Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

NediM17

#40401 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

EFD22 wrote: 05/09/2022 12:20 Nervira me debil sa Passatom B8 (koji nije prvi u zadnje vrijeme) koji je na izlazu sa A1 u Kaknju onako, 20 km/h laganini ušao u traku za (u tom momentu samo za) ACC iako nema isti. I napravio havariju dok smo se svi vratili unazad. Jer je gospodinu mrsko pogledat u jasne i vidljive znakove iznad svake trake na naplatnim. Ili to, ili je nepismen. A odakle nepismenom Passat B8 jebem ti državu prokletu.

I još mu nije jasno što mu svi spominjemo porodicu.
Vjerovatno se i dalje pita…
Ma citavo ljeto je tako, od 2 prolaska autoputem barem jednom se desi ta situacija.
Neki dan na izlazu u Visokom ide "austrijanac", vidim nigdje Tag-a na sajbi, dajem promil sanse da ga ima, ne ulazim za njim do kucice pretpostavljajuci sta ce se desiti.
Jos gori idiot iza mene, stisn'o sVirenu, grana rukama, k'o veli sta cekam, zaobilazi me, prolazi za ovim i imate pravo jednom pogadjati sta je dalje bilo. :evil:
Ateista

#40402 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 05/09/2022 00:12
vjeshalica wrote: 04/09/2022 22:48

Duzan si da skrenes u traku koja se proteze UZ DESNU IVICU KOLOVOZA osim ako nije drugacije oznaceno....
Znas li kad neces skrenuti u desnu traku prvu? Evo ti primjera iz pravca ulice Kosevo, udesno na Titovu, prema,Predsjednistvu(stajaliste Park) neces u zutu traku tramvajsku nego onu pored lijevo. Osnovne stvari ne znas. Pa procitaj dobro clan 48 st 1 na koji se pozivas.
Clan 48 stav 1 kaze da cu skretanje udesno obaviti krecuci se uz desnu ivicu kolovoza, znaci ne iz srednje ili lijeve trake ako saobracajnim znakom nije drugacije naznaceno i nista drugo.
Slucaj kada se moze iz srednje trake skrenuti desno je kod Heco pijace gdje se iz srednje moze i desno na glavnu i gdje je to regulisano znakom i horizontalnom signalizacijom.
Pa i primjer koji si navela gdje se iz srednje trake isto moze skrenuti desno.
Ali ovdje je rijec o konkretnom slucaju Kranjceviceva i Zvizdoviceva.
Npr. zauzeta desna traka parkiranim vozilima roditelja razmazenih derista (sto je u 90% slucajeva) , je li stvarno mislis da onaj iz smjera Vojne bolnice koji skrece lijevo ima prvenstvo prolaza u odnosu na ovog koji skrece desno.
Ako ti je sta nejasno clan 49. stav 2 pa kreni sreci u susret i ti i ovi sto kontaju k'o ti.
Ja sam svako jutro na toj raskrsnici pa bujrum, iskusajte srecu.
Samo malo, hoces da kazes da kad skreces imas pra o u koju hoces traku, ako se ukljucujes na glavnu koja ima tri trake da mozes i u srednju ili u lijevu ako ides desno? :-)
Znam 100% za par slucajeva kazni sto nisu isli u prvu traku, nije moje uskustvo ali su mi pricali, jedan od njih je upravo onaj iz manjeg mjesta koji to nije znao jer na polaganju nije imao ptiliku da vozi cestama sa vise traka, i do te kazne to nije znao.

Clan je trebao biti bolje definisan, to se slazem, ali sigurno se misli na to da moras uci u prvu traku. Kaze obaviti skretanje krecuci se krajnjom desnom, ne kaze prije skretanja biti u krajnjoj desnoj, skretanje je i ulazak na novu cestu i zauzimanje polozaja na njoj, ne samo izlaz sa prethodne.

Ja sam spreman krenuti tako ako bueem u toj situaciji, a znao sam biti par puta, kao sto kad se spustam sa dzidzikovca necu propustiti one odozdo koji misle da imaju prednost.
drug_profi

#40403 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Takav zamisljeni udes bi se vjerovatno zavrsio obostranom krivicom. Lijevi skretac jer je prekrsio cl.49 st.2, a desni skretac jer je prekrsio cl.48 st.1.
I jedan i drugi prekrsaj doprinijeli su udesu podjednako.

jel mislite da bi bilo drugacije?
tindbe

#40404 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tindbe »

Radar na m-17, bordo polo se pozicionirao, ljudi blicaju iz suprotnog smjera da upozore, a smjeli vozač s čela kolone sa prevelikih i prerizičnih 75-80 usporava na manje od 60 na sat.
Dionica gdje je 80 ograničenje.
Htio sam volan pojest. Kako možeš u svijet tako retardiran, parkiraj to govno od mercedesa u Bosnu i vozi se autobusom.
vjeshalica

#40405 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

Ateista wrote: 05/09/2022 12:43
vjeshalica wrote: 05/09/2022 10:55

Komisija to vrednuje kao pad na ispitu.
To mi je nidje veze, ako se postuju propisi ne bi smjeli obarati zbog toga.
Pravilo je da se propuste svi oni koji nailaze putem sa prvenstvom prolaza. I ima svoj razlog, ne znas kakva budala moze otpoceti da se prestrojava i da te pokupi u raskrsnici. Tako da, u pravu su.
vjeshalica

#40406 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

drug_profi wrote: 05/09/2022 14:03 Takav zamisljeni udes bi se vjerovatno zavrsio obostranom krivicom. Lijevi skretac jer je prekrsio cl.49 st.2, a desni skretac jer je prekrsio cl.48 st.1.
I jedan i drugi prekrsaj doprinijeli su udesu podjednako.

jel mislite da bi bilo drugacije?
A parkirani degenerićar? Njega si zaboravio.
drug_profi

#40407 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

On bi dobio da plati 40 maraka.
vjeshalica

#40408 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

I parkiranje moze izazvati udes. Sto bi bila obostrana krivica, po tvojoj analogiji ako je zakrceno mjesto za skretanje,onda niko ne bi mogao uopce da ikako skrene dok debil ne ode sa parking mjesta. Uozbiljite se.
Laplace

#40409 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

tindbe wrote: 05/09/2022 14:05 Radar na m-17, bordo polo se pozicionirao, ljudi blicaju iz suprotnog smjera da upozore, a smjeli vozač s čela kolone sa prevelikih i prerizičnih 75-80 usporava na manje od 60 na sat.
Dionica gdje je 80 ograničenje.
Htio sam volan pojest. Kako možeš u svijet tako retardiran, parkiraj to govno od mercedesa u Bosnu i vozi se autobusom.
Tako ga sigurno neće kazniti za prekoračenje brzine.
drug_profi

#40410 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

vjeshalica wrote: 05/09/2022 14:27 I parkiranje moze izazvati udes. Sto bi bila obostrana krivica, po tvojoj analogiji ako je zakrceno mjesto za skretanje,onda niko ne bi mogao uopce da ikako skrene dok debil ne ode sa parking mjesta. Uozbiljite se.
Parkiran debil nije izazvao udes. Vec dva debila koja nisu pazila.
Da je parkirani debil zaklonio vidno polje nekom od njih onda bi se moglo govoriti o njegovom ucescu u udesu.
Ateista

#40411 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

vjeshalica wrote: 05/09/2022 14:21
Ateista wrote: 05/09/2022 12:43

To mi je nidje veze, ako se postuju propisi ne bi smjeli obarati zbog toga.
Pravilo je da se propuste svi oni koji nailaze putem sa prvenstvom prolaza. I ima svoj razlog, ne znas kakva budala moze otpoceti da se prestrojava i da te pokupi u raskrsnici. Tako da, u pravu su.
Ima i to, u tom clanu stoji da mora da propusti sve, sto je malo nelogicno jer ako imaju dvije trake i svi postuju propise onda nisu u koliziji. Isto se odnosi i na onu pricu o ukljucivanju na cestu sa vise traka gdje je slobodna traka u koju se ukljucujes, u praksi se to moze izvesti ali si teoretski u prekrsaju jer po pravilu moras propustiti sve.
Ne znam da li je ciljano to uradjeno ili neko nije dobro definisao zakon, ali tako ispade, iako je nelogicno.
U pravu je @drug_profi sto kaze da bi tu vjerovatno bila obostrana krivica ako dodje do udesa.
vjeshalica

#40412 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

drug_profi wrote: 05/09/2022 14:29
vjeshalica wrote: 05/09/2022 14:27 I parkiranje moze izazvati udes. Sto bi bila obostrana krivica, po tvojoj analogiji ako je zakrceno mjesto za skretanje,onda niko ne bi mogao uopce da ikako skrene dok debil ne ode sa parking mjesta. Uozbiljite se.
Da je parkirani debil zaklonio vidno polje nekom od njih onda bi se moglo govoriti o njegovom ucescu u udesu.
Onemogucio je bezbjedan ulazak i putanju vozila u traci koja ga pripada. Kako to da nema krivice njegove? Hajmo svi sada da parkiramo gdje hocemo ,a drugi nek se trude da obidju i ne izazovu udes. Smijesno.
kakaljin

#40413 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Ateista wrote: 05/09/2022 09:46
NediM17 wrote: 05/09/2022 00:12

Clan 48 stav 1 kaze da cu skretanje udesno obaviti krecuci se uz desnu ivicu kolovoza, znaci ne iz srednje ili lijeve trake ako saobracajnim znakom nije drugacije naznaceno i nista drugo.
Slucaj kada se moze iz srednje trake skrenuti desno je kod Heco pijace gdje se iz srednje moze i desno na glavnu i gdje je to regulisano znakom i horizontalnom signalizacijom.
Pa i primjer koji si navela gdje se iz srednje trake isto moze skrenuti desno.
Ali ovdje je rijec o konkretnom slucaju Kranjceviceva i Zvizdoviceva.
Npr. zauzeta desna traka parkiranim vozilima roditelja razmazenih derista (sto je u 90% slucajeva) , je li stvarno mislis da onaj iz smjera Vojne bolnice koji skrece lijevo ima prvenstvo prolaza u odnosu na ovog koji skrece desno.
Ako ti je sta nejasno clan 49. stav 2 pa kreni sreci u susret i ti i ovi sto kontaju k'o ti.
Ja sam svako jutro na toj raskrsnici pa bujrum, iskusajte srecu.
Nije tu pitanje uopste prvenstva, svako ima svoju traku u koju treba ici, ne ko ce prvi ici vec svako ima svoju i nemas sta da trazis u drugoj, u drugu se mozes prestrojiti nakon sto skrenes, das zmigavac i uvjeris se da je slobodno i tek onda, ali ne direktno u nju.
To sto neko parkira u traku koja je predvidjena za voznju ne moze mijenjati saobracajna pravila, ako je tvoja traka zauzeta nepropisnim parkiranjem, logicno je da ces ici u drugu koja je slobodna ali svjestan da to nije tvoja traka i da moras propustiti ako neko propisno ide u nju. Slicno bi bilo i da je dvosmjerna ulica sa po jednom trakom za svaki smjer, ako je tvoja traka zauzeta preci ces kratko u suprotan smjer i obici ta vozila ako nema nikog iz suprotnog smjera, ali nece ta traka za suprotan smjer postati traka za tvoj smjer zbog parkiranih vozila.
Objasnjeno u detalje i pravilo ponasanja u toj raskrsnici

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Dozer

#40414 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

NediM17 wrote: 05/09/2022 09:06
Dozer wrote: 05/09/2022 08:00
Valjas gluposti.
Mozes uci u unutrasnju, logicno, ako ces se iskljuciti na 3+ izlaz.
Kruzni tok ima svoja pravila.

A mozes, kqo gomila kloceva, i presjeci kruzni unutrasnjom....
A mozes i vanjskom voziti kroz cijeli kruzni k'o gospodin, da ne budes kloc, pajel?
Imamo mi razne vrste kloceva, pa tako i te sto kroz cijeli kruzni voze vanjskom, bez obzira na broj izlaza koje prodju.

Volio bih ja takve poslati na preizvljavanje npr. u Tiranu isl., gdje kruzni ima po 3, negdje i 4 trake, a isto toliko i ulaznih. Zivo me zanima da li bi otamo izasli neokrznuti. Garantujem da ne bi.
drug_profi

#40415 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

vjeshalica wrote: 05/09/2022 15:09
drug_profi wrote: 05/09/2022 14:29

Onemogucio je bezbjedan ulazak i putanju vozila u traci koja ga pripada. Kako to da nema krivice njegove? Hajmo svi sada da parkiramo gdje hocemo ,a drugi nek se trude da obidju i ne izazovu udes. Smijesno.
Pa jeste kriv za nepropisno parkiranje, ali nije kriv sto dva debila jurcaju i sudaraju se. Nije on izazvao nesrecu parkiranjem. Mogao je biti i u kvaru na tom mjestu. Mogao je također voziti i naglo zakočiti 3 sekunde prije nego sto je ovaj iza naisao. Onaj koji dolazi iza njega mora paziti i postovati ostale propise.
Ateista

#40416 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

drug_profi wrote: 05/09/2022 16:14
vjeshalica wrote: 05/09/2022 15:09
Pa jeste kriv za nepropisno parkiranje, ali nije kriv sto dva debila jurcaju i sudaraju se. Nije on izazvao nesrecu parkiranjem. Mogao je biti i u kvaru na tom mjestu. Mogao je također voziti i naglo zakočiti 3 sekunde prije nego sto je ovaj iza naisao. Onaj koji dolazi iza njega mora paziti i postovati ostale propise.
Tako je, ne moze neko zbog pogresnog parkiranja biti kriv sto drugi ne gledaju kuda idu.
To je moguce samo u nekim specificnim okolnostima, na primjer da parkira na sred autoputa i napravi lancani sudar, na nekom mjestu na kojem je bas nepregledno i drugi ga ne mogu vidjeti i slicno, ali to su bas posebni slucajevi.
vjeshalica

#40417 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

Probajte tako da paralelno udjete sa kamionom ili tegljacem pa se javnite.
kakaljin

#40418 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

vjeshalica wrote: 05/09/2022 20:59 Probajte tako da paralelno udjete sa kamionom ili tegljacem pa se javnite.
Oni su profesionalni vozaci tako da ce postovati pravila saobracaja i pricekati da se prestroje u lijevo traku jer njihova desna je blokirana od nepropisno parkiranih vozila.

Sto se mene tice ako ne zurim i nije mi mrsko cekati policiju nikakav problem skrenuti u isto vrijeme sa njima jer svako od nas ima svoju traku. Pa ako neko ne postuje to sam je kriv, a brzine nisu velike tako da samo moze doci do stete na vozilu koje ce se popraviti od njegovog osiguranja.
vjeshalica

#40419 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

kakaljin wrote: 05/09/2022 22:33
vjeshalica wrote: 05/09/2022 20:59 Probajte tako da paralelno udjete sa kamionom ili tegljacem pa se javnite.
Oni su profesionalni vozaci tako da ce postovati pravila saobracaja i pricekati da se prestroje u lijevo traku jer njihova desna je blokirana od nepropisno parkiranih vozila.

Sta ako vozila nisu parkirana, a skrece udesno sa tegljacem? I nece se prestrojavati u lijevu vec ce zauzeti veci luk prilikom skretanja zbog duzine vozila i gdje se "lomi" na sedlu.

Skrece i autobus zglobni iz Zelimira Vidovica udesno na Bulevar,pa neces letiti da ides u svoju lijevu traku kad skreces jer ces dobiti samarcinu jer nisi dovoljno sposoban da shvatis da takvo vozilo mora zbog dimenzija pojesti dio lijeve trake.

Nemoj bogati se naci sta uvrijedjen ali si dosad u par tema na kojima si ucestvovao,a drvilo se o pravilima raznim,pokazao izuzetnu kolicinu neznanja sa kojom raspolazes a ucestvujes u saobracaju.

U konkretnom primjeru, ako su i vozila parkirana ne mijenja se saobracajno pravilo da ga moras pustiti. Mnogo sranja i pisanja,samo se niko ne usuđuje provjeriti prakticno.

Zbogom od mene.
kakaljin

#40420 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

vjeshalica wrote: 06/09/2022 00:14
kakaljin wrote: 05/09/2022 22:33

Sta ako vozila nisu parkirana, a skrece udesno sa tegljacem? I nece se prestrojavati u lijevu vec ce zauzeti veci luk prilikom skretanja zbog duzine vozila i gdje se "lomi" na sedlu.

Skrece i autobus zglobni iz Zelimira Vidovica udesno na Bulevar,pa neces letiti da ides u svoju lijevu traku kad skreces jer ces dobiti samarcinu jer nisi dovoljno sposoban da shvatis da takvo vozilo mora zbog dimenzija pojesti dio lijeve trake.

Nemoj bogati se naci sta uvrijedjen ali si dosad u par tema na kojima si ucestvovao,a drvilo se o pravilima raznim,pokazao izuzetnu kolicinu neznanja sa kojom raspolazes a ucestvujes u saobracaju.

U konkretnom primjeru, ako su i vozila parkirana ne mijenja se saobracajno pravilo da ga moras pustiti. Mnogo sranja i pisanja,samo se niko ne usuđuje provjeriti prakticno.

Zbogom od mene.
Svako vozilo koje gabaritima ne moze normalno smotati u svoju traku bez ulazenja u drugu traku mora pricekati da se oslobodi taj luk da moze sigurno smotati. A u dosta raskrsnica tako je izgradjeno da se moze bez problema smotati, a takodjer ima raskrsnica koje nisu dobro projektovane i tu dolazi do problema. Ali opet zauzimanje trake koja nije njegova mora picekati da se ocisti ili da ga neko pusti da se ubaci.

Kao sto ti kazes ako mu treba veci luk onda on mora pricekati da mu se rascisti sve da moze sigurno proci da ne bi izazvao saobracajnu nesrecu gdje je on kriv jer nije procjenio da moze sigurno proci.

PS: DA nemam znanje o saobracaju i pravilima onda ne bih sjedao za volan i vozio kao veliki broj vozaca koji voze a uopste ne znaju ni voziti niti pravila u saobracaju.
vjeshalica

#40421 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

Mnogi sjede za volanom bez imalo pojma, a to svi vidimo svaki dan u saobracaju. A imaji vozacku. To sto je neko ima, ne znaci da zna. Danas je dokaz kod nas vozacka da nemas pojma o saobracaju,a ne suprotno kako bi trebalo. Radi kako mislis da treba, samo ne glumi po forumu.
kakaljin

#40422 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

vjeshalica wrote: 06/09/2022 08:35 Mnogi sjede za volanom bez imalo pojma, a to svi vidimo svaki dan u saobracaju. A imaji vozacku. To sto je neko ima, ne znaci da zna. Danas je dokaz kod nas vozacka da nemas pojma o saobracaju,a ne suprotno kako bi trebalo. Radi kako mislis da treba, samo ne glumi po forumu.
Ja ne glumim, a ti ako mi spocitavas da se drzim pravila brzine onoliko koliko pise na znaku jer svaki taj znak i zakon ti dozvoljava da vozis + 10 preko i sto bi stvarao guzvu kad fino mogu voziti onoliko koliko pise na znaku bez ikakvih sanskcija, sve ispod je usporavanje saobracaja ako nisi sam na cesti.

Da se svi drze toga manje bi guzvi u saobracaju bilo nego sto ih ima. I da su svi koncentrisani kada voze a ne da spavaju za volanom.

Moj postulat u saobracaju:
Budi cijelo vrijeme skoncentrisan na desavanja u saobracaju.
Vozi tako da ne smetas nikome
Ako je neko brzi od tebe pusti ga sto prije da ide.

I toga se drzim maksimalno
Ateista

#40423 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Po meni je u ovoj prici nejasno definisan clan 49 u kojem se kaze da kad skreces lijevo trebas propustiti vozilo koje ide pravo ili desno.
Nije navedeno razlicito u slucajevima kad ima jedna ili vise traka, ali nekom logikom ne treba propustati vozilo ako vam putanje nisu u koliziji kad i taj postuje propise.
Sa druge strane, moze se bukvalno shvatiti da treba u svim slucajevima propustiti vozilo koje ide desno.
U praksi, kad bi svi ulazili u svoju traku nece biti problema, ali stoji pitanje ako ovaj sto skrece desno krene u iducu traku i dodje do udesa, da li ce samo on biti kriv ili bi bila obostrana odgovornost zbog tumacenja clana 49?

Za to bi trebalo preciznije definisati sta znaci propustanje, mojom logikom propustanje nije cekanje da prodje neko cija putanja nije u koliziji sa tvojom vec onda kada jeste i kad idete u istu traku, pitanje je kako to tumaci nasa policija i sud.
NediM17

#40424 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Nemoj puno razmisljati, clan 49. stav 2 je vrlo kratak i jasan.
Nema ako, ali...
A ti ako ne vjerujes isprobaj pa nam javi.
vjeshalica

#40425 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

Ateista wrote: 06/09/2022 09:51
U praksi, kad bi svi ulazili u svoju traku nece biti problema, ali stoji pitanje ako ovaj sto skrece desno krene u iducu traku i dodje do udesa, da li ce samo on biti kriv ili bi bila obostrana odgovornost zbog tumacenja clana 49?
Otkud znas i da ce skrenuti 100% ?
Evo ti primjera kod kotlovnice na Dobrinji, iz trake desne mozes pravo i desno,a iz lijeve lijevo i pravo, loly poleti da prodje desnom da ne ceka u lijevoj onog sto skrece, i pokupi tebe dok skreces.
Nije se jednom desilo da likovi stuku raskrsnicu. To je kod nas pravilo izgleda.
Post Reply