Leopard_SA wrote: ↑17/10/2022 12:44
sumirprimus wrote: ↑17/10/2022 12:38
ne mislim da su iranci arapska etnicka grupa.
pricam sa stanovista politike, i podrske koju imaju. i koju kao mi moramo imati u svakom sukobu prema njima ili arapima radi naseg rata. nismo duzni nikom nista. i volio bih kad bi poceli gledat isvojj interes. a tu ih ne vidim u poravnanju s nama nikako. nas interes mora da bude eu i zapad. kao olbik drustvenog uredjenja. sekularne parlamentarne demokratije.
To da. Saveznistva nisu tu zbog prijateljstva, vec zbog zajednickih interesa. Nama je u interesu pobjeda Ukrajine i uklanjanje ruskog uticaja iz BiH i regiona.
Iako se nasi i iranski interesi ne slazu trenutno, mislim da kao drustvo ne bi trebali pljuvati Iran ili bilo koju drugu zemlju. Na kraju krajeva, oni su svoj odnos prema BiH pokazali u periodu 1992-1995.
Upravo tako.
Ako se uzme da mi imamo jako mali broj dokazanih prijatelja, treba ih paziti.
Svijet je pun primjera gdje se savezništva ne poklapaju. Naši saveznici i prijatelji su USA ali i Iran.
A za ovo što se dešava danas, krivca treba tražiti u Trumpu. Idiot je okrenuo unazad proces liberalizacije i približavanja zapadu 2018. bez i jednog valjanog razloga. Poslije toga su im uvedene sankcije gore nego Rusiji danas. Napravio je potez iz najgorih mitova o tome kako je zapad protiv muslimana, a kako je Amerika marioneta Izraela.
Možemo samo nagađati kakav bi Iran bio danas da su nastavili sa otopljavavanjem odnosa sa zapadom.
Danas smo tu gdje jesmo. Dodatna radikalizacija i jačanje radikalnih struja, jer oni objektivno mogu reći da ih zapad mrzi.
I takvoj situaciji, svaka država će raditi sve da se očuva. Očito su pregovori o nuklearnom sporazumu propali i ovaj potez je logičan. U Iranu je to potpalilo tvrdolinijaše i oni vuku te poteze.
Za uzvrat će dobiti avione, a šuška se i o nuklearnim glavama.
I sada, umjesto da pet godina poslije, Iran bude na našoj strani, našoj, mislim civilizacije, bez razloga su odgurnuti u naručje Rusima. Umjesto da se održava i poštuje nuklearni sporazum, Iran sutra može osvanuti sa nuklearkom. Umjesto da se radilo na mirnom otopljavanju odnosa, gura se Libijski scenarij.
Ponovo podsjetimo. Izrael je kršio embargo na oružje Rusiji i isporučio Forpost dronove od 2014. do 2018. Druga je stvar što se dronovi sranje pa se ne čuje za njih. I nisu to radili jer im se radilo o glavi i jer su morali, nego iz čiste pohlepe.
Zašto Izraelu ne prizivate iste scenarije i želje kao Iranu?