NediM17 wrote: ↑05/09/2022 00:12
vjeshalica wrote: ↑04/09/2022 22:48
Duzan si da skrenes u traku koja se proteze UZ DESNU IVICU KOLOVOZA osim ako nije drugacije oznaceno....
Znas li kad neces skrenuti u desnu traku prvu? Evo ti primjera iz pravca ulice Kosevo, udesno na Titovu, prema,Predsjednistvu(stajaliste Park) neces u zutu traku tramvajsku nego onu pored lijevo. Osnovne stvari ne znas. Pa procitaj dobro clan 48 st 1 na koji se pozivas.
Clan 48 stav 1 kaze da cu skretanje udesno obaviti krecuci se uz desnu ivicu kolovoza, znaci ne iz srednje ili lijeve trake ako saobracajnim znakom nije drugacije naznaceno i nista drugo.
Slucaj kada se moze iz srednje trake skrenuti desno je kod Heco pijace gdje se iz srednje moze i desno na glavnu i gdje je to regulisano znakom i horizontalnom signalizacijom.
Pa i primjer koji si navela gdje se iz srednje trake isto moze skrenuti desno.
Ali ovdje je rijec o konkretnom slucaju Kranjceviceva i Zvizdoviceva.
Npr. zauzeta desna traka parkiranim vozilima roditelja razmazenih derista (sto je u 90% slucajeva) , je li stvarno mislis da onaj iz smjera Vojne bolnice koji skrece lijevo ima prvenstvo prolaza u odnosu na ovog koji skrece desno.
Ako ti je sta nejasno clan 49. stav 2 pa kreni sreci u susret i ti i ovi sto kontaju k'o ti.
Ja sam svako jutro na toj raskrsnici pa bujrum, iskusajte srecu.
Samo malo, hoces da kazes da kad skreces imas pra o u koju hoces traku, ako se ukljucujes na glavnu koja ima tri trake da mozes i u srednju ili u lijevu ako ides desno?
Znam 100% za par slucajeva kazni sto nisu isli u prvu traku, nije moje uskustvo ali su mi pricali, jedan od njih je upravo onaj iz manjeg mjesta koji to nije znao jer na polaganju nije imao ptiliku da vozi cestama sa vise traka, i do te kazne to nije znao.
Clan je trebao biti bolje definisan, to se slazem, ali sigurno se misli na to da moras uci u prvu traku. Kaze obaviti skretanje krecuci se krajnjom desnom, ne kaze prije skretanja biti u krajnjoj desnoj, skretanje je i ulazak na novu cestu i zauzimanje polozaja na njoj, ne samo izlaz sa prethodne.
Ja sam spreman krenuti tako ako bueem u toj situaciji, a znao sam biti par puta, kao sto kad se spustam sa dzidzikovca necu propustiti one odozdo koji misle da imaju prednost.