Antibiotik bez recepta?
Moderator: anex
-
tap3ah75
#1 Antibiotik bez recepta?
Oteklo pola glave momački. Od zuba 99.99%.
Daleko mi do doma zdravlja u dežuru ići.
A ne znam ni hoću li moći sutra do doktora.
Ima li neki antibiotik da se može u apoteci uzeti bez ljekarskog recepta?
Zna li ko?
Daleko mi do doma zdravlja u dežuru ići.
A ne znam ni hoću li moći sutra do doktora.
Ima li neki antibiotik da se može u apoteci uzeti bez ljekarskog recepta?
Zna li ko?
-
no_sikiriki
#2 Re: Antibiotik bez recepta?
Ne znam ni kako bi znao koji antibiotik uzeti - zar ne možeš nazvati zubara kojem ideš i od njega/nje dobiti recept?
Za antibiotike nisam čula da se mogu igdje uzimati bez recepta osim navodno u Istočnom Sarajevu, ali ne znam tačno gdje.
Za antibiotike nisam čula da se mogu igdje uzimati bez recepta osim navodno u Istočnom Sarajevu, ali ne znam tačno gdje.
-
tap3ah75
#3 Re: Antibiotik bez recepta?
Ma ništa ne moze izgleda
Pitao sam u apoteci
Otići će se ujutro doktoru po recept.
Što se mene tiče može i brisanje ove teme
Pitao sam u apoteci
Otići će se ujutro doktoru po recept.
Što se mene tiče može i brisanje ove teme
- Haris.ba
- problemnatravunu
#5 Re: Antibiotik bez recepta?
zar u apoteci Dina ne daju i ab bez recepta, samo objasniš šta je problem.... 
- muha_sa
#6 Re: Antibiotik bez recepta?
Kako naša raja olako i na svoju ruku uzima antibiotike
Valjda treba laboratorijski nalaz uradit pa onda doktor da odluci treba li ili jok antibiotik i koji antibiotik
Valjda treba laboratorijski nalaz uradit pa onda doktor da odluci treba li ili jok antibiotik i koji antibiotik
- mayab
#7 Re: Antibiotik bez recepta?
Što reče gore, zar u Dini ne možeš kupiti svega , osim možda kokaina i heroina..
Mada ja ne bi pio antibiotik bez doktora...
Mada ja ne bi pio antibiotik bez doktora...
- muha_sa
#8 Re: Antibiotik bez recepta?
Ja sam zanatlija-metalac-i nikad se ne petljam u nešto što nije moja struka
U Šveckoj se zadesim kad mi se unuk razbolio--odem sa kcerkom u njihov dom zdravlja--odma krv na analizu. Pošto je analiza pokazala da je potreban antibiotik doktor traži još jednu analizu da utvrdi koji antibiotik je potreban--i tek poslije dodatne analize prepiše ga
Odem ovdje u Omer Maslic-unuka kašljucala
-
profatr
#9 Re: Antibiotik bez recepta?
Uzimam antibiotik 1-2 puta godišnje, obično upala grla. Doktor prepiše ono što bih i inače sam uzeo, zato u apoteci izmoljakam koji bez recepta i uvijek imam kod kuće zalihe.
- Altsa
#10 Re: Antibiotik bez recepta?
Ja mislim da vise ni tamo se ne moze dobiti bez recepta. Prije 15tak godina se i moglo.no_sikiriki wrote: ↑11/10/2022 20:13 Ne znam ni kako bi znao koji antibiotik uzeti - zar ne možeš nazvati zubara kojem ideš i od njega/nje dobiti recept?
-
no_sikiriki
#11 Re: Antibiotik bez recepta?
muha_sa wrote: ↑12/10/2022 06:31
![]()
Ja sam zanatlija-metalac-i nikad se ne petljam u nešto što nije moja strukaal uzimat neli lijek-pogotovo antibiotik- na svoju ruku je budalaština na kub
![]()
U Šveckoj se zadesim kad mi se unuk razbolio--odem sa kcerkom u njihov dom zdravlja--odma krv na analizu. Pošto je analiza pokazala da je potreban antibiotik doktor traži još jednu analizu da utvrdi koji antibiotik je potreban--i tek poslije dodatne analize prepiše ga![]()
Odem ovdje u Omer Maslic-unuka kašljucaladoktorica napiše uputnicu za laboratoriju--ja doktorici velim (ponukan iskustvom iz ŠveCke a volim komunicirat
) "svaka vam cast što niste odma antibiotik prepisali" a ona ce meni
slušam roditelje kako u cekaonici pricaju--necemo kod nje-ona ne da antibiotike
![]()
![]()
![]()
E to samo kod nas, hem što ljudi olako uzimaju, hem što često i doktori prepisuju tek tako, dođeš kažeš boli me grlo, odmah "evo ti antibiotik."
Mi namjerno vodimo sina doktorici koja dobro sve isprovjerava prije nego što da antibiotik - ljudi nisu ni svjesni koliko antibiotici zapravo narušavaju imunitet i štete organizmu kad se uzimaju, a da nisu bili potrebni. ALi hajd' ti to nekome dokaži...ljudi ne znaju ni osnovnu razliku između virusa i bakterija.
- dr_Evil
#12 Re: Antibiotik bez recepta?
Pa kolega, nisam znao da tokarismuha_sa wrote: ↑12/10/2022 06:31
Ja sam zanatlija-metalac-i nikad se ne petljam u nešto što nije moja strukaal uzimat neli lijek-pogotovo antibiotik- na svoju ruku je budalaština na kub
![]()
U Šveckoj se zadesim kad mi se unuk razbolio--odem sa kcerkom u njihov dom zdravlja--odma krv na analizu. Pošto je analiza pokazala da je potreban antibiotik doktor traži još jednu analizu da utvrdi koji antibiotik je potreban--i tek poslije dodatne analize prepiše ga![]()
Odem ovdje u Omer Maslic-unuka kašljucaladoktorica napiše uputnicu za laboratoriju--ja doktorici velim (ponukan iskustvom iz ŠveCke a volim komunicirat
![]()
![]()
![]()
- irac300
#13 Re: Antibiotik bez recepta?
Upala grla je 99% virusnog porijekla. Tako da antibiotik nema bas nikakav efekat, osim sto ubija dobre bakterije u tijelu. Savjestan ljekar obicno pacijentu uradi bris grla da vidi koji je uzrok upale. Kod nas cim kasljucnes prepisu ti antibiotike.
Ja ih licno nisam koristio ima i 10-15g.
- muha_sa
#14 Re: Antibiotik bez recepta?
dr_Evil wrote: ↑12/10/2022 14:42Pa kolega, nisam znao da tokarismuha_sa wrote: ↑12/10/2022 06:31
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ne tokarim vec zavarujem samo fincukaste stvari
- alibegoa
#15 Re: Antibiotik bez recepta?
Ja bih uzimao sumamed preventivno mjesecno. A uzimam zalihu u capljini bez probema mislim da moze generalno na podrucjima pod hrvatskom okupacijom
- banjaluka078
- Snake Eyes
#17 Re: Antibiotik bez recepta?
Prevencija od zdravlja.
- JohnnyS
#18 Re: Antibiotik bez recepta?
Pit Sumamed jednom mjesečno "preventivno" ima smisla samo ako si promiskuitetan i još k tome ne koristiš zaštitu. Inače je to ne samo beskorisno već i opasno
-
ninjahepek
#19 Re: Antibiotik bez recepta?
U Istočnom Sarajevu ne možeš, ja sam tražio pred par mjeseci i nisam uspio dobiti, iako imam nalaze na kojima su propisani. Najgore je što neki doktori hoće da ih maltene pa moliš za lijekove (pozdrav mom urologu) i zajebavaju kako stignu.
- dr_Evil
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#21 Re: Antibiotik bez recepta?
bolio zub, popio antibiotik na svoju ruku.
prošao zub a usta krenula oticati. ogroman apsces od osmice do jedinice na donjoj vilici i uz to se počele stvarati gnojne kese na unutrašnjoj strani obraza. nekih 30-ak ih je bilo.
pošto je došlo dotle da nisam mogao usta zatvoriti, mudro sam otišao u hitnu gdje su me nonšalantno proslijedili na maksilofacijalnu (nakon ovoga sam naučio ispravno napisati maksilofacijalna bez guglanja).
ostao heftu dana u bolnici na ispravnim antibioticima ovaj put i nakon izlaska, naravno, vađenje govneta od zuba koji me bolio.
inače sam mislio da me boli u gornjoj vilici, a bolio me onaj u donjoj.
uglavnom, i andole sad uz recept.
prošao zub a usta krenula oticati. ogroman apsces od osmice do jedinice na donjoj vilici i uz to se počele stvarati gnojne kese na unutrašnjoj strani obraza. nekih 30-ak ih je bilo.
pošto je došlo dotle da nisam mogao usta zatvoriti, mudro sam otišao u hitnu gdje su me nonšalantno proslijedili na maksilofacijalnu (nakon ovoga sam naučio ispravno napisati maksilofacijalna bez guglanja).
ostao heftu dana u bolnici na ispravnim antibioticima ovaj put i nakon izlaska, naravno, vađenje govneta od zuba koji me bolio.
inače sam mislio da me boli u gornjoj vilici, a bolio me onaj u donjoj.
uglavnom, i andole sad uz recept.