"Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
konoplja

#426 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by konoplja »

Kek :D
Snake Eyes

#427 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Snake Eyes »

Hakiz wrote: 20/10/2022 19:44 Niko još da odgovori da li je ubistvo biološkog muškarca koji je uspio da pravno bude žena femicid ili nije?

Da li je ubistvo nebinarne osobe femicid?

Da li je ubistvo biološke žene koja je pravno muškarac femicid?

Šta bilo, stao mozak?

Tipično ženski, ni same ne znaju šta bi i kako.
To je tranzocid.
Student_u_Ostavci

#428 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Student_u_Ostavci »

Image

Femicid alert
Bloo
Globalna šefica

#429 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Bloo »

Spoiler
Show
General War wrote: 20/10/2022 18:26
Bloo wrote: 20/10/2022 11:56

Ranjive muškarce društvo nije predvidjelo

U Njemačkoj se godišnje registrira oko 26.000 muškaraca kao žrtava obiteljskog nasilja. Ali, tko će vjerovati muškarcu kad kaže da ga žena tuče. Jer, ranjivi muškarac, koji nije nasilnik nego žrtva nasilja, u društvu nije predviđen. To potvrđuju i istraživanja znanstvenice Elizabeth Bates sa Sveučilišta Cumbria u Velikoj Britaniji. „Na televiziji i u programima komičara je nasilje nad muškarcima humoristično sredstvo. Mi se onda smijemo nasilju žena nad muškarcima, ali to ima posljedice. ima niz stvari koje sprječavaju muškarce da zatraže pomoć. U to pripada strah da se muškarcu neće vjerovati. A način kako mediji izvještavaju o nasilju može utjecati na taj strah.“
Supruga susjeda o kojem pišem, a mogu ga nazvati i prijateljem, prije nekoliko godina je pala pri čemu je doživjela trajne posljedice, stekla invaliditet i otišla u invalidsku mirovinu. Vremena su teška, susjed je zaposlen, ali na minimalcu. Ne znam kako im pomoći i da li je to nasilje. Ipak je on muškarac. Teško je slušati gadosti i zajedljive komentare koje ona upućuje tom čovjeku. Vidim na njemu da se promijenio, nekada bi se družili, organizirali zajedničke proslave. Prestali smo nakon jedne večere na kojoj ga je supruga verbalno napala toliko žestoko da su se i moja obitelj kao i njihova djeca sledila. Mislili smo - da može ustati iz tih svojih kolica sigurno bi ga udarila, a, ovako, pokušala ga je ubosti vilicom koja ga je, srećom, samo okrznula. Razumijem da njoj nije lako, život im se okrenuo naglavačke, ali žao mi je što susjed ne potraži pomoć. Što se zapravo u takvoj situaciji i može poduzeti?
Muškarci su najčešće žrtve emocionalnog i ekonomskog zlostavljanja. Posljedice tih vrsta nasilja mogu ostavljati dublje tragove na mentalno zdravlje od fizičkog, a posebno pod vidom samopouzdanja i slike o sebi. S druge strane, posljedice su nevidljive jer nema jasno uočljivih tragova na žrtvi. Iz Doma „Duga – Zagreb“ navode kako su vrste nasilja kojima su muškarci izloženi u partnerskim odnosima takve prirode da ih (najčešće) ne dovode u stanje straha za vlastiti život pa vjeruju kako je to razlog zbog kojeg muškarci ne traže smještaj ili se skrivaju pred drugim članovima obitelji.
Ovo je vijek zena i zenskih prava, ako im se ne svidja ili su izlozene nasilju mogu otici u roku od 5 minuta...nista ih apsolutno ne sprjecava niti je to danas stid, sve ostalo je lafina i pretjerivanje
ti si napisao ovo, ja ti odgovorila
Tvoj odgovor na moj odgovor ima kakve veze?
Niko nije negirao da su i muskarci zrtve zlostavljanja.

Znaci:
Ti napises da zene mogu otici u roku od 5 minuta.
Ja dala samo jedan mikronski djelic razloga sto i kada ne mogu.
Ti postas o muskarcima.
moonca

#430 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by moonca »

wrote: 20/10/2022 19:44 Tipično ženski, ni same ne znaju šta bi i kako.
I tu se nadjete vi 'mushkarci' da stvar dovedete u red.. silom . mozak ne moze, da procesira informacije koje vam one shalju.. borba za vlast u 4 zida..
crveni_makovi

#431 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by crveni_makovi »

Ja bi trazila spas u lobotomiji da moram cesto slusati ove nebuloze. Ovako zatvoris temu i cao.
Hakiz

#432 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Hakiz »

moonca wrote: 20/10/2022 20:27
wrote: 20/10/2022 19:44 Tipično ženski, ni same ne znaju šta bi i kako.
I tu se nadjete vi 'mushkarci' da stvar dovedete u red.. silom . mozak ne moze, da procesira informacije koje vam one shalju.. borba za vlast u 4 zida..
Ne znaš šta bi, ali svrbe te prsti, moraš nešto odgovoriti.

Pa ignorišeš pitanje.
Hakiz

#433 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Hakiz »

crveni_makovi wrote: 20/10/2022 20:35 Ja bi trazila spas u lobotomiji da moram cesto slusati ove nebuloze. Ovako zatvoris temu i cao.
Najbolje.
crveni_makovi

#434 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by crveni_makovi »

Hakiz wrote: 20/10/2022 20:37
crveni_makovi wrote: 20/10/2022 20:35 Ja bi trazila spas u lobotomiji da moram cesto slusati ove nebuloze. Ovako zatvoris temu i cao.
Najbolje.
Pa to mi je najcesca reakcija na tvoje strastvene kilometarske traktate ni o cemu.
Hakiz

#435 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Hakiz »

crveni_makovi wrote: 20/10/2022 20:40
Hakiz wrote: 20/10/2022 20:37

Najbolje.
Pa to mi je najcesca reakcija na tvoje strastvene kilometarske traktate ni o cemu.
Nije dovoljno česta kako se čini.
moonca

#436 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by moonca »

Hakiz wrote: 20/10/2022 20:36
moonca wrote: 20/10/2022 20:27

Pa ignorišeš pitanje.
I . ti izmishljas kojekakve situacije.. da se zene trabaju ' pravdati' ako to ne chine ... eto. ne znaju shta bi.. :-)

To shto si pitao je... ono... hajmo prevrtati opcije.. 'bushiti rupe'
Ignorishu zene . u tome je i problem ..vama... :zoka:
Hakiz

#437 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Hakiz »

moonca wrote: 20/10/2022 20:44
Hakiz wrote: 20/10/2022 20:36

Pa ignorišeš pitanje.
I . ti izmishljas kojekakve situacije.. da se zene trabaju ' pravdati' ako to ne chine ... eto. ne znaju shta bi.. :-)

To shto si pitao je... ono... hajmo prevrtati opcije.. 'bushiti rupe'
Ignorishu zene . u tome je i problem ..vama... :zoka:
Ne vadi se sad :lol:
Ommadawn

#438 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Ommadawn »

Ma ja, jebo ženska prava.
Prema mnogima na Balkanu, otkako se ekstremna desnica ustoličava na vlasti, to je vraćanje na “stare europske vrijednosti”.
Prema mom mišljenju, to potporavanje stare izreke (neki kažu da potiče od braće Arapa) “Tuci svoju ženu svaki dan. Ako ti ne znaš zašto - ona zna sigurno”.
Jer oni koji glasaju za ekstrmnu desnicu su većinom oni koji smatraju da je feminizam zlo, da je ženi mjesto u kuhinji, da tamo mužu kuha ručak svaki dan našminkana i dotjerana, u visokim štiklama pa kad se njemu digne kurac, da joj zadigne suknju ili haljinu i metne joj ga međ’ guzove - htjela to ona ili ne.
U Rusiji čak postoji i škola koja drži kurs u takvom ponašanju žena.

Prema mom mišljenju ne bi se trebala tući ni krava a ne žena.
General War

#439 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by General War »

Bloo wrote: 20/10/2022 20:24
Spoiler
Show
General War wrote: 20/10/2022 18:26

Ovo je vijek zena i zenskih prava, ako im se ne svidja ili su izlozene nasilju mogu otici u roku od 5 minuta...nista ih apsolutno ne sprjecava niti je to danas stid, sve ostalo je lafina i pretjerivanje
ti si napisao ovo, ja ti odgovorila
Tvoj odgovor na moj odgovor ima kakve veze?
Niko nije negirao da su i muskarci zrtve zlostavljanja.

Znaci:
Ti napises da zene mogu otici u roku od 5 minuta.
Ja dala samo jedan mikronski djelic razloga sto i kada ne mogu.
Ti postas o muskarcima.
Kako nema veze?
-Ova jedna nema posla, druga na selu, treca nije informisana (kao da pricamo o pravima zena u avganistanu a ne u SFRJ gdje se itekako zene ukljucene u sve socijalne tokove)
Ja sam ti naveo isto tako probleme muskaraca koji ne da su nezasticeni vec jos budu izlozeni javnom ponizenju...sve sto si nabrojala za zene i muskarci imaju.
I sad ne znam sta ta zena koja nema posla dobija sto muskarca koji je tuce otjeraju u zatvor i ostane i bez njegovog dohotka? Apsolutno nista...znaci racunica joj nije a posebno vama dobra...znaci opet valja joj biti praznog stomaka...opet solucija je napustiti ga.
General War

#440 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by General War »

darius_maximus wrote: 20/10/2022 15:53
no_sikiriki wrote: 20/10/2022 15:42

Da, naravno. Ovo je porazno. I apsolutno zaslužuje temu za sebe.
Znam ovakve slučajeve i skidam kapu svim očevima koji se bore za svoju djecu i za ravnopravno učešće u njihovim životima. Ne mogu uopće shvatiti um nekoga ko hoće nekome da ospori pravo na roditeljstvo zbog raskida.
I zamisli neko sad otvori tu temu, a ja kažem, "da, loše je to, ali šta će nam ova tema ovako posebno, što je ne staviš u neku zajedničku temu o svim vrstama nasilja?"
Zašto zaslužuje temu za sebe?
Ovo je alat koji i muškarci koriste u nasilju nad ženama, pogotovo ako imaju pare i veze da omalovažavaju žene na ovaj način.
Je li ti stvarno misliš da je samo "lemanje" nasilje i samo se protiv toga boriš?
Ti ako ne "umocis" koliko branis neodbranjivo nece niko (zezam se) :D
...eto zene nece koristiti poznanstvo, sex, novac da ne dodju do svog cilja..aha...
mali jomu

#441 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by mali jomu »

Najgore sto ti se moze desiti je da si kuci opasano zajeban... da kad dodjes svi te se boje, glume ti finocu, lazno se smiju, iz straha od tebe sve fino stobom....
alijagoro

#442 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by alijagoro »

McGradySA wrote: 20/10/2022 10:57
alijagoro wrote: 20/10/2022 03:28 Jaran naso neku udatu,prvo pocelo kao bambusanje,jaran se zaljubi,kod nje citavo vrijeme prica kako je lose covjek tretira,ne mogu se bas sad sjetiti jel je tuko,ali je vredzo nonstop.Jaran joj pomogne da nadze stan i kupi namjestaj.Nakon nekog vremena pocne se ona cuti sa tim bivsim,jaranu pocne prebacivati da je on stariji od nje i hvaliti se kako je svi momci hoce i s nekim se pocne cak i dopisivati.Seks opo skroz,jaran vidi nema tu fajde i raskinu.Ona se vrati svom bivsem covjeku,nakon nekog vremena dobiju i dijete,no medzutim nakon i djeteta i dalje isti problemi s tim svojim dasom.Od skoro se pocela dopisivati i vidjati opet s mojim jaranom i hoce opet da ostavi svog muza,cak jaranu sugerise da ostavi svoju curu i da vrate ono izgubljeno.Komsija jedan opet svako malo tuce zenu ili neka frka,razbijanje auta i namjestaja,ona mu svaki put oprosti i tepanje ko da nista nije bilo.Nisam zvao policiju,niti planiram jebo budale,s kim si,takav si.
Obadvoje su dobili što su zaslužili. Ona se vratila sa boljeg na gore, a on (nadam se) naučio lekciju da ne dira u zauzete žene.
Cuju se opet ponovo,vidjeli su se par puta,mozda opet bude svaleracije haha.Jaran se opasno lozi,ja mu govorio da se okani corava posla,jer ga je bas jedno vrijeme jebavala u mozak,ali eto opet se vrte jedno oko drugog,mada jaran kaze sad da se ohladio od nje,valjda mu nije dala haha
Ateista

#443 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Ateista »

darius_maximus wrote: 20/10/2022 17:14
Ateista wrote: 20/10/2022 16:15

Ok, znaci mislis da je tema trebala biti nazvana porodicno nasilje? Mozda i jeste, iako realno u porodicnom nasilju vecinom je zrtva zena, ali mozda je besmisleno da ima tema i nasilje nad muskarcima a i o tome se moze pricati, pa je mozda jedna tema trebala pokriti i taj dio.
Sad razumijem, s tim sto meni opet ne smeta ni ovako koncipirana tema i ne mislim da na bilo koji nacin negira i nasilje nad muskarcima.
Pitanja su:
- Šta je nasilje?
- Šta znači "većinom"?

Koliko vidim, odgovori su trenutno:
- Metoda "šaka-nos-patos"
- Muškarci su fizički jači od žena, pa uglavnom oni koriste gore-navedenu metodu

Problem je što postoji još bezbroj metoda nasilja.
Ja, vidjevši temu "stop nasilju" pomislih da se priča o svim metodama nasilja.
Ispade da trenutno pričamo samo o određenim vrstama, tako da bi naslov teme vjerovatno trebao biti: "STOP EKSTREMNOM FIZIČKOM NASILJU NAD ŽENAMA I UBISTVIMA ŽENA"

Nisam čuo da se ikad iko protivi ovoj ideji, ali ja podržavam potpuni prekid gore navedenih radnji.
Nasilje je puno siri pojam od "saka-nos-patos", ovdje je dat akcenat na taj dio jer su zene tu uglavnom nemocne. U psihickom nasilju su dvije osobe bar ravnopravne, iako to ne znaci da je ono opravdano, ali razumijem zasto je akcenat na fizickom nasilju.
Ommadawn

#444 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Ommadawn »

A poznavajući naš mahalla-mentality, te žene i ako dobiju šamar (a da ne govorim o razvijenijim metodama udaranja) obično nemaju kome da se obrate za pomoć, pa ni rođenim roditeljima.
“Hajd, šta sad, udario te, digla si mu živac, znam ja kakva si ti, imaš i ti jezik… Dobar je inače čovjek, zamisli da si našla nekog ko nema posao i dobru platu…” - česti su odgovori.
Pogotovo ako je ista odrasla u sredini gdje je otac znao i mater opizditi po labrnji.
Spit_fire

#445 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Spit_fire »

Ommadawn wrote: 21/10/2022 06:41 A poznavajući naš mahalla-mentality, te žene i ako dobiju šamar (a da ne govorim o razvijenijim metodama udaranja) obično nemaju kome da se obrate za pomoć, pa ni rođenim roditeljima.
“Hajd, šta sad, udario te, digla si mu živac, znam ja kakva si ti, imaš i ti jezik… Dobar je inače čovjek, zamisli da si našla nekog ko nema posao i dobru platu…” - česti su odgovori.
Pogotovo ako je ista odrasla u sredini gdje je otac znao i mater opizditi po labrnji.
A jel ikom palo napamet da ga napusti :-)
Ommadawn

#446 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Ommadawn »

Spit_fire wrote: 21/10/2022 11:37
Ommadawn wrote: 21/10/2022 06:41 A poznavajući naš mahalla-mentality, te žene i ako dobiju šamar (a da ne govorim o razvijenijim metodama udaranja) obično nemaju kome da se obrate za pomoć, pa ni rođenim roditeljima.
Problem je: gdje će u pičku materinu??

Imaju te sigurne kuće koje su se pojavile ali okolina te zatuca toliko u glavu da se većina tih žena ne usuđuje otići tamo sve zbog krilatice “Šta će komšiluk/narod/rodbina reći”.
I ako odu, većina njih se vrati ponovo tim istim muževima a nerijetko su kroz malo opet u tim kućama.

Mi smo u generali narod koji živi “da vide drugi kako nam je dobro”. To je problem. Drugi. I zbog tog drugog zaboravimo sebe.
Hakiz

#447 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Hakiz »

Ommadawn wrote: 21/10/2022 13:06
Spit_fire wrote: 21/10/2022 11:37

Kada neko nema posao pa se žali, da li ga razumiješ, okolnosti, traume iz mladosti, ovo-ono ili kažeš, pa nađi posao, neće ti ga drugi tražiti, pobrini se sam za sebe.

Dakle, gdje će? Gdje se snađe.
Snake Eyes

#448 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Snake Eyes »

Nasilje žena nad djecom, tuđom!
murga225883

#449 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by murga225883 »

Koja je adekvatna kaznaž?

Ili im treba progledati kroz prste sto su teme, vjerovatno ih muski maltretirali pa sad one djecu
Ommadawn

#450 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Ommadawn »

Hakiz wrote: 21/10/2022 20:19
Ommadawn wrote: 21/10/2022 13:06

Kada neko nema posao pa se žali, da li ga razumiješ, okolnosti, traume iz mladosti, ovo-ono ili kažeš, pa nađi posao, neće ti ga drugi tražiti, pobrini se sam za sebe.

Dakle, gdje će? Gdje se snađe.
Ja poređenja i kurca.
Post Reply