ja sam staromodan
meni je poso ovdje vidiš 100 kila
prebaci ih tamo
Coypwriter je osoba koja piše tekstove za potrebe prodaje i marketinga. Često s kreativnom dozom i ciljem angažiranja ciljanih grupa. Mogu biti tekstovi za društvene mreže, website, kataloge, i slično.
Aha, to je ono što je Eleine radila kod Petermana, ako je itko od vas gledao Seinfeld
Ljude koja je poznajem to im je altrenativa vise nego dobra. Istina da satnice nisu bajne ali za dodatnu zaradu nisu ni lose. Koknurencija je svugdje, sada imas sve vise poslodavaca koji strikrno traze ljude iz EU/Istocne Europe itd.n+1 wrote: ↑14/10/2022 11:46Da, ali to su poslovi koji su plaćeni mizerno (obično nekoliko $ na sat) pri čemu ti je konkurencija na svakom oglasu više hiljada Indijaca, koji su uvijek spremni raditi za dolar niže.
Ne možeš to predstavljati kao ozbiljnu alternativu bilo čemu.
Postoji razlog zašto u našoj državi IT sektor zapošljava svega nekoliko hiljada ljudi: nisu to poslovi koji može raditi bilo ko.
Ma sve nabrojano je IT, jer su role dominantno prisutne u IT sektoru. S izuzetkom mašinaca (koji također sve više ulaze u IT s pojavom mašinskog učenja, 3D printanja, i srodnih trendova) i prevodilaca. Za arhitektu nisu siguran da li misliš na arhitektu sistema ili klasičnog.Piko18 wrote: ↑14/10/2022 11:55Ljude koja je poznajem to im je altrenativa vise nego dobra. Istina da satnice nisu bajne ali za dodatnu zaradu nisu ni lose. Koknurencija je svugdje, sada imas sve vise poslodavaca koji strikrno traze ljude iz EU/Istocne Europe itd.n+1 wrote: ↑14/10/2022 11:46
Da, ali to su poslovi koji su plaćeni mizerno (obično nekoliko $ na sat) pri čemu ti je konkurencija na svakom oglasu više hiljada Indijaca, koji su uvijek spremni raditi za dolar niže.
Ne možeš to predstavljati kao ozbiljnu alternativu bilo čemu.
Postoji razlog zašto u našoj državi IT sektor zapošljava svega nekoliko hiljada ljudi: nisu to poslovi koji može raditi bilo ko.
Opet kazem nije samo IT sketor, evo gore sam nabrojao par profesija koje isto mogu da fino zarade na raznorazne nacine.
Pa nije bas da je Graficki dizajner ITn+1 wrote: ↑14/10/2022 11:57Ma sve nabrojano je IT, jer su role dominantno prisutne u IT sektoru. S izuzetkom mašinaca (koji također sve više ulaze u IT s pojavom mašinskog učenja, 3D printanja, i srodnih trendova) i prevodilaca. Za arhitektu nisu siguran da li misliš na arhitektu sistema ili klasičnog.Piko18 wrote: ↑14/10/2022 11:55
Ljude koja je poznajem to im je altrenativa vise nego dobra. Istina da satnice nisu bajne ali za dodatnu zaradu nisu ni lose. Koknurencija je svugdje, sada imas sve vise poslodavaca koji strikrno traze ljude iz EU/Istocne Europe itd.
Opet kazem nije samo IT sketor, evo gore sam nabrojao par profesija koje isto mogu da fino zarade na raznorazne nacine.![]()
Ma grafički dizajner se prekvalificira za UX/UI.Piko18 wrote: ↑14/10/2022 12:00Pa nije bas da je Graficki dizajner ITn+1 wrote: ↑14/10/2022 11:57
Ma sve nabrojano je IT, jer su role dominantno prisutne u IT sektoru. S izuzetkom mašinaca (koji također sve više ulaze u IT s pojavom mašinskog učenja, 3D printanja, i srodnih trendova) i prevodilaca. Za arhitektu nisu siguran da li misliš na arhitektu sistema ili klasičnog.![]()
Arhitekta klasicni, uredjenje enetrijera i tako to.
Pa mogu dodati i fotografe itd.
Ekpa koja radi vieo editig i 3d modeliranje.
Iz licnog iskustva mogu reci da ovo apsolutno nije istina. Bar sto se tice Njemacke.
Zavisi od dijagnoze, ako je hitno - dobit ćeš sve u roku od 2h (kao i u BiH) - a čim ih nema dovoljno - znači da je do države, do zdravstvenog sistema.skafiskafsnjak wrote: ↑14/10/2022 20:36Iz licnog iskustva mogu reci da ovo apsolutno nije istina. Bar sto se tice Njemacke.
CT sam.radio u roku od 7 dana .
Jedino sto sam dugo cekao je ocni.... Svi puni, nemaju termina. Ali nije to do drzave, jednostavno ih nema dovoljno
Pa u odnosu na primanja - odlazak kod privatnika će te i tamo izaći jednako skupo kao i u BiH.
Poznato je valjda da primaju radnike jer nemaju dovoljno kadra iz svih oblasti. Zato primaju nas kadar i iz cijeloga svijeta. Kod njih nedostaje kadar ne iz istog razaloga istog kao kod nas. Sto ne lete kod nas ko u Njemacku?Ozimician wrote: ↑14/10/2022 21:54Zavisi od dijagnoze, ako je hitno - dobit ćeš sve u roku od 2h (kao i u BiH) - a čim ih nema dovoljno - znači da je do države, do zdravstvenog sistema.skafiskafsnjak wrote: ↑14/10/2022 20:36
Iz licnog iskustva mogu reci da ovo apsolutno nije istina. Bar sto se tice Njemacke.
Jedino sto sam dugo cekao je ocni.... Svi puni, nemaju termina. Ali nije to do drzave, jednostavno ih nema dovoljno
Isto kao što u Sarajevu nema dovoljno pedijatara - dakle sistem je kriv što nije planirao da ih treba. Ni kod nas se ne čeka jer se nekome ne da raditi, nego jer nema ili dovoljno doktora ili dovoljno uređaja.
Bio sam u situaciji sa nasim osobljem iz Hitne pomoci da se nije htio popeti na sprat jer nije radio lift. Ne znam je li to moguce u SAD-u?Ozimician wrote: ↑14/10/2022 21:56Pa u odnosu na primanja - odlazak kod privatnika će te i tamo izaći jednako skupo kao i u BiH.
Još je ovo Evropa - o američkim cijenama nećemo ni pričati, za transport vozilom hitne pomoći znaju računi biti i do 4000 $ (unutar istog grada).
Zdravstvo je svugdje u svijetu skup sport - a mi hoćemo da je džaba, a da je kvalitet svjetski / evropski - neće da može
Cijene svih uređaja, opreme, potrošnog materijala su kod nas ili isti ili skuplji nego u EU, možda su jedino lijekovi nešto jeftiniji i jeftinija je radna snaga - svi ostali ulazni troškovi su isti ili veći čak (jer BIH ne proizvodi ni CT ni magnete, sve se mora uvesti otamo).
Nego iz kojeg razloga kod njih nedostaje kadar, a iz kojeg kod nas ? Kod njih je očito veći nedostatak kadra čim toliko primaju iz cijelog svijeta, tj. čim Njemac ne želi da bude doktor - nešto tu ne štima u sistemu.aston_martin wrote: ↑14/10/2022 22:19
Poznato je valjda da primaju radnike jer nemaju dovoljno kadra iz svih oblasti. Zato primaju nas kadar i iz cijeloga svijeta. Kod njih nedostaje kadar ne iz istog razaloga istog kao kod nas. Sto ne lete kod nas ko u Njemacku?
Ja srećom nisam imao takva iskustva, moja su bila uglavnom pozitivna.aston_martin wrote: ↑14/10/2022 22:19
Bio sam u situaciji sa nasim osobljem iz Hitne pomoci da se nije htio popeti na sprat jer nije radio lift. Ne znam je li to moguce u SAD-u?
Nije mi bilo hitno...al stvarno nije.Ozimician wrote: ↑14/10/2022 21:54Zavisi od dijagnoze, ako je hitno - dobit ćeš sve u roku od 2h (kao i u BiH) - a čim ih nema dovoljno - znači da je do države, do zdravstvenog sistema.skafiskafsnjak wrote: ↑14/10/2022 20:36
Isto kao što u Sarajevu nema dovoljno pedijatara - dakle sistem je kriv što nije planirao da ih treba. Ni kod nas se ne čeka jer se nekome ne da raditi, nego jer nema ili dovoljno doktora ili dovoljno uređaja.
Rosenheim, ali sad radim Home Office, pa sam praktično pola u BIH, pola u DE.skafiskafsnjak wrote: ↑15/10/2022 08:59Nije mi bilo hitno...al stvarno nije.Ozimician wrote: ↑14/10/2022 21:54
Zavisi od dijagnoze, ako je hitno - dobit ćeš sve u roku od 2h (kao i u BiH) - a čim ih nema dovoljno - znači da je do države, do zdravstvenog sistema.
Sto je sistem kriv sto neko nije htio studirati da bude oftamolog ili sta vec? Sistem sve radi da to poboljsa, prima strane radnike itd....
U kojem gradu u Deu si?
Imao sam priliku, u BiH, da operisem ljude bez ikakvog zdravstvenog osiguranja. Na americkom trzistu, cijena takve operacije bi iznosila 20-30 k dolara. Ne znam je li to moguce u US?aston_martin wrote: ↑14/10/2022 22:19Poznato je valjda da primaju radnike jer nemaju dovoljno kadra iz svih oblasti. Zato primaju nas kadar i iz cijeloga svijeta. Kod njih nedostaje kadar ne iz istog razaloga istog kao kod nas. Sto ne lete kod nas ko u Njemacku?Ozimician wrote: ↑14/10/2022 21:54
Zavisi od dijagnoze, ako je hitno - dobit ćeš sve u roku od 2h (kao i u BiH) - a čim ih nema dovoljno - znači da je do države, do zdravstvenog sistema.
Bio sam u situaciji sa nasim osobljem iz Hitne pomoci da se nije htio popeti na sprat jer nije radio lift. Ne znam je li to moguce u SAD-u?Ozimician wrote: ↑14/10/2022 21:56
Pa u odnosu na primanja - odlazak kod privatnika će te i tamo izaći jednako skupo kao i u BiH.
Još je ovo Evropa - o američkim cijenama nećemo ni pričati, za transport vozilom hitne pomoći znaju računi biti i do 4000 $ (unutar istog grada).
Zdravstvo je svugdje u svijetu skup sport - a mi hoćemo da je džaba, a da je kvalitet svjetski / evropski - neće da može
Cijene svih uređaja, opreme, potrošnog materijala su kod nas ili isti ili skuplji nego u EU, možda su jedino lijekovi nešto jeftiniji i jeftinija je radna snaga - svi ostali ulazni troškovi su isti ili veći čak (jer BIH ne proizvodi ni CT ni magnete, sve se mora uvesti otamo).
Ljudi cekaju promjene i u DE.. Ali i rade na promjenama.tandmand wrote: ↑15/10/2022 15:33 Zašto ljudi na ovoj temi miješaju dom, zavičaj, domovinu, Bosnu i Hercegovinu sa državom?
Niko ne pljuje po domovini, niti se odriče svojih ljudi i svog identiteta.
Ono na šta su građani ogorčeni je državna administracija, politički sistem koji forsira kretenizam, formalitet i korupciju,i stava sam ma ko došao na vlast da pravac kojim država ide neće moći promijeniti, jer inercija je prejaka, kao da rukama hoćeš da zaustaviš voz ili ga preusmjeriš.
Ljudi koji čekaju promjene u BiH, neće ih dočekati, jer to kod nas već spada u proces evolucije a vrijeme revolucija je davno prošlo. Nikakvi boljševici se neće pojaviti i resetirati sitem.
Dakle ko želi promjenu treba iseliti ...
Ne znam.jbg, ja sam brzo dosao.na red....a uopste nije hitno bilo, cak sta vise, kontrolno je.bilo.Ozimician wrote: ↑15/10/2022 12:57Rosenheim, ali sad radim Home Office, pa sam praktično pola u BIH, pola u DE.skafiskafsnjak wrote: ↑15/10/2022 08:59
Nije mi bilo hitno...al stvarno nije.
Sto je sistem kriv sto neko nije htio studirati da bude oftamolog ili sta vec? Sistem sve radi da to poboljsa, prima strane radnike itd....
U kojem gradu u Deu si?
Pa sistem je kriv jer ta zanimanja nisu atraktivna, iskreno plate doktora u Njemačkoj nisu nešto sjajne (u odnosu na prosjek države, bolje plate imaju BH doktori) a radi se dosta više. Postati oftalmolog, dermatolog, radiolog - je teško i u BIH i u DE - iz razloga što stariji doktori drže monopol nad poslom.