Antibiotik bez recepta?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
tap3ah75

#1 Antibiotik bez recepta?

Post by tap3ah75 »

Oteklo pola glave momački. Od zuba 99.99%.
Daleko mi do doma zdravlja u dežuru ići.
A ne znam ni hoću li moći sutra do doktora.

Ima li neki antibiotik da se može u apoteci uzeti bez ljekarskog recepta?
Zna li ko?
no_sikiriki

#2 Re: Antibiotik bez recepta?

Post by no_sikiriki »

Ne znam ni kako bi znao koji antibiotik uzeti - zar ne možeš nazvati zubara kojem ideš i od njega/nje dobiti recept?
Za antibiotike nisam čula da se mogu igdje uzimati bez recepta osim navodno u Istočnom Sarajevu, ali ne znam tačno gdje.
tap3ah75

#3 Re: Antibiotik bez recepta?

Post by tap3ah75 »

Ma ništa ne moze izgleda
Pitao sam u apoteci
Otići će se ujutro doktoru po recept.

Što se mene tiče može i brisanje ove teme
Haris.ba

#4 Re: Antibiotik bez recepta?

Post by Haris.ba »

tap3ah75 wrote: 11/10/2022 22:49 Ma ništa ne moze izgleda
Pitao sam u apoteci
Otići će se ujutro doktoru po recept.

Što se mene tiče može i brisanje ove teme
Uzmi dexomen do antibiotika.
problemnatravunu

#5 Re: Antibiotik bez recepta?

Post by problemnatravunu »

zar u apoteci Dina ne daju i ab bez recepta, samo objasniš šta je problem.... :oops:
muha_sa

#6 Re: Antibiotik bez recepta?

Post by muha_sa »

Kako naša raja olako i na svoju ruku uzima antibiotike :-)

Valjda treba laboratorijski nalaz uradit pa onda doktor da odluci treba li ili jok antibiotik i koji antibiotik :?
mayab

#7 Re: Antibiotik bez recepta?

Post by mayab »

Što reče gore, zar u Dini ne možeš kupiti svega , osim možda kokaina i heroina.. :mrgreen:

Mada ja ne bi pio antibiotik bez doktora...
muha_sa

#8 Re: Antibiotik bez recepta?

Post by muha_sa »

mayab wrote: 12/10/2022 06:22 Što reče gore, zar u Dini ne možeš kupiti svega , osim možda kokaina i heroina.. :mrgreen:

Mada ja ne bi pio antibiotik bez doktora...
:thumbup:

Ja sam zanatlija-metalac-i nikad se ne petljam u nešto što nije moja struka :D al uzimat neli lijek-pogotovo antibiotik- na svoju ruku je budalaština na kub :-)
U Šveckoj se zadesim kad mi se unuk razbolio--odem sa kcerkom u njihov dom zdravlja--odma krv na analizu. Pošto je analiza pokazala da je potreban antibiotik doktor traži još jednu analizu da utvrdi koji antibiotik je potreban--i tek poslije dodatne analize prepiše ga :thumbup:
Odem ovdje u Omer Maslic-unuka kašljucala :-) doktorica napiše uputnicu za laboratoriju--ja doktorici velim (ponukan iskustvom iz ŠveCke a volim komunicirat :lol: ) "svaka vam cast što niste odma antibiotik prepisali" a ona ce meni :D slušam roditelje kako u cekaonici pricaju--necemo kod nje-ona ne da antibiotike :lol: :lol: :lol:
profatr

#9 Re: Antibiotik bez recepta?

Post by profatr »

Uzimam antibiotik 1-2 puta godišnje, obično upala grla. Doktor prepiše ono što bih i inače sam uzeo, zato u apoteci izmoljakam koji bez recepta i uvijek imam kod kuće zalihe.
Altsa

#10 Re: Antibiotik bez recepta?

Post by Altsa »

no_sikiriki wrote: 11/10/2022 20:13 Ne znam ni kako bi znao koji antibiotik uzeti - zar ne možeš nazvati zubara kojem ideš i od njega/nje dobiti recept?
Za antibiotike nisam čula da se mogu igdje uzimati bez recepta osim navodno u Istočnom Sarajevu, ali ne znam tačno gdje.
Ja mislim da vise ni tamo se ne moze dobiti bez recepta. Prije 15tak godina se i moglo.
no_sikiriki

#11 Re: Antibiotik bez recepta?

Post by no_sikiriki »

muha_sa wrote: 12/10/2022 06:31

Ja sam zanatlija-metalac-i nikad se ne petljam u nešto što nije moja struka :D al uzimat neli lijek-pogotovo antibiotik- na svoju ruku je budalaština na kub :-)
U Šveckoj se zadesim kad mi se unuk razbolio--odem sa kcerkom u njihov dom zdravlja--odma krv na analizu. Pošto je analiza pokazala da je potreban antibiotik doktor traži još jednu analizu da utvrdi koji antibiotik je potreban--i tek poslije dodatne analize prepiše ga :thumbup:
Odem ovdje u Omer Maslic-unuka kašljucala :-) doktorica napiše uputnicu za laboratoriju--ja doktorici velim (ponukan iskustvom iz ŠveCke a volim komunicirat :lol: ) "svaka vam cast što niste odma antibiotik prepisali" a ona ce meni :D slušam roditelje kako u cekaonici pricaju--necemo kod nje-ona ne da antibiotike :lol: :lol: :lol:
E to samo kod nas, hem što ljudi olako uzimaju, hem što često i doktori prepisuju tek tako, dođeš kažeš boli me grlo, odmah "evo ti antibiotik."
Mi namjerno vodimo sina doktorici koja dobro sve isprovjerava prije nego što da antibiotik - ljudi nisu ni svjesni koliko antibiotici zapravo narušavaju imunitet i štete organizmu kad se uzimaju, a da nisu bili potrebni. ALi hajd' ti to nekome dokaži...ljudi ne znaju ni osnovnu razliku između virusa i bakterija.
dr_Evil

#12 Re: Antibiotik bez recepta?

Post by dr_Evil »

Pa kolega, nisam znao da tokaris :D
irac300

#13 Re: Antibiotik bez recepta?

Post by irac300 »

profatr wrote: 12/10/2022 06:36 Uzimam antibiotik 1-2 puta godišnje, obično upala grla. Doktor prepiše ono što bih i inače sam uzeo, zato u apoteci izmoljakam koji bez recepta i uvijek imam kod kuće zalihe.
Upala grla je 99% virusnog porijekla. Tako da antibiotik nema bas nikakav efekat, osim sto ubija dobre bakterije u tijelu. Savjestan ljekar obicno pacijentu uradi bris grla da vidi koji je uzrok upale. Kod nas cim kasljucnes prepisu ti antibiotike.
Ja ih licno nisam koristio ima i 10-15g.
muha_sa

#14 Re: Antibiotik bez recepta?

Post by muha_sa »

dr_Evil wrote: 12/10/2022 14:42
Pa kolega, nisam znao da tokaris :D
:lol:

Ne tokarim vec zavarujem samo fincukaste stvari :D
alibegoa

#15 Re: Antibiotik bez recepta?

Post by alibegoa »

Ja bih uzimao sumamed preventivno mjesecno. A uzimam zalihu u capljini bez probema mislim da moze generalno na podrucjima pod hrvatskom okupacijom
banjaluka078

#16 Re: Antibiotik bez recepta?

Post by banjaluka078 »

alibegoa wrote: 12/10/2022 17:44 Ja bih uzimao sumamed preventivno mjesecno. A uzimam zalihu u capljini bez probema mislim da moze generalno na podrucjima pod hrvatskom okupacijom
Sumamed preventivno? :shock: Prevencija čega?
Snake Eyes

#17 Re: Antibiotik bez recepta?

Post by Snake Eyes »

Prevencija od zdravlja.
JohnnyS

#18 Re: Antibiotik bez recepta?

Post by JohnnyS »

Pit Sumamed jednom mjesečno "preventivno" ima smisla samo ako si promiskuitetan i još k tome ne koristiš zaštitu. Inače je to ne samo beskorisno već i opasno
ninjahepek

#19 Re: Antibiotik bez recepta?

Post by ninjahepek »

U Istočnom Sarajevu ne možeš, ja sam tražio pred par mjeseci i nisam uspio dobiti, iako imam nalaze na kojima su propisani. Najgore je što neki doktori hoće da ih maltene pa moliš za lijekove (pozdrav mom urologu) i zajebavaju kako stignu.
dr_Evil

#20 Re: Antibiotik bez recepta?

Post by dr_Evil »

muha_sa wrote: 12/10/2022 16:51

Ne tokarim vec zavarujem samo fincukaste stvari :D
Nema veze, opet si kolega metalac :D sve je to srodna struka :d
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#21 Re: Antibiotik bez recepta?

Post by Chmoljo »

bolio zub, popio antibiotik na svoju ruku.

prošao zub a usta krenula oticati. ogroman apsces od osmice do jedinice na donjoj vilici i uz to se počele stvarati gnojne kese na unutrašnjoj strani obraza. nekih 30-ak ih je bilo.

pošto je došlo dotle da nisam mogao usta zatvoriti, mudro sam otišao u hitnu gdje su me nonšalantno proslijedili na maksilofacijalnu (nakon ovoga sam naučio ispravno napisati maksilofacijalna bez guglanja).

ostao heftu dana u bolnici na ispravnim antibioticima ovaj put i nakon izlaska, naravno, vađenje govneta od zuba koji me bolio.

inače sam mislio da me boli u gornjoj vilici, a bolio me onaj u donjoj.

uglavnom, i andole sad uz recept.
Post Reply