SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- darius_maximus
#60976 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Roditelji, neki:
1. Previše zaštinički - svako gurkanje s nekim je mail, poruka, žalba, sastanak
2. Previše zapušteni - dijete divlje, ne benda ništa
Nastavnici, ne znam šta bih rekao.
Imao sam od očajnih do odličnih iskustava, od mog školovanja, do djetetovog.
Nastavnik možda ne može "odgojiti", ali može inspirisati i potaći određene aspekte ponašanja.
Često vidim da se na djecu kače zvona, pa dijete počne glumiti ulogu koja mu je i data.
Nastavnici koji ne mogu zainteresovati djecu, kod kojih sistem ocjenjivanja nije konzistentan, itd. izgube povjerenje djece.
Džaba, to je teška kora kruha, vazda bila.
Bez obzira na sve, nastavnik se mora poštovati, ako ga nećeš voliti.
Sistem, nakaradan, ali to smo svi već znali.
U suštini, kao i sa zgradom/naseljem, često ovisi kako ti se zalomi, jer promijeniti nećeš puno.
Ja na redovnoj osnovi dobijam napade kada vidim priče iz škole, Viber grupe, itd.
1. Previše zaštinički - svako gurkanje s nekim je mail, poruka, žalba, sastanak
2. Previše zapušteni - dijete divlje, ne benda ništa
Nastavnici, ne znam šta bih rekao.
Imao sam od očajnih do odličnih iskustava, od mog školovanja, do djetetovog.
Nastavnik možda ne može "odgojiti", ali može inspirisati i potaći određene aspekte ponašanja.
Često vidim da se na djecu kače zvona, pa dijete počne glumiti ulogu koja mu je i data.
Nastavnici koji ne mogu zainteresovati djecu, kod kojih sistem ocjenjivanja nije konzistentan, itd. izgube povjerenje djece.
Džaba, to je teška kora kruha, vazda bila.
Bez obzira na sve, nastavnik se mora poštovati, ako ga nećeš voliti.
Sistem, nakaradan, ali to smo svi već znali.
U suštini, kao i sa zgradom/naseljem, često ovisi kako ti se zalomi, jer promijeniti nećeš puno.
Ja na redovnoj osnovi dobijam napade kada vidim priče iz škole, Viber grupe, itd.
- nepass1
#60977 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kontam ovo je izoliran slucaj, ako bi kome krivicu pripisao prije roditeljima nego skoli. Ok jeste osnova obrazovno odgojnog karaktera, ali prije bih rekao da je to opcenito odgoj kulture, ekologije itd. Vala sad krivicu na skole svaliti nidje veze. Ne zadavljuju se nane svaki dan.
Svakako vjerujem da u vecini slucajeva roditelji skoli ne dopustaju da odgoji djete. Danas ako si kulturan, fin i dobar onda si obiljezen kao debil.
Moras biti bahat, spreman na prvu stocem opaliti i tako to.
Svakako vjerujem da u vecini slucajeva roditelji skoli ne dopustaju da odgoji djete. Danas ako si kulturan, fin i dobar onda si obiljezen kao debil.
Moras biti bahat, spreman na prvu stocem opaliti i tako to.
-
BadBoy
#60978 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Puno toga mi nesvjesno prenosimo na svoju djecu. Ti možda misliš da ne ispoljavaš neko ponašanje ali ono se ipak podsvjesno manifestuje što djeca upijaju kao spužve.Haris.ba wrote: ↑24/10/2022 11:44Ja gledam svoju djecu. Nevjerovatno je koliko genetika utice na ponasanje. Imaju neke obrasce ponasanja koje nisu mogla nauciti od mene, ali koja jesu moja. Samo sam ih ja radi drustvene integracije potisnuo i ne postoje u socijalnim odnosima.
Ali, to je neugodna tema sa neugodnim zakljuccima.
- Javier Pena
#60979 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nevezan i skroz na drugoj strani globusa primjer genetike.Haris.ba wrote: ↑24/10/2022 11:44Ja gledam svoju djecu. Nevjerovatno je koliko genetika utice na ponasanje. Imaju neke obrasce ponasanja koje nisu mogla nauciti od mene, ali koja jesu moja. Samo sam ih ja radi drustvene integracije potisnuo i ne postoje u socijalnim odnosima.
Lionel i Jeffrey Dahmer. Sin mu postao serijski ubica i psihopata, a otac je kao mali isto imao neke čudne nagone ka ubijanju, ali je, baš kao što kažeš, radi socijalne integracije to nekako potisnuo i postao relativno normalan. A da je na vrijeme reagovao i znao kakav mu je mali, možda je mogao spriječiti sve što se desilo. Genetika + vaspitanje, ne može jedno bez drugog.
- Ateista
#60980 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
To se slazem, ne treba automatski proglasiti ni skolu krivom, ako ne znamo sta i kako su radili.Proosvjetni_uhljeb wrote: ↑24/10/2022 10:42Da, to su dva "ako", ali ovdje su škole a priori proglašene krivima.Ateista wrote: ↑24/10/2022 10:33
Slazem se da su najveci problem roditelji, skola bi trebala da bude tu da proba sprijeciti veci problem i da kad dodje problematicno dijete da u saradnji sa roditeljima i pedagozima proba okrenuti dijete u nekom boljem smjeru.
U konkretnom slucaju skola ima na sebi dio krivice ako niko u skoli nije primijetio cudne znakove kod te djece i nije se bar pocelo raditi na problemu. Ako jeste a roditelji tvrdoglavi i ne saradjuju, idu onom logikom moje dijete je najbolje i najpametnije, onda je tu puno manja odgovornost skole.
- darius_maximus
#60981 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ima jako puno psihopata i sociopata, ali nisu svi ubice.Javier Pena wrote: ↑24/10/2022 12:14Nevezan i skroz na drugoj strani globusa primjer genetike.Haris.ba wrote: ↑24/10/2022 11:44
Ja gledam svoju djecu. Nevjerovatno je koliko genetika utice na ponasanje. Imaju neke obrasce ponasanja koje nisu mogla nauciti od mene, ali koja jesu moja. Samo sam ih ja radi drustvene integracije potisnuo i ne postoje u socijalnim odnosima.
Lionel i Jeffrey Dahmer. Sin mu postao serijski ubica i psihopata, a otac je kao mali isto imao neke čudne nagone ka ubijanju, ali je, baš kao što kažeš, radi socijalne integracije to nekako potisnuo i postao relativno normalan. A da je na vrijeme reagovao i znao kakav mu je mali, možda je mogao spriječiti sve što se desilo. Genetika + vaspitanje, ne može jedno bez drugog.
Takve karakterne osobine su i poželjne u mnogim zanimanjima, kao što su hirurzi, direktori, itd.
Međutim, postoje mnoge indikacije da takve osobine, u kombinaciji s drugim genetskim faktorima, okruženjem, itd. dovode do nasilnog ponašanja.
Ljudi su jako kompleksni i ne može se sve svaliti samo na jedno ili drugo.
-
toska
#60982 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
za sve se prvo traže opradanja,drug_profi wrote: ↑24/10/2022 11:33 Opet opravdanje za roditeljski fail.
Kazes genetika jbg.
Cija jbt? Komsijina?
i laiku je jasno da geni utiču na tip ličnosti, ali nikako u načinu razmišljanja i prosudbi dobro-loše,
to se uči odrastanjem.
- Dr. Kuca
#60983 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
vjeshalica wrote: ↑24/10/2022 10:46A sta je to moderni sistem danasnji sto je ponudio? Kurve,dilere,sponzore,pedofilcuge,govna iz Zaljeva,kamatare,lopove,privatne fakultete,orgije na drzavnim,kupovanje ocjena za pare i u naturi,falsifikatore,lazne hadzije i reisove i džumaše i one sto bi se jebali za 5pf?
Ratne profitere, ove sto se reklamiraju sto ih garonja udara u anal, truhle splavare beogradske i raspale influenserke droljenserke?
Pa sistem je isti. Zaostao, nazadan, stvara gomile i gomile lezihljebovica. Plus na to dodaj i danas internet, tik tok, netflix itd. dobije goru i izgubljeniju generaciju. Rat na balkanu je stvorio gomile Dahmera, bandya, ramireza, candymana, uyou name it. Ovi iz proslogsistema nas zavise u crno, jer je dovoljno sto su nekad skole pozavrsavali bey da su kasnije procitali ista vise od dnevnog avaza. Titovci pomaknite se dosta ste nas karali.
- Ommadawn
#60984 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nisam to svjesno izostavio, što ne znači da smatram da toga danas nema. Ima i to je očigledno ali bilo je i ranije. Samo su uloge promijenjene.vjeshalica wrote: ↑24/10/2022 10:44I danas toga ima. Da li to svjesno izostavio? Uvijek su se gurala djeca prosvjetara, dilera,kurvi i modernih skorojevića.Ommadawn wrote: ↑24/10/2022 10:34
A poklanjale se ocjene djeci vojnih lica i viših partijskih funkcionera. Zato ta djeca (sad odrasli ljudi) danas niti imaju adekvatno znanje u oblasti kojom se bave niti su bogzna pismeni.
Frajer u razredu prepisuje kontrolne od mene u engleskom i geografiji, kad usmeno odgovara nema pojma i na kraju ima bolju zaključnu ocjenu iz tih predmeta od mene. Kako jebote?
Prije su barem djeca i ucila i drugi je odgoj bio. Doduse tad djecu po kuci nisu odgajale idiotkinje sa turskih serija,kojekakvih zadruga i starlete
Danas je djeci sve dostupno, otvori portal i dosta je na dnevnoj bazi da vide đubre od sponzica,kurvešina,kriminalaca pa da pocne da imitira, a nek joj glupaca od mame i tate pozdravlja odabir jer kao hoce da zive slobodnije i dosta je komunistickog ugnjetavanja.
Nas su osamdesetih sa tv-a oblikovali tadašnji programi, izbor je daleko bio manji nego danas, bili su kaubojski filmovi, sapunice tipa Dallas ili Dinastija, kasnije Beverli Hills i šta već ne. Međutim to nije negativno uticalo na nas, mi smo bili opčarani životom Zapada, prikazanog na holivudski način što se kod nas opet ne može reći da je bilo, bar ne u to vrijeme.
Nama je to bio bijeg od stvarnosti, uramljene u socijalističkim parolama u koje se sve manje vjerovalo a njih su najglasnije uzvikivali oni koji su ih se najmanje pridržavali.
Eh tako je i danas - danas umjesto tih parola postoje nacionalno-patriotsko-vjerske pa se Bogom kunu oni koji najviše griješe.
Nama je bilo dostupno ono što je svima u to vrijeme bilo dostupno mada možda u manjoj mjeri.
S tim da se poštovao stariji. To je ono što danas nigdje nema. Mada se i to poštovanje nekada znalo zloupotrijebiti.
Nama su idoli bili sportisti, rok/pop muzičari, muški su sanjali da su Vlade Divac ili Prosinečki, odnosno Džoni Štulić ili Bruce Dickinson, Sex Pistols, McHammer. Cure su htjele da su Brenda, Madonna, Samantha Fox, Lepa Brena…
Sve ovo opet na zgražanje roditelja ali s druge strane mnogo pozitivnije nego te koji navodiš - starlete, mafijaši, jalija, dileri…
Bilo je raje da su se furali i na tadašnje krimose, kojih je postojalo ali tad su oni uglavnom bili bezazleni u odnosu na danas.
Jebiga, svako vrijeme nosi svoje breme.
-
talijan97
#60985 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
100%Haris.ba wrote: ↑24/10/2022 11:44Ja gledam svoju djecu. Nevjerovatno je koliko genetika utice na ponasanje. Imaju neke obrasce ponasanja koje nisu mogla nauciti od mene, ali koja jesu moja. Samo sam ih ja radi drustvene integracije potisnuo i ne postoje u socijalnim odnosima.
Lutanje i bjezanje od roditelja kad si u trznom centru, nekoj guzvi
Nema strah od visina
Provodjenje 90% u javnosti
Sve pattern-i ponasanja koja sam ja imao dok sam bio manji.
- darius_maximus
#60986 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Geni mogu veoma uticati i na to, ako govorimo o ozbiljnim poremecajima.toska wrote: ↑24/10/2022 12:21za sve se prvo traže opradanja,drug_profi wrote: ↑24/10/2022 11:33 Opet opravdanje za roditeljski fail.
Kazes genetika jbg.
Cija jbt? Komsijina?
i laiku je jasno da geni utiču na tip ličnosti, ali nikako u načinu razmišljanja i prosudbi dobro-loše,
to se uči odrastanjem.
Ja licno vjerujem da je ovo ekstremni slucaj, jer ovdje govorimo o davljenju, koje traje.
Nije neko povukao obarac i zavrsio stvar za sekundu.
Sjedile su minutu, koja moze biti kao godina, slusale borbu za dah i licno drzale tijelo dok se borilo za zivot.
Nije ovo psovanje, pa da pricamo o odgoju.
-
toska
#60987 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
nećemo nikada znati sve detalje, ali u konkretnom slučaju bio je i alkohol u igri.darius_maximus wrote: ↑24/10/2022 12:47Geni mogu veoma uticati i na to, ako govorimo o ozbiljnim poremecajima.
Ja licno vjerujem da je ovo ekstremni slucaj, jer ovdje govorimo o davljenju, koje traje.
Nije neko povukao obarac i zavrsio stvar za sekundu.
Sjedile su minutu, koja moze biti kao godina, slusale borbu za dah i licno drzale tijelo dok se borilo za zivot.
Nije ovo psovanje, pa da pricamo o odgoju.
puno je istine u onom: pijan priča sto trezan misli,
naravno da se isto odnosi i na djela.
-
Piaty
#60988 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma ovo su mala čudovišta i ništa više ni manje od toga.
Njihove godine bi trebale biti njima otežavajuća, a ne olakšavajuća okolnost tj za društvo može biti samo gore i opasnije baš to što su sada tako mladi. Mnogo ljudi ne shavata i ne zna da su im djeca joś u ranim godinama zapravo male psihopate i da se tu teško može pomoći.
Nema tog Freud-a da me uvjeri u suprotno.
P.S geni APSOLUTNO igraju ulogu. Tu nema dileme nikakve.
Njihove godine bi trebale biti njima otežavajuća, a ne olakšavajuća okolnost tj za društvo može biti samo gore i opasnije baš to što su sada tako mladi. Mnogo ljudi ne shavata i ne zna da su im djeca joś u ranim godinama zapravo male psihopate i da se tu teško može pomoći.
Nema tog Freud-a da me uvjeri u suprotno.
P.S geni APSOLUTNO igraju ulogu. Tu nema dileme nikakve.
-
YouAreMyDestiny
#60989 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Genetika se ne može potisnuti skroz. Ima i odgoj veze, ali geni su broj jedan.
-
toska
- Haris.ba
- basicm
#60992 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Poklopili im se geni, sta li?
U nane su originalniji geni, sto ona nije unuku zadavila?
Sudske zabrane, alkohol i sve ostalo sa 14 i 15 godina, zvijezde u usponu.
U nane su originalniji geni, sto ona nije unuku zadavila?
Sudske zabrane, alkohol i sve ostalo sa 14 i 15 godina, zvijezde u usponu.
-
toska
- Ateista
#60994 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zavisi kakvi su geni, neke recimo poremecaje nikakav odgoj ne moze ispraviti, neke moze minimalno, neke moze vise, isto se odnosi na razne osobine genetski stecene.
Jako je tesko napamet reci sta je ovdje slucaj.
Jako je tesko napamet reci sta je ovdje slucaj.
- klaki
#60995 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
geni su da je dijete npr. hiperaktivno, previse pricljivo/socijalno, znatizeljno, empaticno
sad hocel ono biti ovo gore u negativnom ili pozitivnom smislu je odgoj
u stvari koje mozemo klasificirati kao genetske poremecaje ne zelim da ulazim
sad hocel ono biti ovo gore u negativnom ili pozitivnom smislu je odgoj
u stvari koje mozemo klasificirati kao genetske poremecaje ne zelim da ulazim
-
Spit_fire
#60996 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Skola te moze inspirisati i pokazatit ti put i motede
Na taj put te uputit, ispratit i pratit tokom trebaju ISKLJUCIVO RODITELJI!
Nisu bitne sankcije, bitan je pravi pristup djetetu da mu se usade prave vrijednosti i sto ne reci ljudske razumne osobine..
Naravno ima slucajeva gdje su rodtielji vrh a dijete de.bil..tu nema pomoci
Od prvog dana treba djecu uciti odgovornosti, a ne da lomi sta mu padne pod ruku i ti kazes "'ma ta ce dijete"
Druga bitna stvar postovanje drugof i drugacijeg kao i maniri ponasanja...
Sto se tice "situacija"..meni je stara vazda govorila ja cu te smatrat krivim dok se ne uvjerim u suprotno ..sad je vazda neko drugi kriv "profesor,skola, okruzenje,.."
Vecina nas je odrasla u ratnom okruzenju i postratnoj neimasitni,siromastvu i anarhiji ispunjenoj nacionalnom mrznjom..imali smo sve preduslove da budemo najgori moguci..a gle cuda nismo ispali..nit sam imo NGO nit nekakve ustanove..nisam imo ni skolu kako treba pa evo sta mi fali
Na taj put te uputit, ispratit i pratit tokom trebaju ISKLJUCIVO RODITELJI!
Nisu bitne sankcije, bitan je pravi pristup djetetu da mu se usade prave vrijednosti i sto ne reci ljudske razumne osobine..
Naravno ima slucajeva gdje su rodtielji vrh a dijete de.bil..tu nema pomoci
Od prvog dana treba djecu uciti odgovornosti, a ne da lomi sta mu padne pod ruku i ti kazes "'ma ta ce dijete"
Druga bitna stvar postovanje drugof i drugacijeg kao i maniri ponasanja...
Sto se tice "situacija"..meni je stara vazda govorila ja cu te smatrat krivim dok se ne uvjerim u suprotno ..sad je vazda neko drugi kriv "profesor,skola, okruzenje,.."
Vecina nas je odrasla u ratnom okruzenju i postratnoj neimasitni,siromastvu i anarhiji ispunjenoj nacionalnom mrznjom..imali smo sve preduslove da budemo najgori moguci..a gle cuda nismo ispali..nit sam imo NGO nit nekakve ustanove..nisam imo ni skolu kako treba pa evo sta mi fali
Last edited by Spit_fire on 24/10/2022 13:31, edited 1 time in total.
-
Proosvjetni_uhljeb
#60997 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nije i ovaj treći ništa bolji. Pred očima ubijaju ženu a on ništa. Najstariji a još i muško a da ih bar ne pokuša spriječiti.
-
Proosvjetni_uhljeb
#60998 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ima i do toga da danas ljudi sve slabije razlikuju virtuelno od stvarnog. Ne samo djeca nego i odrasli miješaju likove i događaje iz filmova i serija sa stvarnim životom.
Pitanje je kako je došlo do toga da maloljetnici sami u stanu sa staricom konzumiraju alkohol. Odakle im alkohol? Djeca ga sama nisu mogla (tj. nisu smjela moći) nabaviti a nekako mi ne djeluje logično da je stara žena njima kupila alkoholna pića. Gdje su u toj priči bili roditelji? Na poslu?
Pitanje je kako je došlo do toga da maloljetnici sami u stanu sa staricom konzumiraju alkohol. Odakle im alkohol? Djeca ga sama nisu mogla (tj. nisu smjela moći) nabaviti a nekako mi ne djeluje logično da je stara žena njima kupila alkoholna pića. Gdje su u toj priči bili roditelji? Na poslu?
- Ateista
#60999 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Slazem se, dobro objasnjeno, a genetske poremecaje treba uzeti u obzir u ovakvim slucajevima, mislim da psihopatija i sociopatija spadaju u iste i cesto budu uzrok ovakvih slucajeva.
-
Piaty