NightCrawler90 wrote: ↑24/10/2022 01:02
Penicilin wrote: ↑24/10/2022 00:55
Islamofobija je pojam koji je popularizovan nakon 11/9 i odnosi se na stereotipizaciju i napade na musimane i Islam na zapadu. Međutim način kako je SDA i Islamska zajednica prekonstruisala taj pojam za naše političke potrebe je da je svaki napad na SDA islamofobija. Ja kao musliman ne želim da bilo ko zlouporebljava moju religiju u političke svrhe. Liberalni zapad je jedini politički saveznik i prijatelj Bosne i Hercegovine i mi tek treba da tom prijatelju dokažemo da smo na istoj strani civilizacijskih vrijednosti uključujući sekularizam, demokratiju i liberalizam. Mi tek treba da dokažemo da nismo podložni islamizmu. Ako smo mi zaboravili paradžemate i vehabije na sve strane do prije nekoliko godina budite sigurni da zapane diplomate i sigurnosni izvještaji nisu. Turska je diktatorska zemlja u kojoj je aktivan proces rušenja sekularizma, demokratije i liberalizma pream tome koketiranje sa tom stranom može nas samo gurnuti Rusima i Srbima da naprave ovdje šta su zamislili u Februaru.
Niti imam veze sa SDA niti IZ u BiH, ali nevjerovatno je kako s podsmijehom spominjes Ilmihal i ostale stvari. Sta je islamizam? I kako se islamizam sprovodi?

Decko, drugacije se moze komunicirati, a ne ovako kao ti. Opsjednut si muslimanima. Niti je Islamska Zajednica, niti je ta SDA pozvala na proteste. Istina, moze se desiti da se Bosnjaci odrode malo od Zapada, realno, nije nas mazio. Sjetimo se samo embarga na oruzje, potpisivanje Washingtonskog i Daytonskog kad je se ARBiH taman pocela napredovati itd. Ali ok, nisu nisam ni dusmani kao Rusija. Naivno je misliti da bi se Bosnjaci okrenunili Rusiji i Srbiji. Pa ni Srbija se ne smije sad okrenuti Rusiji, pod nevjerovatnim su pritiskom od strane Zapada zbog neucesca u sankcijama Rusiji.
Nisam ja spominjao Ilmihal niti sam rekao da je IZ pozvala na proteste a SDA msilim da jeste.
A što se tiče islamizma to što smo mi razvili sposobnost da ga minimiziramo i relativiziramo to je naša stvar međutim taj pogled jedenostavno nije objektivan. Islamizam je po definiciji uvođenje islama u javni i politički život što je suprotnost sekularizmu kojim se odvaja vjera svjetovne vlasti i života. Ubjedljiva večina zemalja u kojima muslimani čine večinu nije sekularna kao ni demokratska niti liberalna odnosno slobodna. Islam kao vjera ne priznaje sekularizam prema tome moglo bi se reći da pravi musliman nema opciju da bude sekularan niti liberalan u zapadnom smislu. Također u tom kontekstu pravi musliman nije dužan priznati državu koja nije šerijatska (kao što je ne priznaju u Maoči).
Mi smo u zadnih 30 godina svjedočili epizodama u kojima je islamizam uzimao maha kod Bošnjaka. Spomenuo sam paradžemate koji su vrlo brzo iznikli uz strano finansiranje i uzeli maha ne priznajući IZBiH. Znamo šta je dešavalo u Zenici tokom rata. Sve su to stvari donesene i servirane iz vana i našlo se načina da se s tim izborimo mada ipak ne može se reći da je priča o islamizmu u BiH islamofobija. Možda se sjećaš nedavne izjave aktuelnog Reisa da muslimani nisu dužni da poštuju odluke vlasti koja ne čuva javni moral - aludirajući na paradu ponosa i performans pred Narodnim pozorištem i Katedralom. Pitaj bilo kojeg od ovih što se deklarišu kao veliki vjernici pa ćeš vidjeti koliko njih će se usuditi reći da islamska država nije baš najbolja ideja. I onda se čudimo što Hrvati pričaju da bi Bošnjaci zabranili alkohol da mogu itd.
Spominješ embargo na oružije i to je realno ali niko se ne usuđuje staviti u kontekst Aliju i njegovu Islamsku deklaraciju te mlado-muslimanski establišment koji je rukovodio SDA prije i tokom rata. U to vijeme predsjednik Amerike bio je George W Bush koji je Republikanac a Britanije Konzervativac John Major. Dakle radi se o desno orjentisanim političarima koji prirodno nisu imali nikakve tolerancije prema ideji da neki tamo osuđeni islamista iz Bosne i njegova pro-islamistička stranka pokušavaju da naprave državu. Međutim mi smo embargo zapada popularno definisali kao: mrze nas zato što smo muslimani, propuštajući također da shvatimo da su to bili zapadni desničari. Međutim par godina kasnije na vlast su došli Bill Clinton i Tony Blair lijevo orjentisani političari koji su bili puno otvoreniji i sa manje predrasuda a više simpatija prema Bosni i Bošnjacima i znamo šta se dalje dešavalo. U isto vrijeme islamske zemlje su nam poslale mudžahedine i jasno je kako bi to završilo da nam je to bila jedina pomoć koju smo dobili. Prema tome lijevo politički orjentisan zapad je naša jedina nada da BiH ikada bude normalna država - uključujući i ideju građanske države. Druge opcije na žalost nemamo. Međutim ako želimo da budemo dio lijevo i liberalno orjentisanog zapada neophodno je da konačno izaberemo građanske sekularne političke predstavnike i stranke. Rezultati izbora pokazali smo gdje smo tačno po tom pitanju i samim tim signaliziramo privrženost politici Turske a znamo kakva je to politika. Ta Bošnjačka neodlučnost između istoka i zapada nas upravo vodi ovdje gdje jesmo u trougao između Evrope, Rusije i Turske. I onda kažemo zapad nas ne voli i ne da nam građansku državu. Halo ba! Kome da da građansku državu?
I molim te ako može bez Ad Hominem etiketiranja. Upravu si opsjednut sam muslimanima jer sam i ja musliman. Postim, koljem kurban, živim u Sarajevu i brinem se u kakvoj zemlji će mi sutra djeca živjeti i hoće li to biti Njemačka.