Razumijem ja to nego karikiram. Ja samo sta želim je da se napravi sistem, i iz tog razloga sam se uključio na temu. Da se ne pravi kult ličnosti, da ministarstvo radi po zakonu jer drugačije ne može i ne smije jer sistem ne da pa ko god da bio ministar. Sit sam dugogodišnje priče načelnik Damir Hadžić nam napravio, pa sad Efendić Semir napravio bazen ili u starom gradu dao nam načelnik Hadžibajrić. I onda se promijeni vlast isplivaju ugovori, marifetluci razni. Svi se bore da ne budu kao prošli , a onda nastavljaju isto kao prošli, zašto zato što je sistem takav i to im omogućava.mirza_15 wrote: ↑04/09/2022 13:43Inače to tako ide. Dođeš kod EBRD-a, "Dobar dan, dobar dan, ja bih par desetina miliona da obnovim prugu. Oni kažu, fin si momak može, evo para"
P.S. Fadil je tražio kredit za blok 7 TE, dao garancije... Na kraju ćemo ostati bez 300 miliona KM i bez bloka 7. Slično je i sa HE Vranduk. Možeš pogledati i pod Hranjen... Ne ide to tako moj kolega. Da ide ti bi otišao u banku sa kvalitetnim projektom, dobio bi kredit za taj projekat, pokrenuo biznis i bio gazda sa milionom KM u džepu. Ovako si samo uposlenik koji radi za platu.
Rekonstrukcija tramvajske pruge
-
sencobih
#9176 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
-
BiBi911
#9177 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Moze i on ali onaj tvoj prvo
- Laplace
#9178 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Zamišljam kako bi Kesić odradio ovu kratku analizu SDA botovanja oko rekonstrukcije tramvajske pruge.Prpa.ba wrote: ↑04/09/2022 10:04 Od "nece ni poceti radovi", preko "jesu poceli radovi ali nece sine doci", "sine dosle ali su to reciklirane stare i hrdjave", "bez potrebe kopaju rupu da bi zaradili na materijalu da je zatrpaju", "jesu postavljene nove sine, ali nece biti testna voznja u roku", "jest bila testna voznja u roku, ali je bilo receno da ce tramvaj skroz krenuti"..
do "zaduzilo nas 300000 miliona KM kod Vucica ni za sta" i "sta se divite glupostima, svako moze odraditi projekat reizgradnje tramvajske pruge u roku". Sve praceno pisanjem imena trolejbusa na cirilici i izljevima mrznje ka "sokolackom diplomantu".
![]()
- Laplace
#9179 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Da li je to "kupio diplomu na Sokocu" dokazano ili je neko rekao a ostali prenose dalje? Ono, za nekoga ko stalno spominje kupovinu diplome bi trebao znati da se imena naseljenih mjesta pišu velikim početnim slovom, mislim kad se već priča o (ne)obrazovanju.sencobih wrote: ↑04/09/2022 11:05Znači ok je kupiti diplomu na sokocu i biti ministar u kantonu Sarajevo?Prpa.ba wrote: ↑04/09/2022 10:04 Od "nece ni poceti radovi", preko "jesu poceli radovi ali nece sine doci", "sine dosle ali su to reciklirane stare i hrdjave", "bez potrebe kopaju rupu da bi zaradili na materijalu da je zatrpaju", "jesu postavljene nove sine, ali nece biti testna voznja u roku", "jest bila testna voznja u roku, ali je bilo receno da ce tramvaj skroz krenuti"..
do "zaduzilo nas 300000 miliona KM kod Vucica ni za sta" i "sta se divite glupostima, svako moze odraditi projekat reizgradnje tramvajske pruge u roku". Sve praceno pisanjem imena trolejbusa na cirilici i izljevima mrznje ka "sokolackom diplomantu".
![]()
- Laplace
#9180 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Sad valja onu skraćenu analizu SDA botovanja proširiti sa "sokolačka diploma".Prpa.ba wrote: ↑04/09/2022 11:18 Pa je li sad problem u projektu rekonstrukcije, ili zato sto je covjek koji je ostvario sasvim dobru (za nase uslove) karijeru u realnom sektoru ministar?
Usput budi receno, meni je uslov da ministar mora imati neki specifican stepen obrazovanja komedija socijalisticke uravnilovke. Ne zbog stete, nego zbog bilo koga. Ukljucujuci i, posto znam da ces pitati, Osmicu.
Problem s Osmicom nije kupljena diploma, nego sto je nije znao ni kupiti kako treba.![]()
Kontaju li ovi "nisam za SDA ali..." botovi da time sami sebi skaču u stomak? Ono, lik sa "kupljenom" diplomom (ako se dokaže da ju je kupio onda možemo zanemariti navodnike) za jednu godinu uradio je ono što likovi sa nekupljenim diplomama nisu uspjeli kako valja ni za 27 godina. Zamisli šta bi tek on uradio sa pravom diplomom ako se vodimo logikom da diplome rješavaju stvari.
- Laplace
- Laplace
#9182 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
To su opet naši stereotipi: da diploma sa privatnog fakulteta ne može biti prava dok je diploma sa državnog fakulteta a priori ispravna. Lično sam se uvjerio kako to ne mora biti tačno i kako su neki kolege, koji su studirali i diplomirali na privatnim univerzitetima, sposobniji i više znaju od nekih koji su završili na državnim fakultetima. Nije ni to pravilo, jasno: i sa jednih i sa drugim imamo ovakve i onakve ali daleko od toga da je privatno=kupljeno a državno=pošteno. I državni su se završavali svakako mnogo prije nego što se kod nas osnovao prvi privatni fakultet.laserShow wrote: ↑04/09/2022 11:25 Opa, krenuli smo sada s pricom o diplomama. Nedimeeee uzese nam ovi s privatnih poso. Nevjerovatna glupost izlazi iz vas.
Da je vama stalo do drzave Bosne i Hercegovine, vec bi kampirali pred kliničkim, ili kod osmice zbog njihovih diploma. Vama smeta primjer da moze drugacije i da moze izgledati evropski!
- thekupus
#9183 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
je li istina da nisu stigle šine, i da ćemo ih sad morati kupiti po puno skupljim cijenama?
isto tako, sjećam se da su ovdje neki pisali kako su izašle informacije da će izgradnja biti obustavljena jer kinezi traže duplo više novca. Kakva je situacija s tim, jesu li obustavili?
isto tako, sjećam se da su ovdje neki pisali kako su izašle informacije da će izgradnja biti obustavljena jer kinezi traže duplo više novca. Kakva je situacija s tim, jesu li obustavili?
- Laplace
#9184 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Eto, ja imam diplomu sa državnog fakulteta, urednu i provjerenu i šta sa njom? Jeste bila uslov da se zaposlim ali je moj eznanje sad i u trenutku diplomiranja neusporedivo. Praktično sam o poslu kojeg radim tad znao neuporedivo manje nego danas (znao sam bolje neke druge stvari ali to mi nije trebalo u poslu a ponovo bih ih naučio da mi zatrebaju).made_in_sarajevo wrote: ↑04/09/2022 11:35 A ko kaze da je Steta kupio diplomu? To jos uvijek zivite u svijetu kad je diploma sve i bez diplome ne mozes biti uspjesan? IT sektor vam se grohotom smije, MAJSTORI raznih djelatnosti vam se grohotom smiju, milion radnika, administracije vam se grohotom smije i svi bez fakulteta ali svoj posao nose bez problema jer imaju pamet i iskustvo. Papir je super imati i ne znaci ti nista ako si glup i kad te covjek sa sss prepisa znanjem.
A cekaj zar nije sramota da jedan Steta sa kupljenom diplomom sa sokoca, ubije nogama i sakama sve UNSA mega sega gigante koji su bili na njegovom mjestu?
Hoću reći: dan diplomiranja je zapravo tek početak cjeloživotnog učenja i ne znači da si neki stručnjak. Stručnjak postaješ tek sa godinama iskustva. Zato i postoje stručni ispiti, zato postoje napredovanja u poslu i još ponešto. Zato i ne bi trebala plata iskusnog radnika biti ista kao plata početnika sa tek diplomom.
Ovdje se od diplome fakulteta pravi neki kao kult, kao da ti diploma garantuje da si "bog za elektrotehniku i kompjutere".
- Laplace
#9185 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ne može te operisati ni doktor medicine ako nema specijalizaciju iz hirurgije. Nije dovoljna diploma.okanomalo wrote: ↑04/09/2022 11:38dobro nek te operise medicinska sestra,moze i patolig. da se grohotom i mi nasmijemo.made_in_sarajevo wrote: ↑04/09/2022 11:35 A ko kaze da je Steta kupio diplomu? To jos uvijek zivite u svijetu kad je diploma sve i bez diplome ne mozes biti uspjesan? IT sektor vam se grohotom smije, MAJSTORI raznih djelatnosti vam se grohotom smiju, milion radnika, administracije vam se grohotom smije i svi bez fakulteta ali svoj posao nose bez problema jer imaju pamet i iskustvo. Papir je super imati i ne znaci ti nista ako si glup i kad te covjek sa sss prepisa znanjem.
A cekaj zar nije sramota da jedan Steta sa kupljenom diplomom sa sokoca, ubije nogama i sakama sve UNSA mega sega gigante koji su bili na njegovom mjestu?
-
sencobih
#9186 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Učitelju ovo je forum i nije obavezno pratiti pravopis
- Laplace
#9187 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Jes' vidio što čovjek sve izvrnu naopako?made_in_sarajevo wrote: ↑04/09/2022 13:34Jesi se ti juce probudio pa tako izvalis? Sto su ljudi glasali za trojku i da se sda skine kad je sve tako bajno? Platili na sve?
Sastale se tri stranke totalno razlicite, napravile plan i program po kojem ne da rade, nego ubijaju i on kaze gdje je program.
Razvodnjavas temu ali hajd nema veze, ispusi se da ti bude lakse
- Laplace
#9188 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Kako sam već pisao, ljudi nisu svjesni šta znači raditi na EU projektu, koliko je to zahtjevno i koliko je tu teško proći.mirza_15 wrote: ↑04/09/2022 13:43Inače to tako ide. Dođeš kod EBRD-a, "Dobar dan, dobar dan, ja bih par desetina miliona da obnovim prugu. Oni kažu, fin si momak može, evo para"
P.S. Fadil je tražio kredit za blok 7 TE, dao garancije... Na kraju ćemo ostati bez 300 miliona KM i bez bloka 7. Slično je i sa HE Vranduk. Možeš pogledati i pod Hranjen... Ne ide to tako moj kolega. Da ide ti bi otišao u banku sa kvalitetnim projektom, dobio bi kredit za taj projekat, pokrenuo biznis i bio gazda sa milionom KM u džepu. Ovako si samo uposlenik koji radi za platu.
-
made_in_sarajevo
#9189 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Kod remize fino ono napadaju i cini mi se da podloga nije kao na ostalim prelazima, da ima betona i armature ispod?
- thekupus
#9190 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
zar nije tako na svim prelazima bilo?made_in_sarajevo wrote: ↑04/09/2022 16:30 Kod remize fino ono napadaju i cini mi se da podloga nije kao na ostalim prelazima, da ima betona i armature ispod?
- black
#9191 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
sto se beze primate na uvijek iste price malih zelenih trolova
-
mirza_15
#9192 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Mislim da su samo još Nedžarići bili ovakvi. Možda i griješim i možda sam nešto fulio, ali Nedžarići i sada Remiza su zahtjevali štemanje betona sa onom mašinom. Ostali su išli nekako lakšethekupus wrote: ↑04/09/2022 16:31zar nije tako na svim prelazima bilo?made_in_sarajevo wrote: ↑04/09/2022 16:30 Kod remize fino ono napadaju i cini mi se da podloga nije kao na ostalim prelazima, da ima betona i armature ispod?
- pepeljara
#9193 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
zivim u blizini. Cijeli dan klepece ona masina za beton
-
made_in_sarajevo
#9194 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ja sam ovo iz auta vidio, Nedzarice nisam upratio ali jutros prosao vidim onaj bager lupa li lupa. Doduse jest onaj prelaz najduze trajao od svih 
- pepeljara
#9195 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ma rade vrhunski posao, iliti u prevodu, zasukali rukav da se uradi posao kako treba.
A ne da kao sda hobotnica od drzavne kase hrani silne "popravke i uhljupe oodrazavnjem".
Neko je spomenuo negdje prije njihova politika i slogan je
Ugradi se svako postojece koljeno u svaki posao koji su dogovorili.
A ne da kao sda hobotnica od drzavne kase hrani silne "popravke i uhljupe oodrazavnjem".
- HPLaserJet
#9196 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
To je ona njihova mantra "pogledajte Sarajevo 1996. i danas", a kad ga pitaš šta je to urađeno u tom periodu od strane SDA, onda tajac.pepeljara wrote: ↑04/09/2022 17:40 Ma rade vrhunski posao, iliti u prevodu, zasukali rukav da se uradi posao kako treba.
Ide ova rekonstrukcija dobro, još kad novi tramvaji dođu, konzervirati auto u garažu
- pepeljara
#9197 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Pa tako nekako.
Trebat ce definitivno dotjerat gamad koja razjebaje sve sto je dobro (saranje, deranje) jos ako se bude odrzavalo... uh bit ce svjetski a nase
Trebat ce definitivno dotjerat gamad koja razjebaje sve sto je dobro (saranje, deranje) jos ako se bude odrzavalo... uh bit ce svjetski a nase
- HPLaserJet
#9198 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Zna li neko može li se kako prijaviti, zamoliti, upitati, kleknuti, bilo šta, da se malo provozam u nekom od testnih tramvaja narednih dana? 
Snimit ću i video, bez OIS-a
Snimit ću i video, bez OIS-a
-
konami666
#9199 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Već skoro 10 godina radim na zapadu i jednom su mi samo tražili diplomuLaplace wrote: ↑04/09/2022 16:04Eto, ja imam diplomu sa državnog fakulteta, urednu i provjerenu i šta sa njom? Jeste bila uslov da se zaposlim ali je moj eznanje sad i u trenutku diplomiranja neusporedivo. Praktično sam o poslu kojeg radim tad znao neuporedivo manje nego danas (znao sam bolje neke druge stvari ali to mi nije trebalo u poslu a ponovo bih ih naučio da mi zatrebaju).made_in_sarajevo wrote: ↑04/09/2022 11:35 A ko kaze da je Steta kupio diplomu? To jos uvijek zivite u svijetu kad je diploma sve i bez diplome ne mozes biti uspjesan? IT sektor vam se grohotom smije, MAJSTORI raznih djelatnosti vam se grohotom smiju, milion radnika, administracije vam se grohotom smije i svi bez fakulteta ali svoj posao nose bez problema jer imaju pamet i iskustvo. Papir je super imati i ne znaci ti nista ako si glup i kad te covjek sa sss prepisa znanjem.
Hoću reći: dan diplomiranja je zapravo tek početak cjeloživotnog učenja i ne znači da si neki stručnjak. Stručnjak postaješ tek sa godinama iskustva. Zato i postoje stručni ispiti, zato postoje napredovanja u poslu i još ponešto. Zato i ne bi trebala plata iskusnog radnika biti ista kao plata početnika sa tek diplomom.
Ovdje se od diplome fakulteta pravi neki kao kult, kao da ti diploma garantuje da si "bog za elektrotehniku i kompjutere".
- Laplace
#9200 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Kod nas je obrnuto: reference su nebitne, bitan je papir.konami666 wrote: ↑04/09/2022 20:47Već skoro 10 godina radim na zapadu i jednom su mi samo tražili diplomuLaplace wrote: ↑04/09/2022 16:04
Eto, ja imam diplomu sa državnog fakulteta, urednu i provjerenu i šta sa njom? Jeste bila uslov da se zaposlim ali je moj eznanje sad i u trenutku diplomiranja neusporedivo. Praktično sam o poslu kojeg radim tad znao neuporedivo manje nego danas (znao sam bolje neke druge stvari ali to mi nije trebalo u poslu a ponovo bih ih naučio da mi zatrebaju).
Ovdje se od diplome fakulteta pravi neki kao kult, kao da ti diploma garantuje da si "bog za elektrotehniku i kompjutere".i to kada sam se selio u drugu zemlju z.Europe. svi ostali poslovi samo reference i poznanstva