Zive da rade tj rade da bi zivili.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

DZONPI

#1 Zive da rade tj rade da bi zivili.

Post by DZONPI »

Ovo sam cuo od radnog kolege na zapadu a diskusija je bila Holandzani ,Svabe ,i Spanjolci ,Talijani.Krenulo je od teme šta se radi izmedju posla i kuce i kolko smo mogli skontat veliko nista jer nemaš maltene vremena osim vikenda da se opustis kako treba.I onda dodje ta famozna recenica zapadnog radnika koji kaze.Mi ti ovdje zivimo da bi radili a u zemljama kao sto su Spanija Italija se radi da bi se zivilo.Bosnu nisam spominjo iako sam i tamo radio 10 godina još u Titino doba jer tad se i radilo i zivilo.I onda skontas da je sto se tog segmenta tice bilo najbolje u onoj bivsoj drzavi.Jebiga napravili su radno vrjeme od 9 do 17 i fakat dok dodjes kuci, tusevi vecera folovi golovi skoro 19 sati i nisi vise ni zasta.E sad ovi imaju poznatu Sijestu kako se zove popodnevni odmor a bogumi kod Tite od 7-15 i možeš i odspavat a i izac sve potaman bilo.
mali_balon

#2 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.

Post by mali_balon »

pa nije daleko Bosna od toga samo sto nisi placen ko na zapadu....pa umjesto sto kontas gdje I sta za vikend ti kontas gdje koju marku usparati.....I ne pomisljas ne vikend aktivnosti jer cekas jeftinu struju da sredis kucu ves I djecu da okupas.......
a to prije je bilo nazor nesta ko sto se vidi sa ove distance......ne kazem da nije bilo dobro I ljepo ali.....
a koliko vidim I.na zapadu ljudi odu kuci u 2 3 zavisi kada im smjene pocinji
dr_Evil

#3 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.

Post by dr_Evil »

DZONPI wrote: 11/10/2022 07:24 Ovo sam cuo od radnog kolege na zapadu a diskusija je bila Holandzani ,Svabe ,i Spanjolci ,Talijani.Krenulo je od teme šta se radi izmedju posla i kuce i kolko smo mogli skontat veliko nista jer nemaš maltene vremena osim vikenda da se opustis kako treba.I onda dodje ta famozna recenica zapadnog radnika koji kaze.Mi ti ovdje zivimo da bi radili a u zemljama kao sto su Spanija Italija se radi da bi se zivilo.Bosnu nisam spominjo iako sam i tamo radio 10 godina još u Titino doba jer tad se i radilo i zivilo.I onda skontas da je sto se tog segmenta tice bilo najbolje u onoj bivsoj drzavi.Jebiga napravili su radno vrjeme od 9 do 17 i fakat dok dodjes kuci, tusevi vecera folovi golovi skoro 19 sati i nisi vise ni zasta.E sad ovi imaju poznatu Sijestu kako se zove popodnevni odmor a bogumi kod Tite od 7-15 i možeš i odspavat a i izac sve potaman bilo.

Ma to su gluposti, samo je mentalitet drugaciji, stvari kojima se oni bave nama ne zvuce kao odmor. Ko bi normalan isao da se penje u brdo poslije posla, za nas je odmor hajmo na kafu/pivu.

U SAD-u ljudi rade da bi zivjeli, Europa(vecinom) nema taj mentalni sklop. Ali za nas pojam ne znaju zivjeti, oni misle da smo mi budale, mi mislimo da su oni budale, ali cinjenica je da 10 godina krace zivimo od njih.

A da je u Najveceg sina bilo najbolje, to sigurno!
Dr Kova

#4 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.

Post by Dr Kova »

Ma sve je do tebe, i ovdje i na zapadu možeš obući pidžamu nakon posla i ležati. Život je onakav kakvim ga napraviš
laik1981

#5 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.

Post by laik1981 »

Svugdje se radi da bi se zaradjivalo..
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.

Post by Truba »

radit se mora
i nažalost neke struke ne mogu puno zaraditi
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#7 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.

Post by arman1 »

Pogrešno viđenje stvari. Znam dosta ljudi koji su decenijama gore, a poznajem i neke koji su poslom ovdje zaglavili.
Uglavnom imaju pozitivniji pristup prema poslu kojim se bave, privatni život im je svetinja.
Večina nakon posla se posveti porodici, kuha, druži se s djecom ili ih vodaju po treninzima, a većina i sama ide na neke treninge.
Drže se da je rutina ključna za uspjeh i zdravlje. Kafa se pije kod kuće i na poslu.
Od ovih ovdje s kojima sam u kontaktu večini je izlazak radnim danom naveće nezamisliv osim lagane zajedničke šetnje.
Vikend je za "casual".
Piaty

#8 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.

Post by Piaty »

dr_Evil wrote: 11/10/2022 07:45
DZONPI wrote: 11/10/2022 07:24 Ovo sam cuo od radnog kolege na zapadu a diskusija je bila Holandzani ,Svabe ,i Spanjolci ,Talijani.Krenulo je od teme šta se radi izmedju posla i kuce i kolko smo mogli skontat veliko nista jer nemaš maltene vremena osim vikenda da se opustis kako treba.I onda dodje ta famozna recenica zapadnog radnika koji kaze.Mi ti ovdje zivimo da bi radili a u zemljama kao sto su Spanija Italija se radi da bi se zivilo.Bosnu nisam spominjo iako sam i tamo radio 10 godina još u Titino doba jer tad se i radilo i zivilo.I onda skontas da je sto se tog segmenta tice bilo najbolje u onoj bivsoj drzavi.Jebiga napravili su radno vrjeme od 9 do 17 i fakat dok dodjes kuci, tusevi vecera folovi golovi skoro 19 sati i nisi vise ni zasta.E sad ovi imaju poznatu Sijestu kako se zove popodnevni odmor a bogumi kod Tite od 7-15 i možeš i odspavat a i izac sve potaman bilo.

Ma to su gluposti, samo je mentalitet drugaciji, stvari kojima se oni bave nama ne zvuce kao odmor. Ko bi normalan isao da se penje u brdo poslije posla, za nas je odmor hajmo na kafu/pivu.

U SAD-u ljudi rade da bi zivjeli, Europa(vecinom) nema taj mentalni sklop. Ali za nas pojam ne znaju zivjeti, oni misle da smo mi budale, mi mislimo da su oni budale, ali cinjenica je da 10 godina krace zivimo od njih.

A da je u Najveceg sina bilo najbolje, to sigurno!
Joj kako si sve dobro napisao, samo je meni ta zadnja rečenica malo sumLJiva.

Ta naša sklonost: "ovdje najbolje", "ovdje najgore", "nema niđe kao ovdje" (dal' dobro ili loše)...ne pije meni to vode pa tako što se tiče i života u najvećeg sina. Ne kažem da nisi u pravu, ali zato ne znam ni da jesi u pravu jer bih volio da je došao neki Švabo ili Španac u Jugu pa da i on kaže koju gdje je bolje, da uporedi. Nešto sumnjam da bi mu se ovdje svidjelo više nego tamo ali eto.
dr_Evil

#9 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.

Post by dr_Evil »

Piaty wrote: 11/10/2022 10:10
Joj kako si sve dobro napisao, samo je meni ta zadnja rečenica malo sumLJiva.

Ta naša sklonost: "ovdje najbolje", "ovdje najgore", "nema niđe kao ovdje" (dal' dobro ili loše)...ne pije meni to vode pa tako što se tiče i života u najvećeg sina. Ne kažem da nisi u pravu, ali zato ne znam ni da jesi u pravu jer bih volio da je došao neki Švabo ili Španac u Jugu pa da i on kaže koju gdje je bolje, da uporedi. Nešto sumnjam da bi mu se ovdje svidjelo više nego tamo ali eto.
Ne sjecam se ja Juge dovoljno da bih pricao o njoj. Kod mene u kuci je Juga svetinja, a ja zakljucke izvodim po prici i literaturi. Dakle mozda si upravu.

Ali zivot BiH vs. mrski zapad, odlicno poznajem. Radio, pio, i placao racune.
Truba

#10 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.

Post by Truba »

bolovanje kad hoćeš
nema otkaza kao u grasu ili telekomu
godišnji kad hoćeš odmarališta
dobiju stanove
pokradu za vikendice

ljepota ba prije bila kažem i ja
ali ne može to opstat...inflacija...hiperinflacija propast sustava

kakve su danas državne firme i ministarstva takve su sve prije bile
nepass1

#11 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.

Post by nepass1 »

Ja ih znam vani dva dana rade od 8do12h tri dana od 8 do 18h uz 2,5h pauze.
A ja u bih nekad i preko 12h. Jutros izasao u 6:50 iz kuce sigurno do 20:30 necu uci u kucu.
Messier

#12 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.

Post by Messier »

Rad je robija.
Ograniceni dnevni zatvor, da se osjetis i korisnim i slobodnim u isto vrijeme.
Razlika izmedju robovlasnistva i ovog sto mi imamo je to sto te malo puste sa lanca , da se prosetas i iskakis.

Odsluzujes kaznu na koju si osudjen rodjenjem.
Last edited by Messier on 11/10/2022 11:55, edited 1 time in total.
dr_Evil

#13 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.

Post by dr_Evil »

nepass1 wrote: 11/10/2022 11:31 Ja ih znam vani dva dana rade od 8do12h tri dana od 8 do 18h uz 2,5h pauze.
A ja u bih nekad i preko 12h. Jutros izasao u 6:50 iz kuce sigurno do 20:30 necu uci u kucu.
Dobro osnova je 37.5 sedmica pa namiri kad mozes. Ali radio sam ja i u Bosni i vani preko 12 sati, nekad i duze. Doduse ne u zadnje 3 godine otkad promijenih poslodavca. Sada prekovremeni samo kad meni zafali para.
dr_Evil

#14 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.

Post by dr_Evil »

Messier wrote: 11/10/2022 11:37 Rad je robija.
Razlika izmedju robovlasnistva i ovog sto mi imamo je to sto te malo puste sa lanca , da se prosetas i iskakis.

Osluzujes kaznu na koju si osudjen rodjenjem.
100%, rad je moderno ropstvo, i feudalci skuzili, prilagodili sistem, napravili da misle da nam je dobro.
Suzie Q

#15 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.

Post by Suzie Q »

Kod mene u firmi jedna kolegica vec dvije godine radi u Home Office, sve korektno odradi, uvijek je dostupna, kao i dok je bila na poslu. Nedavno saznamo da vec duze vrijeme iznajmljuje stan u Sevilli i radi od tamo :-D :-D :-D a ima toga dosta u Njemackoj momentalno, ljudi koji su iskoristili Home Office da odu negdje drugo i spoje ugodno s korisnim.
Polemika o radnom vremenu je individualna, na zapadu mozes u dosta firmi pregovarati svoje radno vrijeme, mnogi dozvoljavaju pomicanje i da kreiras po sebi kako koji dan, bitno je da se odradi posao. Ja sam npr jutros izasla iz kuce u 6, aBd u 15h sam nazad. U Bosni nikad nisam znala kad cu kuci a prekovremeni neplaceni.
Truba

#16 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.

Post by Truba »

nepass1 wrote: 11/10/2022 11:31 Ja ih znam vani dva dana rade od 8do12h tri dana od 8 do 18h uz 2,5h pauze.
ti si korporacijski japi
dr_Evil

#17 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.

Post by dr_Evil »

Suzie Q wrote: 11/10/2022 11:47 Kod mene u firmi jedna kolegica vec dvije godine radi u Home Office, sve korektno odradi, uvijek je dostupna, kao i dok je bila na poslu. Nedavno saznamo da vec duze vrijeme iznajmljuje stan u Sevilli i radi od tamo :-D :-D :-D a ima toga dosta u Njemackoj momentalno, ljudi koji su iskoristili Home Office da odu negdje drugo i spoje ugodno s korisnim.
Polemika o radnom vremenu je individualna, na zapadu mozes u dosta firmi pregovarati svoje radno vrijeme, mnogi dozvoljavaju pomicanje i da kreiras po sebi kako koji dan, bitno je da se odradi posao. Ja sam npr jutros izasla iz kuce u 6, aBd u 15h sam nazad. U Bosni nikad nisam znala kad cu kuci a prekovremeni neplaceni.
Mes cini treba ti el. auto koliko vozis :)
tindbe

#18 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.

Post by tindbe »

hoćete reći da imate vikende slobodne?!
Piaty

#19 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.

Post by Piaty »

Odsluzujes kaznu na koju si osudjen rodjenjem.
To bi bilo tačno kada bi postojala alternativa toj priči. Obzirom da alternative nema, sve je to tako kako treba biti.

Korisnije je reći npr.da je težak rad sranje koje treba izbjegavati (ako je moguće) i jednak je neradu (koji je sranje jer je neprirodan).
Messier

#20 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.

Post by Messier »

Moj drugar iz klupe, treci red do vrata, sto bi rekao Balasevic, radi 2 dana tjedno, sedmicno, i to su neki petak navecer i subota isto.

I to za nekih 7000 maraka.

Al to nije bitno, po meni.

Mi smo, nasa vrsta, na putu prema nestanku, cuvamo druge vrste koje su u bioloskom nestanku, a mi idemo prema svom bioloskom nestanku.

Izgubljena je bit ljudstva, kao vrste na planeti zemlji.
Jednih od...

Imamo svijest, izmislili smo nagradu na nekom drugom svijetu, postali smo podanici iluzijama, izmislili smo sisteme koji ce vladati nama..i taj racio koji jedini od svih zivotinja imamo , smo iskoristili protiv samih sebe.

Stvaranje nacija, naroda, neke bitke za neka brda i polja?

I , nakon svega, razvoja drustva, tehnoloskog uspona, medicinskih dostignuca , ekonomskog napretka .. nase glavno pitanje za buducnost je, da li ce neko baciti nuklearke u nasoj blizini?

I da se vratimo time na pocetne postavke,
Suzie Q

#21 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.

Post by Suzie Q »

dr_Evil wrote: 11/10/2022 11:51
Suzie Q wrote: 11/10/2022 11:47 Kod mene u firmi jedna kolegica vec dvije godine radi u Home Office, sve korektno odradi, uvijek je dostupna, kao i dok je bila na poslu. Nedavno saznamo da vec duze vrijeme iznajmljuje stan u Sevilli i radi od tamo :-D :-D :-D a ima toga dosta u Njemackoj momentalno, ljudi koji su iskoristili Home Office da odu negdje drugo i spoje ugodno s korisnim.
Mes cini treba ti el. auto koliko vozis :)
18km - 18 min doslovno u jednom smjeru, autoput, ne vozim brzo :-D
zforumas

#22 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.

Post by zforumas »

Work & Travel...samo je peh ako se nema dobar net :izet:
nepass1

#23 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.

Post by nepass1 »

dr_Evil wrote: 11/10/2022 11:43

Osluzujes kaznu na koju si osudjen rodjenjem.
100%, rad je moderno ropstvo, i feudalci skuzili, prilagodili sistem, napravili da misle da nam je dobro.
Bukvalno ropstvo, zaduzenja banke itd...
Zato jos par godina posla i onda planiram selo, zemlja, kucica i sam od sebe se odrzavati. Naravno zid od 3m visine da mi niko ne prilazi :D
Truba

#24 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.

Post by Truba »

Ja imam zemlju
Trazim kmeta
McGradySA

#25 Re: Zive da rade tj rade da bi zivili.

Post by McGradySA »

dr_Evil wrote: 11/10/2022 07:45 Ko bi normalan isao da se penje u brdo poslije posla,
Onaj ko je na budžetu :D
Post Reply