Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#351 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

JohnnyS wrote: 14/10/2022 11:40 Ima li na nekom od naših jezika naziv za ove novopečene poslove, što dođe copy writer?
ja sam staromodan
meni je poso ovdje vidiš 100 kila
prebaci ih tamo :D
:lol:
n+1

#352 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Piko18 wrote: 14/10/2022 11:45
JohnnyS wrote: 14/10/2022 11:40 Ima li na nekom od naših jezika naziv za ove novopečene poslove, što dođe copy writer?
Iskreno nisam siguran kako ga tacno zovu kod nas ali u sutini osoba koja kreira sadrzaj sto za drustvene mereze tako za druge medije.
Coypwriter je osoba koja piše tekstove za potrebe prodaje i marketinga. Često s kreativnom dozom i ciljem angažiranja ciljanih grupa. Mogu biti tekstovi za društvene mreže, website, kataloge, i slično.
JohnnyS

#353 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

n+1 wrote: 14/10/2022 11:49
Piko18 wrote: 14/10/2022 11:45

Iskreno nisam siguran kako ga tacno zovu kod nas ali u sutini osoba koja kreira sadrzaj sto za drustvene mereze tako za druge medije.
Coypwriter je osoba koja piše tekstove za potrebe prodaje i marketinga. Često s kreativnom dozom i ciljem angažiranja ciljanih grupa. Mogu biti tekstovi za društvene mreže, website, kataloge, i slično.
Aha, to je ono što je Eleine radila kod Petermana, ako je itko od vas gledao Seinfeld :D
Truba

#354 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

ne bih rekao ona je radila u reklamnom katalogu
:mrgreen:
n+1

#355 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

JohnnyS wrote: 14/10/2022 11:50
n+1 wrote: 14/10/2022 11:49

Aha, to je ono što je Eleine radila kod Petermana, ako je itko od vas gledao Seinfeld :D
Jedna od jačih scena. :D

Piko18

#356 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Piko18 »

n+1 wrote: 14/10/2022 11:46
Piko18 wrote: 14/10/2022 11:44

Ali zato imas platforme kao sto su Upwork i slicne gdje mozes naci te poslove i slicne koji mogu biti dodatni izvor zarade.
Da, ali to su poslovi koji su plaćeni mizerno (obično nekoliko $ na sat) pri čemu ti je konkurencija na svakom oglasu više hiljada Indijaca, koji su uvijek spremni raditi za dolar niže.

Ne možeš to predstavljati kao ozbiljnu alternativu bilo čemu.

Postoji razlog zašto u našoj državi IT sektor zapošljava svega nekoliko hiljada ljudi: nisu to poslovi koji može raditi bilo ko.
Ljude koja je poznajem to im je altrenativa vise nego dobra. Istina da satnice nisu bajne ali za dodatnu zaradu nisu ni lose. Koknurencija je svugdje, sada imas sve vise poslodavaca koji strikrno traze ljude iz EU/Istocne Europe itd.
Opet kazem nije samo IT sketor, evo gore sam nabrojao par profesija koje isto mogu da fino zarade na raznorazne nacine.
n+1

#357 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Piko18 wrote: 14/10/2022 11:55
n+1 wrote: 14/10/2022 11:46

Da, ali to su poslovi koji su plaćeni mizerno (obično nekoliko $ na sat) pri čemu ti je konkurencija na svakom oglasu više hiljada Indijaca, koji su uvijek spremni raditi za dolar niže.

Ne možeš to predstavljati kao ozbiljnu alternativu bilo čemu.

Postoji razlog zašto u našoj državi IT sektor zapošljava svega nekoliko hiljada ljudi: nisu to poslovi koji može raditi bilo ko.
Ljude koja je poznajem to im je altrenativa vise nego dobra. Istina da satnice nisu bajne ali za dodatnu zaradu nisu ni lose. Koknurencija je svugdje, sada imas sve vise poslodavaca koji strikrno traze ljude iz EU/Istocne Europe itd.
Opet kazem nije samo IT sketor, evo gore sam nabrojao par profesija koje isto mogu da fino zarade na raznorazne nacine.
Ma sve nabrojano je IT, jer su role dominantno prisutne u IT sektoru. S izuzetkom mašinaca (koji također sve više ulaze u IT s pojavom mašinskog učenja, 3D printanja, i srodnih trendova) i prevodilaca. Za arhitektu nisu siguran da li misliš na arhitektu sistema ili klasičnog. :D
Piko18

#358 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Piko18 »

n+1 wrote: 14/10/2022 11:57
Piko18 wrote: 14/10/2022 11:55

Ma sve nabrojano je IT, jer su role dominantno prisutne u IT sektoru. S izuzetkom mašinaca (koji također sve više ulaze u IT s pojavom mašinskog učenja, 3D printanja, i srodnih trendova) i prevodilaca. Za arhitektu nisu siguran da li misliš na arhitektu sistema ili klasičnog. :D
Pa nije bas da je Graficki dizajner IT :D
Arhitekta klasicni, uredjenje enetrijera i tako to.
Pa mogu dodati i fotografe itd.
Ekpa koja radi vieo editig i 3d modeliranje.
n+1

#359 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Piko18 wrote: 14/10/2022 12:00
n+1 wrote: 14/10/2022 11:57

Pa nije bas da je Graficki dizajner IT :D
Arhitekta klasicni, uredjenje enetrijera i tako to.
Pa mogu dodati i fotografe itd.
Ekpa koja radi vieo editig i 3d modeliranje.
Ma grafički dizajner se prekvalificira za UX/UI. :D

Ma vidi, možeš ti preko interneta teoretski sve raditi, uključujući i ljekarsku dijagnostiku, finansijsko savjetovanje, računovodstvo, itd. Ali to ne mijenja činjenicu da je IT jedina industrija koja je zaista i napravila taj leap praktično, da je ogromna većina poslova koji se nude preko interneta i pri tome nisu majmunski posao koji robot može brže raditi (e.g. data entry, klikanje reklama, i sl.) na ovaj ili onaj način naslonjeni na IT i traže poznavanje novih tehnologija. Ako ne operativno (developer, data analyst, UX/UI) onda konceptualno (PM, product owner, arhitekta sistema, i sl.).
Ozimician

#360 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

babanovac wrote: 14/10/2022 10:24 Image
mali_balon wrote: 14/10/2022 09:49

ako je 1min voznje mos je jebat ako crs je ceksy 3 mjesecs.....
Ovo je cekanje u Irskoj.

Image
Pogledaj i za ostale zemlje pa i za hvaljenu Njemacku... ljudi misle samo kod nas se ceka na termin xD
babanovac

#361 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by babanovac »

Ozimician wrote: 14/10/2022 15:07

Ovo je cekanje u Irskoj.

Image
Pogledaj i za ostale zemlje pa i za hvaljenu Njemacku... ljudi misle samo kod nas se ceka na termin xD
Ma znam... U bogatoj Norveskoj, jos je i gore nego na ovom grafiku iz Irske.
aston_martin

#362 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by aston_martin »

Razlika je sto tamo ljudi mogu platiti privatnika.
skafiskafsnjak

#363 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ovo je cekanje u Irskoj.

Image
Iz licnog iskustva mogu reci da ovo apsolutno nije istina. Bar sto se tice Njemacke.
CT sam.radio u roku od 7 dana .

Jedino sto sam dugo cekao je ocni.... Svi puni, nemaju termina. Ali nije to do drzave, jednostavno ih nema dovoljno
Ozimician

#364 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

skafiskafsnjak wrote: 14/10/2022 20:36

Iz licnog iskustva mogu reci da ovo apsolutno nije istina. Bar sto se tice Njemacke.

Jedino sto sam dugo cekao je ocni.... Svi puni, nemaju termina. Ali nije to do drzave, jednostavno ih nema dovoljno
Zavisi od dijagnoze, ako je hitno - dobit ćeš sve u roku od 2h (kao i u BiH) - a čim ih nema dovoljno - znači da je do države, do zdravstvenog sistema.
Isto kao što u Sarajevu nema dovoljno pedijatara - dakle sistem je kriv što nije planirao da ih treba. Ni kod nas se ne čeka jer se nekome ne da raditi, nego jer nema ili dovoljno doktora ili dovoljno uređaja.
Ozimician

#365 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

aston_martin wrote: 14/10/2022 20:02 Razlika je sto tamo ljudi mogu platiti privatnika.
Pa u odnosu na primanja - odlazak kod privatnika će te i tamo izaći jednako skupo kao i u BiH.
Još je ovo Evropa - o američkim cijenama nećemo ni pričati, za transport vozilom hitne pomoći znaju računi biti i do 4000 $ (unutar istog grada).

Zdravstvo je svugdje u svijetu skup sport - a mi hoćemo da je džaba, a da je kvalitet svjetski / evropski - neće da može :skoljka:

Cijene svih uređaja, opreme, potrošnog materijala su kod nas ili isti ili skuplji nego u EU, možda su jedino lijekovi nešto jeftiniji i jeftinija je radna snaga - svi ostali ulazni troškovi su isti ili veći čak (jer BIH ne proizvodi ni CT ni magnete, sve se mora uvesti otamo).
aston_martin

#366 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by aston_martin »

Ozimician wrote: 14/10/2022 21:54

Zavisi od dijagnoze, ako je hitno - dobit ćeš sve u roku od 2h (kao i u BiH) - a čim ih nema dovoljno - znači da je do države, do zdravstvenog sistema.
Isto kao što u Sarajevu nema dovoljno pedijatara - dakle sistem je kriv što nije planirao da ih treba. Ni kod nas se ne čeka jer se nekome ne da raditi, nego jer nema ili dovoljno doktora ili dovoljno uređaja.
Poznato je valjda da primaju radnike jer nemaju dovoljno kadra iz svih oblasti. Zato primaju nas kadar i iz cijeloga svijeta. Kod njih nedostaje kadar ne iz istog razaloga istog kao kod nas. Sto ne lete kod nas ko u Njemacku?
Ozimician wrote: 14/10/2022 21:56
aston_martin wrote: 14/10/2022 20:02 Razlika je sto tamo ljudi mogu platiti privatnika.
Pa u odnosu na primanja - odlazak kod privatnika će te i tamo izaći jednako skupo kao i u BiH.
Još je ovo Evropa - o američkim cijenama nećemo ni pričati, za transport vozilom hitne pomoći znaju računi biti i do 4000 $ (unutar istog grada).

Zdravstvo je svugdje u svijetu skup sport - a mi hoćemo da je džaba, a da je kvalitet svjetski / evropski - neće da može :skoljka:

Cijene svih uređaja, opreme, potrošnog materijala su kod nas ili isti ili skuplji nego u EU, možda su jedino lijekovi nešto jeftiniji i jeftinija je radna snaga - svi ostali ulazni troškovi su isti ili veći čak (jer BIH ne proizvodi ni CT ni magnete, sve se mora uvesti otamo).
Bio sam u situaciji sa nasim osobljem iz Hitne pomoci da se nije htio popeti na sprat jer nije radio lift. Ne znam je li to moguce u SAD-u?
Ozimician

#367 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

aston_martin wrote: 14/10/2022 22:19
Poznato je valjda da primaju radnike jer nemaju dovoljno kadra iz svih oblasti. Zato primaju nas kadar i iz cijeloga svijeta. Kod njih nedostaje kadar ne iz istog razaloga istog kao kod nas. Sto ne lete kod nas ko u Njemacku?
Nego iz kojeg razloga kod njih nedostaje kadar, a iz kojeg kod nas ? Kod njih je očito veći nedostatak kadra čim toliko primaju iz cijelog svijeta, tj. čim Njemac ne želi da bude doktor - nešto tu ne štima u sistemu.

Zašto lete kod njih, a ne kod nas? Jer su bogatiji i imaju jednostavniju proceduru za useljavanje i lakše ćeš naći posao kod njih nego kod nas.

Pitanje nije zašto se neko useljava u Njemačku, nego zašto Njemačka nema dovoljno doktora?
Bio sam u situaciji sa nasim osobljem iz Hitne pomoci da se nije htio popeti na sprat jer nije radio lift. Ne znam je li to moguce u SAD-u?
Ja srećom nisam imao takva iskustva, moja su bila uglavnom pozitivna.
Ne znam šta je kod vas bio slučaj, ali po statistici u Sarajevu od svih poziva u Hitnu - samo 11% je zapravo hitan slučaj. U Americi se to deff. ne bi moglo desiti, ne bi ni kod nas definitivno da plaćamo desetinu iznosa kojeg plaćaju Amerikanci kad zovu hitnu.
(Zamisli da moraš dati jednu prosječnu mjesečnu platu za izlazak hitne i prevoz u bolnicu....koliko moraju amerikanci dati)
skafiskafsnjak

#368 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Nije mi bilo hitno...al stvarno nije.

Sto je sistem kriv sto neko nije htio studirati da bude oftamolog ili sta vec? Sistem sve radi da to poboljsa, prima strane radnike itd....

U kojem gradu u Deu si?
Bodkin

#369 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Problem zdravstva u usa i eu se ne mogu porediti. U usa je skupo jer je farma na steroidima i jer je biznis (plate ljekara i studij kostaju kao jedna bolnica u bih).

Problem u eu je sto nije efikasno, a univerzalno je tj svi moraju imati pristup. Tako ti je kad drzava upravlja necim. A i te slike gore, to su oni ne daj Boze pregledi. Ona osnovna je u vecini eu zemalja svjetlosna godina ispred
Ozimician

#370 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

skafiskafsnjak wrote: 15/10/2022 08:59

Sto je sistem kriv sto neko nije htio studirati da bude oftamolog ili sta vec? Sistem sve radi da to poboljsa, prima strane radnike itd....

U kojem gradu u Deu si?
Rosenheim, ali sad radim Home Office, pa sam praktično pola u BIH, pola u DE.

Pa sistem je kriv jer ta zanimanja nisu atraktivna, iskreno plate doktora u Njemačkoj nisu nešto sjajne (u odnosu na prosjek države, bolje plate imaju BH doktori) a radi se dosta više. Postati oftalmolog, dermatolog, radiolog - je teško i u BIH i u DE - iz razloga što stariji doktori drže monopol nad poslom.
babanovac

#371 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by babanovac »

Ozimician wrote: 14/10/2022 21:56

Imao sam priliku, u BiH, da operisem ljude bez ikakvog zdravstvenog osiguranja. Na americkom trzistu, cijena takve operacije bi iznosila 20-30 k dolara. Ne znam je li to moguce u US?
Truba

#372 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

Takso s 8 djece i nezaposlenom zenom uplacuje koliko 80 maraka u zdrastvo a oce da mu hitna babi od 90 dolazi svaki drugi dan

Hard ko bosna
tandmand

#373 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tandmand »

Zašto ljudi na ovoj temi miješaju dom, zavičaj, domovinu, Bosnu i Hercegovinu sa državom?

Niko ne pljuje po domovini, niti se odriče svojih ljudi i svog identiteta.

Ono na šta su građani ogorčeni je državna administracija, politički sistem koji forsira kretenizam, formalitet i korupciju,i stava sam ma ko došao na vlast da pravac kojim država ide neće moći promijeniti, jer inercija je prejaka, kao da rukama hoćeš da zaustaviš voz ili ga preusmjeriš.
Ljudi koji čekaju promjene u BiH, neće ih dočekati, jer to kod nas već spada u proces evolucije a vrijeme revolucija je davno prošlo. Nikakvi boljševici se neće pojaviti i resetirati sitem.

Dakle ko želi promjenu treba iseliti ...
babanovac

#374 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by babanovac »

tandmand wrote: 15/10/2022 15:33 Zašto ljudi na ovoj temi miješaju dom, zavičaj, domovinu, Bosnu i Hercegovinu sa državom?

Niko ne pljuje po domovini, niti se odriče svojih ljudi i svog identiteta.

Ono na šta su građani ogorčeni je državna administracija, politički sistem koji forsira kretenizam, formalitet i korupciju,i stava sam ma ko došao na vlast da pravac kojim država ide neće moći promijeniti, jer inercija je prejaka, kao da rukama hoćeš da zaustaviš voz ili ga preusmjeriš.
Ljudi koji čekaju promjene u BiH, neće ih dočekati, jer to kod nas već spada u proces evolucije a vrijeme revolucija je davno prošlo. Nikakvi boljševici se neće pojaviti i resetirati sitem.

Dakle ko želi promjenu treba iseliti ...
Ljudi cekaju promjene i u DE.. Ali i rade na promjenama.
skafiskafsnjak

#375 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ozimician wrote: 15/10/2022 12:57
skafiskafsnjak wrote: 15/10/2022 08:59

U kojem gradu u Deu si?
Rosenheim, ali sad radim Home Office, pa sam praktično pola u BIH, pola u DE.

Pa sistem je kriv jer ta zanimanja nisu atraktivna, iskreno plate doktora u Njemačkoj nisu nešto sjajne (u odnosu na prosjek države, bolje plate imaju BH doktori) a radi se dosta više. Postati oftalmolog, dermatolog, radiolog - je teško i u BIH i u DE - iz razloga što stariji doktori drže monopol nad poslom.
Ne znam.jbg, ja sam brzo dosao.na red....a uopste nije hitno bilo, cak sta vise, kontrolno je.bilo.

E jbg...sistem kriv sto neko hoce biti hirurg, a ne oftamolog :mrgreen:

Ali nebitno, uporedjivati sa Balkanom nikako se ne moze... To .ogu samo oni koji su se dole uhljebili pa.im.je dobro
Post Reply