i talovi

- denis.istok
#2768 Re: Skupština KS 2022-2026
A razlicit je i sistem formiranja vlasti.
I prosli put su cini mi se formirali Parlament FBIH bez SDA i HDZ. Sve palo u vodu za par mjeseci kada su skontali da ne ide bez Doma Naroda.
Tamo je HDZ nr1, a kod Bosnjaka i Srba ko bi mogao okvirno? 12 je vecina ako se ne varam. Sto znaci da ako SDA ubaci tih 12, a moci ce prema ovim rezultatima iz kantona, kako se onda mislis bez njih.
Ili npr SDP-DF ako dobiju vecinu u Klubu Srpskog naroda?
Na kraju ce biti ono: ne bi, ali moramo, kompromis i tako to.
Ili je mozda ovo pogresna racunica i moze se i kad se nema vecina u DN?
I prosli put su cini mi se formirali Parlament FBIH bez SDA i HDZ. Sve palo u vodu za par mjeseci kada su skontali da ne ide bez Doma Naroda.
Tamo je HDZ nr1, a kod Bosnjaka i Srba ko bi mogao okvirno? 12 je vecina ako se ne varam. Sto znaci da ako SDA ubaci tih 12, a moci ce prema ovim rezultatima iz kantona, kako se onda mislis bez njih.
- Styling
#2769 Re: Skupština KS 2022-2026
Mislim da bi Trojka mogla imati vecinu u DN Srba i Ostalih.denis.istok wrote: ↑25/10/2022 11:34 A razlicit je i sistem formiranja vlasti.
- denis.istok
#2770 Re: Skupština KS 2022-2026
OK, kako se donose odluke po klubovima, je li 50%+1 ili 1/3? Nesto mi se cini da je ovaj DN najvaznija karika cim je Čovke samo na njemu insistirao.Styling wrote: ↑25/10/2022 11:38Mislim da bi Trojka mogla imati vecinu u DN Srba i Ostalih.denis.istok wrote: ↑25/10/2022 11:34 A razlicit je i sistem formiranja vlasti.
- Styling
#2771 Re: Skupština KS 2022-2026
To mi jos uvijek nije jasno. Mislim da je prosta vecina u pitanju.denis.istok wrote: ↑25/10/2022 11:39OK, kako se donose odluke po klubovima, je li 50%+1 ili 1/3? Nesto mi se cini da je ovaj DN najvaznija karika cim je Čovke samo na njemu insistirao.
- dječak sa šibicama
#2772 Re: Skupština KS 2022-2026
Kolika je panika u SDA redovima jasno je svakog dana, botovi upregnuti maksimalno, iako trojka ima vec jasnu vecinu u KS oni i dalje bacaju bombe o koaliciji SDP i SDA, nude DF nude Efendica kao premijera kantona, o federalnoj i drzavnoj razini da ne govorim.
SDA moze i smije koalirati sa "cetnicima i ustasama" ali ako to uradi trojka, to je izdaja drzave, zapad neprijatelj islama, okrenuti se Turskoj, Rusiji, zivio Ramzan Kadirov i ostale trice i kucine.
Strah od gubitka vlasti, povlastica, botine su u panici posebno.
SDA moze i smije koalirati sa "cetnicima i ustasama" ali ako to uradi trojka, to je izdaja drzave, zapad neprijatelj islama, okrenuti se Turskoj, Rusiji, zivio Ramzan Kadirov i ostale trice i kucine.
- denis.istok
#2773 Re: Skupština KS 2022-2026
Fino je rekao Efendic dat ce sve samo da se ostane na vlasti. A kako vidim na kraju ce se svi potuci za to "sve" da budu dio vlasti.dječak sa šibicama wrote: ↑25/10/2022 11:46 Kolika je panika u SDA redovima jasno je svakog dana, botovi upregnuti maksimalno, iako trojka ima vec jasnu vecinu u KS oni i dalje bacaju bombe o koaliciji SDP i SDA, nude DF nude Efendica kao premijera kantona, o federalnoj i drzavnoj razini da ne govorim.
- dječak sa šibicama
#2774 Re: Skupština KS 2022-2026
Vec daju sve, maksimalno su prolongirali objavu rezultatat izbora i svi znamo da je CIK koji je pod kontrolom SDA i DF, navlacio za SDA koliko se god moglo. Koliko je mutljavina sa dopisnim glasovima mozemo samo zamisliti.
Sad ide period kupovanja poslanika, ici ce na svakoga i nudice mu se sve, a na zalost bar mi u KS znamo da su mnogi potkupljivi.
Problem za SDA je taj DF faktor, HDZ nece sa DF mada i to se moze rijesiti kao i prosli put, DF dobije direktorske fotelje i ne mijesaju se u raspodjelu ministarskih. Oni odavno ni ne kriju da su SDA prirepak, niti to njihovim glasacima predstavlja problem. Glasaci Efendica ili DF su ionako oni "postenjaci" koji nece za SDA ali jos manje hoce za "mrske komuljare". Pri tome i NIP gledaju jednako kao SDP ili NS. Nije se NIP slucajno ogradjivao od svega sto ima veze sa "sejtanskom paradom".
Ni meni nije jasan taj dom naroda, posebno ona prica zbog koje je Schmit mijenjao izbori zakon, onih 6 od 18 ili sadasnjih 11 od 23. Koliko ja razumijem taj minimalni broj glasova je potreban za nominovanje kandidata, recimo za vladu ili predsjendika Federacije, ali koliko je glasova potrebno po klubu za neke odluke tokom rada, to nemam pojma.
Sad ide period kupovanja poslanika, ici ce na svakoga i nudice mu se sve, a na zalost bar mi u KS znamo da su mnogi potkupljivi.
Problem za SDA je taj DF faktor, HDZ nece sa DF mada i to se moze rijesiti kao i prosli put, DF dobije direktorske fotelje i ne mijesaju se u raspodjelu ministarskih. Oni odavno ni ne kriju da su SDA prirepak, niti to njihovim glasacima predstavlja problem. Glasaci Efendica ili DF su ionako oni "postenjaci" koji nece za SDA ali jos manje hoce za "mrske komuljare". Pri tome i NIP gledaju jednako kao SDP ili NS. Nije se NIP slucajno ogradjivao od svega sto ima veze sa "sejtanskom paradom".
Ni meni nije jasan taj dom naroda, posebno ona prica zbog koje je Schmit mijenjao izbori zakon, onih 6 od 18 ili sadasnjih 11 od 23. Koliko ja razumijem taj minimalni broj glasova je potreban za nominovanje kandidata, recimo za vladu ili predsjendika Federacije, ali koliko je glasova potrebno po klubu za neke odluke tokom rada, to nemam pojma.
- Styling
#2775 Re: Skupština KS 2022-2026
Za imenovanje rukovodstva Federacije treba vecina, pa ako to ne prodje onda 11 iz svakog kluba pa ako ni to ne prodje onda po 4 iz svakog kluba. Ja sam to ovako shvatila. To je onda mehanizam da se otklone kocenja.dječak sa šibicama wrote: ↑25/10/2022 11:58 Vec daju sve, maksimalno su prolongirali objavu rezultatat izbora i svi znamo da je CIK koji je pod kontrolom SDA i DF, navlacio za SDA koliko se god moglo. Koliko je mutljavina sa dopisnim glasovima mozemo samo zamisliti.