Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
TLOP

#10876 Re: Cijene stanova All about

Post by TLOP »

Hvala :thumbup: idem dogovorit pregled :-D
Ispod 3000 po kvadratu bi izaslo, djelimicno namjesten
Didier

#10877 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

Entropio wrote: 14/10/2022 22:40
Didier wrote: 14/10/2022 21:00

Naravno da izdajem, pa neće zjapiti prazni.
Isplati li se? Zar ne bi bilo bolje da si kupio jedan stan tamo gdje si i izdavao, nego tri u Sarajevu? Vani jer bar uredjeno i zna se da ces dobiti kiriju, a kod nas i ne bas.
Isplati se. U tri i po zadnje godine su mi podstanari dali oko 50.000 KM, i plaćali su režije. Svi imaju 100 KM niže kirije nego što je tad bilo na tržištu, sad možda i više od toga, ali jedno mi je prijateljica, a drugo su parovi koji su mi dobri poznanici. Sve ih stalno nagovaram da kupe stan, pa da probam s izdavanjem na dan, ali džaba pričati :D . Redovno kontrolišem tako što im dođem na kafu, i fakat čuvaju kao da je njihovo. To zlata vrijedi, puno više od ovih 100 KM mjesečno što sam im dao niže.

Prvi sam kupio od familije, bio je baš jeftin čak i za to doba. Druga dva su došla od nekog profita koji ću kasnije napraviti vani, a to opet nije bilo dovoljno za stan igdje na Zapadu. Ta dva su bila u izgradnji, tako da je cijena porasla za 1.000 KM po kvadratu, ako ne i više. Svi zajedno sada vrijede oko 200.000 više (otprilike).

Dakle, dobar sam 250.000 u startu, ako bih prodavao. Ova druga dva sam kupio "na brzinu", što neki ovdje ne odobravaju, ali samo sam provjerio da li je kompanija likvidna, da li je sve čisto i sl., zvao sam čak i načelnika da mi kaže mišljenje, ali se sve odigralo u roku od dva dana. Da sam vagao kao što to ljudi rade, sad bih plakao zbog inflacije.

I Munca je u pravu (ne mogu da vjerujem da ovo pišem), kirija nije nigdje zagarantovana, svugdje ljude moraš tužiti i čekati nekoliko godina da se predmet završi, a dotad si već potrošio previše strpljenja, para i sl. Na kraju ti ljudi uglavnom nemaju ništa svoje, pa im ne možeš ni utjerati dug. Moj jedan drug je tako popušio deset kirija. Platili su samo prvu i depozit, a godinu dana im bio ugovor, nije mogao da ih istjera.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10878 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

https://www.olx.ba/artikal/42973248/sig ... na-ilidza/

Izvana gladac iznutra jadac
Salim se ekstra lokacija ekstra kuca
Ali bijedna agencija nije u stanju stastaviti normalan opis bez kopi pejst pogresaka
Pa vako ja kad prodajem artikal za 3 marke
moonca

#10879 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

:-) 8 soba.. jedna garaza... ne izgleda da moze autobus da se parkira.... jedno kupatilo ??
Truba

#10880 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

dobra kuća ba odmah iza je stanica za vlak na ilidži :D za 10 miuta si u gradu :sax:
forumskivojnik

#10881 Re: Cijene stanova All about

Post by forumskivojnik »

Moze li mi neko napisati na koji nacin je izvrsio isplatu nekretnine, transakcija sa svog racuna na racun kupca ili je podigao pare sa banke i u kesi ih predao prodavcu/agenciji/notaru?
Danas sam imala telefonski sa agresivnom agenticom iz jedne agencije o nacinu placanja nekretnine.
Pare moram podici i u kesu ih predati na ruke vlasniku stana/agenciji kod notara.
Hoda li neko od vas sa kesom u kojoj je najmanje 120.000KM kroz grad jer agentica tvrdi da su banke u talu sa kupcima pa odmah vrse povrat novca onome ko ih je uplatio na racun prodavca nekretnine?
Samo da napomenem da sam bila nazvala da zakazem termin za razgledanje stana a kada sam postavila pitanje o nacinu isplate, da zelim iskljucivo transakciju sa mog racuna na racun prodavca razgovor je eskalirao i dama mi jos i agresivne sms preko vibera salje.

Slican telefonski razgovor imala sam i prije 10-tak dana ali sa agentom iz druge agencije koji je takodjer trazio da novac podignem i tako predam prodavcu stana / agenciji.
Didier

#10882 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

forumskivojnik wrote: 15/10/2022 20:07 Moze li mi neko napisati na koji nacin je izvrsio isplatu nekretnine, transakcija sa svog racuna na racun kupca ili je podigao pare sa banke i u kesi ih predao prodavcu/agenciji/notaru?
Danas sam imala telefonski sa agresivnom agenticom iz jedne agencije o nacinu placanja nekretnine.
Pare moram podici i u kesu ih predati na ruke vlasniku stana/agenciji kod notara.
Hoda li neko od vas sa kesom u kojoj je najmanje 120.000KM kroz grad jer agentica tvrdi da su banke u talu sa kupcima pa odmah vrse povrat novca onome ko ih je uplatio na racun prodavca nekretnine?
Slican telefonski razgovor sam imala i prije 10-tak dana ali sa agentom iz druge agencije.
To su totalne gluposti što ti agencije kažu.

Notar se ne miješa u to kako ćeš ti platiti nekretninu, samo se zna da je ugovor ništavan ukoliko ne uplatiš, a ako je keš u pitanju, onda mora biti kod notara jer drugog dokaza ne bi imala.

Banke prave probleme samo ako neko nema dokaz o porijeklu imovine, ali uz ugovor to ide bez problema, čak i iz inostranstva.

Ono što je vjerovatno slučaj je da prodavač ima neke dugove, pa je na crnoj listi kreditnog biroa, i ako mu se uplati na banku, otići će mu pare na taj dug.
Naslovnica

#10883 Re: Cijene stanova All about

Post by Naslovnica »

:gunjastajl:

Image
Image
SpecialOffer

#10884 Re: Cijene stanova All about

Post by SpecialOffer »

Didier wrote: 15/10/2022 20:16
forumskivojnik wrote: 15/10/2022 20:07 Moze li mi neko napisati na koji nacin je izvrsio isplatu nekretnine, transakcija sa svog racuna na racun kupca ili je podigao pare sa banke i u kesi ih predao prodavcu/agenciji/notaru?
Slican telefonski razgovor sam imala i prije 10-tak dana ali sa agentom iz druge agencije.

Notar se ne miješa u to kako ćeš ti platiti nekretninu, samo se zna da je ugovor ništavan ukoliko ne uplatiš, a ako je keš u pitanju, onda mora biti kod notara jer drugog dokaza ne bi imala.

Banke prave probleme samo ako neko nema dokaz o porijeklu imovine, ali uz ugovor to ide bez problema, čak i iz inostranstva.

Ono što je vjerovatno slučaj je da prodavač ima neke dugove, pa je na crnoj listi kreditnog biroa, i ako mu se uplati na banku, otići će mu pare na taj dug.
Upravo tako. Totalna glupost. Cuj ti bgt. prica kod agencija. Dobro ti provjeri od koga kupujes taj stan, da vidis jesu li uredni papiri.

Ne znam kako je sad uvezano, ako ima poreskog duga prodavac ne moze prodati stan dok to ne zavrsi. Neka me neko ispravi ako grijesim.
Truba

#10885 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

Samo da napomenem da sam bila nazvala da zakazem termin za razgledanje stana a kada sam postavila pitanje o nacinu isplate, da zelim iskljucivo transakciju sa mog racuna na racun prodavca razgovor je eskalirao i dama mi jos i agresivne sms preko vibera salje.

Slican telefonski razgovor imala sam i prije 10-tak dana ali sa agentom iz druge agencije koji je takodjer trazio da novac podignem i tako predam prodavcu stana / agenciji.
Pa kako bi bilo da ides na kredit preko banke?
Svasta valjda s racuna na racun treba
forumskivojnik

#10886 Re: Cijene stanova All about

Post by forumskivojnik »

A isplata u eurima, sa mog deviznog racuna u Sarajevu na devizni racun kupca da li je moguca?
Po izjavi agencije to ni u kom slucaju nije moguce u BiH cak i ako bi vlasnik stana na to i pristao (htio da mu se isplata izvrsi u devizama).
Kada sam je upitala ima li ista protiv da njen ugovor, ZK izvadak i da li je predmetna nekretnina opterecena kreditom i na kraju za mene i izvrsiti kupovinu nekretnine bukvalno je pobjesnila i rekla da to ne dolazi u obzir i da jedino notar moze u kupoprodaju biti ukljucen. Notar stiti i jednog i drugog a advokat samo onoga ko ga je angazovao napisa mi u sms poruci.
NediM17

#10887 Re: Cijene stanova All about

Post by NediM17 »

Platni promet unutar zemlje obavlja se iskljucivo u KM.
Tvoj advokat naravno moze sve provjeriti ali ugovor pravi notar.
forumskivojnik

#10888 Re: Cijene stanova All about

Post by forumskivojnik »

...
Last edited by forumskivojnik on 15/10/2022 20:46, edited 1 time in total.
forumskivojnik

#10889 Re: Cijene stanova All about

Post by forumskivojnik »

forumskivojnik wrote: 15/10/2022 20:43
Black swan wrote: 15/10/2022 20:35

Pa kako bi bilo da ides na kredit preko banke?
Svasta valjda s racuna na racun treba
Ja imam devize, gotovinu (ustedjevinu) 😁 u nasoj banci. Ne treba mi kredit a haman samo muljatori jedna je bauland (ova danas) a druga je my space.
Nema nista od podizanja para i davanja u kesi novca nikome. Samo sa racuna na racun bilo sa deviznog na devizni, bilo sa ziro racuna na ziro racun.
Sve ostalo je prevara a Tibra nece jos da formira cijene u onoj zgradi koju grade preko puta grasa.
Danas ih opet zvala i nista a jedna treca agencija mi napisa da Tibra nije dobila sve potrebne dozvole pa zato i ne vrsi prodaju stanova kada sam rekla da je cijena za stan koji prodaju utopijska i da mi je jeftinije za te pare kupiti od Tibre stan u izgradnji.
Didier

#10890 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

forumskivojnik wrote: 15/10/2022 20:39

A isplata u eurima, sa mog deviznog racuna u Sarajevu na devizni racun kupca da li je moguca?
Po izjavi agencije to ni u kom slucaju nije moguce u BiH cak i ako bi vlasnik stana na to i pristao (htio da mu se isplata izvrsi u devizama).
Kada sam je upitala ima li ista protiv da njen ugovor, ZK izvadak i da li je predmetna nekretnina opterecena kreditom i na kraju za mene i izvrsiti kupovinu nekretnine bukvalno je pobjesnila i rekla da to ne dolazi u obzir i da jedino notar moze u kupoprodaju biti ukljucen. Notar stiti i jednog i drugog a advokat samo onoga ko ga je angazovao napisa mi u sms poruci.
Može kako god se dogovorite, agencija s tim nema nikakve veze, nego oni ne žele eure, pa zajebavaju.

Ja sam u eurima platio stan iz inostranstva, nema razloga što ne može i kod nas.
forumskivojnik

#10891 Re: Cijene stanova All about

Post by forumskivojnik »

NediM17 wrote: 15/10/2022 20:40 Platni promet unutar zemlje obavlja se iskljucivo u KM.
Ma nije problem izvrsiti konverzaciju deviza, 0,6% je provizija ali ako prodavac zeli isplatu u devizama to se valjda naglasi u ugovoru, cijena u eurima i cijena u KM-ovima, kurs deviza na dan transakcije a ja ustedila ovih 0,6%.
Haris.ba

#10892 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

forumskivojnik wrote: 15/10/2022 20:56
NediM17 wrote: 15/10/2022 20:40 Platni promet unutar zemlje obavlja se iskljucivo u KM.
Ma nije problem izvrsiti konverzaciju deviza, 0,6% je provizija ali ako prodavac zeli isplatu u devizama to se valjda naglasi u ugovoru, cijena u eurima i cijena u KM-ovima, kurs deviza na dan transakcije a ja ustedila ovih 0,6%.
Kako ce u unutrasnje platnom prometu izvrsiti se placanje u eurima?
moonca wrote: 15/10/2022 20:45 Notar nema nachina niti to radi. tj provjerava vjerodostojnost papira koji mu se donesu.. :-) samo s advokatom zavshiti kupoprodaju..
A kakve to moci advokat ima, a da notar nema?
SpecialOffer wrote: 15/10/2022 20:33 Ne znam kako je sad uvezano, ako ima poreskog duga prodavac ne moze prodati stan dok to ne zavrsi. Neka me neko ispravi ako grijesim.
Porezni dug (uvjerenje) je prvo sto se trazi od prodavca. Ja ne znam nijednog notara da to kupcu ne kaze da prvo to trazi od prodavca.
Didier wrote: 15/10/2022 20:16 Notar se ne miješa u to kako ćeš ti platiti nekretninu, samo se zna da je ugovor ništavan ukoliko ne uplatiš, a ako je keš u pitanju, onda mora biti kod notara jer drugog dokaza ne bi imala.
Kod notara pare predati ako je stan ok, i prodavac ima uvjerenje porezne. Jer odmah u tom momentu ti notar predaje ugovor da ga nosis u sud.

Ima raznih slucajeva. Tako najlakse agencije se naplate lad se kesovina, jer ima slucajeva prodavcu legnu pare na racun i pravi se lud. Govori agentima da ga povuku za ponos i da ga tuze.

Ako je fazon da agenciju treba platiti, dogovoriti se da u momentu potpisivanja ugovora se plati npr. 5000KM u kesu, a ostatak na racun.
Last edited by Haris.ba on 15/10/2022 21:08, edited 1 time in total.
forumskivojnik

#10893 Re: Cijene stanova All about

Post by forumskivojnik »

Evo sms poruke od bauland. Moj bankovni racun u BiH i ne razumijem sto bi prodavac isao bilo gdje i provjeravao novac osim da ode u svoju banku i provjeri da li je novac legao na njegov racun?:
Konverzacija nikad nije jednosmjerna, već zahtjeva jednog, dva ili više sudionika. Ja se ne plašim da komuniciram jer nisam ograničena.
Što više ljudi komuniciraju tim bolje.
Kupoprodaja se vrši u Bosni i Hercegovini, plaćanje je u KM valuti. Prodavci-vlasnici u većini slučajeva ne žele da prikupljaju dokumentaciju ako nemaju sigurnost kapare.
Plaćanje u devizama sa računa na račun pogotovo ako devizni račun nije u zemlji nego u inostranstvu zahtjeva dodatnu dokumentaciju uvjerenja iz institucija u zemlji koji se šalju u inostranstvo.
Pa niko nije lud da se stavlja u trošak i plus ne može fizički da ode i provjeri novac...
Advokatski ugovor ili ugovor nekog fizičkog lica nema izvršnu ispravu na Sudu kao što ima notarski ugovor. Istog momenta ako neko nekog prevari ide potraživanje i plaćanje a kod advokata i drugih sastavljenih ugovora idu godine tuženja i suđenja, kao nekad kad je Mihrija Pelak iz Novog Pazara varala kupce nekretnina i završila u zatvor. Notari i notarski ugovori možda su skuplji ali pravno sigurniji i treba da postoje i neka postoje. Prodavci-vlasnici se takođe pitaju prilikom zaključenja ugovora, zakon o solidarnosti, i mogu uvijek da odbiju da ugovor rade kod nesigurnih a to su advokati jer je i njihova sigurnost upitna. Notar štiti i jednu i drugu stranu a advokat onog koga bira pa da završe ljudi na Sudu pa nisu retardirani da pristanu na to...
A ovo je sms poslije telefonskog u vezi mog pitanja za transakciju sa racuna na racun:
[ Samstag, 15. Oktober 2022 17:27 ] ⁨Bauland⁩: To gospođo nije izvala. To se je dešavalo. Bankari su to radili koji su bili u tzv. talu sa uplatiocem. Ne pričam bezveze. No, kako god, nije u redu da se jedna strana u predmetu zaštiti a druga ne, a Vi ste to predložili.
Didier

#10894 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

Haris.ba wrote: 15/10/2022 21:04

Zato što ide preko računa, nebitno je koja je valut. Vjeruj mi, kupio tako dvaput, jednom poslao pare iz inostranstva, drugi put iz BiH, ali oba puta u eurima.
forumskivojnik

#10895 Re: Cijene stanova All about

Post by forumskivojnik »

Didier wrote: 15/10/2022 21:10

Zato što ide preko računa, nebitno je koja je valut. Vjeruj mi, kupio tako dvaput, jednom poslao pare iz inostranstva, drugi put iz BiH, ali oba puta u eurima.
To je meni i moja banka rekla da nije nikakav problem sa deviznog racuna na devizni racun ali ne sa deviznog na ziroracun ili obratno.
Veliki dio sam prvo provjerila ali ovo sto mi agencije tvrde je suludo.
Haris.ba

#10896 Re: Cijene stanova All about+

Post by Haris.ba »

forumskivojnik wrote: 15/10/2022 21:08 Evo sms poruke od bauland. Moj bankovni racun u BiH i ne razumijem sto bi prodavac isao bilo gdje i provjeravao novac osim da ode u svoju banku i provjeri da li je novac legao na njegov racun?:
Original uplatnica o uplacenom novcu se nosi notaru i prodavcu. Bez te uplatnice povrat novca kupcu bi trebao biti nemoguc.

Opet, notar ti nece dati ugovor da ga nosis u sud dok prodavac ne javi notaru da je placeno (pa na kraju treba doci i posebno to i potpisati kod notara). A, ako sumnja - kad legnunpare na racun prodavca, nek ih prebaci na drugi racun.
forumskivojnik

#10897 Re: Cijene stanova All about+

Post by forumskivojnik »

Haris.ba wrote: 15/10/2022 21:13
forumskivojnik wrote: 15/10/2022 21:08 Evo sms poruke od bauland. Moj bankovni racun u BiH i ne razumijem sto bi prodavac isao bilo gdje i provjeravao novac osim da ode u svoju banku i provjeri da li je novac legao na njegov racun?:
Original uplatnica o uplacenom novcu se nosi notaru i prodavcu. Bez te uplatnice povrat novca kupcu bi trebao biti nemoguc.

Opet, notar ti nece dati ugovor da ga nosis u sud dok prodavac ne javi notaru da je placeno (pa na kraju treba doci i posebno to i potpisati kod notara). A, ako sumnja - kad legnunpare na racun prodavca, nek ih prebaci na drugi racun.
Skupa sa prodavcem idemo u banku i banka izvrsi transakciju na racun koji on licno da banci, dobije od banke, na licu mjesta, dokaz o izvrsenoj transakciji i idemo kod notara. To je moj scenario, skupa u moju banku, on licno sluzbeniku da broj svog racuna na koji se novac uplacuje i odmah dobije dokaz o transakciji.
Ja imam dokaz o uplati a i on da je uplata izvrsena na racun koji je on licno naveo.
Samo ovaj stan i ove dvije agencije bauland i my space ne dolaze vise u obzir ali ni podizanje novca i nosenje u kesi prodavcu /agenciji i notaru, samo bankovna transakcija.
Last edited by forumskivojnik on 15/10/2022 21:21, edited 1 time in total.
Haris.ba

#10898 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

forumskivojnik wrote: 15/10/2022 21:18 Skupa sa prodavcem idemo u banku i banka izvrsi transakciju na racun koji on licno da banci, dobije od banke dokaz o izvrsenoj transakciji i idemo kod notara. To je moj scenario, skupa u moju banku, on licno sluzbeniku da broj svog racuna na koji se novac uplacuje i odmah dobije dokaz o transakciji.
Ja imam dokaz o uplati a i on da je uplata izvrsena na racun koji je on licno naveo.
Samo ovaj stan i ove dvije agencije bauland i my space ne dolaze u obzir vise.
Pa da onda agencija izvisi za placanje. :D
last mohicans

#10899 Re: Cijene stanova All about

Post by last mohicans »

Didier wrote: 15/10/2022 21:10

To apsolutno nije moguce. Monetarna valuta je KM i zakonom o deviznom placanju ti ne mozes uplatiti u stranoj valuti. Ti mozes banci naloziti da te novce konvertuje u KM, da se prodavcu po sklapanju kuporodajnog ugovora prebaci novac.. Mozes, ako lično dođeš i otvoriš račun sebi u stranoj valuti, onda sam sebi uplatis, pa poslije prebacis prodavcu taj iznos. Ali i tad moras imati dokaz o porijeklu novca sto je samo po sebi peripetija. Ovo sto je neko spominjao placanje u kešu (eurima) kod notara je moguce, ali da to pred njim odrade i u kuporodajnom ugovoru da se navede. Ali, i tada prodavac moze imati problem uprkos kupoprodajnom ugovoru i moze imati problem da taj novac polozi u banku, recimo. Tada ce njemu banka traziti porijeklo novca od kupca. Kad bi se sve to radilo bez provjera prao bi se novac kao čarape.
forumskivojnik

#10900 Re: Cijene stanova All about

Post by forumskivojnik »

Haris.ba wrote: 15/10/2022 21:20
forumskivojnik wrote: 15/10/2022 21:18 Skupa sa prodavcem idemo u banku i banka izvrsi transakciju na racun koji on licno da banci, dobije od banke dokaz o izvrsenoj transakciji i idemo kod notara. To je moj scenario, skupa u moju banku, on licno sluzbeniku da broj svog racuna na koji se novac uplacuje i odmah dobije dokaz o transakciji.
Samo ovaj stan i ove dvije agencije bauland i my space ne dolaze u obzir vise.
Pa da onda agencija izvisi za placanje. :D
:shock: :lol: A to mi nije palo na pamet da zbog tog razloga insistiraju na podizanju novca i davanju vlasniku i njima u ruke.
5% od prodajne cijene je njihova zarada.
Post Reply