Zive da rade tj rade da bi zivili.
-
DonieBrasco
#26 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.
Holivud je mnogima iskrivo sliku zivota, jer superiorini amerikanci ustanu u 04:00 ujutro odu u teretanu, vrate se kuci do '06:00 da se sredi za posao, naravno dorckuje, obavili milion stvari prije posla, onda rade od 8:40 do 17:01, naravno imaju pauzu za seks pa onda rucak, da obavi milion nekih poslica mimo posla, a kad se vratu kuci opet ima vremena da sve po kuci obavi, vecera, igra se sa djecom, pogleda netflix, ode na spavanje i opet sve tako.
A za vikend ima vremena da se popne na Mont Everest, spusti, vrati kuci, renovira kucu, pokosi travnjak, ode sa djecom i zenom/muzem na izlet, vidi se sa familiijom...itd.
A za vikend ima vremena da se popne na Mont Everest, spusti, vrati kuci, renovira kucu, pokosi travnjak, ode sa djecom i zenom/muzem na izlet, vidi se sa familiijom...itd.
- Dope_Man
#27 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.
Ta premisa da se kao na zapadu radi od jutra do mraka a u Bosni je zivot nekakav merak, i da oni nemaju zivota mimo posla je cista glupost.
Ljudi na zapadu i bolje provode svoje vrijeme. Naravno, sve je do individue, al i on zavrsi svoj posao kao i Bosanac. Sta ce raditi poslije je do osobe, samo je na zapadu cesce prisutno da se ide nesto zanimljivije raditi (sportska aktivnost, pentranje po planincugama, trcanja, fitnesi i sve to), a ne sjediti u kaficu il pred televizorom narednih 6 sati i zvati to merakom. Pogotovo vikendom, toliko je ljudi (pa i medju nasom mladjom rajom koja je otisla nedavno) koji jednostavno sjednu u voz, avion.. i idi do nekog tamo grada, provedi se i vrati.. jest, nije upalio rostilj pa nije "merak". A evo ja jucer upalih s rajom na balkonu i rostilj isto kao sto sam ga u BiH donedavno palio pred kucom.
A tek ova prica kako je posao robovanje.. o jebote. Procitajte prvo malo historiju i sta je robovanje, kako se zivjelo prije samo 100 ili 200 godina kad nije bilo radnickih prava i svega drugog sto poznajemo danas, kad se 6-7 dana sedmicno radilo 12 sati za puko prezivljavanje. A danas radis jer hoces novi mobitel.
Uostalom, ako nista zemlja negdje bogu iza nogu je uvijek relativno pristupacna. Uzmes koji kvadrat, odreknes se svega sto moderni zivot pruza, i zivi sam od sebe i za sebe. Al svi bi da kukaju iz toplog stana, sa strujom, grijanjem, vodom, internetom i hranom iz dostave kako su robovi necega.
Ljudi na zapadu i bolje provode svoje vrijeme. Naravno, sve je do individue, al i on zavrsi svoj posao kao i Bosanac. Sta ce raditi poslije je do osobe, samo je na zapadu cesce prisutno da se ide nesto zanimljivije raditi (sportska aktivnost, pentranje po planincugama, trcanja, fitnesi i sve to), a ne sjediti u kaficu il pred televizorom narednih 6 sati i zvati to merakom. Pogotovo vikendom, toliko je ljudi (pa i medju nasom mladjom rajom koja je otisla nedavno) koji jednostavno sjednu u voz, avion.. i idi do nekog tamo grada, provedi se i vrati.. jest, nije upalio rostilj pa nije "merak". A evo ja jucer upalih s rajom na balkonu i rostilj isto kao sto sam ga u BiH donedavno palio pred kucom.
A tek ova prica kako je posao robovanje.. o jebote. Procitajte prvo malo historiju i sta je robovanje, kako se zivjelo prije samo 100 ili 200 godina kad nije bilo radnickih prava i svega drugog sto poznajemo danas, kad se 6-7 dana sedmicno radilo 12 sati za puko prezivljavanje. A danas radis jer hoces novi mobitel.
Uostalom, ako nista zemlja negdje bogu iza nogu je uvijek relativno pristupacna. Uzmes koji kvadrat, odreknes se svega sto moderni zivot pruza, i zivi sam od sebe i za sebe. Al svi bi da kukaju iz toplog stana, sa strujom, grijanjem, vodom, internetom i hranom iz dostave kako su robovi necega.
Last edited by Dope_Man on 11/10/2022 14:34, edited 1 time in total.
- Rockefeller
#28 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.
Imo sad godisnji, merak. 
-
toska
#29 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.
da, bez rada nema stvaranja, kako bi uopšte izgledao taj "svijet nerada", kao umobolnica otvorenog tipa?
uz izvinjenje ženskom polu koje se često pronađe u zanimanju domaćice, zamislimo generacije ili čitave populacije muškaraca koji čitav život ne rade, to bi bio veliki skup idiota samo takvih.
@DZONPI šta je ovdje tema, kako naći pravu mjeru ili?
-
Messier
#30 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.
Pa , gledaj..nekako ne pricamo o tome,Dope_Man wrote: ↑11/10/2022 14:24 Ta premisa da se kao na zapadu radi od jutra do mraka a u Bosni je zivot nekakav merak, i da oni nemaju zivota mimo posla je cista glupost.
I dobro si sublimirao pricu, radimo za novi mobitel.
To gdje ko svoja 3,4 sata dnevne slobode baci...to mozes na cevape u Fojnici kod amidze, il na setnju gledajuci fjordove norveske, il vozit bajk po Indiji.
A ne pricamo o ta 3,4 sata..nego ostatku dana, mjeseca, zivota
-
swanfilter
#31 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.
Spanci i Talijani sigurno ne grbace u zivotu.
Vece merhametlije cak i od nas ...
Vece merhametlije cak i od nas ...
- Dope_Man
#32 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.
I dobro, sta to u ostatku dana, mjeseca, zivota nego uradi bolje?
Ako cemo o Bosni, ne uradi nista. Vecina lezi, kafe, nikakav doprinos. Naravno, ovo se odnosi i na ljude po zapadu, samo eto oni ce ako nista procentualno vise svijeta vidjeti, vise iskustava dozivjeti, i suma sumarum zivota ce ipak biti da je jedan zivot bio malo zanimljiviji od drugog.
Ako cemo o Bosni, ne uradi nista. Vecina lezi, kafe, nikakav doprinos. Naravno, ovo se odnosi i na ljude po zapadu, samo eto oni ce ako nista procentualno vise svijeta vidjeti, vise iskustava dozivjeti, i suma sumarum zivota ce ipak biti da je jedan zivot bio malo zanimljiviji od drugog.
-
Messier
#33 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.
Kakav doprinos, cemu, kome?Dope_Man wrote: ↑11/10/2022 15:16 I dobro, sta to u ostatku dana, mjeseca, zivota nego uradi bolje?
U cemu je razlika izmedju iranskog sajdzije i norveskog vlasnika korporacije, koja se bavi recimo...metalom?
Ili, bolje pitanje, koje su im slicnosti?
Ili, kako se stvorila ta glad za novcem , u nasim bicima, kuda vodi sve to i da li je to bitnije , ili recimo bolje..to ili neki koncept u kome recimo imas petero djece i sretnu obitelj?
Sta nas dijeli od toga, novi Iphone?
- dr_Evil
#34 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.
Posao jeste robovanje, mi smo u modernom duznickom ropstvu, stanje je poboljsano ne zbog nas, nego jer se oni poslije francuske revolucije boje da ce im glave letiti. Nove su metode, scenario je isti.Dope_Man wrote: ↑11/10/2022 14:24 Ta premisa da se kao na zapadu radi od jutra do mraka a u Bosni je zivot nekakav merak, i da oni nemaju zivota mimo posla je cista glupost.
Dobro je ne puca.
- Dope_Man
#35 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.
Robovi nisu imali izbor. Mi ga imamo.
Kome se ne svidja da radi za sve sto ima, moze uvijek da napusti civilizaciju i u neku sumicu, zivjeti od prirode i u skladu sa prirodom. Al malo prpa ostaviti se mobitela, a kamoli razmisljati o sljedecem jelu ako ga ne mogu naruciti, il u najorem slucaju kupiti u marketu.
Kome se ne svidja da radi za sve sto ima, moze uvijek da napusti civilizaciju i u neku sumicu, zivjeti od prirode i u skladu sa prirodom. Al malo prpa ostaviti se mobitela, a kamoli razmisljati o sljedecem jelu ako ga ne mogu naruciti, il u najorem slucaju kupiti u marketu.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#36 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.
najveća ubleha koju slušam odmalena je i bogati plaču
mislim da je naveća sreća kad radiš što voliš i dobro si plaćen (npr glumci ili sportaši)
mi ostali moramo balansirati
meni je jedan od motiva rada...normalan život jer znam da za 4 dana godišnjeg zamijenim dan za noć
mislim da je naveća sreća kad radiš što voliš i dobro si plaćen (npr glumci ili sportaši)
mi ostali moramo balansirati
meni je jedan od motiva rada...normalan život jer znam da za 4 dana godišnjeg zamijenim dan za noć
-
broj dva
#37 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.
Slazem se samo kako preziviti bez rada ? Nece koka sama u rernu, neko je mora zaklat i ocerupat i dotjerat u trgovinu..
Ja krivim svoje roditelje sto nisu milijardari ili makar milioneri, tako ce mene i moje djete kriviti ali koje su opcije ?
Da neko radi za mene za dzaba ? Nemam ja problema sa robovlasnistvom ali imaju robovi, to hoce platu to hoce godisnji odmor to hoce zdravstveno penziono picke materine, nije vise ni to opcija.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#38 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.
ima projekt za to
minimalna plaća radio ne radio
ali to će nabti inflaciju
minimalna plaća radio ne radio
ali to će nabti inflaciju
-
kox
#39 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.
Vala život u Bosni može biti bilo kakav ali dosadan sigurno nije. Ako može ikako da mi ostatak života bude pravo dosadan, kao u, lupam, Holandiji - ja bih bio veoma zadovoljan.Dope_Man wrote: ↑11/10/2022 15:16 I dobro, sta to u ostatku dana, mjeseca, zivota nego uradi bolje?
- Ozimician
#40 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.
Nije svugdje "vani" isto, Talijani i Španjolci imaju chill kulturu - s tim da naravno, ako dođete tamo kao stranac da radite - nećete to baš moći osjetiti.
Što se tiče "hladnijeg" dijela Evrope - uglavnom starije generacije, X i boomeri furaju takvu životnu filozofiju još uvijek, mlađe napredne generacije cijene slobodno vrijeme, putovanja i druženje, najnoviji trend (od Korone) biraju se zanimanja po tome da li se može raditi Home Office ili ne.
Nakon što se osladilo sa Home Office i nakon što su svi vidjeli koliko im vremena više ostaje u takvom načinu rada - malo ko želi nazad u pravi Office.
Ono što je na Zapadu zanimljivo, čak i među našim ljudima - to je objasnio i Sergej Trifunović kad su ga pitali zašto se vratio iz Amerike - Tamo nazoveš nekoga na kafu i on ti kaže, može super, vidimo se idući petak (za 10 dana)... ono... kod nas nazoveš nekog i pitaš - jel pijemo kafu, pijemo, eto me.
Problem je generalno i u radnom vremenu, u Njemačkoj je standard 08-17h - pauza za ručak koja ne ulazi u radno vrijeme pojede nepotrebno sat vremena i još ako imate commuting, znači kući ste najranije u 18h. Fkt nemate vremena ništa da uradite osim da jedete i spavate.
Nedjelja je u Njemačkoj i Austriji dan za prirodu, idu da planinare, idu u lov, ribolov - u suštini nedjelja je tamo mrtav dan totalno i to jako nervira sve strance, jer ne rade prodavnice i gradovi budu baš pusti, pa ako imate slobodnu nedjelju, a nemate društvo - najradnije bi je izbrisali iz kalendara ili radili nedjeljom.
Što se tiče "hladnijeg" dijela Evrope - uglavnom starije generacije, X i boomeri furaju takvu životnu filozofiju još uvijek, mlađe napredne generacije cijene slobodno vrijeme, putovanja i druženje, najnoviji trend (od Korone) biraju se zanimanja po tome da li se može raditi Home Office ili ne.
Nakon što se osladilo sa Home Office i nakon što su svi vidjeli koliko im vremena više ostaje u takvom načinu rada - malo ko želi nazad u pravi Office.
Ono što je na Zapadu zanimljivo, čak i među našim ljudima - to je objasnio i Sergej Trifunović kad su ga pitali zašto se vratio iz Amerike - Tamo nazoveš nekoga na kafu i on ti kaže, može super, vidimo se idući petak (za 10 dana)... ono... kod nas nazoveš nekog i pitaš - jel pijemo kafu, pijemo, eto me.
Problem je generalno i u radnom vremenu, u Njemačkoj je standard 08-17h - pauza za ručak koja ne ulazi u radno vrijeme pojede nepotrebno sat vremena i još ako imate commuting, znači kući ste najranije u 18h. Fkt nemate vremena ništa da uradite osim da jedete i spavate.
Nedjelja je u Njemačkoj i Austriji dan za prirodu, idu da planinare, idu u lov, ribolov - u suštini nedjelja je tamo mrtav dan totalno i to jako nervira sve strance, jer ne rade prodavnice i gradovi budu baš pusti, pa ako imate slobodnu nedjelju, a nemate društvo - najradnije bi je izbrisali iz kalendara ili radili nedjeljom.
-
Suzie Q
#41 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.
kao sto rekoh, radno vrijeme mozes pregovarati, kod mene je to na razgovoru za posao bilo prvo radi djece koju moram pokupiti iz vrtica. Nije bilo problema, pola sata kraca pauza i ranije pocnem s radom od ostalih. Funkcionira odlicno, u medjuvremenu se ispostavilo da je i dobro kad je netko ranije u firmi. I kad god dosla kuci, stignem i skuhati i izvesti djecu vani. Poslije posla su mi svi termini kod dr, zubara, u opcini ili gdje vec sta trebam. Moze se. Da sam sama ne bih ni zurila kuci poslije posla, nego polako setnja, malo radnje, malo neko jelo, pice...
Stvar je organizacije vremena. Srecom se u Njemackoj i smrkava kasnije pa dan zna biti bas, bas dug. Ja tu fleksibilnost nisam imala u BiH. Jest da vrijeme brze leti na zapadu, ali se stigne svasta.
Stvar je organizacije vremena. Srecom se u Njemackoj i smrkava kasnije pa dan zna biti bas, bas dug. Ja tu fleksibilnost nisam imala u BiH. Jest da vrijeme brze leti na zapadu, ali se stigne svasta.
- Bloo
- Globalna šefica
#42 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.
Pa i ljudi koji rade u retailu zele da odu na te planine, jel da...Ozimician wrote: ↑12/10/2022 23:06 Nedjelja je u Njemačkoj i Austriji dan za prirodu, idu da planinare, idu u lov, ribolov - u suštini nedjelja je tamo mrtav dan totalno i to jako nervira sve strance, jer ne rade prodavnice i gradovi budu baš pusti, pa ako imate slobodnu nedjelju, a nemate društvo - najradnije bi je izbrisali iz kalendara ili radili nedjeljom.
- Ozimician
#43 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.
Pa oni su tu kulturu odlaska u planine i razvili upravo zbog toga sto retail ne radi nedjeljom.Bloo wrote: ↑13/10/2022 09:08Pa i ljudi koji rade u retailu zele da odu na te planine, jel da...Ozimician wrote: ↑12/10/2022 23:06 Nedjelja je u Njemačkoj i Austriji dan za prirodu, idu da planinare, idu u lov, ribolov - u suštini nedjelja je tamo mrtav dan totalno i to jako nervira sve strance, jer ne rade prodavnice i gradovi budu baš pusti, pa ako imate slobodnu nedjelju, a nemate društvo - najradnije bi je izbrisali iz kalendara ili radili nedjeljom.
Po toj logici i oni sa benzinskih pumpi, restorana, medicinari, policija - svi bi u planine?
Retail radi svugdje nedjeljom osim u Njemackoj i Austriji - moje misljenje je, da svako treba da ima 2 slobodna dana u sedmici, a koji ce to dani biti, nije bitno. Zbog toga se u Njemackoj zale da im popadaju Shopping ulice - jer svi prelaze online.
U sustini, ogromnoj vecini stanovnistva jedina opcija za shopping je subota, ali tada je tolika guzva da treba bas jaka volja da se ode taj dan u shopping.
- Bloo
- Globalna šefica
- Ozimician
#45 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.
Pa sluzbeni zakon zabrane rada nedjeljom postoji jos od 1919, nesluzbeno zbog katolicke crkve i same historije tih zemalja postoji sigurno vec stoljecima. Tako da zabrana rada nedjeljom je starija od romantizma xD
- Bloo
- Globalna šefica
#46 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.
O Tito, divno je vidjeti te mentalne akrobacije kada skontaš da si se provalio
Crkva, neradna nedelja, Romantizam, odlazak u prirodu...
- skrbavi-admin
#47 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.
to isli na hiking u romantizmu, nemoj ni ti glumit profesora Aronaxa
- Bloo
- Globalna šefica
#48 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.
Jah.skrbavi-admin wrote: ↑13/10/2022 11:01to isli na hiking u romantizmu, nemoj ni ti glumit profesora Aronaxa
- VladaFBiH
#49 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.
od čega ćeš kupiti šumicu ili livadicu ili oranicu ili od čega ćeš napraviti kućicu... izbor je iluzijaDope_Man wrote: ↑12/10/2022 09:57 Robovi nisu imali izbor. Mi ga imamo.
- Dope_Man
#50 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.
Od para koje ustedis. De ba, danas MOZES ako zelis da ucis doci do posla gdje bacas drkicu i uzimas fine pare i stvaras ustedjevinu.VladaFBiH wrote: ↑13/10/2022 15:30od čega ćeš kupiti šumicu ili livadicu ili oranicu ili od čega ćeš napraviti kućicu... izbor je iluzijaDope_Man wrote: ↑12/10/2022 09:57 Robovi nisu imali izbor. Mi ga imamo.
Pametan sebi ostvari lijep zivot, ostalima su svi krivi.