Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mali_balon

#326 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

Black swan wrote: 13/10/2022 11:12
Ozimician wrote: 13/10/2022 11:10

Ja mogu iz iskustva samo za Njemacku pricati, komunikacija je dobra kad oni od tebe nesto trebaju, ali ako ti od njih bilo sta trebas - onda je bas mucno (kao sto si opisao), sa drzavnim ustanovama pogotovo.
baš mi je drago što nisam jedini :mrgreen:
eh sad mogu zamisliti kako je raditi u višerasnom kolektivu niževrijednih poslova tipa skladište s pijanim bugarom kriminalcem iz rumunjske (jer budimo realni dosta hrvata koji su otišli u njemačku imaju dosije) crncem iz najrobija filipincom

ko kaže da je to super laže :mrgreen:
imas li ti predstavu kolika je njemacka......pokusaj zamisliti 90miliona ljudi.....I kolike su sanse da naletis na gore opisane likove.....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#327 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

moj sused je završio u takvoj pekari (njemice na bolovanju, i ovakav opis što sam dao i on s ilidže)

ćitam iskustva ljudi čiji su fakulteti u njemačkoj nebitni pa krenu od skladišta

poso im je super ali ga prvom prigodom promijene :D
mali_balon

#328 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

Black swan wrote: 13/10/2022 13:22 moj sused je završio u takvoj pekari (njemice na bolovanju, i ovakav opis što sam dao i on s ilidže)

ćitam iskustva ljudi čiji su fakulteti u njemačkoj nebitni pa krenu od skladišta

pa naravno da ce ga promjeniti ide na bolju platu mijenja grad, ide na laski poso itd itd......
samo ovdje na balkanu moras biti npr skladistar, Pekar do kraja zivota
I meni jedan sused rekel uzasno u dojcland a drugi hoce I roditelje da povede.....
zubi

#329 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zubi »

foton wrote: 01/10/2022 17:31 Postoji armija ljudi koji su duboko nezadovoljni sobom i ne shvataju da neko moze biti sasvim sretan u sredini u kojoj zive. Postoje ljudi koji automatski mastaju da su to uhljebljeni partijasi jer je tako lakse prema sebi ostati "pravedan i castan" u svom nezadovoljstvu. Ja ne znam sta je pogresno sto sam rekao, ali ponovicu, ja ne razmatram odlazak iz BiH. Eto, i sretan sam ovdje. Niti sam uhljebljen, niti sam u stranci niti sam ikad radio u javnom sektoru. I da, skijam, plivam, putujem :-)... Je li to nekome problem? Idite u Njemacku, tek tamo onda ima pravih problema. Ja nisam protiv odlaska. Zasto sprijeciti ljude da im bude dobro ili jos bolje? Naveo sam 5 grupa kojima se po meni isplati otici. Ali ja ne bih da idem. Problem je ne biti ocajan i razocaran i ne pljuvati po svemu oko sebe i ne slagati se s tim da svi trebaju ici? Onda cu dodati na listu jos jednu stavku.
:thumbup:
Truba

#330 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

mali_balon wrote: 13/10/2022 13:42
Black swan wrote: 13/10/2022 13:22 moj sused je završio u takvoj pekari (njemice na bolovanju, i ovakav opis što sam dao i on s ilidže)

pa naravno da ce ga promjeniti ide na bolju platu mijenja grad, ide na laski poso itd itd......
I meni jedan sused rekel uzasno u dojcland a drugi hoce I roditelje da povede.....
Ovaj ne smije mamu povest jer su pobjegli iz zajednice
Nije uzasno u njemackoj nego su mu kolege u pekari bile uzasne a sad je u amazon skladistu na viljuskaru a supruga je cistacica u domu za stare
Znao njemacki iz izbjehlistva
Badzo njemac ga pogurao smjestsjem dok se nije snasao
ibizza

#331 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ibizza »

Ozimician wrote: 13/10/2022 11:19
Pa dosta ljudi prvo sebe laze, pa onda sve ostale, ja znam za slucaj gdje je momak napustio kancelarijski posao u Sarajevu jer su ga jarani nagovorili (nahvalili) mu, kako je super raditi u DHL-u u Offenbachu kao dostavljac paketa... Radio je pola godine i vratio se.
Znam i ja jednog, ovaj moj je izdrzao 2 mjeseca :D
mali_balon

#332 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

Black swan wrote: 13/10/2022 18:54
mali_balon wrote: 13/10/2022 13:42

Ovaj ne smije mamu povest jer su pobjegli iz zajednice
Nije uzasno u njemackoj nego su mu kolege u pekari bile uzasne a sad je u amazon skladistu na viljuskaru a supruga je cistacica u domu za stare
Znao njemacki iz izbjehlistva
Badzo njemac ga pogurao smjestsjem dok se nije snasao
pa eto lagano ide se naprijed ka boljem poslu I stanu I svemu.....a sta bi da je osto
stvar je u tome sto imas izbora, gore je nekih 80% do tebe sta ces I kako ces a ovdje je 10% a ostalo je do okoline poznanstva rodbina stranka nacija itd itd....
I ne mozemo na 2 ili 3 primjera ocjenjivati zivot u tudjini....neko laze neko ne.....
babanovac

#333 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by babanovac »

Skoro odem do poznanika, u jedno selo u sjeveroistocnoj Bosni selo, kakvo sam mislio da vise ne postoji u BiH ( po mojoj percepciji, iskrivljenoj, sela su prazna, svi rade u gradovima nisko olacene poslove). Lik je diplomirao u inostranstvu, mojih godina, govori tri svjetska jezika... Uzgaja psenicu, razne vrste voca, proizvodi sokove, pekmeze, susi voce, bavi se pcelarastvom... U selu postoji skola, ambulanta, put je dobar. Svicarska. Zarada? Mogu reci, kao arhitekta u Austriji. Kriminal ? 0. Javni prevoz? Tu kaska: biciklo, koje niko nece ukrasti. Kvalitet zivota njegove djece? Bistri su, cijelo vrijeme mog 6-satnog boravka su bili napolju, nisam ih vidio sa telefonom, nasmijani su... ( za one, koji idu "zbog djece"). Nisam ih pitao da li im nedostaje ZOO ( imaju 5-6 vrsta na imanju). Ni njega, da li mu nedostaje opera.
mali_balon

#334 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

cek dok mu zatreba UZ ili magnetna, nedaj Boze....sve je to super sto govoris ima toga I oko sarajeva ne moras ici daleko.....ali kad pocnes ganjat ili neke papiretu nastaje problem.....sve je ok dok si nezavisan od sistema,moze se fino zivjeti
babanovac

#335 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by babanovac »

mali_balon wrote: 14/10/2022 05:33 cek dok mu zatreba UZ ili magnetna, nedaj Boze....sve je to super sto govoris ima toga I oko sarajeva ne moras ici daleko.....ali kad pocnes ganjat ili neke papiretu nastaje problem.....sve je ok dok si nezavisan od sistema,moze se fino zivjeti
Magnetna , na 45 min voznje. Nije nesto sto je nedostupno. Na knjizicu. Mozes i privatno, vec danas, ali kosta.
Suzie Q

#336 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Suzie Q »

cinjenica je da puno ljudi propadne u Njemackoj, da ne uspije i vrati se jos s dugovima. Vecinom su to ljudi koji padnu na price velike zarade u Njemackoj i nemaju strpljenja cekati napredak. Konkretno znam lika koji je stvarno dobar majstor, sposoban za sve popravke, vrijedan...dosao u DE raditi i slati pare svojima u Bosnu, ustekati nesto sa strane i odraditi koliko mu treba za minimalnu njemacku mirovinu, nije im bila opcija da svi dolaze. Mogao je u fusu na crno popravljati po kuci ljudima sta treba, trazeno je to i tako izvlaciti dodatno novac.
Lik je odmah dobio posao u nekoj tvornici na traci, nista tesko. Nakon kraceg vremena skontaju da zna popraviti masine kad se pokvare, povuku ga na probni rad medju tehnicare ali kako nije znao jezik, predloze mu da narednih 6 mjeseci uci jezik intenzivno i predje tu gdje su i pare bolje. Nije mu se dalo cekati, bilo mu malo i da otkaz, ode negdje na baustelu s nasim jugovicima, zaglavi u radu na crno, iz firme u firmu itd. ostane duzan banci, zdravstvenom, mirovinskom... vratio se kuci kao pokisao mis. U kuci mu ni ne znaju za to.
howdy

#337 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by howdy »

Suzie Q wrote: 14/10/2022 07:57 cinjenica je da puno ljudi propadne u Njemackoj, da ne uspije i vrati se jos s dugovima. Vecinom su to ljudi koji padnu na price velike zarade u Njemackoj i nemaju strpljenja cekati napredak. Konkretno znam lika koji je stvarno dobar majstor, sposoban za sve popravke, vrijedan...dosao u DE raditi i slati pare svojima u Bosnu, ustekati nesto sa strane i odraditi koliko mu treba za minimalnu njemacku mirovinu, nije im bila opcija da svi dolaze. Mogao je u fusu na crno popravljati po kuci ljudima sta treba, trazeno je to i tako izvlaciti dodatno novac.
Lik je odmah dobio posao u nekoj tvornici na traci, nista tesko. Nakon kraceg vremena skontaju da zna popraviti masine kad se pokvare, povuku ga na probni rad medju tehnicare ali kako nije znao jezik, predloze mu da narednih 6 mjeseci uci jezik intenzivno i predje tu gdje su i pare bolje. Nije mu se dalo cekati, bilo mu malo i da otkaz, ode negdje na baustelu s nasim jugovicima, zaglavi u radu na crno, iz firme u firmu itd. ostane duzan banci, zdravstvenom, mirovinskom... vratio se kuci kao pokisao mis. U kuci mu ni ne znaju za to.
:lol:
mali_balon

#338 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

babanovac wrote: 14/10/2022 06:01
mali_balon wrote: 14/10/2022 05:33 cek dok mu zatreba UZ ili magnetna, nedaj Boze....sve je to super sto govoris ima toga I oko sarajeva ne moras ici daleko.....ali kad pocnes ganjat ili neke papiretu nastaje problem.....sve je ok dok si nezavisan od sistema,moze se fino zivjeti
Magnetna , na 45 min voznje. Nije nesto sto je nedostupno. Na knjizicu. Mozes i privatno, vec danas, ali kosta.
ako je 1min voznje mos je jebat ako crs je ceksy 3 mjesecs.....
JanuaryJones

#339 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JanuaryJones »

mali_balon wrote: 14/10/2022 09:49

3 mjeseca minimalno - ili nikad (u slucaju naseg sina) jer imaju tezih slucajeva od njega - na knjizicu. Ako je privatno, ide brze ali je problem jer nemamo dobrih dijagnosticara koji ce pogledati snimak i postaviti dijagnozu. To je veci problem i od aparata ali i od para.
babanovac

#340 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by babanovac »

Image
mali_balon wrote: 14/10/2022 09:49

Ovo je cekanje u Irskoj.

Image
Truba

#341 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

Suzie Q wrote: 14/10/2022 07:57 cinjenica je da puno ljudi propadne u Njemackoj, da ne uspije i vrati se jos s dugovima. Vecinom su to ljudi koji padnu na price velike zarade u Njemackoj i nemaju strpljenja cekati napredak. Konkretno znam lika koji je stvarno dobar majstor, sposoban za sve popravke, vrijedan...dosao u DE raditi i slati pare svojima u Bosnu, ustekati nesto sa strane i odraditi koliko mu treba za minimalnu njemacku mirovinu, nije im bila opcija da svi dolaze. Mogao je u fusu na crno popravljati po kuci ljudima sta treba, trazeno je to i tako izvlaciti dodatno novac.
a tuga... mada jezička barijera je za mnoge nepremostiva
jaka je to psiholoska granica

ja se u nekim slučajevima uhvatim u fazi da razmišljam na engleskom :D ali nakon 4 godine njemačkoj u srednjoj mogu se samo za glavu hvatata od ideje da učim taj jezik
Piko18

#342 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Piko18 »

Pa valjda svako zna sta su mu licni prioriteti i kakve mogucnosti mu pruza ova drzava.
Ja sam jedan od onih koji nema namjeru da ide ali ne osudjujem nikoga koga zeli da ide ili je otisao. Zao mi jeste, jer odlazi veliki broj kvalitetnih i skolovanih ljudi, prijatelja, clanova porodice. S druge strane ne mogu se oteti dojmu da je visegodisnja neizvjesnost, politika, ekonomija dovela do stvaranja nekog negativnog mindseta kod ljudi da ovdje aposlutno nista ne valja, sto iz moga ugla nije istina.
Mislim da je korona doprinjela da se malo otvore vidici pojedinim strukama da mogu rade remote za strance (ne samo IT ekipa kojoj i sam pripadam).
Polagano se ruse barijere, tako ce sve vise i vise ljudi da radi remote i zaradjuje jako fine pare za nase uslove. Iz mog ugla gledanja to ce biti ekipa koja treba da gura razvoj ove zemlje i koja ima super uslove da ostane i zivi ovdje.
Ono sto me jako nervira jeste pasivnost nasih ljudi i kukanje. Jako malo ljudi je spremno da poduzme nesto, pa evo i ovo tema sama to pokazuje. Ja sam pokusao na razne nacine da uvedem sto vise ljudi u posao kojim se bavim i ono sto je zajendnicko vecini ljudi jeste da svi ocekuju da ja vucem za njih vise nego oni sami. Jednostavno svi zele odmah i instant par hiljda platu a niko nije spreman da ulozi u proces i svoju edukaciju i rast. Znam da ce neki sada reci lahko je tebi palamuditi, radis u IT i jasno mi je, ali na jednoj drugoj temi sa pisao detaljnije svoj put i kako sam dosao tu gdje jesam cak sam pisao i raspon primanja koja sam imao.
Sto se mene licno tice prestao sam da razbijam glavu stvarima na koje ne mogu da uticem. Pokusavam da pomjeram i mijenjam stvari na mikro levelu, u svojoj loklanoj zajendici i da poguram ljude oko sebe.
Jos jedna stvar jesu ruzicaste naocale kroz koje gledaju pojedinici iz dijaspore, jasno mi je sve, kivnost na proces i ovu drzavu ali brate mili ima ljudi u Bosni koji su proputovali svijeta i vidjeli da ima smeca na cesti i u austrijskim alpama, zvaka po trotoaru u Stockholmu i lose cestovne infrasturkture u Njemackoj. Da ne pricam o birokaratiji u Njemackoj ,procesima koji su zastarjeli gotovo jednako kao kod nas.
Truba

#343 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

bez uvrede ali informatičare ne uzimam u razmatranje kao realno nešto...isto kao kad neko ko je znao njemački pa ode u njemačku...još čuješ da ima švedsko državljanstvo i zna svedski :D... mislim ono... helooooouuu... ovdje pričamo o običnim ljudima...

mi smo obični ljudi vi niste
vi ste iznadprosječni
Piko18

#344 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Piko18 »

Black swan wrote: 14/10/2022 11:29 bez uvrede ali informatičare ne uzimam u razmatranje kao realno nešto...isto kao kad neko ko je znao njemački pa ode u njemačku...još čuješ da ima švedsko državljanstvo i zna svedski :D... mislim ono... helooooouuu... ovdje pričamo o običnim ljudima...

vi ste iznadprosječni
Jel informaticar:
Graficki dizajner?
Arhitekta?
Copy writer?
Data Analyst?
PM?
Product dizajner?
Masinski ineznjer?
Prevodilac?
Digital media specijalist?

Ovo je samo par zanimanja za koje znam da zaradjuju daleko iznad prosjeka u bih. Sta vise znam osobu koja je prosle godine zaradila na unosu podataka $20K i to kao side gig. Barem je to nesto sto svako moze nauciti raditi zar ne?
JohnnyS

#345 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

Ima li na nekom od naših jezika naziv za ove novopečene poslove, što dođe copy writer?
n+1

#346 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Može naučiti data entry, ali ne može dobiti posao. Nema baš mnogo poslodavaca koji majmunske poslove plaćaju tim novcem.
Piko18

#347 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Piko18 »

n+1 wrote: 14/10/2022 11:40 Može naučiti data entry, ali ne može dobiti posao. Nema baš mnogo poslodavaca koji majmunske poslove plaćaju tim novcem.
Ali zato imas platforme kao sto su Upwork i slicne gdje mozes naci te poslove i slicne koji mogu biti dodatni izvor zarade.
Piko18

#348 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Piko18 »

JohnnyS wrote: 14/10/2022 11:40 Ima li na nekom od naših jezika naziv za ove novopečene poslove, što dođe copy writer?
Iskreno nisam siguran kako ga tacno zovu kod nas ali u sutini osoba koja kreira sadrzaj sto za drustvene mereze tako za druge medije.
Truba

#349 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

Piko18 wrote: 14/10/2022 11:37
Black swan wrote: 14/10/2022 11:29 bez uvrede ali informatičare ne uzimam u razmatranje kao realno nešto...isto kao kad neko ko je znao njemački pa ode u njemačku...još čuješ da ima švedsko državljanstvo i zna svedski :D... mislim ono... helooooouuu... ovdje pričamo o običnim ljudima...

vi ste iznadprosječni
Jel informaticar:
Graficki dizajner?
Arhitekta?
Copy writer?
Data Analyst?
PM?
Product dizajner?
Masinski ineznjer?
Prevodilac?
Digital media specijalist?

Ovo je samo par zanimanja za koje znam da zaradjuju daleko iznad prosjeka u bih. Sta vise znam osobu koja je prosle godine zaradila na unosu podataka $20K i to kao side gig. Barem je to nesto sto svako moze nauciti raditi zar ne?
Image
n+1

#350 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Piko18 wrote: 14/10/2022 11:44
n+1 wrote: 14/10/2022 11:40 Može naučiti data entry, ali ne može dobiti posao. Nema baš mnogo poslodavaca koji majmunske poslove plaćaju tim novcem.
Ali zato imas platforme kao sto su Upwork i slicne gdje mozes naci te poslove i slicne koji mogu biti dodatni izvor zarade.
Da, ali to su poslovi koji su plaćeni mizerno (obično nekoliko $ na sat) pri čemu ti je konkurencija na svakom oglasu više hiljada Indijaca, koji su uvijek spremni raditi za dolar niže.

Ne možeš to predstavljati kao ozbiljnu alternativu bilo čemu.

Postoji razlog zašto u našoj državi IT sektor zapošljava svega nekoliko hiljada ljudi: nisu to poslovi koji može raditi bilo ko.
Post Reply