SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

darius_maximus

#61001 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

toska wrote: 24/10/2022 12:59
darius_maximus wrote: 24/10/2022 12:47

Geni mogu veoma uticati i na to, ako govorimo o ozbiljnim poremecajima.
Ja licno vjerujem da je ovo ekstremni slucaj, jer ovdje govorimo o davljenju, koje traje.
Nije neko povukao obarac i zavrsio stvar za sekundu.
Sjedile su minutu, koja moze biti kao godina, slusale borbu za dah i licno drzale tijelo dok se borilo za zivot.

Nije ovo psovanje, pa da pricamo o odgoju.
nećemo nikada znati sve detalje, ali u konkretnom slučaju bio je i alkohol u igri.

puno je istine u onom: pijan priča sto trezan misli,
naravno da se isto odnosi i na djela.
Ljudi moji, alkohol je zajebana stvar, slažem se.
Umanjuje inhibicije, čini čovjeka impulzivnijim, sve je to tačno.
Sekunda je da opsuješ, udariš, itd.

Međutim, opet ponavljam, davljenje je proces.
Da su je udarile npr. lampom i nesretno je ubile, razumio bih alkohol kao opravdanje.
Ne znam postoji li puno ličnijih načina ubistva od davljenja, iskren da budem.
Baš moraš "uprljati" ruke i jako je nesvojstveno ženama.

Ima ovdje više detalja koje nećemo saznati, ali bi bilo glupo pomisliti da ovdje nema ozbiljnih problema koji se trebaju riješiti.
Haris.ba

#61002 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Proosvjetni_uhljeb wrote: 24/10/2022 13:29
Haris.ba wrote: 24/10/2022 13:12

I geni i odgoj.

Zanimljivo je kako se te grupe formiraju.

Ja sad ne znam ko je gori. Onaj sto davi, ili onaj sto drzi osobu koju neko davi. Zadaviti nekoga je posao. Nije to lahko.
Nije i ovaj treći ništa bolji. Pred očima ubijaju ženu a on ništa. Najstariji a još i muško a da ih bar ne pokuša spriječiti.
Za treceg imam razumjevanja. Ne opravdanja, vec razumjevanje.

Desi se da se covjek zaledi kada vidi stresnu situaciju. Po nacinu kako je prica medijski krenula, vjerovatno je taj treci i izvor informacije o ubistvu.
So What!

#61003 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by So What! »

Naslovnica wrote: 24/10/2022 10:43Dajmo šansu današnjim generacijama da se pokažu u eventualnom ratu. :thumbup:
:run:
Pa vidi, sama cinjenica da zazivas takve stvari je morbidna sama po sebi, a vjerujem takodjer da je produkt te Bog i Batina pedagogije.
vjeshalica wrote: 24/10/2022 10:46A sta je to moderni sistem danasnji sto je ponudio? Kurve,dilere,sponzore,pedofilcuge,govna iz Zaljeva,kamatare,lopove,privatne fakultete,orgije na drzavnim,kupovanje ocjena za pare i u naturi,falsifikatore,lazne hadzije i reisove i džumaše i one sto bi se jebali za 5pf?
Ratne profitere, ove sto se reklamiraju sto ih garonja udara u anal, truhle splavare beogradske i raspale influenserke droljenserke?
Pa vidi svako vidi ono sto zeli da vidi, iz tvog odgovora prste kompleksi kad vrijedjas ljude koji idu na dzumu, ja ne vidim zasto bi nekom dzuma bila toliki trn u oku osim covjeku koji se osipa na slobodu ispovijedanja iste.

Zatim pored gadjenja prema religiji, napisao si tako homofoban komentar, da bas vidim da si imao lijepo obrazovanje i odgoj kroz isti.

Kao sto sam naveo, mi smo obrazovanje naslijedili iz prosle drzave, ali dobrim dijelom i kadar smo naslijedili jer posao nastavnika se nije gubio u ratu.

S vremenom se sastav mijenjao, reforme su neke sprovodjene, ali to nije dalo nekog efekta, pa je ostalo od skole do skole kako ce funkcionisati.

Ali upravo zahvaljujuci toj siroj autonomiji skolskih kolektiva, nasa djeca danas ucestvuju u naucnim olimpijadama, takmicenja, osvajaju nagrade, bave se sportom, dobivaju prestizne stipendije i upisuju vrhunske fakultete. Sjetimo se da su Edin Dzeko, Lana Pudar, Damir Dzumhur, Amel Tuka, Dzanan Musa, Jusuf Nurkic, svi redom djeca iz tih poslijeratnih skolskih klupa.
darius_maximus

#61004 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

Haris.ba wrote: 24/10/2022 14:06

Nije i ovaj treći ništa bolji. Pred očima ubijaju ženu a on ništa. Najstariji a još i muško a da ih bar ne pokuša spriječiti.

Desi se da se covjek zaledi kada vidi stresnu situaciju. Po nacinu kako je prica medijski krenula, vjerovatno je taj treci i izvor informacije o ubistvu.
Možda, ako je Omar Mjesečar tako plasirao u medije.
Ne mislim da je mali bitan u "otkrivanju" jer je 99% bilo poprilično očito da je žena udavljena.
Jedino je pitanje ko je i kako udavio, pa tu može pustiti njih dvije niz vodu, ali vidjet ćemo.
Hajlac

#61005 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

Haris.ba wrote: 24/10/2022 13:12

I geni i odgoj.

Zanimljivo je kako se te grupe formiraju.

Ja sad ne znam ko je gori. Onaj sto davi, ili onaj sto drzi osobu koju neko davi. Zadaviti nekoga je posao. Nije to lahko.
Ma cim su mu roditelji uzeli Mehmedbasica za advokata, to je garant neko "zlatno dijete" (citaj nedodirljivo i nauceno da mu sve prolazi) - mozda ih je on jos 'lozio' ili snimao mobitelom...
Jako me zanima o kojoj je porodici tj. roditeljima rijec!
arhivasvega

#61006 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by arhivasvega »

Naslovnica wrote: 24/10/2022 10:05
dulekrele wrote: 24/10/2022 09:56 Pa svi ste isli u skolu, valjda :D . Jel vas odgajala skola ili roditelji? Roditelji. Ako nesto uciteljice i pokusavaju u kasnijim razredima nastavnicima i profesorima to nije ni u malom mozgu. I svaka prica o odgoju djece u skoli je zavrsena.
Bogami, 80tih je škola itekako bila uključena u odgoj.
Ja sam išao u OŠ Prvi Maj, učitelj mi je bio Gojko, kasnije razredna bila Dubravka. Direktor Husnija, zamjenik Vlatko (vazda u plavom mantilu, strah i trepet).
I većina je pričala sa nama, od direktora, učitelja, pa do nastavnika.
Sjećam se dugih razgovora koji nisu bili vezani za predmete sa Dunjom (likovno), Slavojka (Biologija), Mejra (istorija)...zaista imam osjećaj da su ti nastavnici i obrazovni sistem težili da od nas naprave zdrave i pametne ljude.
Išlo se u ćošak, bile su i nekakve kazne.
Roditelji su imali poštovanja prema njima, nije bilo kao danas.
Prosvjetna struka je bila cijenjena i poštovana.
Išlo se sa goranima, izviđačima, bile ekskurzije, izleti, druženja.
Ovo danas je kita od obrazovanja i sistema općenito.
Al si zato imao izroda Senada (muzicko) :lol:
twonk

#61007 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by twonk »

darius_maximus wrote: 24/10/2022 14:11
Haris.ba wrote: 24/10/2022 14:06

Možda, ako je Omar Mjesečar tako plasirao u medije.
Ne mislim da je mali bitan u "otkrivanju" jer je 99% bilo poprilično očito da je žena udavljena.
Jedino je pitanje ko je i kako udavio, pa tu može pustiti njih dvije niz vodu, ali vidjet ćemo.
Koliko znam Omar je po sluzbenoj duznosti, drzava ga plati.
Naslovnica

#61008 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

arhivasvega wrote: 24/10/2022 14:15
Naslovnica wrote: 24/10/2022 10:05

Bogami, 80tih je škola itekako bila uključena u odgoj.
Ja sam išao u OŠ Prvi Maj, učitelj mi je bio Gojko, kasnije razredna bila Dubravka. Direktor Husnija, zamjenik Vlatko (vazda u plavom mantilu, strah i trepet).
I većina je pričala sa nama, od direktora, učitelja, pa do nastavnika.
Sjećam se dugih razgovora koji nisu bili vezani za predmete sa Dunjom (likovno), Slavojka (Biologija), Mejra (istorija)...zaista imam osjećaj da su ti nastavnici i obrazovni sistem težili da od nas naprave zdrave i pametne ljude.
Išlo se u ćošak, bile su i nekakve kazne.
Roditelji su imali poštovanja prema njima, nije bilo kao danas.
Prosvjetna struka je bila cijenjena i poštovana.
Išlo se sa goranima, izviđačima, bile ekskurzije, izleti, druženja.
Ovo danas je kita od obrazovanja i sistema općenito.
Al si zato imao izroda Senada (muzicko) :lol:
Zoja ;-)
Naslovnica

#61009 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

So What! wrote: 24/10/2022 14:09
Naslovnica wrote: 24/10/2022 10:43Dajmo šansu današnjim generacijama da se pokažu u eventualnom ratu. :thumbup:
:run:
Pa vidi, sama cinjenica da zazivas takve stvari je morbidna sama po sebi, a vjerujem takodjer da je produkt te Bog i Batina pedagogije.
vjeshalica wrote: 24/10/2022 10:46A sta je to moderni sistem danasnji sto je ponudio? Kurve,dilere,sponzore,pedofilcuge,govna iz Zaljeva,kamatare,lopove,privatne fakultete,orgije na drzavnim,kupovanje ocjena za pare i u naturi,falsifikatore,lazne hadzije i reisove i džumaše i one sto bi se jebali za 5pf?
Ratne profitere, ove sto se reklamiraju sto ih garonja udara u anal, truhle splavare beogradske i raspale influenserke droljenserke?
Pa vidi svako vidi ono sto zeli da vidi, iz tvog odgovora prste kompleksi kad vrijedjas ljude koji idu na dzumu, ja ne vidim zasto bi nekom dzuma bila toliki trn u oku osim covjeku koji se osipa na slobodu ispovijedanja iste.

Zatim pored gadjenja prema religiji, napisao si tako homofoban komentar, da bas vidim da si imao lijepo obrazovanje i odgoj kroz isti.

Kao sto sam naveo, mi smo obrazovanje naslijedili iz prosle drzave, ali dobrim dijelom i kadar smo naslijedili jer posao nastavnika se nije gubio u ratu.

S vremenom se sastav mijenjao, reforme su neke sprovodjene, ali to nije dalo nekog efekta, pa je ostalo od skole do skole kako ce funkcionisati.

Ali upravo zahvaljujuci toj siroj autonomiji skolskih kolektiva, nasa djeca danas ucestvuju u naucnim olimpijadama, takmicenja, osvajaju nagrade, bave se sportom, dobivaju prestizne stipendije i upisuju vrhunske fakultete. Sjetimo se da su Edin Dzeko, Lana Pudar, Damir Dzumhur, Amel Tuka, Dzanan Musa, Jusuf Nurkic, svi redom djeca iz tih poslijeratnih skolskih klupa.
Ništa ja ne prizivam jarane, samo sam se nadovezao na tvoju konstataciju.
DaysleepeR

#61010 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

potrebno je jako puno vremena da se zadavi druga osoba

često se zna desiti da se udavljena osoba nakon nekog vremena dozove i dođe svijesti

https://www.pottstown.org/DocumentCente ... or-Victims

za ugušiti nekog davljenjem potrebna je težina od 15 kg, tokom 5 minuta

pa eto ako nekog interesuje, neka stavi obje ruke na vagu i gura da drži težinu od 15 kg, 5 minuta
malocvijece

#61011 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by malocvijece »

Ono što meni upada u oči kod ovakvih diskusija je to što se o odgoju priča samo kad maloljetna osoba učini nešto loše. Pazi, kad odrasla osoba s namjerom ubije, i tu je kriv odgoj.

Ovo dovodi do dvije stvari. Prvo, možda bismo se kao društvo se odgojem i prevencijom više bavili da svaki put uzmemo u obzir odgoj koji je osnov ponašanja i odrasle osobe. Drugo, pitanje kazne bi onda bilo na bližem nivou za maloljetnike i odrasle. Ubistvo nije djelo iz domena "mladost-ludost" pa da očekuješ da će dijete prerasti tu fazu uz blagu kaznu bez većih posljedica. Odgoj je zakazao, daj sad da zaštitimo druge ljude i potencijalne buduće žrtve. A i ovu djecu koja su učinila što jesu. Jer "kazna" nije samo dugotrajni zatvor.
Spit_fire

#61012 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Spit_fire »

Maloljetnicka delikvencija danas je smijesna u poredjenju sa onom prije rata..

Sad sto je vama iz juge sve romanticno pa i kriminal..jbg to je do vase percepcije
drag_gost

#61013 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drag_gost »

Spit_fire wrote: 24/10/2022 15:12 Maloljetnicka delikvencija danas je smijesna u poredjenju sa onom prije rata..

Sad sto je vama iz juge sve romanticno pa i kriminal..jbg to je do vase percepcije
Niti je smijesna, niti je pretjerana, sve je to manje - vise isto. Ovdje je klasican sukob generacija. Debila je bilo uvijek i bice, ne postoji vrijeme koje je imuno na to. Nepotrebno i jedni i drugi idete predaleko.

Inace, jako je tuzno ovo oko starice... dozivila tolike godine i dozivi da je vlastita krv udavi u kuci. Ne daj Boze nikome.
Spit_fire

#61014 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Spit_fire »

drag_gost wrote: 24/10/2022 15:15
Spit_fire wrote: 24/10/2022 15:12 Maloljetnicka delikvencija danas je smijesna u poredjenju sa onom prije rata..

Niti je smijesna, niti je pretjerana, sve je to manje - vise isto. Ovdje je klasican sukob generacija. Debila je bilo uvijek i bice, ne postoji vrijeme koje je imuno na to. Nepotrebno i jedni i drugi idete predaleko.

Inace, jako je tuzno ovo oko starice... dozivila tolike godine i dozivi da je vlastita krv udavi u kuci. Ne daj Boze nikome.
Ne bih se slozio...al haj nisam zivio u to vrijeme pa mozda grijesim. Danasnja djeca su naprosto zatucani debi.li sto je opet daleko od nekih nasilnih "bandi" kakih je bilo milion u sarajevu i koje su se bavile svim oblicima sitnog kriminala
drag_gost

#61015 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drag_gost »

Spit_fire wrote: 24/10/2022 15:17

Ne bih se slozio...al haj nisam zivio u to vrijeme pa mozda grijesim. Danasnja djeca su naprosto zatucani debi.li sto je opet daleko od nekih nasilnih "bandi" kakih je bilo milion u sarajevu i koje su se bavile svim oblicima sitnog kriminala
Isto, vjeruj mi. Tu i tamo bude bolje ili gore, ali debila ce biti dok je drva.
darius_maximus

#61016 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

DaysleepeR wrote: 24/10/2022 14:48 potrebno je jako puno vremena da se zadavi druga osoba

često se zna desiti da se udavljena osoba nakon nekog vremena dozove i dođe svijesti

pa eto ako nekog interesuje, neka stavi obje ruke na vagu i gura da drži težinu od 15 kg, 5 minuta
Dobro, sada već ulazimo u tehnikalije.
S obzirom da je davljenje vršeno nekakvim kaišem, ne treba ovoliko sile.
Drugo, ovo je sila potrebna za zatvaranje disajnih puteva rukom.
U ovom slučaju je vjerovatno prekinut dotok krvi do mozga u roku 15-30 sekundi.
Starija osoba, pa je moglo doći i do srčanog ili moždanog od straha ili napora.

Uglavnom, nije bilo potrebno ovoliko "truda", ali jeste hladnokrvno i veoma lično, bez obzira na to.
DaysleepeR

#61017 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

darius_maximus wrote: 24/10/2022 15:20
DaysleepeR wrote: 24/10/2022 14:48 potrebno je jako puno vremena da se zadavi druga osoba

Dobro, sada već ulazimo u tehnikalije.
S obzirom da je davljenje vršeno nekakvim kaišem, ne treba ovoliko sile.
Drugo, ovo je sila potrebna za zatvaranje disajnih puteva rukom.
U ovom slučaju je vjerovatno prekinut dotok krvi do mozga u roku 15-30 sekundi.
Starija osoba, pa je moglo doći i do srčanog ili moždanog od straha ili napora.

Uglavnom, nije bilo potrebno ovoliko "truda", ali jeste hladnokrvno i veoma lično, bez obzira na to.
nisam znao za kaiš
darius_maximus

#61018 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

Pa eto, pročitaj malo onu temu o "momcima sa sarajevskog asfalta". Da je tada npr. Ćelo imao TikTok, zamisli.
Spit_fire

#61019 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Spit_fire »

darius_maximus wrote: 24/10/2022 15:22

Pa eto, pročitaj malo onu temu o "momcima sa sarajevskog asfalta". Da je tada npr. Ćelo imao TikTok, zamisli.
Procitao i iskreno horor u poredjenju sa danasnjim vremenom
Ludzak

#61020 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ludzak »

Ovdje država griješi prvenstveno. Alkohol treba biti ograničen. Prodaja maloljetnicima zabranjen. Alkohol je veliko zlo. Krenuvši od najmanje yebene pive, pa do žestokih sranja. To država treba da riješi, ali pošto nema države, nema ni ideje. Naš narod , većina, nema mjere u opijanju.
DaysleepeR

#61021 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

nikakve veze alkohol nema sa ovim što se dešava, mani se šerijatskih policija
Ludzak

#61022 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ludzak »

DaysleepeR wrote: 24/10/2022 15:28 nikakve veze alkohol nema sa ovim što se dešava, mani se šerijatskih policija
Jok nema. Napile se, maduvale se, i zadavile nenu. Eto alkohol fino piće. Ne stvara probleme.
Haris.ba

#61023 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

DaysleepeR wrote: 24/10/2022 15:28 nikakve veze alkohol nema sa ovim što se dešava, mani se šerijatskih policija
Prvo kaise zabraniti. Vidis da se moze sa njima daviti...
DaysleepeR

#61024 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Ludzak wrote: 24/10/2022 15:30
Jok nema. Napile se, maduvale se, i zadavile nenu. Eto alkohol fino piće. Ne stvara probleme.
imaš zemalja gdje je alkohol zabranjen zakonom pa se dešavaju strašni zločini, uglavnom prema ženama i ostalim slabijim kategorijama

takođe imaš zapadne zemlje gdje je alkohol dostupan nemilice pa se ovo ne dešava

nikakve veze alkohol nema, najviše veze ima to što se ovdje decenijama vazi kako je ovaj život prolazan, kako je sve do nafake, pa nije ni tragedija kad neko umre, već potrošio nafaku, šta ćeš, božije davanje i sl. pa je ljudski život potpuno devalviran

tu ti je problem
Ommadawn

#61025 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ommadawn »

Ludzak wrote: 24/10/2022 15:30
Ja se napio milion puta, nikada belaj nisam napravio.

Alkohol samo pojačava emocije koje kriješ kad si trijezan.
Post Reply