Berza (dionice i kupovina)
Moderator: anex
-
GVIP
#2451 Re: dionice, kupovina itd.
Može li se kod nas kod nekog od ovlastenih posrednika dogovorit online odnosno bez odlaska do istih ili se mora prilikom svake kupovine licno otici dati nalog za kupovinu?
-
Ci-Nick
-
kiko420
#2453 Re: dionice, kupovina itd.
Pozdrav.
Mene zanima moze li se preko npr. Interactive Brokers kupovati americke ETF-ove kao sto su SPY.
Imam prijatelja iz HR koji ne moze zbog nekog Europskog zakona pa me zanima jeli to vrijedi i za BiH.
Mene zanima moze li se preko npr. Interactive Brokers kupovati americke ETF-ove kao sto su SPY.
Imam prijatelja iz HR koji ne moze zbog nekog Europskog zakona pa me zanima jeli to vrijedi i za BiH.
-
lissics
#2454 Re: dionice, kupovina itd.
Mozes ti kupiti ali nije racionalno zbog poreza. Ako hoces da imas manji porez trazis equivalent koji je domicilan u irskoj recimo.
- VladaFBiH
#2455 Re: dionice, kupovina itd.
smanjiš administraciju i produktivnost po uposlenom skače u nebodrug_profi wrote: ↑03/08/2022 22:01 Jedini je problem naših rudnika niska produktivnost.
Ko to riješi, taj će pare zgrnuti.
Ugalj je prije godinu dana bio prognan i omrazen svi ga izbjegavali, danas se ne moze kupiti.
I to ce tako biti bar dvije tri godine.
-
Ci-Nick
#2456 Re: dionice, kupovina itd.
A nije više problem ni broj uposlenih,.. nego količina,.. sad bi bilo bitno povećati proizvodnju za milion tona po cijenu investiranja u mašine i zapošljavanja novih ljudi. Prije desetak godina su proizvodili preko 6 miliona tona, sad je to oko 4,5 miliona, ako i toliko.VladaFBiH wrote: ↑26/08/2022 10:12smanjiš administraciju i produktivnost po uposlenom skače u nebodrug_profi wrote: ↑03/08/2022 22:01 Jedini je problem naših rudnika niska produktivnost.
Ko to riješi, taj će pare zgrnuti.
Ugalj je prije godinu dana bio prognan i omrazen svi ga izbjegavali, danas se ne moze kupiti.
I to ce tako biti bar dvije tri godine.![]()
Milion tona uglja je TWh struje, a to je trenutno vrijedno preko 600 miliona eura. Dakle tim TWh viška koji bi izvezli mogli bi ostvariti veći prihod nego sa 4 TW plasirana na domaćem tržištu.
Treba stimulisati radnike koji ne idu na bolovanje, treba probuditi u ljudima odgovornost i patriotizam.
Srbija računa da će u ovoj godini i do marta iduće uvesti struje za 3 milijarde eura.
Tu je čistog gubitka preko 2 i po milijarde.
- Rockefeller
#2457 Re: dionice, kupovina itd.
Moze jedno pitanje za iskusne?
Preko koje aplikacije investirate u dionice? Hvala lepo
Preko koje aplikacije investirate u dionice? Hvala lepo
- drndalo
#2458 Re: dionice, kupovina itd.
Malo ti je pitanje preopsirno...
-
Horcrux
#2459 Re: dionice, kupovina itd.
IKBR - Interactive Brokers
- Rockefeller
- drndalo
#2461 Re: dionice, kupovina itd.
Pa vidis da jeste, da li u BiH i/ili inostranstvu. Da li samo domace ili i strane. Itd...
Dobro je da si nasao, tamo je to normalnije uredjeno.
Dobro je da si nasao, tamo je to normalnije uredjeno.
-
largo25
- Rockefeller
- drndalo
#2464 Re: dionice, kupovina itd.
Do sad poreza na to kod nas nije bilo... Nadam se i da nece.
- Rockefeller
-
largo25
#2466 Re: dionice, kupovina itd.
Uvešće, samo kad ??
Nego, jel definitivno ne postoji kombinacija za IBKR sa adresom iz BIH ????
Neko je spomenuo kombinaciju:
Nova banka- Wise- IBKR.
Ima li iko IBKR sa bosanskom adresom?
Iskustva.
Evo ja imam IBKR sa adresom u EU:
Banka- Revolut- IBKR.
Fercera.
-
Horcrux
#2467 Re: dionice, kupovina itd.
Monet broker nudi usluge kroz IBKR, gdje se oni pozicioniraju kao posrednici. Devizni racun se otvara u Novoj banci i prebacuje sa nalogom na IBKR, gdje se onda moze trgovati regularno.
-
largo25
#2468 Re: dionice, kupovina itd.
-
Horcrux
#2469 Re: dionice, kupovina itd.
Radi zakona u BiH koji ne dozvoljava da kao fizicko lice trgujes dionicama na inostranom trzistu. Ni jedna banka ti nece dozvoliti da prebacis novac sa deviznog racuna na IBKR. Monet broker (ili drugi) ti trebaju da predocis ugovor o investicijskom posredovanju (mislim da je ovaj, ali nisam siguran), zajedno sa zahtjevom za uplatu na IBKR.
-
largo25
#2470 Re: dionice, kupovina itd.
Horcrux wrote: ↑05/09/2022 23:20Radi zakona u BiH koji ne dozvoljava da kao fizicko lice trgujes dionicama na inostranom trzistu. Ni jedna banka ti nece dozvoliti da prebacis novac sa deviznog racuna na IBKR. Monet broker (ili drugi) ti trebaju da predocis ugovor o investicijskom posredovanju (mislim da je ovaj, ali nisam siguran), zajedno sa zahtjevom za uplatu na IBKR.
Ok. Hvala za odgovor.
-
largo25
#2471 Re: dionice, kupovina itd.
- Pogleda malo Monet broker i njihovu vezu sa IB, i mogu reći da imaju naknade za transfer novca, povlačenje, konverziju valuta itd. ,i to ne male, tako da nisam za to.
Hoće i oni da zarade, a ne samo IB.
Hoće i oni da zarade, a ne samo IB.
-
Horcrux
#2472 Re: dionice, kupovina itd.
Nema naknade za transfer prema IBKR-u nema - ustvari ima u banci gdje imas devizni racun. Za Novu banku to je 0,40% min. 25,00 KM za iznose izmedju 5k i 10k. Odrzavanje racuna je 1,95 KM mjesecno. Ovdje ima cjenovnik: https://www.novabanka.com/storage/publi ... A1tvom.pdf i isti je Monet broker stranici https://www.monetbroker.com/sr/inostrana-trzista
Za povlacenje ne znam jer nisam niti jednom jos povukao novac. Dionice koji imam na IBKR planiram imati duze vrijeme, tako da ni ne razmisljam o povlacenju. Ako je suditi prema njihovoj stranici povlacenje preko 5k je 0.15% min 20 KM plus mozda jos neki troskovi banke do 10 EUR. Meni se to cini ok.
Konverzija se vrsi na IBKR, ne znam sad da li oni dijele profit dalje sa brokerom ovdje. Ne mogu naci tacno kolika je naknada i kako se izracunava, ali evo podatak da me je za 1.5k EUR u USD je kostalo 5.3 EUR. Nesto mi se ni to ne cini veliko.
Kupovina dionica appla me je kostala 2.7 EUR.
Ne znam opet, kazem meni ne zvuci nesto puno. Dividenda koju sam dobio ove godine je pokrila sve ove dodatne troskove.
-
lissics
#2473 Re: dionice, kupovina itd.
Kakve ovlasti ima Monet broker na tvom IBKR racunu? Mogu li oni zatvoriti pozicije i povuci novac bez tebe? Kako to funkcionise?Horcrux wrote: ↑09/09/2022 15:49Nema naknade za transfer prema IBKR-u nema - ustvari ima u banci gdje imas devizni racun. Za Novu banku to je 0,40% min. 25,00 KM za iznose izmedju 5k i 10k. Odrzavanje racuna je 1,95 KM mjesecno. Ovdje ima cjenovnik: https://www.novabanka.com/storage/publi ... A1tvom.pdf i isti je Monet broker stranici https://www.monetbroker.com/sr/inostrana-trzista
Za povlacenje ne znam jer nisam niti jednom jos povukao novac. Dionice koji imam na IBKR planiram imati duze vrijeme, tako da ni ne razmisljam o povlacenju. Ako je suditi prema njihovoj stranici povlacenje preko 5k je 0.15% min 20 KM plus mozda jos neki troskovi banke do 10 EUR. Meni se to cini ok.
Konverzija se vrsi na IBKR, ne znam sad da li oni dijele profit dalje sa brokerom ovdje. Ne mogu naci tacno kolika je naknada i kako se izracunava, ali evo podatak da me je za 1.5k EUR u USD je kostalo 5.3 EUR. Nesto mi se ni to ne cini veliko.
Ne znam opet, kazem meni ne zvuci nesto puno. Dividenda koju sam dobio ove godine je pokrila sve ove dodatne troskove.
-
Horcrux
#2474 Re: dionice, kupovina itd.
Bas sam sad citao ugovor i nisam nigdje naisao kako je to definisano da budem iskren. Monet broker je iz RSa, tako da posluje po zakonima RS-a - to je iz ugovora, a cini mi se da ti zakoni nisu puno drugaciji od zakona u FBiH. Tako da AKO mogu zatvoriti pozicije bez tebe na IBKR, onda to mogu uraditi i kad koristis berzanske usluge na domacem trzistu kod bilo kojeg drugog domaceg brokera. Ja bih rekao da u normalnim okolnostima ne mogu, ali da ako trgujes na margini i dugujes novac ili ako dugujes novac drugim putem (shorts, options), da mogu bez tebe prodati da bi to pokrili. Nisam do kraja upoznat, ali mislim da to tako radi i IBKR kad ne ides preko posrednika - to je neko normalno berzansko poslovanje.lissics wrote: ↑09/09/2022 15:55Kakve ovlasti ima Monet broker na tvom IBKR racunu? Mogu li oni zatvoriti pozicije i povuci novac bez tebe? Kako to funkcionise?Horcrux wrote: ↑09/09/2022 15:49
Nema naknade za transfer prema IBKR-u nema - ustvari ima u banci gdje imas devizni racun. Za Novu banku to je 0,40% min. 25,00 KM za iznose izmedju 5k i 10k. Odrzavanje racuna je 1,95 KM mjesecno. Ovdje ima cjenovnik: https://www.novabanka.com/storage/publi ... A1tvom.pdf i isti je Monet broker stranici https://www.monetbroker.com/sr/inostrana-trzista
-
largo25
#2475 Re: dionice, kupovina itd.
Horcrux wrote: ↑09/09/2022 15:49Nema naknade za transfer prema IBKR-u nema - ustvari ima u banci gdje imas devizni racun. Za Novu banku to je 0,40% min. 25,00 KM za iznose izmedju 5k i 10k. Odrzavanje racuna je 1,95 KM mjesecno. Ovdje ima cjenovnik: https://www.novabanka.com/storage/publi ... A1tvom.pdf i isti je Monet broker stranici https://www.monetbroker.com/sr/inostrana-trzista
Ok.
Hvala.
Samo da Monet broker ne rikne.
Ako ti isplaćuju dividendu na dionicu iz države sa KOJOM BIH IMA SPORAZUM O IZBJEGAVANJU DVOSTRUKOG OPOREZIVANJA, dali onda ne plaćaš nikakav porez tj. IB ne zadržava nikakav porez.
Npr. Njemačka dionica ti isplaćuje dividendu.