Dakle svjesno izmišljaš da sam napisao kako je Ukrajina agresor? Vrlo ružno i podlo.Leopard_SA wrote: ↑17/10/2022 19:03Pa s vremena na vrijeme pocnes tu pricu o ukrajinskoj ulozi u ratu u BiH, a ne vidim validan razlog za to.
Ja ne znam u cemu je problem da se podrzava Ukrajina u odbrani protiv agresora, a u isto vrijeme iskazuje zahvalnost Iranu za njihovu pomoc Bosni kada je najteze bilo. Jedno ne iskljucuje drugo
IRAN
-
PM72
#32351 Re: IRAN
- Leopard_SA
-
PM72
#32353 Re: IRAN
Evo šta si mi napisao.Leopard_SA wrote: ↑17/10/2022 14:44Ne znam zasto toliko potenciras tu pricu o Ukrajini kao agresoru? Pa ne podrzava haman niko od nas Ukrajinu zbog historijskog prijateljstva BiH i Ukrajine, nego iz solidarnosti s ukrajinskim narodom koji se sada bori za bioloski opstnak, bas kao i mi 1992.PM72 wrote: ↑17/10/2022 14:39 Iran nam je nesebično pomagao u ratu.Slali su oružje,oruđe,hranu,novac,instruktore i dobroboljce.Lično sam 1995 nosio iranske RPG i ručne bombe.Ukrajinci su bili na strani agresora i pomagali ih oružjem,oruđem i dobrovoljcima i pucali su po nama.Ukrajinci su četnicima isporučili heroja Avdu Palića.
Ovo kad sam napisao na temi o Ukrajini ispao sam Putinovac,dušman,rus itd
Istina nije prijatna
Vecina nas bi i Srbiju i Hrvatsku podrzavala da se nalaze u situaciji u kakvoj je Ukrajina. Ne zato sto ih volimo, nego zato sto bi suverena drzava bila pod napadom i jer bi narod jedan bio pred nestankom
- Leopard_SA
-
PM72
#32355 Re: IRAN
Pametnom je i išaret dosta.Ako nisi u stanju da razdvojiš pojmove agresor i biti na strani istih...
Last edited by PM72 on 17/10/2022 19:16, edited 1 time in total.
- Leopard_SA
-
professionalOpinion
#32357 Re: IRAN
Svakakvih delegata ima, ali najjači su mi ovi veh-bi-aj što pozivaju cionističku tvorevinu da baci atomske bombe na Iran, i u isto vrijeme liju krokodilske suze na forumu zbog stanja ljudskih prava u Iranu 
-
professionalOpinion
#32358 Re: IRAN
Prijatelju, slali bi oni opet da zatreba. Iako smo ih izdali u UN-u i glasali za sankcije Iranu (znaju da smo protektorat, oprostili su nam). Ali ti i ja i ovi s kojima se raspravljaš ne bi bili na istoj strani sutra da zatreba Bosnu braniti. Za Ukrajinu se sekiram isto onoliko koliko su se oni nasekirali za Srebrenicu 1995. Ni manje ni više od toga.PM72 wrote: ↑17/10/2022 14:39 Iran nam je nesebično pomagao u ratu.Slali su oružje,oruđe,hranu,novac,instruktore i dobroboljce.Lično sam 1995 nosio iranske RPG i ručne bombe.Ukrajinci su bili na strani agresora i pomagali ih oružjem,oruđem i dobrovoljcima i pucali su po nama.Ukrajinci su četnicima isporučili heroja Avdu Palića.
Istina nije prijatna
-
jarobot
#32359 Re: IRAN
Ma da. Pa ako Putko ( nadam se da neće ) ikad završi uspješan posao u Ukraini ( a neće ) i pogura laktaškog vola i napuca ga na nas i tad će ti pomoći Iran . Hoće ali u Hurcu .professionalOpinion wrote: ↑17/10/2022 19:24Prijatelju, slali bi oni opet da zatreba. Iako smo ih izdali u UN-u i glasali za sankcije Iranu (znaju da smo protektorat, oprostili su nam). Ali ti i ja i ovi s kojima se raspravljaš ne bi bili na istoj strani sutra da zatreba Bosnu braniti. Za Ukrajinu se sekiram isto onoliko koliko su se oni nasekirali za Srebrenicu 1995. Ni manje ni više od toga.PM72 wrote: ↑17/10/2022 14:39 Iran nam je nesebično pomagao u ratu.Slali su oružje,oruđe,hranu,novac,instruktore i dobroboljce.Lično sam 1995 nosio iranske RPG i ručne bombe.Ukrajinci su bili na strani agresora i pomagali ih oružjem,oruđem i dobrovoljcima i pucali su po nama.Ukrajinci su četnicima isporučili heroja Avdu Palića.
Istina nije prijatna
Iran je država koja vojno pomaže zamlju Rusiju koja je u UN blokirala rezolzciju o genocidu u Srebrenicu , aktivno podržava seperatiste u BiH ,Dodika i Čovića ,otvorene naše neprijatelje Orbana ,Vučića i Milanovića.
Tako da prijatelj moga neprijatelja je moj neprijatelj i nabijem na neku stvar i Iran i njihove štovatelje.
- alijagoro
#32360 Re: IRAN
Pa ako Putko napucka Dodika,pomoci ce Zapadjarobot wrote: ↑17/10/2022 19:39Ma da. Pa ako Putko ( nadam se da neće ) ikad završi uspješan posao u Ukraini ( a neće ) i pogura laktaškog vola i napuca ga na nas i tad će ti pomoći Iran . Hoće ali u Hurcu .professionalOpinion wrote: ↑17/10/2022 19:24
Prijatelju, slali bi oni opet da zatreba. Iako smo ih izdali u UN-u i glasali za sankcije Iranu (znaju da smo protektorat, oprostili su nam). Ali ti i ja i ovi s kojima se raspravljaš ne bi bili na istoj strani sutra da zatreba Bosnu braniti. Za Ukrajinu se sekiram isto onoliko koliko su se oni nasekirali za Srebrenicu 1995. Ni manje ni više od toga.
Iran je država koja vojno pomaže zamlju Rusiju koja je u UN blokirala rezolzciju o genocidu u Srebrenicu , aktivno podržava seperatiste u BiH ,Dodika i Čovića ,otvorene naše neprijatelje Orbana ,Vučića i Milanovića.
Tako da prijatelj moga neprijatelja je moj neprijatelj i nabijem na neku stvar i Iran i njihove štovatelje.
- alijagoro
#32361 Re: IRAN
- alijagoro
#32362 Re: IRAN
Gdje ces na Izrael jedinu demokratiju na Bliskom IstokuA_A_AKCIJA wrote: ↑17/10/2022 14:08Upravo tako.Leopard_SA wrote: ↑17/10/2022 12:44
To da. Saveznistva nisu tu zbog prijateljstva, vec zbog zajednickih interesa. Nama je u interesu pobjeda Ukrajine i uklanjanje ruskog uticaja iz BiH i regiona.
Iako se nasi i iranski interesi ne slazu trenutno, mislim da kao drustvo ne bi trebali pljuvati Iran ili bilo koju drugu zemlju. Na kraju krajeva, oni su svoj odnos prema BiH pokazali u periodu 1992-1995.
Ako se uzme da mi imamo jako mali broj dokazanih prijatelja, treba ih paziti.
Svijet je pun primjera gdje se savezništva ne poklapaju. Naši saveznici i prijatelji su USA ali i Iran.
A za ovo što se dešava danas, krivca treba tražiti u Trumpu. Idiot je okrenuo unazad proces liberalizacije i približavanja zapadu 2018. bez i jednog valjanog razloga. Poslije toga su im uvedene sankcije gore nego Rusiji danas. Napravio je potez iz najgorih mitova o tome kako je zapad protiv muslimana, a kako je Amerika marioneta Izraela.
Možemo samo nagađati kakav bi Iran bio danas da su nastavili sa otopljavavanjem odnosa sa zapadom.
Danas smo tu gdje jesmo. Dodatna radikalizacija i jačanje radikalnih struja, jer oni objektivno mogu reći da ih zapad mrzi.
I takvoj situaciji, svaka država će raditi sve da se očuva. Očito su pregovori o nuklearnom sporazumu propali i ovaj potez je logičan. U Iranu je to potpalilo tvrdolinijaše i oni vuku te poteze.
Za uzvrat će dobiti avione, a šuška se i o nuklearnim glavama.
I sada, umjesto da pet godina poslije, Iran bude na našoj strani, našoj, mislim civilizacije, bez razloga su odgurnuti u naručje Rusima. Umjesto da se održava i poštuje nuklearni sporazum, Iran sutra može osvanuti sa nuklearkom. Umjesto da se radilo na mirnom otopljavanju odnosa, gura se Libijski scenarij.
Ponovo podsjetimo. Izrael je kršio embargo na oružje Rusiji i isporučio Forpost dronove od 2014. do 2018. Druga je stvar što se dronovi sranje pa se ne čuje za njih. I nisu to radili jer im se radilo o glavi i jer su morali, nego iz čiste pohlepe.
Zašto Izraelu ne prizivate iste scenarije i želje kao Iranu?
- jeza u ledja
#32363 Re: IRAN
Nekih 25 godina prije toga. I ne direktno naravno.
U tih 25 godina Ameri su mnogo gore stvari ucinili u recimo Vijetnamu pa danas (tj ima tome vec desetak godina) Anthony Bourdain sjedi u birtiji s Obamom usred Hanoja. Americki turista je fino docekan, nije da ljudi gaje duboku netrpeljivost. A kazem opet slozices se, Vijetnam ima mnogo vise razloga da mrzi Ameriku nego Iran.
Ameri su pomogli srusiti i vladu u Cileu pa danas normala.
Cisto napomene radi to su zemlje koje su ekonomski strasno napredovale u zadnjih 50 godina.
Bombardovali su eto i Srbiju pa ne znam da zvanicna politika Beograda smatra Ameriku zlom imperijom.
Da ne kazem sta su pocinili Njemcima i Japancima, pa su im danas Amerikanci medju najvecim prijateljima. Mislim medju ljudima, ne mislim samo kao saveznicki partneri.
I boga pitaj koliko tako zemalja i zemljica, od unutarnjih previranja do direktnih napada, zlocina, itd.
Ali eto jedini Iran smatra da im anti-Amerikanizam treba biti zvijezda vodilja.
No sve je ovo nebitno - sta god da se desilo, ne mozes ti oteti par stotina radnika ambasade i drzati ih ko taoce vise od godinu dana. To ne bi ocekivao ni od najzaostalijih zemalja. Zna se sta je ambasada jbt.
I boga pitaj u koliko su zemalja jos uplitali i sta su sve radili.
- jeza u ledja
#32364 Re: IRAN
U 60-im i 70-im Izrael je imao mnogo vise otvorenih neprijatelja u komsiluku. Pa bili su bukvalno napadnuti vise puta. Pa se nesto ne sjecam da su Ameri uvodili sankcije Jordanu, Egiptu, Libanu, Siriji…Cak su u stvari zaljevske zemlje Zapadu udarale packe sa smanjenjem proizvodnje upravo zbog rata 1973-e. Suez kanal je isto bio blokiran dugo godina. Gdje su sankcije?alijagoro wrote: ↑17/10/2022 23:31Gdje ces na Izrael jedinu demokratiju na Bliskom IstokuA_A_AKCIJA wrote: ↑17/10/2022 14:08
Upravo tako.
Ako se uzme da mi imamo jako mali broj dokazanih prijatelja, treba ih paziti.
Svijet je pun primjera gdje se savezništva ne poklapaju. Naši saveznici i prijatelji su USA ali i Iran.
A za ovo što se dešava danas, krivca treba tražiti u Trumpu. Idiot je okrenuo unazad proces liberalizacije i približavanja zapadu 2018. bez i jednog valjanog razloga. Poslije toga su im uvedene sankcije gore nego Rusiji danas. Napravio je potez iz najgorih mitova o tome kako je zapad protiv muslimana, a kako je Amerika marioneta Izraela.
Možemo samo nagađati kakav bi Iran bio danas da su nastavili sa otopljavavanjem odnosa sa zapadom.
Danas smo tu gdje jesmo. Dodatna radikalizacija i jačanje radikalnih struja, jer oni objektivno mogu reći da ih zapad mrzi.
I takvoj situaciji, svaka država će raditi sve da se očuva. Očito su pregovori o nuklearnom sporazumu propali i ovaj potez je logičan. U Iranu je to potpalilo tvrdolinijaše i oni vuku te poteze.
Za uzvrat će dobiti avione, a šuška se i o nuklearnim glavama.
I sada, umjesto da pet godina poslije, Iran bude na našoj strani, našoj, mislim civilizacije, bez razloga su odgurnuti u naručje Rusima. Umjesto da se održava i poštuje nuklearni sporazum, Iran sutra može osvanuti sa nuklearkom. Umjesto da se radilo na mirnom otopljavanju odnosa, gura se Libijski scenarij.
Ponovo podsjetimo. Izrael je kršio embargo na oružje Rusiji i isporučio Forpost dronove od 2014. do 2018. Druga je stvar što se dronovi sranje pa se ne čuje za njih. I nisu to radili jer im se radilo o glavi i jer su morali, nego iz čiste pohlepe.
Zašto Izraelu ne prizivate iste scenarije i želje kao Iranu?,jest da imaju aparthejd i da ubijaju Palestinsku djecu kad im se cefne,kradu zemljiste i jos ponekad vole da ubiju i kojeg novinara,ali demokratija je to.
Sve je to suplja dragi moj. Iran je sam bio gospodar svoje sudbine, kao sto je i sad. Hoces se konstantno zalagat za unistenje Izraela, ali ne direktnim napadom vec sponzoriranjem Hezbolaha, Hamasa…i onda se hvalit time. Pa svaka cast! Dobili se to sto imate.
- alijagoro
#32365 Re: IRAN
Japanci i Nijemci su popusili,to su vise kao neke dresirane nacije,nemaju svoje ja,Vijetanam je Amere nakanto posteno,iako su Amerikanci bacili sve na njih osim nuklearne.Amerika i Iran nikad nisu ratovali pa vjerovatno zbog ne mogu ni doci do tog stadija kao Amerika i Vijetnam.jeza u ledja wrote: ↑18/10/2022 00:13Nekih 25 godina prije toga. I ne direktno naravno.
U tih 25 godina Ameri su mnogo gore stvari ucinili u recimo Vijetnamu pa danas (tj ima tome vec desetak godina) Anthony Bourdain sjedi u birtiji s Obamom usred Hanoja. Americki turista je fino docekan, nije da ljudi gaje duboku netrpeljivost. A kazem opet slozices se, Vijetnam ima mnogo vise razloga da mrzi Ameriku nego Iran.
Ameri su pomogli srusiti i vladu u Cileu pa danas normala.
Cisto napomene radi to su zemlje koje su ekonomski strasno napredovale u zadnjih 50 godina.
Bombardovali su eto i Srbiju pa ne znam da zvanicna politika Beograda smatra Ameriku zlom imperijom.
Da ne kazem sta su pocinili Njemcima i Japancima, pa su im danas Amerikanci medju najvecim prijateljima. Mislim medju ljudima, ne mislim samo kao saveznicki partneri.
I boga pitaj koliko tako zemalja i zemljica, od unutarnjih previranja do direktnih napada, zlocina, itd.
Ali eto jedini Iran smatra da im anti-Amerikanizam treba biti zvijezda vodilja.
No sve je ovo nebitno - sta god da se desilo, ne mozes ti oteti par stotina radnika ambasade i drzati ih ko taoce vise od godinu dana. To ne bi ocekivao ni od najzaostalijih zemalja. Zna se sta je ambasada jbt.
I boga pitaj u koliko su zemalja jos uplitali i sta su sve radili.
- alijagoro
#32366 Re: IRAN
Prevedeno,Izrael ubija Palestince jer ne smije Irance?jeza u ledja wrote: ↑18/10/2022 00:19U 60-im i 70-im Izrael je imao mnogo vise otvorenih neprijatelja u komsiluku. Pa bili su bukvalno napadnuti vise puta. Pa se nesto ne sjecam da su Ameri uvodili sankcije Jordanu, Egiptu, Libanu, Siriji…Cak su u stvari zaljevske zemlje Zapadu udarale packe sa smanjenjem proizvodnje upravo zbog rata 1973-e. Suez kanal je isto bio blokiran dugo godina. Gdje su sankcije?
Sve je to suplja dragi moj. Iran je sam bio gospodar svoje sudbine, kao sto je i sad. Hoces se konstantno zalagat za unistenje Izraela, ali ne direktnim napadom vec sponzoriranjem Hezbolaha, Hamasa…i onda se hvalit time. Pa svaka cast! Dobili se to sto imate.
- Point.
#32367 Re: IRAN
Što ne mogu ovih vještačkih, krokodilskih suza za palestince kao neki vid argumenta. Tom logikom eto Iran nam je pomogao pa ću ja sad 30 godina slijepo podržavati Iran bez obzira što njihovo oružje ubija civile, žene i djecu po Ukrajini, vama Palestinci trebaju biti mrski jer su u vrijeme rata bili na ti sa Slobom i nikad se nisu ogradili od njegovih zločina.
A Iran nam sigurno nije pomagao što smo im dragi, nego zbog svojih interesa da šire svoju bolesnu ajatološku retoriku i zabijaju prst u oko Zapadu. Sutra da se ne daj Bože zakuha u BiH vi bi i dalje branili ovaj nazadni i bolesni režim dok iznad glava Šehid iranske proizvodnje zuji i traži žrtve.
A Iran nam sigurno nije pomagao što smo im dragi, nego zbog svojih interesa da šire svoju bolesnu ajatološku retoriku i zabijaju prst u oko Zapadu. Sutra da se ne daj Bože zakuha u BiH vi bi i dalje branili ovaj nazadni i bolesni režim dok iznad glava Šehid iranske proizvodnje zuji i traži žrtve.
-
emirolini
#32368 Re: IRAN
Narod, da - Iranska vlada? Ne. Kao i slucaj sa Turskom. Egiptom…Leopard_SA wrote: ↑17/10/2022 14:40Niko ne kaze da se trebamo staviti na stranu Irana, ali ne trebamo ni pljuvati Iran kao sto se radi(barem na forumu)sumirprimus wrote: ↑17/10/2022 14:38 ponavljam opasno je svsratavti se uz iran u ovom vremenu, pogotovu nama, koji kao zelimo u eu i nato.
i iran ima slicnih propagandnih poteza kao i rusija..
Nasi i iranski interesi se ne poklapaju, ali kao narod kojem je Iran pomogao kada je najteze bilo to ne smijemo zaboraviti
Sa druge strane Pakistanska vlada i narod su visestruko vise uradili od svih nabrojanih.
Iranska vlada su teroristi i fasisti, ima nade sa Iranski narod da se odupre tom zlu, pokusavaju evo i treba im u tome pomoci.
-
emirolini
#32369 Re: IRAN
Palestinci su glupi, malo pametniji od nas ali i dalje su glupi… palestina je prodata zarad licnih interesa Palestinskih vodja, to je gotova stvar, nema povratka… ikada… utuvite to sebi u glavu. Sa druge strane djeca Palestinskih kriminalaca ce moci i dalje Bugatije voziti po cestama Izraela, a vi cete im slati moralne podrske?alijagoro wrote: ↑18/10/2022 00:44Prevedeno,Izrael ubija Palestince jer ne smije Irance?jeza u ledja wrote: ↑18/10/2022 00:19
U 60-im i 70-im Izrael je imao mnogo vise otvorenih neprijatelja u komsiluku. Pa bili su bukvalno napadnuti vise puta. Pa se nesto ne sjecam da su Ameri uvodili sankcije Jordanu, Egiptu, Libanu, Siriji…Cak su u stvari zaljevske zemlje Zapadu udarale packe sa smanjenjem proizvodnje upravo zbog rata 1973-e. Suez kanal je isto bio blokiran dugo godina. Gdje su sankcije?
Mi smo na dobrom putu za isto.
-
sumirprimus
#32370 Re: IRAN
ponovo postavljam pitanje ciji si klon? salik? zar nije kloniranje zabraneno praivlima foruma???professionalOpinion wrote: ↑17/10/2022 19:19 Svakakvih delegata ima, ali najjači su mi ovi veh-bi-aj što pozivaju cionističku tvorevinu da baci atomske bombe na Iran, i u isto vrijeme liju krokodilske suze na forumu zbog stanja ljudskih prava u Iranu![]()
- HarTar
#32371 Re: IRAN
Ovi što pitaju za klonove, kada bi malo dublje ušli u materiju iznenadili bi se koliko ima iranofila....
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#32372 Re: IRAN
Kako su glup i povodljiv narod Bosnjaci. Da i ja sam Bosnjak i glup sam zajedno s vama.
Ipak, kako mozete stovati teroristicku zemlju iran, koja svojim djelovanjem ubija ljude po Ukrajini?
Kako mozete to opravdati i reci bilo sta pozitivno, jos u to ukljicit "pa oni su nama pomogli".
Da li ste vi svjesni da NEMA PRIJATELJA, vec samo INTERESA. Sutra da ima interes, iran bi nam iz aviona izbacivao stotine dildoa, ako im je to u interesu. Kako tako tupoglavo gledate i postujete nesto sto nema opravdanja?
Je li se vodite mahalskom, kad lik ubije nekoga pa ide prica "ma on je dobar, ne bi on nikada, iznervirali ga"?
Nije nam teroristicka zemlja iran pomogla jer smo "braca", vec jer su IMALI KORIST! Isto tako, sutra bi nas prodali kome god, samo da imaju interesa.
Isto se odnosi i na male ruse ili bilo koga. Ne vole njih rusi, jer su braca, vec jer imaju korist od ovih susjeda kozojeba. Nemojte da i mi budemo kozojebi radi vlastitog interesa pojedinaca.
Dajte te bljuvotine ostavite za drustvo uz rakiju. Iran je teroristicka kozojebska zemlja. Ne mozes ti gledati interese ubijajuci druge.
PS: da se ovaj turkofil ne bi nasladjivao, ni turska nije nista drugo osim zemlja koja ima koristi od nas. Nema tu nikakve ljubavi, samo interesi. Sutra da im plate iz bajraktara bi nas gadjali dildoima, pravo u pakašu.
Eh da, pisem ovako, jer kako drugacije pisati sa stovateljima kozojeba?
Ipak, kako mozete stovati teroristicku zemlju iran, koja svojim djelovanjem ubija ljude po Ukrajini?
Kako mozete to opravdati i reci bilo sta pozitivno, jos u to ukljicit "pa oni su nama pomogli".
Da li ste vi svjesni da NEMA PRIJATELJA, vec samo INTERESA. Sutra da ima interes, iran bi nam iz aviona izbacivao stotine dildoa, ako im je to u interesu. Kako tako tupoglavo gledate i postujete nesto sto nema opravdanja?
Je li se vodite mahalskom, kad lik ubije nekoga pa ide prica "ma on je dobar, ne bi on nikada, iznervirali ga"?
Nije nam teroristicka zemlja iran pomogla jer smo "braca", vec jer su IMALI KORIST! Isto tako, sutra bi nas prodali kome god, samo da imaju interesa.
Isto se odnosi i na male ruse ili bilo koga. Ne vole njih rusi, jer su braca, vec jer imaju korist od ovih susjeda kozojeba. Nemojte da i mi budemo kozojebi radi vlastitog interesa pojedinaca.
Dajte te bljuvotine ostavite za drustvo uz rakiju. Iran je teroristicka kozojebska zemlja. Ne mozes ti gledati interese ubijajuci druge.
PS: da se ovaj turkofil ne bi nasladjivao, ni turska nije nista drugo osim zemlja koja ima koristi od nas. Nema tu nikakve ljubavi, samo interesi. Sutra da im plate iz bajraktara bi nas gadjali dildoima, pravo u pakašu.
Eh da, pisem ovako, jer kako drugacije pisati sa stovateljima kozojeba?
- Blixen
- Blixen
#32374 Re: IRAN
nas ce nase elite dovesti u istu ravan sa Palestincimaemirolini wrote: ↑18/10/2022 07:02 Palestinci su glupi, malo pametniji od nas ali i dalje su glupi… palestina je prodata zarad licnih interesa Palestinskih vodja, to je gotova stvar, nema povratka… ikada… utuvite to sebi u glavu. Sa druge strane djeca Palestinskih kriminalaca ce moci i dalje Bugatije voziti po cestama Izraela, a vi cete im slati moralne podrske?
Mi smo na dobrom putu za isto.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#32375 Re: IRAN
iran se konačno svrstao na pogrešnu stranu povijesti
ako je i bilo vjerojatnoće da će odlučiti ispravno
povećali su ulog na VAZI
i podržavaju teror state
ako je i bilo vjerojatnoće da će odlučiti ispravno
povećali su ulog na VAZI
i podržavaju teror state