Pa ko ima interes da ulaže u BIH?
Pogotovo zbog loše političke situacije u zemlji.
Moderator: anex
Pa nije ti skupstina jos bila.
Vidi nesto. Evo ja dobio 100.000 stanova na upravljanje i brigu. Imam pravo da ih prodajem i kupujem neke druge. Po svom nahođenju.
Rekao sam ti da ce se preploviti i bio sam u pravu.
900$ po dionici, gdje je to pola
Jel to ugalj neprofitabilan u današnje vrijeme?Gekon wrote: ↑02/08/2022 13:59 BHT - redovna dividenda i 4-5% povrat, imaju fin rast same vrijednosti
Elektroprivreda podcijenjena ako se rijese rudnika ici ce 4 5 puta gore cijena
Ovo su moji favoriti, donedavno je bio i Kakanj cementara ali nisu isplatili dividendu imaju kvar, ali ce sigurno poceti od sljedece godine, cijene su malo iznad vrijednosti po meni.
Meni je Tesla nesto poput Bitcoina.drug_profi wrote: ↑01/08/2022 22:17 Ne znam za šta se ti držiš, ali Tesla nema nikakve razloge da toliko vrijedi i to je bukvalno balon.
Ali tvoje pare, tvoja stvar.
Nije neprofitabilan ali je sada jeftinije kupiti iz Australije brod uglja nego vaditi nas ugalj. Pored toga ugalj iz Australije je kvalitetniji i davao bi vise energije. Kod nas su rudnici aktivni samo radi socijalnog pitanja.zigzag wrote: ↑02/08/2022 14:29Jel to ugalj neprofitabilan u današnje vrijeme?Gekon wrote: ↑02/08/2022 13:59 BHT - redovna dividenda i 4-5% povrat, imaju fin rast same vrijednosti
Elektroprivreda podcijenjena ako se rijese rudnika ici ce 4 5 puta gore cijena
Ovo su moji favoriti, donedavno je bio i Kakanj cementara ali nisu isplatili dividendu imaju kvar, ali ce sigurno poceti od sljedece godine, cijene su malo iznad vrijednosti po meni.
https://www.finanzen.net/rohstoffe/kohlepreis
Ali radi strateski bitan posao za funkcionisanje Grada kao cjeline... Moze i bez ali teze.
Ne ulazem van BiH ali sam imao zelju,..Muzicarbh wrote: ↑03/08/2022 11:23 Dobar dan svima,
Sasvim sam siguran da je ovo sto cu pitati vec pitalo 500000 osoba prije mene, ali tesko mi je da sakupim sve informacije na jednom mjestu, pa bih zamolio nekoga kompetentnog da mi odgovori na pravi nacin.
Totalni sam “laik” u svijetu trgovanja dionicama, ali svakodnevno se sve vise i vise informisem. Imam redovna i stabilna primanja, te bih htio jedan procenat izdvajati za dionice.
Cilj mi je prvenstveno inostrano trziste. Probao sam napraviti account preko Webulla i Interactive Brokersa ne bi li uplatio neki novac, ali nije tako jednostavno. Koliko sam razumio, mi stanovnici BiH ne mozemo tek tako napuniti racun sredstvima i poceti sa kupovinom, potreban je neki posrednik tipa Raiffeisen, Eurobroker, itd..
Sta me Vi mozete posavjetovati? Odakle da pocnem, kako bih mogao sto brze da trgujem dionicama?
Unaprijed hvala
Sigurno je tvoja matematika tacna, ja sam imao informaciju od prijatelja iz Elektroprenosa koji su prosle godine radili neke proracune i jeftinija je opcija bila Australija i ugalj kaloricniji. Do sada se sigurno promjenila situacija, sve je skocilo...Ci-Nick wrote: ↑03/08/2022 06:28https://www.finanzen.net/rohstoffe/kohlepreis
To je bilo istina do prije dvije godine, cijena uglja na svjetskim berzama se kretala ispod ili oko 50 $ po toni
U ovom trenutku tešlo bi mi do uglja iz Australije. Ako pogledaš cijenu na berzi vidjet ćeš da je 367 $ ili 360 eura.
Cijena KWh u TE iz uglja koji je kupljen po 360 eura bi bila veća od 0,50 KM. Pa bi bilo jednostavnije ugasti TE i sjediti u mraku jer ko bi mogao podnijeti toliki gubitak, na svakom KWh koji proda domaćinstvima po ovoj cijeni Elektroprivreda bi gubila minimalno 0,40 KM ili na godišnjem nivou na 2,2 TWh koliko potroše domaćinstva,.. preko 800 miliona KM.