IRAN

sumirprimus

#32301 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

istorija i civilizacija nema veze sa ovim sto sad rade kako u ukrajini tako i u svojoj regiji. stavili su se na stranu zlocinackg agresroskog rezima kakvi su i sami. u sustini oni se najvise boje svojih gradjana. i rema njima je i najveca rpredija, no ako pogledamo ratove nema gdje ih nema od iraka i sitskih milicija preko lbana sirije. najmanje ih ima u palestini za okj use kao zalazu i zbog kojoj prijete izraelu nstankom. medjutim kad vec mene nazivas trolom, moze samo koji je tebi stari nik bio? dok ovako zduzno branis iranski rezim? cisto informativno jer koliko znam zabranjeno je kloniranje na ovom forumu :zzzz:

i da cekamo te ozibljinje isporuke, e cuj ovo je nista kao on u ime irana nekom prijeti hehehehhe
ercimo ko u siriji do 2015te dok nisu dosle ruje, ulupali preko 50 milijardi za odbranu zlocinackog rezima ASAda avaj... no karma je stara gospodja i sve se vrati.
Point.

#32302 Re: IRAN

Post by Point. »

Ovaj poredi današnji Iran sa drevnom Mesopotamijom. :-) Imaju zajedničkog ko današnji i drevni Grci.
jeza u ledja

#32303 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

professionalOpinion wrote: 17/10/2022 12:57 Ovaj trol je veličao nabijanje Gadafija na kolac, priželjkivao isto za uvaženog predsjednika Sirije, dr. Asada (nije mu se ostvario taj san), patološki mrzi Irance jer su natamburali njegove teroriste u Siriji.

Iran je velika država, kolijevka civilizacije, ima svoju historiju, kulturu, ima prirodne resurse i veoma su ponosni na svoju zemlju. Zapad je izložio Iran sankcijama kojima nikad niko nije bio izložen i nisu ih slomili. Po kojem to zakonu Amerika i EU imaju pravo da dostavljaju Izraelu sve što zaželi od oružja da ubija palestinski narod, a Iran nema pravo da prodaje svoje oružje kome želi, pa ako hoće i Rusiji? Kad UN usvoji rezoluciju da je to zabranjeno (a to će biti nikad) onda možemo reći da je Iran nešto prekršio.

Ovo što su do sada poslali su igračke. Tek slijedi isporuka ozbiljnijeg oružja iz Irana.
Jos jedan stovatelj diktatora Gadafija i Assada. :lol:

Iran ima pravo da prodaje ili ne prodaje kome hoce i sta hoce, kao sto drugi isto tako imaju pravo da se odnose prema Iranu.
A_A_AKCIJA

#32304 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

Leopard_SA wrote: 17/10/2022 12:44
sumirprimus wrote: 17/10/2022 12:38 ne mislim da su iranci arapska etnicka grupa.
pricam sa stanovista politike, i podrske koju imaju. i koju kao mi moramo imati u svakom sukobu prema njima ili arapima radi naseg rata. nismo duzni nikom nista. i volio bih kad bi poceli gledat isvojj interes. a tu ih ne vidim u poravnanju s nama nikako. nas interes mora da bude eu i zapad. kao olbik drustvenog uredjenja. sekularne parlamentarne demokratije.
To da. Saveznistva nisu tu zbog prijateljstva, vec zbog zajednickih interesa. Nama je u interesu pobjeda Ukrajine i uklanjanje ruskog uticaja iz BiH i regiona.
Iako se nasi i iranski interesi ne slazu trenutno, mislim da kao drustvo ne bi trebali pljuvati Iran ili bilo koju drugu zemlju. Na kraju krajeva, oni su svoj odnos prema BiH pokazali u periodu 1992-1995.
Upravo tako.

Ako se uzme da mi imamo jako mali broj dokazanih prijatelja, treba ih paziti.

Svijet je pun primjera gdje se savezništva ne poklapaju. Naši saveznici i prijatelji su USA ali i Iran.

A za ovo što se dešava danas, krivca treba tražiti u Trumpu. Idiot je okrenuo unazad proces liberalizacije i približavanja zapadu 2018. bez i jednog valjanog razloga. Poslije toga su im uvedene sankcije gore nego Rusiji danas. Napravio je potez iz najgorih mitova o tome kako je zapad protiv muslimana, a kako je Amerika marioneta Izraela.

Možemo samo nagađati kakav bi Iran bio danas da su nastavili sa otopljavavanjem odnosa sa zapadom.

Danas smo tu gdje jesmo. Dodatna radikalizacija i jačanje radikalnih struja, jer oni objektivno mogu reći da ih zapad mrzi.

I takvoj situaciji, svaka država će raditi sve da se očuva. Očito su pregovori o nuklearnom sporazumu propali i ovaj potez je logičan. U Iranu je to potpalilo tvrdolinijaše i oni vuku te poteze.

Za uzvrat će dobiti avione, a šuška se i o nuklearnim glavama.

I sada, umjesto da pet godina poslije, Iran bude na našoj strani, našoj, mislim civilizacije, bez razloga su odgurnuti u naručje Rusima. Umjesto da se održava i poštuje nuklearni sporazum, Iran sutra može osvanuti sa nuklearkom. Umjesto da se radilo na mirnom otopljavanju odnosa, gura se Libijski scenarij.

Ponovo podsjetimo. Izrael je kršio embargo na oružje Rusiji i isporučio Forpost dronove od 2014. do 2018. Druga je stvar što se dronovi sranje pa se ne čuje za njih. I nisu to radili jer im se radilo o glavi i jer su morali, nego iz čiste pohlepe.

Zašto Izraelu ne prizivate iste scenarije i želje kao Iranu?
sumirprimus

#32305 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

zanemarite istoriju ,gledajte danasni momenat.
iran se stavio direktno na stranu rusije.
da nam zatreba, nama iran nije ni saveznik a bogme ni prijatelj. iran gleda svoj interes u sirenju mreze "otpora" prema amerima...
nije valjda d ima dovoljno plodnog tla i dan dans u bosni za takvo nesto? :-)
toska

#32306 Re: IRAN

Post by toska »

Off
A_A_AKCIJA wrote: 17/10/2022 14:08 ...
stalno se vrtimo oko ovih i sličnih pitanja, mislim da je odgovor kod većine jednostavan.
poštovanje prema nevjerovatnim velikim žrtvama fašizma, stradanju Jevreja.
to je još svježe, ima živih svjedoka, i bukvalno vodi do paralize kad su na dnevnom redu.

ovo se prvenstveno odnosi na europljanje pa i Ameriku, Arapi i ostali nemaju ništa s tim, ali zato ispaštaju.
A_A_AKCIJA

#32307 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

sumirprimus wrote: 17/10/2022 14:11 zanemarite istoriju ,gledajte danasni momenat.
da nam zatreba, nama iran nije ni saveznik a bogme ni prijatelj. iran gleda svoj interes u sirenju mreze "otpora" prema amerima...
Pa ja i govorim o istoriji.
A Istorija ti govori da je Iran dva puta bio saveznik zapada u prošlih sto godina.

I tada su bili pod sankcijama, Amerika bila neprijatelj, pa su sarađivali da nam pomognu.

Sa Iranom se moglo puno bolje. Nuklearni sporazum je to dokazao. Ali, Izraelu nije odgovarao jak i normalan Iran. To je činjenica i jedini razlog za vraćanje sankcija i izlazak iz sporazuma.

Sa Iranske strane je to protumačeno kao jebavanje u zdrav mozak.

Opet je šansa bila ove godine i do tada je Iran bio neutralan. Čak su bile demonstracije podrške Ukrajini u Iranu. Čekala se iranska nafta kao zamjena za rusku.

A onda je neko krenuo ispunjavati želje Izraela i u sporazum, koji Iran nije prvi napustio, pokušao ubaciti i kontrolu raketnog programa... Tačnije, deal je ponovo srušen, jer tako i treba i odgovara Izraelu.
A_A_AKCIJA

#32308 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

Ja nemam ništa protiv visokih standarda koje ljudi imaju prema državama.

Ono protiv čega imam je licemjerje.

Zelinski od 2014. kumi i moli Izrael, koristeći čak i međujevrejsku solidarnost kao argument. Traži modernu PVO i Iron dome za Mariupolj, koji je bio skoro svakodnevno pod udarima Rusa. Dakle osam godina ih moli i ništa.

U međuvremenu Rusi kupuju izraelske dronove iako su pod sankcijama.

Hajde ovo stavite u kontekst, pa onda o Iranu ...
sumirprimus

#32309 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

nesto si ti tu pomijesao, rusi kupuju iranske dronove.
i ovo iranom je isto ko i sa rusijom, godine i godine propagande, razno razni kulturni centri i slicno. i imas to da nas je iran odbranio jerst al malo morgen. odbranili smo se sami. :bih:
jeza u ledja

#32310 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

A_A_AKCIJA wrote: 17/10/2022 14:08
Leopard_SA wrote: 17/10/2022 12:44

To da. Saveznistva nisu tu zbog prijateljstva, vec zbog zajednickih interesa. Nama je u interesu pobjeda Ukrajine i uklanjanje ruskog uticaja iz BiH i regiona.
Iako se nasi i iranski interesi ne slazu trenutno, mislim da kao drustvo ne bi trebali pljuvati Iran ili bilo koju drugu zemlju. Na kraju krajeva, oni su svoj odnos prema BiH pokazali u periodu 1992-1995.
Upravo tako.

Ako se uzme da mi imamo jako mali broj dokazanih prijatelja, treba ih paziti.

Svijet je pun primjera gdje se savezništva ne poklapaju. Naši saveznici i prijatelji su USA ali i Iran.

A za ovo što se dešava danas, krivca treba tražiti u Trumpu. Idiot je okrenuo unazad proces liberalizacije i približavanja zapadu 2018. bez i jednog valjanog razloga. Poslije toga su im uvedene sankcije gore nego Rusiji danas. Napravio je potez iz najgorih mitova o tome kako je zapad protiv muslimana, a kako je Amerika marioneta Izraela.

Možemo samo nagađati kakav bi Iran bio danas da su nastavili sa otopljavavanjem odnosa sa zapadom.

Danas smo tu gdje jesmo. Dodatna radikalizacija i jačanje radikalnih struja, jer oni objektivno mogu reći da ih zapad mrzi.

I takvoj situaciji, svaka država će raditi sve da se očuva. Očito su pregovori o nuklearnom sporazumu propali i ovaj potez je logičan. U Iranu je to potpalilo tvrdolinijaše i oni vuku te poteze.

Za uzvrat će dobiti avione, a šuška se i o nuklearnim glavama.

I sada, umjesto da pet godina poslije, Iran bude na našoj strani, našoj, mislim civilizacije, bez razloga su odgurnuti u naručje Rusima. Umjesto da se održava i poštuje nuklearni sporazum, Iran sutra može osvanuti sa nuklearkom. Umjesto da se radilo na mirnom otopljavanju odnosa, gura se Libijski scenarij.

Ponovo podsjetimo. Izrael je kršio embargo na oružje Rusiji i isporučio Forpost dronove od 2014. do 2018. Druga je stvar što se dronovi sranje pa se ne čuje za njih. I nisu to radili jer im se radilo o glavi i jer su morali, nego iz čiste pohlepe.

Ideja da je Trump kriv sto je Iran ovakakav jeste je stvarno smijesna. Govorim o njihovom generaln odnosu prema Zapadu.

Ne znam koji se tacno scenariji o kojim govoris prizivaju Iranu?
Leopard_SA

#32311 Re: IRAN

Post by Leopard_SA »

sumirprimus wrote: 17/10/2022 14:11 zanemarite istoriju ,gledajte danasni momenat.
Kako zanemariti historiju? Pa ne desava se nista onako, vec zato sto su dogadjaji od ranije doveli do danasnjeg stanja
sumirprimus

#32312 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

ponavljam opasno je svsratavti se uz iran u ovom vremenu, pogotovu nama, koji kao zelimo u eu i nato. uostlaom nije nam mjesto i nije ljudski podrzavati diktatorski represivni neslobodni vjerski rezim u iranu.
i iran ima slicnih propagandnih poteza kao i rusija..prvenstveno preko kutlurnih centara..
Last edited by sumirprimus on 17/10/2022 14:39, edited 1 time in total.
PM72

#32313 Re: IRAN

Post by PM72 »

Iran nam je nesebično pomagao u ratu.Slali su oružje,oruđe,hranu,novac,instruktore i dobroboljce.Lično sam 1995 nosio iranske RPG i ručne bombe.Ukrajinci su bili na strani agresora i pomagali ih oružjem,oruđem i dobrovoljcima i pucali su po nama.Ukrajinci su četnicima isporučili heroja Avdu Palića.
Ovo kad sam napisao na temi o Ukrajini ispao sam Putinovac,dušman,rus itd
Istina nije prijatna
Leopard_SA

#32314 Re: IRAN

Post by Leopard_SA »

sumirprimus wrote: 17/10/2022 14:38 ponavljam opasno je svsratavti se uz iran u ovom vremenu, pogotovu nama, koji kao zelimo u eu i nato.
i iran ima slicnih propagandnih poteza kao i rusija..
Niko ne kaze da se trebamo staviti na stranu Irana, ali ne trebamo ni pljuvati Iran kao sto se radi(barem na forumu)
Nasi i iranski interesi se ne poklapaju, ali kao narod kojem je Iran pomogao kada je najteze bilo to ne smijemo zaboraviti
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#32315 Re: IRAN

Post by JoseMujica »

professionalOpinion wrote: 17/10/2022 12:57 Ovaj trol je veličao nabijanje Gadafija na kolac, priželjkivao isto za uvaženog predsjednika Sirije, dr. Asada (nije mu se ostvario taj san), patološki mrzi Irance jer su natamburali njegove teroriste u Siriji.

Iran je velika država, kolijevka civilizacije, ima svoju historiju, kulturu, ima prirodne resurse i veoma su ponosni na svoju zemlju. Zapad je izložio Iran sankcijama kojima nikad niko nije bio izložen i nisu ih slomili. Po kojem to zakonu Amerika i EU imaju pravo da dostavljaju Izraelu sve što zaželi od oružja da ubija palestinski narod, a Iran nema pravo da prodaje svoje oružje kome želi, pa ako hoće i Rusiji? Kad UN usvoji rezoluciju da je to zabranjeno (a to će biti nikad) onda možemo reći da je Iran nešto prekršio.

Ovo što su do sada poslali su igračke. Tek slijedi isporuka ozbiljnijeg oružja iz Irana.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ozbiljno je to oružje al za čobane :roll:

Iranske mule su se pokazale kao logistički centar bjelosvjetskog terorizma i kad tad će im ovo preseravanje i kurčenje skočiti na nos...a kad dođe do toga iranski narod će ih lovit ko pacove i vješat na bandere.
jeza u ledja

#32316 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Znaci Izraelu je 98% vojne saradnje usmjereno na Zapad i zapadne saveznike. Iranu je 100% vanjske vojne saradnje usmjereno kontra Zapada i sa neprijateljima Zapada, na celu s Rusijom.

I ti sad trazis da u tom kontekstu Izrael i Iran trebaju biti tretirani isto?

Mislim ono…
sumirprimus

#32317 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

iran je diktatorski represivni klerikalni rezim. totalno neslobodan, nedemokratski, ubijajusvoje ljude zbog nosanja marama, podrzavaju razne diktatorske rezime u svijetu ,od asadovog, preko teroristickih organzacija kao sto je hezbola, iracke sitske milicije, pa do diktatora i agresora putina.
daleko im kuca od nase bila.
A_A_AKCIJA

#32318 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

sumirprimus wrote: 17/10/2022 14:34 nesto si ti tu pomijesao, rusi kupuju iranske dronove.
i ovo iranom je isto ko i sa rusijom, godine i godine propagande, razno razni kulturni centri i slicno. i imas to da nas je iran odbranio jerst al malo morgen. odbranili smo se sami. :bih:
Zaboravlja se

Program trajao do 2018. Tokom sankcija Rusiji.Naravno, Izrael negirao.

Sve identično kao Iran.
sumirprimus

#32319 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

jeza u ledja wrote: 17/10/2022 14:41 Znaci Izraelu je 98% vojne saradnje usmjereno na Zapad i zapadne saveznike. Iranu je 100% vanjske vojne saradnje usmjereno kontra Zapada i sa neprijateljima Zapada, na celu s Rusijom.

Mislim ono…
iran recimo otvoreno prijeti nestankom izraela i pitaju se sta ovi imaju protiv njih? nerealno i nas narod se tu peca maltene bez mamca, prosto nevjerovatno. kao iranci nama prijatelji hej prijatelji :lol: :-)
sumirprimus

#32320 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

A_A_AKCIJA wrote: 17/10/2022 14:41
sumirprimus wrote: 17/10/2022 14:34 nesto si ti tu pomijesao, rusi kupuju iranske dronove.
Zaboravlja se

...

Program trajao do 2018. Tokom sankcija Rusiji.Naravno, Izrael negirao.

Sve identično kao Iran.
njemacka do neki dan trgovala i uzimala naftu i plin, holandske firme gradile kerc most. itd etc. do24.02. svi su okretali glavuna agresiju na ukrajinu i aneksiju krima. 24.02. ta prica se okrece, ko je posle 2402 uz ruse i njihovu genocidnu pltiku prema ukrima ,je ruski saveznik i neporijatelj covjecanstva. Slava ukrajini, a iranu se vrati ovo krvavo saveznistvo sa mrski mruskim agresorom.
:bih:
A_A_AKCIJA

#32321 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

jeza u ledja wrote: 17/10/2022 14:41 Znaci Izraelu je 98% vojne saradnje usmjereno na Zapad i zapadne saveznike. Iranu je 100% vanjske vojne saradnje usmjereno kontra Zapada i sa neprijateljima Zapada, na celu s Rusijom.

Mislim ono…
Pa kada su izolirani. Preko 40 godina sankcija.

A zašto?
Leopard_SA

#32322 Re: IRAN

Post by Leopard_SA »

PM72 wrote: 17/10/2022 14:39 Iran nam je nesebično pomagao u ratu.Slali su oružje,oruđe,hranu,novac,instruktore i dobroboljce.Lično sam 1995 nosio iranske RPG i ručne bombe.Ukrajinci su bili na strani agresora i pomagali ih oružjem,oruđem i dobrovoljcima i pucali su po nama.Ukrajinci su četnicima isporučili heroja Avdu Palića.
Ovo kad sam napisao na temi o Ukrajini ispao sam Putinovac,dušman,rus itd
Istina nije prijatna
Ne znam zasto toliko potenciras tu pricu o Ukrajini kao agresoru? Pa ne podrzava haman niko od nas Ukrajinu zbog historijskog prijateljstva BiH i Ukrajine, nego iz solidarnosti s ukrajinskim narodom koji se sada bori za bioloski opstnak, bas kao i mi 1992.

Vecina nas bi i Srbiju i Hrvatsku podrzavala da se nalaze u situaciji u kakvoj je Ukrajina. Ne zato sto ih volimo, nego zato sto bi suverena drzava bila pod napadom i jer bi narod jedan bio pred nestankom
Leopard_SA

#32323 Re: IRAN

Post by Leopard_SA »

sumirprimus wrote: 17/10/2022 14:41 iran je diktatorski represivni klerikalni rezim. totalno neslobodan, nedemokratski, ubijajusvoje ljude zbog nosanja marama, podrzavaju razne diktatorske rezime u svijetu ,od asadovog, preko teroristickih organzacija kao sto je hezbola, iracke sitske milicije, pa do diktatora i agresora putina.
Pa zasto onda ovdje zelimo nestanak Iranu ako je tako. Valjda bi trebali podrzavati promjenu rezima, a ne nestanak drzave
sumirprimus

#32324 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

Leopard_SA wrote: 17/10/2022 14:45
sumirprimus wrote: 17/10/2022 14:41 iran je diktatorski represivni klerikalni rezim. totalno neslobodan, nedemokratski, ubijajusvoje ljude zbog nosanja marama, podrzavaju razne diktatorske rezime u svijetu ,od asadovog, preko teroristickih organzacija kao sto je hezbola, iracke sitske milicije, pa do diktatora i agresora putina.
Pa zasto onda ovdje zelimo nestanak Iranu ako je tako. Valjda bi trebali podrzavati promjenu rezima, a ne nestanak drzave
ko zeli nestanak iranu ovde? pricam o rezimu i njihovoj politici, nestanak drzave je prica iranskog rezima, ruskog i slicnih...
daleko im kuca od nase bila u smislu ,trebali bi da nemamo nikakve veze s njima..
Last edited by sumirprimus on 17/10/2022 14:47, edited 1 time in total.
A_A_AKCIJA

#32325 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

Žrtva si propagande koja ima za cilj libijski scenarij za Iran. Ja ne želim uličnu pravdu. Da im ukinu sankcije omekšali bi za par decenija i bili normalna država.

Sve da je tačno, nuklearni sporazum je bio ogroman napredak.

Zašto ne idemo u tom pravcu?
Post Reply