Ukrajina

Zumbul2

#107851 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Al jazeera:

EU ready to suspend visa agreement with Russia: UK newspaper
sumirprimus

#107852 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Nesto gori
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#107853 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

sumirprimus wrote: 28/08/2022 21:24
Spoiler
Show
Nesto gori
opet Rusi puše :lol:
sumirprimus

#107854 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Raketiranje iz vp bjelorusije.
sumirprimus

#107855 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

JoseMujica wrote: 28/08/2022 21:26
sumirprimus wrote: 28/08/2022 21:24
Spoiler
Show
Nesto gori
opet Rusi puše :lol:
Nestalo malise pa presli na vek
drug_profi

#107856 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Al je dobar fol ova PVO sto puca na nebo svako vece.

I ako nista ne pada po Krimu, komforno mogu reci - mi oborili sve!
Ako sta i padne, jbg. pucali smo skinuli smo 49 raketa, ali jedna prosla...jbg.
sumirprimus

#107857 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Jos nesto gori
sumirprimus

#107858 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote: 28/08/2022 21:33 Al je dobar fol ova PVO sto puca na nebo svako vece.

I ako nista ne pada po Krimu, komforno mogu reci - mi oborili sve!
Ako sta i padne, jbg. pucali smo skinuli smo 49 raketa, ali jedna prosla...jbg.
Trose se trose dobro je to.samo nek se trose i tope
sumirprimus

#107859 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Brate, da ih hoce stisnut sad makar nazor na jugu istoku bilo gdje samo deri nemoj stat
Dimu1927

#107860 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

Čitalac wrote: 28/08/2022 12:17 Širom Ukrajine građani i biblioteke već sedmicama prikupljaju rusku literaturu i prodaju je kao papirni otpad, a novac se upućuje u fond za pomoć oružanim snagama. Stanovnici grada Priluki skupili su tako 2 tone ruskih knjiga i za njih dobili nešto više od 5 hiljada hrivni.
Prema računici ukrajinskog Instituta za književnost, iz biblioteka je potrebno ukloniti oko 100 miliona ruskih knjiga. U prvoj fazi biće uništene knjige sa „antiukrajinskim sadržajem i imperijalnim narativom“ te one koje „pozivaju na nasilje ili sadrže proruske i šovinističke poruke“.
U drugoj fazi, iz biblioteka će biti uklonjene sve knjige objavljene u Rusiji nakon 1991. godine, uključujući i ljubavne i detektivske romane. Naučna literatura biće pošteđena ukoliko se utvrdi da autor nije otvoreno iznosio antiukrajinske stavove.
e to je denacifikacija. samo naprijed, izbrisat iz historije sve sto ne valja nek se zatvore u konzervu ko sjeverna koreja najbolje
A_A_AKCIJA

#107861 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

Ommadawn wrote: 28/08/2022 18:54
SanskiBiser wrote: 28/08/2022 14:55

Meni je ostao urezan u sjecanje klip Ukrajinca iz okoline Kijeva koliko se sjecam, tamo pocetak marta, misilm da je stavljano na temu, covjek 40 i kusur godina, vozi auto i prica, generalno se obraca Rusima na ruskom, emotivno i sa puno gorcine, pa kaze, ja sam Ukrajinac, mislim na ruskom, pricam ruski citav zivot, ukrajinski ne znam tj. mijesam ga sa ruskim...a nakon ovoga sto ste mi uradili, sto ste uradili mom gradu i mojoj zemlji, ne zelim vise ni da mislim ni da pricam na ruskom a sam ne znam kako..pa onda retoricki pita zasto ste mi to uradili, zasto... I onda se tu nadovezao da on kao Ukrajinac nema niti je imao bilo kakvih problema zbog toga sto prica ruski ni nakon 2014....

Danas, par mjeseci poslije je to vec druga prica, njemu je sad bolje ili da cuti ili da prica ukrajinski :-)
Sa mnom je radio Albanac - neće čovjek da priča “naš” i kvit.
Šta’š moraš sa njim raditi, a kad radiš ne možeš da ne pričaš.
I nekako u priču, frajer je išao na vojnu akademiju u Beograd. Pa reko znaš pričati naš jezik - kaže “znam”. Pa što ne pričaš sa mnom? Kaže “nakon svega što su meni i mom narodu Srbi uradili, ja neću da pričam taj jezik. Želim da ga zaboravim.” Pa dobro reko eto pričaj sa mnom na bosanskom, ja nit sam tebi niti bilo kome tvom išta uradio.
“To je za mene sve isto”.
Hajde.
Jedne prilike pričamo mi Bosanci o nekim našim rock bendovima, kad javlja se taj Albanac, eto ko i on je volio Bajagu, Bijelo Dugme… I propriča lik na našem.

Trebaju tu generacije i generacije da bi se to sve zaboravilo.
Tako da taj proces ne ide na silu.

Problem se javlja što će mnogi dobri ruski umjetnici biti stavljeni pod cenzuru a nemaju veze sa tim konfliktom.

To nije uspjelo ni kod nas a neće ni kod njih.
Ima tu dosta faktora za uzeti u obzir.

Jedan od njih je da je kultura dio tzw soft power, koja može imati iste ciljeve kao i hard, tj vojna sila. Pogledaj samo kod nas efekat Grand parada, Farmi, i ostalog smeća. I to je kultura neke vrste, a trenutno je pogubna za našu državu. Sve pro-ruske propagande što imamo kod nas je došlo tim kanalima. Zapanjilo me bezbroj puta kako automehaničari masnih ruku koji se ne znaju potpisati, znaju šta radi Darko Lazić, jer redovno surfaju po smeću od blica i kurira.

Da kod nas postoji jezička barijera sa komšijama, dosta bi lakše mogli se oduprijeti propagandi koja ide uz kulturu, ruku pod ruku.

E sada pokušaj to pomnožiti sa sto godina iste ove propagande, ugnjetavanja državnosti Ukrajine, lista podobnih i zabranjenih umjetnika, koje su i kreirale kulturu tog društva. Dominaciju ruske kulture i jezika i sve obrnuto kada je ukrajinski identitet u pitanju. Ovo što mi zapravo znamo kao ruskom kulturom, ili kulturom iz SSSR-a je itekako bilo pod čekićima cenzure i političkih alata, sa dosta skrivenih ciljeva iza svega toga.

Samo se treba sjetiti da je Gorski vijenac bio obavezno štivo, koje je preživjelo nekoliko ideoloških metamorfoza u tumačenjima. Od romantičarskog štiva srpskog nacionalizma, do nečega što se tumačilo kao početkom jugoslovenstva, a u svim verzijama je kiptilo islamofobijom. I sada je neko trebao da se sikira zbog spaljivanja tog štiva (iako se to nikada nije desilo), kao činom revolta, jer je baš to štivo bilo inspiracija za zla koja se dešavaju. Mene što se tiče, samo neka spaljuju. Doći će i to na svoje, za koju deceniju.

Što se tiče 'nevinih' umjetnika, sportista, običnih ljudi... i tu sam dosta promijenio mišljenje. Samo se treba sjetiti utakmica SRJ pod sankcijama, koje su bile Slobin megafon i način da se dopre do svijeta. Nije mi nikakvo opravdanje da oni nisu ništa krivi. Jesu krivi. Možeš uzimati milione, prodavati milionske tiraže, uživati u slobodnom svijetu i putovanjima, a ne možeš makar verbalno osuditi stradanje Ukrajinaca. Oni ne mogu putovati, nemaju od čega da žive jer ratuju i sva moja empatija ide njima. Nimalo me ne zanimaju neutralni umjetnici, sportisti, koje živo zaboli za ideale, samo im je narušeno tržište i zbog toga pate.

Neutralni su najgori. Neutralni koji samo čekaju da bilo koja struja pobijedi i da se priklone. Da bi fašisti pobijedili, potrebno je da većina ne uradi ništa, i tako uvijek i bude. Oni su mi gori od otvorenih fašista. Sva ta društva se zapravo održavaju na pasivnosti njihovih građana, koji očigledno ne vide nikakav problem u mnasovnim ubistvima, klanjima i genocidima, da bi se pobunili i skinuli bagru.

Ja više ne pušim tu priču. Ako nisi u stanju zakružiti drugo ima na papiriću svake četiri godine, da po meni ne bi padale granate i ubijale mi djecu, kidale komade tijela, onda te nabijem na neku stvar i tebe i tvoju neutralnost. Za promjenu često je potrebno jako malo, ali je kod takvih ljudi i to previše. Za mene su isti.
sumirprimus

#107862 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Jos nesto gori
Čitalac

#107863 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Zelenski je povodom Dana nezavisnosti Ukrajine Ordenom zasluga za narod odlikovao i ukrajinskog novinara Mihaila Tkača. Upravo je Tkač objavio prilog o bogatašima i političarima koji dane agresije bezbrižno provode na Azurnoj obali. Prilog je izazvao veliku buru u Ukrajini, a nadležni organi pokrenuli su istragu protiv 84 osobe koje su mimo zakona napustile zemlju i provode se u Monaku i Nici. Među njima su i trojica narodnih poslanika pa je parlament, nakon objave priče „Bataljon Monako“, odlučio da im oduzme mandate.
sumirprimus

#107864 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

drug_profi

#107865 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Čitalac wrote: 28/08/2022 22:10 Zelenski je povodom Dana nezavisnosti Ukrajine Ordenom zasluga za narod odlikovao i ukrajinskog novinara Mihaila Tkača. Upravo je Tkač objavio prilog o bogatašima i političarima koji dane agresije bezbrižno provode na Azurnoj obali. Prilog je izazvao veliku buru u Ukrajini, a nadležni organi pokrenuli su istragu protiv 84 osobe koje su mimo zakona napustile zemlju i provode se u Monaku i Nici. Među njima su i trojica narodnih poslanika pa je parlament, nakon objave priče „Bataljon Monako“, odlučio da im oduzme mandate.
Korupciju je nemoguce iskorijeniti, ali je moguce suzbiti je ako se uvijek i odmah reaguje na svako ukazivanje na istu.
Korak po korak, dug je to put.
I ovdje odgovara stih: "Hoće li sloboda umjeti da pjeva, kao što su sužnji pjevali o njoj?"
Svi se nadaju slobodnoj, pravednijoj, sretnijoj Ukrajini nakon poraza agresora.
Ako se nastavi po starom, to nece biti sretna zemlja, a ni pravedna, pa na kraju ni slobodna.

Zato ove pojave moraju da se zatiru mozda i pretjeranom strogoscu.
Čitalac

#107866 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Pisao je i ministar odbrane Reznikov o tome u kolumni prošle sedmice. Ukratko, kaže, pred nama je istorijska prilika – nije dovoljno samo da potučemo Moskvu, neophodno je da svedemo korupciju na nulu i obavimo kompletnu reformu sudstva.
drug_profi

#107867 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Sevastopolj, malo mi nije bilo mrsko gledati street view slike.

Pa bi gledajuci sa 44.62681018270963, 33.512862909328426
Moglo da se zakljuci da je vatra negdje ovdje: 44.62964637104151, 33.52762388076147
drug_profi

#107868 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Jedna ilustracija stanja svijesti u Rusiji.
Narod koji vecinski vjeruje u carobnjake, magiju, mracne sile itd.

Kaze kidnapovali i hipnotisali bakicu da ona zapali BMW zamjenika načelnika generalštaba RuAF.
Ko? Ukrajinci, ko ce drugi.

drug_profi

#107869 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

I ne znam da li je na temi ovo ranije bilo, ali ovo su izreke koje mijenjaju svijest nacije i odnos prema vlasti.
Dakako da ce biti i historijske.

Tokom svog inauguracionog obraćanja 2019. godine, Zelenski je poslanicima rekao: „Ne želim svoju sliku u vašim kancelarijama: predsednik nije ikona, idol ili portret. Umjesto toga okačite fotografije svoje djece i gledajte ih svaki put kada donosite odluku.”
drug_profi

#107870 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

drug_profi wrote: 28/08/2022 22:39 Sevastopolj, malo mi nije bilo mrsko gledati street view slike.

Pa bi gledajuci sa 44.62681018270963, 33.512862909328426
Moglo da se zakljuci da je vatra negdje ovdje: 44.62964637104151, 33.52762388076147
Evo sta kazu.

GandalfSivi

#107871 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

drug_profi wrote: 28/08/2022 22:45 Jedna ilustracija stanja svijesti u Rusiji.
Narod koji vecinski vjeruje u carobnjake, magiju, mracne sile itd.

Kaze kidnapovali i hipnotisali bakicu da ona zapali BMW zamjenika načelnika generalštaba RuAF.
Ko? Ukrajinci, ko ce drugi.

Ovi pravoslavno slavenski misticizmi (pogotovo kod Rusa i Srba) su meni skroz super, samo da nezalost ne prerastu u maniju koja se zavrsi sa agresijom ili dvije.

Mnoge lijepe knjige su napisane na tu temu, recimo toplo bih preporucio Katherine Arden i njenu Winternight trilogy koja je inspirisana ruskim vjerovanjima…
drug_profi

#107872 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Evo ljudi koji su bolje od mene geolocirali vatru.

Honda Rajvosa

#107873 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

Šupak beric se opet javio i kaze da su peski i marinka pod kontrolom orka. Takodjer prica o nekim uspjesima oko izuma.nazalost u posljednje vrijeme slabo ili nikako ima vijesti o ukrajinskim uspjesima.

Zanima me gdje su ljudi, gdje je tehnika?svi smo ocekivali neki prodor, neki uspjeh. Sada samo radi mr. Himars. Na jugu im udaraju logistiku i mostove. Istok status kvo. Izum harkiv isto nista sale gore selo gore, ali neko na temi je primjetio nekakva pomjeranja oko harkiva koja su cudna.

Da li ce ukrajinci dobiti paladine?koliko god ja volio da oni oslobode svoju zemlju mislim da ce to jako tesko ici. Nemaju ljudstva na bacanje i moci ce praviti ogranicene ofanzive. Takodjer na nebu su inferiorni, i nadamo se svi da ce dobiti lijepe igracke f15 i 16.sad rasputica za mjesec do mjesec i po. Ruska tehnik ace tada biti beskorisna, te tada bi mozd aukrajinci mogli ponoviti strateginu oslobadjanja oko kijeva i harkiva i sumija
Zumbul2

#107874 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Honda Rajvosa wrote: 28/08/2022 23:44 Šupak beric se opet javio i kaze da su peski i marinka pod kontrolom orka. Takodjer prica o nekim uspjesima oko izuma.nazalost u posljednje vrijeme slabo ili nikako ima vijesti o ukrajinskim uspjesima.

Zanima me gdje su ljudi, gdje je tehnika?svi smo ocekivali neki prodor, neki uspjeh. Sada samo radi mr. Himars. Na jugu im udaraju logistiku i mostove. Istok status kvo. Izum harkiv isto nista sale gore selo gore, ali neko na temi je primjetio nekakva pomjeranja oko harkiva koja su cudna.

Da li ce ukrajinci dobiti paladine?koliko god ja volio da oni oslobode svoju zemlju mislim da ce to jako tesko ici. Nemaju ljudstva na bacanje i moci ce praviti ogranicene ofanzive. Takodjer na nebu su inferiorni, i nadamo se svi da ce dobiti lijepe igracke f15 i 16.sad rasputica za mjesec do mjesec i po. Ruska tehnik ace tada biti beskorisna, te tada bi mozd aukrajinci mogli ponoviti strateginu oslobadjanja oko kijeva i harkiva i sumija
Vidiš da kauboji vode igru i doziraju pomoć. Tek sad u zadnjem paketu se spominju radari za kontrabatiranje 24 kom. Ono što su dobili prije nekoliko komada od švaba i još nekog je smiješno za dužinu fronta 1200 km. Pa i ovi Vampiri za lov na dronove su potrebni bili ranije jer koliko god nam smiješni orlani bili oni rade posao za rusku artiljeriju. Paladini u većem broju bi sjeli ko budali šamar. Doći će i oni i avioni, ne treniraju dzaba na f 16 i warthoog a i pare odobrene u budzetu za treniranje, samo kad kauboji i britanci odluče. Krepavanje evrope i rusa odgovara
anglosaksoncima.... Da ne duljim vrijeme će pokazati
Zumbul2

#107875 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Post Reply