Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Locked
Sanjarko

#8126 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Sanjarko »

detroit-mercy wrote: 21/10/2022 19:14
Sanjarko wrote: 21/10/2022 19:10

da zagovna se i ovdje da bi Ruse razvukli tzv, proksi rat
Inace Rusima bas dobro ide, pa ih trebaju po Bosni razvlacit :lol: :lol: :lol:
neide nikome dobro, jedino iz svega Ameri su za sada u plusu, svi skoro ostali u minusu, EU, Europa, UA, RU itd, cak i Kina trpi minus zbog ovoga svega
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#8127 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Velkoski »

Grean wrote: 21/10/2022 19:16
Velkoski wrote: 21/10/2022 19:11 kako neće imati nemoć kad tu republiku nije priznala nijedna država na planeti?
Pitanje je zasto.

Zasto je BiH prvo kantonizovana a onda "entitetovizovana" a Kipar nije i onda jos primljen u EU u krnjem obliku sedam dana nakon sto je odbio isti mirovni plan koji je nama nametnut? Odakle ti dupli standardi?

Mislim, mozemo se mi praviti budale ali samo ne znam cemu.
Da, dobro je pitanje kako ni turski saveznici (čak ni Azerbejdžan koji je skoro pa "puppet state") ne žele priznati tu republiku
avetinja

#8128 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by avetinja »

Što se tiče Albanaca, oni su svoje interese kupili, kao što se to inače radi u "diplomatiji". Jedna od jačih mafija u Americi je albanska mafija. Dobro raspoređeni, uticajni, jedinstveni.
Svake godine imaju noć Albanaca na koju se svi moraju odazvati. Ako umre starješina porodice, onda brat ili kćerka moraju preuzeti njegovo mjesto. Dolazak je obavezan, nema neću, ne mogu.
Imaju odlične odnose sa Izraelom, posebno zbog Drugog svjetskog rata. Svi znamo za jevrejski lobi i koliko je jak. Njemačka je prvi vojni saradnik Izraela u svijetu, prvi trgovinski saradnik u Europi, a drugi u svijetu. Nisu Nijemci pristali na tu saradnju sa osmijehom, ali su shvatili šta bi ih čekalo ako bi odbili ispruženu ruku. To je bio uslov za razvoj Njemačke. Na kraju krajeva, što bi mi bili pametniji ili ponosniji od Nijemaca.
Albanci su religiozno izmiješani i kod njih nije izjednačena nacija sa vjerom, što ih stavlja u bolji položaj od našeg. Također, nisu imali strane arapske borce da se bore na njihovoj strani, kao što su ih nama postavili za uslov da bi dobili oružje, a cilj je bio izjednačiti nas sa Arapima i Al-Qaedom kako bi stranci opravdali srpske i hrvatske zločine i svoju upletenost u svemu tome.
drmadzija

#8129 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by drmadzija »

L u c i f e r wrote: 21/10/2022 19:16
drmadzija wrote: 21/10/2022 19:11

Prži se mnogo veča riba. Nikog nije, i sa razlogom, briga za neku Bosnu i neke gradžane. Hrvati dobijaju što žele na osnovu dugog lobiranja za svoju stvar. Iskoristili su rat u Ukrajini da poguraju svoje ciljeve. Ovaj zakon što Šmit nameče nije došao preko noći. Ameri će umiriti Srbe i okrenuti ih protiv Rusije ako im daju nekoliko ustupaka u Bosni. To je njima mnogo bitnije nego umirivanje nekih “fildžana”. Šta mi njima nudimo? Vrhunac naše diplomatije je
tender za vodovodne cijevi koje nečiji dajidžic može nabaviti višestruko ispod cijene. Koji će k Amerima to?
Ako bas zagusti, ponudicemo im mjesto asistenta direktorice KCUS

Ili salteruse u posti, telekomu i sl
To je naš domet.
Sanjarko

#8130 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Sanjarko »

drmadzija wrote: 21/10/2022 19:20
Sanjarko wrote: 21/10/2022 19:14
ko nam htio nesrecu, ista mu se vratila
I tu smo jaki. Imamo i onu “možeš da radiš šta hoćeš, ali ne možeš dokle hoćeš.” A narod svake godine sve siromašniji. Jaro mi kao zajednica nismo ni plitak potok. Još smo plići.
ozbiljno sve kletem s Koronom itd, ako nam Ameri zele nesrecu/zlo nek im se isto ili gore vrati, nek im Jelovston eksplodira i sl
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#8131 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by sime_cipol »

Velkoski wrote: 21/10/2022 19:15
geoxx wrote: 21/10/2022 19:14 Ah Srbija i prelazak na Zapad. Prica se godinama, evo samo sto nije.

Ono sto ja vidim po medijima u Srbiji i imenima koji se vrte za sastav nove vlade, jedini ministri koji su iole prozapadni ce dobit sut kartu.
+ ako je vjerovati istraživanjima Srbi nakon dugo vremena većinski NE žele u EU ionako.
I usput da priznaju Kosovo :lol:
tandmand

#8132 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by tandmand »

Džamije su pune.
Ne bojim se nikakvog Hristiana.
Bloo
Globalna šefica

#8133 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Bloo »

sehohari wrote: 21/10/2022 19:07 Jadna ne bila, 56% nije puno.

Koliko je Bošnjaka muslimana? Sigurno negdje oko 90%.

Pa u Albaniji su svinjska jela nacionalna kuhinja ko nama bosanski lonac ili ćevapi.
Jadan ne bio, znas li citati brojeve.
Ti si napisao: Albanci nisu muslimani. Jesu oni na Kosovu, ali u Albanci su većinom ateisti.
Pogledaj procente po religijama i procenat ateista.

Nadam se da trolas.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#8134 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by PreWiBa »

Bloo wrote: 21/10/2022 19:29
sehohari wrote: 21/10/2022 19:07 Jadna ne bila, 56% nije puno.

Koliko je Bošnjaka muslimana? Sigurno negdje oko 90%.

Pa u Albaniji su svinjska jela nacionalna kuhinja ko nama bosanski lonac ili ćevapi.
Ti si napisao: Albanci nisu muslimani. Jesu oni na Kosovu, ali u Albanci su većinom ateisti.

Nadam se da trolas.
Rekao sam to u smislu da kod Albanaca ne vrijedi Albanac = musliman.

A i tih 56% možeš zaboraviti.
I u Bosni veliki dio ljudi se izjašnjava muslimanima, ali je to samo deklarativno. Tako da je taj broj u stvari negdje oko 40%, isto kao što je kod nas dosta manji nego formalno (ali je opet daleko veći nego kod Albanaca).

Rekoh, Albanci većinom nisu muslimani, niti im je to toliko bitno. Svinjsko meso kao nacionalno jelo, davanje ne-muslimanskih imena i tkd. je tamo sasvim normalna stvar.
JohnnyS

#8135 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by JohnnyS »

avetinja wrote: 21/10/2022 19:21 Što se tiče Albanaca, oni su svoje interese kupili, kao što se to inače radi u "diplomatiji". Jedna od jačih mafija u Americi je albanska mafija. Dobro raspoređeni, uticajni, jedinstveni.
Svake godine imaju noć Albanaca na koju se svi moraju odazvati. Ako umre starješina porodice, onda brat ili kćerka moraju preuzeti njegovo mjesto. Dolazak je obavezan, nema neću, ne mogu.
Imaju odlične odnose sa Izraelom, posebno zbog Drugog svjetskog rata. Svi znamo za jevrejski lobi i koliko je jak. Njemačka je prvi vojni saradnik Izraela u svijetu, prvi trgovinski saradnik u Europi, a drugi u svijetu. Nisu Nijemci pristali na tu saradnju sa osmijehom, ali su shvatili šta bi ih čekalo ako bi odbili ispruženu ruku. To je bio uslov za razvoj Njemačke. Na kraju krajeva, što bi mi bili pametniji ili ponosniji od Nijemaca.
Albanci su religiozno izmiješani i kod njih nije izjednačena nacija sa vjerom, što ih stavlja u bolji položaj od našeg. Također, nisu imali strane arapske borce da se bore na njihovoj strani, kao što su ih nama postavili za uslov da bi dobili oružje, a cilj je bio izjednačiti nas sa Arapima i Al-Qaedom kako bi stranci opravdali srpske i hrvatske zločine i svoju upletenost u svemu tome.
Ima li igdje slika s noći Albanaca, čisto da vidimo taj who is who američke elite
PreWiBa

#8136 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by PreWiBa »

General War wrote: 21/10/2022 19:09
sehohari wrote: 21/10/2022 19:03

Pa bilo bi Bošnjaka i više da ih tvoji haveri nisu bacali u masovne grobnice.
Ostavit cu ovo moderatoru da odgovori...ali neka ostane za kasnije za moj kontra odgovor
Šta mi ima moderator odgovoriti?
Rekao sam kako stvari stoje, to što se tebi ne sviđa istina je tvoj problem...
vee-jay

#8137 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by vee-jay »

...
Last edited by vee-jay on 21/10/2022 20:39, edited 1 time in total.
dale cooper

#8138 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by dale cooper »

Muslimanima se izjašnjava više od polovine države i najveći su postotak, ali opet Albanci nisu većinom muslimani. Koja vratolomija. :-) :D
avetinja

#8139 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by avetinja »

JohnnyS wrote: 21/10/2022 19:35
avetinja wrote: 21/10/2022 19:21 Što se tiče Albanaca, oni su svoje interese kupili, kao što se to inače radi u "diplomatiji". Jedna od jačih mafija u Americi je albanska mafija. Dobro raspoređeni, uticajni, jedinstveni.
Ima li igdje slika s noći Albanaca, čisto da vidimo taj who is who američke elite
Nemam sliku, ali o tome mi je pričao prijatelj Albanac. Nisam mislio na albansku noć u Americi, nego u u Sarajevu. Vjerovatno se isti događaj održava i u drugim gradovima i državama. Njegov otac je bio Albanac i redovno je išao na okupljanja, a kada je otac umro, onda je on nastavio tradiciju. Spomenuo je da je Naser Orić bio tamo.
Bloo
Globalna šefica

#8140 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Bloo »

sehohari wrote: 21/10/2022 19:35
Bloo wrote: 21/10/2022 19:29

Nadam se da trolas.
Rekao sam to u smislu da kod Albanaca ne vrijedi Albanac = musliman.

A i tih 56% možeš zaboraviti.
I u Bosni veliki dio ljudi se izjašnjava muslimanima, ali je to samo deklarativno. Tako da je taj broj u stvari negdje oko 40%, isto kao što je kod nas dosta manji nego formalno (ali je opet daleko veći nego kod Albanaca).

Rekoh, Albanci većinom nisu muslimani, niti im je to toliko bitno. Svinjsko meso kao nacionalno jelo, davanje ne-muslimanskih imena i tkd. je tamo sasvim normalna stvar.
znaci tvoja izjava: Albanci nisu muslimani. Jesu oni na Kosovu, ali u Albanci su većinom ateisti.- znaci da se zapravo oni pedesetak posto sto se izjasnilo je isto kao u BiH, deklarativno.

Onda navodis da je 40% muslimana...a vidi se lijepo broj ateista.
U BiH jesu mozda "deklarativno" muslimani na nacin da ne prate sve propise (sex, drugs and r'n'r) ali neki tragovi vjere u Allaha su tu. To nisu ateisti.

Hajd kad si se vec zapetljao, prestani :D

Pravilo je da se daju LIJEPA imena, a oni daju svojoj djeci albanska narodna imena ili "muslimanska" (sta god da je to) imena ali prilagodena albanskom jeziku (kao sto smo mi "muslimanska" imena prilagodili bosanskom jeziku)
https://www.osce.org/files/f/documents/1/d/444100.pdf

Ako pogledas spisak, vidjet ces da je veliki postotrak "muslimanskih" imena prilagodenih albanskom jeziku.

Elem, ne znam uopste sta ti je trebalo da izjavis jednu netacnu izjavu, onda širiš pricu sa jos vise nebuloza i nakon toga lupiš jos vecu nebulozu.

Nemoj vise svegati.
Bloo
Globalna šefica

#8141 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Bloo »

dale cooper wrote: 21/10/2022 19:38 Muslimanima se izjašnjava više od polovine države i najveći su postotak, ali opet Albanci nisu većinom muslimani. Koja vratolomija. :-) :D
Image
svi u napad

#8142 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by svi u napad »

Pazi sad ovo. Forumasi koji ovdje diskutuju su uglavnom dobro obrazovani i situirani ljudi koji prate dogadjaje ili trude se da to rade. I pazi sad obrazovani forumasi govore o Albaniji i pitaju se kako su to oni uspjeli a mi nismo jer i oni su muslimani. Znaci razlika izmedju forumasa i onih vjernih glasaca SDA je skoro nikakva jer obje struje tamburaju o muslimanima. Prije svega dragi moji forumasi Albanac je nacionalnost covjeka koji zivi u Albaniji i oni su na tome radili stotinama godina. Vjerovali ili ne Albanac pravoslavac mrzi Srbe istom mjerom kao i Albanac katolik ili musliman. Tako je i na Kosovu. Oni imaju razvijenu nacionalnu svijest a mi smo poceli od pocetka i to radeci na bosnjastvu umjesto na bosanstvu. Da se razumjemo moglo se je raditi paralelno s tim da se da prednost bosanstvu. Tako smo dosli do krize identiteta pa smo cak i one Srbe i Hrvate koji su se izjasnjavli kao Bosanci tretirali kao Srbe i Hrvate sto ljudi nisu htjeli biti i kod istih takodjer stvorili nezadovoljstvo jer su odbaceni od onih sa kojima su se borili za BiH.
Druga bitna stvar je dijaspora i lobiranje. Ovdje se zaboravlja da je Dik Cejn bivsi potpredsjednik USA porijeklom Albanac i koji je imao ogromnu moc (po mnogima uz Kisindzera najjaci covjek u USA). Kosovari dadnu sinu Oldbrajtove svoj telekom i dadnu aerodrom u Pristini Americi. Da je Slobo dao aerodrom Amerikancima kad su to trazili jos bi Kosovo bilo srpsko (Milutinovic je to davao ali mali firer mislio da je mocan). Ima jos jedna stvar sto je Slobo usro ali to nije za foruma. Znate li da je onaj Kosovar iz Svice gradjevinski poduzetnik koji je kratko biojako vazna licnost na Kosovu dao Jelcinovim kcerkama zlatne kartice da mogu kupovati sta hoce. Sjecate lise slavlja kod Srba kad su Rusi usli na jedan dan na Kosovo i onda drugi dan izasli. E to je sredio taj ciko.
Sta smo mi uradili ili dali? Mi culi kako Bajden kad je bio mlad prica kako voli Bosnu i onda mislili da ce on cim sjedne u fotelju prvo osloboditi Bosnu usranog Dejtona kad ono nista. Dapace dosli u Bosnu diplomate trece kategorije koje su jos davno Srbi kupili. Ko je od nasih politicara imao kakv susret sa nekim politicarima sa Zapada. Plenkovic i HDZ pripadaju istoj ideologiji i grupi kao Merkelova CDU i tu pripada i Smit kojeg je odlikovao i kojem su dali lovu. Karl Bild je dobio kucu (kupio za kikiriki) na Korculi od Hrvata a mi smo samo Esdaunu dali vikendicu na Jablanici. Maksimalni domet nasih je Ankara i eventualno Katar. Mi smo imali hareta koji je nesto mogao i sad ga nema u politici te trenutno gdju Turkovic koja bez obzira sta vecina misli o njoj (fokus im je na fizickom izgledu) solidno obavlja svoj posao i ima neke kontakte vani.
Hajd dosta od mene. Zivjeli.
PS. sad vidim Avetinjin komentar :izet: :thumbup:
PreWiBa

#8143 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by PreWiBa »

dale cooper wrote: 21/10/2022 19:38 Muslimanima se izjašnjava više od polovine države i najveći su postotak, ali opet Albanci nisu većinom muslimani. Koja vratolomija. :-) :D
Više od pola stanovništva BiH se izjašnjava Bošnjacima.
Je li BiH bošnjačka država?
Bloo
Globalna šefica

#8144 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Bloo »

avetinja wrote: 21/10/2022 19:40 Nemam sliku, ali o tome mi je pričao prijatelj Albanac. Nisam mislio na albansku noć u Americi, nego u u Sarajevu. Vjerovatno se isti događaj održava i u drugim gradovima i državama. Njegov otac je bio Albanac i redovno je išao na okupljanja, a kada je otac umro, onda je on nastavio tradiciju. Spomenuo je da je Naser Orić bio tamo.
Jel to ko fight Club ali se ne tuku vec planiraju oreuzimanje Klas-a? Ili je vise na fazon Kuma? Ili je mozda baca na neki satanisticki okultni horor?

Pitam za prijatelja, Albanca.
detroit-mercy

#8145 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by detroit-mercy »

Sanjarko wrote: 21/10/2022 19:20
detroit-mercy wrote: 21/10/2022 19:14
Inace Rusima bas dobro ide, pa ih trebaju po Bosni razvlacit :lol: :lol: :lol:
neide nikome dobro, jedino iz svega Ameri su za sada u plusu, svi skoro ostali u minusu, EU, Europa, UA, RU itd, cak i Kina trpi minus zbog ovoga svega
I onda velis da se svi namire u Bosni, bogami poveliki krokodili a barica ni za punoglavaca :skoljka:.
dale cooper

#8146 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by dale cooper »

sehohari wrote: 21/10/2022 19:46
Više od pola stanovništva BiH se izjašnjava Bošnjacima.
Je li BiH bošnjačka država?
Kakve sad to ima veze? Je li Bošnjak nacionalna ili religijska odrednica? Osim toga kod Albanaca je na prvom mjestu nacionalni identitet
povezan sa državom, pa onda religijska odrednica, kao i na zapadu. Ali to ne čini one koji se izjašnjavaju u Albaniji muslimanima ništa
manje muslimanima nego bilo gdje drugo.
detroit-mercy

#8147 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by detroit-mercy »

JohnnyS wrote: 21/10/2022 19:35
I ja htedoh pitat, snaha mi Albanka, ali jos nisam cuo za tu noc Albanaca :mrgreen:
Sanjarko

#8148 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Sanjarko »

detroit-mercy wrote: 21/10/2022 19:51
Sanjarko wrote: 21/10/2022 19:20

I onda velis da se svi namire u Bosni, bogami poveliki krokodili a barica ni za punoglavaca :skoljka:.
gdje sam to rekao, trolas
avetinja

#8149 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by avetinja »

Bloo wrote: 21/10/2022 19:47
avetinja wrote: 21/10/2022 19:40 Nemam sliku, ali o tome mi je pričao prijatelj Albanac. Nisam mislio na albansku noć u Americi, nego u u Sarajevu. Vjerovatno se isti događaj održava i u drugim gradovima i državama. Njegov otac je bio Albanac i redovno je išao na okupljanja, a kada je otac umro, onda je on nastavio tradiciju. Spomenuo je da je Naser Orić bio tamo.
Jel to ko fight Club ali se ne tuku vec planiraju oreuzimanje Klas-a? Ili je vise na fazon Kuma? Ili je mozda baca na neki satanisticki okultni horor?

Pitam za prijatelja, Albanca.
Ne znam čemu sarkazam. Postoje razni skupovi takvog tipa. Cilj tih skupova je, vjerovatno, razgovor o pitanjima koja se direktno tiču Albanaca kao naroda, rješavanje problema, sakupljanje donacija i slično. Naravno da mi nije u detalje pričao šta se tamo dešava, ali poenta moga komentara je bila da oni održavaju veze i da svi zajedno rade za jedan zajednički interes, što se za nas ne može reći.

EDIT
@detroit-mercy Koliko sam shvatio, na ta okupljanja se pozivaju oni koji su uticajniji u društvu i koji mogu pomoći zajedničkom interesu. Ovaj čovjek ima veze sa samim vrhom vlasti u BiH, ali nije u politici, radi u svojoj profesiji za dobru platu.
Last edited by avetinja on 21/10/2022 20:05, edited 2 times in total.
PreWiBa

#8150 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by PreWiBa »

svi u napad wrote: 21/10/2022 19:44 Pazi sad ovo. Forumasi koji ovdje diskutuju su uglavnom dobro obrazovani i situirani ljudi koji prate dogadjaje ili trude se da to rade. I pazi sad obrazovani forumasi govore o Albaniji i pitaju se kako su to oni uspjeli a mi nismo jer i oni su muslimani. Znaci razlika izmedju forumasa i onih vjernih glasaca SDA je skoro nikakva jer obje struje tamburaju o muslimanima. Prije svega dragi moji forumasi Albanac je nacionalnost covjeka koji zivi u Albaniji i oni su na tome radili stotinama godina. Vjerovali ili ne Albanac pravoslavac mrzi Srbe istom mjerom kao i Albanac katolik ili musliman. Tako je i na Kosovu. Oni imaju razvijenu nacionalnu svijest a mi smo poceli od pocetka i to radeci na bosnjastvu umjesto na bosanstvu. Da se razumjemo moglo se je raditi paralelno s tim da se da prednost bosanstvu. Tako smo dosli do krize identiteta pa smo cak i one Srbe i Hrvate koji su se izjasnjavli kao Bosanci tretirali kao Srbe i Hrvate sto ljudi nisu htjeli biti i kod istih takodjer stvorili nezadovoljstvo jer su odbaceni od onih sa kojima su se borili za BiH.
Druga bitna stvar je dijaspora i lobiranje. Ovdje se zaboravlja da je Dik Cejn bivsi potpredsjednik USA porijeklom Albanac i koji je imao ogromnu moc (po mnogima uz Kisindzera najjaci covjek u USA). Kosovari dadnu sinu Oldbrajtove svoj telekom i dadnu aerodrom u Pristini Americi. Da je Slobo dao aerodrom Amerikancima kad su to trazili jos bi Kosovo bilo srpsko (Milutinovic je to davao ali mali firer mislio da je mocan). Ima jos jedna stvar sto je Slobo usro ali to nije za foruma. Znate li da je onaj Kosovar iz Svice gradjevinski poduzetnik koji je kratko biojako vazna licnost na Kosovu dao Jelcinovim kcerkama zlatne kartice da mogu kupovati sta hoce. Sjecate lise slavlja kod Srba kad su Rusi usli na jedan dan na Kosovo i onda drugi dan izasli. E to je sredio taj ciko.
Sta smo mi uradili ili dali? Mi culi kako Bajden kad je bio mlad prica kako voli Bosnu i onda mislili da ce on cim sjedne u fotelju prvo osloboditi Bosnu usranog Dejtona kad ono nista. Dapace dosli u Bosnu diplomate trece kategorije koje su jos davno Srbi kupili. Ko je od nasih politicara imao kakv susret sa nekim politicarima sa Zapada. Plenkovic i HDZ pripadaju istoj ideologiji i grupi kao Merkelova CDU i tu pripada i Smit kojeg je odlikovao i kojem su dali lovu. Karl Bild je dobio kucu (kupio za kikiriki) na Korculi od Hrvata a mi smo samo Esdaunu dali vikendicu na Jablanici. Maksimalni domet nasih je Ankara i eventualno Katar. Mi smo imali hareta koji je nesto mogao i sad ga nema u politici te trenutno gdju Turkovic koja bez obzira sta vecina misli o njoj (fokus im je na fizickom izgledu) solidno obavlja svoj posao i ima neke kontakte vani.
Hajd dosta od mene. Zivjeli.
PS. sad vidim Avetinjin komentar :izet: :thumbup:
Činjenica jeste da smo usrali motku, i to je svakome jasno.

Samo sam htio objasniti neke stvari.
Imamo težu situaciju nego Albanci, ali to zapravo znači da moramo još više brinuti o državi, a ne manje (ili nikako).

Ja sam svjestan pozicije i šta je problem.
Albanci jednostavno imaju jako lobiranje, jako su utemeljeni u američko društvo i izgrađen nacionalni identitet.
Pa albansko lobiranje čak ima i istoriju, kada su uspjeli u haosu raspada Osmanskog carstva dobiti od tog zapada albansku državu, iako su Srbi i Grci (pogotovo Grci su imali jak lobi i baš tada u evropi imali nezamislivu popularnost gdje je u ratovima protiv Osmanlija došao ogroman broj dobrovoljaca iz Njemačke, Francuske i tkd.) taj teritorij smatrali svojim.

U isto vrijeme, mi i dan-danas imamo problem sa identitetom, a o dijaspori da i ne govorim. Ne znam kako je tu stanje kod Albanaca, ali 80% djece npr. po mektebima pričaju njemački, više ne znaju ni kako izgleda Bosna i tkd.
Locked