Prece je bilo vracat narod u vjeru nego izgradivati naciju. Zato nam se i politika zadovoljila vlascu u kotlini i sad se ko nesto cudimo.dale cooper wrote: ↑21/10/2022 20:24Državni nacionalni identitet bi trebao biti primaran, bar je tako u većini normalno uređenih zemalja. Svi su prvo Amerikanci, Danci, Francuzisehohari wrote: ↑21/10/2022 20:15
Pa identitet jeste vezan za državu. To što neko npr. vidi islam kao dio svog identiteta ne znači da manje voli državu. Razlika je prije svega u tome što mi većinom ne gledamo ravnodušno na ono što se dešava u Palestini, imamo jače veze sa islamskim zemljama i tkd...
Albanci će bez problema priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela, a kod nas se na Starom Mostu projicira zastava Palestine.
Ali je veoma lako tek tako prebaciti svu odgovornost na "nas". Taj isti fenomen postoji i kod Hrvata i Srba, a svoje temelje ima u sistemu Osmanskog carstva, kada uopšte nije bitno jesi li iz Albanije, Bosne, Bugarske, Egipta, već samo jesi li pravoslavac/katolik/musliman.
Pa čuvena rečenica ovog podneblja u svakom sukobu van naših prostora je "a koji su naši?". I to je tako kod sva tri naroda.
pa onda katolici, budisti, muslimani itd. Uostalom država je ta koja je garant i čuvar, između ostalog, i religijskih identiteta.
Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
-
detroit-mercy
#8176 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
-
noviforumas
#8177 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Pa ljudi upravo i jesu organizovani zato sto imaju svijest o tome ko su, sta im drzava znaci, i znaju jako dobro sta zele. Mi smo se bavili kradjom, sibicarenjem, i prodajom drzave 25 godina, pa nam sad to dolazi na naplatu.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#8178 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Ne znam zašto vam je sad vjera kriva za trenutno stanje.
Rekoh, i Hrvati su među najvećim katolicima u evropi, kod Srba isti slučaj.
Pa i Srbi su doživjeli ogroman porast što se tiče vjernika, a prije bili svi komunjare kao i kod nas. Opet ih to ne sprječava u lobiranju, radu za državu i tkd...
Pa i Srbi su doživjeli ogroman porast što se tiče vjernika, a prije bili svi komunjare kao i kod nas. Opet ih to ne sprječava u lobiranju, radu za državu i tkd...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#8179 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Netacno, prece je bilo zatupiti narod da se njim lakse vlada. Ne vidim da je Edhem uvakufio svoje munjare.detroit-mercy wrote: ↑21/10/2022 20:32Prece je bilo vracat narod u vjeru nego izgradivati naciju. Zato nam se i politika zadovoljila vlascu u kotlini i sad se ko nesto cudimo.dale cooper wrote: ↑21/10/2022 20:24
Državni nacionalni identitet bi trebao biti primaran, bar je tako u većini normalno uređenih zemalja. Svi su prvo Amerikanci, Danci, Francuzi
pa onda katolici, budisti, muslimani itd. Uostalom država je ta koja je garant i čuvar, između ostalog, i religijskih identiteta.
Ne vidim zaduzbine Hasan Cengic-bega, cesme i hanove.
A bogami nesto u intimi ibadeti i Saja.
Narod je najlakse u suru utjerati prepadajuci ga Bogom. Svaak im cast. Uspjeli su.
- PreWiBa
#8180 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Da se Albanci toliko brinu o državi, ne bi im nestalo struje prije par mjeseci jer više nije bilo para za uvoz.noviforumas wrote: ↑21/10/2022 20:36 Pa ljudi upravo i jesu organizovani zato sto imaju svijest o tome ko su, sta im drzava znaci, i znaju jako dobro sta zele. Mi smo se bavili kradjom, sibicarenjem, i prodajom drzave 25 godina, pa nam sad to dolazi na naplatu.
Od tamo se više iseljavaju nego kod nas, najsiromašnija zemlja i tkd.
Albanci su možda dobri što se tiče nacionalnih stvari, ali su u vođenju države gori nego mi.
- dale cooper
#8181 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Chmoljo wrote: ↑21/10/2022 20:38Netacno, prece je bilo zatupiti narod da se njim lakse vlada. Ne vidim da je Edhem uvakufio svoje munjare.detroit-mercy wrote: ↑21/10/2022 20:32
Prece je bilo vracat narod u vjeru nego izgradivati naciju. Zato nam se i politika zadovoljila vlascu u kotlini i sad se ko nesto cudimo.
Ne vidim zaduzbine Hasan Cengic-bega, cesme i hanove.
A bogami nesto u intimi ibadeti i Saja.
Narod je najlakse u suru utjerati prepadajuci ga Bogom. Svaak im cast. Uspjeli su.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#8182 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Ne mogu da vjerujem da neko ne moze shvatiti znacaj crkve u srba koja se zove SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA za njihov nacionalni identitet.sehohari wrote: ↑21/10/2022 20:36 Ne znam zašto vam je sad vjera kriva za trenutno stanje.
- agent_zero
- PreWiBa
#8184 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Ne znam. Objasni mi. Ozbiljno pitam.Chmoljo wrote: ↑21/10/2022 20:40Ne mogu da vjerujem da neko ne moze shvatiti znacaj crkve u srba koja se zove SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA za njihov nacionalni identitet.sehohari wrote: ↑21/10/2022 20:36 Ne znam zašto vam je sad vjera kriva za trenutno stanje.
![]()
- PreWiBa
#8185 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Govorim o Kosovu.agent_zero wrote: ↑21/10/2022 20:42Kaže neko ko nogom nije kročio u Albaniju.
Znači, veze nemaš. Albanija je u političkom i državnom smislu svjetlosnim godinama ispred BiH.
Istina, ne znam za Albaniju, samo znam da su jedina država u evropi koja je sama sebi ukinula željeznički prevoz.
-
detroit-mercy
#8186 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Da ali razlika izmedju Hrvatske i BiH je nebo i zemlja, valjda bi nam to trebalo biti jasno.sehohari wrote: ↑21/10/2022 20:36 Ne znam zašto vam je sad vjera kriva za trenutno stanje.
I drugo, nije vjera kriva ali su krivi prioriteti. Kao sto rekoh, prioritet mlado muslimana nije bila izgradnja drzave, institucija, vladavine prava i zakona, izgradnja nacionalne svijesti. Prioritet je bio vracat narod u vjeru, jebo te ko misionari u 7 vijeku.
-
laik1981
#8187 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Ovi sa slike su olicenje Bosnjaka i bosnjacke "politike"..

Da smo mi ikada iskreno zelili normalnu drzavu davno bi ovakve povjesali za muda.. Al, jok, mi za takve ponovo glasamo.. Takav narod vise ne zasluzuje da ima svoju drzavu..

Da smo mi ikada iskreno zelili normalnu drzavu davno bi ovakve povjesali za muda.. Al, jok, mi za takve ponovo glasamo.. Takav narod vise ne zasluzuje da ima svoju drzavu..
- PreWiBa
#8188 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Čuj prioritet bio vraćanje vjere.detroit-mercy wrote: ↑21/10/2022 20:44Da ali razlika izmedju Hrvatske i BiH je nebo i zemlja, valjda bi nam to trebalo biti jasno.sehohari wrote: ↑21/10/2022 20:36 Ne znam zašto vam je sad vjera kriva za trenutno stanje.
I drugo, nije vjera kriva ali su krivi prioriteti. Kao sto rekoh, prioritet mlado muslimana nije bila izgradnja drzave, institucija, vladavine prava i zakona, izgradnja nacionalne svijesti. Prioritet je bio vracat narod u vjeru, jebo te ko misionari u 7 vijeku.
Kao da čitam HB forum.
- dale cooper
#8189 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Ma i u Hrvatskoj nije sjajno stanje. Osigurali su državu, ali im ljudi odlaze masovno. Skoro je na RTL-u bio prilog iz Slavonije, ono tamo
je sve gotovo prazno. Neki ljudi prodaju kuće za 15.000 kuna. A i kod njih je ta spona između vladajućeg HDZ-a i crkve jaka, iako je
HDZ najveći krivac za takvo stanje u Hrvatskoj.
je sve gotovo prazno. Neki ljudi prodaju kuće za 15.000 kuna. A i kod njih je ta spona između vladajućeg HDZ-a i crkve jaka, iako je
- Janjicar
#8190 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Koga boli ra*ku za susjede, ima tema za hrvatiće nek ide tamo.dale cooper wrote: ↑21/10/2022 20:47 Ma i u Hrvatskoj nije sjajno stanje. Osigurali su državu, ali im ljudi odlaze masovno. Skoro je na RTL-u bio prilog iz Slavonije, ono tamo
- MarlboroGold
#8191 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Kod Hrvata i Srba ima velika razlika, a to je u samoj crkvi i njenoj funkciji. Kod Hrvata crkva mnogo manje znači u poimanju identiteta i mnogo manje se pita u vezi odlučivanja dok je kod Srba dio države i koja se pita za sve važne odluke u državi, a koju je nemoguće preskočiti.sehohari wrote: ↑21/10/2022 20:15Pa identitet jeste vezan za državu. To što neko npr. vidi islam kao dio svog identiteta ne znači da manje voli državu. Razlika je prije svega u tome što mi većinom ne gledamo ravnodušno na ono što se dešava u Palestini, imamo jače veze sa islamskim zemljama i tkd...dale cooper wrote: ↑21/10/2022 20:05
Pa upravo to, umjesto da se gradio snažan nacionalni identitet blisko vezan uz državu. Ali kasno je sad o tome pričati.
Albanci će bez problema priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela, a kod nas se na Starom Mostu projicira zastava Palestine.
Ali je veoma lako tek tako prebaciti svu odgovornost na "nas". Taj isti fenomen postoji i kod Hrvata i Srba, a svoje temelje ima u sistemu Osmanskog carstva, kada uopšte nije bitno jesi li iz Albanije, Bosne, Bugarske, Egipta, već samo jesi li pravoslavac/katolik/musliman.
Pa čuvena rečenica ovog podneblja u svakom sukobu van naših prostora je "a koji su naši?". I to je tako kod sva tri naroda.
Kod Bošnjaka vlada unutrašnji sukob između zapada i istoka i cijenu nacionalnog osvještavanja su platili devedesetih, ali koje je daleko od završenog. To nacionalno osvještavanje i treba da bude kao kod Albanaca, jer samo tako taj narod može opstati na ovim prostorima dugoročno gledano i to bi ne samo trebala, već i morala biti naredna faza. Ne nacionalizmom, već patriotizmom. Sve dok imaš one kojima je srce i dan danas negdje na istoku, a uz to su i nacionalisti (Islam je ideološki gledano antinacionalistički sam po sebi, tako da je to u startu kontradiktorno i otuda i toliko pljuvanje po SDA i od strane muslimana koji su najviše zaprljali i bošnjaštvo i islam) umjesto full u vlastitoj zemlji žestoko fulaju i samo čine štetu vlastitom narodu pogotovo ako učestvuju u odlučivanju. Takvima na demokratski način treba suziti prostor djelovanja pod hitno, jer te, kao naciju, čine manjim nego što jesi čim se oslanjaš na neke ostatke bivših imperija ili bivših kalifata na istoku čim ti gori pod nogama. To ne znači da srce i dalje ne treba biti u Islamu. To može opstati kako jeste, ali da bude sekundarno po pitanju nacije. Jebeš svaki narod koji ne dozvoljava ni trunku samokritike, a koja je sasvim opravdana bez obzira što su okruženi hijenama koji taj nacionalizam dodatno potpaljuju.
Došlo je vrijeme da ovaj narod povlači pametnije poteze i da isključivo počne gledati svoje interese. I Bošnjaci i svi ostali koji vole ovu zemlju. Jednostavno nemaš više taj luksuz da prozivaš zapad za licemjerje. To bi najprije Sakib i onaj što visi na temi od Turske, kao i ostala njihova bratija trebali konačno shvatiti.
edit - negdje sam stavio narod, a negdje nacija... mrsko mi ispravljati. Poenta je jasna.
Last edited by MarlboroGold on 21/10/2022 21:00, edited 1 time in total.
- PreWiBa
#8192 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Čuj crkva se u Hrvata ne pita kada je odlučivanje u pitanju. Pita se itekako.MarlboroGold wrote: ↑21/10/2022 20:50Kod Hrvata i Srba ima velika razlika, a to je u samoj crkvi i njenoj funkciji. Kod Hrvata crkva mnogo manje znači u poimanju identiteta i mnogo manje se pita u vezi odlučivanja dok je kod Srba dio države i koja se pita za sve važne odluke u državi, a koju je nemoguće preskočiti.sehohari wrote: ↑21/10/2022 20:15
Pa identitet jeste vezan za državu. To što neko npr. vidi islam kao dio svog identiteta ne znači da manje voli državu. Razlika je prije svega u tome što mi većinom ne gledamo ravnodušno na ono što se dešava u Palestini, imamo jače veze sa islamskim zemljama i tkd...
Kod Bošnjaka vlada unutrašnji sukob između zapada i istoka i cijenu nacionalnog osvještavanja su platili devedesetih, ali koje je daleko od završenog. To nacionalno osvještavanje i treba da bude kao kod Albanaca, jer samo tako taj narod može opstati na ovim prostorima dugoročno gledano i to bi ne samo trebala, već i morala biti naredna faza. Ne nacionalizmom, već patriotizmom. Sve dok imaš one kojima je srce i dan danas negdje na istoku, a uz to su i nacionalisti (Islam je ideološki gledano antinacionalistički sam po sebi, tako da je to u startu kontradiktorno i otuda i toliko pljuvanje po SDA i od strane muslimana koji su najviše zaprljali i bošnjaštvo i islam) umjesto full u vlastitoj zemlji žestoko fulaju i samo čine štetu vlastitom narodu pogotovo ako učestvuju u odlučivanju. Takvima na demokratski način treba suziti prostor djelovanja pod hitno, jer te, kao naciju, čine manjim nego što jesi čim se oslanjaš na neke ostatke bivših imperija ili bivših kalifata na istoku čim ti gori pod nogama. Jebeš svaki narod koji ne dozvoljava ni trunku samokritike, a koja je sasvim opravdana bez obzira što su okruženi hijenama koji taj nacionalizam dodatno potpaljuju.
Došlo je vrijeme da ovaj narod povlači pametnije poteze i da isključivo počne gledati svoje interese. I Bošnjaci i svi ostali koji vole ovu zemlju. Jednostavno nemaš više taj luksuz da prozivaš zapad za licemjerje. To bi najprije Sakib i onaj što visi na temi od Turske, ako i ostala njihova bratija trebali konačno shvatiti.
HDZ je u stvari samo političko krilo katoličke crkve. I to je to. Cijela podrška HDZ-u je zavisna od crkve. Cijela organizacija naroda se vrši preko njene infrastrukture.
Slažem se za ovaj donji dio. Ali ne može se reći da je ta važna uloga vjere ciljno namjenjena, već je rezultat nekih drugih okolnosti.
Kroz rat, razvoj kod druga dva naroda, ali i istoriju taj vid identiteta je došao velikim djelom sam po sebi.
Ali i kroz okarakterisanje od sistema. Ne možeš biti 90 godina prvo nazan "M/musliman", prije toga "Turčin", a da to ne ostavi neke posljedice.
Last edited by PreWiBa on 21/10/2022 20:59, edited 1 time in total.
- MarlboroGold
#8193 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Daleko manje nego kod Srba. Razlika je drastična.sehohari wrote: ↑21/10/2022 20:56Čuj crkva se u Hrvata ne pita kada je odlučivanje u pitanju. Pita se itekako.MarlboroGold wrote: ↑21/10/2022 20:50
Kod Hrvata i Srba ima velika razlika, a to je u samoj crkvi i njenoj funkciji. Kod Hrvata crkva mnogo manje znači u poimanju identiteta i mnogo manje se pita u vezi odlučivanja dok je kod Srba dio države i koja se pita za sve važne odluke u državi, a koju je nemoguće preskočiti.
Kod Bošnjaka vlada unutrašnji sukob između zapada i istoka i cijenu nacionalnog osvještavanja su platili devedesetih, ali koje je daleko od završenog. To nacionalno osvještavanje i treba da bude kao kod Albanaca, jer samo tako taj narod može opstati na ovim prostorima dugoročno gledano i to bi ne samo trebala, već i morala biti naredna faza. Ne nacionalizmom, već patriotizmom. Sve dok imaš one kojima je srce i dan danas negdje na istoku, a uz to su i nacionalisti (Islam je ideološki gledano antinacionalistički sam po sebi, tako da je to u startu kontradiktorno i otuda i toliko pljuvanje po SDA i od strane muslimana koji su najviše zaprljali i bošnjaštvo i islam) umjesto full u vlastitoj zemlji žestoko fulaju i samo čine štetu vlastitom narodu pogotovo ako učestvuju u odlučivanju. Takvima na demokratski način treba suziti prostor djelovanja pod hitno, jer te, kao naciju, čine manjim nego što jesi čim se oslanjaš na neke ostatke bivših imperija ili bivših kalifata na istoku čim ti gori pod nogama. Jebeš svaki narod koji ne dozvoljava ni trunku samokritike, a koja je sasvim opravdana bez obzira što su okruženi hijenama koji taj nacionalizam dodatno potpaljuju.
Došlo je vrijeme da ovaj narod povlači pametnije poteze i da isključivo počne gledati svoje interese. I Bošnjaci i svi ostali koji vole ovu zemlju. Jednostavno nemaš više taj luksuz da prozivaš zapad za licemjerje. To bi najprije Sakib i onaj što visi na temi od Turske, ako i ostala njihova bratija trebali konačno shvatiti.
HDZ je u stvari samo političko krilo katoličke crkve. I to je to. Cijela podrška HDZ-u je zavisna od crkve. Cijela organizacija naroda se vrši preko njene infrastrukture.
- JohnnyS
#8194 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Što je onda u Srba jadna majko
- PreWiBa
-
sakib_jebivjetric
#8196 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Last edited by sakib_jebivjetric on 21/10/2022 21:51, edited 1 time in total.
-
Montana1
#8197 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Nevjerovatno kakve gluposti se pisu i posle skoro 20 godinaagent_zero wrote: ↑21/10/2022 20:16 Posljednju šansu da iole popravimo katastrofalan Dejton smo imali 2006. godine sa aprilskim paketom, ali je i tada jedan od grobara Bosne i Hercegovine i potpisnika Dejtona Haris Silajdžić to odbio i spakovao kofere u Istanbul, a nama ostavio haos koji je svake godine bio sve veći i veći, a ovih mjeseci doživljava kulminaciju!
-
Nikola Testa
#8198 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Da bi bilo sta ostvario moras imat jasan cilj, mi to nemam, tu sva priča počinje i završava. A najveća sabotaza dolazi od naših ljudi koji su ubijeđeni da rade ispravnu stvar jer Zapadu vjeruju bezrezervno. Biti ideološki na strani Zapada ne znači da se sa politikom zapadnih zemalja moras slagati u svakom smislu. Oni gledaju šire i mi smo u toj računici nebitni ili samo kusur u nekim širim geopolitickim odnosima. Ja mislim da je ovo gotova stvar, stranke se samo pozicioniraju da uzmu dio vlasti, suštinski svi su prihvatili poraz. Ne treba se lagat.
-
geoxx
- PreWiBa
#8200 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Ma ja ba, sve što radi amidža Christian je super.
Sve mi se više čini da je ovo tvoja uloga ovdje:
https://www.youtube.com/watch?v=lQqpKrvVlUk