"Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
auspuhc

#351 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by auspuhc »

no_sikiriki wrote: 17/10/2022 13:37 Fascinantno koliki je fokus forumaša na ženama i tome kakve su, šta vole i ne vole u kontekstu čitave ove priče.
Ni najmanje pažnje i fokusa na samom problemu - nasilnicima.
Pa sve i da je najveća idiotkinja, naivčina, budaletina - da li ta žena zaslužuje da je neko tuče? Jer tako to otprilike zvuči - sama je znala da je takav, ko joj je kriv, nema sad kajanja.
Ništa o tome kakav je on, kako njega promijeniti ili strpati u zatvor gdje pripada na duže staze, itd.
Jok, nego, što je ona takva i što joj je to trebalo, trebala je biti pametnija, ona zapravo voli da je lemaju.
Pa ako je ona birala da bude sa takvim onda i zasluzuje. Stvarno ima bitnijih stvari o kojim treba misliti od toga sto je neka glupacica koja se lozi na problematicne tipove pokupila koji samar.
Znas kako se kaze. S kim si, takav si. Nista one nisu bolje od svojih partnera.
mali jomu

#352 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by mali jomu »

DETALJI TEŠKE NESREĆE U CENTRU SARAJEVA

Od ranije poznat policiji, ali i javnosti po tome što ga je punac zakačenog za vozilo prije nekoliko mjeseci vukao deset metara, zbog njegovog ponašanja prema bivšoj supruzi,

On je navodno, upravljajući automobilom prema centru grada sreo bivšu suprugu koja je vozila u istom pravcu. U pokušaju da tokom vožnje stupi u komunikaciju sa njom, bivša supruga Mehe Koraća je to odbila, nakon čega se on izrevoltiran zaletio u zadnji dio drugog vozila nakon čega je udario u drvo. Prilikom udara, automobil mu se zapalio.

Image

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/27 ... pruge.html
vjeshalica

#353 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by vjeshalica »

auspuhc wrote: 18/10/2022 22:51
no_sikiriki wrote: 17/10/2022 13:37 Fascinantno koliki je fokus forumaša na ženama i tome kakve su, šta vole i ne vole u kontekstu čitave ove priče.
Pa sve i da je najveća idiotkinja, naivčina, budaletina - da li ta žena zaslužuje da je neko tuče? Jer tako to otprilike zvuči - sama je znala da je takav, ko joj je kriv, nema sad kajanja.
Ništa o tome kakav je on, kako njega promijeniti ili strpati u zatvor gdje pripada na duže staze, itd.
Jok, nego, što je ona takva i što joj je to trebalo, trebala je biti pametnija, ona zapravo voli da je lemaju.
Pa ako je ona birala da bude sa takvim onda i zasluzuje. Stvarno ima bitnijih stvari o kojim treba misliti od toga sto je neka glupacica koja se lozi na problematicne tipove pokupila koji samar.
Ovo me podsjetilo na komsijino dijete, ljetos se dernja da mu mama baci sendvic sa prozora. Mama govori ne moze sendvic kroz prozor,on navalio. Ona smotala i bacila u nekoj kesi, sendvic se razletio, mali se dere sto je bacila... :lol:
Snake Eyes

#354 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Snake Eyes »

vjeshalica wrote: 19/10/2022 09:14

Ovo me podsjetilo na komsijino dijete, ljetos se dernja da mu mama baci sendvic sa prozora. Mama govori ne moze sendvic kroz prozor,on navalio. Ona smotala i bacila u nekoj kesi, sendvic se razletio, mali se dere sto je bacila... :lol:
...je rahljavu, ni sendvic ne zna baciti.
mali jomu

#355 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by mali jomu »

no_sikiriki wrote: 18/10/2022 10:45

Ono što je meni ostalo u glavi iz jedne emisije od prošle sedmice kad je govorila menadžerice jedne sigurne kuće - kaže bila jedna žena, uspjela se odvojiti od nasilnika s djecom nakon dugo godina, na jedvite jade, zaposlila se, osamostalila. I oni svi sretni zbog nje.
A onda iduće godine dođe nova žena s bebom u istu sigurnu kuću - kad gle čuda, isti lik unesrećio novu žrtvu.
To meni govori da taj lik treba da se skloni, da je on tu najveći problem. Mogu ja privatno misliti "šta je tim ženama, šta li su mogle vidjeti na takvom nekom debilu, što im je to trebalo", ali i dalje je on tu ključni problem. Da je bio u zatvoru ili da su svi znali ko je i kakav je, možda bi manje bilo šanse da opet to ponovi nekom drugom.

Ono što meni smeta u ovoj priči, i priči s drugih tema (feminizam), npr. o silovanju je što se samo priča o ženama i kako se one ponašaju i kako zapravo one doprinose tome što ih neko siluje i tuče. I to naravno uglavnom pričaju muškarci. Mislim da je čudno da je to ono prvo što nekome pada na pamet, da se ne priča prvo o tome šta raditi sa nasilnicima, pa tek onda o ženi i šta je obukla i je li trebala ući u vezu s (potencijalnim) nasilnikom.

Sve su slušale komšije, ali nikada niko nije htio da mi pomogne...

https://www.klix.ba/vijesti/bih/jedina- ... /151101038

Ne postoji jedinstvena baza podataka o nasilju u porodici u FBiH

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/27 ... ljuju.html

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI!

Potrebno je da prijavite nasijlje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj 033 222 000.

SIGURNA KUĆA - Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u porodici

Sigurna kuća
Tel: 033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

https://fld.ba/bs/servisi/sigurna-kuca
murga225883

#356 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by murga225883 »

Ja eto 40 godina

I sta sad

Ima li zastare?

Kako optuziti nekoga za nesto sto je bilo prije četrdeset godina?
Tako ce svaka žena moci lazno optuziti kao na Zapadu
GandalfSivi

#357 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by GandalfSivi »

I sve dok ima ovakvih razmisljanja, nista se nece promijeniti. Cuj “nisu nista bolje”. Znas li ti sta je maltretiranje u vezi? Prvo pocne mentalno, pa onda postane fizicko. Znas li sta je psihoza kada muz uvjeri zenu da je ona kriva za sve i da zasluzuje batine? Znas li ti kakav osjecaj bespomocnosti ima zena koja misli da nema gdje pobjeci, da ce je se njena familija odreci ako ga ostavi? A batine sve cesce i cesce, sve “normalnije i normalnije”. To se moze svakome desiti. Pogledaj svoju majku, sestru, kcerku i zamisli da su zrtve takvog maltretiranja. Bi li i onda rekao isto? U kakvom jebenom drustvu zive takve zrtve da sam zvao drotove jer sam cuo kako komsije bije zenu, pola nebodera kasnije nije pricalo sa mnom, jer je “zbog mene pukla bruka”.

Zena je uvijek zrtva ako je partner bije, reci bilo sta drugo je isti idiotizam kao reci da je zena kriva za silovanje jer je minjak obukla.
moonca

#358 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by moonca »

Jel' ga napustila nakon te vecheri?
alijagoro

#359 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by alijagoro »

Jaran naso neku udatu,prvo pocelo kao bambusanje,jaran se zaljubi,kod nje citavo vrijeme prica kako je lose covjek tretira,ne mogu se bas sad sjetiti jel je tuko,ali je vredzo nonstop.Jaran joj pomogne da nadze stan i kupi namjestaj.Nakon nekog vremena pocne se ona cuti sa tim bivsim,jaranu pocne prebacivati da je on stariji od nje i hvaliti se kako je svi momci hoce i s nekim se pocne cak i dopisivati.Seks opo skroz,jaran vidi nema tu fajde i raskinu.Ona se vrati svom bivsem covjeku,nakon nekog vremena dobiju i dijete,no medzutim nakon i djeteta i dalje isti problemi s tim svojim dasom.Od skoro se pocela dopisivati i vidjati opet s mojim jaranom i hoce opet da ostavi svog muza,cak jaranu sugerise da ostavi svoju curu i da vrate ono izgubljeno.Komsija jedan opet svako malo tuce zenu ili neka frka,razbijanje auta i namjestaja,ona mu svaki put oprosti i tepanje ko da nista nije bilo.Nisam zvao policiju,niti planiram jebo budale,s kim si,takav si.
General War

#360 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by General War »

Ovo je vijek zena i zenskih prava, ako im se ne svidja ili su izlozene nasilju mogu otici u roku od 5 minuta...nista ih apsolutno ne sprjecava niti je to danas stid, sve ostalo je lafina i pretjerivanje, ovih feministickih udruzenja koje se ko biva bave pravima zena a rade sve suprotno od interesa same zene.
no_sikiriki

#361 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by no_sikiriki »

General War wrote: 20/10/2022 10:12 Ovo je vijek zena i zenskih prava, ako im se ne svidja ili su izlozene nasilju mogu otici u roku od 5 minuta...nista ih apsolutno ne sprjecava
:thumbup:
Napokon neko sa rješenjem, ključajte temu!
McGradySA

#362 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by McGradySA »

alijagoro wrote: 20/10/2022 03:28 Jaran naso neku udatu,prvo pocelo kao bambusanje,jaran se zaljubi,kod nje citavo vrijeme prica kako je lose covjek tretira,ne mogu se bas sad sjetiti jel je tuko,ali je vredzo nonstop.Jaran joj pomogne da nadze stan i kupi namjestaj.Nakon nekog vremena pocne se ona cuti sa tim bivsim,jaranu pocne prebacivati da je on stariji od nje i hvaliti se kako je svi momci hoce i s nekim se pocne cak i dopisivati.Seks opo skroz,jaran vidi nema tu fajde i raskinu.Ona se vrati svom bivsem covjeku,nakon nekog vremena dobiju i dijete,no medzutim nakon i djeteta i dalje isti problemi s tim svojim dasom.Od skoro se pocela dopisivati i vidjati opet s mojim jaranom i hoce opet da ostavi svog muza,cak jaranu sugerise da ostavi svoju curu i da vrate ono izgubljeno.Komsija jedan opet svako malo tuce zenu ili neka frka,razbijanje auta i namjestaja,ona mu svaki put oprosti i tepanje ko da nista nije bilo.Nisam zvao policiju,niti planiram jebo budale,s kim si,takav si.
Obadvoje su dobili što su zaslužili. Ona se vratila sa boljeg na gore, a on (nadam se) naučio lekciju da ne dira u zauzete žene.
GandalfSivi

#363 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by GandalfSivi »

moonca wrote: 20/10/2022 03:18 Jel' ga napustila nakon te vecheri?
Nemam pojma, ali ti garantujem da je slijedeci put dva puta razmislio prije nego sto je digao ruku na nju…
GandalfSivi

#364 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by GandalfSivi »

General War wrote: 20/10/2022 10:12 Ovo je vijek zena i zenskih prava, ako im se ne svidja ili su izlozene nasilju mogu otici u roku od 5 minuta...nista ih apsolutno ne sprjecava niti je to danas stid, sve ostalo je lafina i pretjerivanje, ovih feministickih udruzenja koje se ko biva bave pravima zena a rade sve suprotno od interesa same zene.
Puna tema muskarcina (ali u q.cu) koji bi rado objasnili zenama sta one trebaju da urade…
no_sikiriki

#365 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by no_sikiriki »

GandalfSivi wrote: 20/10/2022 11:24
General War wrote: 20/10/2022 10:12 Ovo je vijek zena i zenskih prava, ako im se ne svidja ili su izlozene nasilju mogu otici u roku od 5 minuta...nista ih apsolutno ne sprjecava niti je to danas stid, sve ostalo je lafina i pretjerivanje, ovih feministickih udruzenja koje se ko biva bave pravima zena a rade sve suprotno od interesa same zene.
Puna tema muskarcina (ali u q.cu) koji bi rado objasnili zenama sta one trebaju da urade…
Tako je, ipak vi znate bolje. Ali ne samo na ovoj temi, nego općenito. :mrgreen:
Meni je na nekoj zdravstvenoj temi lik objašnjavao kako sam glupa, jer ne znam izračunati kad ću imati menstruaciju za nekih 10 mjeseci, kad mi je pregled zakazan na KCUSu.
Nema veze što nemam redovne menstruacije, lik mi sve objasnio šta ću i kako ću. :lol:
GandalfSivi

#366 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by GandalfSivi »

no_sikiriki wrote: 20/10/2022 11:43
GandalfSivi wrote: 20/10/2022 11:24

Tako je, ipak vi znate bolje. Ali ne samo na ovoj temi, nego općenito. :mrgreen:
Meni je na nekoj zdravstvenoj temi lik objašnjavao kako sam glupa, jer ne znam izračunati kad ću imati menstruaciju za nekih 10 mjeseci, kad mi je pregled zakazan na KCUSu.
Nema veze što nemam redovne menstruacije, lik mi sve objasnio šta ću i kako ću. :lol:
E to…
yoyo13

#367 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by yoyo13 »

Meni je poznato samo "udari me jače" i volim kad me povučeš za kosu :D nikad me nisu prijavili, tuzili niti kazneno gonili, cak sta vise ujutro dorucak, frisko cijedjena narandza i biranje iducih tajnih destinacija :D :D i ajd sad ti to objasni ako bi nekad doslo do suda :lol: :lol: :lol:
funeral blues

#368 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by funeral blues »

Svi ovi koji opravdavaju zlostavljanje žena sa "sama je tražila", "šta je drugo očekivala", "bolje ne zaslužuje", "krpa zakrpu" i sličnim mudrolijama su i sami zlostavljači, milion %. Neki možda već lemaju žene, djevojke, matere, ili koje im je žensko već pri ruci, drugi potajno maštaju o tome ali nemaju muda pa samo iz prikrajka navijaju za tabadžije i noću se uspavljuju maštarijama o tome kako bi bilo nekoj svezati vaspitnu i bar nakratko osjetiti se kul.
murga225883

#369 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by murga225883 »

Okanite se satanizacije muškaraca
Bloo
Globalna šefica

#370 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Bloo »

"Tokom našeg braka nisam radila, nisam imala primanja i mislila sam da je normalno da uvek pitam za novac, da ćutim i ne biram mnogo. I nekako smo mi svi vaspitavani da trpimo, zarad dobrobiti dece i porodice. Uvek sam se osećala manje vrednom, manje važnom. Bila sam ućutkivana, ponižavana i smatrana za nekoga ko samo može biti dobra majka i to je to. Tek kada sam razgovarala sa nekim ljudima, shvatila sam da trpim psihičko i ekonomsko nasilje. Tada sam rešila da moram da promenim nešto i otišla sam. Otići iz muževljeve kuće na selu je strašno. Ne zbog osamostaljivanja, već zbog osude okoline. Posle treba srediti život. Na selu nema mnogo mogućnosti, nema mnogo izbora, ali svakako se treba boriti za dostojanstven život
"Nasilje trpe i žene koje su doktorke nauka, koje imaju visoku platu i koje su situirane, ali one imaju veće šanse da izađu iz nasilja. Ove žene koje nemaju svoju zaradu, u smislu mesečnog primanja, navele su tu ekonomsku moć kao važan faktor. One vrlo često ne mogu deci da kupuju stvari dok im to ne odobre svekar, svekrva, muž... Moraju da pitaju i za najmanje sitnice. Mora neko da im dozvoli na šta mogu da troše novac. Gotovo nikada nemaju nekretnine u svom vlasništvu, ceo svoj život ulože u tu zajednicu, u tu porodicu i nemaju gde da odu", ističe Radmila.
...nedostupnost informacija na selu jedan od najvećih problema kada govorimo o porodičnom nasilju nad ženama u selima.

"Iz iskustva znamo da one nemaju mnogo informacija o tome na koji način njima institucije mogu da pomognu. Retko znaju za postojanje nevladinih organizacija. Ono što bi bilo dobro je da se institucije približe ženama na selu, na neki način. Mi često idemo po selima i delimo letke, informacije i tako omogućujemo ženama da razgovaraju s nama, da postave pitanja. To je ono što je najvažnije. Trebalo bi na neposredniji način doći i ostaviti informacije, makar to bio plakat i broj telefona. Ono što se pokazalo kao dobro, to je postojanje SOS telefona, da one mogu da pozovu, pitaju šta ih zanima i da to ostane anonimno, ako treba. To je jedini način, za neke od njih, da progovore o nasilju", kaže Jelena.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#371 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by pici »

Nisam za radikalni feminizam, ima zena da te bog dragi sacuvaj ALI (od Neda Starka) sto muski su govnari to je malo reci tj ona zenska svi su muskarci svinje :mrgreen: .U globalu ogromna vecina jeste, tu radi primitivni muski gusterski mozak, sekzizam je stvar dominacije nije to ono joj jo dupeta il sise.Prosto neki muski gusterki poriv da to ima pa makar i izdrkano.
Da ima zena da to iskoriste, ima al ogroman broj trpi ta muska ego primitivna sranja.

Recenica koju sam jos ko mlad muskarac cuo i dan danas mi na ovakvim temama bljesne pred oci, (Sve su zene kurve, izvini majko i ti si zena), uzas!
darius_maximus

#372 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by darius_maximus »

Jedina greška ovdje je u naslovu teme.
Tema bi se trebala zvati samo "STOP NASILJU" i to je to.
Nije bitno ko je nasilnik, ko žrtva, da li je to muško, žensko, roditelj ili dijete.

Ovako se samo stvaraju tabori, umjesto samo da bude "nasilnik" vs. "žrtva" i da onda biraš šta želiš da braniš.
no_sikiriki

#373 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by no_sikiriki »

darius_maximus wrote: 20/10/2022 12:24 Jedina greška ovdje je u naslovu teme.
Nije bitno ko je nasilnik, ko žrtva, da li je to muško, žensko, roditelj ili dijete.

Ovako se samo stvaraju tabori, umjesto samo da bude "nasilnik" vs. "žrtva" i da onda biraš šta želiš da braniš.
Ne vidim šta je problem da se priča o određenoj vrsti nasilja. Cilj teme nije da se generalizuje o muškarcima, za nadati je da su većina muškaraca sasvim normalni ljudi kojima to ne bi palo na pamet. Ali s obzirom da svako malo žena nastrada od ruke nasilnika, očito je to tema koja ja aktuelna i o kojoj je potrebno diskutovati.
Ako neko želi da priča o drugim vrstama nasilja, ne vidim što to ne bi postojalo kao zasebna tema.
darius_maximus

#374 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by darius_maximus »

no_sikiriki wrote: 20/10/2022 12:39
darius_maximus wrote: 20/10/2022 12:24 Jedina greška ovdje je u naslovu teme.

Ne vidim šta je problem da se priča o određenoj vrsti nasilja. Cilj teme nije da se generalizuje o muškarcima, za nadati je da su većina muškaraca sasvim normalni ljudi kojima to ne bi palo na pamet. Ali s obzirom da svako malo žena nastrada od ruke nasilnika, očito je to tema koja ja aktuelna i o kojoj je potrebno diskutovati.
Ako neko želi da priča o drugim vrstama nasilja, ne vidim što to ne bi postojalo kao zasebna tema.
Ne govorim o generalizacijama, one su ok.
Generalizacije pomažu čovječanstvu da napreduje i usađene su u ljudski mozak s ciljem opstanka.

Govorim da je nebitan rod, spol, starost, boja kože, itd.
Slomljen nos, napuklo rebro, ubistvo, to su sve zločini, bez obzira ko je žrtva.

Daj takvim ljudima sredstva da se bore i kažnjavaj počinioce, vrši edukaciju i riješio si općenito problem.
Zašto je bitna podgrupa ljudi koji su žrtve i zašto bi postojalo 15 tema, umjesto jedne, s aspekta društva?
Ateista

#375 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Ateista »

darius_maximus wrote: 20/10/2022 12:50
no_sikiriki wrote: 20/10/2022 12:39

Ne govorim o generalizacijama, one su ok.
Generalizacije pomažu čovječanstvu da napreduje i usađene su u ljudski mozak s ciljem opstanka.

Govorim da je nebitan rod, spol, starost, boja kože, itd.
Slomljen nos, napuklo rebro, ubistvo, to su sve zločini, bez obzira ko je žrtva.

Daj takvim ljudima sredstva da se bore i kažnjavaj počinioce, vrši edukaciju i riješio si općenito problem.
Zašto je bitna podgrupa ljudi koji su žrtve i zašto bi postojalo 15 tema, umjesto jedne, s aspekta društva?
Po meni je ok da postoje zasebne teme za one vrste nasilja koje su izrazene i predstavljaju specifican problem u drustvu. Pored nasilja nad zenama je isto tako specificno na svoj nacin vrsnjacko nasilje da realno treba zasebnu temu, mozda ima jos neko ali mi ne pada na pamet. Ne mislim da ovakve teme umanjuju ostale tipove nasilja, vec samo stavljaju vise folus na jedan tip koji je izrazen u drustvu.

Edit: razliciti su uzrozi za neke vrste nasilja pa ima smisla da imaju razlicite teme.
Post Reply