Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
romim
#6101 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja ne znam na sta ovi ljudi mjesecno potrose 500kwh ili 900kwh cetveroclana porodica.
Kod mene potrosnja za dvije porodice ljeti se krece oko 350kwh
Kod mene potrosnja za dvije porodice ljeti se krece oko 350kwh
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#6102 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Zavisi od efikasnosti uređaja, a može i na vanjsku rasvjetu.
Imao sam jedan frižider koji je vukao 45 KM mjesečno.
Imao sam jedan frižider koji je vukao 45 KM mjesečno.
- dzeko1
#6103 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Energetska efikasnost uređaja je jako bitna, prije trošio 450-500kw mjesečno, zamijenio stari šporet, veš mašinu, frižider, stavio led rasvjetu, novi usisivač, potrošnja se vrti oko 300 sad. Samo rasvjeta mi je uštedila 6-7km mjesečno na računu, prije mi redovno dolazilo preko 70km bez rtv pretplate, a sad sa pretplatom do 50.
- P.Starck
#6104 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ovo bi trebalo ići u zasebnu temu.
Ipak da se tuspasim. Prosječna potrošnja za prošlu godinu 640 kW (5-člana porodica).
Bičakčića nabijem na k.. neovisno o čemu baljezgao i čije pare krčmio, kao i ostale SDA zaslužne uhljebe!
Sva njihova politika je krađa javnog novca kroz različite koncesije, naknade, udruženja i slične namete.
Ipak da se tuspasim. Prosječna potrošnja za prošlu godinu 640 kW (5-člana porodica).
Bičakčića nabijem na k.. neovisno o čemu baljezgao i čije pare krčmio, kao i ostale SDA zaslužne uhljebe!
Sva njihova politika je krađa javnog novca kroz različite koncesije, naknade, udruženja i slične namete.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#6105 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Citam temu, ne koristim pelet ali tu je ugalj i stvarno mi nisu jasni ovi klima fanovi. Razumijem, ugradili ste, ugradjuje kunto i punto, ako ne klimu, onda razne grijalice. Kako mozete praviti racunicu na osnovu prethodnih godina? Pa sve to treba pomnoziti s minimalno 2!
Isto tako, jeste li vi svjesni, a izgleda da nismo kao drutstvo, da ce opterecenjem el. mreze doci do problema sa snadbjevanjem? Ili je to mit, mada ja kontam da moje naselje ukljuci klime, da bi doslo do preopterecenja.
Drugo, sta kontate ako nestane struje? Ja na centralnom kao i vi na klimi mogu samo da se pusim, ako nema struje. Pa je alternativa agregator, ili neki kamin, jer se drva ima.
Je li se vi spremate za alternativu, ili samo ja pretjerujem s ovim gore razmisljanjem?
Isto tako, jeste li vi svjesni, a izgleda da nismo kao drutstvo, da ce opterecenjem el. mreze doci do problema sa snadbjevanjem? Ili je to mit, mada ja kontam da moje naselje ukljuci klime, da bi doslo do preopterecenja.
Drugo, sta kontate ako nestane struje? Ja na centralnom kao i vi na klimi mogu samo da se pusim, ako nema struje. Pa je alternativa agregator, ili neki kamin, jer se drva ima.
Je li se vi spremate za alternativu, ili samo ja pretjerujem s ovim gore razmisljanjem?
-
zigzag
#6106 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ovo je vrlo realno pitanje. U tom slučaju ispaštaju svi koji su na tom trafou. I onaj ko ima centralno grijanje na ugalj, i onaj ko je ostao na peletu, ali i onaj ko loži par klasičnih šporeta u kući jer ostaje bez struje za osnovne stvari.
- shape of despair
#6107 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
no struja=no plinski bojler također
-
laik1981
#6108 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
A otkud vama da nece biti struje? Ako ne bude struje nastace opsti haos i socijalni nemiri.. Grijanje na struju treba promovisati i motivisati, a ne obratno.. To sto nece biti struje za izvoza koliko je bilo, to nije problem naroda..
-
LA Vicent
#6109 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pita se mladomusliman bičakija.
Treba plaćati rudnike i bezubu rudarsku furdu.
Inače rudari su nepismeni i sa dna društvene ljestvice nedaj bože nekome doživite susret sa tom furdom.
- ZoomZoomKiwi
#6110 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja sam ubijeđen da ako dođe do toga da je kapacitet ispunjen i da je potražnja veća, prije će nama uvesti redukcije u vidu gašenja mreže u određenim satima kad je u Europi peak upotrebe, samo da bi više zaradili.
Dosadašnje iskustvo u nošenju sa svim problemima trenutnim i prošlim mi govori da je upravo to najvjerovatnija mogućnost. Sumnjam da će se tek tako odreći zarade od izvoza da bi nama bilo toplo, jebe se njima za nas.
- Mate_Miso_Kovac
#6111 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Naravno da se jebe, kad je u EP uvaljen pun kurac polupismene-jedvasposobne-navdonovisokoobrazovane stoke s masnim platama i bonusima... valja sve to redovno isplaćivati...
-
Ci-Nick
#6112 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
O kakvoj zaradi pričaš ?EFD22 wrote: ↑18/10/2022 11:00Ja sam ubijeđen da ako dođe do toga da je kapacitet ispunjen i da je potražnja veća, prije će nama uvesti redukcije u vidu gašenja mreže u određenim satima kad je u Europi peak upotrebe, samo da bi više zaradili.
Dosadašnje iskustvo u nošenju sa svim problemima trenutnim i prošlim mi govori da je upravo to najvjerovatnija mogućnost. Sumnjam da će se tek tako odreći zarade od izvoza da bi nama bilo toplo, jebe se njima za nas.
Elektroprivreda je ovu godinu započela sa 120 miliona KM gubitka jer će u ovoj godini domaćinstvima prodavati cca 2,2 TWh ispod proizvodne cijene i taj gubitak se mora na neki način pokriti a jedino ga izvoz može pokriti.
Uz to će i subvencionirati 70.000 pezionera sa po 165 KM. Elektroprivreda na taj način krši zakon o privrednim društvima i zakon o donacijama.
Da je Elektroprivreda tako neodgovorna prema stanovništvu, kako je prikazuješ ne bi imali najjeftiniju struju u Europi.
Bez ograničenja potrošnje,.. ( još uvijek ).
- ZoomZoomKiwi
#6113 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Struju je trebalo poskupljivati od 1999. svake druge godine po 5%, pa bi uz prinudno navikavanje polupismenog stanovništva koje ne vidi dalje od nosa još pridonio i razvijanju svijesti o energetskoj efikasnosti.Ci-Nick wrote: ↑18/10/2022 11:35O kakvoj zaradi pričaš ?EFD22 wrote: ↑18/10/2022 11:00
Ja sam ubijeđen da ako dođe do toga da je kapacitet ispunjen i da je potražnja veća, prije će nama uvesti redukcije u vidu gašenja mreže u određenim satima kad je u Europi peak upotrebe, samo da bi više zaradili.
Elektroprivreda je ovu godinu započela sa 120 miliona KM gubitka jer će u ovoj godini domaćinstvima prodavati cca 2,2 TWh ispod proizvodne cijene i taj gubitak se mora na neki način pokriti a jedino ga izvoz može pokriti.
Uz to će i subvencionirati 70.000 pezionera sa po 165 KM. Elektroprivreda na taj način krši zakon o privrednim društvima i zakon o donacijama.
Da je Elektroprivreda tako neodgovorna prema stanovništvu, kako je prikazuješ ne bi imali najjeftiniju struju u Europi.
Bez ograničenja potrošnje,.. ( još uvijek ).
Da ne pričam o uvođenju energetskih certifikata za sve nekretnine, poreza/naknade na neefikasne nekretnine klase ispod D. O drugim, strateškim dugoročnijim mjerama je suvišno pričati u državi u kojoj ako hoćeš privatnu mini solarnu elektranu na krovu vlastite kuće, bez poznavanja vrha politike i podmazivanja istih možeš samo sanjati o tome.
Počevši od Zenice gdje su pri izgradnji GGM-a prije 12 godina na stubove montirali Siteco SQ200 svjetiljke koje su tada koštale skoro kao i ekvivalentna LED svjetiljka, a troše 40% više električne energije. Al' jebiga, trebalo je ugraditi Elektrokovinu i Siteco u svaki mogući posao u državi.
I tako dalje.
Ima zarade itekako, samo se preraspodijeli u zna se čije džepove.
- skupljac_zeljeza
#6114 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Naravno da svi ganjamo svoj interes i što da dozvolim da me levate? Gdje je on ovdje spomenuo mrežu? Iz citata izbija nešto drugo.
Imam Viadrusovu peć sa radijatorima i to mi je bilo i najisplativije i grijao i dan i noć i uživao. U proljeće nazvao čovjeka da mi dovuče kada je bila tona 200 KM pa onda skače na 230 pa onda na 250 ljetos i neki dan mi reče da mi ne može uplatiti dok ne formiraju novu cijenu koja će biti između 270 i 300 KM. Ne može da mi dovuče obične banovićke kocke evo 6-7 mjeseci, a cijena raste. Da li sam kao alternativu trebao uzeti pelet ili invertere koji uvijek proizvode toplotu štednim načinom 1:4 i čak nekada 1:5 u idelanim uvjetima? Ili sam trebao čekati da ugalj dođe u januaru kada bude tona 450 KM?
Uglja nema. I ne vjerujem sa razlogom ovom dole objašnjenju jer predugo čekam i naslušao sam se raznih objašnjenja. Uostalom zašto se proizvode inverteri i toplotne pumpe kao štedljivi način zagrijavanja stanova, a ne zagađuju okoliš?
Nesvakidašnja potražnja
Tuzlaci mjesecima čekaju na ugalj iz Banovića, iz rudnika objasnili o čemu se radi
Odjavljujem se da ne smetam ovima koji ganjaju pelet.
Znači možemo se komotno i grijati, ali nećeš majčin sine jeftino. Pa nastavlja vrlo indikativno."BiH ima dovoljne kapacitete da proizvede električne energije za sve svoje potrebe, uključujući i pojačano korištenje struje za grijanje. Za ovu godinu to je i najrentabilnije, ali dugoročno tako neće moći ostati. Morat će se slijediti tržišni trendovi, jer će izvoz (električne energije) biti zamijenjen domaćom potrošnjom koja nije tarifno regulirana", kazao je Bičakčić u razgovoru za Fenu
Dok se mi bavimo Schmidtom, Dodikom, Bakirom, Senadom i Čovićem po više puta je povećana i cijena uglju i peletu i plinu i evo mora i struji. Da li baš mora pored naših rudnika i hidropotencijala na ovakav način? Da joj podigne cijenu 100% ja ne bih ništa rekao, ali da me ovako ucjenjuje nekakav Upravnik brojem kWh i evropskom cijenom resursima koji su i moji."To ne mora značiti poskupljenje za kategorije koje troše, recimo do 300 kilovat-sati. Za njih može ostati ista, pa čak i niža cijena, ali oni koji budu trošili električnu energiju za grijanje morat će plaćati ekonomsku cijenu, a ta cijena je značajno veća od sadašnje", smatra Bičakčić.
https://www.klix.ba/biznis/u-2023-nas-o ... /221016079
Imam Viadrusovu peć sa radijatorima i to mi je bilo i najisplativije i grijao i dan i noć i uživao. U proljeće nazvao čovjeka da mi dovuče kada je bila tona 200 KM pa onda skače na 230 pa onda na 250 ljetos i neki dan mi reče da mi ne može uplatiti dok ne formiraju novu cijenu koja će biti između 270 i 300 KM. Ne može da mi dovuče obične banovićke kocke evo 6-7 mjeseci, a cijena raste. Da li sam kao alternativu trebao uzeti pelet ili invertere koji uvijek proizvode toplotu štednim načinom 1:4 i čak nekada 1:5 u idelanim uvjetima? Ili sam trebao čekati da ugalj dođe u januaru kada bude tona 450 KM?
Uglja nema. I ne vjerujem sa razlogom ovom dole objašnjenju jer predugo čekam i naslušao sam se raznih objašnjenja. Uostalom zašto se proizvode inverteri i toplotne pumpe kao štedljivi način zagrijavanja stanova, a ne zagađuju okoliš?
Nesvakidašnja potražnja
Tuzlaci mjesecima čekaju na ugalj iz Banovića, iz rudnika objasnili o čemu se radi
Odjavljujem se da ne smetam ovima koji ganjaju pelet.
-
LA Vicent
#6115 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ugalj je kupila Srbija i to sve što mogu da proizvedu.
- skupljac_zeljeza
#6116 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ne mogu ni taj ugovor da ispoštuju. A za bh građane kažu:
Ove godine vlada nesvakidašnja potražnja za ugljem iz Banovića, a građani se žale na sporu isporuku tog energenta, iako su ga, navode, platili. Iz RMU Banovići za Klix.ba su pojasnili o čemu se radi, istaknuvši s druge strane da općenito sve potrebe bh. tržišta sami ne mogu podmiriti.
-
laik1981
#6117 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pa ako mi pristanemo da nas Bicakcic i slicna furda ebe u zdrav mozak onda neka nam upetorostruce cijene i neka nam pucaju redukcije kako hoce.. Ono sto je cinjenica je da struje ima dovoljno i da mreza moze izdrzati povecanu potrosnju.. Sve ostalo je u domenu igranja kojekakvih lopina.. Ova prica o "do 300kw" je ofirna.. To znaci da poskupljuje gotovo svima, a ne samo onima koji se griju na struju .
- bude
#6118 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
do 300kw za penzica samca i porodicu od 7-8 clanova 
- Kiki_Musampa
#6119 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pošto vidim da se raspravlja o struji,poskupljenjima itd, da kažem koju svoju riječ:
-Ako struja poskupi,sve ostalo će poskupiti,tako i pelet,te će to još više ubrzati recesiju.
- DO 300 kw možda može moj otac,koji živi sam, potrošiti. Porodice,sa više djece,koji imaju svaki drugi dan mašinu ili više za pranje,pranje kose svaka dan,dva,nema šanse da budu ispod.
-Svi znamo da je bolje da imamo nove uređaje,sa A oznakom potrošnje,ali koliko nas to sebi može priuštiti.
Ja znam da je ogroman udar na ljude koji se griju na pelet ili ugalj/drva, ali skontajte,ako poskupi strija,to će sve još više poskupiti. Ali to je na kraj ukrajeva tipično balkanski,ako je meni,neka i komšiji crkne krava,biti će mi lakše
-Ako struja poskupi,sve ostalo će poskupiti,tako i pelet,te će to još više ubrzati recesiju.
- DO 300 kw možda može moj otac,koji živi sam, potrošiti. Porodice,sa više djece,koji imaju svaki drugi dan mašinu ili više za pranje,pranje kose svaka dan,dva,nema šanse da budu ispod.
-Svi znamo da je bolje da imamo nove uređaje,sa A oznakom potrošnje,ali koliko nas to sebi može priuštiti.
Ja znam da je ogroman udar na ljude koji se griju na pelet ili ugalj/drva, ali skontajte,ako poskupi strija,to će sve još više poskupiti. Ali to je na kraj ukrajeva tipično balkanski,ako je meni,neka i komšiji crkne krava,biti će mi lakše
- stetoskop
#6120 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Dobro bi bilo, ako neko zna podatak za ovih 300kW, da li je po osobi ili brojilu. Nekako se plasiralo po brojilu, ja to nisam nigdje našao, a od same najave energetske krize, u glavi sam imao pretpostavku da je racionalna potrošnja 300 kW po osobi isto kao i vodovod što radi, 5m3 po osobi.
A što se tiče poskupljenja, nije u redu da dopuštamo poskupljenje šumskih i rudnih energenata, a okomimo se na elektroprivredu, jer nam je to ko zadnja opcija.
Ja se grijem na struju zadnjih nekoliko godina, sada kada svi hoće na struju, vidim vrag je odnio šalu, montirao sam kotlovnicu i obezbijedio drva, jer ono što imam uskladišteno to je i obezbijeđeno, a ogrjev nije nešto što je za zahebanciju i pretpostavke.
A što se tiče poskupljenja, nije u redu da dopuštamo poskupljenje šumskih i rudnih energenata, a okomimo se na elektroprivredu, jer nam je to ko zadnja opcija.
Ja se grijem na struju zadnjih nekoliko godina, sada kada svi hoće na struju, vidim vrag je odnio šalu, montirao sam kotlovnicu i obezbijedio drva, jer ono što imam uskladišteno to je i obezbijeđeno, a ogrjev nije nešto što je za zahebanciju i pretpostavke.
- skupljac_zeljeza
#6121 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Često govorimo u ime onih koji ovdje ne dolaze da kažu šta misle, a njih je ipak većina u ovoj državi. Mnogima nije problem dva zimovanja i dva ljetovanja godišnje, a pelet još manji problem. Samo što mnogi nisu većina. A tek oni ispod prosjeka!?!?!

-
rasim2910
#6122 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ode tema sa kvaliteti cijena pelet u BiH,na potršnja električne energije i kvalitet nisko-naponske mreže.
-
rasim2910
#6123 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nekad:

Danas:
Pratite bar šta pišete,haman samo da se piše.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#6124 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
BiH proizvodi struje dovoljno za domaću potrošnju, a višak se izvozi. A to što se izvozi otprilike ide po istoj šemi po kojoj je u HR opljačkana Ina. I ovo što sada majmun Bičakić priča je da preplaši ljudi kako se ne bi grijali na struju, da ima što više viška koji likovi poput njega izvoze i rastaljuju se.
mamu im usta jebem lopovsku
mamu im usta jebem lopovsku
- stetoskop