"Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ateista

#326 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Ateista »

Spit_fire wrote: 17/10/2022 20:38
banjaluka078 wrote: 17/10/2022 20:36

Ima neke razlike između "prevarila ga" i "prebio je od batina".
Ima naravno..kad ga prevari uglavnom se razidju
Kad je prebije uglavnom ostanu zajedno pa je prebije opet
Ima i tu svega, ima muskaraca koji se boje da nece naci drugu, koji ne znaju sebi napraviti rucak ili oprati ves pa ce trpiti sve i svasta, slicno kao kod zena koje nemaju finansijsku samostalnost pa moraju trpiti muza nasilnika. Naravno, tesko je porediti fizicko zlostavljanje sa psihickim ili sa prevarom i drugim slicnim stvarima.

Kako god, po meni vazi isto pravilo - glavni krivac je onaj ko vrsi nasilje, vrsi prevaru i druge stvari, druga osoba ima samo dio odgovornosti sto se upustila u vezu sa pogresnom osobom.
vjeshalica

#327 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by vjeshalica »

Ateista wrote: 18/10/2022 09:10
Spit_fire wrote: 17/10/2022 20:38

Ima naravno..kad ga prevari uglavnom se razidju
Kad je prebije uglavnom ostanu zajedno pa je prebije opet
Ima i tu svega, ima muskaraca koji se boje da nece naci drugu, koji ne znaju sebi napraviti rucak ili oprati ves pa ce trpiti sve i svasta, slicno kao kod zena koje nemaju finansijsku samostalnost pa moraju trpiti muza nasilnika. Naravno, tesko je porediti fizicko zlostavljanje sa psihickim ili sa prevarom i drugim slicnim stvarima.
To su oni muskarci koji su podizani od strane oceva da je mater duzna da im dupe pere do zenidbe,kuha,pere,pegla,rasprema...i da buduca zena bude zamjena za mater. Uglavnom muskarci iz malogradjanskih sredina.
Ateista

#329 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Ateista »

no_sikiriki wrote: 17/10/2022 22:32
Hakiz wrote: 17/10/2022 20:51 Ok, hajde, kako bi ti spriječila nasilje? Kao što rekoh ljudi vrše krivična djela znajući da mogu biti osuđeni na smrtnu kaznu, strah od kazne ih ne sprečava. Takođe ni društvo, čim takvi ljudi postoje to znači da osim kazni ni vaspitavanje, škola, institucije, društveni sistem vrijednosti itd ne rješavaju problem, barem ga do sada nisu riješile, zločin nasilja postoji od Kaina do danas. Najbolji način da ne postanem žtrva kriminalca koji će nada mnom učiniti zločin zbog kojeg će biti osuđen na smrtnu kaznu je da ne budem u njegovoj blizini. Uz to, ako učini takvo djelo i bude osuđen, meni je tada kasno i svejedno jer sam bijući u njegovoj blizini već postao žrtva. Slično je i sa ženom i nasiljem.

Dakle, reci prijedlog, kako bi ti spriječila nasilje na takav način da žene mogu slobodno, bez straha da će postati žrtve, biti u blizini i vezama sa "žestokim momcima", ili i finim momcima koji "pod pravim uslovima" pokazuju prema drugim muškarcima, životinjama, predmetima (lomeći ih) itd agresiju i nasilje?
Tako što bi kazne bile strožije, pa bi se malo duže sjedilo u zatvoru, i možda se zamislilo idući put da li to opet uraditi. Kod nas je sve tako, ljudi rade šta hoće, ubijaju, siluju, kradu i dobijaju male ili nikakve kazne, i onda se to ponavlja, jer nisu adekvatno kažnjeni prvi put.
Također mislim da bi naming and shaming bio koristan u takvim slučajevima, jer kad lemaš ženu i lomiš joj kosti, a 'vamo si ugledni doktor/političar, neće ti biti baš fino kad ti ode reputacija i prihodi zbog ponašanja. Pa se možda malo zamisliš prije nego što opet udariš ženu, jer te nije "slušala".
Na kraju krajeva, ako smo već takvo društvo, nek' neki psiholozi malo porazgovaraju sa omladinom o tome šta je normalno, a šta nenormalno ponašanje prema ženama, i šta su posljedice za sviju, ako se ne ponašaš u skladu sa društvenim normama.

Žene koju su žrtve nasilja (koje poznajem) nisu nikad bile sa žestokim momcima, nego naizgled normalnim muškarcima, koji su monstrumi iza zatvorenih vrata. Niti si bili nasilni prema drugim muškarcima, predmetima, i sl.
Neće se ništa postići tako što će se krivica/odgovornost svaljivati na ženu. Isto kao i sa silovanjem, pa šta je obukla, pa gdje je bila u 2 ujutro, bla bla, bla.
Ono što ti i ostali u tvom "taboru" nećete je da muškarci budu odgovorni za svoje ponašanje. (Jest, jest, loše je to, ne bi on to trebao raditi, ALI ŠTO JE ONA S NJIM, SAMA PALA, SAMA SE UBILA) Ne znam zašto je to tako, zar nam ne bi svima bilo u interesu da bude manje loših ljudi koji povrijeđuju druge ljude na ovaj ili onaj način?
Da, ima svakakvih ljudi, žena, muškaraca, možda nije pametno biti sa ovim ili onim i možda je trebala znati da će na kraju "oplakati". Ali odgovornost za neprihvatljivo ponašanje i dalje prvenstveno leži na njemu, pa tek onda na njoj. I milion je razloga zašto je neko sa nekim, a vaše pretpostavke o ženama koje vole loše momke i mlaćenje su krajnje naivne i infantilne.
Tacno je sve sto si navela, glavni problem jesu nasilnici i treba primarno raditi na tome da kazne budu ozbiljnije, stub srama i slicno. Fazon je u tome sto je tu opet jako bitna uloga zrtve, odnosno zene, kako ce se ona postaviti prema tome, jer ne moze nasilnik biti kaznjem ili mu se reputacija unistiti ako zrtva o tome suti, nece da ga prijavi policiji ili da javno negdje kaze - ja sam bivsa supruga uglednog tog i tog, on mi je radio to i to i slicno.
Da ne bude zabune, ja ne prebacujem krivicu na zrtvu, samo treba biti svjestan koliko je bitno kako ce zrtva reagovati i koliko je bitna edukacija i osvjestavanje zrtava nasilja da isto uopste prepoznaju, pa onda da ga prijave, a uz sve to paralelno treba raditi u na boljim zakonima koji ce zrtve zastiti i nasilnika kazniti. Jedno bez drugog ne ide, niti zakon moze bilo sta po tom pitanju ako zrtva ne prepozna i prijavi nasilje, niti ce se zrtva odluciti da ga prijavi ako nije sigurna da ce biti zakonski zasticena i nasilnik adekvatno kaznjen.
Pored toga treba siriti svijest o tome sa kim se ulazi u vezu i brak da se problem proba prevenirati. Jasno je da nije sve nasilnike lako prepoznati, da ima onih sarmantnih i ugladjenih za koje bi malo ko pomislio da bi mrava zgazili, ali ima i tu uvijek signala i znakova. Naravno da nisu svi sposobni i edukovani da prepoznaju te znakove, pogotovo kod manje obrazovane populacije i samim tim se ne moze reci da je njihova krivica, ali drustvo treba raditi i na tome da se zene edukuju o tome na vrijeme i da se na taj nacin bar dio tih problema prevenira. Dakle ne govorim o wanabe kriminalcima i zajebanim likovima te curama koje se loze na takve, takvi su posebna prica, vec o tome kako prepoznati znakove kod onih finih i ugladjenih.
Dalje treba raditi na ravnopravnosti zena u drustvu i njihovoj finansijskoj samostalnosti jer je to cesto prepreka da zrtva ostavi nasilnika.
Jos jedan od problema je sto mnogi zure sa brakom i sa djecom, mnoge zene hvata panika zbog bioloskog sata i drustvo vrsi pritisak, pa ulaze u brakove i radjaju djecu prije nego sto stignu kako treba upoznati partnera i onda bude teze otici, neke nece zbog djece i trpe svasta. To je tek jedna posebna tema.
Po meni je problem jako slozen i treba ga rjesavati sa nekoliko strana da se bar proba umanjiti, tesko da ce ikad biti u potpunosti iskorijenjen, a zene ne bi trebale pricu o ulozi zrtve u tome dozivljavati kao prebacivanje krivice na zrtvu jer niko normalan to nece raditi, krivica je jasna ali zrtva mora dati svoj doprinos da se problem rijesi.
no_sikiriki

#330 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by no_sikiriki »

Ateista wrote: 18/10/2022 10:03 Tacno je sve sto si navela, glavni problem jesu nasilnici i treba primarno raditi na tome da kazne budu ozbiljnije, stub srama i slicno. Fazon je u tome sto je tu opet jako bitna uloga zrtve, odnosno zene, kako ce se ona postaviti prema tome, jer ne moze nasilnik biti kaznjem ili mu se reputacija unistiti ako zrtva o tome suti, nece da ga prijavi policiji ili da javno negdje kaze - ja sam bivsa supruga uglednog tog i tog, on mi je radio to i to i slicno.
Da ne bude zabune, ja ne prebacujem krivicu na zrtvu, samo treba biti svjestan koliko je bitno kako ce zrtva reagovati i koliko je bitna edukacija i osvjestavanje zrtava nasilja da isto uopste prepoznaju, pa onda da ga prijave, a uz sve to paralelno treba raditi u na boljim zakonima koji ce zrtve zastiti i nasilnika kazniti. Jedno bez drugog ne ide, niti zakon moze bilo sta po tom pitanju ako zrtva ne prepozna i prijavi nasilje, niti ce se zrtva odluciti da ga prijavi ako nije sigurna da ce biti zakonski zasticena i nasilnik adekvatno kaznjen.

Pored toga treba siriti svijest o tome sa kim se ulazi u vezu i brak da se problem proba prevenirati. Jasno je da nije sve nasilnike lako prepoznati, da ima onih sarmantnih i ugladjenih za koje bi malo ko pomislio da bi mrava zgazili, ali ima i tu uvijek signala i znakova. Naravno da nisu svi sposobni i edukovani da prepoznaju te znakove, pogotovo kod manje obrazovane populacije i samim tim se ne moze reci da je njihova krivica, ali drustvo treba raditi i na tome da se zene edukuju o tome na vrijeme i da se na taj nacin bar dio tih problema prevenira. Dakle ne govorim o wanabe kriminalcima i zajebanim likovima te curama koje se loze na takve, takvi su posebna prica, vec o tome kako prepoznati znakove kod onih finih i ugladjenih.
Dalje treba raditi na ravnopravnosti zena u drustvu i njihovoj finansijskoj samostalnosti jer je to cesto prepreka da zrtva ostavi nasilnika.
Jos jedan od problema je sto mnogi zure sa brakom i sa djecom, mnoge zene hvata panika zbog bioloskog sata i drustvo vrsi pritisak, pa ulaze u brakove i radjaju djecu prije nego sto stignu kako treba upoznati partnera i onda bude teze otici, neke nece zbog djece i trpe svasta. To je tek jedna posebna tema.
Po meni je problem jako slozen i treba ga rjesavati sa nekoliko strana da se bar proba umanjiti, tesko da ce ikad biti u potpunosti iskorijenjen, a zene ne bi trebale pricu o ulozi zrtve u tome dozivljavati kao prebacivanje krivice na zrtvu jer niko normalan to nece raditi, krivica je jasna ali zrtva mora dati svoj doprinos da se problem rijesi.
Slažem se sa boldiranim ponajviše - kao što si rekao, problem je jako složen i nažalost nije nimalo lako izaći iz takve veze.
Nama onako racionalno zvuči jednostavno - tuče te? Pa što si s njim? Bježi bona. Ali kao što sam već ranije nekad pisala, ta žena je ubijena u pojam, on je nju psihološki uvjerio da je niko i ništa, samopouzdanje joj je na nuli. I on kad nju udari - ona misli, zaslužila sam, da nisam zvocala, presolila ručak, umirila djecu kad je došao s posla - bilo bi sve OK. Teško je doprijeti do nje uopće i to su ti slučajevi gdje žena laže da je sve ok i neće da prijavi nasilnika. A i radi se o strahu - da je ne ubije, oduzme djecu, ostavi bez ičega itd.

Ono što je meni ostalo u glavi iz jedne emisije od prošle sedmice kad je govorila menadžerice jedne sigurne kuće - kaže bila jedna žena, uspjela se odvojiti od nasilnika s djecom nakon dugo godina, na jedvite jade, zaposlila se, osamostalila. I oni svi sretni zbog nje.
A onda iduće godine dođe nova žena s bebom u istu sigurnu kuću - kad gle čuda, isti lik unesrećio novu žrtvu.
To meni govori da taj lik treba da se skloni, da je on tu najveći problem. Mogu ja privatno misliti "šta je tim ženama, šta li su mogle vidjeti na takvom nekom debilu, što im je to trebalo", ali i dalje je on tu ključni problem. Da je bio u zatvoru ili da su svi znali ko je i kakav je, možda bi manje bilo šanse da opet to ponovi nekom drugom.
Ono što meni smeta u ovoj priči, i priči s drugih tema (feminizam), npr. o silovanju je što se samo priča o ženama i kako se one ponašaju i kako zapravo one doprinose tome što ih neko siluje i tuče. I to naravno uglavnom pričaju muškarci. Mislim da je čudno da je to ono prvo što nekome pada na pamet, da se ne priča prvo o tome šta raditi sa nasilnicima, pa tek onda o ženi i šta je obukla i je li trebala ući u vezu s (potencijalnim) nasilnikom.
Hakiz

#331 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Hakiz »

Opet šta sa nasilnikom. Kazniti ga, šta je tu nejasno? Ali, kako svaka kazna dolazi nakon učinjenog djela, šteta je već tu.

Dakle, umjesto pitanja šta sa nasilnikom, na koje već imamo odgovor postojanjem kazne, bolje je pitati se kako ne postati žrtva, baviti se prevencijom.

Ako vam dragi reaguje nepotrebno, iracionalno, pretjerano, agresivno u običnim životnim situacijama, razbija stvari uz viku kada mu nešto ne ide od ruke ili je pasivno agresivan, agresivan je u vožnji, u konfliktu sa revizorima, prodavačima, drugim ljudima za koje misli da ga u nečemu sprečavaju, reaguje u fazonu "šta je šta me gledaš", bespotrebno je agresivan čak i kada vas brani, na primjer neko vas slučajno gurne u gužvi a on odmah reaguje agresivno itd, to su signali. Možda njegova agresija spriječi da vam revizor naplati kaznu kada nemate kartu, da se uvalite na parking mjesto, da vam niko ne smije ništa reći, ali poslije će biti, šta mu bi, prihe nije bio takav, što me je udario.

I jednako važna stvar je vrijeme. Svi mi dođemo u situaciju kada postanemo agresivni, agresija je dio ljudske prirode. Pitanje je kada. Ako nam je agresija posljednji korak, ne moramo biti problematični. Ali, ako je nekome agresija prvi ili jedanod prvih koraka u reakciji na situacije, to je i više nego jasan signal.

Jeste, bio je takav, samo niste htjele to vidjeti.

Ne može biti agresivan prema drugima, a da ne postane i prema vana. Agresija mu je dio ličnosti, a vi ste odabrale da sa tom ličnosti budete.

Tako ste odgovorne ako postanete žrtve.

I da, agresija nije tersluk, to treba razlikovati :lol:
no_sikiriki

#332 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by no_sikiriki »

Hakiz wrote: 18/10/2022 13:07 Opet šta sa nasilnikom. Kazniti ga, šta je tu nejasno? Ali, kako svaka kazna dolazi nakon učinjenog djela, šteta je već tu.

Dakle, umjesto pitanja šta sa nasilnikom, na koje već imamo odgovor postojanjem kazne, bolje je pitati se kako ne postati žrtva, baviti se prevencijom.

Ako vam dragi reaguje nepotrebno, iracionalno, pretjerano, agresivno u običnim životnim situacijama, razbija stvari uz viku kada mu nešto ne ide od ruke ili je pasivno agresivan, agresivan je u vožnji, u konfliktu sa revizorima, prodavačima, drugim ljudima za koje misli da ga u nečemu sprečavaju, reaguje u fazonu "šta je šta me gledaš", bespotrebno je agresivan čak i kada vas brani, na primjer neko vas slučajno gurne u gužvi a on odmah reaguje agresivno itd, to su signali. Možda njegova agresija spriječi da vam revizor naplati kaznu kada nemate kartu, da se uvalite na parking mjesto, da vam niko ne smije ništa reći, ali poslije će biti, šta mu bi, prihe nije bio takav, što me je udario.

I jednako važna stvar je vrijeme. Svi mi dođemo u situaciju kada postanemo agresivni, agresija je dio ljudske prirode. Pitanje je kada. Ako nam je agresija posljednji korak, ne moramo biti problematični. Ali, ako je nekome agresija prvi ili jedanod prvih koraka u reakciji na situacije, to je i više nego jasan signal.

Jeste, bio je takav, samo niste htjele to vidjeti.

Ne može biti agresivan prema drugima, a da ne postane i prema vana. Agresija mu je dio ličnosti, a vi ste odabrale da sa tom ličnosti budete.

Tako ste odgovorne ako postanete žrtve.

I da, agresija nije tersluk, to treba razlikovati :lol:
Ovaj tvoj post bi i imao nekog smisla da nisi napisao boldirano.
Jer, kao i obično, u tvojoj glavi je ona ta koja je problematična, jer je glumila da nešto ne vidi i svjesno ušla u vezu sa nasilnikom, i time je odgovorna za nasilje koje joj se desilo.
Opisao si jedan profil ličnosti, ali ne znam otkud ti ta ekspertiza i ideja da je jedinstveni obrazac ponašanja jednog nasilnika. Očito ne možeš da svariš da ima muškaraca koji su van kuće uglađeni, fini, šarmantni, manji od makovog zrna i ni najmanje konfliktni, a onda kad dođu kući iskaljuju svoje frustracije na ženi, ponekad i djeci.
Ateista

#333 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Ateista »

@Hakiz Treba biti realan, nije svako sposoban to da vidi prepozna. Neko se rodi da dobro procjenjuje ljude, nekima je to struka i nauce to, neki nemaju ni jedno ni drugo i mozda stvarno ne prepoznaju, ne mora znaciti da ne zele da vide.
Ima i takvih vjerovatno koje misle da ce ga preobratiti ili misle da ako je takav da nece biti prema njoj i slicno, ali koliko je samo polupismenih ljudi kod nas koji ni puno banalnije stvari ne vide, pa tako ni te znakove da bi neko mogao biti nasilnik.
MarlboroGold

#334 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by MarlboroGold »

Ma nema tu nekog posebnog pravila. Neki ljudi su izuzetni manipulatori. Neki postanu nasilnici nakon određenog perioda, a okidači mogu biti razni. Nisu svi nasilnici odmah pa da možeš neke stvari procijeniti. Ne ide to tako. To je rezonovanje ljudi bez ikakvog životnog iskustva.

Btw kad ponestane argumenata jel baš uvijek mora biti spomenut Peterson u kontekstu da nekog etiketirate luzerčinom? Danas svaka opravdana kritika na račun žena, feminizma itd. bude tretirana na takav način, a onda se žalite kad uleti neki padobranac koji vrijeđa feministkinje. I vi radite istu stvar. Možda trunku sofisticiranije.
Hakiz

#335 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Hakiz »

Zato i postoji preriod upoznavanja, zabavljanja, vrijeme u kojem se nalazite u različitim situacijama pa vidite kako na njih reagujete. Instinkt je poorilično dobra stvar, treba mu se prepustiti. Ne treba se stidjeti instinkta i osloniti se samo na racio koji ima manu da mora naučiti nešto da bi se znao postaviti u situaciji. Nije loše biti životinja kada treba, ionako to i jesmo.

Oni koji nikako ne mogu prepoznati opasnost? Well, life is a bitch. Neke ljude je bog stvorio da pate.

Nasilje nikada neće nestati. Nema tih pokreta, demonstracija itd koje će iskorijeniti nasilje. Nasilje, agresija, ne samo da su sastavni dio ljudske prirode, nego ih društva i trebaju. Uvijek se nađe u situaciji da se od neprijatelja treba braniti, ili nekoga treba napasti. Onaj koji nema agresiju i nije nadilan u toj dituaciji je, pa, popušio. Društva nisu protv nasilja, ona su samo protiv nasilja koje ona ne kontrolišu, za koje nisu dala dozvolu da bude korišteno. Zato niko neće dozvoliti da se iskorijeni nasilje, nekada je potrebno. Ako je uopšte moguće iskorijeniti ga, dio je ljudske prirode.

Sve akcije, planovi, rasprave o kaznama, prevenciju itd moraju računati sa tim da je nasilje zauvijek ovdje.

Zato demostracije protiv nasilja nemaju smisla. To je kao da demonstriramo protiv bolesti. Ne volimo ih, ali svi znamo da je nemoguće da ih nema. Ono šta ima smisla je kako se lično zaštititi da ne postanemo žrtvom i kako da ga kaznimo ako već postanemo žrtve.
Spit_fire

#336 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Spit_fire »

A evo jedno pitanje..sto se feministkinje ne bore protiv ovih zena koje pokusavaju iskoristiti to da su slabiji pol kako bi ostvarile korist..nije li to uvreda za sve stvarne zrtve koje su stvarno dozivjele traumu i nesrecu?

Jbt meni je silovanje jedan od najgnusnijih zlocina...cak gnusniji i od ubistva...

Zene, nikakvi muskarci, iskljucivo su zene cin silovanja i sekusalnog uzbemiravanja dovele do potpune sprdancije...zbog milion laznih optuzbi...i nisam jos cuo da se neka od ovih velikih boraca oglasila o tome? Mozda negdje neku recenicu da je rekla..

Plus kolilo je likova pravih zdravih nayebalo jer sude ide u startu u korist zene...

Recimo "NISAM LAGALA"
Last edited by Spit_fire on 18/10/2022 17:02, edited 1 time in total.
Snake Eyes

#337 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Snake Eyes »

Covjek je sklon i tezi povjerenju, nekada kada mu se plasira laz jednostavno zeli i tezi k tome da je to istina.

Tezak je proces filtriranje ljudi.
MarlboroGold

#338 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by MarlboroGold »

Hakiz wrote: 18/10/2022 15:54 Zato i postoji preriod upoznavanja, zabavljanja, vrijeme u kojem se nalazite u različitim situacijama pa vidite kako na njih reagujete. Instinkt je poorilično dobra stvar, treba mu se prepustiti. Ne treba se stidjeti instinkta i osloniti se samo na racio koji ima manu da mora naučiti nešto da bi se znao postaviti u situaciji. Nije loše biti životinja kada treba, ionako to i jesmo.

Oni koji nikako ne mogu prepoznati opasnost? Well, life is a bitch. Neke ljude je bog stvorio da pate.
Ljudi se mogu mijenjati. Kako prema boljem tako i prema gorem.
vjeshalica

#339 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by vjeshalica »

MarlboroGold wrote: 18/10/2022 15:24 Ma nema tu nekog posebnog pravila. Neki ljudi su izuzetni manipulatori. Neki postanu nasilnici nakon određenog perioda, a okidači mogu biti razni. Nisu svi nasilnici odmah pa da možeš neke stvari procijeniti. Ne ide to tako. To je rezonovanje ljudi bez ikakvog životnog iskustva.
To je tacno, ali neki ovdje nece da prihvate cinjenicu da neko iako spozna da mu je partner smece, uporno trpe godinama maltretiranja. I uporno se pokusava i pored te spoznaje sav teret prebaciti na zlostavljaca, a nimalo na onoga sto svjesno trpi. Kad malo bolje udjes u razloge sto je neko ostao sa nekim i pored spoznaje da je olos, to su obicne bizarnosti i neshvatljivosti.
Hakiz

#340 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Hakiz »

MarlboroGold wrote: 18/10/2022 16:39
Hakiz wrote: 18/10/2022 15:54 Zato i postoji preriod upoznavanja, zabavljanja, vrijeme u kojem se nalazite u različitim situacijama pa vidite kako na njih reagujete. Instinkt je poorilično dobra stvar, treba mu se prepustiti. Ne treba se stidjeti instinkta i osloniti se samo na racio koji ima manu da mora naučiti nešto da bi se znao postaviti u situaciji. Nije loše biti životinja kada treba, ionako to i jesmo.

Ljudi se mogu mijenjati. Kako prema boljem tako i prema gorem.
Ne u osnovi karaktera.
toska

#341 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by toska »

Hakiz wrote: 18/10/2022 15:54 ...
Nasilje nikada neće nestati. Nema tih pokreta, demonstracija itd koje će iskorijeniti nasilje. Nasilje, agresija, ne samo da su sastavni dio ljudske prirode, nego ih društva i trebaju.
...
Sve akcije, planovi, rasprave o kaznama, prevenciju itd moraju računati sa tim da je nasilje zauvijek ovdje.
...
Zato demostracije protiv nasilja nemaju smisla. To je kao da demonstriramo protiv bolesti. Ne volimo ih, ali svi znamo da je nemoguće da ih nema.
tačno samo u nekim osnovama, generalno ne.

nasilje kao i vrsta istog jako varirira od sredine do sredine i uslovljeno je kulturološkim odrednicama iste.
dovoljno je pogledati statistike ubojstava ukupno, ubojstava žena, samoubojstava, silovanja...engleska Wiki je dovaljan izvor.
razlike među državama ili regijama su ogromne u svakom segmentu i to ukazuje da je vladajuća kutura presudna, ali i kako se promjene dešavaju kad vlasti uspiju suzbiti taj negativni kuturni narativ.
rijetko je kad nasilan čin počinjen u čistom afektu, neka moralna podloga društva uglavnom stoji iza njega.

BiH se čak i dobro drži gledajući svaki vid nasilja posebno.
Hakiz

#342 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Hakiz »

Možda. Samo što gdje god postoji bilo koji oblik nasilja, neće imati problem da u "pravim" okolnostima pređe u drugi oblik. A nasilja u različitim oblicima ima svugdje.

Da stepen i oblik nasilja zavisi od društvenih normi, u modernim civilizovanim društvima ne bi bilo ni Andersa Breivika, ni Josepha Fritzla itd.
toska

#343 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by toska »

Statistike pokazuju i da kad gledamo npr. cijelu Eurupu nije moguće naći korelaciju između bogatstva i naprednosti država sa brojem ubistava, npr. Njemačka ima stopu "femicida" jako visoku.

postoji faktor imigracije koji možda utiče, ali nema evidencije
Hakiz

#344 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Hakiz »

toska wrote: 18/10/2022 17:29 Statistike pokazuju i da kad gledamo npr. cijelu Eurupu nije moguće naći korelaciju između bogatstva i naprednosti država sa brojem ubistava, npr. Njemačka ima stopu "femicida" jako visoku.

postoji faktor imigracije koji možda utiče, ali nema evidencije
Da, nasilje ne zavisi od tih, "civilizacijskih" faktora, to i jeste problem. Ja sam uvjeren da izbjegavanje ozbiljnog shvatanja životinjskog dijela čovjeka, posmatranje samo njegovog "višeg" stepena, uzrokuje puno problema u razumijevanju mehanizama koji tjeraju čovjeka da radi ono šta radi.

Zar nismo nadišli instinkt i osnovne nagone, vidi nam mozak, umjetnost, nauku, filozofiju itd? Nismo. Krokodil ima mozak veličine teniske loptice i tako opstaje 200 miliona godina. Čovjek je sa svojim mozgom i višom inteligencijom za manje od 150.000 godina doveo u pitanje i svoj i opstanak drugih oblika života na Zemlji. A nije riješio problem nasilja, patnje zbog bolesti itd.

Bit će da veća inteligencija u igri velikih brojeva i nije bolja.
toska

#345 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by toska »

Hakiz wrote: 18/10/2022 17:42 Da, nasilje ne zavisi od tih, "civilizacijskih" faktora, to i jeste problem. Ja sam uvjeren da izbjegavanje ozbiljnog shvatanja životinjskog dijela čovjeka, posmatranje samo njegovog "višeg" stepena, uzrokuje puno problema u razumijevanju mehanizama koji tjeraju čovjeka da radi ono šta radi.
da ne odemo daleko sa prirodom čovjeka, ali u svakoj varijanti sigurno je i da se čovjek može "dresirati"
Hakiz wrote: 18/10/2022 17:42 Zar nismo nadišli instinkt i osnovne nagone, vidi nam mozak, umjetnost, nauku, filozofiju itd? Nismo. Krokodil ima mozak veličine teniske loptice i tako opstaje 200 miliona godina. Čovjek je sa svojim mozgom i višom inteligencijom za manje od 150.000 godina doveo u pitanje i svoj i opstanak drugih oblika života na Zemlji. A nije riješio problem nasilja, patnje zbog bolesti itd.

Bit će da veća inteligencija u igri velikih brojeva i nije bolja.
i ovdje bi mogli otići u beskonačne diskusije, a da niko nema dokaze jer nije vidovit i zna dalji razvoj.

ostaju samo subjektivni pogledi, za jedne čovječanstvo ide ka vragu, za druge ka Bogu ma šta to kome značilo.
ove razilke u pogledu na budućnost važe i za ateiste, jedni vide propast, drugi blistavu budućnost uz nauku.
Last edited by toska on 18/10/2022 18:09, edited 1 time in total.
Hakiz

#346 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Hakiz »

Samo što to znači da se nasilje i prema ženama ne može posmatrati kao pitanje racionalne odluke pa tražiti da se racionalnom odlukom zaustavi, naročito iskorijeni. U nas je "uglavljeno" dublje od nivoa do kojeg dopire naš racionalni dio.
Hakiz

#347 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Hakiz »

toska wrote: 18/10/2022 17:59
ostaju samo subjektivni pogledi, za jedne čovječanstvo ide ka vragu, za druge ka Bogu ma šta to kome značilo
U svakom slučaju ide od, udaljava se od, čovjeka :wink:
¤ jelena ¤

#348 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by ¤ jelena ¤ »

Kultura i jeste "dresura".

Eto, baš se lijepo rimuje... :D
toska

#349 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by toska »

Hakiz wrote: 18/10/2022 18:06 Samo što to znači da se nasilje i prema ženama ne može posmatrati kao pitanje racionalne odluke pa tražiti da se racionalnom odlukom zaustavi, naročito iskorijeni. U nas je "uglavljeno" dublje od nivoa do kojeg dopire naš racionalni dio.
nema potrebe da tako fatalistički gledaš probleme.

ako su moguće ovako velike razlike u samoj Europi, od 0,1 do 1,6, a da ne pričamo u svijetu, govori da je okruženje sve ili gotovo sve:

Image

https://en.wikipedia.org/wiki/Femicide
Ateista

#350 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Ateista »

Nasilje nikada neće nestati. Nema tih pokreta, demonstracija itd koje će iskorijeniti nasilje. Nasilje, agresija, ne samo da su sastavni dio ljudske prirode, nego ih društva i trebaju. Uvijek se nađe u situaciji da se od neprijatelja treba braniti, ili nekoga treba napasti. Onaj koji nema agresiju i nije nadilan u toj dituaciji je, pa, popušio. Društva nisu protv nasilja, ona su samo protiv nasilja koje ona ne kontrolišu, za koje nisu dala dozvolu da bude korišteno. Zato niko neće dozvoliti da se iskorijeni nasilje, nekada je potrebno. Ako je uopšte moguće iskorijeniti ga, dio je ljudske prirode.

Zato demostracije protiv nasilja nemaju smisla. To je kao da demonstriramo protiv bolesti. Ne volimo ih, ali svi znamo da je nemoguće da ih nema. Ono šta ima smisla je kako se lično zaštititi da ne postanemo žrtvom i kako da ga kaznimo ako već postanemo žrtve.
Tacno je da nasilje nece nikad nestati, ali smisao pokreta i protesta bi trebao biti da zakon bolje zastiti zenu. Vec sam pisao, da bi se problem smanjio potrebno je i da zene prepoznaju i prijave nasilje, ali i da kad prijace dobiju adekvatnu zastitu a nasilnik kaznu. Drugi dio kod nas nije dovoljno uredjen pa se zene boje da prijave nasilje i tu institucije mogu pomoci.
Treba svakako raditi i na prvom dijelu, to je ono sto dosta zena zanemaruje da je pottebno i edukovati zene da prepoznaju i prijave nasilje, jer dzaba i dobri zakoni ako zene ne prijavljuju.
Opet, sve to moze samo umanjiti nasilje, a slazem se da ce ga uvijek biti.
Post Reply