okej drug
Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
seman
#6127 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
U zadnjih 18 dana je očitano 137943 jednotarifnih brojila sa potrošnjom većom od 50 kWh (tako ćemo isključiti neaktivne i neke pomoćne objekte) i ukupno su potrošili ~30958333 kWh - znači da je prosječna potrošnja 224 kWh za takve kriterijume.
29792 brojila od ovih gore navedenih prelaze 300 kWh.
8710 brojila prelaze 500 kWh.
Pa eto, da imate, zaista je previše za jedno domaćinstvo preko 1000 kWh da troši mjesečno. Ne ulazim u odluku koju žele donesu, mislim da ne treba (i da svako ima pravo da troši koliko hoće za svoje pare) - sve dok to ne utiče na cijeli sistem.
Pa eto, da imate, zaista je previše za jedno domaćinstvo preko 1000 kWh da troši mjesečno. Ne ulazim u odluku koju žele donesu, mislim da ne treba (i da svako ima pravo da troši koliko hoće za svoje pare) - sve dok to ne utiče na cijeli sistem.
- P.Starck
#6128 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pridružujem seJoseMujica wrote: ↑18/10/2022 14:47 BiH proizvodi struje dovoljno za domaću potrošnju, a višak se izvozi. A to što se izvozi otprilike ide po istoj šemi po kojoj je u HR opljačkana Ina. I ovo što sada majmun Bičakić priča je da preplaši ljudi kako se ne bi grijali na struju, da ima što više viška koji likovi poput njega izvoze i rastaljuju se.
mamu im usta jebem lopovsku
-
zigzag
#6129 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
samo malo...
Niko ne ograničava trošenje. Svaka kuća može trošiti megavat po satu po želji. Ali veće trošenje treba i da se plati. Struja nije bogom dana sirovina nego treba veliki broj složenih tehnoloških procesa da bi na kraju došla do nečije grijalice.
Ako firme koji tu struju utroše da bi napravili novi proizvod tj dodanu vrijednost moraju plaćati puno više od jednog dijela građanstva koju imaju želju da opet tu struju pretvore u toplotnu energiju zašto i taj dio građana ne bi platio dodatne KWh po nešto većoj cijeni,
Niko ne ograničava trošenje. Svaka kuća može trošiti megavat po satu po želji. Ali veće trošenje treba i da se plati. Struja nije bogom dana sirovina nego treba veliki broj složenih tehnoloških procesa da bi na kraju došla do nečije grijalice.
Ako firme koji tu struju utroše da bi napravili novi proizvod tj dodanu vrijednost moraju plaćati puno više od jednog dijela građanstva koju imaju želju da opet tu struju pretvore u toplotnu energiju zašto i taj dio građana ne bi platio dodatne KWh po nešto većoj cijeni,
- -Chesterfield-
#6130 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
375 kWhseman wrote: ↑18/10/2022 15:55 U zadnjih 18 dana je očitano 137943 jednotarifnih brojila sa potrošnjom većom od 50 kWh (tako ćemo isključiti neaktivne i neke pomoćne objekte) i ukupno su potrošili ~30958333 kWh - znači da je prosječna potrošnja 224 kWh za takve kriterijume.
Pa eto, da imate, zaista je previše za jedno domaćinstvo preko 1000 kWh da troši mjesečno. Ne ulazim u odluku koju žele donesu, mislim da ne treba (i da svako ima pravo da troši koliko hoće za svoje pare) - sve dok to ne utiče na cijeli sistem.![]()

-
zigzag
#6131 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ima li podataka za dvotarifna?seman wrote: ↑18/10/2022 15:55 U zadnjih 18 dana je očitano 137943 jednotarifnih brojila sa potrošnjom većom od 50 kWh (tako ćemo isključiti neaktivne i neke pomoćne objekte) i ukupno su potrošili ~30958333 kWh - znači da je prosječna potrošnja 224 kWh za takve kriterijume.
Pa eto, da imate, zaista je previše za jedno domaćinstvo preko 1000 kWh da troši mjesečno. Ne ulazim u odluku koju žele donesu, mislim da ne treba (i da svako ima pravo da troši koliko hoće za svoje pare) - sve dok to ne utiče na cijeli sistem.![]()
-
seman
#6132 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pogriješio sam malo gore u proračunu, dijeli se sa 93617 (obzirom da je to ukupan broj brojila) i onda dobijemo negdje oko ~330 kWh.
Za dvotarifne 59976333 kWh / 185519 = ~323 kWh.
Proračun je ugrubo, al' to vam je to za obračunata brojila u ovih 18 dana.
Za dvotarifne 59976333 kWh / 185519 = ~323 kWh.
Proračun je ugrubo, al' to vam je to za obračunata brojila u ovih 18 dana.
-
LA Vicent
#6133 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Evo potrošnja 4klime Fujitsu zimi i ljeti.
Kakav limit na 300

Kakav limit na 300

-
Ci-Nick
#6134 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Njemačka je bogata zemlja al preko 3500 KWh godisnje ide druga tarifa.
Kad se podjeli 3500 KWh na 12 mjeseci nema ni 300 KWh.
Prosjecno domaćinstvo u Njemackoj trosi oko 3000 KWh Godisnje a prije desetak godina je to bilo 3500 KWh.
Dakle trose sve manje jer je struja skupa a kod nas se trosi sve vise.. Jer je jeftina i nema potrebe stediti.
Da se razumijemo, bolje je da se griješ na invertere nego da spališ 10 tona uglja ali Elektroprivreda ne može prodavati neograničene količine struje ispod proizvodne cijene. Subvencioniranje grijanja TP i inverterima treba da je problem grada i države a ne jednog preduzeća.
Last edited by Ci-Nick on 18/10/2022 17:39, edited 2 times in total.
-
LA Vicent
#6135 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nijemci imaju poštena brojila
-
LA Vicent
#6136 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Potrošnja u objektu nekih 60 kvadratnih metara izolacija iznutra vuna 5cm izvana stiropora 8cm.
Prethodni objekat nema nikakvu izolaciju.
Ovde rade 2 klime

Prethodni objekat nema nikakvu izolaciju.
Ovde rade 2 klime

- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#6137 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nemam informaciju, ali razmisljam malo dalje. Koliko je raje ugradilo klime ove godine, kupilo raznih vrsta grijalica? Sami ste na ovoj temi ali i o klimama procitali veci broj upisa, ili vidjeli u radnji kako neko ispod ruke vec sada nosi grijalice.
Zato sam i postavio, da li agregat, ili neki kamin, ili oboje
-
laik1981
#6138 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Klime se masovno ugradjuju vec godinama.. Konvektori isto tako.. Ovaj sad novonastali trend nije ni 5% onog sto je vec ugradjeno u zadnjih par godina, pa se nije pravila nikakva pompa oko uvecane potrosnje i opterecenja kojekakvih mreza.. Sad je to aktuelizirano, pa se i pridaje veca paznja.. Ko je lozio, lozice i dalje, bar u 90% slucajeva.. Isto to vazi i za one koji su se do sada grijali na plin.. Poremeceni su samo oni koji su se grijali na pelet, al eto opet ga raja uzima i po ovim nenormalnim cijenama..laserShow wrote: ↑18/10/2022 17:36Nemam informaciju, ali razmisljam malo dalje. Koliko je raje ugradilo klime ove godine, kupilo raznih vrsta grijalica? Sami ste na ovoj temi ali i o klimama procitali veci broj upisa, ili vidjeli u radnji kako neko ispod ruke vec sada nosi grijalice.
Zato sam i postavio, da li agregat, ili neki kamin, ili obojekasno je u pola januara u 11 navece. (Zadrzavam pravo da overthinkam).
Sva ova prica oko poskupljenja struje i eventualnih pucanja sistema je obicni lov u mutnom klosara koji vide sansu za bogacenje izvozom struje.. Sto je mi manje potrosimo, to ce je oni vise izvesti, a potraznja na trzistu nikad veca, pa samim tim i cijena.. Slicna je prica i oko peleta.. Profiterstvo i pokusaji profiterstva.. Sreca pa je struja i odredjena stavka kojom se cuva socijalni mir..
U potpunosti je legitimno da se ti pripremas na najgori scenario..
-
Ci-Nick
#6139 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nedavno naletih na neko istraživanje iz 2014 na temu energenata.laik1981 wrote: ↑18/10/2022 18:26Klime se masovno ugradjuju vec godinama.. Konvektori isto tako.. Ovaj sad novonastali trend nije ni 5% onog sto je vec ugradjeno u zadnjih par godina, pa se nije pravila nikakva pompa oko uvecane potrosnje i opterecenja kojekakvih mreza.. Sad je to aktuelizirano, pa se i pridaje veca paznja.. Ko je lozio, lozice i dalje, bar u 90% slucajeva.. Isto to vazi i za one koji su se do sada grijali na plin.. Poremeceni su samo oni koji su se grijali na pelet, al eto opet ga raja uzima i po ovim nenormalnim cijenama..laserShow wrote: ↑18/10/2022 17:36
Nemam informaciju, ali razmisljam malo dalje. Koliko je raje ugradilo klime ove godine, kupilo raznih vrsta grijalica? Sami ste na ovoj temi ali i o klimama procitali veci broj upisa, ili vidjeli u radnji kako neko ispod ruke vec sada nosi grijalice.
Zato sam i postavio, da li agregat, ili neki kamin, ili obojekasno je u pola januara u 11 navece. (Zadrzavam pravo da overthinkam).
Sva ova prica oko poskupljenja struje i eventualnih pucanja sistema je obicni lov u mutnom klosara koji vide sansu za bogacenje izvozom struje.. Sto je mi manje potrosimo, to ce je oni vise izvesti, a potraznja na trzistu nikad veca, pa samim tim i cijena.. Slicna je prica i oko peleta.. Profiterstvo i pokusaji profiterstva.. Sreca pa je struja i odredjena stavka kojom se cuva socijalni mir..
U potpunosti je legitimno da se ti pripremas na najgori scenario..
I po sjećanju ovako stvari stoje..
Oko 70% domaćinstava u BiH grije se s drvima ili ugljem. Velika većina grije samo jednu sobu
Dakle velika većina od ovih 70% sigurno neće mjenjati nacin grijanja.
Oko 20% domaćinstava ima daljinsko ili centralno grijanje. A samo 10% domaćinstava se grije na plin, struju i lož ulje.
Prema tome sve i da se svih 10% domaćinstava grije na invertera i TP, nije problem.
Steta je da se neko grije na grijalicu ili termoblok jer se za svaki tako potrošen KWh spale 3 KW uglja.
Potrosnja je i do sad bila veća u zimskim mjesecima, u januaru se trosi oko 100 GWh vise nego u junu.
Nista se katastrofalno neće desiti jer je penzioneru, nezaposlenom, zaposlenom sa 700 KM plate i do sad bilo skupo ukljuciti grijalicu.
Iz istog razloga predviđam da će se cijena peleta vratiti, jer mnogi ljudi koji su nabavili peći za pelet su racunali sa cijenom od 300 maraka po toni i ne mogu sebi priustiti grijanje koje će kostati 4 ili 5 hiljada godisnje.
A sto se izvoza struje tice,.. nekad se izvozilo preko 2.000 GWh,.. prosle godine oko 1500 GWh. Ove godine će to biti samo oko 800 GWh .. sljedeće ? Ko zna.
Ponavljam Elektroprivrede RS-a i HZHB već četiri mjeseca uvoze struju jer je nemaju dovoljno.
-
LA Vicent
#6140 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pojasnio sve
-
sabanss
#6141 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Švabe troše u prosjeku po 140 kWh mjesečno po osobi i smanjuju potrošnju zadnjih deset godina konstantno.
Nas je niska cijena dovela do toga da struju ne cijenimo. Energetska efikasnost ko da smo Saudijska Arabija, ništa fasade, ništa električna trošila veće efikasnosti, ništa sobna temperatura od 21 stepen. Ima se, može se, pametniji od cijelog svijeta... Samo dokle
Nas je niska cijena dovela do toga da struju ne cijenimo. Energetska efikasnost ko da smo Saudijska Arabija, ništa fasade, ništa električna trošila veće efikasnosti, ništa sobna temperatura od 21 stepen. Ima se, može se, pametniji od cijelog svijeta... Samo dokle
-
zigzag
#6142 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Tako nekako. Ali kriv je Bičakčić.sabanss wrote: ↑18/10/2022 21:50 Švabe troše u prosjeku po 140 kWh mjesečno po osobi i smanjuju potrošnju zadnjih deset godina konstantno.
Nas je niska cijena dovela do toga da struju ne cijenimo. Energetska efikasnost ko da smo Saudijska Arabija, ništa fasade, ništa električna trošila veće efikasnosti, ništa sobna temperatura od 21 stepen. Ima se, može se, pametniji od cijelog svijeta... Samo dokle![]()
- BarbaDue
#6143 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
A šta će recimo za ove kao što je moj kolega, do sada se grijao na pelet i trošio stuje u visini 500-600KWh?
-
preludezalude
#6144 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja sam u Tuzli i imam centralno gradsko grijanje i opet trosim struje u prosjeku 600-700 kw mjesecno. Pa u danasnje vrijeme je sve na struju.
- BarbaDue
#6145 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Btw, meni stigao račun za struju, 10KM veći u odnosu na prethodni mjesec. Upalio sam klimu 20.9.'22.
- skupljac_zeljeza
#6146 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Bio sam ja u Švabiji u zgradi sa osam stanova i grijao se na plin i kad god siđem u podrum uveče gdje su bila brojila samo moje zvekeće. Ostala šute,a vani snijeg. Drugi Švabo ušao u kupatlo da nešto majstoriše dok sam prao zube i kada je vidio da perem preko česme otišao u kuhinju i donio mi čašu, napunio i rekao da mi je to dovoljno da operem zube. Pošto su svi stanari zgrade dijelili trošak potrošene vode mene je gazdarica odvojila satom da ne bude bune.sabanss wrote: ↑18/10/2022 21:50 Švabe troše u prosjeku po 140 kWh mjesečno po osobi i smanjuju potrošnju zadnjih deset godina konstantno.
Nas je niska cijena dovela do toga da struju ne cijenimo. Energetska efikasnost ko da smo Saudijska Arabija, ništa fasade, ništa električna trošila veće efikasnosti, ništa sobna temperatura od 21 stepen. Ima se, može se, pametniji od cijelog svijeta... Samo dokle![]()
Ali to je lažni privid štedljive Švabije. Prisustvovao sam rušenju planinarske kuće i pitam ih što ruše skoro novu i sređenu brvnaru i načelnik mi reče da moraju potrošiti negdje ostatak iz budžeta da bi mogli tražiti i sljedeće godine isti iznos inače će im smanjiti. Štedi struju u kući, a na lokalnom igralištu upali noću sva četiri snopa reflektora i u 22 h freakovi igraju rekreativni fudbal. Koliko sijalica i lampiona gore onaj mjesec Božća i Uskrsa po cijelu noć? Cijeli grad blješti dok građane pozivaju da tv ne gase daljinskim nego na uređaju.
-
Ci-Nick
#6147 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
https://smartselektronik.com/product/22 ... kw-ladung/
Evo ga ispod 100 eura po toni na šleper.
Moglo bi se desiti da naši proizvođači budu tražili zabranu uvoza.
https://smartselektronik.com/?product_c ... pe=product
A ima raznih cijena al ima ispod 200 eura po toni.
Past će cijena brzo.
https://smartselektronik.com/product/ho ... g-palette/
Evo malo ozbiljinji pregled,..
https://www.oekofen.com/de-de/aktueller-pelletspreis/
pa kaže,..
"Am Pelletmarkt in Deutschland zeichnet sich eine sinkende Nachfrage einhergehend mit einer Normalisierung von Preis und Lieferzeiten ab. Der Pelletpreis geht trotz weiterhin sehr hohen Rohstoffkosten etwas zurück und beträgt im Oktober durchschnittlich 743,81 Euro/Tonne (t).W
Na tržištu peleta u Njemačkoj se primjećuje pad potražnje i normalizacija cijene koja je u oktobru bila u prosjeku 743,81 eura po toni.
Ali kad se pogledaju dijagrami koštanja kWh, pelet je i na ovoj cijeni jeftiniji od plina i lož ulja i košta "samo" 14,88 centi u poređenju sa strujom koja košta kod njih oko 40 centi i sa naših cca 8 centi za struju.
Past će cijena brzo.
pa kaže,..
"Am Pelletmarkt in Deutschland zeichnet sich eine sinkende Nachfrage einhergehend mit einer Normalisierung von Preis und Lieferzeiten ab. Der Pelletpreis geht trotz weiterhin sehr hohen Rohstoffkosten etwas zurück und beträgt im Oktober durchschnittlich 743,81 Euro/Tonne (t).W
Na tržištu peleta u Njemačkoj se primjećuje pad potražnje i normalizacija cijene koja je u oktobru bila u prosjeku 743,81 eura po toni.
Ali kad se pogledaju dijagrami koštanja kWh, pelet je i na ovoj cijeni jeftiniji od plina i lož ulja i košta "samo" 14,88 centi u poređenju sa strujom koja košta kod njih oko 40 centi i sa naših cca 8 centi za struju.
-
rasim2910
#6148 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Odličan post kolegaCi-Nick wrote: ↑19/10/2022 06:26 https://smartselektronik.com/product/22 ... kw-ladung/
Past će cijena brzo.
pa kaže,..
To samo pokazuje sa kakvim profiterima imamo posla u BiH.
- P.Starck
#6149 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pokušavaš nas uporediti sa DECi-Nick wrote: ↑18/10/2022 17:13 Njemačka je bogata zemlja al preko 3500 KWh godisnje ide druga tarifa.
Prosjecno domaćinstvo u Njemackoj trosi oko 3000 KWh Godisnje a prije desetak godina je to bilo 3500 KWh.
Dakle trose sve manje jer je struja skupa a kod nas se trosi sve vise.. Jer je jeftina i nema potrebe stediti.
Da se razumijemo, bolje je da se griješ na invertere nego da spališ 10 tona uglja ali Elektroprivreda ne može prodavati neograničene količine struje ispod proizvodne cijene. Subvencioniranje grijanja TP i inverterima treba da je problem grada i države a ne jednog preduzeća.
Žele ti dići cijenu struje a još uvijek ne možeš imati solare na krovu!
SDA i ini lihvari van svake kontrole u klasičnom oligopolu uništavaju tržište peleta a glavna sirovina im je "naša" šuma!
Ovdje je polazna tačka pljačka građana i javnog novca, uvijek i u svemu.
- semsasuljakovic
#6150 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
A ti bi kao ugradio solare. LOLP.Starck wrote: ↑19/10/2022 10:04Pokušavaš nas uporediti sa DECi-Nick wrote: ↑18/10/2022 17:13 Njemačka je bogata zemlja al preko 3500 KWh godisnje ide druga tarifa.
Da se razumijemo, bolje je da se griješ na invertere nego da spališ 10 tona uglja ali Elektroprivreda ne može prodavati neograničene količine struje ispod proizvodne cijene. Subvencioniranje grijanja TP i inverterima treba da je problem grada i države a ne jednog preduzeća.![]()
Žele ti dići cijenu struje a još uvijek ne možeš imati solare na krovu!
SDA i ini lihvari van svake kontrole u klasičnom oligopolu uništavaju tržište peleta a glavna sirovina im je "naša" šuma!
Ovdje je polazna tačka pljačka građana i javnog novca, uvijek i u svemu.
Prvo se edukuj koja je cijena tih solara, pa ti neće pasti na pamet pisati takve nebuloze.
Cijena peleta divlja i u regionu, prodaje se vani jer je to pametan poslovni potez. Uzmi bilo koju firmu, ako joj je isplatnije prodavati vani, zašto bi odbila tu priliku?