3.8 po gradu 100% realna potrosnja nego mi bezveze pisati nece mi vjerovati.
Ovo 5l trosi na otvorenom kad preko 240 na sat vozim.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
3.8 po gradu 100% realna potrosnja nego mi bezveze pisati nece mi vjerovati.
neće dok neko ne odluči primjenjivati pravilnik koji je na snazi od 01.01.2022. godine...rusmir.ba wrote: ↑24/10/2022 10:57 Iskustvo sa ovim s**njem od DPF-a. Poceo raditi regeneracije na 130-140km, koje bi po gradu trajale i do 30min, u najvecem broju slucajeva bih morao praviti krugove oko naselja dok ne vidim da je zavrsio jer mi je put od posla do kuce cca 6km.
Najvece zadovoljstvo je kad bih morao prekinuti nakon recimo 25min, i onda kad upalim opet on krene od nule, tako da bi znalo biti i do 40-50min. Ne treba pricati kakvo je tada auto i kako radi.
Elem, kaze mi drug da to skinem, nisam htio, jer gdje ces dirati "fabricko" ali vidim nema rjesenja.
Odvezao, zahvat vadjenja trajao oko 1h, s tim da je ono "saće" bilo komplet zapušeno i zapeklo. Prijatelj odjavio DPF i EGR.
Sada stanje: Presao nekih 800km, primjetim da auto lakse prima ubrzanje, nema vise zajeba oko toga kad cu ugasiti i upaliti.
Potrošnja je oko 0.5-0.6l manja.
Pitao sam na tehnickom da li ce imati nekog uticaja pri registraciji, kaze nece? Ja sam mislio da zagađenje skoči za jedno 1000% kako je predstavljen taj DPF.
Na kraju krajeva, mislim da se moglo i bez ovog DPF-a.
Kod nas nece biti elminacije za one koji nemaju DPF narednih 5 godina sigurno, ali ce za vrlo kratko vrijeme biti zabrana takvim autima preko granice, u centar gradova i sl.rusmir.ba wrote: ↑24/10/2022 10:57 Iskustvo sa ovim s**njem od DPF-a. Poceo raditi regeneracije na 130-140km, koje bi po gradu trajale i do 30min, u najvecem broju slucajeva bih morao praviti krugove oko naselja dok ne vidim da je zavrsio jer mi je put od posla do kuce cca 6km.
Najvece zadovoljstvo je kad bih morao prekinuti nakon recimo 25min, i onda kad upalim opet on krene od nule, tako da bi znalo biti i do 40-50min. Ne treba pricati kakvo je tada auto i kako radi.
Elem, kaze mi drug da to skinem, nisam htio, jer gdje ces dirati "fabricko" ali vidim nema rjesenja.
Odvezao, zahvat vadjenja trajao oko 1h, s tim da je ono "saće" bilo komplet zapušeno i zapeklo. Prijatelj odjavio DPF i EGR.
Sada stanje: Presao nekih 800km, primjetim da auto lakse prima ubrzanje, nema vise zajeba oko toga kad cu ugasiti i upaliti.
Pitao sam na tehnickom da li ce imati nekog uticaja pri registraciji, kaze nece? Ja sam mislio da zagađenje skoči za jedno 1000% kako je predstavljen taj DPF.
Gradska vožnja, lagani gas do maksimalno 2000 obrtaja, i zato ti je i začepljen DPF. Za tvoje potrebe je bolje bilo da si uzeo nekog manjeg benzinca.rusmir.ba wrote: ↑24/10/2022 10:57 Iskustvo sa ovim s**njem od DPF-a. Poceo raditi regeneracije na 130-140km, koje bi po gradu trajale i do 30min, u najvecem broju slucajeva bih morao praviti krugove oko naselja dok ne vidim da je zavrsio jer mi je put od posla do kuce cca 6km.
Sta mislis koliko ih ima na cestama da im je EGR i DPF off? I kako to da auta u EU i sada prolaze reg sa isključenim DPF?VladaFBiH wrote: ↑24/10/2022 11:05neće dok neko ne odluči primjenjivati pravilnik koji je na snazi od 01.01.2022. godine...rusmir.ba wrote: ↑24/10/2022 10:57 Iskustvo sa ovim s**njem od DPF-a. Poceo raditi regeneracije na 130-140km, koje bi po gradu trajale i do 30min, u najvecem broju slucajeva bih morao praviti krugove oko naselja dok ne vidim da je zavrsio jer mi je put od posla do kuce cca 6km.
https://www.ipi.ba/wp-content/uploads/2 ... 02-16.pdf
Treba mi vece auto za vangradska putovanja, znam za ovo ali nije mi bas rjesenje 2 auta, finansijsko.EFD22 wrote: ↑24/10/2022 11:12Gradska vožnja, lagani gas do maksimalno 2000 obrtaja, i zato ti je i začepljen DPF. Za tvoje potrebe je bolje bilo da si uzeo nekog manjeg benzinca.rusmir.ba wrote: ↑24/10/2022 10:57 Iskustvo sa ovim s**njem od DPF-a. Poceo raditi regeneracije na 130-140km, koje bi po gradu trajale i do 30min, u najvecem broju slucajeva bih morao praviti krugove oko naselja dok ne vidim da je zavrsio jer mi je put od posla do kuce cca 6km.
TDI-jevi su za autoputa. I onda bi ti regeneraciju radio a da i ne znaš, a ne da moraš maksuz kružiti i to opet sporo.
Vjerovatno, samo ko ce to provjeravati, neka neselektivna akcija pa sve redom koji naidju? Ako sam dobro shvatio covjeka na tehnickom jako je mala razlika prilikom mjerenja parametara zagađenja. Prije skidanja sam gledao neke tekstove, cak ni englezi ne mogu da skontaju na tehnickom da li auto ima DPF ili ne na osnovu parametara.Casual's wrote: ↑24/10/2022 11:11Kod nas nece biti elminacije za one koji nemaju DPF narednih 5 godina sigurno, ali ce za vrlo kratko vrijeme biti zabrana takvim autima preko granice, u centar gradova i sl.rusmir.ba wrote: ↑24/10/2022 10:57 Iskustvo sa ovim s**njem od DPF-a. Poceo raditi regeneracije na 130-140km, koje bi po gradu trajale i do 30min, u najvecem broju slucajeva bih morao praviti krugove oko naselja dok ne vidim da je zavrsio jer mi je put od posla do kuce cca 6km.
Nisam radio taj "mapping" sto se tice dizanja snage niti mi treba, bitno mi je da ne gledam jel kazaljka otisla sa 750 na 950 obrtaja i onda patnja da to zavsi.
Ti meni samo objasni kako možeš zadovoljiti euro normu za koje je auto napravljeno ako nemaš DPF/FAP ukoliko se zaista bide primijenjivao pravilnik koji je, napominjem, od 2020. godine na snazi?rusmir.ba wrote: ↑24/10/2022 12:30Sta mislis koliko ih ima na cestama da im je EGR i DPF off? I kako to da auta u EU i sada prolaze reg sa isključenim DPF?VladaFBiH wrote: ↑24/10/2022 11:05
neće dok neko ne odluči primjenjivati pravilnik koji je na snazi od 01.01.2022. godine...
https://www.ipi.ba/wp-content/uploads/2 ... 02-16.pdf
zašto onda proizvođaći automobila, ako nema razlike, iste ugrađuju i sebi komplikuju život i poskupljuju automobil + veliki broj kvarova odnosno reklamacija je upravo zbog FAP/DPF filtera a da ne spominjem da manje zarađuju?rusmir.ba wrote: ↑24/10/2022 12:41Vjerovatno, samo ko ce to provjeravati, neka neselektivna akcija pa sve redom koji naidju? Ako sam dobro shvatio covjeka na tehnickom jako je mala razlika prilikom mjerenja parametara zagađenja. Prije skidanja sam gledao neke tekstove, cak ni englezi ne mogu da skontaju na tehnickom da li auto ima DPF ili ne na osnovu parametara.
Ne komplikuju nego im to traze drzave, a i njima nije mrsko, originalni da se kupi kod njih DPF par hiljada € a svi ce izdrzati 4-5god, ili ako im odvezes auto u servisu kaz "tako treba". Sto se tice pravilnika nije mi jasno onda kako iko prodje tehnicki ako je na snazi od 2020.? I posto se sa ovom tehnologijom ne moze utvrditi da li ga ima ili nema (jer i to su rjesili sa nekim busenjem rupica na cijevi) na koji nacin mogu to provjeriti? I ako se i nadje da nema sta onda dalje, auto nece proci jer umjesto EURO6 zadovoljava Euro5 ili 4 i smatra se neispravnim dok nam i dalje auta sa EUR0 ili 1 krstare. Puno nedorečenosti, a ako ikad i krene to opet ce se na tehnickom, kao i do sada, prolaziti bez problema. Sta sve srecem na putu od tih sto prodju tehnicki.VladaFBiH wrote: ↑24/10/2022 16:24zašto onda proizvođaći automobila, ako nema razlike, iste ugrađuju i sebi komplikuju život i poskupljuju automobil + veliki broj kvarova odnosno reklamacija je upravo zbog FAP/DPF filtera a da ne spominjem da manje zarađuju?rusmir.ba wrote: ↑24/10/2022 12:41
Vjerovatno, samo ko ce to provjeravati, neka neselektivna akcija pa sve redom koji naidju? Ako sam dobro shvatio covjeka na tehnickom jako je mala razlika prilikom mjerenja parametara zagađenja. Prije skidanja sam gledao neke tekstove, cak ni englezi ne mogu da skontaju na tehnickom da li auto ima DPF ili ne na osnovu parametara.
Meni je na starom autu (EURO 4) skinut DPF mehanicki i softverski. Frajko na tehnickom je rekao da je auto na "granici" sa EURO 4 normom.rusmir.ba wrote: ↑24/10/2022 12:41
Vjerovatno, samo ko ce to provjeravati, neka neselektivna akcija pa sve redom koji naidju? Ako sam dobro shvatio covjeka na tehnickom jako je mala razlika prilikom mjerenja parametara zagađenja. Prije skidanja sam gledao neke tekstove, cak ni englezi ne mogu da skontaju na tehnickom da li auto ima DPF ili ne na osnovu parametara.
Svasta na dunjaluku. A sto se tice tehnickog tu se slazem tesko da ce skuzit, diesel gate, sve se odvija tokom voznje. Naravno na zapadu mislim da puno bolje gledaju instalacije sve kada je tehnicki.rusmir.ba wrote: ↑25/10/2022 07:34Ne komplikuju nego im to traze drzave, a i njima nije mrsko, originalni da se kupi kod njih DPF par hiljada € a svi ce izdrzati 4-5god, ili ako im odvezes auto u servisu kaz "tako treba". Sto se tice pravilnika nije mi jasno onda kako iko prodje tehnicki ako je na snazi od 2020.? I posto se sa ovom tehnologijom ne moze utvrditi da li ga ima ili nema (jer i to su rjesili sa nekim busenjem rupica na cijevi) na koji nacin mogu to provjeriti? I ako se i nadje da nema sta onda dalje, auto nece proci jer umjesto EURO6 zadovoljava Euro5 ili 4 i smatra se neispravnim dok nam i dalje auta sa EUR0 ili 1 krstare. Puno nedorečenosti, a ako ikad i krene to opet ce se na tehnickom, kao i do sada, prolaziti bez problema. Sta sve srecem na putu od tih sto prodju tehnicki.
Kako god, DPF je bivsi, pa ako nekad i bude trebalo da se mjenja nov na ebayu je 300€, a nije vise ni polovan u BiH. Ovaj rahatluk bez regeneracije svako dan-dva nema cijenu![]()
I meni je to palo na pamet. On pokrene regeneraciju kad mu se nešto posloži, kod nekih auta i nema nikakvih indikacija nego ti pogađaš da li je regeneracija ili nešto deseto. Onda je pokrene kad nemaš vremena da kružiš ili kad nisi u situaciji da držiš konstantno 2000+ RPM.Revolucionar ★ wrote: ↑25/10/2022 12:57 Dpf je jedno obicno sranje. Ta prica o stilu voznje je fakat djiberska, kaze guli preko 2k obrtaja, sve ispod tusenje. A to znaci voznja trecom i po nasim lokalnim putevima vazda na granici iznad ogranicenja. Ostaje preventivno sedmicno guljenje autoputem, ali fakat, kad se svede sve, bas jedan neugodan i naporan proces. Nikad mi nece bit jasno zasto jednostavno nije napravljen sistem da te ECU obavijesti da je vrijeme za ciscenje, nadjes vrijeme, aktiviras i udri. Ovaj poluautomatski sistem je naprosto smijesan. Dodjes pred Bingo, djubre se regenerira![]()
kao i mnoge stvari u ovoj državi - postoji na papiru ali u praksi ne ali u ovom slučaju je pitanje do kada jer će nas sigurno natjerati da se primjeni isto kao što je donesenrusmir.ba wrote: ↑25/10/2022 07:34Ne komplikuju nego im to traze drzave, a i njima nije mrsko, originalni da se kupi kod njih DPF par hiljada € a svi ce izdrzati 4-5god, ili ako im odvezes auto u servisu kaz "tako treba". Sto se tice pravilnika nije mi jasno onda kako iko prodje tehnicki ako je na snazi od 2020.? I posto se sa ovom tehnologijom ne moze utvrditi da li ga ima ili nema (jer i to su rjesili sa nekim busenjem rupica na cijevi) na koji nacin mogu to provjeriti? I ako se i nadje da nema sta onda dalje, auto nece proci jer umjesto EURO6 zadovoljava Euro5 ili 4 i smatra se neispravnim dok nam i dalje auta sa EUR0 ili 1 krstare. Puno nedorečenosti, a ako ikad i krene to opet ce se na tehnickom, kao i do sada, prolaziti bez problema. Sta sve srecem na putu od tih sto prodju tehnicki.
Kako god, DPF je bivsi, pa ako nekad i bude trebalo da se mjenja nov na ebayu je 300€, a nije vise ni polovan u BiH. Ovaj rahatluk bez regeneracije svako dan-dva nema cijenu![]()
To je zato što ih nisi gušio isključivo gradskom vožnjom na niskim obrtajima.VladaFBiH wrote: ↑25/10/2022 13:43kao i mnoge stvari u ovoj državi - postoji na papiru ali u praksi ne ali u ovom slučaju je pitanje do kada jer će nas sigurno natjerati da se primjeni isto kao što je donesenrusmir.ba wrote: ↑25/10/2022 07:34
Ne komplikuju nego im to traze drzave, a i njima nije mrsko, originalni da se kupi kod njih DPF par hiljada € a svi ce izdrzati 4-5god, ili ako im odvezes auto u servisu kaz "tako treba". Sto se tice pravilnika nije mi jasno onda kako iko prodje tehnicki ako je na snazi od 2020.? I posto se sa ovom tehnologijom ne moze utvrditi da li ga ima ili nema (jer i to su rjesili sa nekim busenjem rupica na cijevi) na koji nacin mogu to provjeriti? I ako se i nadje da nema sta onda dalje, auto nece proci jer umjesto EURO6 zadovoljava Euro5 ili 4 i smatra se neispravnim dok nam i dalje auta sa EUR0 ili 1 krstare. Puno nedorečenosti, a ako ikad i krene to opet ce se na tehnickom, kao i do sada, prolaziti bez problema. Sta sve srecem na putu od tih sto prodju tehnicki.
btw. vozim auta sa dpf/fap filterom godinama i nikada ali baš nikada nisam imao situaciju da mi je pokrenuo regeneraciju. Auta su bila: Clio, Peugeot 208, 307 i 308, Megane, Corolla, Octavia & SuperB i s njima sam prešao od 70.000 do 200.000km po BiH (kako s kojim). Sve što sam imao je da mi jednom crkao SCR ali je bio u garanciji. S kojim autom, kojim motorom i na kojim (stvarnim) kilometražama imate taj problem?