"Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
-
mali jomu
#1 "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Na Facebook grupi "Nisam tražila" objavljen je poziv na proteste širom Bosne i Hercegovine zbog sve češćeg nasilja nad ženama koji, u nekim situacijama, rezultira i femicidom.
Dosta terora nad ženama! Dosta nijemog posmatranja dok ginemo u našim domovima i na ulicama naših gradova. Mjesta koja bi trebala biti najsigurnija naši su kavezi i naša stratišta.
Nije se desila porodična tragedija - već ubistvo. Nije nesretan slučaj - već ubistvo. Nije zločin iz strasti, već femicid. Žena je ubijena zato što je žena. Zato što se na nas gleda kao na potrošnu robu.
Tu smo da kažemo da nismo krive! Nijedna žena, nikad, nigdje, nije kriva zato što je udarena, silovana, ubijena. Krivi su muškarci nasilnici i institucije koje ih štite. U svakoj našoj mahali, svakoj ulici, svakom haustoru, bilo da je u kući, na poslu, na nastavi ili je izašla vani prošetati, upravo sad neka žena trpi nasilje ili je potencijalna nova žrtva. Nasilje nad ženama nije privatna stvar. Nećemo samo čekati da dođemo na red.
Femicid ne poznaje granice. On ne zna za dob, boju kožu, vjersku, etničku ili nacionalnu pripadnost, mjesto stanovanja...
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... ahu/471755
Dosta terora nad ženama! Dosta nijemog posmatranja dok ginemo u našim domovima i na ulicama naših gradova. Mjesta koja bi trebala biti najsigurnija naši su kavezi i naša stratišta.
Nije se desila porodična tragedija - već ubistvo. Nije nesretan slučaj - već ubistvo. Nije zločin iz strasti, već femicid. Žena je ubijena zato što je žena. Zato što se na nas gleda kao na potrošnu robu.
Tu smo da kažemo da nismo krive! Nijedna žena, nikad, nigdje, nije kriva zato što je udarena, silovana, ubijena. Krivi su muškarci nasilnici i institucije koje ih štite. U svakoj našoj mahali, svakoj ulici, svakom haustoru, bilo da je u kući, na poslu, na nastavi ili je izašla vani prošetati, upravo sad neka žena trpi nasilje ili je potencijalna nova žrtva. Nasilje nad ženama nije privatna stvar. Nećemo samo čekati da dođemo na red.
Femicid ne poznaje granice. On ne zna za dob, boju kožu, vjersku, etničku ili nacionalnu pripadnost, mjesto stanovanja...
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... ahu/471755
- Student_u_Ostavci
#2 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Jedno teško pitanje,
zašto žene, često svjesno, pristaju da budu sa likovima koji iza sebe imaju poprilično širok spektar nasilnih radnji?
zašto žene, često svjesno, pristaju da budu sa likovima koji iza sebe imaju poprilično širok spektar nasilnih radnji?
-
mali jomu
#3 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Nasta smo ovo spali, pa nam zene moraju izaci na proteste za odbranu od naseg nasilja...???
-
nekome
#4 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
pazljivo, trigerovat ces nekogaStudent_u_Ostavci wrote: ↑12/10/2022 23:55 Jedno teško pitanje,
- vjeshalica
#5 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Ima vise razloga, a svaki razlog povlaci onaj drugi.Student_u_Ostavci wrote: ↑12/10/2022 23:55 Jedno teško pitanje,
Otprilike to krene naucenim razmisljanjem da je nasilje prihvatljivo, jer su svi prosli kroz to,dakle na to se pogleda kao uobicajna stvar...
Pa onda da je dovoljno mudra da ce ga smiriti dok se veza razvije...pa da je mozda i zasluzila i da je dobro da suti jer sta ce svijet reci i tako jos more objasnjenja jedan za drugim
-
tap3ah75
#6 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Ja sam davno bio svjedok kad jedna (baš, baš zgodna) cura reće .... "da me ne voli ne bi me tuko"
Ja bleno ... okrenuo se i otišao.
Ja bleno ... okrenuo se i otišao.
- Student_u_Ostavci
#7 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
U slobodnom prijevodu,vjeshalica wrote: ↑13/10/2022 00:07Ima vise razloga, a svaki razlog povlaci onaj drugi.Student_u_Ostavci wrote: ↑12/10/2022 23:55 Jedno teško pitanje,
Otprilike to krene naucenim razmisljanjem da je nasilje prihvatljivo, jer su svi prosli kroz to,dakle na to se pogleda kao uobicajna stvar...
Pa onda da je dovoljno mudra da ce ga smiriti dok se veza razvije...pa da je mozda i zasluzila i da je dobro da suti jer sta ce svijet reci i tako jos more objasnjenja jedan za drugim
žene pali to da nekoga mijenjaju na bolje
- vjeshalica
#8 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Pali mozda glupače i glupačice.Student_u_Ostavci wrote: ↑13/10/2022 00:16U slobodnom prijevodu,vjeshalica wrote: ↑13/10/2022 00:07
Ima vise razloga, a svaki razlog povlaci onaj drugi.
žene pali to da nekoga mijenjaju na bolje![]()
-
mali jomu
-
mali jomu
#11 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Svaka treća žena u BiH žrtva nasilja u porodici, zakoni o njihovoj zaštiti 'mrtvo slovo' na papiru

Prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova u BiH, svaka treća žena je žrtva nasilja, a svaka druga starija od 15 godina doživjela je neki oblik psihičkog, ekonomskog ili fizičkog maltretiranja.
https://www.slobodnaevropa.org/a/nasilj ... 72664.html

https://www.gcfbih.gov.ba/project/nasilje-nad-zenama/

Prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova u BiH, svaka treća žena je žrtva nasilja, a svaka druga starija od 15 godina doživjela je neki oblik psihičkog, ekonomskog ili fizičkog maltretiranja.
https://www.slobodnaevropa.org/a/nasilj ... 72664.html

https://www.gcfbih.gov.ba/project/nasilje-nad-zenama/
-
mali_balon
#12 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
cuo jenu kaze mrtva ozbiljna jebes musko ako nece ponekad osamarit.....
jos da dodam zene su jedna drugoj najveci neprijatelj
jos da dodam zene su jedna drugoj najveci neprijatelj
- SmokingMan
#13 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
E ne znam, nekada me suprotni spol iznenadi sa takvim izjavama, to bi bilo nešo kao kada bi muškarac uživao u domino perverzijama dozvoljavajući da ga djevojka / žena udara štiklom u testise.
-
mali_balon
#14 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
ima toga na onim stranicama....Jaro gaza ona njega jbte ja danima nisam mogo normalno hodat a samo gledo....a kamo li onSmokingMan wrote: ↑13/10/2022 06:36 E ne znam, nekada me suprotni spol iznenadi sa takvim izjavama, to bi bilo nešo kao kada bi muškarac uživao u domino perverzijama dozvoljavajući da ga djevojka / žena udara štiklom u testise.
- MarlboroGold
#15 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Hoćeš reći veliki broj mlađih cura jer je ta faza tad najizraženija, pa ih onda kreteni šalju kući pješke sa Trebevića sa suzama u očimavjeshalica wrote: ↑13/10/2022 00:18Pali mozda glupače i glupačice.Student_u_Ostavci wrote: ↑13/10/2022 00:16
U slobodnom prijevodu,
žene pali to da nekoga mijenjaju na bolje![]()
- MarlboroGold
#16 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Uostalom bio bi red da poduzmu nešto konkretno. Od priča po kafama i na društvenim mrežama i forumima nema ništa.
Imaju moju podršku.
Imaju moju podršku.
- Haris.ba
#17 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Gdje ce biti protesti?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#18 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
koda se nasilnici obaziru na proteste
nego moraš imati oca brata ili rođaka da intervenira toljagom po ledjima nasilnika
nego moraš imati oca brata ili rođaka da intervenira toljagom po ledjima nasilnika
- tramvajtrojka
#19 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
i najvažnije nepostupanje policije i socijalnih sluzbi , ja prijavio komsiju pored mene izudarao zenu , zena od jecanja i placa bukvalno meni stan odzvanja , ja majmunu pozvao policiju dosla policijska lola na vrata da mi kaže sta ih imam ja prijavljivati porodicna svadja , kad je policajac rekao i ja svoju zenu nekad udarim meni se zeludac okrenuo samo mu rekao nesposobni stvore i zatvorio vrataBlack swan wrote: ↑13/10/2022 10:00 koda se nasilnici obaziru na proteste
- Optimus09
#20 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Nazalost,mnoge zene vole "lose momke",nadajuci se da ce se u braku promijeniti.
Cesto to ne bude slucaj,mnoge trpe zlostavljanje.
Vise pomoci samohranim majkama ili ako je moguce u saradnji s drugim zemljama,novi identitet i izmjestiti u sigurno okruzenje.
Zakon za nasilnike u BiH skoro pa ne postoji.
Cesto to ne bude slucaj,mnoge trpe zlostavljanje.
Vise pomoci samohranim majkama ili ako je moguce u saradnji s drugim zemljama,novi identitet i izmjestiti u sigurno okruzenje.
Zakon za nasilnike u BiH skoro pa ne postoji.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#21 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Protiv sam bilo kog nasilja osim u filmovima i igricama i onog dogovorenog (sado-mazo).
Večina žena/cura trpi to kao dio paketa svjesno. Konta pretrpit ću to ali ne brinem:
- da me ne voli (u nekim mentalnim sklopovima nokaut=poljubac),
- da će me ostaviti,
- da me neće zaštiti od drugog istog takvog,
Ili:
- to mu je u genima da mlati oko sebe,
- ako mlati nije šonja nego muškarčina,
- uz tabađiju i ja sam na cijeni (poitovječuju se s EVERLAST većama),
- pretpit ću ali se vozim u BMW/AUDI, imam torbice, izlazim na in mjestima.
Hiljade razloga za kreiranje nakaradnog Mindseta.
Večina žena/cura trpi to kao dio paketa svjesno. Konta pretrpit ću to ali ne brinem:
- da me ne voli (u nekim mentalnim sklopovima nokaut=poljubac),
- da će me ostaviti,
- da me neće zaštiti od drugog istog takvog,
Ili:
- to mu je u genima da mlati oko sebe,
- ako mlati nije šonja nego muškarčina,
- uz tabađiju i ja sam na cijeni (poitovječuju se s EVERLAST većama),
- pretpit ću ali se vozim u BMW/AUDI, imam torbice, izlazim na in mjestima.
Hiljade razloga za kreiranje nakaradnog Mindseta.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#22 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
ne bih volio da pogriješim ali ima primjera gdje i otac i brat dignu ruke od kćeri i sestre jer se stalno vraća nasilnikutramvajtrojka wrote: ↑13/10/2022 10:56i najvažnije nepostupanje policije i socijalnih sluzbi , ja prijavio komsiju pored mene izudarao zenu , zena od jecanja i placa bukvalno meni stan odzvanja , ja majmunu pozvao policiju dosla policijska lola na vrata da mi kaže sta ih imam ja prijavljivati porodicna svadja , kad je policajac rekao i ja svoju zenu nekad udarim meni se zeludac okrenuo samo mu rekao nesposobni stvore i zatvorio vrataBlack swan wrote: ↑13/10/2022 10:00 koda se nasilnici obaziru na proteste
nego moraš imati oca brata ili rođaka da intervenira toljagom po ledjima nasilnika![]()
![]()
ajde mogu shvatiti kad on ima para ona ne pa trpi
ali bila je jedna emancipirana forumašica koja je trpila lemanje u braku godinama
-
no_sikiriki
#23 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Slika i prilika društva u kojem živimo.tramvajtrojka wrote: ↑13/10/2022 10:56i najvažnije nepostupanje policije i socijalnih sluzbi , ja prijavio komsiju pored mene izudarao zenu , zena od jecanja i placa bukvalno meni stan odzvanja , ja majmunu pozvao policiju dosla policijska lola na vrata da mi kaže sta ih imam ja prijavljivati porodicna svadja , kad je policajac rekao i ja svoju zenu nekad udarim meni se zeludac okrenuo samo mu rekao nesposobni stvore i zatvorio vrataBlack swan wrote: ↑13/10/2022 10:00 koda se nasilnici obaziru na proteste
nego moraš imati oca brata ili rođaka da intervenira toljagom po ledjima nasilnika![]()
![]()
Jadno.
- Chloe
- Photo mod
#24 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
U Petak u 15:00 izlazimo jedna za drugu i sve one koje više nisu s nama.
Stojimo solidarno sa ženama Srbije i Kosova koje su također izašle na ulice. Naš bol je vaš sram.
Bihać - Gradski trg
Banjaluka - Trg Krajine
Gračanica - Gradski park, pred spomenika Narodnooslobodilačkoj borbi
Tuzla - Trg slobode
Sarajevo - Šetnja od Trga oslobođenja - Alije Izetbegovića do Vječne vatre
Zenica - Trg Alije Izetbegovića, ispred Robne kuće Bosanka
Stolac (u 15.30) - U školskom parku
Pozivamo i druge gradove da se priključe i jave lokaciju kako bi ih mogli dodati na listu", istakle su članice grupe.
- Haris.ba
#25 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Chloe wrote: ↑13/10/2022 12:15U Petak u 15:00 izlazimo jedna za drugu i sve one koje više nisu s nama.
Stojimo solidarno sa ženama Srbije i Kosova koje su također izašle na ulice. Naš bol je vaš sram.
Bihać - Gradski trg
Banjaluka - Trg Krajine
Gračanica - Gradski park, pred spomenika Narodnooslobodilačkoj borbi
Tuzla - Trg slobode
Sarajevo - Šetnja od Trga oslobođenja - Alije Izetbegovića do Vječne vatre
Zenica - Trg Alije Izetbegovića, ispred Robne kuće Bosanka
Stolac (u 15.30) - U školskom parku
Pozivamo i druge gradove da se priključe i jave lokaciju kako bi ih mogli dodati na listu", istakle su članice grupe.
Nego, to samo zene izlaze? Ili nisam dobro skontao?