Kome pripada Povelja Kulina bana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
plavi_E

#126 Re: Kome pripada Povelja Kulina bana

Post by plavi_E »

Rusija nece nikad vratiti Povelju Bana Kulina iz iistih razloga zbog kojih su stopirali rezoluciju o genocidu u Srebrenici u UN. Samo postojanje takve povelje izaziva stomacne tekobe u okruzenju. Njen povratak u zemlju na kojoj je napisana bi izazvala trajni proljev u okruzenju.
Van Halen

#127 Re: Kome pripada Povelja Kulina bana

Post by Van Halen »

Treba je trampiti s Rusima za nesto njima vazno
last mohicans

#128 Re: Kome pripada Povelja Kulina bana

Post by last mohicans »

Neku ikonu od Milokrada :lol:
plavi_E

#129 Re: Kome pripada Povelja Kulina bana

Post by plavi_E »

Orginalna povelja je morala biti na Bobovcu. Znaci postoje sanse da su je Turci odnijeli nakon pada Bobovca. Ali prije bi dobili od Rusa nego od Turaka nesto sto dokazuje da je bilo Bosne i prije Turaka.
:D
Vam

#130 Re: Kome pripada Povelja Kulina bana

Post by Vam »

Pripada proslosti, a u cijem vlasnistvu ima smisla da bude danas, pa onoga ko se na pravi nacin brine o njoj i po mogucnosti kada bi to bila drzava cija se historija veze uz nju, znaci BiH. Ali ne kontam ovo Bosnjacima, em oni danas veze nemaju sa tom Bosnom, em zasto bi pripadala bilo kojem narodu kao takvom, a ne drzavi?
plavi_E

#131 Re: Kome pripada Povelja Kulina bana

Post by plavi_E »

Vam wrote: 08/09/2022 16:19 Pripada proslosti, a u cijem vlasnistvu ima smisla da bude danas, pa onoga ko se na pravi nacin brine o njoj i po mogucnosti kada bi to bila drzava cija se historija veze uz nju, znaci BiH. Ali ne kontam ovo Bosnjacima, em oni danas veze nemaju sa tom Bosnom, em zasto bi pripadala bilo kojem narodu kao takvom, a ne drzavi?
A sta ti nije jasno? U kom smislu nemaju nikakve veze sa tadasnjom Bosnom?
Vam

#132 Re: Kome pripada Povelja Kulina bana

Post by Vam »

plavi_E wrote: 08/09/2022 16:59
Vam wrote: 08/09/2022 16:19 Pripada proslosti, a u cijem vlasnistvu ima smisla da bude danas, pa onoga ko se na pravi nacin brine o njoj i po mogucnosti kada bi to bila drzava cija se historija veze uz nju, znaci BiH. Ali ne kontam ovo Bosnjacima, em oni danas veze nemaju sa tom Bosnom, em zasto bi pripadala bilo kojem narodu kao takvom, a ne drzavi?
A sta ti nije jasno? U kom smislu nemaju nikakve veze sa tadasnjom Bosnom?
Drugi jezik (bar verzija), druga vjera, drugi ustroj drustva... spominjem Bosnjake jer se kroz temu spominju kao narod kome pripada povelja, mada ne vidim vezu s bilo kojim drugim narodom. Kao kada bi drevni Egipat povezivao sa bilo kojim narodom koji danas zivi u Egiptu.
Historijsko nasljedje svakako, ali je isto tako historijsko nasljedje i Daorson, ali ne temelj na kojem se gradi nacionalna svijest.
plavi_E

#133 Re: Kome pripada Povelja Kulina bana

Post by plavi_E »

Onda se slazes da danasnji Srbi nemaju nikakve veze sa Servima za vrijeme "Cara Lazara"?
Vam

#134 Re: Kome pripada Povelja Kulina bana

Post by Vam »

plavi_E wrote: 08/09/2022 19:15 Onda se slazes da danasnji Srbi nemaju nikakve veze sa Servima za vrijeme "Cara Lazara"?
Vjerujem im da bi oni voljeli da imaju :)
Sad ozbiljno, bazirati nacionalni identitet na par stavki mi ne djeluje dovoljno. BiH je demokratska drzava, nije monarhija, kao sto je i Srbija danas i imaju predsjednika, a ne vozda. Historiju trebamo znati i prema tome rekao bih da je drzavljanima BiH blizi (u ovom nekom iskrivljenom smislu) Gradascevic nego Kotromanic, mada ni jedan ni drugi nisu osobe koje bih nazvao nekim ocevima nacije (sto mi je samo posebi odbojno, ali to sam samo ja).

Edit: "na par stavki" mislim uzeti Povelju kao temelj drzave BiH i tako razvijati identitet...
plavi_E

#135 Re: Kome pripada Povelja Kulina bana

Post by plavi_E »

Izbjegao si odgovor.

Moje pitanje je bilo sa ciljem dali to pravo oduzimas samo Bosnjacima ili tako mislis za sve ostale narode u svijetu. Na primjer kad je Martin Luter prakticno osnovao novu religiju u okviru Krscanstva nije postaojala ni Njemacka kao drzava niti je postojao njemacki jezik kao takav. Ali Martin je za sve normalne ljude ovog svijeta dio historijskog nasljedja Njemacke i danasnjeg Njemackog naroda. Znaci pitanje je dali za sve narode ovog svijeta vazi da nemaju nikakve veze saa onima koji su zivjeli na istoj teritoriji u godini 1478. ili to vazi samo za Bosnjake?
Vam

#136 Re: Kome pripada Povelja Kulina bana

Post by Vam »

plavi_E wrote: 08/09/2022 19:34 Izbjegao si odgovor.

Moje pitanje je bilo sa ciljem dali to pravo oduzimas samo Bosnjacima ili tako mislis za sve ostale narode u svijetu. Na primjer kad je Martin Luter prakticno osnovao novu religiju u okviru Krscanstva nije postaojala ni Njemacka kao drzava niti je postojao njemacki jezik kao takav. Ali Martin je za sve normalne ljude ovog svijeta dio historijskog nasljedja Njemacke i danasnjeg Njemackog naroda. Znaci pitanje je dali za sve narode ovog svijeta vazi da nemaju nikakve veze saa onima koji su zivjeli na istoj teritoriji u godini 1478. ili to vazi samo za Bosnjake?
Ne izdvajam Bosnjake uopste, niti uzimam tacno odredjenu god kao bilo kakav univerzalni prag. BiH je relativno mlada drzava, pravno Kanada je starija, medjutim i jedna i druga imaju svoju historiju koja je mnogo duza od same drzavnosti i jedne i druge. I sasvim je normalno da se ta historija uci, ali i tumaci na pravi nacin, po drustvenom uredjenju za svako doba o kojem se prica.
Ja naglasavam besmisao kada se odredjeni historijski dokumenti, konkretno Povelja ovdje, vezu uz jedan narod kao konkretno vlasnistvo upravo tog naroda.
Evo da idem u drugom smjeru, mozda budem jasniji, spomenuo sam Kanadu, zasto uzeti pozitivne primjere, uzmimo nesto iz historije Kanade sto je negativno, zlocini koji su pocinjeni nad domorodackim narodom, naravno da niko ne zeli graditi svijest o nacionalnom identitetu na takvim stvarima, sasvim jasno, ljudi pravili zlocine. Ali to ostaje u historiji bez obzira, kao i sve ostalo. Poenta je prisvajati takve stvari kao vlasnistvo naroda znaci razvijati nacionalnu svijest na necemu sto ocigledno veze jedno s drugim nema...
Makedonci napravili spomenike Aleksandru i Filipu, nikakve veze s tim nemaju. Medjutim da se stvari postave na nacin da je ta regija u vrijeme Aleksandra Velikog bila dio njegovog carstva i da im je to dovoljan razlog da zovu drzavu Makedonija ok, ali ideja "to smo mi, to pripada nama" je ja bih rekao samo greska u koracima.
Opet ne znam da li sam jasan, ali evo meni najvise ima smisla da se Povelja cuva u BiH, ali ne i da se razvijaju ideje nakrivo postavljene kao npr sto su Beogradu napravili onaj ogromni spomenik pa poceli sa pricom "otac nacije..." i sl.
plavi_E

#137 Re: Kome pripada Povelja Kulina bana

Post by plavi_E »

Mnogo se nesto vrtis ko mace oko vruceg mlijeka.
Vam

#138 Re: Kome pripada Povelja Kulina bana

Post by Vam »

plavi_E wrote: 08/09/2022 20:20 Mnogo se nesto vrtis ko mace oko vruceg mlijeka.
Mislio sam da sam jasno pisao sta mislim od pocetka, pa kako mi odgovaras samo podrobnije pisem istu stvar ne bih li bio jasniji...
¤ jelena ¤

#139 Re: Kome pripada Povelja Kulina bana

Post by ¤ jelena ¤ »

Vam wrote: 08/09/2022 19:23
plavi_E wrote: 08/09/2022 19:15 Onda se slazes da danasnji Srbi nemaju nikakve veze sa Servima za vrijeme "Cara Lazara"?
Sad ozbiljno, bazirati nacionalni identitet na par stavki mi ne djeluje dovoljno. BiH je demokratska drzava, nije monarhija, kao sto je i Srbija danas i imaju predsjednika, a ne vozda. Historiju trebamo znati i prema tome rekao bih da je drzavljanima BiH blizi (u ovom nekom iskrivljenom smislu) Gradascevic nego Kotromanic, mada ni jedan ni drugi nisu osobe koje bih nazvao nekim ocevima nacije (sto mi je samo posebi odbojno, ali to sam samo ja).

Edit: "na par stavki" mislim uzeti Povelju kao temelj drzave BiH i tako razvijati identitet...
Naravno da je bliži onaj iz 19. vijeka nekom ko živi u 21., ali ta....istorijska bliskost ne umanjuje značaj jedne Povelje iz 12. vijeka za sve južnoslovenske narode koji je baštine kao dio svog kulturnog naslijeđa pa samim tim i identiteta.

Povelja Kulina bana nije samo državni dokument, nego je i najstariji datirani pisani spomenik kulture (istorijskog razvoja jezika i pisma) 12. vijeka, a to je naslijeđe kojeg se niko na ovim prostorima, iole civilizovan, neće odreći i reći da s njim nema nikakve veze.
Piaty

#140 Re: Kome pripada Povelja Kulina bana

Post by Piaty »

Glupo postavljeno pitanje "kome pripada"...povelja je nasa, uzeli je ti lopovi i MI SE PITAMO: "Boze, cija li je povelja, da nije mozda njihova"?

E pa zbog ovakvih pitanja mi tu povelju necemo vidjeti

...i neka.necemo ko nas jebe
¤ jelena ¤

#141 Re: Kome pripada Povelja Kulina bana

Post by ¤ jelena ¤ »

I meni bi neko 'ladno mogao ukrasti neki pisani spomenik kulture iz srednjeg vijeka...i to ispred nosa... ako ja ne znam da je i koliko je taj dokument vrijedan... i zbog čega.
agent_zero

#142 Re: Kome pripada Povelja Kulina bana

Post by agent_zero »

Piaty wrote: 09/09/2022 20:40 Glupo postavljeno pitanje "kome pripada"...povelja je nasa, uzeli je ti lopovi i MI SE PITAMO: "Boze, cija li je povelja, da nije mozda njihova"?

E pa zbog ovakvih pitanja mi tu povelju necemo vidjeti

...i neka.necemo ko nas jebe
:thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#143 Re: Kome pripada Povelja Kulina bana

Post by Bloo »

¤ jelena ¤ wrote: 09/09/2022 21:01 I meni bi neko 'ladno mogao ukrasti neki pisani spomenik kulture iz srednjeg vijeka...i to ispred nosa... ako ja ne znam da je i koliko je taj dokument vrijedan... i zbog čega.
On the topic :D
Image
Vam

#144 Re: Kome pripada Povelja Kulina bana

Post by Vam »

¤ jelena ¤ wrote: 09/09/2022 20:36
Vam wrote: 08/09/2022 19:23

Naravno da je bliži onaj iz 19. vijeka nekom ko živi u 21., ali ta....istorijska bliskost ne umanjuje značaj jedne Povelje iz 12. vijeka za sve južnoslovenske narode koji je baštine kao dio svog kulturnog naslijeđa pa samim tim i identiteta.

Povelja Kulina bana nije samo državni dokument, nego je i najstariji datirani pisani spomenik kulture (istorijskog razvoja jezika i pisma) 12. vijeka, a to je naslijeđe kojeg se niko na ovim prostorima, iole civilizovan, neće odreći i reći da s njim nema nikakve veze.
Upravo tako, upravo iz istih razloga je besmisleno reci da Povelja pripada Bosnjacima i tako stvarati nacionalnu svijest tog naroda.
bulevarmostar

#145 Re: Kome pripada Povelja Kulina bana

Post by bulevarmostar »

Pristati na prijateljsku sa Rusima samo ako nam povelju “poklone”. Neka zadrze svo lovu od utakmice i TV prava.
Osmi Socrates

#146 Re: Kome pripada Povelja Kulina bana

Post by Osmi Socrates »

Povelja pripada meni.

Nikome drugom ne vjerujem da je dovoljno savjestan. Rusi pogotovo.
¤ jelena ¤

#147 Re: Kome pripada Povelja Kulina bana

Post by ¤ jelena ¤ »

Vam wrote: 10/09/2022 02:20
¤ jelena ¤ wrote: 09/09/2022 20:36

Upravo tako, upravo iz istih razloga je besmisleno reci da Povelja pripada Bosnjacima i tako stvarati nacionalnu svijest tog naroda.
Besmisleno je reći da Povelja Kulina bana ne pripada jednom od južnoslovenskih naroda koji živi na teritoriji današnje BiH.

Kulturno naslijeđe ove zemlje pripada svim njenim građanima i predstavlja segment identiteta svakog od nas, bez obzira na to koliko smo te činjenice svjesni i bez obzira na našu etničku pripadnost.

Ako ti, lično, misliš da Povelja Kulina bana ne pripada tvom identitetu i imaš nekakav problem s tim što je ovaj dokument segment i tvoje kulture, možeš to riješiti tako što ćeš promijeniti identitet i prestati da koristiš, kao sredstvo komunikacije, službeni jezik države BiH.

Ako pak misliš da Povelja Kulina bana pripada tvom kulturnom naslijeđu i tvom identitetu, ali ne i nekom drugom građaninu ove zemlje čiji je maternji jezik ujedno i službeni jezik države BiH, onda je to, opet, isključivo tvoj problem koji sigurno nećeš riješiti ponavljajući kao papagaj jedno te isto, niti ćeš na taj način nekoga ubijediti u ispravnost svog mišljenja.
Vam

#148 Re: Kome pripada Povelja Kulina bana

Post by Vam »

¤ jelena ¤ wrote: 10/09/2022 11:33
Vam wrote: 10/09/2022 02:20

Besmisleno je reći da Povelja Kulina bana ne pripada jednom od južnoslovenskih naroda koji živi na teritoriji današnje BiH.

Kulturno naslijeđe ove zemlje pripada svim njenim građanima i predstavlja segment identiteta svakog od nas, bez obzira na to koliko smo te činjenice svjesni i bez obzira na našu etničku pripadnost.

Ako ti, lično, misliš da Povelja Kulina bana ne pripada tvom identitetu i imaš nekakav problem s tim što je ovaj dokument segment i tvoje kulture, možeš to riješiti tako što ćeš promijeniti identitet i prestati da koristiš, kao sredstvo komunikacije, službeni jezik države BiH.

Ako pak misliš da Povelja Kulina bana pripada tvom kulturnom naslijeđu i tvom identitetu, ali ne i nekom drugom građaninu ove zemlje čiji je maternji jezik ujedno i službeni jezik države BiH, onda je to, opet, isključivo tvoj problem koji sigurno nećeš riješiti ponavljajući kao papagaj jedno te isto, niti ćeš na taj način nekoga ubijediti u ispravnost svog mišljenja.
Ma ne, ja ne kazem da ne pripada Bosnjacima. Ja kazem da ne pripada iskljucivo Bosnjacima.
¤ jelena ¤

#149 Re: Kome pripada Povelja Kulina bana

Post by ¤ jelena ¤ »

Bloo wrote: 10/09/2022 01:23
¤ jelena ¤ wrote: 09/09/2022 21:01 I meni bi neko 'ladno mogao ukrasti neki pisani spomenik kulture iz srednjeg vijeka...i to ispred nosa... ako ja ne znam da je i koliko je taj dokument vrijedan... i zbog čega.
Image

:lol: :D

Svanuće vako i nama prilika da vratimo svoje,

samo je treba prepoznati. :D
John Cleese

#150 Re: Kome pripada Povelja Kulina bana

Post by John Cleese »

¤ jelena ¤ wrote: 10/09/2022 11:44
Bloo wrote: 10/09/2022 01:23

Image