Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Locked
Bloo
Globalna šefica

#8151 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Bloo »

detroit-mercy wrote: 21/10/2022 19:55 ja htedoh pitat, snaha mi Albanka, ali jos nisam cuo za tu noc Albanaca
Druzimo se sa pogresnim Albancima onda :|

Bas se sutra raspitam za te albanske masone D:
detroit-mercy

#8152 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by detroit-mercy »

svi u napad wrote: 21/10/2022 19:44 Pazi sad ovo. Forumasi koji ovdje diskutuju su uglavnom dobro obrazovani i situirani ljudi koji prate dogadjaje ili trude se da to rade. I pazi sad obrazovani forumasi govore o Albaniji i pitaju se kako su to oni uspjeli a mi nismo jer i oni su muslimani. Znaci razlika izmedju forumasa i onih vjernih glasaca SDA je skoro nikakva jer obje struje tamburaju o muslimanima. Prije svega dragi moji forumasi Albanac je nacionalnost covjeka koji zivi u Albaniji i oni su na tome radili stotinama godina. Vjerovali ili ne Albanac pravoslavac mrzi Srbe istom mjerom kao i Albanac katolik ili musliman. Tako je i na Kosovu. Oni imaju razvijenu nacionalnu svijest a mi smo poceli od pocetka i to radeci na bosnjastvu umjesto na bosanstvu. Da se razumjemo moglo se je raditi paralelno s tim da se da prednost bosanstvu. Tako smo dosli do krize identiteta pa smo cak i one Srbe i Hrvate koji su se izjasnjavli kao Bosanci tretirali kao Srbe i Hrvate sto ljudi nisu htjeli biti i kod istih takodjer stvorili nezadovoljstvo jer su odbaceni od onih sa kojima su se borili za BiH.
Druga bitna stvar je dijaspora i lobiranje. Ovdje se zaboravlja da je Dik Cejn bivsi potpredsjednik USA porijeklom Albanac i koji je imao ogromnu moc (po mnogima uz Kisindzera najjaci covjek u USA). Kosovari dadnu sinu Oldbrajtove svoj telekom i dadnu aerodrom u Pristini Americi. Da je Slobo dao aerodrom Amerikancima kad su to trazili jos bi Kosovo bilo srpsko (Milutinovic je to davao ali mali firer mislio da je mocan). Ima jos jedna stvar sto je Slobo usro ali to nije za foruma. Znate li da je onaj Kosovar iz Svice gradjevinski poduzetnik koji je kratko biojako vazna licnost na Kosovu dao Jelcinovim kcerkama zlatne kartice da mogu kupovati sta hoce. Sjecate lise slavlja kod Srba kad su Rusi usli na jedan dan na Kosovo i onda drugi dan izasli. E to je sredio taj ciko.
Sta smo mi uradili ili dali? Mi culi kako Bajden kad je bio mlad prica kako voli Bosnu i onda mislili da ce on cim sjedne u fotelju prvo osloboditi Bosnu usranog Dejtona kad ono nista. Dapace dosli u Bosnu diplomate trece kategorije koje su jos davno Srbi kupili. Ko je od nasih politicara imao kakv susret sa nekim politicarima sa Zapada. Plenkovic i HDZ pripadaju istoj ideologiji i grupi kao Merkelova CDU i tu pripada i Smit kojeg je odlikovao i kojem su dali lovu. Karl Bild je dobio kucu (kupio za kikiriki) na Korculi od Hrvata a mi smo samo Esdaunu dali vikendicu na Jablanici. Maksimalni domet nasih je Ankara i eventualno Katar. Mi smo imali hareta koji je nesto mogao i sad ga nema u politici te trenutno gdju Turkovic koja bez obzira sta vecina misli o njoj (fokus im je na fizickom izgledu) solidno obavlja svoj posao i ima neke kontakte vani.
Hajd dosta od mene. Zivjeli.
PS. sad vidim Avetinjin komentar :izet: :thumbup:
Pa imali smo mi i Sacirbega, to sto je on provlacio kartice po kazinima i trosio lovu na kuravele i ostale uzitke, do nas je :mrgreen:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#8153 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by sime_cipol »

detroit-mercy wrote: 21/10/2022 19:55
JohnnyS wrote: 21/10/2022 19:35

Ima li igdje slika s noći Albanaca, čisto da vidimo taj who is who američke elite
I ja htedoh pitat, snaha mi Albanka, ali jos nisam cuo za tu noc Albanaca :mrgreen:
Ne znam za tu noc, ali gledao sam dokumentarni film kako su prebacivali oruzje na Kosovo. Albanci iz Amerike. Svaki grad je imao jednog koji je na mjescnoj bazi skupljao novac od ljudi. Nema veze jesi li perac prozora, pekar, restoran, cistac, imas gradjevinske firme, taksista... covjek dodje, obidje kuce, uzme procenat koji ide za tu stvar i niko ne postavlja pitanja. Vjerujem da i dan danas ide nesto slicno. Nekad kupovali oruzje, sad kupuju uticaj, lobiranje...
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#8154 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by PreWiBa »

dale cooper wrote: 21/10/2022 19:54
sehohari wrote: 21/10/2022 19:46

Više od pola stanovništva BiH se izjašnjava Bošnjacima.
Je li BiH bošnjačka država?
Kakve sad to ima veze? Je li Bošnjak nacionalna ili religijska odrednica? Osim toga kod Albanaca je na prvom mjestu nacionalni identitet
povezan sa državom, pa onda religijska odrednica, kao i na zapadu. Ali to ne čini one koji se izjašnjavaju u Albaniji muslimanima ništa
manje muslimanima nego bilo gdje drugo.
Možda ne tebi ili meni, ali zapadnim političarima itekako.

Jednostavno, kod nas vjera ima puno jači značaj u identitetu nego kod Albanaca.
I tu nismo krivi samo mi, već donekle i uticaj naroda oko nas, gdje je isti slučaj.
dale cooper

#8155 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by dale cooper »

sehohari wrote: 21/10/2022 20:01
dale cooper wrote: 21/10/2022 19:54

Kakve sad to ima veze? Je li Bošnjak nacionalna ili religijska odrednica? Osim toga kod Albanaca je na prvom mjestu nacionalni identitet
povezan sa državom, pa onda religijska odrednica, kao i na zapadu. Ali to ne čini one koji se izjašnjavaju u Albaniji muslimanima ništa
manje muslimanima nego bilo gdje drugo.

I tu nismo krivi samo mi, već donekle i uticaj naroda oko nas, gdje je isti slučaj.
Pa upravo to, umjesto da se gradio snažan nacionalni identitet blisko vezan uz državu. Jer to potiče inkluzivitet sviju.
Ali kasno je sad o tome pričati.
Last edited by dale cooper on 21/10/2022 20:06, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#8156 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by detroit-mercy »

sime_cipol wrote: 21/10/2022 20:01
detroit-mercy wrote: 21/10/2022 19:55
I ja htedoh pitat, snaha mi Albanka, ali jos nisam cuo za tu noc Albanaca :mrgreen:
Ne znam za tu noc, ali gledao sam dokumentarni film kako su prebacivali oruzje na Kosovo. Albanci iz Amerike. Svaki grad je imao jednog koji je na mjescnoj bazi skupljao novac od ljudi. Nema veze jesi li perac prozora, pekar, restoran, cistac, imas gradjevinske firme, taksista... covjek dodje, obidje kuce, uzme procenat koji ide za tu stvar i niko ne postavlja pitanja. Vjerujem da i dan danas ide nesto slicno. Nekad kupovali oruzje, sad kupuju uticaj, lobiranje...
E buraz, bilo je i kod nas za vrijeme rata, skupljalo se po dijaspori, ljudi davali a sad gdje su pare zavrsile je druga prica :mrgreen:.
Hint, prtrkeljat kako neki iza rata pokupovase firme i hotele i slicon :skoljka:.
Bloo
Globalna šefica

#8157 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Bloo »

U Americi postoje i razna udruženja Bošnjaka..
Bošnjačka čikaška zajednica stara je preko 100 godina. Poznata je činjenica da su upravo Bošnjaci osnovali prvu muslimansku organizaciju (instituciju) u Americi i to davne 1906. godine kada su osnovali Džemijetul-Hajrije (The Benevolent Society), koje je imalo za cilj da okuplja muslimane i baštini vjeru i tradiciju Bošnjaka, a svoje djelovanje proširili su i na zajednice Bošnjaka u Indiani (1913) i Montani (1916).

Izgraden:
Bosnian Islamic Cultural Center.
Prema podacima iz 2002. godine, računajući prethodne doseljenike, kao i one uslijed agresije na BiH, broj Bošnjaka koji je doselio u Čikagu bio je oko 40.000.

https://mojabih.oslobodjenje.ba/mb/kolu ... merici-143

U SAD i druge prekookeanske zemlje iselio se i popriličan broj Bošnjaka, uglavnom iz istočne Hercegovine, što je prvenstveno bilo uvjetovano ekonomskim razlozima. Oni su već 1906. godine osnovali prvu muslimansku organizaciju u državi Ilinois Džemijetul Hajrije (Muslimansko uzajamno potpomagajuće društvo) u Chicagu.

Ali Albanci su došli prije... :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#8158 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Velkoski »

priča o Albancima je (ako se ne varam) počela u kontekstu islamofobije i da nas zato zapad "mrzi", ništa više.
Bloo
Globalna šefica

#8159 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Bloo »

avetinja wrote: 21/10/2022 19:56 Ne znam čemu sarkazam. Postoje razni skupovi takvog tipa. Cilj tih skupova je, vjerovatno, razgovor o pitanjima koja se direktno tiču Albanaca kao naroda, rješavanje problema, sakupljanje donacija i slično. Naravno da mi nije u detalje pričao šta se tamo dešava, ali poenta moga komentara je bila da oni održavaju veze i da svi zajedno rade za jedan zajednički interes, što se za nas ne može reći.
Pa naravno da cu biti sarkasticna kad si to prestavio kao kombinaciju masona i Eyes wide shut :D
Svake godine imaju noć Albanaca na koju se svi moraju odazvati. Ako umre starješina porodice, onda brat ili kćerka moraju preuzeti njegovo mjesto. Dolazak je obavezan, nema neću, ne mogu.
detroit-mercy

#8160 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by detroit-mercy »

dale cooper wrote: 21/10/2022 20:05

Pa upravo to, umjesto da se gradio snažan nacionalni identitet blisko vezan uz državu. Jer to potiče inkluzivitet sviju.
Bro, Albanci su politici sazreli ko nacija, mi nismo i kapak. Odrekli smo se Bosanstva kao integralnog faktora zarad drugih stvari. Ne treba preci ni preko cinjenice ko su nam bili lideri. Mladi muslimani kojima je vjersko bilo ipsped nacionalnog, i onda se cudimo rezultatima.
Bloo
Globalna šefica

#8161 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Bloo »

Velkoski wrote: 21/10/2022 20:07 priča o Albancima je (ako se ne varam) počela u kontekstu islamofobije i da nas zato zapad "mrzi", ništa više.
I kako Albanaca ima puno u USA i imaju jak lobi :D

A eto mi tek otkrili Amerik(e)u i nismo se jos organizirali XD

a fuckin Saint Louis...
detroit-mercy

#8162 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by detroit-mercy »

Bloo wrote: 21/10/2022 20:08
avetinja wrote: 21/10/2022 19:56 Ne znam čemu sarkazam. Postoje razni skupovi takvog tipa. Cilj tih skupova je, vjerovatno, razgovor o pitanjima koja se direktno tiču Albanaca kao naroda, rješavanje problema, sakupljanje donacija i slično. Naravno da mi nije u detalje pričao šta se tamo dešava, ali poenta moga komentara je bila da oni održavaju veze i da svi zajedno rade za jedan zajednički interes, što se za nas ne može reći.
Pa naravno da cu biti sarkasticna kad si to prestavio kao kombinaciju masona i Eyes wide shut :D
Svake godine imaju noć Albanaca na koju se svi moraju odazvati. Ako umre starješina porodice, onda brat ili kćerka moraju preuzeti njegovo mjesto. Dolazak je obavezan, nema neću, ne mogu.
Odo napast snahu sto slabo ide na ove skupove :mrgreen:.
dale cooper

#8163 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by dale cooper »

detroit-mercy wrote: 21/10/2022 20:09

Bro, Albanci su politici sazreli ko nacija, mi nismo i kapak. Odrekli smo se Bosanstva kao integralnog faktora zarad drugih stvari. Ne treba preci ni preko cinjenice ko su nam bili lideri. Mladi muslimani kojima je vjersko bilo ipsped nacionalnog, i onda se cudimo rezultatima.
Ma da, o tome i pričamo i to je jasna stvar.
Bloo
Globalna šefica

#8164 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Bloo »

detroit-mercy wrote: 21/10/2022 20:11 Odo napast snahu sto slabo ide na ove skupove .
:lol: :lol:

sutra i ja postrojim ove svoje...
lokacija, vrijeme, sifra za ulaz!

Assunta Maresca in making :D
avetinja

#8165 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by avetinja »

Bloo wrote: 21/10/2022 20:08
Predstavio sam onako kako mi je ispričano. Opis možda može podsjećati na masone, ali bitna je suština, a to je zajedništvo i rad na zajedničkom cilju.
tandmand

#8166 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by tandmand »

Ima li neki bošnjački političar sa mudima, da Schmidtu (CSU) ili ovoj Ursula von der Leyen (CDU) sada kad dođe, javno u lice ovako kaže:
PREDSJEDNIK TADŽIKISTANA PUTINU SASUO SVE U LICE
Rahmon: Ko smo mi kafkaski muslimani za Vas? Aboridžini?
Šta je ovo, svi se sakrili u mišju rupu. Čekaju rezultate ko na kladionici .... pichke bezmude ... da nas zatvore u žicu, javili bi se da budu Kapo.
Last edited by tandmand on 21/10/2022 20:14, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#8167 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by detroit-mercy »

Bloo wrote: 21/10/2022 20:10
Velkoski wrote: 21/10/2022 20:07 priča o Albancima je (ako se ne varam) počela u kontekstu islamofobije i da nas zato zapad "mrzi", ništa više.
I kako Albanaca ima puno u USA i imaju jak lobi :D

A eto mi tek otkrili Amerik(e)u i nismo se jos organizirali XD

a fuckin Saint Louis...
Nije bas da nije organizovana, pogledaj koliko rezolucija kongresa u USA i Canadi u vezi BIH ali i dijaspora moze uraditi koliko moze. Za sve drugo su zaduzeni Fikro Malinar i Novalic :mrgreen:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#8168 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by PreWiBa »

Pa upravo to, umjesto da se gradio snažan nacionalni identitet blisko vezan uz državu. Ali kasno je sad o tome pričati.
Pa identitet jeste vezan za državu. To što neko npr. vidi islam kao dio svog identiteta ne znači da manje voli državu. Razlika je prije svega u tome što mi većinom ne gledamo ravnodušno na ono što se dešava u Palestini, imamo jače veze sa islamskim zemljama i tkd...
Albanci će bez problema priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela, a kod nas se na Starom Mostu projicira zastava Palestine.

Ali je veoma lako tek tako prebaciti svu odgovornost na "nas". Taj isti fenomen postoji i kod Hrvata i Srba, a svoje temelje ima u sistemu Osmanskog carstva, kada uopšte nije bitno jesi li iz Albanije, Bosne, Bugarske, Egipta, već samo jesi li pravoslavac/katolik/musliman.

Pa čuvena rečenica ovog podneblja u svakom sukobu van naših prostora je "a koji su naši?". I to je tako kod sva tri naroda.
detroit-mercy

#8169 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by detroit-mercy »

tandmand wrote: 21/10/2022 20:14 Ima li neki bošnjački političar sa mudima, da Schmidtu (CSU) ili ovoj Ursula von der Leyen (CDU) sada kad dođe, javno u lice ovako kaže:
PREDSJEDNIK TADŽIKISTANA PUTINU SASUO SVE U LICE
Rahmon: Ko smo mi kafkaski muslimani za Vas? Aboridžini?
Šta je ovo, svi se sakrili u mišju rupu. Čekaju rezultate ko na kladionici .... pichke bezmude ... da nas zatvore u žicu, javili bi se da budu Kapo.
Slatka su budzetska sredstva.
agent_zero

#8170 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by agent_zero »

Posljednju šansu da iole popravimo katastrofalan Dejton smo imali 2006. godine sa aprilskim paketom, ali je i tada jedan od grobara Bosne i Hercegovine i potpisnika Dejtona Haris Silajdžić to odbio i spakovao kofere u Istanbul, a nama ostavio haos koji je svake godine bio sve veći i veći, a ovih mjeseci doživljava kulminaciju!
dale cooper

#8171 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by dale cooper »

sehohari wrote: 21/10/2022 20:15

Pa upravo to, umjesto da se gradio snažan nacionalni identitet blisko vezan uz državu. Ali kasno je sad o tome pričati.
Pa identitet jeste vezan za državu. To što neko npr. vidi islam kao dio svog identiteta ne znači da manje voli državu. Razlika je prije svega u tome što mi većinom ne gledamo ravnodušno na ono što se dešava u Palestini, imamo jače veze sa islamskim zemljama i tkd...
Albanci će bez problema priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela, a kod nas se na Starom Mostu projicira zastava Palestine.

Ali je veoma lako tek tako prebaciti svu odgovornost na "nas". Taj isti fenomen postoji i kod Hrvata i Srba, a svoje temelje ima u sistemu Osmanskog carstva, kada uopšte nije bitno jesi li iz Albanije, Bosne, Bugarske, Egipta, već samo jesi li pravoslavac/katolik/musliman.

Pa čuvena rečenica ovog podneblja u svakom sukobu van naših prostora je "a koji su naši?". I to je tako kod sva tri naroda.
Državni nacionalni identitet bi trebao biti primaran, bar je tako u većini normalno uređenih zemalja. Svi su prvo Amerikanci, Danci, Francuzi
pa onda katolici, budisti, muslimani itd. Uostalom država je ta koja je garant i čuvar, između ostalog, i religijskih identiteta.
sakib_jebivjetric

#8172 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by sakib_jebivjetric »

Kod nas Islamska Zajednica ne moze da zavrsi ugovor sa drzavom, a upravljaju narodom :lol:
noviforumas

#8173 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by noviforumas »

Apsolutno je tacno da Albanci imaju ogromnu i jako dobro organizovanu dijasporu, bezbroj zvanicnih i nezvanicnih inicijativa i lobistickih organizacija svugdje po svijetu (a prvenstveno u Americi), preko kojih se bore za svoje ciljeve, koji su jasno definisani i u skladu sa njihovom nacionalnom strategijom i vanjskom politikom. Ljudi do nedavno imali zasebno ministarstvo za dijasporu. Bukvalno postoje naucne studije o tome kako su se Albanci diljem svijeta uvezuju i mobiliziraju, i kako su svojim aktivizmom i lobiranjem doprinjeli tome da Kosovo postane nezavisno.

Ali jebo to, lakse je samo napisat " :shock: eno fol, Albanci nesto lobirali kao :skoljka:" i kontat da si pametan i pronicljiv.
detroit-mercy

#8174 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by detroit-mercy »

noviforumas wrote: 21/10/2022 20:27 Apsolutno je tacno da Albanci imaju ogromnu i jako dobro organizovanu dijasporu, bezbroj zvanicnih i nezvanicnih inicijativa i lobistickih organizacija svugdje po svijetu (a prvenstveno u Americi), preko kojih se bore za svoje ciljeve, koji su jasno definisani i u skladu sa njihovom nacionalnom strategijom i vanjskom politikom. Ljudi do nedavno imali zasebno ministarstvo za dijasporu. Bukvalno postoje naucne studije o tome kako su se Albanci diljem svijeta uvezuju i mobiliziraju, i kako su svojim aktivizmom i lobiranjem doprinjeli tome da Kosovo postane nezavisno.

Ali jebo to, lakse je samo napisat " :shock: eno fol, Albanci nesto lobirali kao :skoljka:" i kontat da si pametan i pronicljiv.
Ja ali Albanci su seb izabrali saveznika i furaju kako im on kaze. Mi bi malo sultanu, malo bi ocesali za koju paru i one debele seike al u pricipu da ih zajebemo i izmuzemo, zapadnjaci yes, al im plaho nevjerujemo i masu drugih stvari. Svasta bi mi nesto.
dale cooper

#8175 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by dale cooper »

detroit-mercy wrote: 21/10/2022 20:30
noviforumas wrote: 21/10/2022 20:27 Apsolutno je tacno da Albanci imaju ogromnu i jako dobro organizovanu dijasporu, bezbroj zvanicnih i nezvanicnih inicijativa i lobistickih organizacija svugdje po svijetu (a prvenstveno u Americi), preko kojih se bore za svoje ciljeve, koji su jasno definisani i u skladu sa njihovom nacionalnom strategijom i vanjskom politikom. Ljudi do nedavno imali zasebno ministarstvo za dijasporu. Bukvalno postoje naucne studije o tome kako su se Albanci diljem svijeta uvezuju i mobiliziraju, i kako su svojim aktivizmom i lobiranjem doprinjeli tome da Kosovo postane nezavisno.

Ja ali Albanci su seb izabrali saveznika i furaju kako im on kaze. Mi bi malo sultanu, malo bi ocesali za koju paru i one debele seike al u pricipu da ih zajebemo i izmuzemo, zapadnjaci yes, al im plaho nevjerujemo i masu drugih stvari. Svasta bi mi nesto.
Diplomatija na nivou lokalnih šibicara.
Locked