Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
5% na procijenjenu vrijednost stana, napisao čovjek. porez na promet nekretnine. plaća je kupac, osim nekih kategorija koje se oslobađaju poreza.
u slučaju kupovine novog stana, ne plaća se taj porez, već PDV.
Jesam li ja nesta pobrkao, ali to nesta ne mogu da primjenjuju u praksi?
ne znam drug, ali meni su itekako primjenili. odnio u poresku po kupovini, javila se komisija. bila pandemija, ljudi samo nazvali, pitali samo je li stolarija bila nova ili stara, jer znaju koje su zgrade, koji stanovi već imaju formirane cijene. jel renoviran ili nije i samo su se složili sa kupoprodajnom.
bio oslobođen plaćanja skoro za cijeli iznos, osim za, vjerovo ili ne, 1 kvadrat to platio i završio.
NediM17 wrote: ↑16/10/2022 17:37
Kakav to porez prodavac placa?
A ti ces platiti 5% poreza na procijenjenu vrijednost stana od strane poreske uprave.
Prodavac placa porez na dobit ako je kupio nekretninu pa je preproda odnosno na nekretninu koja je u njegovom vlasnistvu bila manje od mislim 3 god.
Ne znam tacno, ali u svakom slucaju placa 5% poreza na dobit a ja placam isto tako 5% poreza na procijenjenu vrijednost nekretnine (ne placam ako je nesto naslijedjeno/poklonjeno) pa ako je u naredne mislim da je 3 god. prodam moram ponovo na nju platiti 5% poreza na dobit.
Uglavnom ja sam se o svemu raspitala ali nisam ocekivala da mi ove hijene iz agencije postavljaju uslov da stan platim kesom, podignem novac u banci, strpam ga u ceker i predam na ruke vlasniku / agenciji.
Ovo su dobro osmisljene prevare i drzave po pitanju poreza koji vlasnik nekretnine mora platiti a i mene kao kupca.
Jesam li ja nesta pobrkao, ali to nesta ne mogu da primjenjuju u praksi?
ne znam drug, ali meni su itekako primjenili. odnio u poresku po kupovini, javila se komisija. bila pandemija, ljudi samo nazvali, pitali samo je li stolarija bila nova ili stara, jer znaju koje su zgrade, koji stanovi već imaju formirane cijene. jel renoviran ili nije i samo su se složili sa kupoprodajnom.
bio oslobođen plaćanja skoro za cijeli iznos, osim za, vjerovo ili ne, 1 kvadrat to platio i završio.
Koliki je porez za prvu nekretninu/rjesavanje stambenog pitanja?
Koliki je porez za prvu nekretninu/rjesavanje stambenog pitanja?
pa isto je za sve 5%, ali se oslobađaš ako:
Član 15
(Oslobađanja određenih kategorija)
Porez na promet nekretnina ne plaća se kada:
a) kupac koji je član porodice šehida i poginulog borca, ratni vojni invalid i borac koji je u Oružanim snagama Republike Bosne i Hercegovine proveo najmanje 24 mjeseca za vrijeme oružane agresije na Bosnu i Hercegovinu, svoje stambeno pitanje rješava prvi put kupovinom stana ili kuće sa okućnicom površine do 200 m2, odnosno kupovinom zemljišta do 300 m2 za izgradnju kuće,
b) Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide i borce prodaje stanove članovima porodica šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i borcima, koji svoje stambeno pitanje rješavaju prvi put,
c) Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo kupuje stanove i dodjeljuje u vlasništvo ratnim vojnim invalidima I grupe, ratnim vojnim invalidima koji su radno nesposobni po osnovu ranjavanja ili ozlijeđivanja za vrijeme službe u Oružanim snagama Republike Bosne i Hercegovine i djeci šehida i poginulih boraca bez oba roditelja, koji svoje stambeno pitanje rješavaju prvi put.
d) državljanin Bosne i Hercegovine do 38 godina starosti, koji ima prebivalište na području Kantona, koji nema nekretnine u svom vlasništvu, prvi put kupuje stan ili kuću kojom rješava svoje stambeno pitanje i to za površinu do 30 m2 za prvog člana domaćinstva a za svakog narednog člana domaćinstva uvećava se za 15 m2, a kojima se smatraju bračni drug i njihova maloljetna djeca i
e) korisnik lizinga nekretninu stiče od lizing kompanije nakon isteka lizing perioda.
Jel moze neko objasnit ovo oslobadjanje za moj slucaj
Ja nemam nekretninu, bio prijavljen u KS do prije godinu, zarucnica ima nekretninu u ZeDo
Oboje trenutno prijavljeni u ZeDo, nevjencani jos
Jesmol iceg oslobodjeni? Stan 52kv
TLOP wrote: ↑16/10/2022 17:56
Jel moze neko objasnit ovo oslobadjanje za moj slucaj
Ja nemam nekretninu, bio prijavljen u KS do prije godinu, zarucnica ima nekretninu u ZeDo
Oboje trenutno prijavljeni u ZeDo, nevjencani jos
Jesmol iceg oslobodjeni? Stan 52kv